Germania cumpara Patriot PAC3+ si JASSM ER

Ingrijorat de modul in care rusii duc razboiul in Ucraina, mai ales de atacurile cu rachete asupra oraselor ucrainene, Berlinul si-a facut socoteala si a iesit ca doar cele zece baterii Patriot (alte doua au fost donate catre Kiev) nu ar face fata, cu atat mai mult cu cat germanii detin doar sisteme ceva mai vechi Patriot PAC 2, nevand PAC 3+ (sistem anti-balistic) in inventar.

Astfel incat pe 20 martie comitetul pentru buget al Bundestag a aprobat achizitia a patru baterii Patriot pentru o suma relativ mica, doar 1,4 miliarde de euro. Banii vor proveni din fondul de 100 de miliarde de euro destinate achizitiilor de tehnica de lupta, fond infiintat in 2022.

Cele patru noi baterii Patriot vor fi in configuratie anti-balistica – PAC 3+ dotate cu radarul AN/MPQ-65, in conditiile in care noul radar 360* – LTAMDS [Lower Tier Air and Missile Defense Sensor] – destinat Patriot este inca in faza de testare.

De asemenea Berlinul ar fi primit din partea Northrop Grumman si propunerea de a cumpara sistemul integrat de comanda si control ICBS.

Decizia de a cumpara inca patru sisteme Patriot vine in urma hotararii achizitiei a 500 de rachete noi Patriot GEM T (anti-aeriene) in cadrul unui program  pan-europen mai amplu din care si Romania face parte cu 200 de rachete. Per total 1000 de astfel de rachete vor fi produse in Germania pentru aliatii europeni.

Si daca tot suntem la capitolul rachete cumparate de germani, recent ministrul apararii a anuntat ca Berlinul va cumpara si 75 de rachete de croaziera JASSM-ER si este de asteptat ca in toamna contractul cu Lockheed Martin sa fie semnat.

JASSM-ER face parte dintr-o lista de cumparaturi mai ampla care vizeaza armamentul necesar celor 35 de F 35A comandate deja de Berlin. Pe langa cele 75 de rachete de croaziera JASSM-ER, germanii au mai cumparat: 105 AIM-120C-8 AMRAAM si 770 bombe (344 GBU-53, 264 GBU-54 si 162 BLU-109). Evident discutam despre un pachet minimal.

Dar recent, Berlinul a facut o cerere pentru achizitia a inca 969 AIM-120C-8 AMRAAM pentru 2,6 miliarde de euro, racheta americana fiind integrata si pe Eurofighter.

Suma implicata in achizitia celor 75 de rachete este in jurul a 605 milioane de euro.

Pe numele ei intreg AGM-158B JASSM-ER, racheta americana de croaziera cu lansare din aer a intrat relativ recent in arsenalul american in anul 2014. Cu o raza estimata intre 800 si 1000km, racheta este prea mare pentru a incapea in calele interne ale F 35A putand fi folosita doar montata pe aripi avand astfel dezavantajul de a compromite invizibilitatea radar a aparatului purtator.

Racheta in sine are un profil radar redus si o incarctura de lupta penetranta de 450kg. Ghidajul este asigurat de un sistem inertial (INS) ca si de unul GPS, iar pentru faza terminala a zborului si recunoasterea tintei  JASSM dispune de un senzor IIR, acesta din urma asigurand nu numai o acuratete foarte buna ci si capacitatea rachetei de sorta si gasi excat tinta pe care a fost programata s-o distruga.

Pana in acest moment JASSAM sau varianta ER se afla in dotarea US Air Forces, Australiei, Marocului, Finlandei, Poloniei si in viitor Germania, Olanda si Japonia o vor detine in arsenal.

JASSM ER va fi bratul lung al F 35A germane in timp ce flota de Eurofighter a Berlinului se va baza in continuare pe rachetele de croaziera KEPD-350 Taurus, rachete care au un sistem de ghidare similar (INS, GPS si IIR) si pe care germanii le au in stocuri intr-un numar de 600 de unitati insa doar 150 sunt apte de lupta, restul avand nevoie de o refacere a resursei, iar acest lucru se va intampla, conform unei declaratii recente a ministrului german al apararii Boris Pistorius.

GeorgeGMT

57 de comentarii:

  1. Sa zic ca am citit, dar nu mai stiu unde, ca doresc sa modernizeze si restul sistemelor Patriot la versiunea 3+.

    E impresionant cat de scumpe sunt rachetele moderne.

    6
  2. @George
    Cred ca o mentiune este necesara: Taurus are pe langa sistemele INS si GPS, si un sistem de ghidare TERCOM / IBN (terrain contour matching / image-based navigation) care este considerat fi superior sistemelor INS . Deasemenea zborul la foarte joasa altitudine este controlat printr-un radio altimetru si prin TGSN (thermal imaging head of homing). Ca si la alte rachete de croaziera exista posibilitatea prin dual link, sa ii fie schimbata desemnarea tintei in zbor. Pregatirea tintei poate fi in mai multe moduri, cel standard fiind facut ca la Storm Shadow (datele de zbor pre-incarcate dintr-un terminal) cu mentiunea ca exista si o simulare 3D a traseului optim tinand cont de multe variabile, sistem dezvoltat de Elektroniksystem-und Logistik-GmbH (ESG Munich parte din Hensoldt)

    22
  3. La noi , în ce stadiu mai suntem cu Sky ceptor?

    2
  4. Saracii bobati !
    Nemții și ale lor probleme ……sărăcuții , numai de ei nu îmi mai vine să plâng și să mă tăvălesc pe jos, de grija lor ……offff ,offff !
    Scurt pe doi …când ai bani îti permiți să cumperi …..când „NU”…. faci pdf-uri , precum Romania!
    Nu știu de voi restul , dar pe mine mă sperie idea unei Germanii bine înarmate și pe picior de razbel .
    Îmi aduce aminte de începutul WW2 !
    Ușor, ușor…cine știe… poate ne trezim cu alt inamic in spate și un alt pact Ribbentrof-Molotof între greii Europei !
    Cine garantează că nu se poate întâmpla așa ceva …..
    America ….oare ?!?!?
    Iar suntem prinși în ofsaid….. Offff.
    Nu ne învățăm minte ,sa nu mai ne bazam pe alții !!!!!!

    13
    • Pe mine ma sperie o Germania dezarmata si cu o armata saraca, cum e acum. O Germania puternica si democrata e o garantie de securitate rivalizata doar de SUA.

      32
    • tu compari Germania de acum cu Germania lui Hitler? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      27
      • De ce nu aș compara ……?
        Ai impresia că la o adică Germania actuală, nu ar face același lucru ca în trecut?
        Sa fim cu băgare de seamă și să nu ne mințim că Germania ne este prietenă ….. Interesele geopolitice se pot schimba peste noapte și ne putem trezii cu pumnalul in spate !
        Cât vine vorba de azism…el încă nu a murit …trăiește bine merci in inimile nemțești și nu numai !
        Putina atenție domniile voastre… sa ne reamintim ,ca până nu demult , înainte de razb din Ucraina ……..Germania +Rusia= love

        11
        • Nu era nici un love, era o strategie gresita, conform careia daca Rusia este dependenta economic de Europa atunci razboiul este evitat. Putin a fost tratat ca un om rational caruia ii pasa de economie, prosperitate, etc; s-a dovedit ca nu este asa. Toata Europa si SUA l-au judecat gresit pe Putin. Voalul a fost ridicat in 2022 iar acum Germania este cel mai mare sustinator financiar si militar al Ucrainei si liderul European in materie de reinarmare.

          Sa compari Germania actuala cu cea a lui Hitler e nebunie curata. Doar Putin si sustinatorii lui ved nazisti peste tot.

          38
          • Susținător al lu putler ….nici pomeneală ….poate călău de as avea ocazia !
            Dar revin la idea primordială și iarta-mi îndrăzneală ….Ești cam orb , când te uiți la nemți și nu vezi interesele din spatele cortinei .
            La o singura chestie ai dreptate : americanii și unii dintre europenii vestici s-au înșelat in ce-l privește pe ,Puțin și a lui Rusie.
            Revansardismul rusesc a fost ,și va exista cat exista o Rusie pe pământ .
            Cam aceași meteahnă o pot zice și despre germani .
            Nu mă crezi?
            Ai tică răbdare ……sa se pună pe picioare mașinăria nemțească ;că prevăd un viitor tare negru pt estul Europei și nu numai …. Spune-mi Nostradamus…… Dar când neamțul e descătușat din lanțuri și Rusu nu și-a luat pastilele ………Europa se cutremura !
            Dovada sta cele două razm mondiale .
            Cine te va apăra de asia 2 grei ????
            americanul începe a-l durea in cot de Europa și se repozitioneaza pe partea indo pacifica unde dragonu chinezesc îl șicanează !
            Te va apăra francezul , spaniolul sau poate speri la ajutorul britanic …..
            Offff ce visători de pace sunteți ; când de fapt la ușă stă călăul cu toporul bine ascuțit !

            3
            • OK. Nu vrei sa intelegi ca Germania (alaturi de UK, Spania, Franta coloniala), spre deosebire de Rusia, s-a schimbat. Rusia a ramas la liderul suprem cu gandire de sec XIX, XVIII, Germania e una dintre cele mai functionale democratii din lume.

              In materie de responsabilitate nationala pentru securitate, aici iti dau dreptate. Oricat de tare e NATO, SUA sau Germania, asta nu ne scuza de la nevoia de a ne inarma cat mai mult cu putinta.

              24
        • Starea economic-social-politica din anii 1920 au dus la mediul propice pentru a crea statul nazist in Germania.

          Problema nu e Germania in sine, ci realizarea acestor conditii, care pot aparea in orice stat, chiar si la noi. Avem destui care voteaza cu AUR.

          America flirteaza cu extrema dreapta, iar in ultima vreme republicanii + Putin = love

          13
          • Tocmai asta văd ….
            o stare social-economica, ce se apropie de punctul culminant …propice reapariției acelor mentalități din secolul trecut.
            Spre deosebire de nemți sau ruși ….etc,etc ;noi (Românii)nu prea avem afinități de a duce războaie de cucerire de noi teritorii…. Ei au !
            Nu cred că este greșit când constat și atrag atenția, că un vechi prieten/inamic se reînarmează și nu știm cu adevărat interesele lor…putem doar specula .
            Am mai fost luați prin surprindere și am cules roadele amare ale înfrângerii ….deci e bine să căscam ochii !
            Polonezii spre norocul lor , observ că au tras învățăminte din ultimul rasboi și se pregătesc temeinic ….
            noi nu prea, spre deloc !

            7
            • Chiar si acceptand viziunea isterica ce o aveti asupra Germaniei, credeti ca intr-o situatie in care Germania si Rusia ataca simultan si infratit Romania sau Polonia, mai are importanta ce faci? Daca lucrurile stau cum credeti dumneavoastra, cheltuielile militare ale Poloniei si Romaniei sunt in zadar (sau credeti ca te poti apara de ambele?)

              Eu va propun sa cititi istorie, dar sa nu va rezumati la ea. Mai priviti si in prezent si informati-va ca atare. Daca istoria era suficienta pentru a intelege realitatea atunci SUA si Anglia erau si acum in razboi, sa nu mai zic de puterile Europene.

              14
        • Monșer, Jermania de atunci era cu germani, și ceva evrei, și unii tâmpiți au considerat că nu pot coexista aceste două etnii. Jermania de azi e plină de turci, alte culori, și restul nemți, în general bătrâni. Filonul nazi chiar dacă există, ori e reprimat, ori e cu procente mici în politică (vezi AfD). Oricum, România tot cu Germania va merge, că mai bine pierzi cu ei în loc să câștigi cu rușii.

          11
        • Pana mea, iti e frica de o Germanie inarmata dar nu iti e frica de o Rusie si mai inarmata, si mai agresiva si plina de limbrici spalati pe creiere.
          Pana la urma si Polonia e suficient de mare sa faca probleme, Ucraina are si experienta de lupta cum prin europa au doar englezii (cred).
          Sunt sigur ca ai vrea sa stam cu puli*a la soare sa vedemcum rasare de la rasarit…

          9
    • Nu iti fie frica acum daca este sa se duca spre est o sa se duca impreuna cu francezii „sold la sold” vorba unui clasic.
      Si pana la urma toata vina o poarta Rusia si Trump ei au zgandarit nemtii sa se inarmeze sa vezi cand se vor prinde ca pot sa devina exportatori mondiali in domeniu si ca au cu ce, peste 3-5 ani o sa fie altfel Armata Germana.

      6
      • La nemți le va trebuii ceva vreme sa se pună pe picioare din punct de vedere militar …. 3-5 ani …nu; mai degrabă vreo 8-10 ani.
        În cea ce privește plecarea lor de braț cu francezii într-un eventual razbel contra Rusiei …mă îndoiesc !
        Bunicul meu (Dumnezeul să-l ierte ) îmi spunea când eram mititel …ca fost în WW2 și a văzut cum e sa pleci la razb cu un sef și să revii cu altul !
        El îmi zicea …ferească Dumnezeu să mai se ridice o dată menții …că vai și jale tataie….. cu rușii o mai scalzi ; le dai de mâncare și băutură și ceasu dl mana de e căzu….. și scapi ….!
        Dar de Neamț nu mai scapi !
        Părerea mea sinceră e sa ne uitam bine cine ne sunt aliații adevărati ….. în caz de pac,pac și bum,bum !
        Și sa fim cu băgare de seamă la o remilitarizare a mașinăriei germane .
        Să de-a bărbosul de sus ,sa nu am dreptate !

        3
        • alți “moși “ spun exact inversul…

          37
          • Exact.Toti batranii, inclusiv bunica mea, care au prins razboiul cu care am reusit sa vorbesc au spus exact contrariul.Adica germanii erau baieti „subtiri” , unde erau incartiruiti aveau relatii amiabile cu localnicii, cand au venit sovieticii parca a navalit un roi de lacuste. Violenti, aroganti, neciopliti, cand puneau mana pe un lucru acela trebuia sa fie al lor fara sa plateasca, nu mai zic fete violate etc.

            47
            • Ce coincidenta, bunica mea spunea la fel! Hmmm…cred că au nimerit printre puținii nemți buni și ruși rai! :))))

              Curat murdar, tovarăși!

              17
            • Cand au trecut nemtii prin sat, au salutat lumea si au plecat mai departe. Cand au venit rusii, bunica mea si surorile ei adolescenta au stat ascunse cateva luni.

              In oras, strabunicu-miu era instarit, avea casa cu gradina mare, rusii s-au cazat fortat la el. Casa a ramas intreaga pentru ca strabunicul, care vorbea mai multe limbi, s-a dus expres sa-i invite pe ofiteri in casa la masa si a dat de un ofiter cu bun simt.
              In gradina, soldatii rusi veneau cu bunuri „imprumutate” de pe la vecini, se imbatau si nu era seara fara sa se cutiteze intre ei.

              Era o vorba din batrani care zicea sa nu-ti fie frica de otomani si alte natii, ci de muscali.

              8
        • @Paul-rap,rap,rap si zinzinzin! te doare mucii ba vere.

          ai grija sa nu ti plezneasca tendonul ala care´ti tine gandurile la un loc.

          10
        • Rusi buni…

          Or fost și de ăștia,mosuleti de 50+ ani luați cu japca și puși sa păzească diverse.
          Da’ grosul,aleluia maică.

          De nemți numai de bine am auzit.

          22
        • Mama mii a spus că mamaie care a prins al doilea război mondial vorbea frumos de nemți și nu vorbea frumos de ruși.

          6
    • pe mine mă sperie românica.

      7
    • Germania Westica a fost bine inarmata pe tot parcursul anilor 70 – inceputul 90 , si nimeni nu vedea Bundeswehr’u ca o amenintare la democratie. De-atuncea a degradat nu numai Bundeswehru dar si Germania in-sine. Totul depinde de conducere. DIn pacate prea multi agenti KGB/GRU/Stasi.

      8
  5. NB: deci se poate si fara licitatie !

    6
  6. Ioan Iulian Mitroi

    Lume lume , s-a privatizat Arsenal Reșița . Fabrică aflată în spatele casei mele 😅 De 15 ani aștept clipa asta ! Cică vom face în primă fază , obuze de 152 , comuniste . E bine și așa . Programul investițiilor prevede 3 faze . Ce o fii , om vedea . Ieri au fost la noi oficiali guvernamentali pentru a semna contractul cu o firmă din Anglia !

    22
  7. Legat si de IBCS, sper ca dupa semnarea contractului pentru SHORAD/VSHORAD sa demaram si noi achizitia pentru asa ceva. Daca si jumatate din ceea ce prezinta cei de la Northrop Grumman este adevarat, sistemul asta este absolut fenomenal.

    6
  8. Eu vad ca se face ușor ușor coada la JASSM ER. Ne băgăm și noi când ajung livrările prin 2035, la fel ca la F35 😞. Ce sincronizare perfecta!

    5
  9. O veste cat 20 la un loc vom produce pulbere si explozibil cu ajutoru nemtilor daca tot vb de ei super🫡🫡Reinmetall +UE ca ai nostrii dorm .

    3
  10. nemtii au dezlegare la bunătăți😬

    1
  11. In diversitatea ei – mult mai mare decat proportia dintre populatia de 80 ml. fata de cat are Ro – Germania are o polarizare a deschiderii culturale intre urban si rural, respectiv intre vest si est. Chestia asta se vede si la noi fix la fel: cine provine din comunitati mici si cu influenta ruseasca (cu cat mai departe in est si nord, eventual de dincolo de Prut, cu atat mai acut) are inclinatii conservatoare, in timp ce in orasele mari optiunile economice si aglomeratia favorizeaza toleranta si coeziunea societatilor pestrite.

    Cum romanii care ajung pe la nemti presteaza de obicei joburi pt care nu se cer calificari inalte, contactele lor cu populatia locala sunt incadrate de nisa economica in care isi duc viata:

    * Muncesti in constructii sau in retail – ai colegi de munca mai de pe la tara sau de la marginea orasului, locuiesti intr-un cartier in care iti poti permite chiria intre altii asemenea iar timpul liber ti-l petreci pe masura bugetului, intre oamenii cu care esti deja obisnuit de la munca si din zona in care locuiesti – chiar daca ocazional bantui prin „Innenstadt”. Programul de munca iti limiteaza suplimentar posibilitatile de a descoperi alte straturi ale societatii, ca una e sa pleci la munca de la 5-6 dimineata de acasa iar cu totul altceva e sa incepi programul undeva intre 8 si 10, la o sueta cu colegii pe terasa, cu capucino si mango la discretie de la firma.

    ** In consecinta, nu e nici o conspiratie ca aia care is trecuti pe la nemti, in majoritate s-au intors cu preconceptia ca nemtii sunt rasisti sau stiu eu cum naiba isi mai catalogheaza.

    *** Din fericire, preconceptiile astea nu au rezonante decat in bulele de saracie prin care au trecut prapaditii de romani, crezand ca au inteles ei cum e in Germania. Per ansamblu relevanta e optiunea de vot pentru Bundestag, de unde se vede clar cati au ramas cu mintea si cu valorile de la tara si cati au incaltat ciubotele de orasean.

    **** Daca pui asta in contextul mai larg in care luteranismul promoveaza prin esenta lui lectura si intelegerea independenta a textelor (nu intamplator, momentul „0” a fost o lista scrisa, pe usa unei biserici), educatia pentru toata lumea si dezvoltarea cunoasterii, in timp ce majoritatea alternativelor trag mai degraba pe dogmatizare, deja se poate deduce ca cel putin ortodoxismul o sa ne tina departe multe generatii de nivelul de dezvoltare al societatii, economiei si cercetarii din Germania…. ca dintr-un fond social in care libertatea de gandire e intr-un decalaj atat de mare fata de nemti, practic nu ai de unde sa scoti masa critica de elite, care poata duce la o „renastere”.

    26
    • Cel mai articulat răspuns citit pe aici în ultima vreme!

      8
    • Scuze, visezi cu ochii deschisi?!
      Nu prea esti racordat la realitatile din UE…..
      Progresismul este o mare prostie ,devastatoare pt Europa,América….

      1
    • @Coscogeamitea

      Ca de obicei aberezi in still mare cu generalizari grosolane.

      8
      • Hotul striga „hotul !” 😉

        Rasismul e generalizarea grosolana, faptul ca lumea evolueaza prin urbanizare e o teorie veche mai veche si mai solida decat Europa si Rusia impreuna.
        Nu-i nici o rusine sa fii de la tara si sa porti cultura de acolo, jenant e insa sa fii destul de destupat incat sa poti intelege directia evolutiei si sa refuzi sa te adaptezi, deschizandu-te catre diversitatea oraselor.

        2
        • Se poate generaliza si in sens invers:
          – „evolutia” prin urbanizare contemporana este un stereotip ideologic care completeaza strategia de atomizare a societatii si a familiei.
          – „rasismul” ruralilor(de fond) este diferit de cel al orasenilor(de forma). A fi acceptat de o comunitate rurala implica munca tapana, solidaritate in
          vicisitudine cu vecinul, competente si disponibilitate sociala. Conteaza mai putin daca esti bronzat sau ochii sunt mai oblici…
          – „diversitatea oraselor” implica actualmente explozia crimelor, a comportamentelor deviante, a dezagregarii liantului social etc
          – calitatea vietii la tara este superioara din unele pdv celei de la oras
          -…

          6
        • @Coscogeamitea

          Am mai auzit placa asta cu la tara sunt muncitorii si la oras sunt burghezii si mosierii.

          Credeam ca s-au terminat zilele cand aud retorica asta..

          2
          • E o nedreptate pe care statul român nu are interes să i îndrepte. Excepțiile sunt extrem de puține și se datorează practic unor eforturi locale „antisistem”.

            In Germania lupta asta se poarta pe termen lung, că momentul de acum 30 de ani nu a putut fi finanțat destul și consecințele se vad azi in hărțile cu distribuția opțiunilor de vot. Conservatorismul nu înseamnă acolo doar apetitul pentru „populismul de dreapta” al esticilor din afara orașelor mari ci și încremenirea celor din Bavaria într-un mod de viață din ce in ce mai neadaptat, foarte des in conflict cu politicile si programele federale – tranzitia de la gaz rusesc la regenerabile spre ex.
            Cea mai mare limitare e din cauza lipsei de profesori – nu e destul să faci școală pe i-pad din păcate.

            Oameni că ține schimba trendul in comunitățile in care au ales să reziste daca reușesc să accepte că nu orice gard poate fi și are nevoie sa fie apărat.

  12. Pana la urma AIM-120C-8 este tot una cu 120D?

    1
    • Ai aici diferentele, nu am gasit AIM-120 C-8…

    • Inseamna cam acelasi lucru, din ce vad aici:

      https://www.mobilityengineeringtech.com/component/content/article/48198-aim-120d-3-air-to-air-missile

      The AIM-120D-3 is produced under the Form, Fit, Function Refresh, or F3R, program.

      „The AIM-120D-3 Functional Configuration Audit follows a test program encompassing captive carry missions, platform bench testing and a series of live firings from multiple Air Force and Navy platforms — proving out the weapon’s effectiveness. F3R testing continues with the AIM-120 C-8 variant — designed for international customers — with FCA expected on that version later this year.

      All AMRAAMs planned for production are D3 or C8 variants incorporating the F3R functionality.”

      AIM-120 C-8 –> max range max range > 180Km

      Si inca:

      „The AIM-120C deliveries began in 1996. The C-variant has been steadily upgraded since it was introduced. The AIM-120C-6 contained an improved fuze (Target Detection Device) compared to its predecessor. The AIM-120C-7 development began in 1998 and included improvements in homing and greater range (actual amount of improvement unspecified). It was successfully tested in 2003 and is currently being produced for both domestic and foreign customers. It helped the U.S. Navy replace the F-14 Tomcats with F/A-18E/F Super Hornets – the loss of the F-14’s long-range AIM-54 Phoenix missiles (already retired) is offset with a longer-range AMRAAM-D. The lighter weight of the enhanced AMRAAM enables an F/A-18E/F pilot greater bring-back weight upon carrier landings.

      The AIM-120D is an upgraded version of the AMRAAM with improvements in almost all areas, including 50% greater range (than the already-extended range AIM-120C-7) and better guidance over its entire flight envelope yielding an improved kill probability (Pk). Initial production began in 2006 under the Engineering and Manufacturing Development phase of program testing and ceased in September 2009.[38] Raytheon began testing the D model on August 5, 2008, the company reported that an AIM-120D launched from an F/A-18F Super Hornet passed within lethal distance of a QF-4 target drone at the White Sands Missile Range.[39] The range of the AIM-120D is classified, but is thought to extend to about 100 miles (160 km) or potentially up to 112 miles (180 km).[40]

      The AIM-120D (P3I Phase 4) is a development of the AIM-120C with a two-way data link, more accurate navigation using a GPS-enhanced IMU, an expanded no-escape envelope, improved HOBS (high off-boresight) capability, and a max speed of Mach 4.[41] The AIM-120D is a joint USAF/USN project for which Follow-on Operational Test and Evaluation (FOT&E) was completed in 2014.[42] The USN was scheduled to field it from 2014, and AIM-120D will be carried by all Pacific carrier groups by 2020, although the 2013 sequestration cuts could push back this later date to 2022.[43] The Royal Australian Air Force requested 450 AIM-120D missiles, which would make it the first foreign operator of the missile. The procurement, approved by the US Government in April 2016, will cost $1.1 billion and will be integrated for use on the F/A-18F Super Hornet, EA-18G Growler and the F-35 Lightning II aircraft.[44]”

      Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/AIM-120_AMRAAM

  13. * „strategia de atomizare a familiei” ?!

    ** probabil sună hazliu, dar integrarea outsiderilor se întâmplă la fel și la oraș, doar că oportunitățile de cooperare sunt mai diverse.

    *** urbanizarea e o consecinta a comertului și a competiției – orașele la rândul lor prospera atunci când oferă societăților avantaje competitive. Asta înseamnă evoluție, care la fel ca lumea vie se bazează pe „trade-offs” („compromis” e nepotrivit). Modelul franțuzesc de urbanism, in care banlieu-urile devin o plagă, nu e singurul. Există alternative mult mai sustenabile chiar în nucleul Europei.

    **** despre calitatea vieții și ce factori implica ea cel mai bine afli direct de la generațiile „Home-Office”, care au de ales intre viața de la țară și chiria de la oraș. Evoluția asta conduce deja la reoptimizari ale dimensiunilor și distribuției comunitatilor – „criza imobiliara”, cum ii zice presa

    2
    • Tu ai dormit prost in ultima perioada?Sau esti nebagat in seama prin sfere mai inalte iasa ca poluezi spatiul pe aici cu aberatii scrise in limbaj filosofic.

      8
      • https://www.lesechos.fr/2005/11/banlieues-mais-que-font-les-architectes-1067938

        „Le compte à rebours est commencé et aucune commune n’est à l’abri d’une nouvelle fièvre. Il faut se réveiller parce que c’est un combat contre la montre, qui intéresse toute l’Europe. On ne fait pas la ville d’un claquement de doigt.”

        * Presupun că te descurci cu traducerea 😂

        3
        • Mai amuzant decat emoticonul tau mi se pare faptul ca din cand in cand apare cate un ratacit ca tine care crede ca este singura persoana citita de pe aici. Pe deasupra mai esti si foarte incantat de tampeniile pe care le scrii iar din frenezia cu care le postezi aici deduc ca ai o reactie aproape orgasmica atunci cand o faci.

          4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *