M-ATV versus MRAP

M-ATV Oshkosh

M-ATV este nimic altceva decat un MRAP tot-teren, adica un vehicul rezistent la mine, cu capacitatea de a avansa pe teren greu, foarte dezvoltata. Bineinteles ca nici MRAP-urile, mai clasice sa zicem, nu erau vehicule de oras, sa te duci cu ele la nunta. Si alea erau tot off-road, insa M-ATV-ul se pare este ceva mai bine pregatit pentru teren greu.

Deja Pentagonul a comandat peste 7000 de astfel de M-ATV-uri, mai bine de 80% fiind deja dislocate, marea lor majoritate in Afganistan, la un pret mediu de 600.000 dolari, dublu fata de un MRAP clasic.

Asadar un M-ATV cantareste 15 tone, cu posibilitatea sa care 1.8 tone, are tractiune independenta pe toate patru rotile, duce cinci militari echipati (inclusiv tragatorul din turela), viteza maxima, undeva la 105km/h, cat cat SAUR ll si are o autonomie de 500km. Pretul platit, pentru a avea un M-ATV in Afgansitan, este de aproximativ un milion de dolari. Pe langa pretul vehicului in sine, se mai adauga diversele echipamente, arme, iar transportul, pe calea aerului, costa 150.000 de dolari. Numai transportul!

Dupa experientele din Irak si Afganistan, trupele americane dislocate in TO au remarcat ca desi MRAP-ul era un mare pas inainte fata de „batranul” Humvee, dar ii lipsea totusi capacitatea acestuia de fi rapid si folosibil pe terenuri accidentate. Astfel era nevoie de o masina care sa incorporeze capacitatea offroad a Humvee si protectia MRAP—ului. In urma cu doi ani M-ATV-ul a intrat masiv in dortare, iar trupele au apreciat acest nou vehicul ca fiind bun pentru teritoriul pe care era folosit.

Oshkosh in Afganistan

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

13 comentarii:

 1. Culmea ca M-ATV erau folosite de americani DE INAINTE sa ia desteptii nostrii MRAP…

  • Da dar desteptii nostri n-au luat MRAP ci le-au fost donate, le-au dat americanii probabil pentru ei le inlocuiau deja cu M-ATV. Idem cum am primit cele 40 de Gepard cand germanii si le schimbau cu Gepard II, care din cate am auzit eu e mai ieftin de operat.

   Calul de dar nu se cauta la dinti 🙂 si de altfel e frumos din partea americanilor sa ne doneze vreo 65 de MRAP absolut gratuit, ca sa nu mai moara ai nostri lunar din cauza minelor.

   Pacat ca trebuie sa traim din donatii, dar asta e – cum iti asterni, asa dormi, iar la noi spiritul de delasare si cersetorie e proverbial. Nu m-as mira, chiar nu m-as mira la modul cel mai sincer, sa aflu ca la nivel de conducere exista mentalitatea ca de ce sa cumparam noi pt ca oricum ne doneaza careva :)))

   Vor plati scump romanii ca popor pentru toate prostiile astea in anii ce vor urma.

  • Desteptii nostri nu le-au luat..le-au primit…Faza super e ca trebuia sa le primim de prin 2008…atunci ne-au facut amerlocii prima oara oferta…si au fost intrebati atunci niste impresionanti factori de decizie ce impresie au despre MaxxPro-uri, si daca-s mai bune decit Humvee-uri, ca se tot loveau de ele la fiecare pas…si, ca orice inestimabili factori de decizie romani, au luat decizia sa zica ca nu stiu, si ca nu-s bune…si a mai durat ceva timp pina sa se ia o decizie…din pacate,prea tarziu pentru unii dintre baietii care isi faceau treaba prin A-stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *