Cum programul SHORAD/VSHORAD și-a găsit într-un final un “apropitar” – Rafael cu sistemul Spyder+racheta cu rază foarte scurtă Piorun (o surpriză pentru toată lumea), pe zona luptei sol-aer, ramâsese programul rachetelor cu rază foarte scurtă, poreclite de MApN, MANPADS-uri și anume programul european de achiziție comună Mistral 3. Știm că România s-a alăturat grupului, știam că suma era în jurul a 700 de milioane de euro, dar am aflat de la ambasada Franței la București că deocamdată nu există un contract semnat.
Și, evident, că nu știm despre câte lansatoare și rachete era vorba.
Acum vedem că România va folosi Mistral 3 pe post de MANPADS, împreună cu sud-coreeana “Chiron”, iar pe post de rachete cu rază foarte scurtă atașate bateriei VSHORAD, vom avea Piorunul polonez. Adică, cum ar spune Caragiale – “viceversa” și să mă bată Dumnezeu dacă înțeleg ce este în mintea noastră, decât dacă MApN a cerut Rafael să aducă sistemul polonez POPRAD, lansator de rachete și radar propriu, integrat cu centrul de comandă al Spyder.
Pentru că altfel eu nu văd cum vom folosi rachetele Piorun în mod automat.
Dar trecem peste ciudățeniile din contractul recent semnat cu Rafael și aflăm, în sfârșit, ceva date concrete despre achiziția Mistral 3.
Conform celor de la Defense România, contractul ar viza 200 de lansatoare și în jur de 1000 de rachete pentru suma aproximativă de 626 de milioane de euro fără TVA. Nu avem nici un grafic de livrare și deocamdată acest din urmă contract așteaptă semnarea.
Dar achiziția de Mistral 3 trebuie aplaudată, dacă ținem cont că aveam de-a face cu una dintre cele mai performanțe rachete sol-aer cu rază foarte scurtă disponibilă astăzi pe piață.
Și în privința Spyder putem fi mulțumiți, aici mai avem însă de așteptat pentru a afla exact ce rachete a comandat România. Ok, avem Python 5 și Derby, dar care I-Derby, cea cu rază de 20km sau cea cu rază extinsă de +40km?!
Dacă ne-am pricopsit cu I-Derby cu rază extinsă și radarul AESA exMHR de la Leonardo eu sunt foarte mulțumit. Nu este ideal, dar este bine.
Doar că, conform MApN, România:”România nu achiziționează nici sistemul Iron Dome, nici sistemul Spyder. Sistemele SHORAD/VSHORAD care vor intra în dotarea MApN vor avea performanțe tehnico-tactice specifice cerințelor operaționale ale Armatei României.”
Comunicatul MApN vine ca răspuns la o solicitare a cotidianului “Gandul”.
Acum, era evident că nu cumpăram “Iron Dome”, doar unii jurnalisti mai putin familiarizați cu problema au plecat pe fentă, iar faptul că nu cumpărăm nici “Spyder” ar putea avea legătura cu Piorunul polonez.
Cel mai probabil si conform cu puținele informații disponibile acum, MApN s-ar putea referi la un sistem anti-aerian care inglobeaza rachetele Python 5, I-Derby, Piorun și radarul exMHR de la Leonardo.
Dar Ministrul are obligația să spun clar pe ce dau românii, că MApN-ul n-are banii lui, peste două miliarde de euro.
GeorgeGMT
Este total ilogic, să cumperi pe post de rachetă portabilă Mistral 3, care nu este tocmai portabilă, și să inglobezi Piorun, care este cu adevărat portabilă, lansabila de un singur operator, de pe umăr, într-un sistem fix. Cu siguranță nu avem toate datele încă, dar la cum se prefigureaza, nu prea are logică. Dar na, este vechea vorbă din străbuni, „Unde se termină logica, începe Armata”
deci de unde aveam MANPAD, doar copiile locale vechi de Strela (ca modernizarea israeliana nu stiu sa fi fost adoptate pe scara larga) uite ca acum avem 3.
E remarcabil ce au reusit polonezii sa faca plecand de la Igla sovietica. trecand prin GROM, o racheta mai buna ca dezvoltarea ruseasca a Igla si care iata doteaza forte armate sofisticate (Norvergia, Belgia, US) si mai e si combat proven intr-un conflict de mare intensitate.
Dpdv tehnic dintre cele 3, ordinea ar fi Mistral, Piorun, Chiron, ultima am inteles ca am luat-o stop gap pana vin restul. Mie diversitatea la nivelul asta nu mi se pare o problema, e bine sa avem pregatire pe cat mai multe modele dar da, parca avea mai mult sens Mistral cu V/SHORAD si nu Piorun. Deci pe palierul asta pe mine ghiveciul nu ma deranjeaza absolut deloc
Sunt inca multe necunoscute la sistemul Spyder pe care l-am luat, pp ca francezii nu voiau integrarea cu un produs israelian de unde si optiunea pt Piorun, pare bine ales si radarul, chiar f bine, pare ceva custom made ce am luat noi ceea ce poate fi bine cu observatia facuta de multi aici cu privire la stocurile de rachete (stiut fiind ca nu suntem prea gospodari sa ne asiguram din timp) si aprovizionarea daca Israelul are probleme
ma gandesc ca Mistalul fiind ceva intre manpad si point defense si modul de folosire este pentru protectia trupelor, castigand raza de actiune in dauna mobilitatii ca nu muti tripodul asa usor ca omul cu racheta pe umar si ai si timpul de reactie redus
Iar Piorun e langa lansatoarele Spyder pentru timpul de reactie mai mic si ca solutie de ultima instanta putand fi folosit si in modul traditional la nevoie
nu pot insa sa nu remarc obstinatia cu care evitam cumpararea de armament european (licitatia 4×4, saracia aia de Hisar, drone Watchkeeper cand altii renunta, Spyder acum) asta in situatia in care avem deja Diehl in Romania pe civil (IRIS), Franta a venit cu o propunere pt MICA; ma gandesc ca se putea negocia o cooperare macar pentru intretinere locala pentru ca de productie nu poate fi vorba
iar de transfer de tehnologie de la israelieni nu se stie nimic si ma tem ca nu exista o astfel de intentie, fiind doar o achizitie grabita, bazata pe faptul ca s-au angajat sa ni le furnizeze mai repede ca altii
am mai vazut filmul asta cu Watchkeeper, cineva zicea ca zboara, ca ar fi intrat in dotare, eu n-am vazut nici o stire nicaieri. Totusi, programul israelian e intins pe 7 ani, mi-e greu sa cred ca europenii nu ar fi putut livra … si nu am adus vorba si de NASAMS si comonalitatea cu rachetele aer-aer pe care deja le avem.
asa ca legislatia din 2023 (OUG 124) si noua agentie ARCTIS mai are pana va fi aplicata…
Manual Mistral [translate]
https://sprotyvg7.com.ua/lesson/mistral-pzrk-blizhnoi-dii
Manual Piorun [translate]
https://sprotyvg7.com.ua/lesson/piorun
PS Manual Spyder …poate DOV :-))))
Ce Dov ?
Adică poate ne dai manualul Spyder, eventual și ceva secrete…😂
Cu cate mai multe, cu atat mai bine. Sper ca armata
a stiut ce si cum sa faca mai evident ca au avut informatii din subiect de la Ucraina si Israel.
Personal, nu cred ca au nimerit gresit dar posibila problema poate fi numai suprafata care aceste sisteme pot acoperi si prioritatile acordate la aceste
sisteme.
Am si eu o intrebare asa de necunoscator…
Nu era vorba acum cativa ani ca Romania va cumpara Iron Dome? De unde pana unde ne-am pricopsit cu Spider…. Din cate stiam eu Spider se bazeaza pe un tun cal. 35mm. Cum se compara asta cu Iron Dome, care a si demonstrat ce poate in schimbul de mingi cu Iran, cu Hamas, cu Hezbollah, etc.
Aici nu miroase a bine deloc, la fel cum nu miroase a a bine nici cu corveta aia…
Depinde cum scrii Spyder
https://en.wikipedia.org/wiki/SPYDER
Nu stiu Spider despre care scrii ce sistem e dar Spyder de la Rafael foloseste ca vectori de interceptare rachete PYTHON-5 si Derby in diverse variante.
Mistral 3 e o afacere buna probabil o buna parte din lansatoare vor fi montate pe masini 4×4 pentru mobiltate in schimb daca ne intoarcem la Spyder pentru ca Spyder va fi au confirmat si cei de la Rafael sunt tare curios ce offset o sa ne ofere pentru ca cel putin teoretic e obligatoriu in schimb Mapn e dezastru la comunicare si transparenta MA Ionut Mosteanu se lauda si el cu transparenta si comunicare dar e cam aceeasi Marie cu alta palarie in fine sper si eu sa aflam mai multe cat mai curand mai ales pe partea cu Piorun si radare.
„Ministrul are obligația să spună clar pe ce dau românii, că MApN-ul n-are banii lui, peste două miliarde de euro”.
Ai dreptate. Eu tot îndrăznesc să sper de la noul ministru – de fapt, de la minister, că nu persoana fizică a temporarului ministru mă interesează:
– un plan coerent și bugetat pe etape și priorități, privind înzestrarea necesară tuturor specialităților militare
– un plan la fel de coerent privind recrutarea militarilor profesioniști și antrenamentul lor
– o prezentare publică de concept: 1 in ce stadiu suntem 2 ce ne dorim 3 cum și în cat timp am planificat sa obtinem ce ne dorim.
– o dezbatere publică.
Oare cer prea mult?! Eu cred ca toate acestea ar fi doar o minima comunicare decentă, desigur detaliile ce tin de secretul militar trebuie păstrate strict; însă nimeni, niciodată, nu a comunicat clar si precis nimic – și nu e deloc ok să continuăm tot așa…