Articolul de seara – Mircea Dusa despre achizitiile armatei in 2013, buget si nelipsitul multirol.

Duşa: Vom face eforturi ca Armata Română să nu cedeze altor state Poliţia Aeriană

inzestrare_cu_avioane_f16_49639200

Ministerul Apărării Naţionale face eforturi ca Armata Română să nu cedeze altor state Poliţia Aeriană şi să-şi doteze forţele aeriene astfel încât să poată face supraveghere aeriană, a declarat, marţi, ministrul Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că „în aceste zile lupta este legată de buget” şi el se „bate” ca ministerul pe care îl conduce să obţină un buget mai mare decât în 2012, subliniind că este convins că va reuşi acest lucru.

Totodată, Duşa a arătat că în acest an urmează să fie plătite avioanele Spartan către italieni, vor continua demersurile şi vor avea loc negocieri în vederea achiziţionării de avioane F16.

„Armata Română, atunci când vorbim de înzestrare, sigur că are probleme şi că programele de înzestrare a Armatei sunt de o complexitate deosebită. În momentul de faţă, dacă m-aţi întrebat de avioane: în acest an vom plăti contractele pe care le avem de onorat către italieni, legate de avioanele Spartan şi sigur că facem în continuare demersurile pentru dotarea într-un timp eficient a Armatei Române cu avioane F16”, a spus Duşa.

Întrebat de la cine vor fi achiziţionate avioanele F16, ministrul Apărării a refuzat să dea un răspuns concret, mulţumindu-se să arate că în momentul în care vor fi purtate negocieri „fie cu portughezii, fie cu alte state care deţin” astfel de avioane, va face public acest aspect.

„E o întrebare la care n-o să vă răspund astăzi, o să vă răspund după o anumită perioadă de timp, când voi purta şi negocierile respective, fie cu portughezii, fie cu alte state care deţin F16, dar vom face eforturi ca Armata Română să nu cedeze Poliţia Aeriană altor state şi să-şi doteze forţele aeriene în aşa fel încât să putem face supraveghere aeriană. (…) Suntem în negocieri şi cu portughezii şi sigur vom purta negocieri şi cu alte state care deţin avioane şi atunci când vom considera că oferta pe care o obţin este cea mai bună, vom face şi demersurile necesare de dotare a Armatei Române”, a spus Duşa.

Referitor la calendarul unei eventuale retrageri din Afganistan, Duşa a spus că şi acest aspect urmează să fie comunicat la momentul potrivit.

„Pe măsură ce NATO va stabili retragerea – sigur, etapizată – din Afganistan, vă vom comunica şi forţele pe care România le va menţine sau le va retrage. Numărul militarilor este redus, de exemplu, până acum un batalion era format din peste 600 de militari. Batalionul care pleacă din Timişoara (marţi – n.r.) este de 500”, a arătat el.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a fost prezent, marţi, la Târgu Mureş, unde a înmânat distincţii pentru aproximativ treizeci de militari de la Brigada Specială „Mihai Viteazu” din Târgu Mureş, cu ocazia repatrierii acestora din Afganistan, după mai multe luni în teatrul de operaţiuni, unde au furnizat asistenţă militară, de instruire şi însoţire a trupelor afgane.

După ceremoniile militare şi religioase oficiate la acordarea distincţiillor, ministrul Apărării a spus că în cursul dimineţii a participat, la Timişoara, la ceremonialul de plecare a peste 500 de soldaţi români în Afganistan şi a ţinut să ajungă şi la Târgu Mureş pentru a-i onora pe militarii întorşi din acest teatru de operaţiuni.

Realitatea.net

Multumim lui Dan pentru semnalare.

47 de comentarii:

  1. Ce mai…astea sunt obiectivele astora acum, politie aeriana, nu mai e APARARE aeriana „clasica”.
    Deci nu o sa pupam mai mult de 12…NICIODATA.

  2. in caz de atac vom folosi aceleasi tactici precum talibanii. Azotatul, AKM si PSL-ul vor fi noile arme „de baza”.
    -Tancurile..hai sa fim seriosi. Cati bizoni mai sunt operationali 100%?
    – artileria tractata fara tancuri si aviatie = fix 0
    – apararea AA are technica depasita de vreo 20 de ani. Noroc cu radarele care sunt moderne
    – marina ca vai de ea: 2 fregate in fundul gol -sugative de combustibil cu brevet, un submarin sudat de chei forever, rachete anti-nava de 30 de ani
    – transportoare si camioane reparate prin canibalizare, ca de piese noi..

  3. Dupa cum se vede.. luam de oriunde.. vedem noi de unde, dar sigur vor fi F-16. Nimic altceva! Sanatoasa gandire.. pur europeana. Sincer, decat F-16 mai bine nimic. As opta pt IAR. Macar nu importam (asa mult). Sau.. ceva cu offset. Toti cei sanatosi la cap se uita dupa offset, dar noi ne uitam sa fie F-16 (DOAR…F-16!).

  4. Nu inteleg aceasta obsesesie pt F-16 second-hand. Nu poate fi justifcata prin situatia economica in niciun caz.

    • Pentru ca i-am lasat sa instaleze o parte din prastia lor la Deveselu pentru interesele lor, noi ne angajam sa le mai facem o comanda de ceva echipamente militare.. logic, nu? Hai sa nu mai discutam de partea economica. Pare interesanta partea asta? Sau cel putin politicienilor li se pare?….bataie de joc.. Sa nu uitam ca poate din (adica si din) cauza acestui joc, noi platim un pret putin cam mare (adica enorm) pt gazele rusesti. Fiecare isi urmareste interesul economic, doar noi nu.. noi avem de achitat obligatiile fata de aliat (stapan).

      Daca banii (ce vor fi) alocati pt F-16 ar merge catre IAR.. am fi mult mult mai castigati. Aviatia ar fi oarecum independenta de alte state (chiar si aliate/stapane) si am avea (porni) industria in toate directiile (verticala si orizontala). Sa nu mai vorbim de un offset de la companii dispuse sa bage bani seriosi… pacat.. pacat ca la nivel inalt ne comportam ca niste curve..

    • Este o decizie luata din considerente strict pupincuriste.Se doreste in primul rand ca aviatia noastra sa fie dotata cu F16, doar pentru ca acest aparat este fabricat de SUA si vom deveni clientii SUA, inclusiv atunci cand il vom moderniza.Daca se cumpara SH-uri F16 este si mai bine pentru cei implicati in aceasta achizitie, deoarece mai cade si un comision consistent.
      Chiar daca Romania si-ar permite financiar Eurofighterul din transa 3 sau viitorul Rafale NG, tot avion american am cumpara.Probabil ca ar fi in aceasta situatie FA18E/F, asa cum si-au cumparat si australienii.
      Daca tot este sa fie F16 SH, atunci mai bine s-ar cumpara versiunea C, direct de la americani.
      Pana nu de mult multi forumisti visau la misiuni de lupta la mare distanta de casa.Optiunea oficialilor pentru F16 MLU si doar pentru misiuni de politie aeriana cred ca i-a adus cu picioarele pe pamant.

  5. George, eu cred ca sunt totusi niste promisiuni facute de careva dintre „ai nostri” in discutiile/negocierile neoficiale cu SUA pe o gama mai larga de probleme, de la bazele Kogalniceanu & Deveselu la Transistria/ R. Moldova si ce o mai fi, promisiuni facute de cineva care nu stia cum trebuiau puse problemele… Si acum, oricine vine pe „post”, trebuie sa se tina de cuvant.

    Altfel chiar nu-mi explic ce ar putea fi! E foarte suspecta fixatia asta…

    In acelasi timp, nu stiu daca ati vazut, dar colaborarea armatei SUA cu R.Moldova creste de la an la an. Tare mi-e teama ca noi am amanetat foarte multe catre SUA si anumite tari europene, ca si pret pentru apropierea R.Moldova de UE si NATO. Ceva similar s-a mai intamplat in perioada interbelica, ca sa ne consolidam Unirea, cand am manetat multe si am avut majoritar capitalul strain la noi in tara… Si tot n-a fost suficient, atat de prost am jucat cartile geopolitice si economice pe care le aveam.

    • Daca trecem prin toate astea (platim de uscam) si reusim sa ne unim cu R Moldova inclusiv Transnistria, atunci.. mai e ceva… dar se intampla? Pt ca F-16 au probabilitate mai mare sa fie luate de noi decat sa luam noi..mai ales Transnistria..

    • nu inteleg de ce trebuie sa se tina de cuvant cei ce vin la putere, pentru niste promisiuni facute de cei ce au plecat de la putere. mi se pare tras de par… eu stiu sigur ca politicienii fac ce vor si cum vor, mai ales daca e sa le iasa ceva, in acest caz de ce nu ar merge sa nu se respecte promisiunile facute de altii?

      • USL-ul vrea sa se puna bine pe langa americani platind ca taxa de protectia dotarea aviatiei noastre cu avioane F16.Totul se limiteaza exclusiv la prostitutie politica.

    • Ma gandeam si eu la varianta asta, da nu o sa se intample fara un macel in toata regula, deci, noi doar donam, persoane, organe, bani, ce vor stapanii.

  6. sa mai invetam ceva, prinde bine cand n-o mai avea nici destule Larom-uri:

    http://www.liveleak.com/view?i=b3b_1357700445

  7. Deci ceea ce stiam, 12 F16 si Politie Aeriana. Batute in cuie!
    Cand or veni si alea.

    RIP RoAF!

    Long live noua infiintata UM-0F16 din Politia de Frontiera!

    In rest, alte interese dicteaza achizitiile. De platit platim, asa cum s-a dat petrolul, asa cum s-au cumparat frecatele. Ce trocuri politice or fi semnat ei stiu. Traiasca Chiormandantul Suprem, Ochelarica-Doctorica si ai lor! Neaparat ‘si ai lor’!

    • Bai GSG nu fii naiv ca poate MI-ul ar gasi fonduri si de raparat MIG 29 daca primeste sarcini, militienii nu s-au sfiit ca si fetele mari ca sa faca RK in Rusia la MI 8!

      • @Marius Fenchea
        Bre, militienii au avut si tupeul sa-i arunce cu sapca in ochiul ala hatru lu comandantu suprem si sa-l cheme ‘afara’:)

        E clar ca avioanele alea nu stau in ministerul care trebuie, sa le transferam la MAI 🙂

        D’aia zic ca UM-0F16 din Politia de Frontiera poate chiar are viitor!

      • Flota de MIL a MAI este modernizata inclusiv pentru indeplinirea conditiilor de aderare la spatiul Schengen.

    • Ai perfecta dreptate.

  8. Daca se va merge pe varianta cu F 16 pentru politie, am ramas fara o ramura a apararii. Practic nu vom mai avea aviatie. Vrajeala cu ne pastram capabilitatile si piloti…e doar vrajeala.

    • Normal ca este o vrajeala.Daca politicienii romani erau interesati de aviatia noastra acum aveam de cel mult 5 ani, 48 de aparate in dotare, luate la prima mana.Daca se cumpara avioanele de la portughezi si le vom primi peste 4-5 ani de acum incolo, iti dai seama ce proaspete si moderne vor fi aceste avioane.

  9. Si se cam explica si agitatia internationala UE-SUA din vara lui 2012, cand s-a schimbat „puterea” la noi… probabil anumite chestii deja programate intrau la risc, si atunci cei nou veniti au trebuit sa promita diverse, in dreapta si-n stanga, cum ca nu schimba orientarea si liniile politicii externe, etc…

    Cred ca si asta a facut parte din intelegere… altfel n-ar fi sarit in sus administratia de stat a SUA si ambasadorul lor, dupa care noul nostru inistru de externe parca (sper sa nu ma insele memoria) a declarat ceva de genul ca cel mai frica ii este de administratia de stat a SUA… Iar apoi anuntul lui Ponta cu numirea lui Wesley Clark, consilier pe probleme strategice si de securitate.

    Parca incep sa se lege lucrurile. Acum nu stiu ce va fi cu John Kerry in fruntea acestei administratii.

    Ce nu isi dau seama este ca daca ne forteaza mana sa cumparam politia asta de frontiera… nu vom mai avea aviatie de lupta, cel putin nu in urmatorii ani!

    • Breeee nimeni nu te forteaza sa faci centura, ci te forteaza numa sa-ti platesti intretinerea! Daca pe tine nu te duce capul sa faci altceva, decat sa-ti pui poalele in cap…asta e! Se cheama ca esti si curva si proasta! Este?! Pai my friend asta este definitia alor nostri conducatori: fustele in cap si baga-mi-as si facea-mi-as, etc, etc. Atata ii duce capul si noi vrem offset?! E vina noastra…Baietii nu inteleg cuvantul, daraminte semnificatia lui ascunsa.

      O opinie strict personala. Dupa cum vedeti eu sunt optimist, nu ca amicul gsg9 care numai in negru vede viitorul luminos, in infrarosii, al tarii noastre. Pam, pam! 🙂

  10. Evident ca platim un tribut catre SUA, Doar ca prin varianta cu Portugalia si 3-hand-ul lor ni s-a confirmat si faptul ca avem un tribut de platit fata de UE. Mai tineti minte ca se facusera niste amenintari ca se vor face anchete in cazul in care se vor face achizitii fara licitatii? Probabil le vom lua tot de undeva din Europa . Danemarca ,Norvegia , Olanda au si ele F-16 si vor sa scape , dar nu cred ca mai curand de venirea „renumitelor” F-35. E trist , dar asta e adevarul .

    • Bre, nica nu-i gratis. Ca sa intram in UIE am dat petrolul, cumparat fregatele si altele.
      Acu mai luam niste F16 poate intram si in Schenghen…

    • OK tribut sa fie, tribut sa platim, da noi si aici suntem…impotriva firii! Nu putem sa platim si noi tribut cumparand avioane noi?! Suedia este membra UE-Gripen, Franta-Rafale, patru tari din UE-Typhoon, basca americanii cu mai multe modele!
      Adica tribut sa fie, da si asta il poti plati elegant si cat de cat folositor pt toata lumea. Eu nu cred in tribut, eu cred cu tarie in incompetenta si imbecilitatea alesiilor nostri, nu le-ar mai muri multi inainte!

      • Cumparand F16 SH de la portughezi ii multumim si pe americani, ca avioanele le modernizam cu ei, logistic vom fi total dependenti de SUA, care ne va controla liliputana noastra aviatie, cat si pe europeni, pentru ca cumparam avioanele de la o tara occidentala cu probleme economice.Cu alte cuvinte ne prostituam facand sex total cu SUA si europenii din vest.

  11. Guvernul USL lucreaza la structura bugetului pentru anul 2013 – sa vedem ce iese:

    “Toti lucram la gandirea bugetului pe 2013, o gandire care se va reflecta pana in 2016. Maine o sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul acesta, pentru salariati, bugetari, mediul de afaceri”, a declarat premierul Victor Ponta in cadrul sedintei de Guvern.

  12. La faza cu tributul, cred ca asa s-au gandit ai nostri ca platesc mai putin, luand avioane mai putine si vechi, si ramanandu-le si lor de un comision si s-au scos. Pentru populatie, le dau povestea ca mai ieftin de atat nu se poate, ca nu sunt bani pentru unele noi, muuuult mai scumpe, iar intre ei isi freaca manutele ca or veni si comisioanele, urmate de „mari realizari” ale politicii externe romanesti: Deveselu + Schengen…
    Si asta au promis!

    Cand doar pentru Deveselu, pentru circul cu rusii si gazduire, puteam sa cerem si noi ceva avantaje economice sau financiare macar… asa cum au cerut polonezii sau cum au primit portughezii avioanele de la SUA in schimbul folosirii de catre americani a bazei aeriene de pe teritoriu portughez.

  13. Si totusi intre anii 2010-2012 s-au achizititionat 7 Spartane val 220 mil eur iar acum se plateste ultima transa probabil. Deci se poate.
    Chiar si cu marirea numarului de derutati din parlament. Pt care noi am votat sa-i imputinam. E cam balamuc pe aici , nu vi se pare…

  14. Imi cer sczuze daca am lasat loc de interpretari cum ca as fi de acord cu F-16. Asta o sa fie una din marile greseli pe care o sa le facem . Evident ca si eu as fi de acord cu un „TRIBUT” UE cu niste typhoonuri sau chiar un Gripen , dar totul se rezuma la ceea ce aleg cei de sus. Se vand prea usor si cedeaza mult prea usor la presiuni (asta in cazul bun) , fie chiar sunt cum a spus George GMT , extrem de prosti si imbecili . Chiar imi amintesc de cazul cu SMG Croitoru care a spus ca atata timp cat el va fi la conducere nu va lua in considerare F-16 . A urmat Ciorogarla si mai departe stiti ce s*a intamplat :).

  15. Croitoru a spus mai multe de i-au stat in gat jigodiei chioare, a zis asa: avem nevoie de 48 de avioane pt desfasurarea misiunilor specifice fortelor aeriene(nu aviatie pt politie aeriana-forte aeriene); se poate si cu un numar mai mic de 48 dar nu cu foarte mult mai mic; procesul de achizitie e foarte mult intarziat, pt ca noi trebuia sa pregatim infrastructura si oamenii, nu sa stam acum sa faceti voi licitatii; aviatorii si mecanicii vor avioane noi pt ca un avion vechi genereaza in timp costuri si batai de cap mult mai mari decat unul nou.
    Asa ca multe au deranjat pe Hadul Chior si cu prima ocazie sluga lui de ministru l-a zburat pe Croitoru…Pacat ca slugile alelalte din RoAF au tacut chitic, nu a aruncat nimeni niste sepci de aviatori peste gard in curte la Chior. Sau macar un bang sonic pe deasupra Korto-cocenilor, ai mai desfundau chiorului urechile….sa vaza mai bine…

  16. Stergeti comentariile cu iz politic. E deja prea mult rahat in tara asta.

    • Daca nu eram romani mai mergea, da asa…tot e legat de politica si nu cred ca cea mai buna solutie e sa ne dam cu deodorant peste transpiratie ca tiganii….

  17. Nu inteleg obsesia asta pentru „multirol”. Chiar crede cineva ca vor fi trimise cele 12-20 de multiroale sa bombardzeze ceva? Sa fim seriosi. Daca am avea niste interceptoare pur-sange sa zicem merci. N-are sens sa platim suplimentar pentru functii pe care nu le vom folosi niciodata.

  18. F 16 Netz! In 2005 Israelinii vroiau sa ne pocneasca cu ele peste bot, 24 de bucati -150 milioane de dolari, eram fuduli si prosti- nu luam noi avioane vechi de la evrei , la mana a doua,lasa ca luam la mana a treia la pret triplu- poate daca ne rugam de ei cine stie, au radare ELTA – capacitati BVR, Phyton 5/Derby , puneam de o colaborare Aerostar /Elbit si acum zburam cu Netz-uri…

  19. mircea dusa este economist, de prin ’86 a tot fost prin administratia locala, de prin 2004 a descoperit parlamentul. efectiv nu ma astept sa se priceapa le cele ale armatei, mai exact aviatie.
    dar aici este altceva……….” incepand cu data de 1 ianuarie 2011, generalul-maior Ștefan Dănilă (ofițer din arma aviație-specializarea naviganți, pilot de avion supersonic MIG-21 LanceR, admis la zbor din anul 2009 inclusiv pe avionul de transport C-130 Hercules, din dotarea fortelor aeriene romane)a fost numit sefului Statului Major General”, deci la conducere Armatei Romaniei.
    omul ar trebui sa se priceapa, pentru ca „de ziua Fortelor Aeriene, la 20 iunie 2011, generalul maior Ștefan Dănilă a fost avansat la gradul de general-locotenent(cu trei stele)”.
    pana aci a crescut ca fat frumos…….
    La 1 Decembrie 2010, generalul de flotila aeriana Stefan Danila a fost avansat la gradul de general maior(cu doua stele).
    La data de 25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de foltila aeriana(cu o stea).
    anul si gavanul, cum ar zice un clasic. cate un bolovan pe umar anual. sa fie sanatos sa mai primeasca, da intreb si eu ca profanul, stie careva vreo luare de pozitie? daca nu pentru avioane, macar pentru vergelele de la pusca?

    • anul si gavanul, cum ar zice un clasic. cate un bolovan pe umar anual. sa fie sanatos sa mai primeasca, da intreb si eu ca profanul, stie careva vreo luare de pozitie? daca nu pentru avioane, macar pentru vergelele de la pusca?

      Mataluta cred ca nu pricepi cum sta treaba. Noi iti punem bolovanul pe umar tot la 15 luni distanta, matale iti tii fleanca si nu te trezesti vorbind in front ca ajungi ca generalul Chelaru. Asta ne-ar mai lipsi acum. Dupa ce iti dam bolovan dupa bolovan, dupa ce te punem in capul mesei ca sa manince si gura lu’ talica, mata sa te trezesti clampanind si facind atmosfera. Pai asa procedeaza un om de cuvint? Vorba aia, o mina spala pe alta, una pune steluta pe umar iar cealalta acopera gurita sa nu se auda nici musca…Si pina la urma, esti ditamai generalul, ai o virsta, avioane performante iti trebuie dumitale, ai dat in mintea copiilor? Stai, domnule, in banca dumitale ca in cinci ani ajungi maresal…Am inteles, sa traiti, servesc patria, sa mai servim ceva rece…

      • eu pricep al dracului de bine, da omu’ e din ’65, mai are 17 ani pana la pensie, ce-i mai da pana atunci? cred ca il face maresal-major sau maresal-ajutant-sef. noi ne agitam pe aici cu ministrii, care stiu ori nu armata si in general nu, da nu-i vedem pe cei care o conduc de fapt din „off” si tac precum pestii. noi mai simplu preluam constructiv niste caracteristici de pe wiki si zicem ca ne-am facut datoria, ba ne mai si certam ca prostii, iar aia traiesc ca-n filme. vai de kurru nostru.

  20. Mie imi suna expozeul d-lui Dusa ca un pas inapoi fata de predecesorul sau, care stabilise deja sa poarte discutii concrete cu portughezii.Trimisese deja specialistii acolo si luase o hotarire in acest sens, intrind la concurenta cu bulgarii pe F-urile second hand disponibile. Actualul o ia de la capat cu cercetarile prin diverse alte tari europene, in cautare de chilipiruri. Am vaga banuiala ca la anul pe vremea asta vom fi in acelasi stadiu cu achizitia, ei, iar noi cu presupunerile si oftaturile!

  21. Suntem morti si ingropati dpdv al necesitatilor Armatei…am urmarit in aceasta seara discursul primului ministru si era sa cad de pe canapea cand am vazut banii destinati pt Aparare….1(UNU!!) miliard euro!! adica cam 0.72 din PIB…ce 1,5% de care se tot vorbea(si aia erau jalnici)…0.72% din PIB!!! ,nu le pasa,nu le va pasa politicienilor de Aparare…asta e adevarul 🙁

  22. De unde bani fratilor?

    http://jurnalul.ro/bani-afaceri/constructii-proprietati/stirea-anului-romania-renunta-la-austeritate-tinta-lui-2013-revenirea-la-pib-ul-de-dinainte-de-criza-633487.html

    (scuze ca dau share la ceva de pe jurnalul.ro)

    Ati vazut? Asigurari si asistenta sociala: 16,5 miliarde euro
    Educatie si cercetare: 4,4 miliarde
    Armata: 1 miliard euro

    Statul social in deplinatatea lui. Multumim Tariceanu pentru momentul de geniu din 2008, multumim USL pentru restituirile taierilor. Ultimul sa stinga lumina.

    P.S. Ce-ar fi sa inghetam invatamantul 1 an, la toate nivelurile, si economisim astfel vreo 2,5 miliarde de euro? Platim 75% salariile profesorilor, gata cu primele, diurnele, incalzirile de scoli, fonduri pentru facultati etc, ca nu moare nimeni. Cu banii aia ne cumparam un sistem SAM de ultima generatie sau 24 multirol (plus offsetul!) si noapte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *