Drone… dronute… dronisoare

…Sau cum mizeriile zburatoare ieftine sunt esentiale intr-un razboi de uzura!

 

In videoclipul de mai jos sunt cei de la Terra vanand soldati rusi cu ajutorul unor FPV-uri de care au agatat munitii de AG-7 sau alte tipuri similare, de mici dimensiuni:

Alte FPV-uri adaptate de ucraineni pentru mini-munitii:

si aici in expozitie:

Sa amintim si renumitele drone de carton australiene SYPAQ asamblate cu ajutorul unor benzi elastice, costand in jurul a 5000 de dolari bucata, exceptand costul anumitor senzori sau munitii, utilizate pentru a ataca cu cateva kilograme de explozibil aeronave la sol si alte tinte aflate la distante de pana la 120 kilometri de locul de lansare:

Polonezii evolueaza si ei cu proiecte de drone de mici dimensiuni – a se vedea aici: MSPO 2023: Blisko 1700 bezzałogowców FlyEye dla Wojska Polskiego – MILMAG (milmag-pl.translate.goog)

 

Iar rusii, cu familiile de drone Orlan 10 si Orlan 30 reusesc sa obtina drone militare in aceeasi clasa cu ScanEagle respectiv RQ21 Black Jack insa la un pret de doar 150.000$ sistemul ( cuprinzand lansator, statie de comanda, 2 drone si piese de schimb), fabricate in serie mare cu materiale simple si componente ieftine cumparate online. Pentru comparatie, un singur UAV ScanEagle costa putin sub 100.000$, iar un sistem de acest tip (continand 4 aeronave, statia de control, catapulta, prastie de recuperare si terminal video distant) era evaluat in 2006 la 3,2 mil.$, Malaiezia cumparand in 2019 un numar de 34 aeronave (si sistemele aferente, posibil 8-9?) in cadrul unui contract de 48 mil. $ cu intretinere si formare incluse.

Avand doar 15 kilograme si o sarcina utila de pana la 6 kg, drona Orlan poate atinge un plafon de zbor de pana la 5000 de metri, ceea ce il scoate din zona de bataie eficace a sistemelor AA artileristice, de razboi electronic sau MANPAD. Cumulat cu dimensiunile reduse si materialele care o fac greu detectabila, drona este greu de lovit, fiind nevoie macar de sisteme SHORAD, pretul/racheta fiind superior unei astfel de drone. Pentru lansare, Orlan nu necesita piste, fiind lansabila cu mana sau cu catapulta, recuperarea facandu-se cu parasuta.

Sistemele ambarcate nu sunt exceptionale prin calitate sau robustete (pentru a fi la paritate cu sisteme echivalente occidentale), insa sunt suficiente pentru misiunea principala a dronei.

Disponibila in numere mari, deci cu posibilitatea de a fi usor produsa si inlocuita, de multe ori sunt 2-3 Orlan simultan in misiune in aceeasi zona, uneori cu pachete de misiune complementare. Dincolo de coordonarea loviturilor de artilerie si recunoasterea in adancime, dronele pot efectua si supraveghere sau coordonare a atacurilor cu drone sinucigase (ex. Lancet).

 

Cu toata reclama si excitatia pentru Bayraktar TB2 din primele zile ale razboiului din Ucraina, acesta a fost retras ulterior intr-un rol mult mai discret iar greul luptei de zi cu zi este dus in tacere de aceste categorii drone de dimensiuni mult mai modeste.

Asa ca dincolo de Watchkeeper-X, Bayraktar si alte drone „male” din categorii superioare si scumpe, MApN (si ACTTM) ar trebui sa se gandeasca cu prioritate la sisteme mai simple, ieftine, si aproape la fel de eficace.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Lessons from Use of Drones in the Ukraine War — DroneShield

 

26 de comentarii:

  1. MAPN ar trebui să o lase mai ușor cu generalii, care oricum deabia așteaptă să treacă în rezervă, și să susțină o producție locală de așa ceva. Dacă sunt capabili voluntarii prin Ucraina să printeze un cadru și să monteze restul pe ele, om fii și noi. Sunt în România companii specializate în producția de uav care au niște proiecte promițătoare și se pot găsi niște soluții economice. A se vedea proiectul polonez pe care îl menționezi. E necesar cel puțin de un proiect FPV de maxim 700-800 usd, si un echivalent Shark/Orlan.

    29
  2. O idee când vor ajunge dronele Watchkeeper-X și Bayraktar în țară?

    2
    • Bayraktar? Au fost Number One vreo lună. Mai zboară vreuna in UA?
      Și ce șlagăre le erau dedicate!!

      1
      • @Zogu da, mai Zboara, insa din ce am inteles ca in principiu in rolul de Colectare informatii si coordonare un pic in spatele frontului ca au senzori foarte buni, si de obicei cand vad ceva de la distanta fie coordoneaza artilerie / MLRS fie indreapta atentia Dronelor de ISR mai micute si FPVuri in zona respectiva si ele se ocupa efectiv de lovitura.
        Cea mai recenta lovitura directa a unei Bayraktar parca era o lovitura prin August asupra unui Mortier Autopropulsat Tyulpan de 240 mm parca

        1
  3. Debarcarea din Normandia in WW2 s-a produs si pentru ca nemtii au fost pacaliti de armata de „tancuri” gonflabile de pe tarmul englezesc al Canalului Manecii.
    Miscarea Hamas a folosit impotriva evreilor o ploaie de rachete foarte ieftine, nedirijate, a caror interceptare presupune costuri uriase si sisteme sofisticate gen Iron Dome.

    Daca tot vorbim de drone, sa spunem ca sunt foarte utile dronele dumb, fara control de la sol, de-unica-folosinta, cat mai simple, trimise pentru a satura apararea AA si a deconspira pozitiile acestora pentru a le distruge ulterior cu artilerie si UAV-uri adevarate. Fabricate (foarte) ieftin, in serie mare, pot dejuca orice sistem de aparare, oricat de sofisticat ar fi.
    La fel si cu rachetele: ar trebui sa luam in considerare fabricarea unor rachete nedirijate cu raza de actiune cat mai mare, fara a avea mari pretentii cu privire la capacitatea de distrugere: decoy-rocket….
    O armata mica, cum e a noastra, cu astea ar trebui sa inceapa. Industria noastra de aparare ar trebui sa produca doua lucruri: munitie si drone-dumb, in volume mari. Doar asa, poti pune in valoare armele sofisticate, precise si cu capacitate mare de distrugere, pe care dam bani grei sa le achizitionam.

    31
  4. Articol f interesant si instructiv. Iata un raspuns ieftin si util pt politicienii care afirma ca nu sunt bani pt arme !
    Din 1% PIB, cat reprezinta pensiile speciale si n e c o n s t i t u t i o n a l e (pt acolo scrie ca toti suntem egali !), se pot face mii de astfel de drone ieftine, anual !

    15
  5. Asta-i din categoria ”nu v-am zis io …?” … acu vreo j-ceva 7- 8 ani ani ca ar trebui sa se infiinteze o arma noua a dronelor exact ca arma tancuri sau aviatie ? Ca acolo ar putea intra pe job o categorie mult mai larga de populatie de la tineri la 14 , 15 ani la batrani de 60 , pensionari de aviatie , barbati , femei , specialisti , it-isti , ingineri de aviatie si operatori …”V-am zis io …” Da ce sa vb. de mapn ca la ”ex- next ”comunistii aia singurul gand e ce ” prima de porc” or sa-si ia de craciun ,n-au ei vise cu dezvoltarea armatei

    16
  6. Citez 🙂 : „Asa ca dincolo de Watchkeeper-X, Bayraktar si alte drone „male” din categorii superioare si scumpe, MApN (si ACTTM) ar trebui sa se gandeasca cu prioritate la sisteme mai simple, ieftine, si aproape la fel de eficace.”

    Se pare ca se gandesc:

    1. Denumire proiect: UAS TACTIC CLASA I
    Proiectul a avut ca scop conceperea, proiectarea şi realizarea în cadrul CCISA a unui UAS tactic clasa I pentru executarea de misiuni ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance). Sistemul permite planificarea, culegerea, procesarea și valorificarea datelor și informațiilor culese de la senzorii ambarcați pe platforma aeriana. In anul 2022 s-a executat testarea sistemului, obţinând următoarele performanţe:
    – transmiterea în timp real a imaginilor video criptate de la o distanţă de peste 100Km faţă de punctul de comandă – control;
    – altitudinea maximă atinsă în teste: 5.000m;
    – autonomie: peste 4 ore;
    În ianuarie 2023 UAS tactic clasa I, ULTRA-20 ISR a fost omologat. Proiectul continuă cu realizarea platformei aeriene ULTRA-60 ISR ce va permite o autonomie de peste 10 ore şi integrarea mai multor senzori.

    2. Denumire proiect: SISTEMUL AERIAN ULTRA-20 VTOL ISR/AFG
    Proiectul a avut ca scop conceperea, proiectarea şi realizarea în cadrul CCISA a unui sistem aerian fără pilot uman la bord pentru misiuni AFG (Aero-Foto-Grammetry). Platforma aeriană este cu decolare şi aterizare pe verticală putând fi utilizată în orice condiţii de teren.
    ULTRA-20 VTOL AFG este utilizat atât pentru achiziţia, procesarea şi stocarea datelor în timpul zborului, cât şi pentru transmiterea în timp real a imaginilor video către punctul de comandă.
    Proiectul este în derulare, urmând să se finalizeze ultimele teste privind software-ul ce controlează tranziţia de la zborul pe verticală la zborul pe orizontală şi invers.

    De aici: https://www.acttm.ro/centrul-de-cercetare-si-inovare-pentru-sisteme-de-armament/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/

    Platforma Ultra pare sa fie in zona RQ-21 Blackjack sau Orlan. Ochiometric vorbind…

    17
    • Mie nu mi se pare ca se gandesc la „sisteme mai simple, ieftine, si aproape la fel de eficace.” Sunt proiecte de tip ‘waterfall’ sau ‘boala lunga, moarte sigura”. Prea multe ‘centre’, lanturi de comanda prea lungi extinse pe verticala, prea multe cicluri de testare si certificari, prea multi bani necesari… Nu vad proiecte ‘agile’, asa cum au desfasurat cu succes ucrainienii. Noua ne cade rangul daca venim cu drone de carton sau placaj.

      10
      • Ce ti se pare tie sau mie, conteaza mai putin. Intre Romania si Ucraina este o diferenta majora pe care tu o ignori: aia sunt in razboi. S-a instituit stare de razboi care vine cu o serie de consecinte de natura legala, economica etc
        Daca o Ultra operationala iti cade pe timp de pace pe cotetul din spatele curtii si-ti omoara porcii si gainile o sa faci ca toti dracii si o sa ceri despagubiri. Presa o sa urle si o sa puna intrebarea de altfel legitima – cum de s-a intamplat asa ceva? Voi n-ati testat, certificat, omologat etc samd?
        Te citez, „prea multi bani necesari…” De unde stii? ACTTM-ul este atat de opac incat n-avem nici cea mai vaga idee despre cat a costat dezvoltarea Ultra… Oricum, daca ajunge in productie de serie, n-or s-o faca ei, vor atribui un contract unei firme din tara.

        9
        • „Presa o sa urle si o sa puna intrebarea de altfel legitima – cum de s-a intamplat asa ceva? Voi n-ati testat, certificat, omologat etc samd?”
          Sa urle cat or vrea toti cristoii, tucii si gusatii, ii bag in pmasii… Nu, n-am testat, certificat, omologat, etc. Suntem in razboi, chit ca nedeclarat, si atunci toate astea le facem pe viu, pe front.

          4
    • Parca vedeam articole ca daca e razboi, privatii au asigurat ca pot functiona daca sunt protejati. Si recent despre camioane, era comentariu pe aici ca se pot face rechizitionari.Drone ar mai fi, eventual si la ministere alimentate cu fonduri UE si se pot folosi pt armata nu? Recunoastere, prins o grenada ceva de ele.

      Si apropo de numele Bayraktar, am gasit un documentar rus despre razboiul din 1806-1812. Un oarecare Mustafa Pasa avea porecla Bayraktar (purtator de stindard). Mai recunosc si ca Basarabia era parte a Moldovei.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Alemdar_Mustafa_Pasha

      https://www.youtube.com/watch?v=aVwPhXqZrdI

      5
      • Exista o lege prin care toti fermierii, transportatorii etc samd erau obligati sa comunice la MApN/MAI, nu mai stiu exact, nici n-am chef sa caut, date despre parcul de utilaje din curtea proprie.

        3
    • Alea par adaptari ale unor chestii de pe piata, nu stiu daca toate sau e si ceva de la zero.
      Cred ca banuiesti tara de provenienta…

  7. Cei de Aft Romania din Clinceni au primit vreun contract ? Stiu de ei de prin 2018 , dezvoltă drone usoare , Dar statul român nu a semnat nimic cu ei. Acolo există potential nedezvoltat , dar cine sa ii vadă … ??

    12
  8. Seara bună, domnilor.
    Am colegi aeromodeliști care au realizat lucruri interesante. Unii dintre ei au participat la diverse concursuri internaționale și au fost premiați (ex. drona octocopter hand made, cu materiale de construcții, cu costuri de cateva sute de euro și
    care poate transporta până la 75-80 kg). Proiecte realizate cu resurse limitate, de hobbist.
    Prin 2015-2016 am participat câțiva la invitația ISU la un exercițiu-test de căutare și salvare în munți. Raportul final a arătat că aeromodeliștii de la acel moment ar putea fi implicați în dezvoltarea de sisteme complexe avansate cu aplicabilitate multipla. Am fost felicitați, strângeri de mână, o bucata de hârtie A4 (diploma) și atât. Nu s-a mai concretizat nimic. Unii decidenți au mai bifat o acțiune de succes, au luat o primă și aia a fost.
    După acel exercițiu, orice propunere a noastră de implicare (voluntară) s-a lovit de indiferență.
    Și avem specialiști pasionați care pot face lucruri foarte interesante, numai acces mai facil la unele componente mai greu de găsit sa aibă.
    Poate acum cineva va înțelege cât de utile pot fi niște drone nepretentioase controlate de niște oameni care asta fac de 20-30+ ani. Om trai și vom vedea…

    23
    • Ar trebui sa mai postați încă o dată asta. Adevărul este că generalii și coloneii români au nasul prea sus, ei sunt prea rafinați pentru a se ‘cobori’ la ce spuneți dv. Am mai repetat-o de câteva ori, prin anii 1970 orice școală mai răsărită avea un cerc de modelism unde pe baza planurilor din revistele Cutezătorii și Tehnium se construiau drone. Da, drone aeriene și navale care ar putea și astăzi să faca praf blindate sau nave, cu bombite de câteva kilograme atârnate de drone. Nu mai zic de magazinele de modelism aka drone, din actualul Centru Vechi.
      Dar, na, ofițerimii noastre ii place mai degrabă să se coiască cu spor decât să livreze repede, in cantități mari. ceva ieftin și eficient.

      8
      • Eu am fost navomodelist si am participat la consursuri nationale la veliere liber-lansate. Stiu ce inseamna modelism. Noi avem nevoie de produse inalt standardizate si simplu de fabricat, care sa poata fi produse in volume ridicate si in termen cat mai scurt (eventual printate 3D).

        12
    • @Rower

      Interesant ce spui….

      Daca ai timp, cu acordul adminilor site-ului, de ce nu scrii un articol despre ce puteți face și aplicațiile lor în diverse domenii ?

      Io unul chiar sunt curios….

      3
  9. La capitolul drone eu îmi amintesc de 4 programe de achiziții, 2 programe de dezvoltare prin eforturi proprii (din care unul pentru cele „de buzunar”), 2 de achiziții pentru sisteme antidrona.
    La producție pe lângă cei de la Clinceni mai este o firmă din Cluj care produce drone militare, israelieni au spus și ei că le vor produce la noi. Producem drone pentru secturul civil. Participăm la programul european pentru dezvoltarea unui UAS. Am început să exportăm. Bineînțeles întotdeauna este loc pentru mai bine și/sau mai mult.

    8
  10. Drone, drone, dronișoare!!!!
    Dar articolul vorbește explicit și despre eficiența extrem de ridicată a războiului electronic purtat de armata rusă.
    De departe, cele mai eficiente mijloace de combatere a dronelor sunt sistemele de bruiaj și de orbire laser.
    Iar arma “drone” ar trebui sa fie organizata cu un compartiment și o tehnica similară termenului artileristic “contra-baterie”. Utilizarea acestei arme e mult mai complexa decât ridicarea unei drone la o petrecere.

    3
  11. Mai degraba in clasa cu pioneer rq2?

  12. 23 нояб. 2023 г IAI: demand for kamikaze drones is growing
    Israel Aerospace Industries has signed contracts with two countries for the sale of kamikaze drones worth more than half a billion shekels. (~$150 million) Loitering ammunition series „Harpy”-2

    3
  13. Sorry, „loitering munition”, of course…

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *