Asediul de la Golubăț (Golubac) din 3 iunie 1428 sau din faptele de „vitejie” ale marelui regat al Ungariei

asediul-de-la-golubat-730x430

Golumbacu, Columbei sau Golubăț (Golubac/Голубац în limba sârbă) este un oras mic portuar, candva o fosta cetate, situată pe malul Dunării în districtul „ Braničevo”, in Serbia de nord est la frontiera cu România, frontieră formată de Dunăre pe o lungime de aproximativ 52 km. In 3 iunie 1428  Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

In primavara anului 1428, o armata destul de numeroasa, condusa de Sigismund de Luxemburg trece Dunarea pana in dreptul cetatii Golubăț  si se pregateste pentru inca o campanie otomana. Alaturi de armata Ungariei participau si trupe trimise ca sprijin de aliatii lui Sigismund: lituanienii si polonezii marelui duce Witold, 200 de tintasi /arbaletieri italieni inarmati si cu arme de foc, cei 6000 de calareti valahi ai domnitorului Dan al II-lea al Tarii Romanesti si moldovenii trimisi de catre Alexandru cel Bun.

Simpla veste a sosirii unei uriase armate otomane conduse de insusi sultanul Murad a facut ca in oastea ungurilor sa se instaleze o panica si un haos de nedescris (de fapt turcii au raspandit intentionat informatii false, pentru ca a venit doar Sinan, beylerbeyul Rumeliei). Astfel, armata ungara a inceput o retragere in graba si rusinoasa, atat de dezorganizata incat la in 1428 la Golubăț au murit mai multi unguri inecati in Dunare decat efectiv in lupta cu turcii.

Panica si haosul din randul soldatilor unguri a fost atat de mare incat l-au lasat pana chiar si pe regele lor fara ambarcatiune, fiindca toate barcile au fost luate in mare graba de catre ungurii inspaimantati de lupta care ar fi trebuit sa aiba loc impotriva turcilor. Sigismund abia a reusit sa fie salvat, ajutat fiind de un nobil maghiar, in timp ce lituanienii, polonezii, italienii si valahii le-au asigurat retragerea.

La 3 iunie 1428 Sigismund de Luxemburg cade la invoiala cu turcii, retragandu-si armata si cedand cetatea Golubăț  in mainile otomanilor.

Sursa: Glasul.info

39 de comentarii:

  1. HA ha ha ….probabil nici urma prin istoria maghiara de Golubac. I-au sters amintirea, numele de pe harti ….nici nu exista localitatea asta in geografie la vecini 🙂

  2. Dispretuiesc extremisti maghiri, dar sa nu uitam ca ei ne-au condus pe noi in anumite perioade (prin noi ma refer la anumite zone), si nu invers. Budapesta arata diferit de orasele romane. Cum necum au fost mult mai uniti ca noi, altfel ii stergeam de pe harta.

    • Ai dreptate doar ca nu au existat mari conducatori maghiari in istoria noastra, pe cand la ei cei mai mari conducatori ai lor sunt romani: Matei Corvin, Iancu de Hunedoara, poate chiar Stefan cel Sfant, asa ca de fapt ei nu ne-au condus pe noi ci doar au stapanit o vreme teritorii locuite de romani, pe cand ungurii au fost condusi la propriu de romani.
      Adica cei mai mari unguri din istoria lor au fost romani.

      • Ghita Bizonu'

        Stefan era de fapt Vajk. De presupus Voicu

      • Idee e ca suntem niste oi. Nu prea ne revoltam, nu prea ne unim, ne impingem unii cu alti. Conducatorii lor au reusit sa ii uneasca, si sa faca o natie destul de mica o putere in partea asta de lume. Cu avantajul strategic pe care il ofereau muntii, puteam fi o Elvetie a estului. Iar visez cu ochii deschisi :)).

    • Mey, Bughi, mey, ca urmas al celor care au scapat de la Golubac, ar trebui sa fii mai potolit, nu te mai da de gol.

      • Sunt roman din Piatra Neamt, dar am inceput sa analizez situatia la rece. Nu ma cunosti si faci niste afirmatii deplasate pe baza unui coment la un anumit articol. Concluziile pe care le tragi dovedesc o inteligenta limitata, si o putere de analiza superficiala.

    • Nu confunda mostenirea lasata de imperiu Habsburgic cu „maretele” realizari ale ungurilor

      • Unguri mereu se lauda cu organizarea,industria sau arhitectura oraselor din Transilvania dar omit sa pomeneasca faptul ca toate aceste orase au fost reconstruite de austrieci incepand cu 1750 cand au fost construite si marile cetatii la Arad,Timisoara sau Alba Iulia

        • Aradul spre exemplu a fost reconstruit(centrul orasului) intre 1850 si 1910 in perioada aceea s-au construit primaria,gara palatul cultural,teatrul
          TOT atunci s-au infintat primele mari intreprinderi Moara,Fabrica de spirt si drojdie si mai tarziu Intrepinderea textila de catre familia Neuman(evrei) si Fabrica de vagoane de catre Johann Weitzer (austriac)
          Unguri si-au insusit toate aceeste realizari si acum se bat cu caramida in piept despre cum au civilizat ei Transilvania
          MINCIUNI SI PROPAGANDA IEFTINA

  3. Bineanteles, in istoria lor doar „Ungurica maricica” conteaza, atat! In rest nici ei nu stiu prea bine de unde provin, insa faptul c-au facut parte din defunctul imperiu austro-ungar le creaza falsa iluzie ca-s „cineva”. La capitolul gurism stau ok, la capitolul lupta sunt doar „vitezi”…

  4. Voi n-ati auzit de faptul ca Ungaria sufera de complexul celor 3M? Mohi, Mohacs, Mexic.

    • Mexic 1986 0-6 cu URSS, Mohacs batuti de turci si regele inecat in baltoaca, Mohi gang rape mongol 🙂 .
      Glorios bilant :O

  5. Da, GMT ai dreptate. Si sa nu uitam de 4 august 1919 🙂

  6. In 1919, celebra Divizie secuiasca (elita bolsevizatei armate ungare) a fost fixata de forte romanesti inferioare, iar apoi respinsa. 😀

  7. Se vede ca n-aveau pusa la punct reteaua de cercetare&spionaj. Le trebuia un Vlad Tepes la fata locului – sau macar o colaborare cu romanii din zona, care cunosteau cum merg treburile. Dar la cat de orgoliosi erau oamenii regelui, sa fi vorbit cu localnicii (romani si/sau sarbi) era o rusine pentru ei, probabil. Oare cate razboaie au fost pierdute prin orgoliul conducatorilor?

  8. mama lui MATEI CORVIN era maghiara[era fiica unui mare nobil maghiar ,care il va ajuta pe MATEI CORVIN SA AJUNGA REGE AL UNGARIEI[DUPA MOARTEA FIULUI MAI MARE A LUI IANCU DE HUNEDOARASI FRATE ALUI MATEI CORVIN].

  9. La tot ce ati spus aici in contra ungurilor se poate aduce un numar cel putin egal de contra exemple din istorie, atat cea medievala cat si din astea mai noi de pe vremea Mariei Teresa sau a lui Napoleon.
    nu spun asta pentru a i apara ci de dragul adevarului …. cititi putin despre regimentele unguresti din era napoleoniana si o sa va convingeti (desi acolo luptau deja si romani)

    In privinta istoricului luptelor romano-ungare si au luat o de la noi din evul mediu pana in vremurile actuale. Le au dat o in freza si moldovenii si muntenii si vechiul regat in primul razboi.
    Razboiul din 1919 e cel mai clar exemplu – in conditii cat de cat egale cu adversarul armata romana nu prea a fost invinsa niciodata, ba dimpotriva, s-a descurcat fara probleme.
    ar fi multe de spus aici dar n are sens sa coboram nivelul discutiilor. Repet, ungurii au atat infrangeri cat si victorii si mult timp au fost considerati luptatori redutabili, ceea ce cu siguranta au fost.

    eu de exemplu mi as fi dorit o rezistenta mai serioasa a cetatilor moldovene de la Marea Neagra (Chilia si Cetatea Alba) care par sa fi cazut destul de usor in mainile turcilor. Dar oricum n ar fi avut nici o sansa. Sau mi as fi doritun Petru Rares mai chibzuit – ca a suferit o infrangere absolut rusinoasa din partea polonezilor la Obertyn in 1531 – probabil cea mai mare infrangere suferita de romani inainte de sec. XX. Si nici in fata turcilor nu a luptat precum tatal sau. Daca citim cronicarii moldoveni …. modul in care turcii au intrat in cetatea Sucevei nu e foarte magulitor. Si nu mai imi aduc amintr numele domnitorului muntean executat de turciin fata boierilor fara ca cineva sa schiteze un gest.

    Ca o concluzie – decat sa radem de altii mai bine am face trecerea de la anectode si clisee la o cunoastere istorica reala.

    In plus va rog sa tineti cont ca daca patriotismul este o virtute, istoria e o stiinta. Din pacate un mare patriot nu este automat si un bun istoric.

  10. TOTUSI UN REGE AL UNGARIEI LUDOVIC DE ANJOU DE ORIGINE FRANCEZA PT. O UNIFICARE MAI PUTERNICA REGATULUI MAGHIAR IN CARE TRAIAU MAI MULTE POPOARE,V-A DA O DIPLOMA PRIN CARE ERAU RECUNOSCUTI DREPT NOBILI DOAR CEI DE RELIGIE CATOLICA,ASTFEL POPULATIA ROMANA NU MAI AVEA CONDUCATORI NOBILI DOAR DACA TRECEAU LA CATOLICISM.ASTFEL TATAL LUI IANCU[VOICU A TRECUT LA CATALOCISM SI A FOST INOBILAT IN 1409 PT. MERITE MILITARE].IAR IN URMA RASCOALEI DE LA BOBALNA DIN 1437-1438 SE LEGIFEREAZA UNIO TRIUM NATIONUM IN CARE SUNT RECUNOSCUTE DOAR TREI NATIUNI OFICIALE[MAGHIARI,SASI,SECUI] FARA POPULATIA ROMANA.

    • @ bojan marius
      Interesanta postarea, dar daca imi permiti, ai in partea stanga a tastaturii o tasta pe care scrie CapsLock. Foloseste-o cu incredere, nu de alta dar cand vad un text scris in intregime cu majuscule ma simt ca intr-o discutie in care celalalt vorbeste nepermis de tare, strigandu-si replicile.
      Multumesc.

  11. daca o sa cautati pe net dupa cele mai mari dezastre militare din istorie o sa constatati ca acest mic episod paleste fata de lupta de la Caransebes.

  12. de lene nu am apasat.imi cer scuze.mariile famili nobiliare din Ardeal Dragfy si Banfy provin din Voievodul MARAMURESULUI DRAGOS si din familia nobiliara romana BAN, DAR trecute la catolicism au fost cu timpul maghiarizate.

  13. Nu ma, ala este Fernando de la „Caranbeses”.

  14. cand a fost cucerit VOIEVODATUL LUI GELU CONDUCATORULmaghiarilor aluat-o in casatorie pe fiica lui GELU[ASA se obisnuia sa se faca pt. a da legitimitate cuceriilor] si asa se va naste STEFAN CEL SFANT AL UNGARIEI.

  15. Ghita Bizonu'

    un general cu 400 de cavalersiti si 2 tunuri a obtinut capitalarea Budapestei … Sunt care curis ce tunuri avea (piesa de sinotire regelemntarea era cea de 53 mm ) Numele generalului :Gheorghe Mărdărescu,

    Inca ceva … cam tiate orasele unguresti au fost incepute de germani. Si Buda. Nu nmia zic dwe orasele transilvane .. (las ca nu mi-er usine nici cu Campulumgu din Muntenia!)

    • bine acum si ungurii ar putea zice ca numele de Iasi este unguresc (eu inca am dubii dar ei se jura) si cehii sa zica ca Husi este orasul lor dupa razboaiele husite.
      Pana una alta nemtii s-au cam dovedit cei mai mari ctitori prin strainataturi.

  16. @ Nicoara , din cate imi amintesc eu , ca demuuult citisem asta , in era napoleoniana , acele regimente care au fost ridicate in slavi de italieni pt. c-or oprit expansiunea lui Napoleon , daca la ele te referi , [si poate chiar si cele care i-au dat lovitura de gratie , intrand in Paris ] erau considerate prusace , comandantul si soldatii erau in foarte mare masura romani , taietori de lemne ,munteni din transilvania la origine ,si au fost instruite de austrieci ,care se mandreau cu ele cum ca ar fi fost floarea prusacilor .Acu …poate sursele difera , dar numele care , din cate imi amintesc sunt scrise si pe un monument inchinat lor ,cam au valente romanesti .

    In al 2-lea rand desigur , ungurii au si exceptii extraordinare , dar asta nu inseamna sa faca o regula . De regula or cam pierdut , s-or fofilat , s-or smiorcait or fost civilizati de austrieci si nemti , ori romani [Szent Istvan ] , si or cam fost destul de aspru criticati de aliatii lor de arme cam din multe etape …inclusiv ww 1 sau ww 2 mai ales datorita promisiunilor neonorate si gurii lor prea mari fata de fapte .Si pana la urma si coroana lor catolica e cam facuta si adusa de la Bizant …

    Asa ca in mare parte daca mai promovam si istoria numelor aglutinate , nu doar interesul maghiar asupra numelor maghiarizate si fatete de istorie subte din pix de propaganda [ ce-i drept , a lor muuult mai avansata decat a noastra …aici ce-i a lor e al lor …], incet ajungem la concluzia ca majoritatea retrocedarilor ar trebui retrocedate unor romani maghiarizati pana la urma . Sau cu alte cuvinte ”nu-i prost cine cere , i prost cine da ”si aici ma refer strict la sleahta cocotata in parlament aservita implicit si satelitului rusiei …care de regula cam tot satelit cu pretentii si ifose a si fost multa vreme prin istorie …

    • o clipa cu coroana. Nu este foarte public dar Constantin Gruescu (cel cu muzeul de mineralogie din Ocna de fier http://www.constantingruescu.ro/) sustine ca ca granatele negre de pe coroana sunt cat se poate de romanesti si chiar din zona respectiva. Omul a fost consultat de un coleg maghiar cand si-o facut asta lucrarea de dosctorat pe coroana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *