Azerbaijan-ul pocneste Rusia direct in ochi!

Desi nu este chiar o stire noua, este haioasa, asa ca haideti sa vedem ce au de impartit azerii cu fostii lor amici de Uniune, rusii.

Astfel ivanii au un radar de detectie timpurie a rachetelor balistice, construit in 1983 in Azerbajian. Pana acum pentru aceasta facilitate rusnaci plateau anual „tribut” in valoare de 7 milioane de dolari, basca alte multe milioane pe curent electric, facilitati si personal auxiliar, numai ca acordul a expirat la sfarsitul lunii decembrie anul trecut. Problema a parut atunci cand partile s-au asezat la masa negocierilor pentru prelungirea acestui acord, dupa modelul Sevastopolului.

4556535713_f2e066171a

Radar Daryal 

Numai ca azerii au marit un “pic” chiria, de la 7 milioane/an, la 300 de milioane pe an, lasandu-i pe rusi cu ochii dea dreptul in soare. Astfel ca dupa amenintari reciproce cu tot felul de chestii si alte asemenea dulcegarii, ivanii s-au suparat si au zis ca azerii sa se duca dracului, cu chiria lor cu tot, ca ei, adica ivanii, isi iau radarul si se duc, nu dracului, cum le urau azerii de zor, ci acasa la ei, in Maica Rusie, pe malul Marii Negre.

Acest tip de radar, Daryal, are ca principal scop detectia timpurie a rachetelor balistice, raza sa fiind foarte mare. Initial, pe vremea sovietelor, se avea in vedere constructia a sapte astfel de radare, dar odata cu prabusirea URSS, doar doua Daryal au fost construite: cel din Azerbaijan si unul in nordul Rusiei, cu antenele atintite spre Polul Nord, la vecinii americani.

Radarul din sud avea ca principala grija India si Orientul Mijlociu, iar in locul sau va fi dat in functiune in curand un radar mult mai modern, situat pe malul Marii Negre.

Dar pana la urma rusii nu plang atat de tare dupa radarul Daryal si asta deoarece ei au dezvoltat deja un sistem de detectie mult mai performant de tip Voronezh, care a inlocuit deja radarul Nordic Daryal, iar pana acum patru radare Voronezh au fost deja operationalizate.

111202_medvedev_statement_300x200

Radar Voronezh

Prin aceste radare moderne, Rusia inceraca sa-si reface sistemul de avertizare timpurie anti-rachete, sistem care s-a distrus incetul cu incetul odata cu colapusl URSS. Astfel foarte multe sisteme radar anti-racheta au ramas pe teritoriul statelor desprinse din Uniune, iar controlul lor si costurile aferente  au facut ca Rusia sa-si dezvolte o alta retea de radare cu raza foarte mare, pe propriul teritoriu.

Radarele din Ucraina, Lituania, Azerbaijan si alte foste republici unionale, nu numai ca erau problematice politic si financiar, dar in acelasi timp erau si foarte scump de intretinut si dotate cu o tehnologie destul de inadecvata.

Ori noile radare sunt mult mai mic si economice, consuma mult mai putina energie electrica si au nevoie de foarte putin personal, in raport cu cele vechi, si bineinteles, se afla pe teritoriul Rusiei.

Asa ca, zic rusnacii, tot raul spre bine!

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. radarele astea au rol „for your information”, ca nu poti sa faci nimic. Nici americanii nu o sa doboare nimic cu Deveselul lor, nici rusii vreo balistica americana. Dar cert e ca e bine sa stii si sa suni alarma ca sa apuce cetateanul sa termine din farfurie

    apropo: stirea e cam vechiuta

  2. Fratia turco-azera… 🙂 O sa tina rusii de Tartus cu dintii, chiar cu pretul faramitarii Siriei, daca mizeaza pe alawiti, cu siguranta nu le-ar strica nici un mic stat al acestora la Mediterana, de talia apropiata Libanului…

  3. E clar ca azerii au intrat in sfera de influenta a Turciei.Si nu numai ei,toate tarile din Asia Centrala cu limbi turcice.

  4. Astia de la strategypage sunt niste propagandisti obezi,in realitatea Rusia putea sa mute radarul in Armenia ca tot dracul ala era,mai au o baza acolo,si mai scrie la sfarstiul articolului in strategypage cica rusiia u adoptat tehnologia western pentru radarelel lor,de ude dreacu stiu astia au studiat ei radarul,au intrat inauntru,ciolovecii au avut radare de astea din anii 60

  5. Asta-i ceva de genul romanesc mai bine cer mai mult pe ceva chiar daca nu primesc il arunc. Azerii isi permit pt ca castiga din resurse , dar erau buni si aia de la rusi . Se pare ca nu vor sa mai aiba de a face cu rusii odata ce au cerut suma respectiva, au mers la sigur cred ca stiau ca rusii nu vor da atatia bani. Vor castiga altii pt ca automat azerii se vor indrepta si mai mult catre alti furnizori de armament , pt ca daca vor mai vrea ceva de la rusii o sa-i coste aceasta suprataxare a chiriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *