Arsenalul balistic al regimului Assad

Intr-un articol preluat de la EURONEWS, se arata ca  Rusia asigura 71% din importul de echipament militar al  Siriei, probabil restul precentelor sunt impartite intre Coreea de Nord si Iran.

poza1

Oficial, regimul Assad, detine 24 de lansatoare mobile ZIL-135 pentru rachete tactice de tip 9K52 Luna-M. Brigazile au fost achizitionate din timpul Uniunii Sovietice, sunt invechite dar mentinute in serviciu. Masa rachetei este cuprinsa intre 2.5-2.8 tone, lungime 9.1m, diametru 0.55m, focos pana la 550kg, viteza rachetei Mach 3, autonomie maxim 70km, platforma mobila 8×8 ZIL-135, instalatia este operata de 4 soldati.

poza2

~100 de rachete SCUD B/C/D de origine sovietica. Majoritatea folosesc platorma de lansare mobila, MAZ-543. Aceasta familie de rachete face parte din categoria celor cu raza de actiune medie, autonomia este intre 200-500km.

Un incident legat de arsenalul balistic sirian,  a fost mediatizat de presa occidentala, atunci cand un satelit american a suprins atacuri cu SCUD impotriva rebelilor. Mai multi oficiali americani au catalogat aceste atacuri un dispret manifestat de ragimul Assad fata de poporul sirian.

poza3

Siria detine cel purin 36 de lansatoare mobile pentru OTR-21 Tochka. Nu se stie  exact daca mai este folosita versiunea originala, deoarece au fost raportate tranzactii din Coreea de Nord, sirienii actualizand-le la standardul KN-02 Toksa (Viper).

poza4

Nord coreeni folosesc un MAZ-630308 ca sasiu pentru racheta, iar sirienii au pastrat vehicolul amfibiu,  9P129, importat de la rusi/sovietici. Viteza maxima pentru 9P129 este 60km/h pe sosea si 5km/h atunci cand se deplaseaza pe apa.

Racheta nord-coreana are o raza cuprinsa intre 120-140km.

poza5

Hwasong-6 este o racheta balistica dezvoltata de Coreea de Nord. Raza este estimata la 700km, focos 700kg, motor cu combustibil lichid, lungime rachetei 12m, diametru 0,88m, sistem de navigatie inertial. Din cauza dificultatilor intampinate de coreeni in achizitionarea de MAZ-543, acestia au decis sa isi produca lansatoarele in tara.

Cel putin 25 de rachete de acest tip au participat la teste, ~1.000 au fost produse, intre 300-500 de bucati au fost exportate.
Iranul se afla pe lista importatorilor, iar  racheta a primit indicativul Shahab 2 (Meteorit 2). Siria a obtinut o licenta de fabricare cu asistenta din China.

 

poza6 (1)

 

No-Dong 1  este o racheta dezvoltata la mijlocul anilor ’80. Nord-coreenii ar fi obtinut din Egipt un SCUD B si din China un SCUD C. No-Dong 1 este o combinatie intre cele doua categorii, dupa ce coreeni au reusit sa finalizeze procesul de inginerie inversa. Expertii consedera racheta ca fiind un SCUD B putin mai mare. Raza a fost extinsa la 900km, focos 1t, diametrul rachetei 1.25m,  lungime 15,6m.

 

poza7

Motor Shahab-3

 

Tehnologia a fost exportata in Iran si Pakistan regasindu-se la baza rachetelor Shahab-3 si Ghauri. Siria a importat doar rachete.

 

poza8

Feteh-100 iranian pe transportor

 

M-600 este licenta acordata sirienilor pentru a produce Fateh-110. Iranienii au dezvoltat 6 versiuni ale acestei categorii, ce au raza cuprinsa intre 200-300km, sistem de navigatie inertial sau terminal electro-optic.

 

poza9

M-600 sirian in pozitie de lansare

 

Versiunea siriana are o raza de 250km, focos 450kg, viteza Mach 3.7. Potrivit unor surse anonime cel putin doua rachete de acest tip au fost trase in luna decembrie 2012. Loialistii lui Assad sperau sa dea lovituri decisive rebelilor, deoarece racheta foloseste un sistem de ghidaj foarte sofisticat si precis.

 

poza10

Zelzal-2 in Siria

 

Zelzal-2 (cutremur-2) este o racheta dezvoltata de Iran incepand cu a anii ’90. Racheta nu are sistem de indrumare si foloseste tehnologie din 9K52 Luna-M. Lungimea rachetei 16m, diametru 610mm, masa 3.545kg, raza 210km, focos 600kg.

 

poza11

Shahab-2 in Iran

 

Shahab-2 are o gama de 750km, masa 6.3-6.5t, lungime ~12m, diametru 0.885m, sistem de navigatie inertial.

 

Rusia a oferit asistenta pentru a moderniza rachetele tactice produse in Siria, dar si exportarea unor brigazi Iskander.

 

 

Sursa: Iranmilitaryforum.net

 

NeroFlash

6 comentarii:

  1. ‘regimul’ Assad sustinut de toti crestinii din Siria este sub asediul hoardelor jihadiste sunnite sustinute tacit de regimul american.ironic ,nu? adversarii din Irak au devenit aliatii americanilor.. din pacate, rusii sunt prea slabi dpdv logistic pentru a trimite cateva brigazi de lupta pt a termina odata cu teroristii ‘buni’…

  2. Mormane de fiare depasite. Tinte de antrenament pentru Iron Dome 🙂

  3. depinde cate sunt. eu as trage o salva de grad si apoi cateva de astea apoi 1 – 2 salve grd plus apoi de astea …. etc. la cat costa interceptorii de la ID cam scump sa aperi tinta …. dincolo era mai ieftin. exact ce face china cu jap … nave de patrulare care ridica costurile de paza … picatura chinezeasca este eficienta.

  4. Ceva informații despre efectul la țintă al acestor rachete? Cu încărcătură convențională, evident. Adică stau și mă întreb care ar fi valoarea lor militară reală într-un conflict, alta decât să producă distrugeri relativ mici și imprecise în localități.

    Bun, să zicem că inamicul s-a baricadat într-o clădire gen Casa Poporului, extrem de solidă și masivă și vine Assad cu jucăriile astea…face ceva cu ele sau mult zgomot pentru nimic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *