AMRAAM-ER prima tragere reala

Pe 12 mai, Raytheon Missiles & Defense a anuntat ca a efectuat prima lansare in conditii reale a noii sale rachete sol-aer AMRAAM-ER. Racheta a fost una dotata cu focos real, adica in configuratie de lupta, iar lansarea a fost un succes.

AMRAAM-ER este varianta sol-aer destinata sistemului SHORAD NASAMS 3, sistem dezvoltat de compania Kongsberg, dar oferit la vanzare impreuna cu Raytheon. Dar asa cum vom vedea intr-un articol viitor, ER va avea si alti „adrisanti”.

Principalul avantaj al AMRAAM -ER, fata de AMRAAM clasica, este dat de raza mult marita – pana la 40 de km si de altitudinea maxima – pana la 14km.

Doar ca desi seamana nu rasare, noua AMRAAM-ER nu este o AMRAAM cu raza extinsa ci o racheta RIM-162 ESSM cu sistemul de ghidare al uneia AMRAAM, totul special reasamblat pentru uzul NASAMS 3.

Pentru noi succesul AMRAAM-ER este important in contextul in care Romania trebuie sa inceapa cat mai repede demersurile pentru achizitia unui sistem de aparare anti-aeriana si anti-racheta cu baza la sol din clasa SHORAD, zona pe care deocamdata avem in dotare doar sisteme foarte vechi din epoca sovietica.

GeorgeGMT

29 de comentarii:

  1. Asta nu intră pe HIMARS? Ca să fie all-in-one.

  2. O intrebare, poate prosteasca, altitudinea aia maxima de 14 km, nu e prea mică, în condițiile în care SU-35 ajunge la 18 km? Sau un fighter nu poate susține foarte mult timp aceasta altitudine?
    Făcând o comparatie intre programele shorad polonez și cel romanesc vad niste diferente: polonezii 19 baterii la 30-40 mld zloti, circa 6-8 mld euro, iar românii 27 baterii la 2 mld euro. Care e spilul?

    8
    • Daca e la 18 km altitudine îl vezi de departe și dai cu patriot înainte să ajungă la 40km in raza amraam er. Sau daca e mai aproape îl obligă să facă manevre, ori pleacă ori coboară și atunci dai și cu amraam er după el. Numai cârcotași pacilea…shaorma sau pizza cu de toate e specific romanesc, alții fac specialități care sunt mai bune pe felie

      9
    • Pai e SHORAD… 🙂 Short Range Air Defense. Mai ai niste paliere peste, in cazul nostru se cheama Hawk si, apoi, Patriot. Polonezii poate au vrut offset. Si atunci, pretul creste.
      De fapt, la noi, in 2017 Parlamentul a aprobat un plan de inzestrare ce prevedea un program de 2,1 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro pentru achiziția de 21 de anti-aeriene pe rază scurtă – SHORAD. Pretul era probabil realist (la nivelul 2017), stiu ca pentru VShorad cerusera oferta de la MBDA pentru Mistral 3.
      Dupa cum se vad lucrurile prin ministerul dezarmarii, daca se da drumul la program, probabil ca vom vorbi de NASAMS si Stinger. Totusi, slabe sanse anul asta, as zice eu.

      6
      • Păi cam asta e problema, NASAMS se prezintă ca un Medium Range Air Defence :). Că la noi il iau in seama la Shorad, deja nu ne mai mira. Ideea e ca Hawk nu va mai rămâne foarte mult in dotare, are totusi o varsta.. cu toate ca racheta in sine este încă relevantă …., și probabil că ne vom baza pe Patriot pentru ținte la mare altitudine. Nu chiar economic.

        3
        • In opinia mea, principalul rol al Patriot este antibalistic. Ca nu degeaba am luat 168 Pac 3 MSE si doar 56 de Gem-t.
          In realitate nimeni nu vine la altitudinile alea, din contra, cam toti vor veni cat mai jos. A judeca un sistem strict prin prisma performantelor maxime e gresit. In opinia mea.
          Si inca ceva: daca te uiti la sistemele AA, o sa vezi ca nu mai exista o diferentiere clara intre raza scurta, medie si mare. Cele mai multe tind sa aibe performante care le urca in clasa urmatoare.
          Asa ca, lasand pliantele la o parte, arhitectul sistemului integrat AA al unei tari isi va alege ce se potriveste cu planul sau de ansamblu. Iar toti vor zice ca de ce a luat aia si nu ailanta, ca ultima e mai performanta (si de obicei si mai scumpa)
          Cam asa suna pentru mine in teorie. 🙂

          11
  3. Treaba sta cam asa:
    Romania vrea 27 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD pentru 2,7 miliarde euro:

    https://www.profit.ro/stiri/politic/document-no-pregateste-noi-achizitii-militare-de-miliarde-de-euro-19452202

    In binecunoscuta transparenta a MApN nu se stie cate sunt SHORAD cate VSHORAD.

    Polonia vrea 19 baterii SHORAD, fara VSHORAD ca acolo au Poprad. Alta differenta este ca aceste 19 baterii inseamna 38 fire units (unitati de tragere) adica 38 de baterii de ale noastre, aceeasi chestie precum la Patriot, noi luam 7 baterii, ei iau 4 baterii fie are cu 2 fire units.
    Alta differenta este ca au schimbam cerintele de la 25 km raza la 40 km.
    Multe detalii aici:
    https://www.defence24.com/polish-army-changes-the-narew-shorad-system-requirements-polish-industry-to-act-as-the-main-contractor

    https://www.defence24.pl/blaszczak-robi-krok-w-kierunku-narwi-miliardowy-program-dla-pgz-komentarz

    2
  4. Shorad insemna la noi sisteme AA cu raza de pana la 25 km (vechea definitie) si in cazul de fata mobile. Asta insemna ca vor inlocui KUB si OSA in misiunea de protectie a trupelor.
    Volhov si apoi HAWK vor fi inlocuite treptat de PATRIOT. Nu neaparat in proportie de 1:1.

    Cat despre NASAMS cu AMRAAM2 e o consider o bijuterie tactica pentru ca:
    1. Sistemul permite plasarea lansatoarelor la distanta fata de radar. Asta insemna ca inamicul nu poate stabli cu certitudine care e zona acoperita de lansatoare.
    2. Racheta zboara marea majoritate a traectoriei fara sa emita. Sistemul de radar se aprinde doar cu cateva secunde inainte de impact.
    Asta insemna ca pilotii agresori nu vor sti nici unde nici cand pot fi loviti, vor sta tot timpul sub stresul ca isi traiesc ultimele zece secunde.
    Asta e bonus pe langa capabilitatile tactice ale sistemului.
    Vechiul NASAMS nu imi placea in mod deosebit pentru ca racheta AMRAAM e cam rahitica pentru misiunea sol aer, avand o „umbrela” cam mica. Dar cu airframe-ul de la ESSM e alta discutie.

    14
    • doar ca asta inseamna ca radarul bateriei trebuie sa o ghideze prin datalink/course update, deci e vulnerabil. Rachetele antiradiatie si bombele cu kit de ghidaj depasesc (+100km) semnificativ bataia bateriei, chiar si daca lansatoarele sunt la 10-20 km de radar..
      Oricum, si la alea IIR trebuie ghidat pana suficient de aproape pana sa prinda senzorul tinta. La astea noi cred ca distanta de vedere a tintei se duce spre 20km daca e in linie vizuala…

      1
  5. ESSM cu cap de ghidare AMRAAM ar fi util si pentru fortele navale pentru a le utiliza dincolo de cei 20-25 km cat vede radarul navei.
    Daca nu dispui de un avion/drona care sa le dirijeze la tinta (cazul ESSM clasic), le lansezi in directia din care vin rachetele adverse (pe baza informatiilor primite de la sistemele de avertizare timpurie), si isi detecteaza si distrug singure tintele.

  6. Deci luam, da ?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *