Australienii inca nu s-au hotarat

MEKO A 210 cu cele 16 rachete anti nava

In ce privinta? Pai in privinta structurii flotei lor militare de suprafata.

In acest moment flota australiana este impartita in doua mari categorii: “Tier 1” si “Tier 2”, sau mai pe romaneste nave mari de lupta de linia I si nave mai mici de lupta de linia a II-a. Din categoria Tier 1 sau de Nivel 1, fac parte distrugatoarele din clasa “Hobart” – trei nave in dotare, in timp ce fregatele din clasa “Anzac” sunt adunate in Tier 2 sau Nivel 2, considerate nave mai mici, mai putin puternice etc.

Ei bine, noua “fregata” Type 26 in varianta australiana va avea un deplasament de 10 mii de tone si nu va mai fi considerata o nava de Nivel 2 si atunci ce vor pune de facto in locul Anzac pe Tier 2?! Ca sa ne facem o idee despre capabilitatiile Hunter-class (Type 26 modificata) BAE Systemes a inaintat deja o propunere guvernului australian ca trei nave din clasa Hunter sa fie construite ca distrugatoare anti-aeriene, fiecare urmand sa fie dotata cu 100-150 de tuburi de lansare verticale. Cam acolo se duce programul Hunter cu cele 10 mii de tone ale sale.

Si probabil ca n-ar iesi fum fara foc, propunerea celor de la BAE Systems vine in paralel cu oferta celor de la Navantia, inaintata deja guvernului, privind constructia a trei distrugatoare Hobart-class pentru o suma care se invarte in jurul a trei miliarde de euro. Astfel incat putem presupune ca marina regala australiana are in vedere pe termen mai lung inlocuirea actualelor Hobart-class.

Referitor la navele din “Tier 2”, discutia este una serioasa si arata ca de fapt Australia isi doreste o crestere impresionanta a capacitatii sale de lupta pe mare, pentru ca “Tier 2”, desi nu a fost inca lansat ca program oficial de dotare, nu se cunosc nici bugetul alocat si nici cerintele specifice ale Marinei, face ca marile companii constructoare de nave de lupta sa tatoneze terenul intr-un mod foarte profesionist. Poate ca stiu ele ceva ce noua inca ne scapa

Cu atat mai mult, nu stim nimic despre numarul de nave avute in vedre, in schimb vedem competitorii si zvonurile din presa australiana.

Astfel pentru navele de Nivel 2, companiile care sunt deja prezente au oferit nave cu deplasamente in jurul  3000 de tone, adica corvete, extrem de bine inarmate. Babcock Australasia, BAE Systems, Navantia Australia si Luerssen Australia. De remarcat ca marina australiana nu are in prezent corvete in dotare dar nici clasa de nave avuta in vedere nu este deocamdata batuta in cuie, presa locala continua sa discute si despre fregate americane Constellation class, ca fiind o optiune de luat in considerare, iar ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) au o oferta foarte puternica – MEKO A 210. 7000 de tone, 16 rachete NSM gata de lansare, tun de 127mm, totul la aproximativ 5000 de tone deplasament.  Sunt incluse, la cerere, si 32 de tuburi de lansare verticale.

Pe zona corvetelor avem:

  • Babcock cu Arrowhead 140 (Type 31);
  • BAE Systems – constructorul navelor Type 26 (Hunter-class pentru Australia) – ofera si ea o nava ceva mai mica, un concept numit Adaptable Strike Frigate;
  • Navantia ofera Alfa 3000 o nava care arata  a corveta macar prin prisma deplasamentului, undeva in jurul a 3000 de tone;
  • Luerssen Australia ofera o alta nava care poate fi asimilata corvetelor CV 90, in aria a 2300 de tone.

Mai sunt de luat in considerare si sud-coreenii.

Una peste alta, Australia investeste masiv in fortele sale navale si pana la urma are dreptate, o natiune insulara, unde cel mai apropiat aliat este la un ocean distanta, asta daca nu luam in considerare Japonia.

Fortele navale sunt prima si cea mai importanta linie defensiva, urmata de fortele aeriene si doar in ultima instanta de cele terestre, astfel incat si investiile par sa urmeze o logica similara: Forte navale, forte aeriene si doar spre sfarsit, fortele terestre.

In viitorul mai indepartat, structura fortelor navale va fi una demna de luat foarte mult in considerare: 2 poate trei distrugatoare antiaeriene cu 100-150 de tuburi de lansare verticale – Ticonderoga-class are 122, in timp ce Arleigh Burke class se apropie de 90, noua fregate de 10 mii de tone si un numar inca necunoscut de corvete sau poate tot fregate dar in jurul a 7-8 mii de tone.

La toate acestea se adauga submarinele nucleare de atac care vor veni in numar de opt unitati si de aici incolo sa mai pofteasca cineva sa-i zgandare pe australieni.

Daca cumulam forta navala programata australiana cu ce au prin porturi japonezii, lucrurile devin cu totul neplacute pentru chinezii de pe apa si fara interventia directa a US Navy. Daca-i mai adaugam si pe sud-coreeni si pe restul vecinilor chinezilor de la Marea Chinei de Sud, lucrurile stau chiar mult mai rau, astfel incat spaimele care-i cuprind pe destui analisti militari in fata puterii marinei chineze se dovedesc cu totul nefondate si similar, daca vreti, cu spaima de forta militara rusa, care vedem in Ucraina cat de forta este…

GeorgeGMT

 

19 comentarii:

  1. 3 distrugatoare la trei miliarde ….nu-i char asa rau…

    1
  2. Tico are 122 vls uri(2×61)iar AB urile 90-96(in functie de varianta). Cangurii continua sa aiba wet dreams. Vor face, ca de obicei in ultimii ani, nimic. Decat sa inventeze(a mia oara) roata cu tot felul de experimente, mai bine ar comanda peste ocean neste AB uri (nave țapene, verificate) si gata.Asta daca vor avea bani ca bate si la ușa lor criza.

    3
    • Yeap, AB si Tico cu VLS ….febletea mea chiar daca nu ma pricep la nave da Fleet Comand m-a instruit intrucatva!

      Io chiar nu inteleg de ce n-am face si noi demersurile pt macar un AB si poate chir si un AB, cate una din fiecare ar fac probabil cat toata flota rusa la MN si ceva din cea turceasca…zic si io ca un necunoscator.

  3. Tier 2 la ei (blue water) e spre fregata/distrugator la noi 🙂

    1
  4. Nu impartasesc optimismul din ultima fraza. Adversarii Chinei nu sunt chiar in cele mai bune relatii unii cu ceilalti si sunt in aceiasi oala doar prin prisma faptului ca sunt aliati de facto ai SUA nu ca sunt aliati intre ei.

    2
    • Japonia a renuntat la Aegis ashore si cu banii aia isi face Aegis afloat care are si alte capabilitati pt ca tara care ii tine tehnic sub ocupatie dupa 1945 le-a dat mana libera,deci e posibil ca sa vedem revirimentul flotei Japoniei la nivelul fostei flote imperiale

      3
    • urasc mai mult ideea de a fi sub papucul comunist decat unii pe altii. nu doar sua e in spatele aliantei ci frica de china.

      10
    • Doar Japonia singura cred ca poate creea mari problemele Chinei, chiar si fara interventia Australiei (cu care au relatii foarte bune) sau a Coreei cu care nu prea au relatii bune.

      5
    • Corect. Vietnam vs Taiwan, Taiwan vs Malaezia, Indonezia vs Malaezia, Australia vs Indonezia etc

      1
  5. ?
    Astept pe unu care sa compare flota australiana cu viitoarea flota romana .
    Asi vrea sa vad ce v a iesi…

    3
  6. Americanii, ca intotdeauna baieti f. destepti.

    Isi cultiva prieteniile si relatiile pe unde ‘au treaba’ , ii incurajeaza pe diversi (e.g. Australia, S-KR, JP, India + alte tari suparate din SE Asia suparate pe comportamentul agresiv/invaziv al Chinei) sa se echipeze corespunzator si de-asemenea ii face sa se imprieteneasca intre ei/sa faca aliante, a.i. la un conflict cu dusmani strategici (CH, RU) puterea US sa fie secundara, a.i. daca intervine si US, dusmanul sa fie ‘un pic coplesit’.

    La fel procedeaza si in Europa de Est unde PL (de mintea lor sau incurajati de US se inarmeaza masiv in caz de razboi), UKR si RO pare ca devin un fel de tari de tip ‘armata contra RU’. Desigur sunt multe de comentat ref RO – dar asta e alta discutie.

    5
  7. Hehe, dacă Xi face un pas greșit, tare îmi e ca pana ajunge la australieni sa nu-l rezolve japonezii. Asa vor reuși japonezii sa ducă la bun sfârșit ceea ce au început în 1937. Și poate greșesc și cu vreo câteva sute de kilometri mai spre nord, ca nu i-au ținut frânele la tanc și ajung sa facă joncțiune terestra cu ai lor muncitori (japonezi) de la marea exploatare Sakhalin 2. 1945 Manciuria in reverse.

    2
  8. Eu constat :
    1- Australia e o insulă foarte mare. Apa care o înconjoară e imensa.
    2- La așa necesități oceanice, actuala flota australiana e rahitica.
    Puține nave . Nu pot patrula concomitent în cele 4 puncte cardinale și nici măcar 365 zile din 365.
    Nu au cu ce.

    Japonezii sunt mult mai bine dotați naval. Cu nave și submarine.

    6
  9. Some believe that need higher bow for bluewater. Undoubtedly… Model of the ship fully meets the requirements of „quadratisch, praktisch, gut”. ?

  10. O completare a articolului scris de @GeorgeGMT cu un articol nou din NavyLookout
    https://www.navylookout.com/adding-firepower-to-the-type-26-frigate/
    ,,Adding firepower to the Type 26 Frigate”

  11. Asa este. Se hotaresc greu – ai nostri nu se hotaresc deloc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *