Polonia doreste 1000 de tancuri usoare noi. De fapt doreste…sa si le construiasca singura!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UJqg1WcZ5wA&w=560&h=315]

 

DA  ati citit bine: 1000(o mie) de tancuri usoare noi, construite la ei acasa, bineinteles cu ajutorul altor producatori de subansamble pentru diverse sisteme. Bumar se va ocupa de noul tanc polonez, care si un nume de cod: Anders.

Andwers nu este de fapt tanc, ci mai repede un MLI, pe baza caruia polonezii vor sa dezvolte o intreaga gama de vehicule, folosind acelasi sasiu. Anders este in esenta omolog cu suedezul CV 9030, sau cu Puma germana, un vehicul senilat, care va putea folosi tun de 120mm, va fi si masina de lupta a infanteriei, cu turela cu tun de 25 sau 30mm, punct de comanda, evacuare raniti, EOD, etc.

Echipajul va fi compus din trei membri si va putea transporta protejat, in functie de configuratia vehiculului, si o mica grupa de infanterie, undeva spre cinci membri.

“The order will be placed with the Polish defense industry, but to boost the design and production phase, it will be vital to cooperate with top foreign defense manufacturers,” a declarat . Gen. Waldemar Skrzypczak, adjunctul Ministrului Polonez al Apararii.

Ce se stie pana acum despre noul proiect polonez suna cam asa: tanc usor cu o greutate de 32-40 de tone, tun de 120mm, dezvoltat de elvetienii de la Ruag, iar motorul va fi un MTU german de 530 kw, viteza avuta in vedere va fi de peste 60km/h.  De asemenea noul tanc polonez va avea in dotare sistemul israelian Trophy.

Conform cu declaratiile celor de la Bumar testele noului vehicul vor dura doi ani.

Acum sa incepem iar cu discutile, de ce polonezii pot, iar noi nu suntem in stare sa construim un amarat de transportor…nu stiu daca mai are rost. Noi pur si simplu suntem condusi de idioti, idioti care dupa ani si ani de zile de discutii, inca mai evalueaza programele…

 

Sursa: defensenews

GeorgeGMT

 

14 comentarii:

 1. Da-o dracu de treaba….bravo lor…

 2. Din experiența mea, instituțiile și oamenii îs mult mai nemțomani decât s-ar crede. Nu încercați vreodată să mituiți un polac, polițist sau altceva – că e de rău…
  Drumurile îs practicabile, fără a fi franceze, transportul în comun merge bine, statul funcționează.
  Pe de altă parte când a privatizat, s-a asigurat că cetățenii lor au o parte bună din companiile de stat vândute – statul vinde populației.
  Armata e văzută a necesitate… istorică. Destul spus.

  • Ce-i laudati atata ca si noi stam la fel de bine…poate chiar un pic mai bine…

   Si la noi instituțiile și oamenii îs mult mai apropiati ca mentalitate de orient si indii (ca avem milioane de indieni pe acolo si la lucru prin Europa, singurii cu natalitatea pe triple plus) decât s-ar crede.

   Nu încercați vreodată să nu mituiți un roman, polițist, medic, functionar public sau altceva – că e de rău…

   Drumurile nu-s practicabile, transportul în comun nu merge bine, statul funcționează absolut original, deja stam cu 2 presedintzi de ceva timp si circul continua si macar de asta ar fi singura problema…

   Pe de altă parte când a privatizat, s-a asigurat că cetățenii lor nu au avut parte de nimic…

   Armata e văzută a necesitate… nu istorică ci practica.
   Niste cateva zeci de mii de bugetari asteptand sa-si primeasca salariile indexate.
   Si alte sute de mii pensiile indexate.

   Si noi n-avem nevoie de rahatul lor de 1000 de tanchete…

   Avem 50 de TRuri modernizate, 99 de MLIuri modernizate, ne ajung.

   Polonezii n-au uitat de distrugerea tarii de catre fascisti si rusi. Nici de Katyn.
   Daca ai intrebi pe romani..aia fost fost ‘mai dedemult’, e istorie…nu mai e posibil acum…

  • Stai linistit, ca nici la noi nu cred ca se mai face vreun scut.
   Asta-i asa o presimtire personala 🙂

   Chioru nu cred ca mai pupa la Cotroceni Haus, ca s-au pus prea multe in miscare pt asta.
   E posibil ca nici Obama la ‘Uait Haus’ Pub.

   Ochelaristu si Buhaitul trec pe salar la maica rusie, sub ochii parintesti ai bonei Ioana Iliescova , ca astia din UE au pretentii d’astea sa ai institutii care sa functioneze dupa reguli, justitie, sa respecti legi, sa le dai rapoarte, sa nu copiezi la doctorat, prostii d’astea etc…ceea ce noua nu ne trebuie, pt ca ne jeneaza la furat.

   Pe de alta parte rusul daca isi face treburile pe aici, nu-l intereseaza ce fura baietii pe tarlaua lor.

   So it’s a win-win situation.

   • Bre, doua sarcastice la rand in acelasi articol e prea mult! 🙂

    Totusi stau cu limba scoasa gandindu-ma cat de eficient e ca si tancul si transportorul/masina de lupta a infanteriei pt. sustinere sa fie acelasi model, mai ales facut cat de cat in propria curte…

    • „Bre, doua sarcastice la rand in acelasi articol e prea mult! :)”

     Breh, am inteles, unu’ e maximul de suportabilitate 🙂
     O sa-l rog pe George sa bage unul in spam, la alegere.

     Sarcastic, nesarcastic ai prins ideea la ce ai povestit tu cu scutul si polonezii: daca se schimba administratia peste ocean, se schimba puterea aici si noua putere da cu subsemnatul la Moscova, e oarecum posibil ca singurele scuturi care vor mai fi implementate pe aici sa fie alea din Muzeul de Istorie…just a lucky guess…

     E eficient, indeed.
     Si daca vrei sa ai armament pt Armata si sa fii capabil sa o sustii in caz de conflict trebuie sa ti le cam faci singur.

     Ca sa poti sa inlocuiesti pierderile, sa le maresti numarul in caz de necesitate, sa nu depinzi de piese de schimb sau munitie. Cam asta inseamna o armata puternica.

     Pt ca degeaba cumperi 500 de Leoparzi daca depinzi de altii.
     Asa cum Germania ne-a a zis iarasi pas cu Schengenul, in caz de trosneala, in functie de ce interese are, ce oameni iau puterea acolo si ce intelegeri fac cu adversarii nostri potentiali, ne poate spune pas din diverse motive si cu piesele de schimb si te uiti la ele oprite pe camp…

    • Tun fàcut în Elvetia, motor de la nemti, cam slabà inependenta asta!

 3. O descriere graficà a conceptiei modulare (site polonez)

  http://www.altair.com.pl/start-3382

 4. Polonezii sunt patrioti.Pentru ei primeaza interesul national.Pentru politicianul roman conteaza doar interesul personal, meschin.Restul este doar blablabla, pentru votanti.

 5. frumoasa masina dar va trebui sa conlucreze cu un MBT altfel va avea probleme

 6. Seamana mult turela cu cea cu autoincarcare si profil redus de pe Challengerul iordanian, Falcon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *