Armata Chinei se pregăteşte de LUPTĂ!

poza1

 

Armata chineză a primit ordin să îşi sporească capacitatea de luptă în 2013. Ordinul vine în contextul tensiunilor dintre China şi Japonia iscate în jurul insulelor Senkaku, informează AFP.

Conform unui articol publicat în ediţia externă a Cotidianului Poporului, „Armata Populară de Eliberare (APE) şi poliţia armată populară (forţe antirevoltă, utilizate în reprimarea rebeliunilor interne) ar trebui să se concentreze asupra dezvoltării capacităţii de luptă şi de a câştiga o bătălie”.

Publicaţia nu face însă referire la conflictul teritorial din jurul insulelor din Marea Chinei de Est, denumite Diaoyu de China şi Senkaku de Japonia, care sunt controlate de Tokyo, dar revendicate fervent de Beijing. În ultimele două săptămâni, cele două ţări au trimis avioane de luptă în zonă, însă armatele lor nu au fost implicate, până la acest moment, în luptă deschisă.

La sfârşitul lui 2011, preşedintele chinez Hu Jintao a cerut marinei chineze să fie gata de luptă, în scopul de a proteja securitatea naţională. După anul 2000, bugetul militar al Chinei a cunoscut o creştere de aproximativ 10% pe an, ceea ce a constrâns Statele Unite să se reorienteze în vederea instalării de trupe americane în Asia.

În ciuda eforturilor susţinute ale Beijingului în dezvoltarea tehnologiilor de rachete şi inaugurarea primului portavion în 2012, Armata Populară de Eliberare se află, din punct de vedere tehnologic, mult în urma Statelor Unite, cel putin deocamdata.

 

Sursa: Antena 3

 

 

SUA si Japonia doresc sa inceapa exercitii comune ale Fortelor Aeriene

poza2 poza2

 

Un oficial japonez sustine ca tara sa si SUA isi vor uni Fortele Aeriene pentru a da startul unor exercitii comune in zona insulelor aflate in litigiu cu China.

Exercitiul va dura 5 zile, americanii vor participa cu 6 aparate de tip F/A-18 si un personal de 90, iar japonezii au pregatit 4 avioane F-4 si numarul personalului nu va fi facut public.

poza3

 

Saptamana trecuta a avut loc un incident in care au fost implicate doua avioane chinezesti J-10 si doua F-15 japoneze.

Mai multe detalii aici:

China isi ridica avioanele de vanatoare

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=-RadznC5Hdw

 

Sursa: Al-jazeera

 

Citeste si

China latra tare in Marea Chinei de Est

Ape tulburi in Marea Chinei de Est

 

 

 China se pregateste de un mare razboi

 

Conform analistilor economici si militari, China face stocuri de alimente si metale, ceea ce indica o pregatire de razboi, anunta Business Insider. Expertii in agricultura ai Natiunilor Unite sunt bulversati de cantitatea uriasa de orez importata de China, 2,6 milioane de tone de orez  in 2012, fata de 575.000 de tone in 2011.

 

Orez, lapte praf, minereu de fier, in vrac

 

In conditiile in care productia de orez proprie nu a fost afectata! In plus, China a importat in vrac aproape tot laptele praf pentru copii din Australia. Pentru ca nu faceau fata cererii externe, companiile producatoare au „rationalizat” necesarul intern. Stocarea unor uriase cantitati de alimente este, pentru analistii militari, un indiciu pentru pregatirea unui razboi. In afara de alimente, China a cumparat, intr-o singura luna din 2012, mai mult aur decat rezerva Bancii Centrale Europene. De asemenea, in ultimele luni a facut stocari masive de minereu de fier si de cupru. In portul Qingdao, un terminal pentru importul de minereu de fier, acesta se afla descarcat in mormane inalte cat o  cladire de trei etaje. Acesta este un nou indiciu ca economia globala va intra intr-o criza catastrofala, fie razboi sau nu.

 

Cel mai mare transfer de bogatie

 

Pe scurt, cum zic analistii economici, „China este implicata in cel mai mare transfer de bogatie din istoria lumii”! Ca stirile despre stocurile de alimente sa fie si mai nelinistitoare, s-a constatat o intarire fara precedent a bazelor militare din Pacific si din Asia centrala. La baza Shuimen, din provincia Fujian, au sosit avioane de lupta, drone, 35 de nave de razboi, printre care si nave de ultima generatie, sapte submarine si opt nave de asalt. Toate acestea, la 236 de mile de insulele aflate in disputa cu Japonia. China este aliata cu Rusia, care i-a furnizat sisteme de rachete S-300, iar Japonia se bazeaza pe ajutorul SUA.

In acelasi timp SUA si-a trimis avioanele F-22 Raptor in Japonia. Deocamdata in numar mic, insa baza acestor avioane se afla in Okinawa, la o aruncatura de bat de China

Multumiri lui Hans pentru colaboarare

 

Sursa: Bussines Insider

 

 NeroFlash

48 de comentarii:

  1. Poate că chinezii pun la cale o operațiune ca Operațiunea ”Kholstomer” – o idee SF cum că KGB-ul vroia să prăbușească imperiul SUA printr-un crah al bursei în timpul războiului rece. Cu potențialul dușman incapacitat astfel financiar/economic, China ar putea apoi să se ocupe militar de vecinii săi.

    • @ cnx

      Daca URSS-ul ar fi avut finantisti de valoare probabil ca economia lor nu s-ar mai fi prabusit si, implict, uniunea ar mai fi existat si astazi.
      Ca sa ataci si sa distrugi o instituie precum NASDAQ-ul iti trebuie „creiere” intr-ale finantelor. Chinezii sunt excelenti comercianti si finantisti insa mai exista unii, de o anumita religie, care au o experienta colosala in domeniul finantelor mondiale. Oamenii aia au inventat sistemul,oamenii aia nu vor permite caderea sistemului intrucat aceasta ar cauza, printre altele, si disparitia statului stramosilor lor 😉

  2. Dpd vedere economic un astfel de conflict ar produce pagube imense economiilor celor doua tari si, implicit, economiei mondiale.

    Dpd vedere militar nu cred ca se va ajunge vreodata la ample lupte terestre desfasurate pe teritoriul vreuneia dintre cele doua tari; eventual vor fi cateva operatiuni speciale, fapt ce va implica un numar limitat de trupe.

    Cat de mult se vor implica americanii? O vor face direct expunandu-se unui conflict deschis cu aviatia si marina chineza? Cine va fi invingatorul sau va exista vreun invingator?

  3. nimic nou pe frontul asiatic. Pai cine a vazut in primul rand pe ce categorii de forte a accentuat China dezvoltarea se astepta ca aceste forte sa si fie folosite . Primul ar fi dezvoltarea unor blindate pt trupele de parasutisti ,mai nou un tip propriu de avion de transport greu pt astfel de trupe si aprovizionarea din aer a frontului inaintat (mai ales in cazul raluptelor pe insule) .Dezvoltarea a multor feluri de blindate si variante ale lor numai pt infanteria marina . Trupele de infanterie marina si cele aeropurtate sunt pt atac/ofensiva deci la ce sa te astepti cand o tarra pune accent pe aceste dezvoltari . E interesant si infiorator cum se va desfasura acest conflict-posibil razboi. Daca chinezii castiga batalia pt acea insula nu se vor multumii doar cu aia chiar daca tarile din zona se aliaza. Parca colegul Jymmy ne spunea cate ceva despre chinezi din care retin ca erau foarte perfectionisti.
    Una peste alta un astfel de conflict nu face decat sa castige (intr-un fel)decat al treilea Iranul care nu va mai fi atat de amenintat (chinezii le strica socotelile din targ israelienilor ) nu cred ca americanii se vor baga pe doua fronturi . Si deasemenea Rusia va castiga si ea dolarei pt ca vanzarile de armament ar creste.
    Cine va pierde in Europa pai Romania unde va incepe chestia stupida: din cauza conflictului tre sa scumpim ba una ba alta combustibilii in primul rand; desii nu are de a face mai deloc dar intot deauna e un motiv bun pt scumpiri . Asa ca faceti stocuri de orez he,he. Sanatate si cer senin.

  4. Daca informatiile legate de pozitionarea insulelor pe harta sunt corecte, mie imi pare ca miza acelor insule pentru China este forate mare din 2 motive:

    1. Accesul nerestrictionat de spatiul maritim japonez catre Pacific
    2. Taierea caii celei mai scurte de aprovizionare in caz de conflict a Taiwan-ului, acestia ramand doar cu ruta spre Filipine… Deci e vorba si de strangerea latului in jurul Taiwan-ului.

    Pentru japonezi asta poate insemna pierderea controlului asupra unei parti din spatiul suveran si pierderea legaturii directe cu unul dintre aliatii din zona…

    • Da foaret bine intuit , Taiwanul fiind ceva foarte ravnit de chinezi. Un fel de reeditare a controlului mediteranei intai Creta si apoi Malta numai ca pirderile grele suferite de „Diavolii Verzi” -Parasutistii nemti l-au facut pe hitler sa numai vrea o alta operatiune de acest fel desii Vulpe desertului insista asupra ocuparii Maltei pt a avea un controlin Mediterana implicit inchiderea logisticii englezilor. Scuze de deviere.

  5. ce sa la faci la japonezi dak iau cam casapit pe chinezi akm cateva sute de ani pana prin ’44,akm e randu chinezilor sa ii casapeasca doar ca de data asta astia ar putea sa ii casapeasca cam de tot la ce forta militara dispun e deajuns numa sa trimiti bucatari lor cu un ak-74 si fac curatenie.Nu cred ca se va ajnge la un conflict piata face legea nu armele dar multi nu inteleg asta ”piata” a distrus URSS nu armele puterea de a vinde si de a cumpara sunt niste factori dumnezeiesti pt un stat.E probabil si intr-un caz major sa isbucneazca si un razboi dar acel caz e doar daca chinezi urla de foame ceea ce nu prea cred deocamdata.
    Si oricum americani nu prea au cu ce sa ii ajute pe Japonezi cu ce cu avioane F-22 si cu cateva fregate aia trebe sa se apere pe iei :)) se mai auzeau zvonuri ca japonezi vor sa isi faca un masiv port avion echipat cu aparate F-35 interesant….dar oare submarinele chinesesi nu se vor mari si ele ca numar…..? evident ca DA

    • Din cate stiu eu Japonia nu are voie sa aibe portavioane . De aia are doar acele portelicotere mari si atat ,ca urmare a capitularii din 45. Cel putin asa stiam .Daca aveau voie cred ca-l aveau deja acel portavion .

  6. Apararea insulelor respective, ar putea fi un „pod prea indepartat” pentru japonezi, ele putand fi mai usor protejate dinpre Taiwan…

    Oricum, riscul e foarte mare ca o escaladare in zona sa atraga rapid si Coreile sau statele din S. Marii Galbene, pe langa Taiwan…

    Iar cine va face pasul indarat va trebui sa se astepte la o viitoare escaladare… deci zona e un butoi cu pulbere.

  7. OFF – Întrebare legată de IAR: până la urmă s-a semnat contractul pt Puma N? Știu că s-a discutat pe aici în urmă cu ceva timp de asta. Are cineva detalii suplimentare legat de tranzacție? Preț, durata livrării, alte comenzi?

    • am ramas un pic in urma cu stirile/livrarile/dotarile/exporturile, si nu inteleg la ce te referi. S-au produs 3 Puma Naval si toate au fost livrate marinei romanesti, ele sunt in serviciu de ceva vreme si n-am auzit de posibilitatea achizitiei altor aparate, sau de cerere la export.

      Asa ca te rog lamureste-ma, a cerut cineva la export Puma Naval? Suna prea bine sa fie adevarat 🙂

      • @Sorin2
        Probabil se refera la asta:
        http://www.economica.net/ministerul-apararii-a-cumparat-un-elicopter-navalizat-cu-peste-12-mil-euro_42646.html

        Ma intreb ce ar face cu al patrulea, ca nu le-au inarmat nici pe alea 3 cu rachete, torpile, diping-sonar; Ah, am uitat, au pus o mitraliera pe unul si casca galbena la mecanic. Ca sa nu mai vorbim de inarmat alea 2 OPVuri maricele…
        Si asta merge tot dupa chiratzi?

      • Era vb să ia mai multe, 5 sau 6 (până în 8). Ultimul fu comandat de curând, sau va fi? nu mai știu.
        De mentenanță se ocupă cooperativa cu Eurocopter, treabă care a cam luat obiectul principal al IAR (RK flotei de Puma), însă IAR a rămas ci fabricarea aparatelor noi. Trei livrate, încă unul comandat sau în plan de a fi… despre asta întrebam – dacă are cineva ale info mai proaspete. Că de dorință știu.

  8. Eu cred ca se pregateau pentru 21.12.12

  9. @Marius Zgureanu
    China si Taiwan au ACEEASI pozitie in conflictul cu Japonia. Mai mult, China considera insulele ca facand parte din distrinctul Toucheng, Taiwan.
    Deci nu se pune problema „strangerii latului”.

  10. China mai are divergente agresive (unde ei sunt aia agresivii) si cu Filipinele asupra insulelor Spratley.

    Insulele alea, vedeti voi, sunt cam intre Filipine si Taiwan, asta apropo de ce zicea Marius Zgureanu cu singura ruta de ar ramane.

    Asa ca personal nu cred ca China doreste neaparat razboi cu Japonia ci doar e dispusa sa faca orice pentru a pune mana pe insulele Senkaku si insulele Spratley, taind astfel orice cale de aprovizionare pentru Taiwan, care va ramane inconjurat de teritorii chinezesti in toate directiile si izolat complet in ocean, la distanta mare de Filipine, Japonia sau Vietnam insa foarte, foarte aproape de mainland China si noile ei insule.

    Asta nu inseamna ca nu ii cred destul de nebuni sa porneasca un conflict militar cu Japonia sau oricine altcineva pentru a-si atinge obiectivele mai sus descrise, cum spunea cineva mai sus ei sunt perfectionisti, am cunoscut chinezi care s-au plimbat mult prin lume, oameni deosebiti si ei m-au asigurat de multi ani ca China nu va renunta niciodata la Taiwan, indiferent cat va dura sau care va fi pretul.

    De asemenea, mi-au accentuat faptul ca China nu va renunta la Taiwan cum am renuntat noi la Basarabia. M-am rosit de rusine fiindca stiu ca e adevarat, astia suntem noi romanii… Basarabia e lipita de noi, populatia era omogen romaneasca, a fost omorata, masacrata, deportata, au fost introdusi rusi si ucrainieni si aia tot sunt o mica minoritate, si noi renuntam la ea… vedeti voi, diferenta intre neamuri !

  11. SENKAKU, un nume predestinat pentru o situatie de rahat la nivel mondial. 🙂

  12. Sunt niste bucati de roca: http://en.wikipedia.org/wiki/Senkaku_Islands

    Cea mare are 4 kmp, urmatoarea ca marime are 1 kmp.

    Ma pregateam sa va intreb de unde sunt acoperite aerian aceste insule pentru ca nu au aeroport. Am dat un google si iata ce-am gasit: http://japandailypress.com/defense-ministry-plans-to-base-f-15s-closer-to-senkakus-for-quicker-chinese-response-1521536

    Distanta fata de insule este ~ 200 km.

    http://maps.google.ro/maps?saddr=Diaoyu&daddr=Shimojishima,+Japonia&hl=ro&ll=25.219851,123.980713&spn=2.09706,4.454956&sll=24.8,125.15&sspn=0.00822,0.017402&geocode=%3BFQBregEdMKN1Byn7cbUVtqv1NDExRapUZ14s2Q&dirflg=d&mra=ls&t=m&z=8

    In caz ca se ingroasa treaba si se hotarasc sa debarce, chinezii pot fie sa-i baraie pe niponi sa-si ridice F-15 in aer de n ori si sub umbrela derutei radio-electronice comandourile de pe submarine pot debarca, fie sa le administreze cateva rachete pe croaziera la aeroportul din Shimojishima.

    In orice caz, daca China vrea sa ia aceste insule, Japonia nu va putea sa se opuna decisiv.

  13. Gabriel, chiar daca e asa cum spui, nici Taiwan-ul nu se sufera cu China, fiind pe picior de razboi… si mergand pe conceptul „dusmanul dusmanului meu e prietenul meu” eu as vedea mai degraba Taiwan si Japonia de aceeasi parte, cel putin la inceput.
    Vom vedea…

  14. Situatia dintre China si Japonia este urmarirea unei revanse istorice.

    Situatia dintre China si SUA este un joc Monopoly (noroc, sansa, strategie, social, negocieri)

    SUA a castigat influenta in Filipine, Taiwan, Japonia
    China a investit bani, forta de munca in Africa si America Latina.
    CNN descrie cel mai bine situatia intr-un material din 2011.

    http://www.youtube.com/watch?v=GzogMJzaoXQ

  15. George,
    Moderarea postarilor ce contin link-uri de de inteles. Dar daca dai ok prea tarziu, Marius Zgureanu o sa aiba timp suficient sa spanzure Taiwanul si o sa ne intelegem ca chinezii 🙂

  16. Poate da .. poate nu.
    Poa pur si simplu stocheaza marfuri care rezista ceva timp … si care ii sunt de folos. Orezu … va pune in stoc noua recolta si va manca ce a cumparat. Minereul de fier si cupru nu cere de mancree si nu este perisabil… De aur ce sa mai zic?! Aur? Ma rog pretul mi se pare ca este un pic prea mare (prin anii 80 a fost un varf de 800 $ uncia , a scazut la 400 ca paoi prin 2002 sa fie 200 si nu stiu de ce Rezervele Federale au vadnut mult aur ..)
    Insa China are rezerve valutare mari … este un mare creditor al SUA… O misculatie pe piata monetara risca sa ii volatilizeze rezervele .. pe cand aurul minereurile … vor ramane neatinse. Vi s epare ciudat ce scriu ? cautati acirdul le la Plazza Hotel si acordul de la Luvru … cestie ce arata riscurile pe care si le asuma un mare detinator de rezerve valutare

  17. …”Să descrii noul guvern de la Tokio drept „conservator“ ar fi greșit: este, fără doar și poate, un cabinet radical-naționalist.”

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/the-economist-noul-guvern-al-japoniei-inapoi-in-viitor-176770.html

    Oricum, ceva tulburari prin „Far East” Asia n-ar strica (pana la un punct…atomic). Si asa noi europenii ne-am faultat singuri in secolul XX: WWI, WWII, Razboiul lui Mos Gerila…colonii s-au pierdut, resurse s-au epuizat, milioane de barbati s-a ingropat…

  18. Eu sper ca doar isi arata muschi unii altora, pt ca daca una dintre parti devine prea serioasa, nici cealalta nu va da inapoi, iar ura chineziilor fata de japonezi…este extrem de periculoasa. Taiwanul merge cu China, este normal sa fie asa. Daca americanii nu s-ar baga cele doua enitati s-ar uni fara probleme, dupa ceva negocieri. Taiwanul este parte a teritoriului national al Chinei, iar interesul, in problemele anti-Japonia este comun, la fel ca si suferinta din timpul WW2…si aia este comuna.
    Eu personal am o simpatie deosebita pt China. In mod clar americanii au simtit ceva, altfel nu trimiteau avioane F-22 in Okinawa. Sunt doar curios daca vreun portavion si-a schimbat de curand directia, sau a plecat din portul baza catre Japonia. Portavionul ar fi un indice al nervozitatii americaniilor.

  19. Cred ca acest conflict ,sau incordare mai proeminenta a muschilor intre cele doua tari, in cazul in care nu s-ar lasa cu capete sparte rau de tot, ar fi clar in bebeficiul americanilor. Este bine stiut interesul Japonezilor si al australienilor pentru F 22. Un conflict, sau iminenta lui in viitor, cred ca ar determina multe tari aliate ale S.U.A ,din zona, sa il ceara insistent si poate chiar ar reusi sa-l procure la un momentdat (poate o varianta de export ceva). Mai cred de asemenea ca ar vinde mult mai multe F 35 in viitor, precum si alte multe tipuri de armament scump si modern. Fezabila, zic eu, ar putea fi si aprobarea catre export, macar a YF 23, daca tot americanii l-au considerat inferior sau mai scump decat F 22 Rapter pentru propriul uz. Asa ar castiga si unii si altii. Plus ca, ar strange dusmanii Chinei intr-o mai stransa alianta cu america si i-ar uni si intre ei. Dusmanul dusmanului meu…….e.t.c. Insa vom vedea ce si cum!

  20. Am urmatoarea curiozitate.
    Dupa cite se stie, ca urmare a unei foarte inteligente politici mondiale, denumiata pompos, GLOBALIZXARE, mai toate bunurile materiale mondiale se produc in China.
    Ce se va intimpla cind China va folosi inteligent acest atu?

    • @geomarz

      „Ce se va intimpla cind China va folosi inteligent acest atu?”

      Intr-o faza initiala va fi un soc, apoi o criza iar dupa un timp (relativ scurt) productia se va reloca in tari precum India, Vietnam, Malaezia etc.
      Cat timp i-a trebuit Nokiei sa-si reloce productia din Germania in Romania iar apoi in Asia? 😀

  21. Taiwanezii ar trebui sa isi dezvolte cat mai mult apararea AA, antinava si antitanc,achizitionand tehnica de lupta moderna, capabila sa opreasca si sa distruga un atac masiv de pe continent.Dotarea cu rachete sol-sol, macar cu raza medie de actiune, ar fi un lucru foarte bun intrucat i-ar permite Taiwanului sa riposteze ferm.
    Se va dota China cu instalatii S400 si S500?

  22. Pentru unii pare curios cum Taiwanul si China si-au dat mana in conflictul cu Japonia. Dar atrocitatile savarsite de Japonia in WW2, in timpul ocupatiei Chinei, au reverberatii pana si astazi. Chiar daca primul ministru al Japoniei si-a cerut in mod oficial scuze.

    September 29, 1972: Prime Minister Kakuei Tanaka. „The Japanese side is keenly conscious of the responsibility for the serious damage that Japan caused in the past to the Chinese people through war, and deeply reproaches itself. Further, the Japanese side reaffirms its position that it intends to realize the normalization of relations between the two countries from the stand of fully understanding ‘the three principles for the restoration of relations’ put forward by the Government of the People’s Republic of China. The Chinese side expresses its welcome for this”.

    As mai adauga ca Japonia nu a prezentat scuze si Coreei. Si Doamne, cat ar fi trebuit sa o faca. Si o spun ca un admirator al culturii japoneze.

    • @ Gabriel

      „Si o spun ca un admirator al culturii japoneze”

      Nu am inteles si nu voi intelege niciodata cum o armata cu un corp ofiteresc educat intru spiritul codului Bushido, a putut avea (in multe cazuri) un comportament echivalent cu dementza in stare pura….

      • @Jimmy
        Ai perfecta dreptate. E pur si simplu de neinteles …

      • Bre codul ala nu are nici o legatura cu cavalerismul european. Prin Bushido, samuraiul avea dreptul sa ucida pe oricine ii era inferior, iar samurai nu erau altceva decat supusii seniorului lor. Bushido este un cod al unei armate medievale, cea japoneza, plina pana la refuz de soldati-tarani.
        Asa-zisul cod al onoarei, nu are legatura cu un comportament adecvat fata de inamic, samuraii fiind de facto o gasca de salbatici, inferirori cavalerilor europeni.
        Apropo de samurai si de coduri. In WW2 toti taranoi din armata japoneza primeau cate o sabie de samurai, de la caporal in sus!
        Asa ca ce cod, ce samurai, ce onoare?! Onoarea la ei nu seamana cu notiunea noastra de onoare. Samurai ucideau femei si copii fara probleme…

  23. Si daca tot vorbim de China, sa dam un citat din Confucius:

    “In a country well governed, poverty is something to be ashamed of. In a country badly governed, wealth is something to be ashamed of.”

    No comment 🙂

  24. Frumos citat dar armele nucleare ale chinei pandesc sa decimeze japonia in cazul unui conflict,chinezi nu au uitat ce nasoale leau facut japonezi…

  25. achizitia de harna si resurse nu are nici o treaba cu razboiul.incepand de vreo 2-3 luni chinezii cumpara lemn in draci din romania – bustean,cherestea, de foc, fag,rasinoase,etc- tot, rup – nu ca nu a ar fi cumparat pana acum , dar acum e dementa totala , platesc, cash, cat vrei, atat,etc – cred ca are treaba cu altceva , ei stiu ceva ce noua nu ni se spune, si nu e vorba de razboi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *