Racheta navă-navă Gabriel este produsă de Israel Aerospace Industries (IAI) din anii ‘70 ai secolului trecut. A fost dezvoltată și modernizată constant ajungând astăzi la cea de-a V-a iterație. Un succes recent și oarecum surprinzător (având în vedere competiția, inclusiv producătorul rachetei aflate în dotare) a fost câștigarea licitației finlandeze pentru dotarea bateriilor de coastă și a noilor fregate de clasă Pohjanmaa (programul Squadron 2020). În marina finlandeză, Gabriel V va înlocui RBS-15 a celor de la Saab. Contractul inițial este evaluat la 162.000.000 euro la care se pot adăuga alte 192.000.000 euro pentru suplimentarea numărului de rachete și diverse alte „nimicuri” cu livrarea între 2019 și 2025. Informațiile cu privire la numărul de rachete este confidențial. Mai multe detalii despre Gabriel-ul finlandez găsiți pe excelentul blog Corporal Frisk aici.
Cred că merită menționat că, în competiția finlandeză a participat și NSM, racheta aleasă de Forțele Navale Române. Asta nu înseamnă automat că Gabriel V este o rachetă mai bună decât NSM.
Cei de la IAI au inițiat relativ recent două parteneriate prin care urmăresc participarea la alte licitații. Baza de plecare o constituie racheta Gabriel V. Este o rachetă “clasică” cu ghidare radar activă, sistem de navigație inerțială și GPS la care toate sub-sistemele au fost “rafinate” la maxim. Foarte important, racheta poate lovi atât ținte navale cât și ținte terestre aflate fie în proximitatea litoralului fie în adâncimea teritoriului inamic. Raza de acțiune este undeva între 200 și 400 km variind în funcție de profilul de zbor.
Astfel, în 2020, IAI și ST Engineering (Singapore) au înființat o companie mixtă Proteus Advanced Systems pentru a dezvolta, produce și comercializa un derivat al rachetei Gabriel V, numit Blue Spear (adicătelea „Sulița Albastră”). Blue Spear are capacități tehnico-tactice similare Gabriel V iar la acest proiect ST Engineering a participat cu proiectarea, dezvoltarea și producția unor sub-sisteme, cum ar fi, de exemplu, booster-ul.
În 2021, IAI și Thales s-au asociat pentru a propune Royal Navy, în căutare de înlocuitor pentru Harpoon (programul SSGW – Surface-to-Surface Guided Weapon), produsul Sea Serpent (adicătelea „Șarpele de Mare”). În esență, racheta Gabriel servește ca bază de pornire pentru produsul final unde, cel mai probabil, și-a băgat și Thales nasul.
Până să se decidă britanicii, Blue Spear (colaborarea dintre IAI și ST Engineering) a avut succes in Estonia. Costul programului ca și numărul de sisteme achiziționate nu a fost dezvăluit însă ministrul apărării din Estonia, Dl. Kalle Laanet a spus cu ocazia unei întâlniri cu presa că țara sa a pus deoparte peste 100.000.000 de euro pentru apărarea de coastă în timp ce o sursă israeliană estima contractul inițial la circa 40.000.000 euro cu posibilitatea de a fi extins. Livrarea primelor sisteme este prevăzută pentru sfârșitul lui 2023.
S-ar părea că IAI lucrează constant la dezvoltarea rachetelor navă-navă și niciodată nu poți să știi cu siguranță ce va ieși din tuburile navelor israeliene. Sau din Singapore. Conform unor surse neconfirmate oficial este posibil ca Singapore să utilizeze deja rachete navă-navă de producție israeliană iar Proteus Advanced Systems să fie chiar produsul acestui program.
P.S. Lansare Gabriel 5 de pe ceea ce pare a fi o Sa’ar 5:
„Mai multe detalii despre Gabriel-ul finlandez găsiți pe excelentul blog Corporal Frisk aici.”
Vàd cà fecventàm surse comune. Nu mà asteam sà fie cunoscut în România 🙂
Foarte interesant procesul de selectie finlandez pentru avioanele multirol pe care îl descrie si informatiile despre aceastà competitie.
am mai dat si eu link-uri din el pe aici si-am mai vazut romani cu share pe diferite forumuri sau social media cu blogul asta…presupun ca e urmarit deoarece si Finlanda are acelasi adverdar potential (Rusia) si au abordari interesante din care ne-am putea inspira.
Petri Makela,
blog.vantagepointnorth.net
Test Gabriel-5… https://www.youtube.com/watch?v=9XYtfg3mYnU Assumption is that the Sisu-truck will serve as the base, unification… Deliveries two years after the contract. In the Russian media – madhouse…
Thanks for the clip. I can imagine how happy the Russians are… Does the Finish buy an air launched version too?
Ship and land launched versions only. „US Allows Israel Deeper Access to F-35 Avionics
Wider Variety of Israeli-Made Ordnance” https://monch.com/us-allows-israel-deeper-access-to-f-35-avionics/ I believe that we have good perspectives for collaboration… (smiley)