Buletin naval. Englezii, polonezii și fregatele

La fel ca-n România, nici armata poloneză nu a acordat prea multă atenție marinei. Ca și noi, imediat după intrarea în NATO, Polonia a achiziționat două fregate de clasă Oliver Hazard Perry (înarmate și apte de luptă spre deosebire de alți isteți pe care-i cunoaștem cu toții). A urmat (2006 – 2007) modernizarea celor trei nave purtătoare de rachete de clasă Orkan cu rachete navă-navă moderne: RBS-15 produse de Saab urmate aproape simultan (2008) de achiziția unei baterii de coastă dotată cu racheta Naval Strike Missile, achiziție suplimentată cu o a doua baterie în 2014.

Achizițiile de mai sus au logică și bun-simț, mai ales din perspectiva unei țări proaspăt intrate în NATO și care a dobândit acces la armament sofisticat occidental și, în opinia mea, ar fi trebuit să vedem achiziții similare și de la Forțele Navale Române. Nu a fost cazul.

Totuși, în afara acestor achiziții, celelalte programe ale marinei poloneze au fost relativ incoerente și lipsite de rezultate clare: este cazul programului Proiect 621 – Gawron care a sucombat după ani de zile de amânări succesive și a reușit în final să producă doar o navă de patrulare în locul corvetei avute în vedere sau situația programului Orka despre care, să fiu sincer, n-am mai auzit mare lucru și nici măcar dacă achiziția celor două submarine folosite de clasă Södermanland a fost finalizată, dar poate mi-a scăpat mie…

Una peste alta, singurul program care pare să meargă este cel pentru construcția a trei nave vânătoare de mine de clasă Kormoran II și se zvonește că marina poloneză va comanda încă trei unități. Am văzut recent cât de necesare sunt astfel de nave cu ocazia războiului dintre Ucraina și Rusia.

Și ajungem la subiectul articolului de astăzi, programul Miecznik unde lucrurile par să se îndrepte în direcția cea bună (adică a semnării unui contract). Prin realizarea acestui program, marina poloneză va fi dotată cu trei fregate moderne, capabile să poată lupta în toate mediile. Câștigători au fost desemnați britanicii de la Babcock cu proiectul Arrowhead 140 – viitoarele Type 31.

Britanicii au făcut ca americanii în cazul FFG(X) și au preluat un proiect existent, cel al fregatelor daneze de clasă Iver Huitfeldt. Aceste fregate sunt mari – 7030 de tone deplasament maxim, au propulsia integral diesel iar la construcția lor au fost folosite inclusiv tehnici comerciale pentru a menține costurile la un nivel cât mai redus, ceea ce se pare că au și reușit. Bugetul pentru Type 31 britanice (clasa Inspiration – HMS Active, HMS Bulldog, HMS Campbeltown, HMS Formidable și HMS Venturer) este estimat la 268 de milioane de lire sterline per navă însă exclude echipamentele furnizate de guvernul Marii Britanii – armament și senzori. În plus, pentru a menține prețurile la un nivel cât mai redus, navele britanice vor fi destul de „subțirel” înarmate – 18 milioane lire sterline fiind alocate în cadrul echipamentelor furnizate de guvernul britanic.

Dar să trecem la versiunea poloneză unde, conform celor de la Defense News, polonezii au pus pe masă 2 miliarde de dolari americani pentru trei nave. S-ar părea că în materie de senzori și sistem centralizat de conducere a luptei și polonezii vor merge pe mâna celor de la Thales – un radar principal din gama NS și TACTICOS. În ceea ce privește sistemele de război electronic ne putem aștepta ca versiunea poloneză a Type 31 să nu beneficieze de aceleași sisteme întrucât unele dintre ele sunt restricționate, doar cele cinci perechi de ochi având acces la ele.

Conform celor de la Defense News, polonezii au ales Sea Ceptor ca principală armă antiaeriană, ceea ce are logică având în vedere că aceeași rachetă a fost aleasă și în cadrul programului de dezvoltare a unui sistem SHORAD, botezat de polonezi NAREW. Rămâne de văzut dacă polonezii vor solicita și versiunea cu rază de acțiune extinsă CAMM ER. Din câte știu, italienii s-au implicat mai mult în dezvoltarea versiunii cu rază de acțiune extinsă pentru dotarea navelor de patrulare din clasa Thaon di Revel.

Pentru Sea Ceptor, marina britanică folosește tuburi specifice – acele „mușuroaie de ciuperci” amplasate în spatele turelei la fregatele de clasă Type 23 dar ele pot fi lansate și din alte lansatoare verticale precum MK-41 VLS sau Sylver VLS și, se pare, încap câte patru într-un tub, asemeni ESSM. În materialele de prezentare pe care le-am primit prin amabilitatea lui Krzysztof putem observa atât o versiune dotată cu patru sisteme de lansare verticală de câte opt celule fiecare (Sylver sau MK-41, greu de spus) cât și o versiune dotată cu 32 de tuburi tip „ciupercă”, la fel ca la fregatele de clasă Type 23. În ambele versiuni, lansatoarele sunt amplasate central în suprastructură în zona bărcilor.

În completarea Sea Ceptor mai avem un tun de 40 mm și un sistem de lansare cu 21 de rachete RAM pentru apărarea apropiată a navei.

Ce am mai putea da ca sigure ar fi rachetele navă-navă NSM, opt în lansatoare cvadruple, pentru restul echipamentelor rămâne de văzut ce vor alege polonezii pentru că posibilitățile sunt mari, ca platforme, aceste nave sunt foarte ofertante. De exemplu, navele pot opera inclusiv elicoptere grele AW-101 Merlin și, din câte îmi aduc aminte, polonezii achiziționaseră câteva mai acum ceva ani.

Singura problemă pe care o văd la achiziția polonezilor este că trei nave s-ar putea să fie prea puțin. Spun asta pentru că, din ce văd în flota lor, între aceste trei fregate și cele trei nave purtătoare de rachete de clasă Orkan nu prea mai e mare lucru (mai degrabă nu mai e mai nimic), iar aici mă refer la nave de suprafață capabile să lupte cu alte nave, avioane etc. Ori, am văzut din experiența norvegiană că navele de luptă pot deveni rapid daună totală și în timpuri pașnice. Într-o asemenea situatie nefericită, flota poloneză va pierde o treime din forța sa principală. Ceea ce este mult, prea mult. În plus, o navă, oricât de puternică ar fi ea, nu poate fi decât într-un singur loc la un moment dat iar dacă mai ținem cont și de „sfânta treime” – o navă gata de luptă, una în port – în repaos și una în lucrări de întreținere, mie personal, începe să-mi dea cu virgulă… Zic și eu că vorbitul e gratis și nu doare…

Pentru restul caracteristicilor vă las în compania pliantelor.

P.S. Foarte interesante mi s-au părut navele propuse de germani – Meko A 300, extrem de bine înarmate.

Actualizat, 28.03.2022: Conform portalului Defence 24 fregatele vor fi dotate cu rachete navă-navă Saab RBS-15 (Mk-3 sau 4), tun principal de 76 mm, armament antiaerian principal bazat pe racheta CAMM, un CIWS produs de industria de armament poloneză de 35 mm OSU-35K și torpile MU-90. Se pare că elicopterele ambarcate vor fi AW-101 Merlin.

fregata Arrowhead 140 Polonia fregata Arrowhead 140 Polonia fregata Arrowhead 140 Polonia fregata Arrowhead 140 Polonia

47 de comentarii:

  1. Poate vor fi mai seriosi ca noi ..

    1
  2. Meko A-300 alea sunt fortarete. Dar scumpe ca dracu. scumpe de cred ca ustura si in… Poate nemtii sa-si permita din alea 100 miliarde suplimentare buget de inzestrare pe care tocmai i-au primit. ai trei de-alea in MN le dai interdictie la ivani lejer, cu panaramele lor de le scufunda astia cu rachete reactive. Chestia e ca daca ai trei A300 iti mai trebuie bani si de niste nave mai mici sa le insoteasca, zic. e chestie scumpa, frate, frumoase, bune, dar nu pentru prliti ca noi, de nici 4 corvete nu suntem in stare. Bananieri!

    11
    • Daca nu se incadrau in bugetul anuntat mai participau Meko A-300 la licitatie?

      1
      • Taking into account the current attitude of Germany, I do not think that Poland will make any significant purchases in Germany in the foreseeable future.

        5
      • pai uita-te ce au pe ele, cat sunt de mari, gandeste-te ce preturi practica nemtii in general si vei vedea cam cat costa. participarea la licitatie… reclama ieftina, s-au inscris, banuiesc ca stiau ce-i asteapta, dar macar au iesit in lume cu marfa, sa vada altii!

        1
  3. Eu unu uitându-mă la Mako a-și putea spune ca se poate modifica unele treburi și sa devina și mai și, dar asta e alta poveste trebuie mai întâi văzut unele părți din interior sa poti sa modifici ceva, (Domn Bula mai aveți pânze de flex din alea mari ? Nu de alata da eu am făcut rost de electrozii)

    3
  4. Thanks Krzysztof for the brochure.

    7
    • De ce nu-i propuneti sa participe ca autor ? Pe langa faptul ca stie ce spune din comentarii pare ca are si un stil de scris „citibil”.

      2
  5. Alegere normala a polonezilor ținând cont de relațiile destul de strânse, din ultimul timp, cu UK. De asemenea, alegerea CAMM este cât se poate de logica, mai ales ca vor avea aceasta racheta și pe Shorad și se pare ca vor meșterii câte ceva pe la ea. Pe raza medie, ma gândesc la SM-2. Vor fi niște fregate serioase, corecte, și da… de acord cu @nicolae ca sunt cam puține.
    Polonezii au mai dat chics cu programele lor, dar oricum e o diferență de la cer la pământ comparat cu seriozitatea MAPN.

    1
    • Radarul, din broșură, pare a fi NS200. Din ce știu, cred ca ar fi primul client

    • The PL UK cooperation package is indeed quite extensive:

      1. AW-101 as land homing ASW helicopters with SAR option.
      2. AH-140
      3. CAMM / CAMM-ER as an armament in the NAREW (SHORAD) and MIECZNIK (AH-140) programs.
      4. The hypothetical option of joint construction of the CAMM-LR rocket – according to Polish requirements.
      5. Very likely selection of the BRIMSTONE missile in the tank destroyer program codenamed OTTOKAR-BRZOZA.
      6. Very likely selection of AW-101 helicopters as on-board machines (from 4 to 8 pieces) of frigates in the MIECZNIK program.
      7. Some other joint projects 😉

      One note: the Polish air defense programs WISŁA (MRAD – PATRIOT) and NAREW (SHORAD – CAMM / CAMM-ER) will continue as in fact one integrated around the IBCS system, with many different radars and missiles, also not yet publicly exchanged. It will be a system for the 21st century.
      In this context, the German offer (ARROW-3) smells a bit like mothballs 😉
      For me, this proposal, with a potential multitude of different „buttons” described as ABORT – NEIN – נישט, appears unacceptable, especially in the context of recent events.

      17
  6. Ma gandesc ca in loc de modernizarea celor 2 fregate mai bine punem de unele noi…

    • Acum divagand de la subiectul articolului și cu riscul de a-mi atrage mustrarea lui @nicolae, eu cred ca niște fregate corecte pentru marina noastra ar fi Sigma 11515 oferite Greciei, varianta ASW. Completate cu bărci de atac cu rachete AN. Dar, na…. ce sa mai spun

      8
      • Subiectul articolului este Polonia si fregatele sale. Putem extinde discutia la cooperarea anglo-poloneza daca vreti, dar va rog sa nu ne mai aduceti pe noi in discutie pentru ca este offtopic si stiti ce se intampla cu comentariile offtopic.

        2
  7. Hi.

    Additions, corrections and additional information:

    1. RBS 15 was selected as armament against surface and surface targets. Model (3 or 4) for clarification.

    2. Designs BASED on the Polish OSU-35K were chosen as the short-range artillery armament. The question is, will it be a version integrated with PIORUN / PIORUN-2 missiles? I don’t know at the moment.

    3. The type of radar has not been officially announced so far. Personally, I dream that it will be a top model.

    4. 76 mm main gun.

    5. I sent a scan of the official OSU-35K system advertising folder to the account romaniamilitary@gmail.com – please use it at will.

    6. The final and detailed configuration of the systems will be made public soon.

    Links:

    7.https://defence24.com/armed-forces/missiles-and-guns-for-polish-miecznik-frigates-selected

    8.https: //milmag.pl/mspo-2021-armata-dla-kormorana-ii/

    13
    • Thanks a lot, Krzysztof, for all the info! I’ll update the article.
      OSU-35K looks good and I think it will definitely worth to be integrated with Piorun. I have always liked the concept behind the naval Pantsir M but none of the Western producers have implemented it until now (as far as I know). However, if you already have 21 RAM’s then maybe they’ll consider that’s no need for Piorun even if for UAV’s type of targets it’s cheaper than the RAM.
      Any future plans for something in between AH-140 and Orkans? Gawron looks like a capable platform and I understand that you have the license for them.

      • @Nicolae:

        – you can always modernize / expand, especially such a large platform,
        – I suspect that the first „prototype” unit of the project will be slightly impoverished in relation to the „serial” units – similar to the fate of the KORMORAN program units (project 258 minehunter),
        – I do not know if the main armament (RBS-15 mk 3) from the ORKAN class ships (project 660M) will be successively transferred to the newly built MIECZNIK frigates. The fact is that in the media space there is still a program of MURENA – small missile ships to be built in the amount of 6 pieces.

        Links:
        https://defence24.pl/sily-zbrojne/mon-potwierdza-murena-nadal-aktualna

        https://polska-morska.pl/2021/05/12/program-okretow-murena-dalej-aktualny/

        – the GAWRON / ŚLĄZAK corvette program (project 621 / 621M) is a thing of the past:

        https://pl.wikipedia.org/wiki/Korwety_projektu_621

        2
        • Well, in Murena program you could adopt the same design as the Ukrainians… 🙂

          • You’ve hit my sweet spot 🙂

            My dream is to take over from Sweden (as part of the A-26 offset) the technology of building stealth units based on carbon fiber structures.

            The main armament is the NSM missiles, the anti-aircraft armament is the PIORUN-2 (GRZMOT) missiles, and the artillery armament is the OSU-35K system.

            Otopelectronic sensors + aerial reconnaissance + satellite reconnaissance + drones.
            Radar systems that are only activated in exceptional circumstances.

            In my opinion, only such „invisible”, fast, small units have a chance of survival in the Baltic Sea.
            When building large units, equipped with extensive radar systems „shining” with electromagnetic emissions, we are forced to install extensive (and expensive!) Air defense systems on them.

            Classic missile boats or corvettes, in my opinion, have no chance in modern war. They will be easy prey for modern means of air attack.

            That is: either large units (frigates) with extensive anti-aircraft defense, or small, fast and „invisible” missile ships, plugged into the command system and deriving tactical information from it. Classic small missile ships or corvettes do not make sense to me 🙂

            3
            • So we have a missile boats fan in here!… 🙂
              I was thinking something similar for the Black Sea, maybe you red this article: https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-sf-proiect-de-drona-navala-de-lupta-partea-a-ii-a
              I would say that the corvettes are not yet obsolete, but it depends a lot what do you want to do with them. Personally, I like the Gawron project, it can be packed with missiles like the old gunboats of the past.
              You don’t necessarily need to „shine”, if I remember correctly there are already active duty passive radars and you can use info from your own drones or from other assets in the area using Link 16.

              1
              • @Nicolae:
                – I read, I like it,
                – I gave my vision above,
                – in the Polish media space, small missile units are now „out of fashion”, and yours and my proposal are „going against the tide”, against the mainstream.

                The Polish problem is the Kaliningrad District with land anti-ship missile positions.
                Ownership, the entire area of the Gulf of Gdańsk, including the Northern Port, Gdańsk Refinery or the planned LNG terminal (FSRU) is under attack. A strong „argument” is needed to stop the Kacap bandits.
                Possible approach of small, fast, „invisible” units armed with NSM missiles as close as possible to the dislocation sites of the 3M24U / 3M55 launchers may reduce this threat.
                I deliberately do not mention the possibility of attacking such small units from the area of Zatka Finnish 😉

                3
    • One note, unconfirmed:
      – on the bow, in superposition to the 76 mm gun, is supposed to be an 8-chamber ExLS launcher, with a maximum capacity of 32 CAMM-ER missiles.

      The configuration and size of the VLS launcher amidships is still not officially confirmed.
      Anyway – in this „main” launcher there will be room for both the SM2 bl IIIC and other similar „toys”.
      No, I don’t know anything about RGM-109 😉

      1
    • And one more thing that I forgot to write earlier:
      – it is worth emphasizing the significant enhancement of the underwater combat capability (ASW) by the planned installation of two sonars: underhull and towed.
      The question of whether the standard MU90 torpedoes in the Polish Navy will be joined by other missile torpedoes launched from the VLS mk 41 must remain unanswered for the time being.

      In any case – this change in assumptions should be noted – from the initial one, focused on anti-aircraft defense, to the current, more universal one.

      I am waiting impatiently for the final presentation of the final version of the configuration. Hopefully in the future it will be possible to increase the number of units. Of course, the most pressing needs must be satisfied first – the ORKA program (submarine with AIP system) is waiting to be launched …

      1
    • Material created by SAAB, posted on 28 March 2022 😉

      https://youtu.be/NX9v1XyxY_I

  8. …apropos: in ultima vreme, de luni de zile, si acest blog si altele numai stiri de inarmare si programe ale altora, numai ale noastre nu? ce va spune asta?! e naspa rau treaba, va zic!

    10
  9. In principiu e o afacere buna. E o platforma moderna cu mult potential.

    Felicitari polonezilor!

    9
  10. Să fim serioși. Marina rusă este o glumă vis-a-vis de potențialul US / NATO. Au ceva submarine ok dar cam atât.
    De aceea nimeni nu ia in serios amenințările Rusiei legate de debarcări,atacuri dinspre mare si alte povești. Așa că si noi si polonezii ne facem că ne înarmăm stiind foarte bine că la nevoie sunăm partenerul strategic si in câteva zile batista stă la locul ei …pe țambal.

    4
  11. @Nicolae
    Bun articol, ca de obicei! Chapeau!
    Legat de subiectul articolului, războiul ăsta ne-a arătat clar cu cine ar trebui să facem afaceri pentru înzestrarea forțelor navale.
    Tot filiera anglo-saxonă a demonstrat seriozitate și hotărâre.
    Părerea mea, hâc…

    25
    • Multam, sharky!
      Dupa cum stii eu sunt un fan al constructiilor navale britanice. Dar ai nostri par sa-i evite de cand cu T22-urile. Vad ca polonezii n-au astfel de greturi.
      Aniuei, sincer, pe langa faptul ca FNR-ul este offtopic in acest context, efectiv nu mai suport sa discut pe subiectul asta… Mi-e lehamite, scarba etc samd

      7
  12. Si francezii, italienii, olandezii nu? Ca avem și santiere in tara, e un avantaj. Englezii…știm ce nave ne-au dat. Si exporta foarte scump. Pana și nemtii ne-au dat nave.

    1
  13. Acele musuroaie par foarte interesante. Oare de ce pe noi nu ne duce capul sa incepem sa instalam astfel de echipamente? treptat. Nicoale, ma opresc aici.

    Marina poloneza va arata altfel cu astfel de nave. Nu cred ca in cazul navelor de suprafata se aplica acel principiu cu 1 nava in larg, una in port si una in reparatii/intretinere. asta nu era la submarine?

  14. Eu aș întreba pe autorul articolului de ce trei fregate pentru polonezi sunt puține? Crede că rușii o să atace decisiv dinspre mare? Cu ce? Rusia ca prezumtiv adversar nu este o putere maritima ci una continentală. Tuturor ne plac navele și flote cât mai mari, oceanice bineînțeles, dar uneori nu este cazul…

    1
    • Pai am explicat cat se poate de clar in articol, cu litere de-o schioapa…
      Rusii nu trebuie sa te atace dinspre mare, si nici nu trebuie sa fie o mare putere maritima ca sa-ti faca o gramada de mizerii… In plus, iti pot aduce submarine in zona iar gasirea lor e o treaba foarte complexa care necesita resurse numeroase.
      Ideea e ca, uneori, e mai bine sa ai 6 nave bine inarmate decat 3 extrem de bine inarmate. O mare se controleaza cu nave, nu exista substitut pentru ele in mediul marin.

      3
    • Ei pot trage din Caspica rachete de croaziera. Au făcut deja asta. Si sunt cam greu de contracarat. Trebuie 3 straturi AA si bineînțeles detecție. Plus ca e si crucisatorul blindat. Si baterii de coasta anti ava care trag cu praștia departe. Nu sunt de neglijat. A, și submarine

  15. Fara suparare mie imi da cu virgula
    Fara sa ma uit la argumente subiective (gen, ce place unuia sau altuia, sau ce implicatii politice pot exista intre state/natiuni) comparatia nu este intre mere si mere:
    https://www.navalnews.com/naval-news/2022/02/polish-frigate-procurement-type-31-vs-meko-a300-in-final/

    Daca asta este ce au oferit nemtii (https://www.navalnews.com/naval-news/2021/10/tkms-powerful-meko-a300-frigate/ ) mai repede este comparabil cu un distrugator

    Nu stiu daca doar pretul a facut diferenta, ci si disponibilitatea de transfer de tehnologie sau customizare

    4
  16. Some information on the configuration of new Polish frigates implemented in the MIECZNIK program:

    1. https://twitter.com/PGZ_pl/status/1512361585947430917?cxt=HHwWisC-5a-2_vwpAAAA

    2.https: //twitter.com/DawidKamizela/status/1512356419072368641?cxt=HHwWgoC5yc-J_PwpAAAA

    Additional information:
    – it’s the SM-400 🙂
    – CAMM family rockets only, so far there is nothing about Standard rockets: – |
    – RBS missile launchers on the side of the hangar are a fake 😉

    I recommend following Dawid Kamizel’s profile:
    https://twitter.com/DawidKamizela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *