Articolul de Seara: Sistemul financiar american si “caderea” dolarului

dollar1

Daca China ar cere ca bonurile de tezaur americane sa-i fie rascumparate?! S-ar prabusi sistemul financiar american? Nici pomeneala, pentru ca  americanii folosesc practic doua monede: dolarul si titlul de valoare emis de Trezorerie pentru  a impumuta dolari.

Astfel problema caderii dolarului nu se poate pune, pentru simplul motiv ca nimeni nu se asteapta si nici nu doreste ca guvernul SUA sa-si rascumpere vreodata toata datoria emisa. In practica cumparatorul titlului il foloseste pe acesta pe post de cvasi-moneda, putandu-l schimba efectiv in dolari pe piata secundara,  sa-l gajeze sau chiar sa-l foloseasca pentru achitarea unor datori sau cumparaturi.

Practic pe langa masa monetara aflata oficial in circulatie, scriptica si reala, adica bani cash si cei din calculatoare, SUA foloseste o a doua moneda care are in principiu cam aceeasi valoare circulatorie dar ca bonus este si purtatoare de dobanda real pozitiva, in timp ce dolarul ca moneda este purtator de dobanda real negativa (practic un dolar emis sub forma unui bon de tezaur este mai valoros, nominal vorbind, decat un dolar clasic de hartie) si astfel  ciclul de imprumuturi  guvernamentale nu are motive sa fie oprit, atat timp cat increderea in soliditatea statala si economica a Americii este la cote ridicate. Ca un exemplu, in Rusia se cumpara acum dolari cu ghiotura, increderea rusilor in rubla fiind mult mai redusa decat in dolar, desi Rusia chiar are cu ce sa-si garanteze moneda nationala, datorita vastelor sale rezerve minerale.

Iar daca stam si ne gandim un pic, cursul si valoarea oricarei monede nationale este data de fapt, pe langa factorii obiectivi economici, de increderea populatiei in aceasta – subiectiva, cu alte cuvinte – de perceptia publicului si a investitorilor asupra monedei respective, adica exact ca in cazul titlurilor de valoare.

Este foarte adevarat ca datorita acestei emisii mascate de masa monetara dolarul scade incet in fata altor monede (si odata cu scaderea dolarului cresc preturile la materii prime – inflatie exportata) dar atat timp cat pretul materiilor prime si al majoritati bunurilor tranzactionate se face in dolari, si cum PIB-ul mondial este in crestere, nevoia de dolari/titluri de stat dolarizate creste si ea, astfel ca o parte din inflatia datorata tiparnitei de la Washington se estompeaza in cresterea economica mondiala.

Daca am avea insa scadere economica globala sau macar stagnare, ei bine atunci ar fi alta discutie ceva mai dureroasa. Practic acest model va functiona atat timp cat economia mondiala va fi pe crestere, pietele financiare vor fi libere, iar comertul international nu va fi jenat de taxe vamale sau masuri coergitive administrative, de unde si obsesia Statelor Unite pentru libertate de miscare a capitalurilor si bunurilor.

Si plecand de la acest adevar simplu putem acum sa ne punem intrebari:

1. Este China o piata de desfacere inventata pentru surplusul de dolari? Doar o alta metoda contabiliceasca de a alimenta America cu bunuri in schimbul unor hartii verzi?!

2. Ce s-ar intampla daca SUA ar pierde prim-planul dezvoltarii de noi tehnologii?

Cum ar arata viitorul dolarului daca o alta Moneda i-ar ameninta locul? Desi aici sansele sunt pur teoretice. Euro, cel mai probabil candidat, nu este in realitate un pericol, datorita politicii europene de a mentine Euro ca moneda forte, adica de a avea, la nivelul Eurozonei, surplus comercial. Ori atat timp cat UE are surplus comercial, exporta mai mult decat importa, pe piata internationala nu vor exista niciodata suficienti euro pentru ca moneda europeana sa poata ajunge moneda de rezerva. In ultimii ani insa situatia s-a complicat cand BCE a inceput sa vanda bonuri de tezaur pentru acoperirea problemelor bancilor europene, iar in viitor cantitatea de euro ramasa anual in afara sistemului financiar al UE ar putea sa creasca.

Ritmul este oricum unul foarte redus, atat timp cat SUA are deficite comerciale anuale de peste 200 miliarde de dolari, bani care raman strainilor pentru tranzactii comerciale si in conditile in care 2/3 din masa monetara a SUA este deja in afara.

Despre Yuan nu avem deocamdata ce discuta. O moneda artificiala, controlata de stat si nu de piata, cu o economie macar fragila in spate. Yuanul nu poate reprezenta o amenintare in fata Euro sau dolar pentru foarte multi ani de acum incolo, astfel ca suprematia dolarului, injurata de unii, dar sustinuta de absolut toata suflarea economica planetara, nu are un sfarsit predictibil, cu atat mai mult cu cat legatura intre euro si dolar este extrem de puternica, organica as spune, astfel ca daca dolarul ar fi sub atac, BCE-ul ii va sari in ajutor imediat.

PS: Nu ma provocati sa scriu si despre asa-zisa economie creata in  jurul aurului 🙂 😉 Aurul este doar pentru prosti si speculanti nu pentru sustinerea schimburilor economiei planetare.

Globalizarea are la baza dolarul si dolarul este uleiul hidraulic din instalatia schimburilor comerciale planetare, cel putin deocamdata.

GeorgeGMT

50 de comentarii:

  1. Salut George. Iti umaresc blogul de ceva timp. Am intervenit o singura data cu un comentariu pasnic care nu a trezit nici o reactie (nici nu voiam). La servici m-am contrazis cu un coleg care sustinea ca Putin nu va indrazni sa anexeze Crimeea, in timp ce eu am sustinut contrariul (fiindc dispus si la un pariu). Acum tipul vien imi zice „ai avut dreptate, te pricepi asa ca zi-mi ce va face Putin mai departe, se va opri aici sau va merge mai departe?. I-am raspuns ca acum nu mai stiu ce sa zic, nu mai risc un pronostic (fiindca chiar nu imi dau seama ce va face), de aceea te intreb la randu-mi: tu ce crezi ca va face Putin, se va opri aici sau va merge mai departe? Si daca da, unde va lovi in sud-estul Ucrainei sau Transnistria, sau amandoua. Tu ce crezi?

    • Sandele si eu as fi pierdut pariul cu tine, sincer nu credeam ca Putin va anexa de jure Crimeea! Ce va face in continuare?! Sa ma bata Dumnezeu daca macar banuiesc…

      • NImic nu va mai face. Zau ca jur pe rosu si verde stop. Si-a luat ce avea nevoie. Transnistria e terenul lor oricum iar bazele de acolo…well… asta a fost dragilor. Putin isi consolodeaza pozitia impotriva Europei si expansiunea ei. Atat cat timp cele 2 curiozitati sunt in NATO totul sta.Curiozitatile descoperiti-le voi

    • CE VA FACE?
      SIMPLU:
      STA CUMINTE SI PROFITA IN DRACI DE CAPITALUL POLITIC ,DE IMAGINE DAR SI DE SIDERAREA CREATA PENTRU A IMPUNE DE ACUM INAINTE PASNIC SI FARA PROBLEME POLITICA LOCALA.
      A CASTIGAT TOATE MECIURILE !
      IAR FAZA CU SCADEREA RUBLEI …ESTE CEA MAI AVANTAJOASA CHESTIE PE TERMEN LUNG.
      CRESC EXPORTURILE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      • Nu sunt asa sigur cu crescutul exporturilor cu scazutul rublei. Economia rusiei nu functionezaz ca o veritabila economie de piata. Nu sunt sigur nici cu puterea economica a rusiei si cand nu am stiut sa-i mai dau inca un pronostic colegului, a fost din cauza ca nu pot aprecia impactul asupe economiei rusiei, nu daca isi doreste putin. Evident ca el doreste sa ia tot inapoi. Evident ca poata sa aplice un blietzkrieg, nu sunt sigur daca isi permite costurile dupa aceea…..

      • Bre scaderea monedei nationale inseamna scaderea nivelului de trai! Exporturile Rusiei sunt de materii prime, fara adaos mare de forta de munca, astfel ca scaderea rublei nu are nici un impact asupra valorii acestora ci dimpotriva genereza scumpirea marfurilor din import.
        Nici un avanataj.

        • MAI BAIETI,MAI ANALIZATI PUTIN ECONOMIAS RUSIEI CA NU-I CHIAR ASA.
          VEDETI CA CHESTIA CU MATERII PRIME ESTE UNA, PRODUCTIA INDUSTRIALA SI SERVICIILE ALTA, IAR….INVESTITIILE INFERNALE PE CARE LE AU IN OCCIDENT SI IN LUME…ALTA !

          • Subsriu la ce zice George. Inca o data, economia Rusiei nu e ce stim noi. Si mai e starea de spirit a oamenilor (am vazut-o la fata locului, anul trecut am fost in Rusia). Toti nostalgici dupa marele imperiu. Dispusi (probabil) sa indure economic daca e pentru refacerea (fie si partiala) a ceea ce a fost.

          • Cam ce exporta Rusia in afara de materii prime?! Iar in privinta exportului de capital…pai acolo iti trebuie o moneda nationala cat mai puternica!

            • Cum ce exporta? Arme la greu; care mai scot din anchilozeala industria grea si speciala a rusilor. Plus ca ceva la nivelul otelurilor speciale; nu de alta dar au nevoie sa mearga mastodontii pentru submarine si alte prostii de genu’asta 😀 . Investitiile care le au in lume nu sunt ale rusiei sunt ale unui rus; care rus cotizeaza la altii din conducere dar nu sunt ale rusilor (ca se vedea un nivel de trai mai mare dar din pacate e mizerie urata pe acolo)…

      • Mersi, tocmai l-am citit. Bun interviu dar parca tot nu pune punctul pe i. Parca tot ii da roata problemei. Eu cred ca tot la rezolvarea unei ecuatii de tip economic se reduce chestiunea. Fie de putin, fie de occident. Ca tot aminteste de globalizare Michal Baranowski….

    • cum a zis George mai jos… rubla slaba scade nivelul de trai al rusului.
      acuma evident ca asta e si slabiciunea sistemica a fostului spatiului sovietic: trai prost. de aici vulnerabilitatea la integrarea Europeana, sau la atacul cu ONG-ul.
      dovada la cele de mai sus: Kasparov (campionul la sah) si actiunile si cuvintele lui.

      acuma intelegand acesti vectori politici si economici si mandru cum il stim pe Tov Putin eu zic ca e clar ce urmeaza.

      scenariu:
      1. asteapta 1 an sa vada reactiile vestului si cat de greu o va mai duce si de ce si unde mai poate dezvolta alte idei
      2. va colabora in continuare (nu va faceti iluzii) cu pretenii nemti si francezi (ca deh esticii e provinciali si prosti si ei nu stiu ce zic)
      3. dupa ce va vedea unde sta si cum sta va contra-ataca … in Moldova din pacate.

      Partea proasta e ca s-ar putea sa sara peste punctele 1 si 2 in pasi de balet (acuma stie si asta sunt sigur).
      Mai ales ca Esticii chiar nu au prea multe cuvinte de zis in EU… ca nu au cash. Fara cash nu te trezesti vorbind in EU. Si uite asa am revenit ON TOPIC 🙂

    • urmatorul pas natural: Insula Serpilor. evident.

  2. Deschid eu un subiect, legat de valoarea FIXA/ABSOLUTA a unei unitati monetare globale, bazata nu pe aur, legal tender, bonuri de trezorerie, petrol, algoritm electronic /open source software (bitcoin, manca-l-ar tata), margele, scoici si alte bazaconii de produse si servicii cu valori RELATIVE incercate de-a lungul mileniilor de societatea umana ci pe…

    CETATEAN

    „Noi – oamenii…suntem noi – banii”.

    Adica, de fiecare data cand un cetatean al unui stat implineste varsta de 18 ani (maturitatea, momentul cand nu mai este considerat „copil”/proprietate a adultilor/tutorilor/statului – in cazul orfanilor institutionalizati), statul EMITE/pune in circulatie un numar FIX de unitati monetare ECHIVALENTE acestui cetatean (insa acesti bani NU REPREZINTA o PROPRIETATE a respectivului cetatean, ci doar bani pusi in circulatie/emisi:

    100, 1 000, 10 000, 100 000 sau 1 000 000 de unitati monetare…puteti alege orice numar FIX doriti, dar NUMAI UNUL, UNIVERSAL, acceptat de toate statele, desi probabil ar trebui sa existe o formula matematica (aviz lui George daca vrea Premiul NOBEL pentru Economie 🙂 ) care, luand in considerare numarul de de oameni la nivel global cu cetatenie si demografia, ar putea sa stabileasca clar care sa fie acest numar FIX).

    Acum…tinand cont ca:
    -in cazul in care exista oameni cu mai multe cetatenii, doar statul care a acordat prima cetatenie (in majoritatea covarsitoare a cazurilor, prin nastere) are drept de a emite cantitatea FIXA de unitati monetare „echivalenta” cetateanului respectiv;
    – in situatia in care adultul care pierde dintr-un motiv prima sa cetatenie, cel mai probabil statul care a retras cetatenia respectivului va transfera acel numar FIX de unitati monetare celui de al doilea stat a carei cetatenie a obtinut-o adultul…
    -in cazul decesului unui cetatean adult, cantitatea FIXA de unitati monetare nu este retrasa din circulatie ci ramane (adica o „inflatie” demografica/naturala exercitata asupra monedei prin raportul nasteri/decese ale cetatenilor, deci pe termen lung/previzibila, care poate fi luata in considerare ca fiind unul din factorii formulei matematice de calculare a cantitatii FIXE de unitati monetare puse in circulatie)…

    Cum credeti ca ar evolua societatea umana, la nivel global, bazandu-se pe O SINGURA unitate monetara de acest tip, in care valoarea ABSOLUTA (fara nici un fel de specula) a acesteia ar fi garantata datorita tratatului unic stabilit intre toate statele ONU. Ar mai fi nevoie de titluri/obligatiuni de stat? Cum ar fi afectat sistemul bancar global, ar mai fi necesare bancile private sau ar fi o evolutie catre sisteme bancare EXCLUSIV statale?

    Ce state sau economii credeti ca ar fi (dez)avantajate de o astfel de moneda cu valoare ABSOLUTA/FIXA/UNICA, luand in considerare ca economia/piata (preferabil capitalista, adica unde preturile produselor si serviciilor stabilite in aceasta moneda FIXA/UNICA ar avea valori normale/RELATIVE, in functie de cerere si oferta)…

    Repet, moneda/valuta unica, globala, lipsita de orice fel de sisteme parazitare de tip „case de schimb valutar”, a carei punere in circulatie nu mai este la indemana guvernelor ci doar DEMOGRAFIA umana AR DICTA cantitatea pusa in circulatie.

    • Mi-am zis ca nu mai am ce schimburi de idei sa mai am cu IMM-isti dinastia dar e cea mai mare porcarie care am auzit-o in viata mea, chiar mai mare decat aia care ai spus-o zilele trecute ca nea Gica boschetarul sa-si voteze singur taxele (in caz ca stie ce sunt alea)! De ce sa nu facem moneda in functie de metrii patrati ai unei tari sau metrii cubi de aer de deasupra ei? Cum pui tu in practica chestia asta? Ce spui tu e mai mult decat socializmul pt care ma combateai si mai crunt decat comunismul. India de exemplu (care nici macar nu stie exact cati cetateni are) Va deveni peste noapte cel mai bogat stat de pe planeta iar Monaco isi va trimite cetatenii la cersit prin New Delhi. E mai rau decat colectivizarea! Ce valoare vor mai avea atunci proprietatile? Cu ce e mai bun sistemul asta decat actualul?
      Cred ca fumezi ceva tare de tot! Vreau si eu!

      • Ne lasam de munca si ne apucam de facut copii! Sa aveti atunci prosperitate! In loc sa ne ducem la munca mergem la femei! Pt binele tarii!

      • Gresit. India (sau China daca vrei), nu ar deveni deloc bogate peste noapte (oricum implementarea unui astfel de sistem nu poate fi facut brusc). Motivul il constituie…preturile. Ia ca exemplu situatiile in care s-au tiparit bani fara acoperire si ce inseamna sa cumperi o paine cu 10 miloane de…ce vrei tu. „Cantitatile” de oameni ai Indiei si Chinei nu reprezinta GARANTIA succesului, ba chiar din contra, sunt generatoare de instabilitate sociala in respectivele state.

        E o intrebare destul de simpla: cum definesti VALOAREA unei monede/unitati valutare? Raspunsul e extrem de simplu: banii exista pentru ca oamenii au nevoie de ei ca sa tranzactioneze mai usor valori RELATIVE (produse si servicii).

        Cu alte cuvinte, banii sunt contracte. Strangeri de mana. Umane. Exact cum sunt voturile sau legile. Din pacate, daca la voturi sau legi mai posibilitatea sa le numesti…universale (sau ABSOLUTE daca vrei, pentru ca trebuie sa se aplice tuturor cetatenilor), banii au valoare RELATIVA, speculatorie, pentru ca efectiv nu sunt bazati decat pe concepte RELATIVE, in functie de necesitati: aur, bonuri, legal tender… adica sunt bazati pe vrajeli, pe instabilitate, pe…chef.

        Singura valoare ABSOLUTA existenta in societatea umana este…OMUL. Doar el poate fi considerat ca ETALON. Valoare FIXA.

        Spre deosebire de ceea ce reuseste acesta sa creeze, adica produse si servicii, care, obligatoriu, trebuie sa aiba valori RELATIVE, stabilite prin proces normal de cerere si oferta.

        Nu mai jigni aiurea pentru ca vad faptul ca nu le ai deloc cu economia, blamezi in continuare doar capitalismul pentru ca nu-ti garanteaza victoria, desi rolul statului (singurul generator de crize in capitalism prin furtul/transferul de proprietate) e sa garanteze doar participarea: „egalitatea de SANSE”. Nu de victorie. Ca-n socialism-comunism (unde se castiga cu procent de 100% si candideaza doar 1 pe loc).

        Da, nea Gica (daca are domiciliu nu e boschetar), impreuna cu restul cetatenilor pot sa-si voteze prin referendum propriile taxe. Asa cum se duc la vot, indiferent cat de saraci/bogati sunt si-si aleg reprezentantii, asa cum se duc la vot sa-si voteze legea suverana – Constitutia.

        Nu este rolul statului sa decida unilateral, anarchic (aviz lui Ghita Bizonu’), cat sa se fure/transfere/, cate monede/bancnote sa se bata/elibereze. Toate, dar absolut toate crizele/tarele/marotele capitalismului din secolele astea au la baza doar un singur lucru: interventionismul statului in proprietate.

        E exact ca la atletism. Nu te poti baza – cum ar fi si firesc – pe linia de start, pe cea de finish si pe „bang-ul” pistolului pentru ca statul/arbitrul intervine in timpul cursei si schimba unilateral aceste GARANTII contractuale initiale.

        La ce sa mai alergi, daca stii ca nu ai un numar finit/fix de taxe, stabilite prin Constitutie? Propunerea mea a fost simpla: ai numar de taxe fix, minim (eu am prefaerat de exemplu echivalenta unui numar fix de ministere, fiecare cu 1 taxa).

        Cate taxe iti mai trebuie ca sa-ti functioneze un stat?
        Cate sute de unitati monetare internationale diferite iti trebuie ca sa le folosesti doar ca unelte de tranzactionare?

        Vorbim pur si simplu de bani! Nu au valoare decat daca NOI le dam valoare! Banul nu e un produs, un serviciu, ci un contract. Ce pui intr-un contract la sfarsit? Semnaturile. Asta e banul. Daca nu are valoare absoluta, fixa, atunci cum poti avea stabilitate? Cum poti avea garantie? Uitati-va cum au devenit anumiti speculatori adevari „zei” ai economiei…pe ce? Pe specula si atat.

        Poti sa consideri o astfel de moneda globala de care vorbesc eu ca fiind socialista doar daca ea este pusa in circulatie intr-o anumita CANTITATE aleatorie/unilaterala…de stat!

        Dar aici nu e vorba de asa ceva, am spus clar, demografia (si asta automat inseamna toate derivatele sociale, inclusiv cele negative ale acesteia) dicteaza cantitatea de bani pusa in circulatie. Nimeni, dar absolut nimeni nu poate controla demografia. Daca India sau China de exemplu ar incerca sa-si mareasca artificial populatia pentru a bate bani echivalenti, cine le opreste? 🙂 S-o faca! Si dupa aia sa se ia cu mainile de cap si sa-si aminteasca rezultatul „fermelor de copii” din perioada ceausista: DECRETEII !

        *editare prin adaugare: cand scriam de decretei, inca nu vazusem al doilea tau comentariu.

        • Ok, vad ca trebuie sa mai astept un pic si varianta „cealata” de raspuns, asa ca mai bine o dau eu:

          Ce se intampla in cazul „invers”?..adica atunci cand anumite state, vor sa faca exact contrariul „Indiei si Chinei” si…sa-si micsoreze arbitrar populatia?

          🙂 …crezand ca un numar mai mic de cetateni garanteaza o avere mai mare de bani ramasi in circulatie…

          Cum ar face-o? Eugenie? Implicare absurda in razboi? Aruncarea la gunoi a batranilor? 🙂 E exact reversul medaliei cu „cresterea populatiei articifiala”..tot bomba sociala se numeste! De ce? Pentru are efect imediat perturbator asupra preturilor produselor si serviciilor, nu mai spun de slabirea efectiva a statului prin simpla lipsire de populatie…

          De aceea am spus clar la inceput: se bat/emit monede/bancnote doar cand se ajunge la varsta de 18 ani – la maturitate, iar banii nu sunt retrasi din circulatie la deces. Aici e spilul intregii teorii.

        • Nu vroiam sa te jignesc, accept si alte puncte de vedere, vroiam doar sa te ironizez. Vad ca daca eu nu ma pricep la economie te pricepi tu pt toata lumea 🙂 Cred ca nu-ti dai seama de ceea ce spui si ajungi sa te contrazici singur, vorbesti de o moneda globala dar care va avea avea valori diferite pentru fiecare tara. Cred ca nu-ti dai seama de consecintele care decurg din aceasta abordare, seamana cu reformele monetare comuniste din cate inteleg. Din pacate nu ma poti face sa inteleg aici despre ce este vorba in conceptia ta si nici eu nu iti pot expune defectele alternativei tale in conceptia mea. Oricum, sper ca suntem amandoi de acord ca actualul sistem monetar mondial este depasit de istorie si nu are nimic de a face cu capitalismul si echitatea. Este un produs al speculei, al ingineriilor financiare tenebroase, escrocheriilor samd. Au fost numeroase incercari de cautare a unui etalon pentru diverse monede dar toate s-au soldat esecului din diferite motive. Asa as propune un etalon bazat pe orele de munca, dar ce facem cand muncesc robotii? samd…

          • „Cred ca nu-ti dai seama de ceea ce spui si ajungi sa te contrazici singur, vorbesti de o moneda globala dar care va avea avea valori diferite pentru fiecare tara”

            Poftim? Unde am zis asa ceva? Poate confuzi preturile produselor si serviciilor diferite de la tara la tara (ceea ce e si normal sa existe).

            Am spus clar ca moneda asta are aceeasi denominare pentru toata lumea, stabilita/respectata de toate statele ONU prin tratat unic.

            Intr-adevar, daca ar avea valori diferite n-ar fi…diferita de unitatile monetare actuale si nu mai avea rost sa discutam. E probabil o confuzie, mai dau o raita, stiu precis ca n-am spus asa.
            ___

            OK, o lasam, acum cu privire la etalon bazat pe pe orele de munca, in ce sa fie exprimat acest „etalon”? 🙂 Cumva, tot la moneda mea universala ajungi…

            Repet, omul este singurul etalon. Poate de asta ti se pare „nastrusnica” ideea. Pentru simplul motiv ca e chiar Solutia ce o aveam mereu in fata, de mii de ani si doar acum avem capacitatea TEHNOLOGICA…sa numaram oamenii. 🙂 Asa cum zicem si tu si eu, „au fost numeroase incercari de cautare a unui etalon pentru diverse monede dar toate s-au soldat esecului din diferite motive”.

            Exact! Motivele fiind faptul ca acestea erau bazate pe „valoarea relativa” si nu „absoluta”. Daca luam de exemplu leul neconvertibil de pana in 1989…ce anume era „comunist” la el? Neconvertibilitatea? NU. Ci faptul ca era pus in circulatie intr-o anumita cantitate DICTATA de statul roman comunist.

            Despre asta e vorba. Interzicerea ca statul sa mai dicteze cantitatea de unitati monetare puse in circulatie. Doar numarul efectiv cetatenilor „sa dicteze” acest lucru. De ce? Pentru ca acum am ajuns la un nivel tehnologic ce ne permite….sa stim cati suntem.
            _________

            Iti mai dau un exemplu similar: SALARIUL MINIM

            Daca urmaresti datele oferite de INS, salariul minim a reprezentat mereu intre 1/3 si 40% din cel mediu. Imediat, vazand aceste cifre, un economist sau pur si simplu un matematician observa „constanta de marja”: NUMARUL DE AUR

            1,618…

            sau mai bine zis…

            38,196…% sau 61,803…%…depinde cum privesti…

            Adunate iti dau 100%.

            Si atunci ce nevoie mai avem de stat/guvern, sindicate si patronate pentru A DICTA acest salariu minim cand poti:

            – sa pui in Constitutie ca acest salariu minim sa reprezinte 1/3 (sau 40%) din salariul mediu (deci DICTEAZA economia de piata, relatia clara contractuala dintre angajatori si angajati, nicidecum guvernul/partidele/parlamentul, sindicatele sau patronatele);

            -sa fie calculat din 2 in 2 ani (pe baza mediilor ultimilor 2 ani ; in felul asta nu ai nici o „instabilitate” din 1 an , nici distante prea mari de 3 sau 4 sau 5 ani); 2 ani e indeajuns pentru a fi „conform” cu mersul economiei; pot avea loc discutii, experienta mea …de IMM-ist…imi spune „din 2 in 2 ani”;

            -exceptia o constitutie cazul de razboi declarat de Parlament, in aceasta perioada de razboi guvernul avand dreptul de a hotari salariul minim, pana la terminarea razboiului prin declaratie a parlamentului, cu o perioada si dupa razboi (poate fi 6 luni, poate fi 1 an, nu mai mult), dupa care se revine la situatia normala.

            Simplu, nu? Bineinteles! Nu mai vorbesc cam ce fel de etalon poate deveni acest salariu minim pentru salariile categoriilor de bugetari sau pentru punctul de pensie al sistemului statal de pensii, etc…
            E chiar foarte simplu.
            Ce nevoie ai de STAT care nu face altceva decat sa intervina discretionar in astfel de situatii? De ce sa dicteze statul salariul minim, din considerente electorale, cand poti lasa la latitudinea…economiei de piata?

            Ce nevoie aveti fratilor atat de stat? In afara de GARANTAREA votului, legilor (bazate pe cea suverana – Constitutia) si taxelor (din pacate, imposibil in acest moment, pentru ca statul le modifica discretionar), ce vreti in plus de la stat?

            Are doar o slujba de executat statul: GARANTAREA participarii la competitie (celebra „egalitate de sanse”), nu a castigarii acesteia. Daca un arbitru favorizeaza un competitor la ce bun sa mai alergi? Inseamna ca se simuleaza – nu stimuleaza – competitia si n-ai ce cauta acolo. Ca-n Coreea de Nord…sau RSR-ul lui Ceausescu..

            Sistemul capitalist are doar o hiba: statul, interventia sa unde nu-i fierbe oala, unde n-a fost angajat sa se bage.

            Punct

            • razvan mihaileanu cu teoria ta tu vei muri de foame cu un salar dat de economia de piata ( a se citi cat vrea muschii patronului ) in contrapondere patronul tau si beizadelele si amantele lui vor avea bani fara numar pe spatele muncii tale .

              • Florian, intreaba-i pe nemti (care nu au salariu minim oficial) de ce „nu mor de foame” cum zici tu. Intotdeauna va fi un prag „de suportabilitate” atat:
                -din partea angajatorului, care spune „oare de cate ori pot sa-mi permit sa-i zic celui ce se angajeaza ca daca nu-i convine, poate s-o intinda ca are balta peste;
                -din partea angajatului, care spune „oare de cate ori pot sa-mi permit sa-i spun angajatorului ca n-am nevoie de amaratul lui de salariu pe care mi-l ofera”.

                In orice economie exista acest „prag/salariu minim neoficial”, eu m-am intalnit cu astfel de situatii. Daca intr-adevar am ajunge la un sistem de care vorbesc eu, ca salariul minim sa fie stabilit clar in Constitutie ca reprezentand undeva intre 1/3 si 40% din cel mediu, e EVIDENT ca se porneste INITIAL de la o situatie deja existenta a salariului minim stabilit de guvern! Nicidecum de la – sa zicem prin absurd – ZERO!

                Scuteste-ma de vrajeala asta ieftina, de-a dreptu infantila cu „beizadelele si amantele”, socialistule! Pricepe odata pentru totdeauna ca in capitalism absolut TOTI cetatenii sunt „exploatatori”/proprietari!

                • Romanii nu sunt nemti, iar Germania tocmai impune salariu minim pe economie.

                  Daca asa ceva n-ar exista in Romania, lumea ar lucra pe 100 de lei/luna fiindca atat ar considera 70% din patroni ca merita angajatii lor, desi ar face milioane de euro profit pe an.

                • A, si inca ceva… si Elvetia tocmai impune salariu minim pe economie, iar pe langa asta am citit ca s-ar face un referendum asupra unui „venit minim garantat” de 2500 franci/luna pentru toti cetatenii adulti, indiferent daca lucreaza sau nu. Nu stiu daca e adevarat si mi se pare de un comunism incredibil, dar am citit din surse straine.

                • @sorin2

                  Desi nu a avut oficial un salariu minim, Germania a avut mereu si are contracte intre angajatori/sindicate si angajati care stabileau anumite „limite” minime, fara ca aceste contracte sa fie cumva „la cheremul” statului.

                • Cat priveste Elvetia, mi se pare ca referendumul respectiv nu a trecut, existand si o actiune europeana/UE similara, recenta, care s-a soldat cu un esec rasunator.

                  *editat prin adaugare:

                  1 – In Elvetia a avut loc referendumul – si n-a trecut – care trebuia sa limiteze salariile directorilor de companii…private 🙂
                  http://www.reuters.com/article/2013/11/24/us-swiss-vote-pay-idUSBRE9AN0BW20131124

                  Vad ca actiunea pentru referendumul cu 2500 marafeti e inca in vigoare…

                  2- actiunea la nivelul UE cu „venitul de baza neconditionat” de care ziceam ca a capotat spectaculos era aceasta:
                  http://basicincome2013.eu/en/statistics.htm

  3. Nu e chiar asa …
    Titlul de valaore emis de Trezorerie este un imprumuat pe care Trezoreria il face acu ca sa il palteasca poimaine. El este un angajament ca Trezorieia va plati suma X + D(dobanda).
    Nu este vorba despre doua monezi ci despre o moneda emisa deja supusa fluctuatiile pietei care cam lipseste emitentului. Adica Trezoreria lu’ Statu’. Si find in lipsa Trezoreria lu’ Statu’ Amerlocan imprumuta moneda de la altii. Imprumuta in $$$$ de la aia care au $$$$ , imprumuta in lires tserlinede la aia care au asa ceva, imprumuta in euroi si ce mai prinde [a prins yeni si au facut o manarie de rau augur acordu’ de la Luvru’ (febr 1987) urmat de dezastrul din Lunea Neagra (1987) (a se vedea un „punctaj” al „crizelor” mai recente la http://vremea.forumgratuit.ro/t436-criza-ca-model-de-redistributie-a-avutiei-sociale-de-la-saraci-la-supere-supra-bogati?highlight=Criza)]
    Adfica emitemntu se angajeaza sa restituie suma PLUS o dobanda (serviciu al datoriei)
    Insa asta ar presupune ca emitentu sa resueasca sa straga suma pana la data scadeneti. In general nu reuseste (Clinton a reusit sa stranguleze deficitul asa ca a urmat o guvernare neocona care a facut praf banii si sporit inimaginabol deficitu) cestie ce face necesare alte imprumuturi. So astfel masa de moneda creste in continuare si p’a buna $ nici el nu mai este ce era …Si acu $ este cam egalu lu var-su canadocu si sub euroi

    Insa ptr a te imprumuta trebe sa „ai credit” adfica buna reputatie. Ins adaca careva se pauca sa iti arunce pe piata bonurile de tezaur ? E? Si cma multe?! Pot fi doua iesiri ambele la fel de nasoale
    Prima si cea mai nasoala pe termen scurt. Aflux de dolari pe piata. Caderera dolarului moneda., Prabusires sistemului comercial asa cu este. Naspa.
    o miscare de tip mana mai iute decat ochiul Creditorul raman cu buza cam umflata. Adica pierde banii … E Sher Fut da?
    Ar fi daca Debitorul numaru 1 ar fi in stare ca dupa aia sa adopte unn copmportament mai rezonabil. Nu este cazul!! (Ia vedeti cum azi un salariu cacios in SUA este de 18.000$ an. Acu 30 de ani era unu bunicel. Azi o am isna cam haratanita de prin anii 70 se cumpara cu ceva mai multi bani decat atunci cand era noua si nemaiincotzopenita ! Si nu ma gandesc la „specialitati” precum Mustang Cobra Shelby din 1970 ci la Mustangi banali sau Camaro idem.)
    Si findca asta ar fi a doua oara … se prea poa ca sa nu se mai gaseasca creditiri entuzuiasti. Adica azi guleai si pimarti mori de foame …

    A daca ma gabdesc bine o serie intreaga de „Sanctiuni” au fots cam tot pe aici – jefuirea unor depozite. De exemplu depozitele iraniene ..

    • Bre da titlu de trezorerie este folosit pentru a se garanta catre Banca Centrala imprumuturi la dobanda de referinta, adica tot surplus de masa monetara inseamna un titlu de stat…
      Ca se dau inapoi, se dau, dar mai tot timpul o parte importanta a bonurilor de tezaur sunt fix la banca nationala, iar in locul lor circula bani daia reali, asa ca tot inflatie este, tot emisie de moneda…

  4. sua este imperiul roman al acestui secol.

  5. Nu poate sti nimeni precis ce se ve intampla in continuare. Ucraina deocamdata e pusa la dospit. Sa vedem cat creste….
    Eu zic ca e mult mai grav decat pare.

  6. a fost un nene gadafi care a incercat sa creeze o moneda noua in care sa se tranzactioneze petrolul…unde e acum? la cativa metri sub pamant…deci cred ca am explicat care este adevarata garantie din spatele dolarului 🙂

  7. excelent articol..

  8. http://www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E
    hai sa fiu eu ala mai ecologist…..cat despre PETRODOLAR,maine sau poimaine sa nu fie de sist(pe motiv de Ucraina violata in Crimeea)

  9. caderea dolarului va fi ultima teapa din lungul sir al tepelor date de americani sub umbrela dolarului. Ceamai mare escrocherie este faptul ca dolarul a fost si (inca) mai este folosit la tranzactiile cu petrol. Asa se face ca la 8 $ emisi in SUA, aproape 7 sunt ceruti la exterior de cei care tranzactioneaza petrol. Smechereste vorbind, la un dolar cheltuit in SUA, americanii primesc gratuit marfuri de inca 7 $ din exterior – majoritatea din China. Tot gunoiul asta a fost ascuns sub un pres, din care tarile BRIKS au inceput deja sa taie o bucata prin infiintarea unei noi banci mondiale si posibil a unei noi monede. Gunoiul incepe sa iasa la iveala, iar cind si rezervele de petrol ale arabilor cu care garanteaza americanii dolarii se vor termina…. Intre timp poate si armata de timpitei a lor se va trezi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *