Cand lucrurile merg bine

Brazilienilor le prieste programul de dotare cu noi submarine si pe 27 martie cea de-a treia nava din clasa Riachuelo a fost lansata la apa.

Riachuelo-class este in esenta un Scorpene destinat marinei braziliene si este diferit fata de navele aflate in exploatarea altor marine militare. Brazilenii au o intelegere cu Naval Group in baza careia navele sunt construite in Brazilia printr-un masiv transfer de tehnologie, iar pana acum lucrurile au mers bine.

Marina braziliana pune foarte mult accent pe submarine, daca ne uitam la investitiile masive in acest program si la planurile de dezvoltare a acestei arme.

In acest moment brazilienii detin o flota de sase submarine active, formata din doua clase de nave:

  • Tupi-class (U-209), patru nave construite in Brazilia – prima nava in Germania, urmatoarele in Brazilia – cu doua dintre ele inca active (S 30 Tupi si S 34 Tikuna). De remarcat ca clasa U 209 a avut un succes fenomenal, numai putin de 68 de nave fiind construite – majoritate fiind active si astazi – in cinci variante constructive. 14 marine militare opereaza sau au operat acest tip de submarin.
  • Riachuelo-class, doua nave active, una lansata la apa si inca o nava planificata pentru lansare in 2025 (Angostura).
  • Riachuelo-class nuclear. Cea de-a cinca nava din clasa va fi si primul submarin cu propulsie nucleara brazilian. Programul a fost demarat inca din 2008, printr-un parteneriat strategic cu Naval Group, insa mai este mult pana cand nava va vedea luciul apei, abia dupa 2030 existand sperante. Conform datelor oficiale, reactorul nuclear trebuie produs de brazilieni, inca nu se stie cata implicare au francezii pe acest palier (desi cu ocazia lansarii la apa a celui de-al treilea submarin, presedintele francez – care a participat la eveniment – a adus vorba despre o crestere a ajutorului francez in problema realizarii reactorului nuclear brazilian) cert este ca Tara Cafelei a luat-o cu pasi marunti spre dezvoltarea unei flote de submarine cu propulsie nucleara, invatand sa construiasca submarine inca de la sfarsitul aniilor “80 (U 209/Tupi), trecand apoi la tehnologia Scorpene si abia mai apoi la “nuclearizarea” clasei Riachuelo.

Brazilia este o tara sud-americana, corupta pana in maduva oaselor, cu o clasa politica nu foarte desteapta, fracturata sociala si macinata de crima organizata, dar in acelasi timp cineva acolo gandeste pe termen lung si o face intr-un mod demn de tot respectul.

Brazilia importa tehnologie si o adapteaza pentru economia sa si cumpara numai tehnologie de varf de te si miri ca o astfel de tara poate asimila tehnologia de constructie pentru submarine (cea mai complexa tehnologie navala) si pe cea a constuctiei de avioane de lupta supersonice multirol – programul Gripen E/F, acolo unde toate avioanele Gripen F (duble) sunt fabricate in Brazilia.

Cu toate adversitatile generate de problemele lor interne, brazilienii fac pasi de furnica dar ii fac intr-un mod foarte constant si serios. Daca ne uitam la programul de dotare cu submarine, acesta a inceput la sfarsitul aniilor “80 si astazi, dupa mai bine de 35 de ani, continua cu seriozitate si incapatanare. De la U 209, la Scorpene si in final la submarine nucleare.

Pe zona aviatiei, programul Gripen E/F merge inainte, primele avioane sunt deja operationale in fortele aeriene braziliene si pana acum nu s-a discutat despre reducerea numarului initial agreat – 36 de unitati – ba dimpotriva, anul trecut ministerul apararii a anuntat ca exista intentia pentru o comanda de inca 34 Gripen E/F, cert este ca Brazilia construieste (partial evident) un supersonic multirol de generatie 4.5++ si 50 de elicoptere Super Cougar in timp ce altii nu sunt in stare sa fabrice un avion de antrenament reactiv de calitate (vezi India cu al sau LCA Tejas), semn ca Brazilia este o poveste din alta colectia decat cea tipica tarilor sud-americane.

Daca ne uitam si facem o scurta comparatie, Brazilia – o tara saraca si plina de probleme interne – si-a inceput drumul spre submarine nucleare cu o incapatanare demna de intreaga noastra admiratie in anii “80, iar la orizontul anului 2030 va detine propriul sau submarin nuclear. Evident ca programul nuclear nu a fost, cel mai probabil, o tinta in programul brazilian de submarine dar incet-incet au capatat incredere si acum merg spre aceasta exceptionala realizare.

Cate tari din lume, cu exceptia marilor puteri economice, se pot lauda ca au o industrie nationala care construieste atat avioane de lupta de generatie 4.5++ (si avioane militare de transport ultramoderne – Embraer KC-390), cat si submarine de ultima generatie?

Brazila este un rar exemplu prin care o tara reuseste sa aiba succes pe baza transferurilor de inalta tehnologie. Lucrurile in acest domeniu merg foarte dificil, iar Brazila ramane o tara a extremelor: favele, crima organizata, fracturi sociale in paralel cu avioane de lupta, submarine si o agentie spatiala foarte decenta.

GeorgeGMT

20 de comentarii:

  1. și eu mă râdeam de turneul sud-american al săsescului când el țintea niște colaborări strategice 😬
    profund uimit de valențele nucleare ale programului submarin brazilian și capacitătile lor industriale,habar nu am avut😳de apreciat .

    7
    • Stai linistit ca nici ficusul nu stia de treburile astea.

      7
    • Au industrie militara buna, fac celebrele MRLS Astros2 mk6, care lanseaza rakete la 80-150-300km. Nu strica o colaborare cu ei..Avand experienta construirii lui 209 si acum a submarinului Scorpene, in viitor nu am putea sa facem cu ajutorul lor 3 submarine, adica dupa 2028.- 2030…

      7
  2. Reiterez faptul ca Romania are logistica, adevarat mai veche si oamenii specializati pentru a constru structuri militare marine acvatice si subacvatice.Este necesara mai multa minte si doar o noua echipare si inzestrare a santererlor navale Mangalia. Nu cred ca este atat de complicat si dificil sa colaborezi cu suedezii ,dimpotriva spre exemplu pentru a construi submarine de o calitate exceptionala de ultima generatie A26 si mult mai ieftine de cat ale francezilor. Fac precizarea ca mai putin sau mai mult am informatii despre dotarile lui A26. In primul rand ca suedezii au pregatit trei proiecte pentru A26 pentru trei tipuri de submarine. Pelagic. Oceanic si Oceanic(extended range) puteti intra pe site Saab si va convingeti. La Mangalia se pot construi submarinele, corvetele, dar si remontul si echiparea moderna a fregatelor romanesti. Cu atat mai mult cu cat Saab are deja asocierea cu Damen. Vulnerabilitatea uriasa a Romaniei este la Marea Neagra. Aceste aspecte si nevoi militare cat si altele care privesc siguranta nationala a Romanaiei au nevoie de oameni cu ,,sange adevarat in vene’’ si specialisti adevarati care sunt animati de responsabilitate, patriotism, competenta profesionala, consecventa de ce nu viziune. Cu marea majoritate pe care o avem acum in posture cheie ne inecam corabia vrem nu vrem. Pentru ca in toata perioada de 34 de ani a fost promovat nepotismul, au fost promovati analfabetii, spagarii, curvele amantele, santajabilii, tradatorii si sabotorii nemului nostrum si fie-mi iertate expresiile mai purtin academice, avem o mare gramada de prosti de imbecili care sunt acum in maini cu parghiile nevoilor nationale. Dusmanii din jurul nostru si mai indepartati ne canta prohodul ca natiune si abia asteapta distrugerea neamului nostru pentru ca nimeni nu isi doreste o natiune puternica de 20 milioane de oameni si multi dintre ei inteligenti, aici in aceasta zona geografica a Europei si a lumii, la gurile Dunarii, Marea Negra si la intersectia multor interese meschine si criminale ale marilor puteri. Sa auzim numai de bine.

    28
    • Atat de inteligenți sunt ăia 20 de milioane încât de 34 de ani îi votează tot pe neocomuniști năpârliți in pesediști peneliști auristi și ce dracu or mai fi. Sunt într-adevăr și oameni valoroși dar preferă să-și vadă de ale lor, alt semn de jemanfishism dâmbovițean găunos. Dacă îi poți face să iasă din nepăsare, poate mai putem spera.

      16
      • nu e nepăsare!este conștientizarea realității socio-politice, cetățeanului simplu neconectat politic și bugetar i s-au taiat toate pârghiile de acces în ograda statului….vorba ciolacului,jmecheria bugetara😁

        15
    • Numai…..numai ca in Romania n au
      ramas deajuns cadre calificate, clasa mijlocie. Acei 5 milioane sunt
      in diaspora. Cu cine ai sa faci ce spui ? Calificati nu gasesti pe strada, ai nevoie sa instruiesti cadre
      noi, fapt care doreste timp.

      6
  3. soldatul Sveik

    Intradevar, submarinele sunt tot ce lipseste Braziliei.
    Probabil se gandesc la un conflict iminent cu Rusia ?!…
    Sa fie pregatiti ?!…
    Rusii cumpara intens de pe „Amazon” si cred ca se gandesc ca e in Brazilia !

    3
    • Brazilia a găsit în largul atlanticului cele mai mari zăcăminte de petrol și gaze la care mai multe țări s-au înscris vezi noi am găsit gaz dar nil sustrag turci cu ani în urmă că avem generali am umplut băncile Austriei și Ungariei cu aur de la Roșia montană iar apoi am fost călcați în picioare noi inca mai aveam in 38 cavalerie ușoară pe politicieni ii mai controlau legionari fugeau cu sume imense in America,anglia,Israel,grecia,Turcia și apoi și Carol 2 a furat doua armate pentru amanta lui.

      3
  4. Brazilia este tara saraca? Are un gdp de aproape 2 trilioane de dolari și este pe locul 10-11 mondial dupa gdp, având o populație de peste 200 de mil locuitori.

    10
  5. Brazilia este prima literă din BRICS. terminați naibii cu ideile astea de colaborare, de întrebări idioate dacă nu am putea să… România este NATO și UE. Clasa politică și muiștii ăștia puturoși care trăiesc din ajutoare sociale sunt frâna în calea spre avansul rapid al României.

    10
  6. Cam exagerezi în comparația ci indienii, ăia se chinuie să facă un avion al lor, proiectat și construit de ei, brazilienii au luat de-a gata avionul suedez nu au avut nici o contribuție a proiectarea sau dezvoltarea lui.

    4
  7. Totuși, de cine se apară Brezilia? Ce e, ca suprafață, mai mare decât toate celelalte tari vorbitoare de spaniola ce o înconjoară.

    1
  8. De sandilaul de nicolas maduro din Venezuela. Ai vazut cand a vrut sa ia partea de vest din Guyana? Daca ii vin idei precum pretenului sau putin vv sa ravneasca si la vreo parte din Brazilia?
    Da felicitari pt barazilieni si realizarile lor industriale si militare, dar cum s-a zis si in articol ce vor face ei cu saracia, infractionalitatea si discrepantele sociale care afecteaza o mare parte din populatia braziliana. Da au un mare pib pe tzara dar impartit la fiecare locuitor al Braziliei aceste este la limita de jos al unui trai decent, mult mai scazut decat al ……Romaniei.
    Eu am o problema sa inteleg tarile in care este mare saracie iar ei cumpara armamente noi noutze care evident sunt scumpe (vezi : India, Pakistan, Filipine, Brazilia, etc). Din pct asta de vedere Romania cel putin cu afacerea de cumparare a F-16 ABM Falcon sh din Portugalia si Norvegia a facut o buna afacere. Ca forta armata i-ti poti face treaba foarte bine si cu armamenta sh modernizate. Intr-un articol de ieri se mentiona cazul Argentinei care in ceasul din urma va cumpara F-16 ABM Falcon sh din Danemarca si P-3 Orion sh din Norvegia. Muy bien!
    Parerea mea pt Brazilia si Argentina mult mai indicat era F/A-18 AB Hornet sh modernizat. Dar ei au ales altceva. Cand ai litoral mare si zona economica exclusiva maritima mare de aparat e bun un avslmr bimotor. Chiar si pt Romania/ArmRo nu ar strica o escadrila de 16 avslmr bimotoare pe Baza Mihail Kogalniceanu CT.

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *