Atentie Tancuri ! T-90 versus Leopard 2…

Arme de razboi: tancuri !

T-90 versus Leopard 2 !

                                                     T-90…in zbor planat

O reeditare a celei mai mari inclestari de blindate din istorie. Pe Frontul de Est bunicii actualelor modele s-au luptat pe viata si pe moarte timp de patru ani. Supertehnologia si superchipajele germane, impotriva celui mai bun tanc din WW2, T-34 si o unor echipaje care au invatat din mers. O infruntare titanica intre cele mai bune tancuri si probabil cele mai experimentate echipaje si comandanti din istoria razboaielor!

Pentru ca americanii si britanicii, cu caricaturile lor de tancuri, nu prea pot fi luati in considerare. Cu ”faimosul “ Sherman supranumit de germani  “Ronson” pentru ca se aprindea din prima de fiecare data, si tancurile britanice(Churchill, Matilda, etc) pur si simplu au castigat pe baza epuizarii armatei germane, bombardamentelor strategice continue, si a atacurilor aviatiei de asalt aliate.

Asadar Panther  versus T-34, peste timp! Care dintre urmasii celor doi Monstrii Sacrii ar fi pradatorul supreme astazi, pe un camp de lupta virtual?!

T-90 Main Battle Tank, greul armatei ruse!

Dezvoltat incepanad cu anul 1992, noul T-72BU(T-90 ) a avut de partea sa costurile de productie mai mici si oportunitati mai mari la export, in contrapartida cu oponentul sau T-80. Reprezentand o modernizare totala a tuturor sistemelor vechiului T-72, inclusiv tunul,  T-90 are, cel putin pe hartie, o protectie extrem de solida in trei straturi: blindaj compozit pe turela, a treia generatia a sistemului Kontakt 5- ERA, si Shtora-1 contramsuri.

Astfel in 1995 Ministerul rus al Apararii a selectat un singur MBT pentru dotarea fortelor sale de blindate, renuntand dezvoltarea viitoare a modelului T-80.

T-90 caracteristici:

  1. Armamentul principal il constituie tunul de 125mm 2A46M, cu teava lisa, care are si posibilitatea de a lansa rachete AT 9M119M Relfeks, iar ca armament secundar MBT-ul mai detine, mitraliera AA calibrul 12,7 X 108, telecomandata din interior si PKT  7,62 X 54mmR coaxiala cu tunul
  2. Mobilitatea este asigurata de o motorizare care variaza de la motoare de 840 hp la grupuri propulsoare mai noi care dezvolta 1250 hp.
  3. Sistemul de control al focului au fost upgrad-at cu firma Thales pe ultimele variante ale T-90.

Ales, in defavoare lui T-80, datorita costurilor reduse si al unor potentiale piete la export, T-90 a fost exportat relativ bine in India, Algeria, Arabia Saudita(pentru ca SUA le cam da armament castrat), Turkmenistan.  Armata Rusa detine aproximativ  700 de tancuri T-90 in diverse variante si motorizari. Desemnat ca fiind viitorul tanc al Armatei Ruse T-90 si variantele sale au avut unele rezultate contradictorii.

                                     T-90 in natura, dovedindu-si mobilitatea

Astfel India s-a declarat destul de dezamagita de T-90 Bishmana, declarand ca este un tanc inferior in fata Arjun-ului Indian. Daca T-90 pastreaza filozofia din era sovietica, mult si destul de bun, care in realitate se transforma doar in “mult” si destul de prost, indienii s-ar putea sa aiba dreptate. T-72 nu era vestit pentru fiabilitate si seriozitatea constructiei. In general T-72 nu se ridica prea des la inaltimea specificatilor tehnice, fiind in general destul de inferior fata de standardul declarat.

In timpul unor teste din 1999, la care T-90 si T-80 au fost supuse diferitelor tipuri de lovituri, T-90 a surclasat T-80 si dotat cu cele trei sisteme independente de aparare, a dovedit ca poate suporta multiple lovituri, fara a putea fi penetrata, decisiv,  armura. Teste executate in afara Rusiei au aratat insa contrariul. Tancul are tendinta de se defecta destul de des la o utilizare intensiva si are probleme cu grupul propulsor la viteze mari. Desemenea sistemele electronice de conducere a focului si stabilizarea tunului, fac fata greu la o viteza de peste 25 km/h. Iar problema incarcatorului automat, o adevarata napasta la T-72, nu a fost rezolvata definitiv!

Desi T-90 nu a putut fi efectiv incercat in lupta, teoria si detinatorul spun ca este un tanc de generatia a treia foarte bun, cu nimic mai prejos decat omologii sai occidentali, Leopard, Abrams sau LeClerc.Si cum exportul de T-90 a inceput de putin timp, ciocnirile intre acest tanc si alte tipuri de blindate nu s-au raportat inca. Dar vom vedea daca de data asta rusii chiar au facut un tanc care se comporta asa cum spun ei…

Urmeaza:

Leopard 2, practic, pumnul de otel al Europei

13 comentarii:

  1. Mie T-84 facut de ucraineni mi se pare destul de bun .

  2. Oplot-ul?! T-80 cu motor diesel, pare a fi bun…

  3. Nu stiu in ce masura au rezolvat constructorii rusi problema grava manifestata de T-80 in razboiul din Cecenia : explozia incarcaturilor de azvarlire semicombustibile pentru tunul de 125 mm, al caror loc de stocare s-a dovedit insuficient protejat , jetul incandescent al armelor cumulative care au strapuns blindajul avand destula forta la iesire pentru a le aprinde .In general , tancurile occidentale pastreaza aceste incarcaturi intr-un compartiment separat de echipaj , un sistem automat livrandu-le printr-o usa antiexplozie , iar blindajul superior al acestui compartiment este proiectat in asa fel incat sa ” zboare”, dirijand forta exploziei in sus .

  4. eu fara a fi specialist numai uitandu te al multimea de sisteme expuse de pe el iti imaginezi o sarja de artilerie in apropiere nu direct pe tanc il lasa fara jumatate din blidajul reactiv,shtora si il lasa si orb nu ca ar vedea prea bine dupa aia te uiti la abrams,challenger,leopard si vezi ce bine sunt protejate sistemele nu mai spun echipajul abrams are frontal 1200 impotriva heat si vreo 600 kinetic fara nici un blindaj suplimentar

  5. si cum mai e cu shtora cand are bataie in arcul frontal si javelin sau spike ii vin cam vertical in cap…sau vor sa opreasca munitia kinetica

    • In realitate, T-80 si T-90 s-au dovedit ceva mai slab protejeate decat tancurile occidentale. Si slaba pregatire a echipajelor o fi contat, dar nici sistemele lor nu au functionat asa cum trebuie. Iar Shtora, s-a cam facut de ras si nu prea are ce sa apere in fata rachetelor AT vestice de generatie Spike. Pur si simplu un Spike sparge un T-90 ca pe un ou, ca doar pt tancurile rusesti a fost gandita!

  6. Felicitari George. Ai o foarte clara imagine a diferentelor dintre tancurile vestice (cele germane, in concret) si cele rusesti si sovietice.

    Problema care se uita permanent este ca in momentul in care apare/ se dezvolta arma, daca nu exista o foarte clara tactica de intrebuintare si de integrare a acesteia in campul de lupta, efectele sunt total nesatisfacatoare.
    Pana una, alta, iti propun sa reflectezi la ce spunea Guderian intr-o lucrare a sa:

    „In this year (1929) I became convinced that tanks working on their own or in conjunction with infantry could never achieve decisive importance. My historical studies; the exercises carried out in England and our own experience with mock-ups had persuaded me that the tanks would never be able to produce their full effect until weapons on whose support they must inevitably rely were brought up to their standard of speed and of cross-country performance.”

    • Si asa a aparut infanteria de sprijin motorizata/mecanizata si MLI-ul… Mare general Guderian, foarte mare! Iar rusii isi desfasora intreaga capacitatea militara dupa fraza citata de tine: totul mobil, pe senile, capabil sa tin pasul cu tancurile.

  7. De fapt T-90 nu e un T-72BU redenumit. E mai mult de atat. T-90 are la baza T-72BM si are turela lui T-80 din cate stiu.

    Si in loc de armura ai putea sa folosesti cuvantul blindaj. Ma cam enreveaza cand ne americanizam in mod inutil.

  8. Foloseste si tu cuvantul blindaj.

    Hai sa mai ne gandim putin si din alta perspectiva. In afara, rusii dau „versiuni de export”. Adica tot „armament castrat” le dau sauditilor.

  9. usor mai slab blindat sau mai mult…nu e sigur nimic…t-90 sa nu credeti ca a fost facut ca occidentalii sa poata sa-l penetreze asa cum se scrie la gazeta….e un tanc care se bate usor de la egal la egal cu orce tanc actual…[depinde fff..mult ce ai pe teava…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *