Amintiri din anii ’80: Fundulea și Plătărești în Golful Persic

Zona Golfului Persic nu a avut parte de prea multă liniște în ultimii 50 de ani. Și, deși multe s-au schimbat în acești 50 de ani, nici astăzi nu este o zonă prea liniștită. Pirateria de stat a devenit noul standard în Golful Persic cu consecințe nefericite asupra traficului naval comercial. Și vorbim de una dintre cele mai importante zone de navigație ale planetei.

Chiar recent, prin vară, citeam în presă despre marinarul român (comandantul navei de altfel) ucis, alături de un marinar britanic (angajat în domeniul securității), în zona Golfului Persic. Cei doi navigau la bordul petrolierului Mercer Street. Petrolierul, aflat în proprietate japoneză şi sub pavilion liberian, este operat de compania britanică Zodiac Maritime care, la rândul ei, este deținută de un cetățean israelian.

atac cargou fundulea plataresti iran

Sursa foto: https://www.mintpressnews.com/the-war-years-part-iii-covering-the-tanker-war-from-dubai/43546/

Săptămâna aceasta, pe 23 noiembrie, s-au împlinit 34 de ani de la un atac similar, soldat de asemenea cu moartea comandantului.

Pentru mai multe detalii despre acest atac dar și despre altele vă invit să citiți articolul integral pe rnhs.info accesând acest link.

12 comentarii:

  1. In articol se mentioneaza „rafala de 8 proiectile cu napalm lansata de pe o vedeta”. Stie cineva dintre cei mai priceputi in ale navelor despre ce ar putea fi vorba?
    Sunt informatii cam curioase, vedete purtatoare de rachete purtatoare de armament reactiv cu lansare in rafala de 8 rachete (sau mai mult in caz ca n-au nimerit toate), pp ca de calibru mic. Sau aveau bricolate pe ele PRND-uri?
    Napalm ca incarcatura pt rachete nava-nava?

    1
  2. traiasca prietenia frateasca dintre popoarele irakine,iraniene si romanesti.
    noi vrem pace pe pamant !

    7
  3. Acum ne-ar fi prins bine un submarin. Cam mare datoria față de frații iranieni

    4
    • Ce sa faci cu submarinul?

      1
      • sa il trimiti in ape internationale si sa le scufunzi un carbo, o nava civila, o fregata.

        5
        • @barny
          Ca să te trezești cu demenții ăia că vin prin diferite metode in țară și se apucă de ucis, aruncat in aer, sechestrat autobuze cu copii, bombe pe la meciuri de fotbal…. Spre bucuria și cu suportul rușilor. Reacția românilor va fi cea cunoscută, tot ce e considerat arăbesc (deși persanii nu sunt arabi) , va lua foc : magazine, locuințe,, case de rugăciune.

  4. exista vreo dogma vis a vis de numele de botez al navelor din marina comerciala/militara romaneasca ?

    3
  5. Am avut colegi care au prins acele momente live. Erau țăcă. Până la urmă au trecut la exploatare portuară. Nu se lega nimeni de ei cu nimic. Îmi povesteau că naufragiații care înotau spre Iran cum ajungeau pe plajă erau împușcați.
    Dana 23 din portul Constanța de lângă siloz îi zicea dana de bomboane. Acostau cargouri seara și dimineața plecau. Ceaușescu a ajutat Irakul și pe față și pe din dos. De la măști de gaze și ținute până la chestii de se lăsa vaporul văzând cu ochii când îl încărcau. Oricum nu era bine pentru sănătatea ta să te zgâiești pe acolo. Pe undeva înțeleg că iranienii trăgeau in vapoarele dubioase. Tatăl meu a lucrat la rafinăria din Basra in ’86. Povestea cum treceau trailere cu tancuri dimineața și seara se întorceau cu ele avariate/distruse. S-au bătut ca chiorii. Elicopterele zburau spre front și nu se mai întorceau.
    Să ajuți cu armament o țară aflată în conflict arată ce nerv avea plumbuitu. Adun acum 700 de politicieni din zilele noastre și nu au tupeu cât ceașcă. Dar tot nu mi-e dor de el.

    24
    • SOUHABI djamel eddine

      Bonjour
      Je prépare une recherche sur TANKER WAR 1980-1988.iran/irak
      Est ce que vous avez de la documentation ou photos sur ce sujet.
      Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *