AUKUS

Virginia class

Astazi, luni 13 martie 2023, este asteptat ca la San Diego sa fie anuntat rezultatul celor 18 luni de negocieri intre Australia, Marea Britanie si Statele Unite cu privire la programul de achizitie a submarinelor nucleare de atac pentru Marina Regala Australiana.

Dar presa deja anunta, pe surse, ca solutia aleasa ar fi un fel de struto-camila, in sensul in care ar fi implicate in program atat Londra cat si Washingtonul.

ABC News Australia sustine ca australienii ar avea in vedere o achizitie in doua etape:

  • Prima etapa ar fi cumpararea a 2-3 poate chiar cinci submarine americane Virginia-class (in functie de sursa), care sa fie livrate dupa 2030. Nu se cunoaste ce cooperare industriala ar primii Australia de la americani. De notat ca guvernul australian a aprobat deja prelungirea vietii operationale a celor sase submarine din clasa Collins cu 10 ani, programul urmand sa demaraze in 2026;
  • A doua etapa este ceva mai nebuloasa si implica ca Australia sa cumpere un numar inca neclar de submarine de atac de la britanici dar nu vorbim despre Astute-class ci despre urmasul acestuia si desi Royal Navy a inceput finantarea pentru programul de cercetare-dezvoltare in cazul succesorului Astute deocamdata vorbim doar de o chestie teoretica, britanicii mai avand inca doua submarine Astute in faze avansate de productie: HMS Agincourt si HMS Agamemnon;
  • Intre timp (sau daca vreti prima etapa) ar fi angajamentul US Navy sa mentina submarine nucleare de atac, cel putin o unitate, intr-o baza australiana permanent.

De asemenea se mai discuta si despre faptul ca viitorul nou submarin nuclear australian, cel de dupa Astute, ar fi o nava hibrida, proiectata si construita de britanici dar avand la bord tehnologie americana.

Practic intre 2030 si 2040 australienii ar trebui sa primeasca cateva nave Virginia-class de la americani. Ca vor vor fi 2, 3 sau chiar cinci ramane de vazut, iar din 2040 este de asteptat ca succesorul Astute-class sa poata intra in productia de serie.

Vor astepta australienii pana in 2040?! Au americanii capacitatea industriala sa oferea Austrliei cinci submarine intre 2030 si, sa spunem, 2040? Premierul australian, Anthony Albanese, bietul de el, incearca sa ridice moralul poporului sustinand ca in privinta submarinelor Australia isi va pastra: “our absolute sovereignty 100 per cent.” Si sustine saracul om:“It is very important that Australia as a sovereign nation state [retains control], and that’s something that’s respected by all of our partners as well.”

Doar ca atunci cand cumperi o astfel de super-tehnologie iti mai pierzi un pic din suveranitate, lucru la fel de adevarat si cand achizitionezi F 35A, tancuri, MLI-uri sau sisteme anti-aeriene avansate, pentru ca aceste sisteme de arme sunt atat de sofisticate incat fara tara-producatoare nu le prea poti opera.

Dar vom afla mai multe maine de la San Diego.

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. Ce diferenta de abordare intre australieni si vecinii de ocean, Japonia, Coreea de Sud, Indonezia care ori se inarmeaza serios prin mijloace proprii ori cumpara si ce pot fac si in santierele proprii (e.g. Sigma)

    N-au capabilitatile tehnice ale primilor doi insa modul cum au tratat aceasta afecere le afecteaza serios capacitatea de aparare. Ma intreb daca nu era mai bine sa le faca cu francezii.

    Ce ma mira la australieni e ca nu au (eu nu am gasit) avioane de patrulare maritima.

    4
  2. Nu prea cred in faza cu cele 2-3 sau 5 virgine novex americane. Baietii de peste garla mai au de inlocuit vreo 25 de LA plus 3 Seawolf cam batraioare(vreo 30 de primaveri) si pana acum nu au reusit mai mult de doua neprihanite pe an. Adica vreo 14 ani mai au de lucru la ale lor(daca vor sa ramana off course cu acelasi nr de sub uri de atac). Sa le faca pe ale cangurilor inseamna un delay de inca vreo 2-3 ani. Dupa termenele aiuristice anuntate, mai repede le vor da cateva LA uri mai recente refurbishate care au dovedit ca pot atinge 40 de ani de exploatare US Navy. Adica in serviciul cangurilor(ale caror Collins stateau cu lunile prin port in lipsa de echipaje) pot servi pana prin 2040. Pana atunci, probabil vor termina si britii urmasul lui Astute si vor imparti cheltuielile de rdt&e si productie. Asa, toata lumea este happy. Cangurii au sub uri nucleare, americanii scapa (contra cost off course) de niste harburi care sub alt pavilion vor sta in coasta chinezilor , iar britii au partener de proiect cu bani kklau ptr viitorul sub. QED.

    6
  3. „Doar ca atunci cand cumperi o astfel de super-tehnologie iti mai pierzi un pic din suveranitate, lucru la fel de adevarat si cand achizitionezi F 35A, tancuri, MLI-uri sau sisteme anti-aeriene avansate, pentru ca aceste sisteme de arme sunt atat de sofisticate incat fara tara-producatoare nu le prea poti opera.”

    Cand cumperi orice sistem creezi relatii de dependenta indiferent de cat de avansat sau simplu e sistemul. Singurii care au avut probleme cu a cumpara de la vestici sunt cei care au alunecat spre dictaturi si metehnele dictaturilor.
    Asta e valabil nu numai pentru armata ci pentru orice. Tipul asta de relatii de inter-dependenta sunt in orice. Daca maine ii se taie Braziliei accesul la ingrasaminte agricole li se prabuseste economia. Unul din efectele benefice ale globalizarii este ca iti e mai greu sa pornesti la razboi cu vecinul pentru ca aveti relatii economice de tipul asta.

    p.s. Pana si rusii s-au trezit acum ca nu pot produce multe lucruri pentru ca se bazau pe tehnologie din alte tari. Pur si simplu vremurile in care face o tara totul s-au dus.

    Sanctions further delay Russian missile early warning program in space
    https://www.defensenews.com/space/2023/03/12/sanctions-further-delay-russian-missile-early-warning-program-in-space/

    15
  4. Ce spun unele publicații australiene specializate apărare, extras :

    „…
    Submarinele cu propulsie nucleară – la fel ca toate celelalte sisteme complexe – necesită multă întreținere din motive de siguranță și performanță. În cazul în care Australia are doar două dintre ele, este posibil ca, pentru anumite perioade de timp, niciunul dintre ele să nu fie disponibil, cel mai probabil, un singur Astute va putea să plece pe mare la un moment dat. Va trebui să se cheltuiască miliarde de dolari pentru o nouă instalație pe coasta de est, iar echipajele vor trebui să fie instruite.

    Dacă acest scenariu este corect, marele câștigător va fi Marea Britanie. Încă o dată, coloniștii – adică noi – vor cheltui o avere pe tehnologia britanică, despre care fostul ministru al apărării Peter Dutton a subliniat că nu este cea mai bună. Presa a relatat că Sunak a sărit în sus de bucurie și a fost amețit de entuziasm în legătură cu acest anunț – ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere că Australia îi va subvenționa bugetul său profund tulburat și va oferi o justificare retrospectivă extrem de necesară pentru Brexit.

    Alte relatări arată că SUA furnizează de asemenea Australiei submarine din clasa Virginia în anii 2030. Cu toate acestea, motivul pentru care Washingtonul ar deturna submarine destinate USN nu este clar, deși, dacă există o creștere masivă a capacității de producție, ar fi posibil. Ideea că am opera două clase de SSN din două țări diferite pare ciudată, ca să nu spunem altfel.

    Să sperăm că zvonurile sunt incorecte, pentru că, în caz contrar, aceasta pare a fi o afacere foarte proastă pentru Australia. Pe lângă faptul că va costa o sumă imensă de bani – zeci de miliarde de dolari – efectul asupra securității naționale pentru următorii 30 de ani va fi minim. S-ar putea să fie mii de noi locuri de muncă create în Marea Britanie, dar nu va fi niciunul aici, cu excepția cazului în care se pune la socoteală turnarea betonului pentru noua bază.”

    Pe fora militare franceze se descriu des niște scene cu dușuri și săpun scăpat pe jos.
    Si asta pentru un preț aproape dublu decât cel mai scump propus de Naval Group.

    7
  5. Pe de alta parte, scenariul cu australienii care vor trebui să cumpere 5 Virginia la mâna a doua, cele mai vechi, și să finanțeze creșterea capacității de producție a șantierului naval de la Groton cu 1 miliard de dolari… americanii îi vor face pe cangurii să plătească pentru modernizarea instrumentului lor de producție, atâția bani neinvestiți în Australia… să-i fu… la acest nivel este o mare artă.

    „General Dynamics Electric Boat, un contractor din domeniul apărării cu sediul în Groton, se confruntă cu niveluri istorice de angajare, în timp ce își trasează nevoile de afaceri pentru următoarele două decenii.

    Potrivit președintelui companiei, Kevin Graney, EB crește într-un ritm pe care nu l-au mai văzut de peste 40 de ani. Ei au un volum mare de lucrări contractate de la guvernul federal.”

    https://www.nbcconnecticut.com/news/local/electric-boat-plans-to-hire-5k-this-year-partners-with-high-schools-for-recruitment/2985916/

    4
    • Foarte posibila si varianta asta. Americanii vand cele 4 virgine block1 si mai trag niste ani de LA urile ramase. Sau de Seawolf care au fost ceva WOOW la momentul aparitiei si cred ca inca mai sunt peste urmasele LA.

      2
  6. Sunt singurul care nu pricepe ce a fost in mintea cangurilor cand au definitivat aceasta afacere?
    Prima data se dau cu fundul de pamant ca nu vor barci nucleare si ii pun oe aia de la NG sa le faca unul conventional, care sa fie construit la ei (desi nu aveau nimic la dispozitie ptr a construi un asemenea submarin).
    Apoi se sucesc ca acele barci or sa coste prea mult(desi tot ei sunt aia care au cerux x si y pe ele) si ca nu prea au cum sa le faca la ei in tara intr-un timp rezonabil.
    Apoi ca totul sa fie bine dau cu multa m*ie francezilor intr-un mod cu totul deplasat si anunta ca semneaza cu americanii si englezii ptr barci nucleare.
    Care barci or sa vina dumnezeu stie cand(daca sunt noi) si undeva prin 2030 daca sunt sh.

    Am mai zis ca nu au nimic la dispozitie ptr operarea si mentenanta unor barci nucleare?

    Pai nu tipau ei ca dureaza prea mult cu alea de la franci si ca costa prea mult?

    Toata aventura asta asta a cangurilor ar trebui sa fie in manualele de diplomatue despre cum sa nu faci unele chestii.

    Ba si i-au mai pus si pe francezi in cap. Pe langa faptul ca au dat de gandit serios altora desore seriozitatea lor.

    Bine cangurii si aventurile lor cu tehnica europeana sunt cunoscute deja.

    6
  7. de data asta perechile astea de ochi s-au cam uitat crucis unii la altii

    4
  8. E aproape 11 in San Diego, nu mai e mult si vine anuntul sufletului. Ma uit la balbele noastre, ma uit la ale astora, parca-mi mai revin nitel… 🙂
    #aussiesoapopera

    8
    • Asadar, trei Virginia-class vor fi cumparate plus inca doua in viitor.
      Mai apoi se va dezvolta o noua clasa de submarine, primul construit in Marea Britanie, restul in Australia (lucru de care ma indoiesc foarte sincer).
      Costul total, conform unor surse din presa – 100 de miliarde de dolari.
      https://www.sandiegouniontribune.com/news/politics/story/2023-03-13/biden-uk-australia-san-diego-visit

      4
      • Nu am văzut nicăieri scris după momentul San Diego că cele 3+2 submarine Virginia vor fi „second hand”. (nu că tu ai fi spus, dar nu mai văd că se spune așa ceva)

        Si m-ar interesa sursele care vorbesc de 100 miliarde $, eu am găsit „doar” 40 de miliarde pentru primii 10 ani de program.

        1
        • capatu satului

          io vazui ca vor inchiria submarine in prima faza – prima faza care are si ea etape diferite,
          daca am inteles bine programu vine cam asa:
          I. faza 1: 4 Virginia si 1 Astute cu baza la Perth operate in comun cu echipaje mixte sa se invete si australienii cu subu nuclear;
          2. faza 2: Australia cumpara 3 Virginia si 1 Astute,
          3. faza 3 – UK construieste nou AUKUS cu tehnologie britanica pe teren australian, dar cu sisteme de arme, senzori, etc de provenienta americana,

          AUKUS nu va semana cu Astute,
          ci proobabi va fi pe masura Virginia,
          motivat de marimea marii teritoriale si ZEE a Asustraliei,
          astea presupun misiuni de lunga durata,

          noi cu pregatirile de ziua marinei si butelii de vin,
          care mai este apt de lupta porneste razboiu cu plagiatu ministerului de aparare,
          ar fi si pacat ca structurile ministerlui de aparare sa nu constientizeze ca inamicu actual este, de fapt, oricine care demonstreza ca ministru apararii a plagiat,
          ca nu cumva sa se strezeze ministru la functia lui cu plagiatu,

          inzestrrea si restu asteapta,

          eventual vine contractu la corvete,
          dar la un pret adevarat,
          dezarmate,
          si dupa 2040
          ca nu se streseze tovrashi si preteni ai pesede de la moskva

          1
        • Si eu am inteles ca ar fi vorba de submarine noi. Suma am vazut-o pe undeva si are legatura cu intregul program.

          1
  9. E simplu, Xi are putere absoluta de Vineri 10.03.2023…Vrea sa vada reunita China cat inca traieste.

    Asta inseamna razboi in Asia (nu in curand) si Aussie au avut de ales: in kangurul gol dar cu submarine franceze…sau platesti taxa de protectie catre fostul imperiu si Uncle Sam.

    Degeaba ai bani, daca nu ai cu ce si cine sa ti-i apere intr-un eventual conflict. 🙂

    6
  10. „…
    Premierul australian a subliniat că țara sa face „cea mai mare investiție din istoria (sa)” prin acest parteneriat, care presupune achiziționarea de submarine americane cu propulsie nucleară și construirea unei noi generații de avioane.

    Potrivit guvernului australian, acest proiect de mai multe decenii, care va costa aproape 40 de miliarde de dolari în primii zece ani, va genera aproximativ 20.000 de locuri de muncă.
    [Nota mea : Oferta lui Naval Group a fost de 12 Shortfin Barracuda construite în Australia pentru 50 miliarde $]

    Dl Albanese a declarat că Australia este a doua țară, după Marea Britanie, care are acces la secretele nucleare ale marinei americane.

    M. Albanese a souligné que l’Australie est, après la Grande-Bretagne, le deuxième pays à avoir accès aux secrets nucléaires de la marine américaine.

    Programul submarinelor de atac, care are ca scop remodelarea prezenței militare occidentale în Pacific, va fi împărțit în trei faze, a precizat Casa Albă.

    Și conform unui principiu „crucial”, martelat de Joe Biden: „aceste submarine vor fi cu propulsie nucleară, dar nu vor transporta arme nucleare”, pentru a respecta principiul neproliferării.

    Va exista mai întâi o fază de familiarizare pentru Australia – care nu are submarine cu propulsie nucleară și nici tehnologie nucleară, fie ea militară sau civilă.

    Marinarii, inginerii și tehnicienii săi vor fi instruiți de echipaje americane și britanice, precum și în șantierele navale și școlile specializate din Statele Unite și Regatul Unit.

    Obiectivul este de a desfășura patru submarine americane și un submarin britanic la baza australiană din Perth (vest) începând din 2027, prin rotație.

    Într-o a doua fază, și sub rezerva aprobării Congresului SUA, Australia va achiziționa trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu o opțiune pentru alte două submersibile.

    Submarinele urmează să fie livrate începând cu 2030.

    Marinarii, inginerii și tehnicienii săi vor fi instruiți de în sânul echipaje americane și britanice, precum și în șantierele navale și școlile specializate din Statele Unite și Regatul Unit.

    Obiectivul este de a desfășura patru submarine americane și un submarin britanic la baza australiană din Perth (vest) începând din 2027, prin rotație.

    Într-o a doua fază, și sub rezerva aprobării Congresului SUA, Australia va achiziționa trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia, cu o opțiune pentru alte două submersibile.

    În cele din urmă – și aceasta este cea de-a treia și cea mai ambițioasă etapă a programului – Statele Unite, Australia și Regatul Unit își vor uni forțele pentru o nouă generație de submarine de atac, cunoscută sub numele de SSN AUKUS.

    Aceste submarine vor implica un efort industrial uriaș, în special din partea Australiei, care va construi un nou șantier naval la Adelaide, în sudul țării.

    Noile nave, de concepție britanică și care încorporează tehnologie americană avansată, vor fi construite și desfășurate de Marea Britanie și Australia.

    Acestea urmează să fie livrate începând cu sfârșitul anilor 2030 și începutul anilor 2040.

    Submarinele cu propulsie nucleară sunt greu de detectat, pot parcurge distanțe mari pentru perioade lungi de timp și pot transporta rachete de croazieră sofisticate.

    Încheierea alianței AUKUS, odată cu anularea de către Canberra a contractului de achiziție a 12 submarine franceze, a dus la o criză diplomatică cu Franța în 2021, care a strigat „trădare”.

    Acum, proiectul este deosebit de enervant pentru China.
    …”

    https://actu.orange.fr/monde/biden-lance-un-spectaculaire-programme-de-sous-marins-avec-l-australie-et-le-royaume-uni-CNT0000020P5Co/photos/le-president-americain-joe-biden-avec-le-premier-ministre-australien-anthony-albanese-et-le-premier-ministre-britannique-rishi-sunak-sur-la-base-navale-point-loma-a-san-diego-en-californie-512ab8fd2accd5190ced6a4a77e9a139.html

    Australienii nu s-au debarasat de Naval Group dintr-un moft sau dintr-un capriciu al premierului lor, ci au ales în mod clar să se confrunte cu China alături de aliații lor de lungă durată…
    Aspectul economic a primat mai puțin.

    4
  11. Sa dai 100 melearde in loc de 50 e mare inginerie financiara.Si sa vina curierul cu produsul peste ‘jde de ani…De ce nu sunt bagati si canadienii aici e ciudat.Sau urmeaza.Oricum ne pregatim de un nou razboi rece. Anglosaxonii cel putin se pregatesc .De asta s-a futut combinatia cu francezii, ca sa se poata demara noua alianta de limba engleza. Semn ca amerlocii isi vor selecta cu mare”atentie” aliatii. Sa vina Abramsu si la Romanica! Si neste Bradley sh!

    6
  12. S-au cacait sa inlocuiasca Collins pana au ramas pe dinafara; orizontul de timp 2030 – 2040 pentru transa a doua e foarte foarte departe.

    drept e ca e tehnologie foarte complicata, probabil cea mai complicata dupa portavion si-i costa mult constructia acolo, practic investesc intr-o noua industrie pentru ca odata ce faci submarine nucleare cred eu poti face aproape orice alta nava de lupta.

    dar daca incepe scandalul mai devreme in Pacific?

    1
  13. Și nici unul dintre voi, nu a ghicit suma pe care o vor da Aussies ? – pam, pam 245 miliarde de dolari până în 2050 sau un mizilic de 0.15%din PIB anual.
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-26138482-submarinele-comandate-australia-vor-costa-pana-245-mld-dolari.htm

    1
  14. Ăștia dau o alta interpretare a programului.
    https://www.rid.it/shownews/5567

    – Faza 1( acum)
    Muncitori australieni vin in GB să lucreze la construcția actualelor submarine engleze.
    In paralel, se mărește cu 1/3 și se modernizează șantierul australian care trebuia să producă Baracuda .
    – Faza 2
    Marinari australieni incep sa lucreze atât pe submarinele americane Virginia cat și pe cele engleze.
    Numărul de marinari creste treptat pină au echipaje complecte.

    Pină la acest punct inclusiv, marina USA și cea britanică vor trimite permanent în patrulare cu escala in Australia și prin rotație, 3- 4 Virginia și minim un submarin englez.

    – Faza 3
    După 2030 ( nu e specificat clar anul ) vor primii de la americanos niste Virginia.
    Modificate. Cu capacitate de lansare 24 rachete Tomahawk prin puțuri verticale.
    Mai departe e o nebuloasa.
    Nu se știe când vor realiza primul submarin 100 % made in Australia.
    Se spune doar că va avea ( atunci ) ultimul răgnet al tehnologiei americane.
    Vom vedea. Eu SPER că voi fi un boșorog atunci. ??

    1
  15. „Scump dom’le scump, dincolo era mai ieftin ”

    The Australian government says it’ll find 0.15% of gross domestic product every year for 30 years – a cost of up to $245 billion (368 billion Australian dollars).

    https://www.cnn.com/2023/03/14/australia/aukus-deal-china-tensions-analysis-intl-hnk/index.html

    https://www.theguardian.com/world/2023/mar/14/what-is-the-aukus-submarine-deal-and-what-does-it-mean-the-key-facts

    In a tripartite deal with the US and the UK, Australia has unveiled a plan to acquire a fleet of up to eight nuclear-powered submarines, forecast to cost up to $368bn between now and the mid-2050s. Australia will spend $9bn over the next four years.

    Four phases

    Embedded personnel and port visits: Australian military and civilian personnel will embed with the the allies’ navies. US nuclear-powered submarines will increase their visits to Australian ports, with Australian sailors joining US crews for training.

    Submarine rotations: From 2027 the UK and the US plan to rotate one UK Astute class submarine and up to four US Virginia class submarines through HMAS Stirling.

    Sale of US Virginia-class submarines: From the early 2030s – pending approval by Congress – the US intends to sell Australia three Virginia-class submarines, with a potential option for two more if required.

    SSN-Aukus: A combination of UK submarine design and US defence technology will contribute to the development of the new SSN-Aukus submarine – intended as the future attack submarine for both the UK and Australia. Both Australia and the UK intend to start building SSN-Aukus submarines in their domestic shipyards before the end of this decade. The first such boat may enter into UK service in the late 2030s, but the Australian navy will receive its first Australian-built SSN-Aukus submarine in the early 2040s.

    Australia will begin construction works on the shipyard required to build nuclear-powered submarines in Osborne, South Australia, this year.

  16. Costul estimat este de 368 miliarde de dolari australieni (245 miliarde de dolari americani sau 229 miliarde de euro) !!!! pentru a priori 8 nave (acest lucru fusese menționat la momentul primului anunț al AUKUS). Este liniștitor când te gândești că 6 Suffren au fost dezvoltate și construite 100% în Franța pentru 11 miliarde de euro (nu știu programul de preț total cu salarii, întreținere, dezmembrare, dar îmi imaginez că nu sunt la 200 de miliarde de euro).

    Când compari cu cele 12 Barracuda Shortfin cu TOT/fabricare/întreținere în Australia, și punere în funcțiune planificată din 2032, și se striga la cer pentru că estimările care aproape se dublaseră de la 60 miliarde la 100 miliarde de dolari australieni și 2 ani de întârziere (la momentul ruperii contractului).

    Comparație: Barracuda Shortfin= 8,5 miliarde de dolari australieni/unitate și NAS AUKUS= 46 miliarde de dolari australieni/unitate *(baza 8 SNA, altfel baza 11 NAS – 3 Virginia și 8 NAS AUKUS = 33 miliarde de dolari australieni/unitate)

    https://www.theguardian.com/world/2023/mar/14/what-is-the-aukus-submarine-deal-and-what-does-it-mean-the-key-facts

    Revenim peste 5 ani pentru a vedea care sunt întârzierile și costurile, iar apoi va trebui să prevedem și dezafectarea nucleară la sfârșitul serviciului. Se promite.

    În orice caz, Aus sunt la fel de bogați ca și Cresus, deoarece vor trebui să plătească și pentru MCO și modernizările F35. Din punctul de vedere al Aus, nu este AUKUS, ci mai degrabă FUKUS!

    PS 1 $ SUA = 1,50 $ AUS și 1 € = 1,61 $ AUS

    3
    • pierzi din vedere cel mai important aspect. la finalul zilei or sa aibe submarine cu propulsie nucleara, infrastructura necesara si know-how-ul pentru a le face mentenanta si a le opera.

      sunt complet de acord ca franta a primit o palma peste fata si sunt sigur ca puteau si francezii sa ofere submarine nucleara daca asta se dorea. australia a procedat complet gresit dar e done deal, move on. comparatia cu contractul francez e fara rost.

      4
    • compari totusi mere cu pere, Barracuda Shortfin nu erau nucleare deci e pe undeva normala cresterea pretului.

      Chiar daca luau varianta franceza cu propulsie nucleara tot aveau nevoie de intretinere la 10 ani, nu la 30 ca cele americane

      Inteleg ca se transfera tehnologie dar indoielile cu privire la vointa politica a Frantei de a sustine un aliat intr-un razboi cu rusul sau chinezul nu sunt recente ci dateaza dinainte de 2014. Si daca aliatii au indoieli de astea, atunci ce sa spunem despre Australia pentru care e evident ca e mai putin interesanta comercial in comparatie cu RP Chineza.

      Prin urmare aici au de lucrat francezii cand oferteaza armament; merge cu Grecia, s-au plasat bine si puncteaza si in Ucraina dar mai e mult pana departe, increderea asta se construieste in ani multi. S-a lucrat si la noi pe partea asta dar mai e nevoie de una alta.

      Nu zic ca afacerea franceza era un proasta dar cand te gandesti ca s-ar putea sa duci la razboi in Pacific cu China americanii si britanicii par mai aproape si mai de incredere.

      5
  17. AUKUS este, de asemenea, o mărturie a dimensiunii implicării anglo-americane în Pacific în următoarele decenii.

    Nu doar Australia trebuie luată în considerare, ci și SUA/UK/AUS, deoarece aceste trei țări au convenit că interesele lor vor fi invariabil comune în următorii 50 de ani. Australienii ar putea fi simpli auxiliari sau un actor secundar, iar acest lucru nu ar schimba absolut nimic în ceea ce privește mișcarea care are loc. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care chinezii reacționează, pentru că au înțeles clar împotriva cui se stabilește acest parteneriat.

    4
  18. dpmdv acum vedem si cine sunt jucatorii la nivel global…sua-uk-china.
    russia e prinsa in transee la bahmut iar franta intr-o adolescenta continua.

    6
  19. Tomahawk pentru Australia

    https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/australia-tomahawk-weapon-system

    The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

    The Government of Australia has requested to buy up to two hundred (200) Tomahawk Block V All Up Rounds (AUR) (RGM-109E); and up to twenty (20) Tomahawk Block IV All Up Rounds (AUR) (RGM-109E). Also included is support for all three segments of Australia’s Tomahawk Weapon System (TWS) to include the All Up Round (AUR), the Tactical Tomahawk Weapon Control System (TTWCS) and the Theater Mission Planning Center (TMPC). The support consists of unscheduled missile maintenance; spares; procurement; training; in-service support; software; hardware; communication equipment; operational flight test; engineering and technical expertise to maintain the TWS capability; and other related elements of logistical and program support. The estimated total cost is $895 million.

    2
  20. Ce nu inteleg e de ce au pierdut timpul cu copaile habibiilor ? Era clar ca propulsia nucleara e un atu major pentru Australia, iar dublarea costurilor ar fi trebuit sa fie un mare semnal de alarma. Si nu e ca nu si isi permite Australia sa opereze submarine nucleare Virginia; au cu ce; mai putin timpul pierdut aiurea.
    Cred ca si pentru noi asocierea cu Naval Group trebuie trecuta la trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *