Avem modele dar le uitam: Generalul năsăudean Leonida Pop – în slujba Curţii de la Viena

Leonida Pop provenea dintro celebră familie străveche grănicerească năsăudeană. Bunicul său, Grigore Pop, născut în Bichigiu a fost primul ofiţer român în Regimentul II românesc de graniţă de la Năsăud (1762-1851); Bunicul a avut patru feciori: Ion, Matei, Gavrilă şi Leon, tatăl viitorului general, Leonida; Tatăl generalului, Leon, s-a născut la Feldru în anul 1797, fiind grănicer în Regimentul de Graniţă de la Năsăud, prilej de a lupta în războaiele cu Napoleon, dar se retrage în urma unor intrigi, fiind reabilitat destul de târziu, la peste 80 de ani, când i se oferă şi o pensie, datorită fiului său, Leonida, ajuns şef al Cancelariei imperiale de la Viena. A murit în anul 1880, la 83 de ani. Tatăl său Leon s-a căsătorit cu fiica maiorului german Wurzer, ofiţer al Reg. II Grăniceresc Românesc de la Năsăud, având trei fete şi un băiat – Laura, Matilda, Ida şi Leonida. Sora sa, Ida s-a căsătorit cu J. Goldschmidt, având 5 fete, căsătorite toate la Năsăud cu personalităţi celebre: Iulian Marţian, Vg Şotropa, J Ulrich, L Vadkerty şi Gavril Scridon.

Leonida Pop a absolvit Şcoala Primară la Năsăud, începând tot aici şi Institutul Militar (1843); La vârsta de 13 ani îl urmează pe tatăl său într-o călătorie la Viena, unde sunt primiţi cei doi – tată şi fiu – în audienţă la Impăratul Ferdinand care a rămas uimit de agerimea şi isteţimea copilului, fapt pentru care l-a primit, copil fiind, la Acad. Militară Tereziană din Wienar-Naustadt, acolo unde puteau fi întâlniţi doar copii de conţi, prinţi, baroni, înalţi demnitari de stat. La vârsta de 20 de ani termină Academia Militară (1851) şi, fiind un elev eminent, a fost avansat la gradul de sublocotenet şi repartizat la Regimentul de infanterie “Karl Ferdinand”, garnizoana din Sibiu, unde a servit ca adjutant, până în 1854.

Atras de cariera militară a fost primit la Cursul Militar Superior (Kriegschule) pe care-l termină în anul 1857 cu grad de locotenent, dovedind reale cunoştinţe de strategie şi tactică militară. După doi ani avansează în Statul major cu grad de căpitan, an în care participă la campania din Italia, câştigată de austrieci la Magenta şi Turbiga, în care a fost sufletul succesului acestei campanii, dar laurii i-a cules generalul corpului său de armată, prinţul de Hessen, care a fost onorat cu “Ordinul Maria Tereza”.

În timp ce Leonida Pop avansa militar dintr-un grad militar inferior în altul superior, la Năsăud Regimentul se desfiinţează, urmând perioade distincte în istoria Imperiului: până în 1860 o perioadă de restricţii, apoi o perioadă de relaxare de forma unui regim liberal (1860 – 1867) şi-n fine, o perioadă aspră pentru români – dualismul austro-ungar, care va forţa deznaţionalizarea românilor (1867-1918).

Fără recunoaşterea meritelor în bătălia de la Magenta şi Turbiga, Leonida Pop a rămas căpitan încă 7 ani, fiind la un pas de a renunţa la cariera militară. Se simţeau deja consecinţele dualismului austro-ungar. Rămâne totuşi în armată, la insistenţele tatălui său şi a rudelor sale de la Năsăud. Destul de târziu prinţul de Hessen îi aduce laudele cuvenite printr-o scrisoare amplă şi elogioasă, iar Curtea de la Viena îi oferă decoraţia “Crucea pentru merite”, recunoscându-şi greşeala. După 1860, ca urmare a succeselor împotriva prusacilor va fi gratulat cu medalia “Merite militare”, în calitate de comandant al “Guvernământului din Mainz”.

Loialitatea ofiţerilor români faţă de Curtea vieneză a contribuit cu siguranţă la aprobarea Împăratului privitoare la înfiinţarea Districtului autonom al Năsăudului (1861-1876). Năsăudenii mulţumeau Împăratului cu satisfacţie şi bucurie: Populaţia districtului năsăudean “va păstra nealterate virtuţile de fidelitate neabătută şi ataşament din inimă, moştenite de la strămoşii ei şi le va transmite copiilor şi nepoţilor ei ca sfinte comori”. În calitate de comandant suprem al Districtului a fost ales Alexandru Bohăţel – “un caracter puternic, o inteligenţă ieşită din comun şi o fidelitate neabătută pentru prea înalta dinastie”. Bohăţel a fost primit la Năsăud de 4000 de delegaţi din toate comunele, cu arcuri de triumf la Mocod, Salva şi Năsăud, cu pancarta “Virtus Romana Rediviva”. În faţa tuturor a depus jurământul de credinţă faţă de năsăudeni.

În acelaşi timp, pentru merite certe Leonida Pop este numit şef de stat major la Divizia 14 Infanterie din Pressburg, iar la data de 23 IV 1869 este avansat la gradul de locotenent-colonel.

Calităţile sale de mare strateg îl saltă pe postul de profesor de strategie, fortificaţii şi serviciul tehnic în cadrul Cursului Central de Cavalerie de la Viena; La 1 XI 1875, Leonida Pop a fost avansat la gradul de colonel şi comandant al Regimentului 61, apoi al Regimentului 48, iar din iunie 1876 – şef de Stat major la Comanda generală din Wagram; În timp ce la Năsăud, în urma unor intrigi ticăloase, se desfiinţa Districtul autonom năsăudean, Leonida Pop, în aug. 1878 este numit şef al Cancelariei de operaţii al Armatei a V-a, luând parte la cucerirea Bosniei şi Herţegovinei; Între timp, sub domnitorul român Carol I, România îşi cucerea independenţa (1877-1878), recunoscută şi de Congresul de la Berlin (1878). În aug. 1879 este numit comandant al Armatei a XV-a şi prin Decret imperial (1 V 1880) obţine gradul de g-l maior de brigadă, fiind trimis să conducă lucrările de fortificaţii de la Triest, ultima funcţie militară operativă. În aug. 1881 este chemat telegrafic la Viena pentru a ocupa postul de şef de cancelarie imperială, ocupat absolut numai prin merite şi calităţi. Era primul român provenit din pământul sfânt al Transilvaniei, al Năsăudului care a atins înălţimea unor astfel de demnităţi. După un an avansează ca adjutant al Maiestăţii Sale Impăratul Francisc Iosif I. Acum Împăratul îi cere: “Acum pregăteşte-ţi denumirea de adjutant general. Noi lucrăm de multă vreme împreună şi am motive depline de a fi mulţumit de D-ta şi cred că şi D-ta vei fi mulţumit de mine”.

După încă doi ani, Leonida Pop devine general de divizie, cu grad de mareşal locotenent şi este numit consilier intim militar al Împăratului Francisc Iosif I, care-i şi scrie câteva rânduri: Dragă generale, Vă acord demnitatea unui consilier intim şi rog să dispuneţi şi în această legătură să se facă tot ce este necesar”. Avansat la gradul de general de divizie, mulţumeşte cu amabilitate Împăratului, care-i aduseră noi elogii: “Nu pot decât să exprim din nou deosebita mea recunoştinţă şi mulţumirea mea pentru prestaţiunile şi succesle dumitale”. La răspunderile şi succesele deosebite ale românului năsăudean Leonida Pop, era imposibil să nu apară în jurul lui tot felul de intrigi şi invidii care de care mai nedrepte şi răutăcioase, dar el a rămas neclintit în faţa datoriei şi faţă de jurământul depus. În anul 1889, la 58 de ani îl găsim bolnav într-o staţiune din Elveţia, an în care primeşte şi gradul de mareşal al artileriei şi general de infanterie. Ultimii săi ani nu ne sunt prea clari: după 1892 este trecut în disponibilitate, la cerere… şi “concediat cu competenţă de aşteptare”.

A primit numeroase ordine şi decoraţii de la austrieci: Ordinul “Maria Tereza”; Crucea Mare a Ordinului “Coroana Italiei”; Ordinul “Vulturul Roşu” al Prusiei; Ordinul “Frederich de Wutenbergen”, Crucea de Comandor al Ordinului spaniol “Carol al III-lea” cu Stea; Ordinul “Olaf al Suediei”; Ordinul “Crucea Prusiei clasa I”; Ordinul Muntenegrean “Dănilă”, clasa I. Ruşii i-au oferit ordinul rusesc “Sf. Ana”, clasa I; A fost decorat şi de regele României – Carol I în anul 1885, cu Marea Cruce a Ordinului “Coroana României”; Cu doi ani mai devreme, în anul 1883, România se alia Puterilor Centrale, urmărindu-şi strategic interesul naţional, fără să renunţe vreodată la pământurile româneşti aflate temporar sub stăpânirea Austro-Ungariei. Decoraţiile primite reflectau calităţile sale de bărbat curajos, bun şi mare strateg, cu alese trăsături morale care a slujit mai mult de opt ani Curtea imperială vieneză. A fost un bun ostaş, un bun soldat, un bun executant, aşa cum românilor le place să fie în general.

Generalul a iubit Năsăudul pentru că aici îi erau neamurile, în special sora sa IDA – căsătorită Goldschmidt, cu cele 5 fete ale sale şi gineri din cei mai celebri. Era primit cu onor militar şi de către bistriţeni. Scrisorile primite la Năsăud reflectă lumea bună, prietenii pe care-i avea la Viena, Nice, Băile Fracis, Bozen-Bolzano, Arco – prieteni care-l însoţeau peste tot prin corespondenţa lor. Inclusiv la New York i s-au trimis scrisori din Chicago; Pe toate scrisorile erau consemnate titluri de mare onoare: von, excelenţă, freiherr (baron), pe care le-a primit în baza Statutelor Ordinului “Coroana de Fier”, clasa I, iar numele său devenea Leonidas Popp. S-a stins din viaţă la 1 dec. 1908, la Baden în Germania, la vârsta de 78 de ani, cu 10 ani înainte de a-şi vedea pământul românesc unit în graniţele unui stat naţional liber şi independent.

Ulterior, rămăşiţele pământeşti i-au fost aduse la Năsăud şi depuse în Cavoul familiei Goldschmidt într-o urnă, care în timpul comunismului a fost spartă, iar cenuşa împrăştiată în prejma cavoului, pe pământul năsăudean pe care l-a iubit cu multă căldură, indiferent ce funcţii a ocupat la Înalta Curte Împerială Vieneză.

Un bust al recunoştinţei pentru marele general român, Leonida Pop, dezvelit la Năsăud ar demonstra generaţiilor viitoare cât şi cum au ştiut românii năsăudeni să comunice cu apusul european, în avantajul emancipării lor şi cu preţul a nenumărate jertfe, în avantajul Marii Curţi Vieneze. În anul 2011 s-ar împlini 180 de ani de la naşterea sa, iar dezvelirea bustului ar fi deosebit de oportună.

Prima sa piatră de mormânt păstra un text relevant pentru valoarea personalităţii sale: Feldgeneralhofmaister Baron Leonidas Popp 1831-1908. „Latuosque decet cui dicet in diem dixise: Vixi” – în traducere: „Acelui bărbat puternic şi mare i se cuvine să spună întro zi: Am trăit”

Prof. Ioan Seni, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud

Sursa articolului:

http://www.rasunetul.ro/generalul-nasaudean-leonida-pop-slujba-curtii-de-la-viena

Sursa pozei: http://www.bildarchivaustria.at/Pages/Search/Result.aspx?p_eBildansicht=2&p_ItemID=1

RoMilitary

Poate asta imi este rolul, asta a fost o viata intreaga, sa bag de vina. Sa stric sarbatori la oameni, dupa cum a spus intr-o nota umoristica coleg de redactie virtuala Geroge. Ei, sarbatori la orizon nu prea vad, eventual niste zile de arme si in scurt timp o zi a unei categorii de forte. Bun si fain, cum zice ardeleanul si atunci ce avem cu domnul de mai sus, un Maresal si el acolo, ca multi am avut noi? Romanas de-al nostru, greco-catolic ca asa erau vremurile si dupa privire ocos de tot( Dictionar de sinonime 1982: ocoș adj. v. AGER. DEȘTEPT. DIBACI. INTELIGENT. ISCUSIT. ISTEȚ. ÎNDEMÎNATIC. PRICEPUT.).

Pai avem o serie de probleme nu cu dansul, el a fost un militar de exceptie nasaudean din inima Ardealului, avem o problema cu armata, draga si scumpa armata pe care o iubesc din tot sufletul, ca daca nu o iubeam nu ma durea nici capul de probleme de genul si eventual nu ma interesa ca acest militar, decorat de Imparat dar si de Regele Carol I nu este nici mentionat pe undeva. Avem un urias serviciu istoric al armatei, ceea ce ar trebui sa fie un gardian al istoriei militare romanesti. Ca sugestie, domnii care pazesc istoria militara romaneasca pe garde de la maior in sus, poate ar dori dansii sa editeze (si) o enciclopedie a personalitatilor militare romanesti. Eventual acolo sa gaseasca un student de academie personalitati precum Maresalul Baron Leonidas von Pop. La o emisiune paralizanta intelectual precum “intreaba 100 de romani” daca s-ar intreba cine a fost Maresalul, raspunsul ar fi pentru 100% din cei intervievati ca nu au auzit de el. Si mai enervant pentru mine este ca acei 100 ar sti sigur numele unor nimeni mondeni a caror unica abilitate este sa sa scalambaie dizgratios la acest festival mortuar al inteligentei denumit televiziunea romaneasca.

Mai departe, de ce avem detasamente precum “Brave Hearts”, cum bine s-a scris pe site, in ce limba au depus acei militari juramantul? Dar nu avem un batalion “Maresal Pop”. Ori macar o statuie pe undeva, sa aiba si pasarile un loc de odihna. Ca respect evident nu is se acorda nici lui nici altor multi militari de exceptie pe care acesta tara i-a dat.

De ce gasim aceleasi denumiri in mod repetitiv la unitati de trebuie sa mentioneze si ministerul ca sa sti cu cine vorbesti, o fi Mihai Viteazul de la ei, ori de la noi?O fi de la brigada de operatiuni speciale, de la aia de prototcol, de la academia lu’ baietii de la informatii, o fi de la scoala de aplicatii? Iti mai dai seama dupa uniforma, cand o poarta. Domnilor, este suficienta o Academie Al. Ioan Cuza si o bigada, nu trebuia inca un liceu. Avem un Maresal Pop, avem un Maresal Baron Ioan Boeriu, Maresal al armatei austriece si dupa 1918 general de corp de armata al Romaniei Mari, cel mai mare grad pe care vremurile respective ti-l putea acorda, ca maresalul in legislatia romaneasca a aparut mai tarziu.Dar de Iancu de Hunedoara mai un pic si uitam, cu greu gasesti doua mentiuni si trei statui pentru cel care a salvat Europa de la invazia otomana. Dar colonelul Baron David Urs de Marginea, printre multe altele comandantul legendarului Regiment romanesc de granita Orlat? Dar CAm. Horia Macellariu numit fara echivoc „salvatorul Constantei“? Atat o corveta merita?

Da vremurile pe unii i-au pus in alte imperii, alte regate, alte mentalitati. Dar romani au fost si in pamant romanesc s-au intors cand au murit.

 lt(rez)

14 comentarii:

  1. Bătălia de la Arcole a definit „Catanele Negre” ale Regimentul Grăniceresc Năsăudean care au ținut piept lui Napoleon,chiar el menționând vitejia ostașilor din Tara Năsăudului.Aceasta vitejie a continuat și in Primul și cel de-al doilea Război Mondial.
    Amprenta lăsată de Imperiul Austriac a fost una semnificativă,de la infrastructura feroviară(cale ferată,gări)pana la instituții de invatamant(Colegiul Național George Coșbuc 1863,Năsăud),cartografierea terenului(carte funciară)plata solda grăniceri și alte favoruri(era o dorința acerba din partea bărbaților sa se înroleze datorită beneficiilor).
    Dacă treceri prin Năsăud,nu uitați sa intrați pe la Muzeul Grăniceresc.

    • Am fost acum multi ani la viena, unde am vizitat muzeul militar ( https://www.wien.info/ro/locations/museum-of-military-history ) . Am ramas uimit cate referiri gasesti acolo la romani si ostasii pe care romanii i-au dat, numai cuvinte de lauda fara de curajul lor. Nu am fost doar neam de iobagi si am fost demni intodeauna indiferent unde istoria ne-a plasat.Un tablou cu Maresalul Pop este de gasit si acolo langa multi multi altii. din pacate nimic la muzeul Ferdinand I din Bucuresti.

  2. Mai mult decat binevenit acest articol! Felicitari.
    In negura si mocirla care se asterne peste tarisoara asta, e bine sa ne amintim ca neamul asta a produs si (spre) ca produce valori si oameni demni. Ca parca tot ce se intampla in jurul nostru ne duce la resemnare…
    Bun si sfatul despre Muzeul Graniceresc din Nasaud, am trecut in Ianuarie prin oras, habar n-aveam de el.

  3. Propaganda exista si a existat de sute de ani. Romanii , dpdv militar, s-au descurcat intotdeauna, cel putin echitabil dar nu au stiut sa profite de acest lucru. Un adevar este de necontestat, intre 3 imperii ,am reusit sa ne pastram identitatea. Cu diplomatie sau cu arma in mana, am reusit sa supravietuim.

  4. Vi-l recomand pe Mareșalul von Melas, născut în satul Roadeș, Jud. Brașov.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Michael_von_Melas

  5. Domn profesor are o problema cu adevarul. Bataliile de la Magenta si Turbigo castigate de austrieci? Serios? Hai sa nu mai vorbim de campanie. Who the fuck fact checks these articles?

    • unii au castigat batalia, altii experienta, daca au supravietuit 🙂
      https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Magenta
      http://www.historyofwar.org/articles/battles_turbigo.html
      „The battle of Turbigo was a minor affair, but it had significant results. The French only lost 8 killed and 42 wounded, the Austrians 25 dead, 46 wounded and 35 missing. Its significant was that on a day which began with the Austrians arguing about which bank of the Ticino to defend the French established a secure crossing point and by the end of the day already had II Corps on the eastern bank. On the following day the two armies blundered in the first major battle of the campaign (battle of Magenta, 4 June 1859). MacMahon’s corps played a major part in this unexpected encounter victory, which ended as a French and Piedmontese victory and forced the Austrians to evacuate Lombardy. „

  6. Pe de alta parte, povestea de mai sus ne arata stilul in care ne-a tratat curtea imperiala austriaca: erau laudati din cand in cand romanii, dar recunostiinta meritelor intarzia; se dadeau libertati sau un statut mai bun comunitatilor romanesti, dupa care, la scurt timp, erau retrase…
    Parca imi aminteste si de drumurile lui Horea si ale lui Iancu la curtea imperiala… si de rezultat.

    Asta apropos si de iubitorii de „re-enactori” in uniforme austriece la Alba-Iulia sau Timisoara. Ne-au eliberat de turci si au adus un altfel de civilizatie, cu lucruri bine puse la punct, dar fata de romani foarte rar au fost corecti.

    • @Marius,

      Aici am o opinie usor separata. Si as incepe de la un domn care a incercat sa ma conving de faptul ca Gheorghe Doja a fost roman si nu ungur rasculat impotriva ungurilor. Si Iancu a sustinut pe austrieci impotriva maghiarilor. Chestiunea cu drepturile a fost oarecum relativa. Din ceea ce am citit si ceea ce citesc in continuare constat o imensitate de personalitati care au ajuns notabili in Europa, dar care nici macar nu figureaza in cartile de istorie romanesti. Eu vad lucrurile asa cel putin: exista o parte elitista a societatii care conducea, formata preponderent din maghiari, urmata la scurta distanta de austrieci si de romani. A exista o parte de baza a societatii formata tot din maghiari, nemti si romani. Aici procentul majoritar era romanesc. Chestiunea as lega-o de lipsa de educatie si biserica. Educatia vremurilor era legata de biserica si limba latina. Aici aparea problema, biserica ortodoxa sarba de care apartineau roamnii transilvaneni nu permitea uzul limbii latine sau romanesti ci doar slavona si nici nu instruia oamenii. Catolicii in schimb da si datorita educatiei si folosirii limbii latine, majoritatea maghiarimii putea accede in functii de decizie. Aparitia scolii ardelene care a legat romanii de cultura latina a schimbat optica considerabil. Dupa acest eveniment apar o multitudine de personalitati romanesti transilvanene care iau locuri de cinste in imperiu. Mentionez pe final un avocat roman care a fost consilierul lui Franz Ferdinand si care a propus federalizarea austriei si acordarea drepturilor egale tuturor popoarelor care formau Austro Ungaria, eiliminand astfel pozitia privilegiata a austriei si ungariei in imperiu. Arhiducele un mare admirator a sistemului american s-a declarat fascinat de idee. Se intmpla prea tarziu in 1914.

  7. BRAVO! Pentru comentariul de la finalul articolului. Rahaturile marxiste si neomarxiste ne vor plangand la morminte straine, nu la inaintasii nostri.
    Nu trebuie uitati nici romanii rataciti de istorie prin armatele rusesti, otomane, etc.

  8. afirmatia Maresal al armatei austriece si dupa 1918 general de corp de armata al Romaniei Mari, cel mai mare grad pe care vremurile respective ti-l putea acorda, ca maresalul in legislatia romaneasca a aparut mai tarziu are meritul de a fi cel utin eronata . Fiindca in Romania mai era si gradul de general de armata.

    In plus gardul austriac de Feldmarschalleutnant cores[ine gradului de general de dobize sau genral locotenent
    In plus in armata romana maresal este un grad de razboi pe jumatate „distinctie” ce se acrda generalilor comandanti care au obtinut victorii.

    • Nu as indrazni vreodata sa rasplatesc oportunitatea de a scrie alaturi de redactia siteului prin a prezenta informatii aproximative, inexate sau eronate.
      In plus ca militar, prezentarea de infromatii aproximative sau inexacte constituia o abatere de la regulamentul disciplinei militare(fostul rg3).
      In plus contrazicerea unei persoante nu ar trebui facuta pe o fundamentare riguroasa demonstrabila.
      Asadar, citam pe muzeograful doctor E. Bobescu:

      „Gradele de general primesc o nouă modificare în anul 1918 când Regele Ferdinand este ridicat la gradul de mareşal prin înmânarea Cărţii de Mareşal la 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918.

      Astfel, se pare că prima ridicare la gradul de mareşal a fost una cu caracter simbolic şi nu normativ, deşi această demnitate, pentru că mareşalatul a fost considerat o demnitate, pe lângă un simplu grad, a fost inclusă în simbolistica militară, ca atare.”
      Dl doctor Bobescu afirma in mod corect faptul ca demnitatea de maresal nu are caracter normativ si nici nu poate fi considerat un grad in sensul din dictionar al cuvantului. Demintatea de maresal puteta fi vazuta la vreamea respectiva similara cu demnitatea de comandant surprem pe care o regasim azi in constitutia Romaniei. Deminitatea este atribuita sefului statului si asigura autoritatea de comanda fata de oricare dispozitiv militar dar nu putea fi conferita altei persoane, find aribuita doar sefului statului. Pana la vremea respectiva cel mai mare grad militar era cel de general corp de armata si asa va ramane pana in 1930.
      citam mai departe:
      „O lege asupra demnităţii de mareşal nu se acordă decât abia în 1930 în care era stipulat că generalii de corp de armată care s-au desăvârşit la comanda unei armate sau Marelui Cartier General în Marele război au dreptul de a primi acest grad.
      Prin această lege erau vizaţi Generalii de Corp de Armată Alexandru Averescu şi Constantin Prezan, primul distingându-se la comanda al Armatei a II-a iar ar al doilea la comanda Marelui Cartier General. În anul 1939, în Legea asupra înaintărilor în armată se vorbeşte şi de demnitatea de mareşal ca grad specific, inclus în lege ca un grad ce se acordă de către rege pentru merite excepţionale ale generalilor de corp de armată, pe timp de război.”
      Asadar anul 1930 aduce prin mijloace legale transformarea unei demnitati in grad militar, insemnad ca acesta putea fi acordat si altei persoane decat regele.
      Citam in continuare:
      „Al doilea grad intermediar este acela de general de divizie inspector general de armată ce îl întâlnim în Regulamentul pentru Uniformele Ofiţerilor Armatei de Uscat din 1934. Gradul cu pricina era plasat ca ierarhie între generalul de divizie şi generalul de corp de armată. Atribuţiile acestui grad erau acelea de a se ocupa cu comanda inspectoratelor de armată, inspectorate ce, în caz de război, trebuiau să se ridice la nivel de armată, acestea fiind în număr de patru pe toată ţara.
      Fiind un grad intermediar şi însemnele de grad erau intermediare. Astfel, acest general purta cele trei trese de general de corp de armată, dar cea din mijloc era albă şi cele laterale erau galbene, în timp ce toţi ceilalţi generali purtau trese galbene pe epoleţi, de la una la trei. Aceeaşi situaţie se repeta şi la chipiu şi la manşete, acolo unde ţinuta avea grade plasate în acele locuri.”
      Asadar din expunere, constatam existenta gradului de general de armata abia in 1934 si nu ca gard de sine statatator ci intermediar.
      Citam in continuare:
      „Situaţia iarăşi evoluează în anul 1940 când apare generalul de armată cu primul deţinător Ion Antonescu. Acest grad se indica prin patru trese la epoleţii de general.”
      Maresalul Boeriu retragandu-se din viata publica la la 21 februarie 1921.
      Si acum gradul militar de „Feldmarschalleutnant”. Echivalarea acestui grad produce probleme astfel unii istorici l-au echivalat nominal si nu ierarhic. Echivalarea ierarhica a gradelor militare din perioada napoleoniana ca exemplu ar pune maresalul langa un general de 3 stele, lucru gresit istoric.
      Daca il echivalam dupa anul 1915, afirmatia este corecta, dar Boeriu nu ar mai fi avut posibilitatea sa fie alineat la noua strucura de grade. Anul 1915 aduce in armata austriaca gradul de general colonel si reactivarea gradului de Feldmareschall si plaseaza FML-ul langa un grad de doua stele. Pana in acest moment pozele imparatului Franz Joseph sau arhiducele Franz Ferdinand il infatisau cu 3 stele la guler. La vremea acordarii gardului, maresalul Boeriu era secund doar imparatului. Exemplific astfel:
      https://www.pinterest.ie/pin/504332858244040932/ – Franz Josef cu 3 stele la guler
      https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g190454-d245699-i62926932-Museum_of_Military_History-Vienna.html – uniforma insangerata a lui FF care a avut-o pe el cand a fost asasinat cu cele 3 stele.

  9. Multumesc pentru aceste informatii. Recunosc umil cà nu cunosteam acest militar.

    « Dar de Iancu de Hunedoara mai un pic si uitam, cu greu gasesti doua mentiuni si trei statui pentru cel care a salvat Europa de la invazia otomana. »

    Iancu de Hunedoara este celebrat într-un mod si mai fastuos decât douà-trei statui.
    Papa Calixt al III-lea a ordonat pe 29 iunie 1456 ca în toate bisericile catolice sà se batà clopotele la amiazà (corespondând cu rugàciunea « Angelus » de amiazà) în salutarea victoriei lui Iancu. Chiar si templele protestante si bisericile anglicane mentin aceastà traditie.
    Tot acelasi papà a ordonat (si se mentine pânà astàzi) sàrbàtoarea « Schimbàrii la fațà » sà fie pe 6 august, ca o comemorare a victoriei împotriva otomanilor.
    Îmi pare ràu, dar practic majoritatea sursele stràine vorbesc de Iancu de Hunedoara ca « ungurul » Hunyadi János

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *