ARCA are deja potentiali clienti

ARCA va lansa satelitul bulgăresc CubeMessenger
În vara anului 2013, racheta Haas 2C va plasa pe orbită si CubeMessenger, următorul satelit bulgăresc. CubeMessenger, construit de către echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites) este un satelit cu o durată de funcționare cuprinsă între o saptămână şi o lună. Satelitul va fi folosit pentru a testa şi îmbunătăți echipamentele de comunicații şi de control a atitudinii şi pentru a obține experiență practică în operarea sateliților de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului.

 

Haas 2C, racheta purtătoare, este un vehicul plasator pe orbită, într-o singură treaptă, aflat în prezent în construcție și testare la ARCA. Este o rachetă low-cost foarte uşoară și este propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care folosește kerosen în rolul de carburant şi oxygen lichid ca oxidant. Motorul este construit în cea mai mare din materiale compozite şi folosește un sistem de răcire prin ablație pentru reducerea costurilor și creşterea siguranței.
“Suntem foarte încântați sa lucrăm la noul satelit bulgăresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat să dea rezultate datorită credinței comune că cercetarea spațiala nu merită să fie ingnorată și are un beneficiu universal. Această misiune comună va fi un pas vital înainte în dezvoltarea tehnologiei spațiale atât în Bulgaria cât si în România.” Echipa BOREAS.
“Împreună putem realize lucruri mărețe. BOREAS sunt vecinii și partenerii noștri. Este o nouă eră în explorarea spațiului, iar lansatoarele orbitale și sateliții nu mai sunt exclusive agențiilor guvernamentale. România și Bulgaria vor avea capabilitatea să plaseze sateliți comerciali pe orbita terestră și să desfășoare cercetare spațială pe cont propriu.” Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.
Alături de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit românesc al cărei identitate va fi comunicată în scurt timp.
BOREAS este o echipă internațională de studenți, bazată în Sofia, Bulgaria. Sunt uniți prin entuziasm şi motivaţi de pasiunea comună pentru explorarea spaţiului. În present, echipa este format din studenți de la Universitatea Tehnică din Sofia, Noua Universitate Bulgară, Colegiul Militar Regal din Canada şţ Universitatea Emiratelor Arabe Unite.
Proiectele viitoare ale BOREAS inculd PAISIUS, un radiotelescop orbital de mici dimensiuni și ALCEK, o sondă de orbitare a Lunii care va realiza o analiza spectroscopică a suprafeței astrului.

 

 

Surse:
http://www.boreas-space.com/projects

http://www.facebook.com/#!/arcaspace

http://www.boreas-space.com/projects

 

 

 

8 comentarii:

 1. injurati-ma daca vreti dar de ce sunt eu sceptic in privinta celor de la ARCA? Au un PR foarte bun dar realizari cam slabute comparativ cu PR-ul..

  • mda, eu de cand am vazut pozele cu „cuptorul” pentru turnarea in vid a unor piese de aluminiu, si care arata mai jalnic decat afumatoarea lu’ bunicu, cred ca e doar o mare vrajeala… dar ai dreptate, la PR is geniali … dar altceva decat piese/machete din fibra de sticla nu au prezentat

 2. Ponta: Ajutor de 28 milioane euro pentru fiecare firmă IT care creează 200 de locuri de muncă

  • Am un Deja-vu asa…. cine oferea 25 mii de E fiecarui roman care se intoarce in Romania?

   • cum dracu de am scapat-o pe aia hahaha 😀
    Aia ce a spus-o ponta e alta treaba:

    ¨Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru firmele IT care creează peste 200 de locuri de muncă noi, a anunţat, joi, premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

    „Măsura este pentru firmele care creează minim 200 de locuri de muncă şi care le va menţine pentru minimum cinci ani. Fiecare firmă care face acest lucru poate primi un ajutor de stat de peste 28 de milioane de euro. Este un exemplu de hotărâre de guvern utilă pentru crearea de locuri de muncă”, spune prim-ministrul.

    Ponta reaminteşte că măsura de faţă nu este prima de acest fel, făcând trimitere la facilitatea neplăţii CAS pentru cei care angajează tineri someri.¨

   • cum dracu de am scapat-o pe aia hahaha 😀
    Aia ce a spus-o ponta e alta treaba:

    ¨Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru firmele IT care creează peste 200 de locuri de muncă noi, a anunţat, joi, premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

    “Măsura este pentru firmele care creează minim 200 de locuri de muncă şi care le va menţine pentru minimum cinci ani. Fiecare firmă care face acest lucru poate primi un ajutor de stat de peste 28 de milioane de euro. Este un exemplu de hotărâre de guvern utilă pentru crearea de locuri de muncă”, spune prim-ministrul.

    Ponta reaminteşte că măsura de faţă nu este prima de acest fel, făcând trimitere la facilitatea neplăţii CAS pentru cei care angajează tineri someri.¨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *