Americanii au comis-o din nou! Iar le-au sparlit persii o drona…

 

ScanEgle, acum in mana persiilor…

 

...si RQ-170 Sentinel, trecuta la dreapta credinta, anul trecut, cam in aceeasi perioada!

O a doua drona americana a fost capturata de iranieni! Nu mai este vorba de un UAV stealth si high-tech, dar este totusi o drona. Anuntul a fost facut de contra-amiralul Ali Fadavi, comadantul IRGC.

Contra-amiralul a mai declarat ca drona in cauza este de tipul ScanEagle si, conform tot cu spusele ofiterului iranian, acest tip de UAV este lansat in general de la bordul portavioanelor americane.

Scan Eagle este produsa de Insitu, o subsidiara a Boeing.

Generalul de brigada Amirali Hajizadeh, comandantul Diviziei Aerospatiale a  Islamic Revolution Guards Corps (IRGC), a adus aminte si de incidentul de luna trecuta, cand doua avioane Su-25 iraniene au fugarit o alta drona americana care se indrepta spre insula Kharg Island.

Comunicatul Iranian este urmatorul: “Un avion american fără pilot care survola regiunea Golfului Persic, cu scopul de a identifica şi colecta informaţii, a fost (…) capturat zilele trecute cu ajutorul unui sistem de control aparţinând forţelor maritime ale Gardienilor Revoluţiei imediat după ce a pătruns în spaţiul aerian al Iranului”, se arată în comunicatul Gardienilor Revoluţiei, postat pe site-ul lor Sepahnews.ir.

Asadar UAV-ul nu a fost doborat, ci PRELUAT cu ajutorul electronicii! Si esta a doua drona preluata elegant de iranieni, dupa tambalaul de la sfarsitul anului trecut, cand la fel de frumos si impresionant, a fost capturata “invizibila”’ RQ-170, Sentinel!

In mod clar americanii au brese serioase in sistemele lor de comunicatii, iar daca iranienii pot face un astfel de prapad, ma gandesc ce ar putea face chinezii?!

Acum la Teheran se asteapta din nou delegatii de “turisti” din China si Rusia, pentru poze cu noua…achizitie iraniana!

Si uite-asa Craciunul a venit mai devreme pentru persi!

 

Surse: Antena 3 &PressTV 

Imagini cu drona capturata: AICI

 

Iar pentru nostalgici, iaca patania de anul trecut, ca tot pe vremea asta, cu RQ-170 Sentinel!

Obama saracu’ cere drona inapoi!

Cum au sparlit iranienii Sentinelu’ americaniilor?! Cu atentie!

 

 

 

NeroFlash

45 de comentarii:

  1. E a doua preluare…..Acum v-ati prins ? Virusul care a fost in au.sp. de ghidare adus in sistem prin jocuri…. Se face un by-pass in programul de ghidare, totul e ok. la duba. In aer e cum vrea cel ce are controlul…in realitate si in Iran. Parca, sunt vorbitori de franceza, nu…

  2. Saracii americanii ,II vina lor k au aflat persii de internet… ia uite akuma ,au cautat pe goagle virusi,hack/uri si akuma le hakuiesc jucariile

  3. This start to be embarrassing!
    Nu ar putea americanii sa ne trimita si noua vreo 20 de avioane la care sa le piarda controlul si sa zica pe urma ca nu au pierdut nici unul?
    Nu de lata dar tot se dau pretenii nostri si lor li se usca aiurea lichidul hidraulic prin desert.
    Candva parca vroiau sa ni le dea pe gratis ….

  4. Functioneaza Avtobaza…..haraso ivan si-a facut treaba….. .-)

  5. sa-ti aterizeze iranienii dronele de spionaj, mai mare rusinea nici ca s-a pomenit. 🙂

  6. Cea ce voi nu intelegeti e ca acest act poate fi considerat drept provicare iar ca urmare pate duce la declansarea unor actiuni de raspuns din partea US. Puneti-va bani unde va e gura daca chiar sunteti chiar atit de clarvazatori ..vor fi sau nu sanctionati ?

    • Mai George, ma indoiesc ca iranienii le-au „convertit drona la dreapta credinta americanilor” cand aceasta era cuminte prin pe la gradinita. Acum chiar vreau sa intreb, ce facea drona aia la momentul capturarii? Si cam pe unde se afla?

    • @ George

      Ultima oara cand au patit rusinea asta Barrack a cerut (oficial) returnarea jucariei 😀 A fost cea mai penibila actiune a presedintelui american 😀
      A fost un gest aiurea intrucat pana si un pici caruia ii sare mingea in curtea/balconul unui vecin nesuferit, nu indrazneste sa o ceara inapoi 😀
      Iar daca drona er, din nou, in spatiul aerian iranian………..

      • Asa este…Da sti ca Iranul a trimis in SUA o copie micuta, cat s-o tii in mana, a dronei. 🙂

      • Un copil are frica de ma-sa si de ta-su si de vecin. Mai ales daca sparge pe acolo, prin balcon, vreun borcan cu muraturi. Acesta este misterul petnru care respectivul copilas nu prea se indeamna a se duce sa ceara mingea pre unde a chiert-o.
        In ceea ce-i priveste pe amerlocii in cauza, asti n-au mama, n-au tata si nici jena.

  7. Pai voi nu vedeti?! Americanii sunt vulnerabili in preajma sarbatoriilor de iarna! Si anul trecut tot prin decembrie au ramas batand din buze dupa RQ-170…Si mai bat si acum, numai ca de cateva zile au indoite motive de ura sincera fata de persi! Una bucata drona, mai treaca-mearga, dar doua?!?!
    Si numai in preajama sarbatoriilor, sa le piar cheful de Craciun yankeiilor. Acum, din cate se pare ScanEagle apartine Armatei si nu CIA, precum „dezertoarea” Sentinel de anu’ trecut, asa ca cel mai probabil CIA-ul rade si-si face cruci ca nu a mai cazut beleau tot pe capul lor…

  8. Deci iranistanezii isi iau drone aermercane in leasing 🙂
    Vrem si noi neshte F16, mai noi daca se poa’.
    Poate ne intelegem direct cu pilotii si le luam mai ‘eftine’: oferim banu jos si cetatenie sovietica 🙂

    • @ gsg9

      „Deci iranistanezii isi iau drone aermercane in leasing ” :)))))

      Si sunt si fara TVA 😉 Nu stiu insa daca le ofera garantie si daca le-o ofera, pe ce perioada….. 😀

  9. Nu vad la ea tren de aterizare.Si nici lovita nu pare ca cealallta , Sentinel, la impactul cu solul.

  10. Eu cred ca drona asta micuta e o momeala. Se apropie fereastra in care iranul poate fi atacat, si parca vad ca americanii o sa-si scufunde ceva prin golf dupa care o sa arunce vina pe persani.
    Cu dronele astea demonstreaza ca iranul are tupeul sa atace…..cine se va mai indoi.

  11. Mai exista posibilitatea sa o fi „pierdut” intentionat.

    • @ enzo

      Este plauzibila varianta ta insa impactul public este destul de negativ 😉 Este o a2a palma pe care o tara inamica o da Americii; si asta nu-i motiv de bucurie pt nimeni din administratia americana.(civila sau militara).
      O varianta mai eleganta de intoxicare ar fi fost sa „piarda” pe net sau prin vreun loc niste documente de constructie….Nimeni nu ar fi dezvaluit gasirea unei astfel de „comori” iar platitorul de taxe si impozite american ar fi dormit linistit, stiind ca US Army vegheaza pt el 😀

  12. Problema cu dronele altea este ca pierd legatura cu baza sau apar defectiuni si cad pur si simplu.
    Nu cred ca este nici un fel de EW implicat aici si oricum la cate sute/mii de astfel de zboruri se fac peste Iran ca mai pirzi cate o farfurie de asta nu conteaza.Oricum aia nu au ce face cu ea….

  13. dronele pot fi vulnerabile cand apare un semnal mai puternic care se da drept „baza” – imi amintesc si de drona din Irak al carei semnal video a ajuns pe TV.

    e o problema de securizare a data link-ului – ori nu e securizat deloc, ori iranienii sau chinezii au spart codurile iar americanii trebuie sa faca un patch.

    insa nu valoreaza mai nimic faptul ca au drona americana – nu se poate copia tehnologia chiar asa. chinezii si rusii nu sunt (inca) la nivel occidental in privinta dronelor.

    • Daca iranienii, sau chinezii, ar fi spart codul atunci ar fi tacut malc. Asa ar fi facut un om inteligent. Dar din cate vad, nu e cazul 🙂

    • Acolo sunt vreo doua atacuri concomitent.
      -primul bruiaza semnalul de control de la baza si semnalul GPS de la satelitul ‘pretin’.
      -al doilea e spoofing: ai bagi semnalul tau GPS, fals, care o pacaleste sa se intoarca la ‘baza’, la facut poze in grajd cu vacutzele tale.
      e improbabil ca datalinkul sa nu fie cryptat, si probabil nu le-au spart encryptionul.nu cred ca au capturat drona preluand direct controlul de la aermercani din datalink, ci bruindu-i GPS signalul real si legatura cu baza si pacalind-o sa revina ‘acasa’ feeding semnal GPS fals. probabil sunt programate sa se intoarca acasa automat sau sa faca loitering la anumite coordonate daca pierd legatura cu operatorul uman.si daca le modifica sa le autodistruga automat in momentul cand pierd legatura cu baza(ceea ce e nasol, ca ei oricum le mai pierd cateodata jucandu-se cu ele si dupa un timp reiau controlul), tot pierdute sunt in caz de bruiaj, fie ca mai ajung la pozat sau nu.

      • Parerea me este ca e putin probabil sa bruiezi un GPS in asa fel incat tu cu alt semnal sa te dai ca fiind adevaratul GPS. Si daca ar fi asha, nu poti sa pacalesti zburatoarea asha usor pentru ca SIGUR SIGUR sistemul este dublat de navigatia ineritiala si ar iesi din zona perturbata fara ajutorul GPS-ului.

        Semnalul de la baza ar putea fi bruiat da nu stiu cu ce eficienta din moment ce nu stii ce unde trece drona pentru ca ar trebui sa ai antene directive puse ” pe ea” sa o inneci cu semnal perturbator pur si simplu. Putin probabil.

      • OK so you spoof the GPS signal, but the damn thing run off of INS as well. Deci cum sta chestia asta cu preluarea acum? In afara de asta, atat semnalele de control cat si cele de ISR sunt cryptate cu un Micro TACLANE (KG 75 fabricat de General Dynamics) In cel mai rau caz pana acum jumatate de an ar fi avut posibilitatea sa intercepteze date ISR, care nu erau cryptate cu ajutorul KG 75. Sai vad si pe astia acum cum ar putea sa sparga cryptarea KG 75; ma indoiesc…Cum a spus si purtatorul de cuvant al US Navy, ei au toate dronele „accounted for,” Mai sunt si alte natiuni care opereaza Scan Eagle in Golf cum ar fi UAE. In ce circumstante sunt operate aceste sisteme de ailalti nu as putea sa spun

      • In chinezeste se poate? Adica limba in care se dau explicatiile. Ca la mine tot atit de limpede este.

  14. Bunul simt si oleaca de experienta in telecomunicatii „uairless” ma determina sa cred ca nu exista un cod unic pentru aparatele alea, mai mult, nu cred ca exista nici un protocol unic pentru ele.
    Poate in schimb sa existe un cod unic pe aparat care sa functioneze ca un fel de backup dar si acela probabil este generat automat cand este confectionat, bazat sa zicem pe un numar de serie.
    Fiecare aparat are propriul „cod” si foloseste un anumit standard. Folosirea unui singur cod sau protocol pentru toate dronele ar insemna o brisca in coaie – parerea mea.
    Nici o alta sursa de semnal nu se poate da drept „baza” doar pentru ca este semnalul mai puternic. Acolo s-a facut „spoofing” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Spoofing_attack ) si daca ai aparatura si puterea de procesare necesara nu e cine stie ce mare scofala (eu cu telefonul mobil pot sa atac retele wireless, daca securizarea este slaba – de exemplu WEP – atunci in maxim 1 – 2 ore am access ). Tehnologia wireless este cea mai putin sigura. Controlul dronei de la distanta folosind protocoale usor accesibile mi se pare o idiotenie crasa.
    Cel mai sigur cred ca ar fi sa prestabilesti cursul in computerul de bord fara posibilitate de control de la distanta.

  15. Pachetele de date prin care primesc dronele instructiuni sunt pe minim 64 de biti , sunt codificate dupa un cod , care se schimba la fiecare pachet sau interval dupa alt cod. Nu exista tehnic timp pt decriptarea data link-ului si interceptarea aparatului.
    Credeti ca inginerii aia nu au luat in calcul ca prim lucru faptul ca o defectiune ar trimite drona in teritoriul inamic? Si atunci care ar fi primul lucru pe care l-ar face calculatorul? Si-ar sterge toate suporturile de date, softuri de criptare, decripatare, plus solutii chimice de autodistrugere pentru procesoarele cu tehnologie inalta. Astfel ce mai ramane, un aeromodel smecher si inutilizabil.

  16. Bine bine… atunci de ce’l cer aia inapoi? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *