Bancnotă aniversară pentru colecționare dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Caracteristici

  • dimensiuni: 147×82 mm, cu o toleranță de ± 1 mm;
  • culoare predominantă: albastru;
  • imprimată în tehnică mixtă plană/relief, pe suport de polimer;
  • fereastră transparentă complexă.

Avers: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” şi „REGINA MARIA 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100”.

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.

Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la l Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Dedesubt, se află textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” se află sus, pe orizontală, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos.

Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus şi pe orizontală în dreapta jos, în cifre, „100” şi pe orizontală în stânga jos, în litere, „UNA SUTĂ LEI”.

Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, roşu şi negru, sunt imprimate astfel: în stânga, pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranţă:

  1. Elemente de siguranţă incluse în substratul de polimer:
    1. fereastră transparentă complexă, pe verticală, care conţine portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria, textul „ROMÂNIA”, o bandă de culoare variabilă și un element de siguranţă vizibil contra luminii, prezent în mijlocul florii stilizate;
    2. filigran (reprezentând un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I şi sigla BNR), aflat în stânga aversului, vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
    3. text „ROMÂNIA 100” pe marginile ferestrei transparente;
    4. microtext pe firul de siguranţă magnetic, în negativ: „1 DECEMBRIE 1918 1 DECEMBRIE 2018”.
  2. Elemente de siguranţă adăugate prin imprimare:
    1. imprimare în relief, detectabilă prin palpare:
      • pe avers: portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria, imaginea de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre şi litere, iar în fereastra transparentă, elementul embosat „100”;
      • pe revers: un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, denumirea băncii centrale, sigla BNR, valoarea nominală în cifre şi litere, dreptunghiul cu sigla BNR;
    2. cerneală care îşi schimbă culoarea, din auriu în verde, sub diferite unghiuri de înclinare, pe avers pe două rânduri, textul „LEI UNA SUTĂ”;
    3. imagine latentă pe revers, la baza fragmentului buzduganului regelui Ferdinand I, valoarea nominală „100” fiind vizibilă când bancnota se priveşte sub diferite unghiuri de înclinare;
    4. element de suprapunere sub forma unui fragment al ordinului militar „Mihai Viteazul”, care a fost instituit de regele Ferdinand I pentru fapte de vitejie în Primul Război Mondial. Fragmente ale acestuia se află poziţionate atât pe avers, cât şi pe revers, iar suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului;
    5. microperforaţii laser reprezentând valoarea nominală „100”, amplasate în zona centrală, pe direcţie verticală.

Bancnota este inclusă într-un pliant de prezentare.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 10.000 bancnote (n.r. – 179 de Lei plus pliantul).

Punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

34 de comentarii:

  1. si cum poti intra in posesia ei?

  2. Nu am nimica nu doresc sa fiu inteles gresit dar dpdv grafic e oribila, de fapt cam toate bancnotele sunt la fel ingramadeala de nu-s-ce imagini, orice imagine sau asociwre trwbuie sa aiba o poveste cel putin aici ca si pe ilustratiile din carti ex. trebuie sa fie usor de dezvaluit, pui ceva istorie apai fa o istorie intr-o serie de imagini, eu parere personala o vad ca o aglomerare niciunde o „poveste”.
    Si coroana sau coroanele unde-s ? Statutul regal pe care-l avea tara atunci.

  3. Super, era cazul sa primeasca si Ferdinand un loc de cinste!

    • Era si acum supralicitez si eu: Carol pe cand? Coroana de otel pe cand?
      Frumos gestul oricum.

      • de ce nu și cei de pe vremea răposatului?cuza,bălcescu,vladimirescu….tot niște simboluri istorice sunt și ei.

        • colegu’ eu cred ca cei care ii mentionezi tu sunt mari personalitati. Intamplarea face doar ca sa fi aparut pe monede comuniste. Cuza cel putin, zic si eu, e musai sa-l avem pe o moneda. nu stiu daca nu a fost ceva emisie de moneda limitata cu AI Cuza parca. Monda de 50 de bani.
          La fel poate si cineva in uniforma militara. Ca ar fi Averescu sau Prezan, Grigorescu, habar nu am. Si armata are un aport in tara si l-a avut in istorie in mod cert.

          • In loc de Prezan mai degrabă Berthelot, fara el nu exista Romania Mare și nu stăteam la masa învingătorilor. Prezan se codea că-i tb 2 săptămâni să pregătească Armata în condițiile în care Puterile Centrale se prăbușeau și francezii erau la Dunăre. Noroc că Ferdinand a cedat la insistențele lui Berthelot și a declarat război Puterilor Centrale cu o zi înainte de terminarea ww1. Mai ușor cu ai noștri mareșali ajunși mari pe pieptul gol și sângele vărsat de soldați. Că și exagerare intre ai noștri mareșali și cei sovietici exista o asemănare. Disprețul major fata de viețile umane irosite in lupta.

            • Colegu eu aici opinez diferit. Eu cred ca am avut o lipsa de dotare, varza-varza. La fel ca in 39 si la fel ca in prezent. Asta ii meteahna veche la noi. Maresalii Romaniei nu imi amintesc sa fi emis un ordin neronian astfel incat mii de vieti sa fi fost pierdute. Am mai citit un alta de perioada fix dinaintea primului razboi, coruptia in floare la fel ca oricare alta sambata. Nemusaguri peste tot dar prezan si averescu au facut parte din solutie sa zic asa si nu din problema.citeam despre generalul Dumitru Iliescu, nu asta de acum ci ala de atunci si afacerile sale. Te sperii efectiv. Recomand.

              • Și lipsa de dotare cum a fost suplinită? Nu în pierderile mari suferite pe front? Turtucaia, Flamanda, predarea Bucureștiului fără lupta, luptele de pe Arges in carca cui tb sa pice? A regelui sau a celor puși să comande trupele, a dezbinării și a orgoliilor tâmpite intre maresali, ofițeri superiori? Încă o dată repet, au fost 2 personalități al căror aport a fost major pentru înfăptuirea Unirii: gral Berthelot care a văzut oportunitatea debandadei Puterilor Centrale și a fost autoritar in a reintra regatul României în război – 1918 Romania era invinsa, capitulase…și al doilea personaj Regina Maria. Deci fara ei, nu mai discutam noi aici și nici limba romana nu vorbeam. Eu clar poate nici nu mă nășteam. Și atunci că și acum generalii fac joc de glezne și ciocul mic când e vb de înzestrare că la o adică ei doar dau ordin ” Pe aici nu se trece!” că doar nu stau ei în tranșee cu pieptul gol.

                • In ww1 Romania a pierdut cel mai mare procent din populație în război și clar mareșalii nu au nici o vina sunt imaculați. Și să nu mai vb de al doilea război mondial, cotul Donului și Stalingrad iar înainte pierderile enorme la asediul Odessei și în Crimeea. Cine a ordonat asaltul frontal al Odessei că nu regele Mihai.

                  • Colegu, eu zic doar ca nu au facut parte din problema ci din solutie. Am citit o carte, „Burden of command” unde trateaza exact problema de care zici tu, trimiti mii de oameni la moarte si sti asta. Imi amintesc iara de Patton, ol’ blood and guts, la care soldatii ii ziceau, yeah, his guts, our blood.
                    In ce zici tu mai adaug si pe regele Ferdinand care a refuzat sa semneze pacea de la Buftea.

                    • Domnule, va rog nu va ascundeți după copac…una este că oamenii din subordine să îți îndeplinească ordinele și alta este că tu general sa faci ceva cu bolta pe soldați și populație dand niste ordine și neluând in seama consecințele lor. Încă o dată repet că văd că în Armata se înțelege selectiv…cel mai mare procent din populația țării a fost pierdut de către Regatul României în WW1…Armata nu are nici o vina? Are în pastele masii chit că doar pentru cedarea fără lupta a 2/3 din tara și a capitalei. Luptai naibii in Capitala până apucau sa se refugieze oamenii în Moldova nu-i lași în plata Domnului.

                    • Dati-mi niste cifre va rog, link tot. Daca putem sa sarim peste aprecieri personale, ar fi excelent.

                  • Ca procent din populație am fost pe locul trei. După sârbi și turci.

                    • Sârbii și turcii au luptat 1914-1918 in timp ce noi am luptat 1 an jumate că 6 luni am fost înfrânți. Întrebare de baraj: când s-a înființat prima unitate de vânători de munte in Armata Regala Romana? Asta tot de rege ținea sau de mareșali să-și de-a seama că aveau de forțat lanțul Carpaților daca vroiau sa recupereze Transilvania? In WW2 singura divizie blindata românească avea niste tanchete amarate …acum ce avem …nema aviație când ea stabilește victoria sau înfrângerea in războiul modern. La Academia Militară încă se preda după model sovietic cu front din tunuri antitanc că baza a apărării. Ăștia ai noștri nu au auzit de mobilitate in sec 21…tot artileria tractata rămâne baza…revenind la pierderi: sa ai 335k morți și grav răniți militari doar într-un an jumate de lupte în condițiile în care sârbii au avut 450k in 4 ani de lupte spune multe de disprețul mareșalilor fata de viață soldaților din subordine…iar încă pe atâtea pierderi civile…

                    • Procentul uriaș al pierderilor Imperiului Otoman, mai ales în ceea ce privește civilii, nu este explicabil decât dacă include și genocidul diverselor populații neturcești (armeni, asirieni). Pe care turcii le-au trecut foarte lejer la capitolul „victime de război”.

                      Deci, ca procent al victimelor propriu zise ale războiului în totalul populației, suntem pe locul doi, după sârbi.

                    • Am inteles acum la ce va referiti. Cat despre secolul 21, stiu, asa este din pacate. Nu va contrazic cu nimic.Pana nu de mult la UNAP predau prieteni de-a lui Iliescu deci o viziune moderna pana si asupra conceptului de razboi nu avem de unde sa ne asteptam.
                      Sa va raspund la intrebare: 3 noiembrie 1916. Grea arma dar frumoasa.
                      Sa va intreba altucumva atunci ca sa revenim pe fagas. Pe cine ati vedea ca militar demn sa fie pe o bancnota? Din cercetarile mele militari pe bancnote nu prea, decat prin tarile alea ciudate. Pprin tari europene, Polonia cu Józef Klemens Piłsudski pe 20 de zolti.

          • nu mă coafează că pcr-ul a speculat istoria,sunt simboluri autentice care au căzut în uitare.
            nu am nimic cu monarhia,ca să fiu bine înțeles…..îi inteleg rolul in evoluția tării.

  4. Capătul satului

    In plus, ca toate bancnotele emise de BNR are putere circulatorie pe teritoriu țării

    Totuși, la mintea mea, nu cred ca o persoana care a plătit 180 de lei pe o bancnota va cumpara din magazin ceva care sa valoreze 100 lei – valoarea nominala

  5. ferdinand ca Ferdinand dar Maria parca e Liz Taylor.

  6. Proiect CONTROVERSAT depus de UDMR în Parlament! Vrea obținerea unui statut de autonomie specială // Capital Autor: Claudiu Popa | luni, 03 decembrie 2018 Vezi https://www.capital.ro/proiect-controversat-depus-de-udmr-in-parlament-cere-regiuni-de.html
    UDMR zice ca PSD a fost de accord ?!

  7. Cineva spune ca poate nu se nastea daca nu erau personajele de pe bancnota si nu se mai vorbea romaneste!!! Intre viata de om si limba oficiala de stat ce alegeti??? regina maria a ales vietile de om sa fie ucise fara mila. regina maria stia ca taranii din regat traiesc in saracie,si adulti si copii umblau cu haine peticite,desculti si iarna si vara,rar puteau sa cumpere ceva. regina maria nu a dat doi bani pe vietile amarate ale taranilor si i-a trimis la moarte ca sa-i apere mosiile,ba chiar vroia mai mult.Cand i-a fost greu,regina maria a fugit la iasi cu toate cutrele regale. a avut grija sa prosteasca poporul ca ii pasa de soldatii de pe front anuntand prin oamenii ei ca umbla prin transee,ingrijeste raniti dar ea era mereu in siguranta, marsava stia ca inamicul nu ataca unde este ea. ziua facea poze sa le arate poporului prostit ca ajuta raniti si zicandu-le muribunzilor ca este mama lor – dpdv psihologic si mai ales in ce stare erau bietii de ei mai suportau si minciuna ei perfida si dureroasa.Si noaptea regina maria avea fapte de vitejie la COTOFENESTI .Blestemata sa fie ea acolo unde e cu toti urmasii ei vii sau morti.Nu-i pasa de popor si tara,doar ea stie cat aur a scos din Romania. Se tavalea ca ultima tarfa cu joseph boyle,cu stirbey si alti ofiteri.A fost o rusine pt Romania,alte tari stiu si vor arata cui ii face Romania statui si laude.Tinand cont ca regina maria a trimis la moarte peste 350.000 de barbati care,in cursul firesc al vietii ar fi putut forma familii si aproximand ca in acele vremuri 1916 intr-o familie de romani existau aprox 7-11 copii se poate spune ca Romania putea sa ajunga la dublul populatiei existente in Romania lui 1989. Pt regina maria nu conta ca populatia sa fie numeroasa. regina maria e simbolul mortii in Romania.Zeci de ani la rand poporul roman si-a vazut femeile,mame,surori si neveste imbracate in negru din cauza unei regine tarfe care dupa atatia morti era sa piarda si teritoriul tarii la tratatul de la Paris unde nu a mai spus cum a platit mai marilor vremii.Poate de rusine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *