Blestemul motoarelor-racheta pe capul americanilor

Dupa problemele pe care Raytheon le intampina cu AIM-120D AMRAAM, in privinta cedarii motoarelor la temperaturi scazute, a venit randul acum unei alte racheta americane, AIM-7 Sparrow, s-a dea batai de cap, pe aceeasi tema. Astfel Taiwanul a retras deocamdata din activitatea toate rachetele AIM-7 pe motiv de probleme la motor. De altfel Raytheon a avertizat deja clientii cu privire la posibile defectiuni.

AIM-7P Sparrow

Problema a  aparut cu mai bine de un an in urma, cand mai multe rachete s-au defectat, motoarele lor, ori nefunctionand de loc, ori avand o functionare mai mult decat proasta. Desi problema se afla in atentia fortelor aeriene taiwaneze si a producatorului, inca nu si-au dat seama ce anume se intampla, iar ca o solutie sa fie gasita, tine deocamdata de miracol.

La fel ca si in cazul AMRAAM, ATK, fabricantul motorului, spune ca acest motor este acelasi ca si in urma cu 30 de ani, si ca nu-si explica ce mama dracului se intampla, pentru ca la ei totul este bine. Ambele rachete, AIM-7 Sparrow, cat si AIM-120D folosesc motoare fabricate de catre ATK. Actuala versiune de Sparrow este AIM-7P si este folosita cel mai adeasea sol-aer, are o raza de 50 de km si o greutate de 230kg.

Pana acum au fost construite peste 50000 de Sparrov din care in jur de 20% mai sun inca operationale.

 

Sursa: strategypage

Citeste si F-22 versus Typhoon

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. „Actuala versiune de Sparrow este AIM-7P si este folosita cel mai adeasea sol-aer”

    Poate este vorba de Sea Sparrow.

  2. Nop. Sea Sparrow este alta mancare de peste. Intradevar are la baza AIM-7 dar a fost gandita special ca rachete antiracheta. AIM-7P de care este vorba in articol, este o versiune modernizata, nu foarte mult, a AIM-7M, care este aer-aer, fiind folosita si prin Golf. AIM-7 este folosita de Taiwan sol-aer, nimic deosebit aici, si Python 5 israeliene sunt montate pe camioane Roman, iar sarbii folosesc R-23/27 parca tot asa: montate pe camioane aer-sol. Sunt sisteme cu raza scurta, foarte rapide si mobile.

  3. George GMT tu ieri arunci chestia cu F 22 care a cam avut mari probleme cu Typhoon-urile germane in lupta aeriana apropiata, acum arunc chestia cu rachetele BVR care nu funcioneaza chiar cum trebuie……deci F 22 are nevoie de tactici noi in acest caz deoarece daca nu iti iese cu AIM 120 AMRAAM D si ajungi la 1/1 cu Typoon, Su 35 BM sau Rafale esti o potentiala victima a acestor avioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *