Ţarule, pe noi nu ne mai păcăleşti!

putin-2

Momentul de glorie al lui Vladimir Putin în Duma de Stat trebuie citit în două chei majore.

Prima, este mesajul că Federaţia Rusă NU va alipi şi alte teritorii după Crimeea, deşi e clar că ar putea. A doua, este mesajul pentru toţi ucrainenii, consideraţi de Putin fraţi ai ruşilor, dar rătăciţi şi asupriţi de fasciştii de pe Euromaidan.

Ambele chei deschid, de fapt, aceeaşi uşă, a noii Uniuni Sovietice care, în mod formal, va purta numele de Uniunea Eurasiatică.

Cu o zi înainte de discursul din Duma de Stat, Moscova a trimis atât Kievului, cât şi Vestului, un mesaj clar – Ucraina va rămâne independentă atâta timp cât nu se pune problema integrării în NATO şi în UE. A naibii independenţă! Deci Ucraina are de ales între pacea rusească şi o independenţă într-un război disproporţionat. (Apropo de asta, trimiterea la China are, de asemenea, dublu sens – alternativă economică pentru vânzarea gazelor in cazul unei blocade din vest, dar şi o posibilă alianţă militară ce i-ar permite Rusiei să mute o mai mare parte a armatei la vest, pe graniţa cu Ucraina şi NATO. Altfel, armata Rusiei este mică pentru cât teritoriu are de apărat.)

putin-1

Odată înţelese aceste lucruri, ţarul a putut merge în faţa Dumei pentru a desfăşura spectacolul grandios, montat ca de obicei de televiziunea rusă, cu imagini şi vorbe care trebuie să-i fi mers direct la suflet cetăţeanului Federaţiei. Împrumutând din măreţia lui Petru cel Mare, la care se raportează ori de câte ori are ocazia, Vladimir Putin a transmis, superior, un mesaj de pace tuturor, inclusiv NATO, care începuse să se agite.

Cum rămâne cu Transnistria, o să vă întrebaţi? Dar cu Osetia, Abhazia, sau pe unde mai au ruşii trupe? Păi ce, l-aţi auzit pe Putin că ar intenţiona să le retragă? Nu. E drept, el a spus că nu va continua alipirea altor regiuni la Federaţia Rusă, dar asta nu le împiedică să intre în Uniunea Eurasiatică dacă asta vor… sau să rămână insule neinteresante altfel, decât ca baze militare ruseşti. (Ce altceva este Transnistria azi?)

Concentrându-şi în mod aparent mesajul pe cetăţeanul rus, Putin le-a dat şi amicilor săi occidentali o pastilă de somn.

Noi însă, aici, în România, ştim exact câte ruble fac promisiunile conducătorilor ruşi. Încă ne amintim că ne-au promis Independenţa în 1877, dar era să nu le mai scoatem armata din ţara noastră, iar apoi ne-au luat sudul Basarabiei, chiar dacă ar fi pierdut războiul cu Turcia fără Armata Română.

Noi încă reţinem că am pierdut Bucureştiul în faţa nemţilor şi a austro-ungarilor în 1916 din cauza trădării lor, a ruşilor, noi încă ne mai vrem tezaurul lăsat de la strămoşii noştri şi rătăcit definitiv de Moscova, căreia am avut încredere să i-l încredinţăm că ne era aliat.

Noi, în România, încă mai avem coşmaruri cu ultimatumul de predare a Basarabiei din 1940, iar Crimeea preluată azi „pacifist” este pentru noi un déjà vu. Dar noi nu-i vom uita niciodată pe ruşi pentru Ciuma Roşie, pe care timp de 45 de ani ne-au impus-o, la fel cum nu-i vom uita niciodată pentru confiscarea perestroikistă a dorinţei noastre de libertate din 1989.

Aşa că, dragă Putin, Mărite Ţar al Uniunii Eurasiatice, or fi bune pentru americani şi pentru nemţi garanţiile matale că te vei opri la Crimeea, dar noi aici, în România, la fel ca şi cei din Polonia sau Ţările Baltice, noi nu dăm pe garanţiile tale nici două ruble. Iar rubla se devalorizează rapid.

Biziday.ro

Moise Guran

 

146 de comentarii:

 1. da nu ii vom uita. Uni deja au uitat, au amnezie sau le placea pe vreama cand ei ne dictau. Mentalitate de slugi.
  @offtopic: super tare filmuletul cu drona celor de la ARCA

  • @ barny E adevarat ca nu trebuie sa uitam trecutul trebuie avut grija si tratat viitorul tinand cont si de el . Cat despre mentalitatea de slugi ca ne dictau unii S a schimbat ceva ?!! Da s au schimbat stapanii care dicteaza , cat despre faptul ca rusii ne au luat teritorii pe dea intregu acum e metaformozata treaba asta prin faptul ca deja sunt acum mai multi care au luat bucati si contina sa ia bucati de teritoriu ca proprietati de o sa ajungem mai rau ca pe vremea grofilor si marilor boieri . Asta nu i un trecut uitat si nu se face nimic ?! Pt ca nu cumva avem pe altii care ne dicteaza ?!!
   Din pacate cred ca asta ne este sooarta sa avem tot timpul pe unii ce vor dicta .
   Nea Moise zice si el un adevar de moment ( cred ca a uitat cand spunea ca e de laudat ca am reusit sa pastram o parte din relatiile comerciale cu rusii si exportam cate ceva pe la aia si ar fi bine sa continuam cat mai dezvoltat ,hait asta nu a tinut cont de avizul eroului de bancuri ca nu e bine sa ai relatii comerciale cu rusii ) .

  • Unde ai gasit *filmulet* cu drona de la ARCA?

 2. George GMT@,am urmarit cu mare interes unele articole si mi-au placut,am citit si comentarile,iar multitudinea de pareri este impresionanta.Eu personal,am o rugaminte,cu respect,sa-ma lumineze si pe mine cineva in cazul din 1968 cind URSS-ul invada Cehoslovacia,ce ia impedicat pe rusi sa invadeze Romania?Lasind la o parte legendele si basmele,doresc sa stiu adevarul gol golut.Am observat ca aveti cunostinte suficient de vaste in domeniul militar si de strategie militara,astfel ma bizui pe impartialitatea domniei voastre.Va rog sa-ma scuzati daca ati discutat despre problema si in alte articole,dar sincer nu am apucat sa-l gasesc inca.Va multumesc.

  • Pai aici ar fi doua curente de gandire serioase:
   1. URSS-ul nu avea nici un motiv sa invadeze Romania, pentru ca regimul de aici era unul sigur pentru Moscova, iar pe de alta parte Romania era inconjurata de trai „fratesti”.
   2. Situatia politica internationala si cea economica interna. URSS-ul era deja falit, avea imense probleme cu asigurarea hranei pentru proprii sai cetateni, iar invazia din Cehoslovacia a fost un fiasco organizatoric si de logistica, plus o imensa gaura in bugetul rus. Nu cred ca-si permiteau nici politic nici finaciar sa intre si in Ro, mai ales ca nu aveau motive s-o faca, dovada ca in 1989 regimul din Romania era cel mai conservator regim comunist, mai conservator chiar decat cel de la Moscova.

   • Nu cred c sovieticii considerau RSR ca fiind o tara safe pentru ei :). Brejnev si Andropov planuiau sa invadeze atat RSR, cat si Iugoslavia. Cel putin asa sustine Neagu Cosma ca au aflat romanii de la polonezi.

   • Dar mai ales pentru ca Romania ar fi rezistat!!!
    Inutil, sangeros, insa in 68 s-ar fi rezistat (aveam deja 16 ani. Deci mai pricepeam cat de cat .. in zilele alea plutea o hotare mortala : ne vom lupta! A sa va mai zic una bunuta. In nu mai stiu ce orasel din Moldova un fost ofiter „burghez” cu dosar “negativ” dat afara din armata a fost chenat la comitetul norasenesc de partid. Domnule va incredintam sarcina sa comandati garzile patriotice si daca este necesar sa asigurati aprarea localitaii impotriva oricari invazii!
    Domnilor dar stiti pentru ce ma fots data afara din armata?
    Pai findca ati luptat pe frontul de est , ca ati luptat bine si ca ati primit si 2 cruci de fier (una cl 2 si una de-antaia)
    Si asta ce va zice?
    Ca sunteti cel mai potrivit om pentru a comanda garzile patriotice!
    Bine tovarasi!
    Nota – daca erau “burghez”sau “reactinar” nu ti se izcea “tovarase” si “Domnule”sau “cetatene” Si “burghezu” zicea activistului “domnule” fiinda nu eau “tovarasi” . Si daca in intamplarea de mai msus s-au despartit ca “tovarasi” apai asta pebtru ca cel putin asupra resistentei se intelsera si erau tovarasi!)
    Si George ion 1968 URSS ar fi putut ocua RSR fara sa iaba mari batai de cap de ordin economic.
    Iar dovada ta ca in 89 (adica dupa 21 de ani) RSR era “era cel mai conservator regim comunist” se datoreste si unii involutii. Eu am 62 de ani, am crescut in anii aia , eram deja sa zicem cat de cat constient si pot sa iti spun ca dupa 1972 a fots o cotitura importanta in evolutia Romaniei. Si as mai zice ca in 1967 se incercasera aici unele “liberliazari” antegirbacioviste dar care apoi au fost abandonate. Regimul adevenit “conservator” poate si ca urmare a “garantiei” chineze plus fiindca prin 80 a apfits supus presiunii economic ea SUA via FMI. Ar mai fi de discutat despre unele sa zicem cercuri locale de influenta samd … care priveau cu ochi rai “tradarea” . Unele ecouri mai exista si azi – v aici : http://www.criticatac.ro/25096/originile-istorice-ale-anti-rusismului-romanesc/ Cu toate acestea însă, și cu schimbarea substanțială a politicii de stat și a relațiilor de clasă în România comunistă, anti-rusismul nu numai că a supraviețuit intact, dar a devenit politică oficială de stat cel puțin o dată cu Declarația de Independență față de URSS din Aprile 1964, dacă nu chiar mai înainte, atingând sub Ceaușescu cotele binecunoscute. Nu e puțin ciudat totuși pentru o țară comunistă să se distanțeze atât de net de politicile URSS – fie de cele politice, fie de cele economice din CAER – dar în schimb să îmbrățișeze până la colapsul financiar relația cu FMI și Banca Mondială? autorul , doctorand la CEU Budapesta “uiat”sau chiar nu stie cati bani datorua RPP sau RPU si continua cu mirarea stupida ca și predecesoarea sa din urmă cu 100 de ani, și clasa conducătoare comunistă a considerat că interesele sale se află în opoziție cu cele ale Rusiei în ceea ce priveștemodul de distribuție a capitalului în cadrul fostului bloc sovietic. Rămânând în constelația URSS și fidelă politicilor acesteia, România, ca țară preponderent agrară, ar fi fost dependentă de URSS și de piața CAER. Optând pentru o politică națională de industrializare prin credit vestic încă din anii 60, România a devenit însă dependentă de dinamica și turbulențele capitalismului global. Curat murdar!!!

   • deci noi eram mai catolici ca papa.
    e ok si bine de stiut ca nu stim de moderatie.

    poate vom invata si moderatia intr-o buna zi.
    a se vedea si recentele evenimente…

    • @jkh

     Te rog, incearca sa-ti limitezi nick-urile si avatarele(adica emailurile echivalente – acestea nu sunt facute publice). In felul asta le acorzi celorlalti un minim respect, permitandu-le sa poata sti cu cine dialogheaza.

  • Pe langa motivele prezentate de George as mai adauga:
   3. Americanii le-au solicitat ca „in numele omenirii sa nu atace Romania”. Asta nu se traduce, cum ne-ar fi placut, prin: „Daca va atingeti de ei va rupem capul!” ci, mai degraba, prin: „Lasati-i bai in pace ca daca-i atacati si p’astia o sa ne facem noi de cacat ca stam cu mainile in san si ne uitam cum ii invadati pe toti.”
   4. Dupa o intrevedere intre Seful Statului Major General roman si un emisar al presedintelui Chinei de atunci (nu-i retin numele) chinezii le-au transmis rusilor un mesaj de genul ” Daca va atingeti de Romania, va atingeti de noi”. Nu se gasesc documente oficiale dar, la ultima vizita chineza la Bucuresti, Tiranu’ i-a spus chinezului „Nu vom uita niciodata ce ati facut pentru Romania in 1968”.
   5. Elementele mai sanatoase la cap din conducerea politico-militara a URSS erau convinse ca Romania nu va sta capra, cum au facut cehoslovacii, si va iesi cu buleala.

   Nu pot sa-mi dau seama care din cele 5 motive a contat cel mai mult dar cred ca a fost un cumul de motive care a determinat luarea deciziei de a nu invada Romania.

   • Motivele 4 si 5 au contat cel mai mult.

   • Motivul 5 a contat cel mai mult. Romania nu e la fel de mica ca Cehoslovacia sa debarci 3 Antonov pe otopeni si sa cuceresti Romania, in plus Rusii sunt constieni ca ii iubim nespus si ca daca ar fi intrat era razboi de durata care ar fi slabit tot flancul sudic al „pactului”. Cu ajutor fratesc si pe sub mana de la Americani via Turcia.

    Pe ansamblu, Romania a avut o armata suficient de mare sa descurajeze Rusia. Repet, pentru cine nu a inteles: Nu mai puternica ca Rusia dar suficient sa ii faca pe Rusi sa decida ca sunt mai multe probleme decat beneficii.

    • Prin invadarea RSC URSS si-a cacarist imaginea radical. (si cica intr-po localitatete cehoslovaca .. localnicii au vaut „placerea” sa se revada cu „nematu” lor care mai stationase ca ocupant si cu 25 de nai mai inainte. Pe atuinci era ins alocotenet al Werkachtului,,, in 68 era maior al „Amratei Populare”!)
     Si asta in conditiile in care ocupatia s-a facut pasnic…
     Insa daca intrau in Romania .. ar fi avut parte de rezsitanta acerba . . Ori ju’de mii de morti ar fi manjit rau de tot imaginea URSS …

    • pax in 1968 cehoslovacia nu era chiar asa de mica era inca gehoslovacia nu separat ca si acum cehia pe de o parte si slovacia pe de alta .
     cehoslovacia aia in 1968 ca de altfel intotdeauna a fost mai puternica militar decat romania basca o puternica industrie de aparare in spate ( pe care in 1968 romania nu prea o avea )
     cehoslovacii nu au vrut sa opuna rezistenta fiindca nu i-ar fi ajutat nimeni si nu avea rost sa sacrifice sute de mii de oameni intr-un razboi cu tarile tratatului de la varsovia nu doar urss ( romania fiind singura tara a tratatului care nu a participat la invazia cehoslovaciei )

  • In ’68, daca rusii fortau intrarea in RO, iesea macel pentru ei. Spre deosebire de armata cehoslovaca, armata romana cam fusese „curatata” de oamenii sovieticilor, la fel si structurile de partid. Cei care inca mai erau de partea sovieticilor erau foarte strict supravegheati. Securitatea avea o structura anti-KGB foarte performanta, daca este sa vorbim in termeni actuali, plus ca erau ajutati dpdv informativ si de serviciile din vest. Se stia intreaga retea a KGB-ului in RO, fapt unic in tarile din Pactul de la Varsovia.
   Sovieticii si-au dat seama ca RSR e o nuca mult mai tare decat Cehoslovacia si au renuntat la invazia programata pentru noiembrie ’68.

 3. Unde? Unde?

 4. Pentru cei care vor sa abandoneze Transnistria si pe romanii de acolo tocmai intr-un moment in care transnistrenii se gasesc izolati in tre R. Moldova si o Ucraina tot mai ostila fata de rusi:

  http://www.gandul.info/stiri/scrisoare-catre-romania-romanii-din-transnistria-va-cer-ajutor-suntem-amenintati-maltratati-hartuiti-injositi-sangele-apa-nu-se-face-fiti-alaturi-de-noi-12291084

  • Si care sunt alternativele ?

   • Sa nu o dam. Nu stiu daca esti constient dar Transnistia depinde cu viata de relatia Ucrainei cu Rusia. Cum relatia in discutie e mai mult decat in pom, apare si intrunirea guvernului Rus pentru a vedea ce e de facut.

    Ce e nasol: Rusii au initiativa, au nosti par sa doarma in front. Asta nu e bine.
    Ce e bine: Rusii nu au prea multe scenarii castigatoare. Transnistia isi declara independenta si in seara asta daca trebuie dar le lipseste o cale de access. maritim, aerian, orice. Fara ea, incep un razboi deja pierdut. Asta nu se face. Iar o cale de access insemna Odesa la Rusi. Asta nu se poate fara bum-bum si chiar si asa pana iese bum-bum la Odesa, poate se trezesc ai nostri si fac bum-bum la Transnistria de nu mai gasesc Rusii nimic acolo.

    Partea frumoasa e ca partea cu „cainii latra, ursu trece” nu e valabila oar pentru Nato. Da, e corect, NATO nu risca un razboi cu Rusia pentru crimea, dar Rusia oare Risca un razboi cu Nato pentru Transnistia ? Cam prost pozitiona pentru ei.

    O alta parte frumoasa e ca Romania nu trebuie sa intervina militar in regiune. Oricum e un obicei complet depasit. La moda sunt „oamenii politicosi in verde” care nu apartin de nicio tara ….

    • Corect,
     Transnistria e pe cale sa fie prinsa in cleste intre R.Moldova si Ucraina care tocmai si-a dat seama ca rusii nu mai sunt prietenii lor si au blocat accesul prin vama ucraineana din si spre Odessa. Asta inseamna ca Rusia nu mai are acces spre Tiraspol, cu ma avut in 1991-1992 cand ucrainenii au inchis ochii. In plus, in Transnistria, dupa romanii-moldoveni care sunt in jur de 32%, mai sunt si ucrainenii cu inca 30%… ceea ce inseamna ca rusii devin minoritate 🙂
     Dupa dusul rece cu Crimeea, unde rusii au cam sarit calul, e posibil ca nici vesticii sa nu mai accepte un ghimpe atat de aproape de gurile Dunarii, mai ales daca vor sa-si apropie macar o parte din Ucraina, pt. ca Transnistria poate incomoda si Ucraina sa se apropie de NATO si UE. Si rusii cred ca stiu asta…

     De-aia sunt disperati delegatia care s-a dus la Moscova.

     • „Transnistria e pe cale sa fie prinsa in cleste intre R.Moldova si Ucraina”
      Era simplu daca era simplu…

      Si ce faci daca rusii isi forteaza drumul spre Tiraspol?
      De la pod aerian pana la poteca prin Ukraina.

      Ce face Ukraina, ai ataca pe rusi, adica razboi? E o decizie simpla?
      Ce face NATO, ai ataca pe rusi, adica razboi? E o decizie simpla?

      E chestie de tupeu?
      Rusii cu tupeu ca ukrainienii si NATO n-au tupeu sa-i atace?

      Nu e o decizie simpla nici pt rusi sa plece la razboi, dar se pare ca piticul atomic e pe cai mari si dracu stie ce aburi mai are in cap. Si cu Obama care e o pi£#a…

      Sau si mai probabil, ce faci daca Ukraina negociaza sau pur si simplu nu are de ales si asigura accesul in schimbul altor chestii; si stim ca rusii au cu ce pune presiune pe Ukraina, presiune de toate felurile…

      Ar fi prea frumos sa se sufoce aia in Transnistria izolati acolo 🙂

      • Nu prea merge cum spui tu. Merge sa fortezi drumul odata, de 2 ori, sau cum se intampla acum, redirectionezi finutz prin Moldova (citeste pe deschide.md) dar cu sacosa nu poti sa alimentezi o armata. Pe termen lung nici macar aerian nu e o solutie. Ai nevoie de transport terestru sau naval.

       Iar Ucraina nu are niciun interes in clipa asta sa pastreze Transnistia, nu e altceva decat un junghi in spate care pote veni oricand. Nici Moldova si nici Nato nu vrea. E un ghimpe in calea extinderii catre Ucraina. Un loc de unde vor monitoriza/spiona/destabiliza mereu.

       Asta e momentul baieti, istoric si strategic vorbind Transnistria e kaput. Rusia nu poate sa o mentina militar, NATO o vrea afara. O sa se joace acelasi meci din Crimeea dar in ipostaze inverse. Ucraina/Moldova/Romania (nu conteaza care, oricum se vor chema „Forte de autoaparare”) ii vor bloca pe Rusi in baze, si le vor taia apa si curentul, ei se vor bloca si vor tipa ca daca tragi in ei, ataci Rusia. Inas Rusii nu vor deschide focul asa cum nici Ucrainienii din Crimeea nu au deschis focul. Pre departe de casa, in jur numai dusmani. Si daca fortele de autoaparare omoara cativa Rusi ce faci ? Ataci Ucraina, sau Romania ? Sau poate mai invadezi odata Afganistanul, ca nu stii cine sunt … nu raspunde nimeni. Insa personal nu cred ca vor muri Rusi impuscati, poate de foame :)… Rusii sunt strategi si vad un MAT cu 3 miscari in fata. Nu trebuie sa se ajunga la morti. Se va rezolva la masa verde …

       Legat de chestia de tupeu, totul are o limita. Rusii nu isi doresc raboi cu Ucrainienii, va fi „a big fucking mess” nu „flawless victory”. Crimeea nu dovedeste nimic, populatie Rusa majoritata, s-au infitrat trupe, apoi au mers la intimidate. Controlau teritoriul dinainte. Mai departe nu merge asa usor si se va ajunge la Razboi. Dupa umilinta numita Crimeea, nu mai merge sa faci pasi pe calea arogantei. Sua chiar daca nu declara va sustine Ucraiana (de dragul vremurilor bune) si razboiul nu va dura 3 zile. se va lungi … iar Rusia nu isi permite asa ceva.

       • @Pax

        Discutiile despre razboi cu rusii pentru Transnistria sunt de domeniul SF. E agitatie mare ca pun rusii gheara si pe Moldova si tu te gandesti la recucerirea Transnistriei….. nu va face nimeni asa ceva.

        • He-he, cea mai buna aparare e atacul… asa ca in loc sa astepte sa vada ce decid rusii in cateva zile, poate ca unii ar trebui sa preia initiativa. Si aici nu ma refer la razboi.

        • Daca crezi ca e SF, contra-ARGUMENTEAZA (cum am facut eu) nu ne spune parerea ta de parca eram curiosi ce crezi tu despre asta. Explica-mi cum o a suntina Rusia un razboi in Transnistria trecand prin Ucraina care nu va avea curaj sa o contrazica. au cumva ocupa Odesa fara sa traga un foc de arma

         Ar mai fi 2 chestiuni:
         1) Ce spun eu e ca acum e momentul. Ca istoria e plina de momente ratate e altceva.
         2) Gresesti fundamental. Toata povestea numita Ucraina e o impingere a fontierei mai aproape de vizuina ursului. Cu cat esti mai aproape cu atat ursul devine mai agitat si predispus la violente si prostii. Si nu te mai lua dupa declaratiile oficial, agitatia din Ucraina nu „s-a intamplat” asa cum nu s-a intamplat nici revolutia din 89. „A fost intamplata”. De niste oameni care nu cred ca e mare SF un razboi cu Rusii (cand intri in vizuina ursului iti asumi niste riscuri, nu ?).
         Ca Ucraiana nu va intra sub forma actuala (completa) in NATO e altceva. Ursul e disperat si va lovi chiar daca pierde si el. Solutia va fi negociata, Rusia va iesi in minus la faza asta. Crimeea nu mi s-a parut demonstratie de forta, mai degraba incerca sa salveze ce se mai poate. Transnistria e brusc din alta era .. depasita … greu de mentinut. Noua Transistie va fi undeva in regiunile pro-ruse din estul Ucrainei, care nu se vor lipi la (mother) Rusia si vor ramane in Ucraina cu acelais rol pe care la avut Transistia in Moldova. Ca daca te apropii de UE/NATO ai vazut ce se intampla … pierzi din vagoane …

        • @vector de unde le tot scoti? de doua zile tot cotcodacesti
         si faci in toate felurile ca ca pun rusii gheara pe moldova?
         pe ce te bazezi? pe ce-a zis tampitul ala de saakasvili, sau
         pe iulia timosenko? ca si aia doi scelerati urla aceleasi
         tampenii ca si tine. putin deocamdata se opreste aici. daca
         ailalti o sa aiba masura, o sa ramana asa. daca nu, o-m
         vedea. pana atunci ia te rog o pauza. am inteles ce vrei de
         fapt.

        • @danny

         Ce e absolut fascinat in mesajul tau e ca zici ca Putin se opreste. Dar nu esti prea sigur asa ca iti asiguri preventiv terenul – daca nu se opreste nu ar fi vina lui ci a celorlalti care „nu au masura”!! 🙂 Deci daca Putin inhata Moldova e vina… noastra nu? Ca cotcodacim? Foarte interesant….

   • @PAX
    Bre, ar fi prea frumos ce scrii matale.
    Si ce e prea frumos in general nu se prea intampla…decat un pic ajutat 🙂

    Anyways, trupe au si au mai dus turisti experimentati. Deci se asteapta la nasoleala si se pregatesc. Asta inseamna ca nu sunt dispusi sa renunte usor la zona aia. Armament au suficient in depozite. Pista din Tiraspol e OK deci mai pot duce desant (ma indoiesc ca in situatia actuala aviatia ukrainiana o sa le doboare avioanele). Le doboara NATO avioanele? Nu cred.

    Aerian: s-a mai facut, Berlin Blockade.

    Naval: pot organiza transporturi de la Sevastopol catre golful ala unde se varsa Nistrul si de acolo in sus. Pot securiza zona aia. Nu trebuie sa atace Odessa, unde se asteapta la reactii. Nu trebuie sa atace nimic, trebuie doar sa se duca sa-si faca treaba. Ce face Ukraina, ataca flota rusa cu ce cateva barcute care le-au mai ramas?
    Sunt armata si puterea ukrainiana acum in situatia sa-si permita conflict militar deschis cu rusii?

    Ce face NATO, ataca flota si convoaiele rusesti si incepe razboiul?
    Ce face flota romana? Fuge la turci sau se piteste la Mangalia?
    Ataca flota rusa cu Harpoon, RBS15FMk3 si NSM de pe cele 2 fregate?

    Pana la urma d’asta zic, e chestie de tupeu si determinare si se pare ca rusii nu duc lipsa momentan. Odata ce au mutat si si-au marcat prezenta nu ramane decat ca partea ailalta sa-i atace.
    Ei, ataca-i daca ai chef…

    Dupa aia am pus intrebarea ce se intampla daca Ukraina negociaza sau pur si simplu nu are de ales si trebuie sa asigure accesul in schimbul altor chestii, like liniste in Est. Ce alege Ukraina, razmelita, probleme si voluntari in Est sau accesul in Transnistria?

    „Asta e momentul baieti, istoric si strategic vorbind Transnistria e kaput.”
    Doamne ajuta 🙂

    Dar matale presupui ca rusii n-or sa actioneze pt ca se tem de reactii.
    Ceea ce nu s-a prea intamplat acum de curand si nu stim cat sunt dispusi sa se intinda.

    NATO se agita acum sa-i securizeze pe aia de prin Tarile Baltite, sa nu-i inunde rusii…

    E clar ca zona se misca si ca ar trebui profitat cumva acuma daca se poate.
    Ca ocazii cine stie cand si cum se mai ivesc peste nu stii cati ani.
    Dar ai nostri n-or sa ia initiativa decat daca au sprijinul NATO si cu acceptul moldovenilor, de capul lor n-or s-o faca. Si pt asta tre sa vrea aia marii si smecherii.

    @MariusZ

    „poate ca unii ar trebui sa preia initiativa”
    Care bre…la ai nostri te referi?!
    La care ai nostri, la aia din resturile de armata sau la aia din clasa politica?

    La ukrainienii + romanii din Tiraspol? Nu se poa, ca rusii sunt cu armamentul.

    La moldoveni? Aia sunt speriati ca-i ia ursul inapoi in URSS. Numa 25% vor in NATO si se vor neutri si independenti. Armata e varza, si-au demisionat ministrul deci sunt probleme prin cercurile de conducere ale armatei.

    Asa ca la cine te referi, la voluntarii NATO 🙂 ?

    „Cica Rogozin a acuzat ucrainenii ca au blocat un tren cu provizii pentru “pacificatorii” rusi din Transnistria 🙂 ”

    Sa speram ca nu e numai o metoda de negociere a ukrainienilor cu rusii si ca nu or sa permita accessul cand ajung la vreo intelegere.

    • @Pax

     La ce a spus nea Gsg9 as mai adauga ca dupa fiascoul din Irak occidentalii s-au saturat de pornit razboaie, sunt sceptici, anti-razboi, si tind spre izolationism. Si sa-i bagi la razboi nasol cu risc de escaladare nucleara nici atat! Adica e naiv sa crezi ca vor risca un conflict cu rusii si o criza nucleara de dragul a ce? A Transnistriei?

     Noi de-abia ne chinui sa-i convingem ca merita sa ridice un deget pentru Moldova. Cu Transnistria nici nu se pune problema. La fel nici cu Bugeacul sau Cernauti cum zic unii pe aici.

     • @vector sigur ca trebuie sprijinim moldova, asta e insa
      altceva. din pacate am mari indoieli ca ue va grabi
      procesul de integrare din cauza transistriei si a problemelor
      lor financiare. adica, cu alte cuvinte oricat am vrea, nu prea
      avem ce le face.

     • nu cred ca va continua. logic, daca nu i se mai forteaza
      mana n-are de ce sa-si mai complice situatia inutil. pai
      pana una alta, tocmai ceilalti sunt cei de la care a
      inceput tot balciul. a atata de evident incat chiar si tu ar
      trebui sa poti vedea asta. ca raspunsul lui putin a fost
      disproportionat, si asta e f adevarat. doar ca se stie ca
      nu poti anticipa niciodata reactiile unuia cu spatele la zid.
      de asta am spus ca depinde de ce vor face si ceilalti acum.

    • Cred ca gamdesti demodat. Nu trebuie sa ii atace nici Ucrainienii nici Nato si clar nici Romanii pe Rusi. Tocmai am intrat in era fortelor de auto-aparare de care nu raspunde nimeni.

     Hai sa revizuim scenariile.

     Transport aerian. Da, e greu sa iei decizia de a dobora un avion desi Ucrina are ceva AA si multe resentimente dupa faza cu crimea. Presupunad ca doboara un avion, Rusia va misca spiritele in est. Deci nu se face. Dar vine reversul medaliei, daca se misca spiritele in est nu mai incerca nimeni faza asta. Prea riscant.
     Transport naval: trebuie sa securizeze si toata lungimea nistrului. Ca daca 3 „civili” cu pusti cu luneta pot sa faca foarte costisitoare aventura. Sau cu un AG, sau o mina. Submarina. Ca sa nu mai zic ca totul poate fi sub forma unui accident nefericit, in care barcuta Ruseasca se ciocneste de una de pescuit care se pare ca pescuia cu explozibil. Braconierii naibi…
     Presupunad ca Rusii se plimba cu barcuta pe nistru si le sara barcuta in sus ce o sa faca ? O sa invadeze Ucraina ? Nato sau pe Turci ? Cine a tras ? Ca Ucrainienii ii iubesc, Romanii la fel, si nici cu turcii nu se intelg mai bine.

     Repet: In Crimea s-a vazut ca rusii erau la ei acasa, dar cu cat se departeaza cu atat e mai complicat: Nu mai ai acoperire aeriana, dureaza mai mult si mai complicat daca ai nevoie de suport, nu mai ai retelele de oameni care te informeaza, nu mai aduci civili cu autobuzul sa demonstreze/ ocupe ce vrei tu. pe scurt, nu mai stapanesti situatia.

     E evident ca nu vor renunta la Transnistria din proprie initiativa, devinde cu atat mai valoroasa cu cat e mai departe in spatele „frontului”, dar devine si mai greu sa o apere.
     Cu Ucraina evident ca daca se integ, ne-au vandut in secunda 2. Sper ca si noi am face la fel. Insa nu vad ce poate sa le ofere la schimb. Crimeea inapoi ? Promisiunea ca nu le ia estul ? Ha ha, de promis au mai promis cateva chestii in trecut, aparent nu valoreaza pre mult.

     Nato strange trupe in Baltice nu ca e ingrijorata ca ii invadeaza rusii. Lol. E ultima lor grija. De unde ideea ca nato e speriata ca vin Rusii ? E o regula de baza, ataci o alta tara doar daca e liniste la tine in tara. Deci Rusii nu reusesc sa tina Ucrina in CSI si te pomenesti ca incerca cu Tarile Baltice care sunt in Nato? .
     Strange trupe ca sa intervina in caz ca se impute treaba si Rusii exagereaza cu glumele. O sa fie si un exercitiu „comun” NAtO-Ucraina in vestul Ucrainei … Asta e un prim avertisment.

     • bre pax, da ce le stii si ce le potrivesti. in tine zace un mic
      clausewitz, se pare…si al naibii, ideile tale seamana picatura
      de apa cu cele ale lui radu2.tare chestie.

  • Daca se hotareste „Marea SUA” sa dea drumul la robinet si impreuna cu OPEC sa arunce cu petrolul in piata, iar barilul sa se duca spre 80 de dolari…sa vezi atunci vaiete si lacrimi la Mosckva, care are cam 40% din PIB din petrol si gaze, iar bugetul pentru 2014 este proiectata pe un pret mediu al barilului de 107$.
   Asa ca nu rade acum, asteapta ca s-ar putea sa fie chiar haraso, adica haios!

   • Nu mai scad pretul ca si asa nu prea se mai vand petrodolarii…. China Rusia India Iran deja au iesit discret de pe piata petrolului in dolari si e seceta mare… daca mai scade si pretul devine deja fierbinte problema.

    • @Johann

     Bre, mai umbla nitel la cifrele alea ca sunt prea de tot. Ce „pax” in ultimele 2 secole ca au fost niste razboaie mondiale de toata frumusetea. Iar momentul unipolar nu a inceput decat dupa prabusirea URSS, deci foarte recent la scara istorica. Si isi da obstescul sfarsit in deceniul asta. Deci nici vorba de 2 secole de pax sau unipolaritate.

    • @Johann

     Pax americana e de vre-o 2 decenii… de cand lumea a devenit unipolara.

     Bre intelege ca si daca ajunge Rusia sau China sa domine lumea economic nu vom trai intr-o lume mai buna…

     Daca unii sunt rai nu inseamna ca ailalti is mai buni iesi din binomul asta…

     Matale esti oleaca vrajit de vocile de la Vocea Rusiei dar ei nu au nici pentru ei un model sustenabil de dezvoltare la fel cum nici China nu are desi va deveni in curand prima economie a lumii…

     E drept ca occidentul impreuna cu elitele locale au jefuit si au distrus tot ce aveam iar acu ne mai zice ca suntem cersetori si tigani… dar nu te astepta ca rusii sa fie mai buni.

     Singura concluzie e ca cu cat esti mai slab cu atat ceilalti vor profita de asta…

  • Bre Johanne, Ivane, de ce nu iti iei tu nickname drag rusesc si alegi unul german…tot metode kgb-iste sa semnalizezi dreapta si sa faci la stanga. Mai schimbati bre si voi doctrinele si metodele sau va oblige tarul putin cu ce a invatat el de la kgb…

   baga bine la cap site-ul asta:
   http://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp
   Indicele calitatii vietii pe 2014:
   Locurile 1 2 3 sunt Elvetia, USA si Germania.
   Romania cu 63
   Lituania 120 wow ce bine o duc astia…ca au scapat de voi
   Pakistan 22%. Bre pana si aia cu turbane in cap o duc mai bine ca muscalii…
   Rusia cu 16%.

   acum ca se infoaie tarul putina la crimeea va mai atarnati si voi tinichelele din WW2 pe piept dar foamea tot urla in voi…ca nu puteti manca tinichele.
   Sunteti o tara bogata cu oameni saraci de lenesi ce sunteti.

   • http://www.tradingeconomics.com/russia/wages

    = 1 euro = 50 ruble
    deci, media pe Rusia in decembrie 2013 a fost de 786 euro pe cap de locuitor si in ianuarie 2014 a scazut la 580 euro…
    Considerand ca preturile sint mai mici decat la noi la Chisinau la toate produsele, inclusiv la produse alimentare….ei traiesc mai bine decat in Moldova sau Ucraina
    Eu am un prieten in Surgut, regiunea Tiumeni, el spune ca la ei au un salariu mediu de 2000 de euro lunar..

   • Hai bre las-o cu calitatea vietii din US… or fi miliardari care ridica media dar aveti 50 de milioane de oameni din 300 pe bonuri de masa…

    Mi-e greu sa cred ca in tarile nordice 1 din 6 locuitori e pe bonuri de masa…

    Sunteti singura tara din lume care printeaza 1000 de miliarde de dolari anual, daca merg lucrurile asa bine ce dreaq nu opriti tiparnita aia?

    Si in Romania daca am printa 60 mld anual am duce-o cu totii ca in paradis…

    • Omu’ stie doar sa arunce cu laturi si stereotipuri. Ciudat ca, la faza cu printatul hartiutelor verzi, despre care l-am intrebat si eu, da ignore. Sau spumega, cu manie aproape proletara, despre comunistoizi rusofili. Ceva de genul I: ,,ba, de ce faci bani falsi, apoi obligi pe restul sa ti-i accepte?” R:,,’te dreacu de ivan”. Si, gata, s-a lamurit toata lumea ca, daca ivan e un jegos (niciun roman normal si bine intentionat nu neaga faza asta), automat platitorii sai de solda devin binefacatorii lumii. Pe cuvantul meu, petrol-dollar-democrates astia ne iau de maimutoi sau ne considera la fel de creduli spalati pe creier ca obezii lor cetateni.

    • @watcher, mentalitate comunista, nu toti oamenii sunt egali, sunt saraci si bogati. America e tara tuturor posibiltatilor si lenesii si prostii o duc mai rau ca cei harnici si bogati.
     Cati romani ai auzit tu sa moara de foame in America? Multi vin cu burse, invata, muncesc si o duc f bine. Cat te duce capul sau muschiul. Daca se descurca emigrantii de ce nu se descurca unii de zici matale care sunt localnici si vorbesc si limba la perfectie?
     In jurul meu sunt case de minim 700 000 USD si income pe familie de minim 12,000 mana luna net. Si nu e o zona foarte rasarita. Repet daca iti merge capul o duci bine in America mult mai bine ca in Europa.
     Da printeaza bani ca pot. Petrolul, chinezii produc si vand in USD.
     in RO de ce nu printati bani?

     @Johan. voi rusii sunteti socotiti ca salbaticii stepei, fuge Europa civlizata de voi ca de ciuma, violatori, jefuitori.
     O tara f mare de neam prost plina de oameni saraci. Asta pentru ca sistemul nu va permite sa va dezolvlati si voi muscalii sunteti lenesi. Puneti nene mana pe sapa, lopata, tirnacop si nu ii mai jefuiti pe altii.

     • Bre statisticile zic ca lucrurile nu sunt asa de roz precum le zici matale… ori e mai multi prosti si lenesi around you decat crezi.
      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Personal_Household_Income_U.png

      Bugetul mediu pe familie e undeva la 51k
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Distribution_of_Annual_Household_Income_in_the_United_States_2012.png

      In contextul asta zona aia cu case de 700k nu cred ca e asa modesta cum o prezinti…

     • 12K pe luna net?! Zona asa si asa?! Breeee, un profesor cu 20 de ani vechime castiga in SUA cam 3750$ brut. La fel un capitan din armata, etc, etc..Mai stiu si io cum sta treaba prin Americi…
      Fugi de-aici cu 12K pe familie net in zona asa- si asa…

      • @watcher, depinde de stat si locatie. Una e sa locuiesti in Manhattan, alta pe undeva prin Arizona sau Alabama, alta prin San Francisco.
       Un buget de 51k in South Carolina poate sa fie similar cu unul de 150k in New York state.
       uite aici zona de zona http://www.zillow.com/homes/for_sale/Great-Falls-VA/pmf,pf_pt/18373_rid/days_sort/39.091566,-77.169857,38.916815,-77.444859_rect/11_zm/
       in care casele sunt de 1.3. 5 7 milioane. Si nu e cea mai bogata din USA.

       @George, 12K ne luna net face cam 200K brut, daca sunt doua persoane cam 100K care nu e mare lucru la o adica in zona mea.
       Unii castiga singuri 200K si mai mult. O persoana cu studii superioare si ceva vechime intr-un domeniu cautat e cel putin la 100K, ingineri, medici, economisti.

       Despre armata nu le purta de grija ca se dau loanuri la GI-s si termina studiile si ii vezi angajati pe la LM, NG, SAIC samd cu peste 100K pe an.
       Profesorii castiga putin asa e…dar de ce nu isi schimba meseria?

       • Si tu ce cauti printre ei? Speli weceurile sau ce?!
        A nu te da jignit , insultat samd. Ca tu ai scris : 12K pe luna net face cam 200K brut, daca sunt doua persoane cam 100K, care nu e mare lucru la o adica in zona mea. . Hm .. adica…cam asa : 200 (brut) – 12 (net) = 188 impozit adica 94% impozit zi in SUA ptr. clasa medie? Fugi dom’le d’aici cu „zona” ta!!!

        • @Ghita Bizonu’

         Adyr o fi vrut sa zica „120K” in loc de „12K” ?

        • @Ghita Bizonu’ and Razvan Mihaeanu

         Nu prea le pricepeti…

         Prin „Go-West”, de exemplu aici pe insula printre ovine sau prin State, iti negociezi salariul anual.

         Ce o fi vrut sa spuna cu asta

         „12K ne luna net face cam 200K brut, daca sunt doua persoane cam 100K, care nu e mare lucru la o adica in zona mea. ”

         o fi insemnand 12K pe luna net doua persoane, face 200K brut PE AN, daca sunt 2 persoane cam 100K brut de fiecare PE AN.

         12K pe luna x 12 = 144K si diferenta pana la 200K brut amandoi probabil taxele, nu stiu care sunt taxele prin State, probabil mai mici decat prin Europa comunista…

        • Am „bolduit” luna, acum sare in ochi…

       • adyr, un economist ( la o corporatie mare ) , un inginer ( la o corporatie mare ) un doctor ( chirurg la un spital mare ) castiga in state 100 k si chiar peste intr-un an dar ia spune-mi care e procentul de economisti, ingineri , doctori cu 100 k pe an si peste raportat la populatia statelor unite ale americii ?

        • @florian

         Cand eu vazui 200K ma gandii imediat la rata marginala maxima, aia de vreo 40% (daca o scazi din 200K obtii vreo 120K…anual), de aici si confuzia pe care o facui rapid („multam” lui Ghita pentru „bruiaj” 🙂 ) cu 12K…lunar, incat intrebai daca e vreun „0” in minus.

         Adyr poate ne da mai multe detalii, daca sunt incluse atat „income” pe salariu cat si pe alte modalitati de castig: dividende la actiuni de exemplu…

        • @nea Ghita, amu nu stiu pe ce te bazezi vorba lui Moromoete de esti asa arogant. Nu stiu de ce am impresia ca esti nene din ala rau de taie mingile de la copii de la blocuri cand lovesc florile.
         Da, spal WC-urile din casa mea am vreo 6, desi o fac mai rar. Nu as ezita sa le spal si pe ale altora, a munci nu e injositor. Stiu un tip din Sud America care chiar spala WC-uri e un tip super OK care s-ar putea sa aiba venit mai mare ca nea Ghita arogantul. Haide ca ne-am tutuit putinel , nici eu nu te-am jignit.
         @Gsg da ai dreptate, salariul de 12K din exemplu era net pe luna care duce la un salariu de ~200K pe an brut. Dar sunt generalitati astea unii sunt pe la 150k pe an altii pe la 200k altii pe la 70K. Cat te duce muschiul si capul. Altii au companii. Ideea generala e ca se gaseste muuult mai usor de munca in USA si muuult mai bine platit. Daca ati urmarit putzoiul ala de a fugit in Rusia spunea ca are 200K si avea association degree nici macar un Bachelor sau Master parca vreo 25 de ani. Deci sky is the limit.
         @Razvan Mihaeanu. Companiile ofera fel de fel de beneficii. Pe langa salariu mai apare fondul de pensii 401 se cheama , in care iti plaseszi banii in fonduri de investitii. Tu pui sa zicem 300 USD pe luna si compania pune si ea 300 sau la altii chiar mai mult. Deci in exemplu pui cam 1000 pe luna la pensie, bani care se plaseaza financiar si cresc sau scad…de regula cresc. Astia sunt bani netaxabili care se aduna si ii poti scoate la pensie.
         Altii ofera bonds, actiuni la firmele respective. Pe langa astea mai sunt beneficii normale, asig medicale, de viata, concedii platite samd.
         @Florian, imi e lene sa caut acum pe google dar meserii ca IT, medical, Inginerie sunt supercautate aici. Daca vrei sa faci o parere uita-te pe salary.com si afli exact in functie de zona. In Armata te primesc cu bratele deschise daca treci testele si apoi poti deveni specialist. E o cale aleasa de cei ce nu au bani de studii.
         Oricum cartea si mintea se plateste…

 5. Moise Guran, excelent ca de obicei. Felicitari!

 6. George, Ceva nu e in regula cu blogul.

  Not Found
  The requested URL /wp-content/uploads/2014/03/putin-2.jpg was not found on this server.

 7. pai rogu-va inchideti topicele privind reunificare Romaniei Mari (din 1918) cat timp exista unii care considera ca prin reunificare facem’jocul rusilor’ sau devenim ‘oaia neagra’ a ue si nato..io prefer sa devenim..ca doar apusenii au ‘recunoscut’ si validat din nou pactul hitler-stalin. prin ‘pactul de la Budapesta..

  • @Ioan

   Pai hai sa ne reunificam cu Moldova. Nu-i mai bine asa? Ce tot o dai cu Bugeac si Cernauti? Am vazut ca si pe site-urile moldovene apar unii care incearca sa ii atraga pe moldoveni inspre Bugeac, Cernauti, Transnistria (desi asta e clar o cauza pierduta fiind ocupata de rusi)…. Coincidenta? Nu cred. Ce ar vrea Rusia cel mai mult acum ar fi ca Romania sa intre asa de capul ei in Bugeac si Cernauti.

   ”sau devenim oaia neagra a ue si nato..io prefer sa devenim..”

   Mda, si rusii ar prefera. 🙂

 8. Un articol scurt si la obiect de pe blogul lui George Damian:

  Nu există anti-rusism românesc, există precauţie faţă de Rusia

  Se vorbeşte mult despre un presupus anti-rusism românesc. O formulare greşită: a fi anti-rus înseamnă să respingi iraţional tot ce provine din Rusia. Ori românii se împacă foarte bine cu foarte multe chestii venite din Rusia, de la literatură la gazele naturale. Dacă ruşii ar face maşini bune şi ieftine, atunci românii ar cumpăra maşini ruseşti fără nici o problemă.

  Românii nu au o problemă cu „ruşii” – ci mai degrabă cu statul rus şi cu pretenţia guvernanţilor de la Moscova de a impune o anumită orientare pentru politica românească. Iar evenimentele din ultimii 300 de ani îndeamnă pe orice om care a studiat cât de cât istoria să fie oarecum precaut în relaţiile cu statul rus. Dar să vedem lista războaielor în care ruşii au ocupat teritoriile locuite de români:

  1735-1739 – Război ruso-turc, Moldova ocupată şi silită să contribuie la întreţinerea trupelor ruseşti;

  1769-1774 – Război ruso-turc, Moldova şi Ţara Românească ocupate şi silite să contribuie la întreţinerea trupelor ruseşti (Bucovina anexată de Imperiul Austriac);

  1787-1792 – Război ruso-turc, Moldova şi Ţara Românească ocupate şi silite să contribuie la întreţinerea trupelor ruseşti;

  1806-1812 – Război ruso-turc, Moldova şi Ţara Românească ocupate şi silite să contribuie la întreţinerea trupelor ruseşti, în 1812 Basarabia anexată la Imperiul Rus;

  1828-1829 – Război ruso-turc, Moldova şi Ţara Românească ocupate şi silite să contribuie la întreţinerea trupelor ruseşti; Regulamentele Organice şi încercare de a introduce principatele române în subordinea Imperiului Rus;

  1853-1856 – Război ruso-turc, Moldova şi Ţara Românească ocupate şi silite să contribuie la întreţinerea trupelor ruseşti; la sfârşitul războiului cu sprijinul Franţei se reuşeşte unirea principatelor române;

  1877-1878 – Război ruso-turc; România participă alături de Rusia în calitate de aliat; la sfârşitul războiului România este deposedată de teritoriul Bugeacului şi ameninţată cu ocupaţia militară;

  1916-1918 – Primul Război Mondial, România aliată cu Rusia, după Revoluţia bolşevică Cristian Rakovski sprijinit de trupe ruse bolşevizate încearcă o lovitură de stat la Iaşi, este arestat şi militarii ruşi bolşevizaţi sunt trimişi acasă; Lenin confiscă Tezaurul României depus spre păstrare la Moscova; Basarabia se uneşte cu România;

  1940 – Rusia sovietică ameninţă cu războiul dacă nu îi va fi cedată Basarabia; provincia este ocupată de trupele sovietice la pachet cu nordul Bucovinei;

  1941 – România participă alături de Germania nazistă la invadarea Rusiei sovietice pentru recuperarea Basarabiei, deşi nu a existat un tratat de alianţă ci doar o înţelegere verbală între Hitler şi mareşalul Antonescu, trupele române participă la luptele de dincolo de Nistru;

  1944 – România este ocupată de facto de trupele sovietice, întoarce armele şi participă alături de Aliaţi la luptele împotriva Germaniei naziste;

  1947 – Începe procesul de comunizare a României, trupele sovietice rămân până în 1958; economia României este exploatată prin intermediul Sovromurilor;

  Oricum ar fi răsucite evenimentele istorice cam asta este esenţa lor. Vreme de două secole, cam o dată în timpul fiecărei generaţii trupele ruse au ocupat ţările române. Şi după astfel de experienţe este absolut natural să te întrebi când vezi soldaţi ruşi: cam ce vor ei, cine i-a trimis, de ce şi cât au de gând să rămână?

 9. http://adevarul.ro/international/rusia/liderul-separatist-tiraspolla-moscova-discutii-privind-transnistria-1_532ab8890d133766a8111b33/index.html
  Cred ca astia se intenlesc sa puna tara la cale si sa decida cand dau OK-iul pentru Transnistria…sau mai anuleaza putin distractia!

 10. ceva noutati in legatura cu rif-ul privind rachetele antiaeriene cu raza lunga…azi este 20 martie..ceva oferte

 11. La transnistreni li s-o facut frica si de tehnica agricola a taranilor, asa-s de panicati:
  http://www.publika.md/noi-tensiuni-la-nistru–militia-ameninta-fermierii-care-muncesc-dupa-traseul-rabnita-tiraspol_1851131.html

  Miliţia transnistreană le-a interzis mai multor fermieri din raionului Dubăsari să desfăşoare lucrările agricole. Miliţia ameninţă că va sechestra tehnica agricolă a fermierilor care muncesc terenurile ce se află după traseul Râbniţa-Tiraspol.

  Informaţia a fost prezentată presei de reprezentanţii Promo-LEX. „Situaţia se repetă. Dacă vorbim de problema ţăranilor, aceasta a apărut în 2004 când Tirapolul le-a interzis să-şi transporte marfa spre casele lor. Problema terenurilor este una sensibilă. Şi mai este şi problema şcolilor, închisorile de acolo. Aceste puncte, Tiraspolul le foloseşte împotriva Chişinăului

 12. http://www.publika.md/rada-de-la-kiev-a-adoptat-declaratia-privind-lupta-pentru-eliberarea-ucrainei_1851211.html

  Parlamentul Ucraine a adoptat o declaraţie privind lupta pentru eliberarea ţării. Rada Supremă de la Kiev a solicitat comunităţii internaţionale să nu recunoască anexarea Crimeii, transmite korrespondent.net.

  Documentul a fost susţinut de către 274 de parlamentari din minimul necesar de 226. În declaraţie se mai spune că prin semnarea decretului din 18 martie, potrivit căruia peninsula Crimeea şi oraşul Sevastopol au fost alipite la Federaţia Rusă, au fost încălcate nu doar legile Ucrainei, dar şi noermele dreptului Internaţional.

 13. ‘pentru eliberarea tarii..’ nu zau? ..evident pentru oricine sanatos la mansarda (exclus trolii si spalatii pe creier de (m)ue). .o ‘tara’ nascuta in focul revolutiei balsavice din octombrie 1918…cu teritorii anexate prin FURT de la alte tari..nu poate emite pretentii..sunt cam multi iubitori de ‘euro-majdan’ si de Eretz ‘Ukraina’ pe aci, nu credeti?

 14. Scuze ca mut aici.
  La ONU a murit traiasca GMT (19 martie 2014 la 21:47) a pus o intrebare interesanta :Nu inteleg de ce americanii par ingrijorati de flancul nordic, acolo unde deocamdata nu se intampla nimic, in timp ce zona sudica unde este toata actiunea – inclusiv o posibila escaladare: Trasnistria si Odessa – nu para deloc a intra in planul de intarire a capacitatii de aparare…
  Deci, ptr George , Stu Wilson, Vector, Pax samd Malta!!!
  Se pare ca al un moment dat (conventional numit Malta) SUA si URSS au ajuns la o intelegere : URSS “abandoneaza” tarile “vestice”- Germania de est, Polonina, Cehoslovacia si Ungaria (din care trei erau datoare pana peste urechi .. un fleac de vreo 100 miliarde $ cumulat) si isi pastreaza un droit de regard asupra tarilor estice : Romania, Bulgaria, Iugoslavia , cred ca si Albania.
  Nu-mi cereti dovezi. N-am !! Insa am memorie, ochi, am citit ziare si reviste politice. Manareala se vede de la una unitate astronomica!!
  Mai apoi ca sa “justifice” efectele vizibile ale noului partaj au pus pe ala Huntington sa gaseasca ceva. Si ala a gasit : Ciocnirea civilizatiilor! In care inventeaza niste civilizatii dupa model sec anului 1000 … adica impartire religioasa. Astfel Polonia samd sunt incluse intr-o civilizatie “iudeo-cretina” care ar fi cica cam opusa sau asa ceva unei pretinse civilizatii “ortodoxe” (mai sunt da nu importa in abjectu’ lu’ subjecu’ discutiei) cu “nucleul” la Mocova si car vezi doamne ar cuprinde si Romania! Si astfel Romania a fost pusa si printre inamicii SUA (“nucleu” al civilizatiei “iudeo-crestine”) si tratata “preferential”… negativ adica (cam una din putinele tari in care filoamericanismu friza prostia patenta).
  Asa ca Romania a fost mereu defavorizata … Transnistria nu a trezit nici o emotie “democratica”, crestinii fundamnetalisti din SUA nu au fost intereati ca pe malurile Nistrului sgt mj Purice a fost rastiganit (crucificat) de “cazaci” … samd samd samd. In sprijinul celor mai de sus s-a observat si ajutorul dat de SUA apinderii conflictului religios din Balcani (destramarea Iugoslaviei) si abandonarea unui f stabil daca nu aliat macar cvasialiat (Serbia) totul in sos religios gen Noaptea Sfantului Bartolomeu.
  In afara acerstor ratiuni sa zicem de “inalta politica” ar mai trebui zis ceva de un loby religios (catolic & neoprotestant) dornic sa obtina noi oite prin convertiri asupra unei populatii perceputa ca “necrestina”. Se observa din spumele facute la gura de cei care acuza “ortodoxismul” de toate relele (a se vedea adyr cu a sa afirmatie daca rusii ar intra acum in Romania ar fi primiti cu paine si sare…ortodocsi de ai “nostri”, frati de ai “nostri”.) ca este “anti” sau “procomunist” acceptand insa ca responsabilul cu infromatii al NATO sa fie unul pregatit la Academia Dzerzhinsky: Laborc Sándor!!!
  Ca ar mai fi inca 2 lobiuri etnice “interesate” : cel unguresc si ciurpriza: cel ucrainean (deja, in anii 90, Soljenitin remarca influenta acestui loby). Ambele ne iubesc cam ca sarea in ochi (remarca : Patapievici este fiu de ucrainuean. Asa ca ce mai ziceti de radiografia .. lei? Nu o fi cumva scarba etnica?!)
  La care trebuiesc adaugati si “romani” emigrati in SUA de teapa lui adyr care zice Cred ca 50-60% dintre romani i-ar primi cu bratele deschise pe muscali. Poa romani de la el din SUA de genu’ Tismaneanu si Pacepa .. (mai cunosc vreo 3 da mai putin emportanti) gata oricand sa tipe ca ….ca e mai nobil sa fii refugiat politic decat migrant economic..
  La care ar trebui amintit ca in anii 20-30 (ai secolului trecut da asta e precizare ptr prosti) relatiile romano-americane au fist serios deterioritate de un anume loby etno-petrolier cam deranjat ca libealii le refuzau accesul la petrolul romanesc (erau cam zgarciti .. nu doreau sa imparta cu toti parsivii ce era al lor!) . Acum avem Chevron si Gatiimasi si Nulanda. Draguta continuitate …
  Asa ca dragi domni asta este situatia. Noi suntem in NATO doar ca sa nu ne bombardeze .. SUA!! Ca daca nu am fi ne-ar bombarda”prevenetiv”. Ne-au primit (cam cu scarba) doar datorita lui Vladimir cel Sobru (cand au intels ca bacanala lu’ Boris cel Betiv s-a incheiat si-au zis ca nu ar fi rau sa se “asigure” nitel. Ca in 98 ne-au zis mars de aici potaie, asta bine-ntels dupa ce ne-au silit sa dam satiscafuctie Kievului!~!)
  Noi putem fi acuzati de toate cele … insa Ungaria lu’ Orban poa sa faca nspe tractate cu Rusia lu’ Putin si China!! Ei nu “tradeaza” fiindca estem “iudeo-cresstini”.
  Si nu va daceti iluzii : la o adica ne-ar abandona – cel mult “salvand” o Transilvanie “independenta” ca deh ultima biserica gotica este la Brasov si asa arata harta civilizatiei lor!!
  D’aia desi “actiunea” se desfasoara in jumatatea noastra de careu.. entersul “aliatilor” cica ai “nostri” este in cealata jumatate!!

 15. In mod firesc Crimeea ar fi trebuit sa-si declare independenta fata de Kiev, pentru a marca ruperea oricaror legaturi juridice sau de alta natura cu fostul stat.
  Parlamentul regional – dizolvat între timp de autorităţile ucrainene – nu a semnat niciun document oficial prin care să-şi declare independenţa de Kiev. Referendumul de dumincă nu a prevăzut nici el asta, ci a presupus direct alipirea Republicii la Rusia
  Astfel, Crimeea a trecut de sub controlul Ucrainei direct sub cel al Rusiei, fără a fi independentă măcar o clipă.
  Pare curios ?
  Iata explicatia: Tratatul prin care Imperiul Ţarist prelua oficial Peninsula Crimeea, semnat la 19 aprilie 1783 de împărăteasa Ecaterina a II-a prevede ca, în cazul în care Republica Autonomă Crimeea îşi va declara independenţa faţă de Imperiul Rus, atunci ea se va întoarce automat sub controlul Imperiului Otoman, transmite cotidianul turc „Hurriyet”.
  Deci Turcia ar fi putut emite pretentii 🙂

  • ” Iata explicatia: Tratatul prin care Imperiul Ţarist prelua oficial Peninsula Crimeea, semnat la 19 aprilie 1783 de împărăteasa Ecaterina a II-a prevede ca, în cazul în care Republica Autonomă Crimeea îşi va declara independenţa faţă de Imperiul Rus, atunci ea se va întoarce automat sub controlul Imperiului Otoman, transmite cotidianul turc „Hurriyet”.
   Deci Turcia ar fi putut emite pretentii :)”

   ..este fals dpdv juridic! Nici Rusia lui Putin nu este urmasa imperiului tarist pentru ca URSS-ul lui Lenin nu era mostenitoarea imperiului tarist! Si deci nu poate recunoaste un act semnat de Ecaterina vtoraia…si nici Turcia lui Erdogan nu-i urmasa imperiului ismailitean caci nici Turcia lui Attaturk nu-i urmasa sultanilor cu fes. Deale dreptului international privat! Asa ca stirea aia e doar cancan.Munitie pentru neofiti…
   Realpolitik insa, spune insa ca granitele uei tari sunt pana acolo unde ajung tancurile sale. Si ale lui Putin ajung pana la Simferopol!

  • Adica pentru ca Turcia sa aibe pretentii la Crimeea pe baza tratatului cu Katia vtoraia ar trebui sa se restaureze Imperiul otoman!

 16. Ilie Ilascu: Putin joaca teatru. Rusia s-a inteles cu Occidentul pentru alipirea Crimeii
  http://www.ziare.com/international/ucraina/ilie-ilascu-putin-joaca-teatru-rusia-s-a-inteles-cu-occidentul-pentru-alipirea-crimeii-1288793

  Ilie Ilascu, fost deputat moldovean si detinut politic in Transnistria, este de parere ca declaratiile lui Vladimir Putin despre anexarea Crimeii sunt doar „teatru”, pentru ca Rusia si UE s-ar fi inteles pe acest subiect.

  „Este tare suspecta aceasta alipire a Crimeii, mai ales ca Occidentul a tratat-o pasnic. Dupa parerea mea, este o intelegere a Rusiei cu guvernele statelor din Uniunea Europeana. Cred ca se va reveni la hotarele din 1939-1940.

  Scenariul este chiar cel pe care l-a spus Jirinovski, o parte a Ucrainei va trece la Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania. Opinia mea este ca acest scenariu a fost ticluit mai de mult, cu vreo 10-15 ani in urma, si multi dintre demnitarii din Romania cunosteau acest lucru”, declara Ilie Ilascu, fost senator roman, citat de noi.md.

  Mai mult, Ilascu este de parere ca asa s-a ajuns sa se vorbeasca despre „asa-zisa regionalizare”.

  „Republica Moldova, care va deveni autonoma, se va incadra in teritoriul Romaniei, tot ca un fel de regiune. In principiu, nu se va schimba nimic in Republica Moldova, vor ramane raioanele, dar va fi autonomie, pentru ca nu cred ca domnul Timofte va primi un post de vicepresedinte al Romaniei. Ceea ce face acum Putin este un joc, este un teatru bine pus la punct cu Occidentul. Totul este o intelegere”, a declarat Ilie Ilascu.

  Un scenariu similar a avansat, marti, si politicianul extremist rus Vladimir Jirinovski.

 17. Parca pana acum erau mai putini Rusofili pe site se pare ca sunt interesati ce se petrece in Romania :)) sunt multi care au orientare comunista , banuiesc ca majoritatea sunt din Moldova , deja se lucreaza greu pe toate fronturile , se incearca convingerea populatiei ce de lapte curge in comunism , vechile obiceiuri mor greu , ce se plang asistatii sociali ca aveau un loc de munca pe timpul impuscatului , acum cand exista democratie , concurenta aceste lepre nu-si mai gasesc de munca , normal cine este nebun sa plateasca un frecangiu comunist ??

 18. Catre blogeri.

  Utilizatorul Johann/ Johann Nunweiller / bfa1967 este considerat indezirabil aici definitiv pentru urmatoarele doua texte publicate cu cateva zile in urma:

  1-„In cat timp Rep Modova isi va cere partea de teritoriu data Romaniei si ocupata atata timp?
  Moldova istorica trebuie sa se intoarca la Rep Modova!”

  2-„Ardealul trebuie sa se intoarca acolo unde ii este locul!”

  • Raspunsul corect pentru respectivul individ este okay atunci cand Bavaria isi va recapata independenta alturi de Saxonia, Bremen, Wurtenburg, Baden si tot asa pana la cele vreo 300 de state germane care existau libere inainte de a fi incluse cu forta in Germania moderna. 😉

  • DA, DAR SPER CA NU L-AI BANAT!
   UNA ESTE INDEZIRABIL SI ALTA NESIMTIT.
   MAI ARE PANA ACOLO.
   PANA UNA-ALTA, OMUL ARE DREPTUL SA-SI SPUNA PAREREA SI DACA NU I-O STIM, CUM SA-I TAIEM MACAROANA?
   \SAU POATE CA NU STIE ISTORIE SI ASTFEL AVEM OCAZIA SA-L INVATAM.

   • Nu e bre banat, doar bagat un pic in spam! Una e libertatea de opinie, alta sa fi injurat de mama la tine in casa!

    • EU ZIC SA FACEM SI CEVA EDUCATIE.NU MAI FITI FASCISTI,MAI ALES TU !
     SAU EL OFI?/?
     SA FIE, AIA E !
     O OPINIE IN PLUS SAU IN MINUS…

     • @nemo

      Johann Nunweiller nu este „new guy” (cum ar zice M.C 🙂 ). Are o experienta in spate pe acest blog. Ce educatie ii mai trebuie? Vad ca e destul de activ pe alte bloguri. Poate frumos sa se educe acolo, pe timpul, efortul, voluntariatul altora, eu nu-l banez cu scopul de „a cheli” blogul sau a „uniformiza” ideile (din contra, succesul blogului se bazeaza tocmai pe faptul ca e „in slujba” tuturor: Geoge Soros, americanilor, rusilor, fascistilor, socialistilor, comunistilor, capitalistilor…mai adaugati si voi).

      Oare de cate „1-2-3 strikes you’re out” are nevoie? Sa se certe cu CNA-ul, daca are chef…

   • George poate sa-l considere cum vrea. Pentru mine Johann Nunweiller este BANAT. Total si irevocabil. Cum il vad, cum ii sterg comentariile (indiferent de subiectul abordat) la care n-a raspuns nimeni. Daca cineva ii raspunde (chiar si George) eu ii sterg comentariul lui Johann si scriu SPAM.
    De restul se ocupa sistemul.

    Sa fie sanatos.

    • DOMNULE RAZVAN MIHAEANU

     IN PRIVINTA CU CE SA INTAMPLAT CU JOHANN AR TREBUI PROCEDAT SI CU ALTI LA FEL
     VREAU SA-MI EXPRIM UMILA MEA PARERE
     UN LUCRU ESTE CAND DEZBATI SI DISCUTI ANUMIT SUBIECT SI ALTA ESTE CAND ADUCI OFENSE LA ADRESA ROMANILOR SAU A TARII
     ACESTE LUCRURI NU AR TREBUI PERMISE

     • @PredaPaul

      Nu va asteptati sa transformam blogul intr-o „Daciada”, unde „soimii/pionierii patriei” sa arate de dimineata-pana-seara cu degetul pe „ceilalti”. De exemplu, nemotoujours are „licenta poetica” cu privire la scrisul textelor cu majuscule. Nu intrebati de ce, nu veti primi raspuns.

      Astfel de decizii au mereu un grad de subiectivitate, nu stam nici noi 24 din 24 cu ochii pe voi si nu putem garanta ca toti vor fi tratati „perfect”. Unii…mai scapa… 😉 din varii motive. Incercati doar sa va limitati nick-urile/avatarele(adica e-mailurile care sunt si raman intotdeauna secrete) cu care comentati (pentru ca ceilalti sa stie cu cine dialogheaza) si sa folositi cat mai putin posibil injurii…nimeni nu-i perfect.

  • Foarte bine !

  • anuleaza-le vizele pe acest forum si ingheata-le activele! 🙂

  • Voi banati toate personajele gen RI sau Johan, pai si noi de cine mai radem ?

  • buna seara!
   regret ca ma vad pomenit alaturi de cineva ce v-a pricinuit multe controverse…
   EU cred ca nu am mai scris nimic pe acest site de saptamani , poate luni de zile…
   va urmaresc…citesc…dar …nu prea cred ca mai am loc…
   sper sa-mi ia cineva apararea din cei ce raspund de axistenta acestui site…
   sa-mi vada cele cateva postari pe care le-am avut …. ele pot parea NAIVE…dar nu manipulatoare etc ca ale altora…
   sper sa nu ma banati INUTIL….
   aaaa….
   aveam de gand sa mai scriu pe aici cateva pareri /ganduri…..
   poate una arzatoare:
   de DIGI24 am vazut un reportaj ca in TrasNistria se fac nu stiu ce manevre militare (de armata rusa si ceva armata transnistreana …)…am vazut acolo FILMATE tancuri cred T-72 parca si ceva obuziere/autotunuri…eu , de cate ori am cautat pe net nu am gasit decat T-56, niste avioane si elicoptere vechi ca le au in transnistria… pana la urma stie cineva care este actuala dotare a armatei/armatelor din transnistria ?

   • Johann Nunweiller, tu chiar nu ai un pic de mandrie?

    Vroiam sa te spamez din nou dar mai bine las textul tau integral sa-l vada toata lumea.

    In loc sa-ti ceri macar scuze pentru ce ai spus despre Moldova si Ardeal – despre MAMA Romania – si in plus sa-ti ceri scuze si pentru ce ai spus la adresa blogului dupa ce ai aflat de spamare/ban, faci acum pe „niznai”?

    Esti BANAT definitiv.
    Sanatate.

 19. Ar fi prea frumos ca sa fie adevarat ce zice Ilascu. Dar, poate fi si o sabie cu doua taisuri…..daca se adevereste si se accepta autonomia Basarabiei si a restului de teritorii ce vor intra in componenta Romaniei. Asta va fii un pretext pentru unguri, dar si o eventuala justificare DPDV juridic la o adica pentru strainni de ne vor pune piedici. PS Poate ca de data asta se va gasi un patriot care sa ceara si sa nu renunte asa de usor la nordul Maramuresului, care din pacate nu a intrat in componenta Romaniei Mari datorita unei mari prostii…. 🙂

  • cezar

   citisem undeva pe internet de aceasta chestie
   se vorbea ca moldova sa se uneasca cu romania si transilvania la unguri

 20. Problema mai degraba nu de pacaleala tine , ne cunosc ei ca neam cu vointa de opozitie demult . [ In parte dizolvarea urss si loviturii kgb se datoreaza si miscarii populare ferme a romanilor impotriva bolsevismului din revolutia ,pe care ei au pus-o la punct dar nu au mai putut-o controla datorita vointei populare superioare programului lor perestroikist ,si informatiilor corpului informativ roman impotriva kgb care a si permis sabotarea acestuia din interiorul pactului de la Varsovia ] .
  Desi la comanda ,lor miscarile slugilor lor de la Tirgu Mures din ’90 av incercat sa intoarca situatia , din fericire atunci nu le-a reusit , insa perseverenta disperata denota presiunea economica mare la care sunt supusi ungurii si cu ajutorul slugarniciei ”prea alesilor” castiga binisor la deturnarea atentiei , daca nu chiar in teritoriu .
  Aceasta de fapt e lupta , care mai pe ascuns , nu s-a incheiat niciodata .
  Problema tine in principal de mentalitatea de sluga si lingai a celor in mare parte controlati de ei , de la putere . Aici e BUBA MARE ! Din pacate compromisul si excesul de zel in ale pupincurismului cat si neindemanarea , uneori snobismul si aroganta vestica , pot crea fracturi in determinarea societatii de urmare a trendului [DE PARTENERIAT ! …daca se poate ]pro-vestic ,societatea putand fi impinsa PE DREPT ! in blamarea occidentului , ceea ce le va facilita ivanilor mult mai degraba anumite targuieli si reorientari tovarasesti in orice caz o dezbinare de opinie si control informativ cel putin .
  O ratare enorma a planului occidental , din pacate , nu este neaparat pierderea Crimeii ,ca baza sau teritoriu ci mai degraba a RESURSELOR din zona care ar fi determinat independenta Ucrainei la nivel de resurse . Aici nu s-a actionat deloc cum trebuie ! S-or fi temut ca Ucraina va actional individual in gestionarea acestor resurse ? poate dar asta i-a cam costat mai degraba pierderea luptei in Marea Neagra in teritoriul Ucrainei .In primul rant trebuia infipta trompa , si abia apoi trebuia sa se marseze pe miscare populara si socoteli economice . Si asta se datoreaza in principal sovaielii si INCOMPETENTEI VESTULUI .Macar puteau sa-si puna problema autosustinerii Ucrainei prin resurse proprii si nu prin datorii fmi .
  O a doua ratare majora a vestului se prefigureaza clar in conservarea energiei opiniei populare de orientare catre vest . Daca nu-i vor trata ca pe parteneri [destul de greu la nevoile pecuniare pe care le au ], si nu-i vor putea ralia de partea lor prin masuri benefice sociale vizibile, i vor pierde ca nemtii in ww2 .
  Ori la ora actuala , cooperarea Moldovei +cu Ucraina +la inchiderea buzunarului transnistrean este obligatorie daca cel putin nutresc puternic spre mUe si occidentalii chiar au de gand un ”parteneriat ” cu dansii …

 21. Stie cineva limba ucraineana? https://www.youtube.com/watch?v=mtXZPxLdujQ Nemulţumirile crescânde din armata ucraineană pot duce la probleme serioase pentru actualele autorităţi de la Kiev. Dacă ele vor continua să limiteze acţiunea militarilor, aceştia s-ar putea revolta. La nivelul Statului Major General al forţelor armate ucrainene, există deja oameni care sunt gata să-i ia în furci pe Turcinov, Iaţeniuk şi compania. O spune Alexei Arestovici, fost ofiţer de informaţii militare.

  Despre posibilitatea instaurării unei dictaturi militare în Ucraina se va vorbi tot mai mult în următoarele zile. Voi scrie şi eu despre asta, printre altele.Un baiat de peste Prut avea, pe facebook, descrierea urmatoare: Nemulţumirile crescânde din armata ucraineană pot duce la probleme serioase pentru actualele autorităţi de la Kiev. Dacă ele vor continua să limiteze acţiunea militarilor, aceştia s-ar putea revolta. La nivelul Statului Major General al forţelor armate ucrainene, există deja oameni care sunt gata să-i ia în furci pe Turcinov, Iaţeniuk şi compania. O spune Alexei Arestovici, fost ofiţer de informaţii militare.

  Despre posibilitatea instaurării unei dictaturi militare în Ucraina se va vorbi tot mai mult în următoarele zile. Voi scrie şi eu despre asta, printre altele.

  PS: Comentul e copy/paste de pe pagina de fb a unui roman de peste Prut. Mai putin intrebarea.

 22. castravetarii au spus ca nu sustin sanctiunile economice….uite cu cine face prim-sinistrul grupul de la craiova 🙂 si sa nu ii uitam pe sarbi…care ne au la inima de cand i-a bombardat NATO de la noi din ograda…

  • dupa ce vezi ce se intampla cu ROMANII DIN TIMOC, PE PAMANTUL LOR, FURAT DE SLAVI, te intrebi, de ce oare nu am pus si noi umaru’ la treaba?

 23. Una peste alta situatia ar putea avea o turnura benefica in special pt noi , daca lingaii nostri si snobii lor ar ajunge la un parteneriat privind reluarea programului Nabuco cu conducta din Azerbaijan …tine numa de ce intelijentie si cohones se mai pot gasi prin ”forumurile inalte ” ,si apoi si parteneriatul nostru cu China ar cam trebui extins mult mai puternic decat niste vanzari de porci sau vite …daca noi i respectam ,si ei or sa tina minte , nu au inca chiar mentalitatea arogantei ieuropozilor occidentaloizi .Ar fi bune si ceva perspective cu Suedia si Turcia .Vremurile se schimba , profita pe cine-l duce capul mai bine si cine are planul bine pus la punct sa se fofileze printre slabiciunile colosilor asmatici, si sigur incorsetatii aia din mUe mai au ceva vreme pana sa se desmeticeasca …Apoi si rusii au turloaiele lor de lut …o tara periferica dar cu perspective si deschideri ,cu tendinte pronuntate de autosustenanta si energetica si agricola ar putea profita mult mai lesne de o mana intinsa, acu ca astia s-or luat la paruiala si le cad invoielile care ne incorsetau si pe noi in lumea lor .
  Numa de le-o baga ”someone ” in debla si altceva decat paie cu balegar , maimutoilor ”reprezentanti ”preocupati mai mult de ”ieuroparlamentare ” decat de momentul chiar istoric care ne-o lovit !.[parerea mea]

  • Si englezii au anuntat ca pot trimite 6 Eurofightere. Probabil ca e vorba despre aprilie, cand americanii isi incheie, teoretic, misiunea Baltic Air Policing.

  • Astia parca sunt din filme cu prosti. Pe langa ce aveau americanii, trimit francezii trei Rafale, englezii 6 Eurofighter, probabil si suedezii vreo 4 Gripen, noi 2 Lancere si iese targ de avioane in loc de unitate de lupta.

   • Misiunea Baltic Air Policing dureaza cate 4 luni. Americanii au preluat-o la inceputul lui ianuarie. Deci pe 3-4 aprilie se incheie. Deci e nevoie de alte avioane. Deci e posibil ca Anglia si/sau Franta sa trimita avioane. Suedia nu-i in NATO, n-are cum sa trimita Gripen in tarile baltice.

 24. Ia uitati ce a spus omologul lui Duska din Polonia:

  „Am evaluat situaţia cu ministrul Duşa şi am stabilit că ceea ce este mai important este faptul ca NATO, UE şi ţările noastre să tragă concluzii din situaţia de faţă. Ne dorim să întreprindem nişte activităţi comune şi foarte energice ca să pregătim nişte concluzii pentru summitul din septembrie. Am indicat trei direcţii principale: NATO trebuie să fie puternic şi prezent în partea estică a Europei; acest lucru se referă de asemenea la prezenţa militară a SUA în partea noastră a Europei. Şi, un al treilea lucru, dorim o colaborare strânsă între Polonia şi România (…)”

  Ce inteleg eu de aici este ca trebuie sa vina americanii prin zona mai des si sa stea mai mult, eventual si cu niste avioane, trupe, ceva si ce e mai important ca Polonia vrea sa ne coordonam eforturile pe plan militar in zona (dea Domnu sa deschida si dobitocii nostrii pusculita si sa facem achizitii comune cu polonezii: HSAM, tancuri, etc.).

 25. cica urmeaza Estonia 🙂

  http://www.publika.md/rusia-este-ingrijorata-cu-privire-la-drepturile-etnicilor-rusi-din-estonia_1851591.html

  În contextul situația din Ucraina, Rusia se arăta îgrijorată cu privire la modul în care este tratată minoritatea rusă din Estonia. Declarația a fost făcută de reperezentatul Rusiei pentru drepturile omului la ONU, scrie censor.net.ua.

  „Limba nu ar trebui să fie un instrument de separare sau izolare a minorităților”, a menţionat reperezentatul Rusiei pentru Drepturile Omului la ONU. Acesta a mai declarat că „Rusia este preocupată de pașii care sunt întreprinși în Estonia, la fel ca și în Ucraina”.

  Publika.md aminteşte că Rusia şi-a apărat acţiunile întreprinse pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea susţinând că are dreptul de a-i apăra pe vorbitorii de limba rusă din afara graniţelor sale, astfel că referirea la tensiuni lingvistice într-o altă fostă republică sovietică vine într-un moment extrem de sensibil.

 26. Rusii elibereaza corvete ucrainene in Sevastopol:

  http://adevarul.ro/international/europa/persoane-inarmate-ataca-nava-ucraineana-razboi-crimeea-1_532b23670d133766a813e862/index.html
  Persoane înarmate au atacat o navă ucraineană de război, în Crimeea, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Apărării, transmite agenţia AFP, citată de Mediafax. În total, astăzi a fost confirmată ocuparea prin forţă a trei nave ucrainene, o a patra fiind în pericol de a pierde controlul forţelor ucrainene.

  Un grup de persoane înarmate a preluat controlul prin forţă al unei corvetei ucrainene Ternopil, ancorată la Sevastopol, potrivit anunţului făcut de Vladislav Seleznev, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea. Grenade asurzitoare au fost utilizate în cursul atacului şi s-au auzit rafale de arme automate, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP. Oficialul ucrainean a mai spus că nu deţine informaţii despre situaţia echipajului, deoarece nu se află în legătură cu acesta. Într-un mesaj postat pe Facebook, Seleznev a confirmat că membrii unor miliţii proruse şi militari ruşi au blocat accesul în zonă, în timp ce corveta Ternopil era luată cu asalt de către o navă la bordul căreia se aflau persoane înarmate.

  Citeste mai mult: adev.ro/n2qx4v

  • Ei da, noi (Duska, Tonta si Tiranu) nu!

  • Daca polonezii se trezesc din visare noi din ce trebuie sa ne trezim ?? Coma e putin spus , Romania trebuie sa intensifice colaborarea cu Polonia , dar am impresia ca Polonia nu cumpara maturi si mopuri pt armata , deci ce colaborare dorim noi ??

 27. A aparut pe media ca Visa si Master Card ar fi blocat activitatile cu carduri pe bancile rusesti. Nu stiu detalii dar, oricum, rezolva Putin: le emite niste carduri din otel-mangan de 20mm. 🙂

 28. https://www.youtube.com/watch?v=PBOL-TVhArM#t=162 În Krivoi Rog s-a aprins o unitate militară. Sabotaj, cica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *