Cel mai evident răspuns ar fi că egiptenii nu au mers mai departe cu achiziția de Su 35S din cauza amenințărilor americane cu sancțiuni și chiar blocarea ajutorului anul către Egipt.
Dar cu toate acestea, în mai 2020, rușii s-au apucat să asambleze primul Su 35S pentru Cairo și în iunie 2021, 17 aeronave erau gata pregătite pentru livrare.
Livrare care nu s-a mai făcut niciodată și umblă zvonul că măcar o parte din aparate ar fi ajuns în Iran.
Dar în urmă cu foarte puțin timp, un înalt demnitar egiptean a explicat de ce țara sa nu a mai onorat înțelegerea din 2018 cu rușii. Oficialul egiptean a spus că în urma testelor efectuate, aparatul rusesc s-a dovedit a fi foarte slab din foarte multe puncte de vedere și cu o tehnologie învechită moral.
Decizia, deși a avut la baza și reacția Washigtonului, a fost luată mai ales datorită “calităților” Su-35S. Radarul învechit dpdv tehnologic, sistemul de război electronic slab și vulnerabil, motoarele de slabă calitate și ineficiente.
Inițial, Egiptul era de acord să ofere două miliarde de dolari pentru 24 de aparate, dar afacerea a căzut în 2020.
Detaliind un pic, egiptean ne spune că sistemul de război electronic nu facea față amenințărilor tehnologiei occidentale, nefiind capabil să protejeze aparatul în față bruiajului și a rachetelor inamice.
Nici radarul PESA Irbis-E nu i-a încântat pe egipteni, aceștia constatând că deși radarul rusesc a fost ceva la viață lui în vremuri de mult apuse, el este bine rămas în urmă în față radarelor AESA occidentale și poate fi bruiat fără probleme de acestea din urmă.
Motoarele AL-41F1S, deși puternice, produc o extrem de puternică semnătură în infraroșu (problemă arhicunoscută pentru motoarele rusești) ca și un zgomot infernal și în plus motorul rusesc are un consum foarte mare de carburant, acest lucru limitând timpul în care un Su 35S poate sta în aer ca și capacitatea de încărcare cu muniție, din acest punct de vedere motoarele vestice fiind superioare.
O altă slăbiciune a Su 35S, față de Rafale (de exemplu) este faptul că lipsit de senzori performanți și un radar modern, avionul rusesc are mare nevoie de ghidare a unui AWACS în timpul misiunii, în timp ce Rafale (dat exemplu de egipteni) se poate baza pe radarul sau AESA și pe sistemul SPECTRA pentru a opera autonom.
Cu alte cuvinte, Rafale poate execută misiuni de atac la sol sau aer-aer în mod independent, în timp ce Suhoiul rușilor are nevoie de un AWACS desupra lui.
Și cu asta basta, Moscova a mai pierdut un client pentru avioanele sale, iar Egiptul merge pe mâna occidentalilor și posibil ca în viitor China să-și facă intrarea pe piața avioanelor multirol din Egipt.
GeorgeGMT
Salut.Ma tata numai calitati negative,daca e sa dam crezare la dansul avionu e varza.In ucraina a avut cel putin o pierdere in fata f-16.
Încet, încet se dezumfla gonflabila denumita „cel mai mare pitic din lume”.
Eh…duios Anastasia trecea 😉
Asta ca să se încheie controversa în ce privește epopeea modernizarii MiG-21 în loc de MiG-29. Dacă au rămas crăcănați ai noștri piloți de 29, când au primit pe cel din Republica Moldova, mult upgradat față de ce aveam noi, care totuși erau mai noi. Sau cel puțin așa ziceau rușii. Cred că ruskii și-au dat cu tesla în flapsuri, au încercat aceeași mișcare cu egiptenii.
Nu e nicio controversa, a fost o decizie suboptima luata insa la timpul potrivit.
MIG 21 Lancer C – a fost flagship-ul acelei modernizari, MIG 21 Lancer A a beneficiat doar de o modernizare limitata si asta s-a vazut apoi ca Ro AF de cate ori putea transforma un Lancer A in Lancer C fiindca fara Elta El/M 2032 nu prea puteai vorbi de un avion modern chiar si cu casca Elbit DASH III care a venit ulterior si a inlocuit II-ul.
Eram cel mai castigati daca reuseam sa facem modernizarea la standardul MIG 29 Sniper pentru cele 19 aparate si mentinerea lor in zbor + 26 Lancer C + 10 duble de Lancer B si maxim alte 26-30 Lancer A iar pe restul le conservam pentru „Lancerizare” ulterioara. La momentul acela am fi avut o forta aeriana mult mai credibila decat cu 110 Lancer din care doar 24 initial in varianta aer-aer.
Lancer a ucis IAR 93!
Cred ca IAR 93 avea multe ,multe chestii pana sa devina MIG 21….
Aici este si incapacitatea noastra de a-l finanta si mai erau si neajunsurile motorizarii….
Sunt multe de discutat – din start nu avea radar – nu a avea nici senzor IR/ EO/ IRST care sa ii asigure o incadrare usoara a tintelor.
Apoi precizia fabricatiei care lasa mult, mult de dorit – stiu ai lucrat la el, esti atasat ca de un copil dar era dead end….mai ales in acei ani.
Lancer a costat 300 de milioane avioanul a zburat din 1998 pana in 2024 operational…..deci a fost clar un succes privind retrospectiv.
nu am spus ca 93 ar fi putut deveni mig 21. ce naiba, de la tine am pretentii.
Dar daca se investea in el doar o mica parte din lancer ar mai fi existat si azi, asa cum exista la sirbi!
Să facem ce cu el? Orice modernizare era inutilă la sarcina uitlă pe care o avea.
Am mai spus, modernizarea MiG-21 a fost gîndită ca o soluție de avarie pînă la achiziționarea unui avion nou și modern.
Pentru MiG-29 nu avea rost modernizarea, aveam puține, nu le făceam întreținerea în țară iar motoarele erau gurmande și cu resursă mică.
Când m-am referit la IAR 93 că nu devine MIG 21 mă refeream la cu totul alte aspecte, nu era vorba să îl facem interceptor sau avion supersonic de vânătoare.
Uită-te mai sus că am scris fix asta că Statul român nu a mai bagat bani in el, avea capacitate de creștere și putea deveni un AMX ca avionul brazilian – asta insa presupunea bani, bani care nu existau la acel moment.
Pentru că să îl faci un avion de atac la sol eficient trebuia sa ii adaugi computer de misiune, magistrala MIL STD 1553 probabil mergeau adaptate aceleași tipuri de acroșaje că și pe Lancer.
Ii trebuia un senzor IR +Laser sau FLIR + probabil aceeași casaca cu vizor integrat.
IAR 93 nu avea conceptual loc de radar și asta era unul dintre neajunsurile majore.
Sigur poate se merita menținute un număr de 16- 24 de avioane operaționale dar s-a mers pe uniformizarea flotei, daca nu a supraviețuit MIG 29 acelor vremuri în timp ce la alții zburau fara probleme
Inclusiv în Polonia e clar că ai noștri erau puși pe tăiat orice….și așa s-a ajuns sa nu mai utilizam IAR 93….
Egypt va cumpăra J10 de la chinezi și probabil OL 15E că vrea și suflețelul american să se uite la ceva modern din est…
Cred că pentru oricine este clar că PESA pe avioane nu este de nivelul AESA și că downgradarea sistemelor de război electronic pentru țările arabe sau nord africane nu mai merge…tocmai de aia rușii nu le-au băgat în flota proprie că nu sunt „făcute „pentru ei.
Da, o să ajungă în Iran sau alta tara care este client captiv și nu are alternative asta până începe China sa vanda J10 CE.
se pare ca Suhoaiele pentru Egipt au ajuns in Algeria:
https://militarywatchmagazine.com/article/satellite-footage-confirms-su35-algerian-base
cu Iranul n-a iesit nimic, poate acum dupa ce i-au zburatacit israelienii sa mai ia ceva de la rusi
sunt multe articole despre acest avion si neajunsurile lui, de la lipsa de AESA la suita de senzori slaba, limitata iar cei care mai cumpara armament rusesc vor Su-57 care tot cu motoarele vechi zboara si nu da semne sa fie prea operational in Ukr.
vizual e un avion superb dar asta e tot, e inferior oricarui echivalent US, China sau EU.
De ce n-a cumpărat Egiptul Su-35S?
Răspuns radio Moskva: de fraieri.
Stiti ca am o obsesie pt priza de aer? Se pare ca SU 35 are o mare problema cu inghitirea pietrelor de pe pista. E oarecum absurd sa pui prizele sub burta chiar in spatele trenului de aterizare, chiar daca esti cumva obligat pt imbunatatirea performantelor motoarelor!?
Inca de la Su 27 au construit un mecanism cu gratare, ceva monstruos. Nici acum nu au rezolvat problema.
De altfel cred ca rusilor nu prea le pare rau ca nu le cumpara nimeni, probabil sunt obligati sa le vinda atit de ieftin, ca nu le-ar mai ramine nici un profit.
da, doar ca pierd cota de piata i fata occidentalilor si imediat in fata chinezilor, si cine ia aparate vestice nu se mai intoarce la gioarsele rusesti. Si cat sa mai tragi de Flankerul ala?
Au mai ramas cu Algeria, dar daca cumva se ajunge conflict intre maroc si Algeria ii pierd si pe aia.
Deja si-au pierdut cota. Spera sa dea lovitura cu ceva nemaivazut, cu 57. Dar nu au potential, mai ales in domeniul electronic.
Egiptul a învățat pe propria piele că nu e bine sa faci anumite chestii împotriva vântului și a Washington.
Mai ales când militar depinzi de finanțările americane.
Degeaba dau saudiții miliarde Egiptului. NU pot cumpăra ce vor ei că sună telefonul de dincolo de ocean.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/germania-a-aprobat-livrarea-a-40-de-avioane-eurofighter-typhoon-catre-turcia-3339099
Sau asa….
The only advantage of the AN/APG-63V3 is the fact that it utilizes the AESA technology used in the AN/APG-79, while the Irbis-E is a PESA radar system. Besides that, they are fairly similar. Without consulting their respective designers, there is little to no publicly available information to go off of.
https://www.twz.com/news-features/new-russian-drone-made-completely-of-chinese-components-ukrainian-intelligence
What we do know is:
Both operate in the X-band
Both can track and engage multiple targets simultaneously.
The Irbis-E has air-air, air-sea and air-ground modes coupled with ground mapping, Doppler beam sharpening and synthetic aperture modes. I’m not sure about the AN/APG-63V3, but I’m fairly certain it has ground mapping at the very least.
The fact that the AN/APG-63V3 is an AESA radar means it has an exceptionally agile beam, providing nearly instantaneous track updates and enhanced multi-target tracking capability.
Rusia a ajuns într-un moment de cumpănă cu Su-57: Modernizare și indianizare a avionului sau eșec inevitabil pentru Su-57?
Su-57, avionul rus de generația a 5-a – sau cel puțin considerat de ruși ca fiind parte a acestei generații – s-a „născut” greu, întâmpinând numeroase probleme tehnice, mai ales pe parte de motorizare. Cu programul întârziat mult, de altfel primul Su-57 din producția de serie s-a și prăbușit, cu livrări relativ puține inclusiv pentru Armata rusă, Moscova se confruntă și cu faptul că Su-57 nu a rupt deloc gura târgului pe piața externă. Salvarea versiunii de export, Su-57E, ar putea veni chiar din India iar rușii sunt dispuși la un compromis fără precedent.
Detalii: https://defenseromania.ro/634297
Da…ne dai link-uri de pe cel mai „bun” site din domeniu defense (not!) don Romania.
Su 57 nu e așa prost pe cât nu l-am dori noi și nu ește nici așa bun pe cât și l-ar dori rușii.
Partea proasta a avionului este incapacitatea industriei rusești de a construi avionica adecvată acestui avion.
O sa o faca încet, încet însă sunt deja cu 5-10ani in spetel Chinei, care a ajuns sa sufle in ceafa USA.
Su-35 sunt probabil în Algeria (corect @steppewolf)..iar Iran a comandat J-10 de la chinezi zică-se..
„Russia Sold To Iran The Su-35 Fighter. Why Isn’t Fighting Israel?”
„..according to the IISS, the Su-35s destined initially for Iran may be deployed elsewhere in the Middle East. “In November 2024, Flug Revue published a report that claimed the first two Su-35 aircraft had finally been delivered to Iran. While the number of ‘Egyptian’ paint scheme Su-35s visible at the Komsomolsk-on-Amur site has reduced slightly in recent months, imagery of only a single aircraft in Algeria has been captured.”
https://nationalsecurityjournal.org/russia-sold-to-iran-the-su-35-fighter-why-isnt-fighting-israel/
Iran Receives 40 Chinese J-10C Fighter Jets, Declares It’s ‘Ready for War’ Amid Rising Tensions
„Iran has announced the delivery of 40 advanced Chinese J-10C fighter jets, signaling a strategic shift in its air force capabilities and escalating concerns about a potential new arms race in the Middle East.
The acquisition, which Tehran confirmed through state media early Tuesday, marks Iran’s most significant airpower upgrade in decades. Iranian military officials say the move comes after prolonged delays in Russia’s promised Su-35 deliveries, prompting a pivot to Beijing for more immediate defense solutions.”
https://ln24international.com/2025/07/03/iran-receives-40-chinese-j-10c-fighter-jets-declares-its-ready-for-war-amid-rising-tensions/
Cum intuiam cu prilejul altui articol..după ce s-a întâmplat în Ucraina și Iran..statele cliente tradițional de tehnică rusească vor face tranziția spre chinezi..este doar începutul.. părerea mea că vom auzi de din ce mai multe știri în acest sens..
Și chiar algerienii posibil sa-si bage unghia n gât că s-au grăbit..creca regreta acum..
Iar India este nevoită să ia de la ruși..că dacă nu era rivalitatea cu China..creca și ei luau tot de la chinezi..nu prea au alternativa intre Rafale și Su-57 (americanii nu le dau F-35)..cum bine zicea cineva-sunt clienți cam captivi.
De la ruși..nici statele din CSTO (NATO al fostelor state sovietice din CSI) nu vor mai lua creca..
j-10 e mai mic ca su-35 si intra in tunelurile iraniene :-))))
https://www.armadainternational.com/2025/07/russias-desperate-search-for-helicopter-engines/
PS sultanul 🙂
https://www.armadainternational.com/2025/07/roketan-touts-export-order-for-karaok-atgm-foc/
Exemplul egiptean cu Rafale nu e intâmplător. Cazul este arhicunoscut, in timpul testelor egiptene, Rafale pur si simplu a bruiat Subkoiul rusesc. Adică acesta nu si-a mai putut folosi radarul (orb, orb orb), fapt ce l-a dus in incapacitate de luptă.
Rușii sunt la ani lumină de vest, de aceea americanii relocheaza tot in Pacific unde văd China ca principal adversar militar si economic. Rusia va fi lăsată in seama Europei.
Nu-mi place Trump, dar aici are dreptate. Si in continuare lumea occidentala se invarte in jurul SUA. UE are enorm de mult de recuperat. Militar și politic…