Argentinienii, la fel ca bulgarii…

10721818824_61c76f525b_b-500x375

Adica tot cumpara, noi sau second-hand, avioane de lupta de ceva ani. Revenind la Argentina, aceasta a reluat discutiile cu Israelul pentru cele 14 Kfir Block 60, discutii aproape finalizate in 2015 dar totusi amante pe fondul alegerilor care trebuiau sa vina in tara sud-americana.

Acum ca alegerile au trecut s-au reluat negocierile.

N-are rost sa mai depanam firul povesti, il stim deja cu totii: 14 Kfir Block 60 cu radar AESA ELTA 2032, resursa refacuta, complet modernizate pentru suma de 330 milioane de dolari.

Ca o ultima noutate (de la ultimul articol pe aceasta tema) argentineii au cam ramas fara aviatie de vanatoare intre timp. Daca totul merge bine de aceasta data ar fi ca intelegerea sa fie semnata in noiembrie, dar si data trecuta tot in noiembrie ar fi trebuit semnat contractul.

Poate au mai mult noroc de aceasta data…

In acelasi timp si bulgarii au anuntat ca vor sa cumpere avioane multirol noi (de aceasta data), trei variante fiind in atentia Sofiei: Eurofighter, F 16 si Gripen.

GeorgeGMT

27 de comentarii:

  1. Argentinienii ar putea totusi achizitiona niste Kefir de la bulgari..ar fi mult mai ieftin,zic eu…

  2. Si bulgarii anunta intentii a nu-stiu-cata oara… Daca iau totusi aparate noi, o sa ne cam facem de rusine.
    Dar sa vedem cum o dreg pana la urma 🙂

  3. in caz de ceva, io zic ca ori ai 14 avioane noi, ori 14 second, tot un drac… de la 100 de bucati in sus si o economie ( si un sistem_) care sa iti permita sa le folosesti si sa le intretii si sa le dotezi da, asta e altceva… ( am zis 100 ca nu ma pricep poate nu e nev de 100 poate e nevoie de 50-60). + AA radare un sistem integrat…

    • Pai daca minimul necesar Romaniei pentru o aparare cat de cat respectabila e 48 de avioane, eu zic ca 100 chiar nu e deloc o cifra nerealista, avand in vedere dimensiunile, resursele si populatia Romaniei.

  4. Parca bulgarii pentru avioane puneau pe masa vreo 600 milioane leva. Nu am stat sa transform in dolari sau euro dar nu imi pot imagina ce avioane isi pot lua ei de banii astia.

    • 600 mil leva = 300 mil euro. Cota leva/euro este fix 2 la 1. În orice caz, o sumă suficientă doar pentru 2, 3 bucăți noi.

  5. nu cred in eurofighter pe lista cefelor,celelalte da.
    ps.inca se mai fabrica F16?

  6. Argentina poate o sa cumpere, dar Bulgaria nu are bani nici de poze cu avioane. Chiar citisem zilele astea ca au renuntat la 6 sandcat-uri (din alea din care avem si noi cateva pe la jandarmerie), si la cateva cutii de sardele americane commando, (din alea care cica ne trebuiau si noua asamblate pe aici sa inlocuiasca tab79). Noroc ca le dadusera americanii vreo 7,8 gratis asa pe ardei copti, ca altfel ii pastea un import masiv de duster „verde” cu mitraliera. :)). Iar evreii sa fiu sincer nici nu stiu cum au scapat de licurici cu discutiile astea, nu de alta dar motorul e j79 (ala de pe f4) fabricat sub licenta la ei, dar la export trebuie sa ridice frumos 2 deste si sa intrebe pe american daca poate sa vanda mirage-ul rebranduit. Si cum argentinieni se inteleg „bine” cu englezii din cauza unor probleme turistice cu vize pentru Malvine, existente si astazi, chiar acutizate, ma mir ca prietenia trans-atlantica nu a intrat in functiune inca. Dar nu e tarziu. Parerea mea e ca o sa cumpere ceva rusesc in final, sau reiau discutiile cu chinezii pt jf17/fc1.

  7. Nu stiu pe unde citisem ca bulgarii ar vrea sa cumpere motoare pentru MIG 29.Stau si ma intreb de unde dracu sa cumperi motoare de MIG decat de la rusi ?
    O solutie ar fi sa ia Gripen in leasing ca ungurii . La F16 second hand e cam inghesuiala , trebuie sa se hotarasca mai repede ca nu prea mai sunt pe stoc .

  8. Eurofighter e pus la plesnească. Practic e o competiție în doi… Cu cele mai mari șanse pentru F 16. Dar tare cred ca din intenția de a lua noutăți se vor alege doar cu jumate de număr sh-uri.

  9. Avand in vedere ca bulgarii nu sunt chiar 100% cu americanii, s-ar putea sa vedem gripen in leasing pe modelul ungariei.

  10. Eurofighter pt Bulgaria? Buna gluma

  11. E irelevant ce vor a cumpere pentru ca in lipsa unui program bine planificat aprobat unanim atat de militari cat si de clasa politica, nu se face nimic. Intradevar programul nostru de dotare cu aparat de vanatoare e unul cu multe neajunsuri dar sa nu uitam ca a fost gandit si aprobat unanim in CSAT apoi in Parlament in 2012-2013 pentru inlocuirea Lancer-urilor, pentru o finalizare in prima etapa in toamna lui 2016. Deci lucrurile dureaza. Asta e marea buba la orice program de inarmare. Asa ca ei daca nu fac o prioritate in planificare, alocare buget si negocieri, pot sa tot aiba intentii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *