Ce, nu credeti? Chestia cu Polonia si fundul sacului… elicoptere AH-64E Apache

WASHINGTON, 21 august 2023 – Departamentul de Stat a luat o hotărâre de aprobare a unei posibile vânzări militare străine către Guvernul Poloniei a elicopterelor AH-64E Apache și a echipamentelor aferente, pentru un cost estimat de 12,0 miliarde de dolari. Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării a eliberat astăzi certificarea necesară notificând Congresul despre această posibilă vânzare.

Guvernul Poloniei a cerut să cumpere

  • nouăzeci și șase (96) de elicoptere de atac AH-64E Apache;
  • două sute zece (210) motoare T700-GE 701D (192 instalate, 18 de schimb);
  • nouăzeci și șapte (97) AN/ASQ-170 Sisteme pentru Achiziția și desemnarea țintei modernizate Sight/AN/AAR-11 Senzori de vedere nocturnă pilot modernizați (M-TADS/PNVS) (96 instalați, 1 de rezervă);
  • treizeci și șapte (37) de radare de control al focului (FCR) AN/APG-78 ansamblu montat pe catarg (MMA) (36 instalate, 1 de rezervă);
  • treizeci și șapte (37) de unități electronice radar (REU) Longbow Fire Control Radar (FCR), (36 instalate, 1 de rezervă);
  • nouăzeci și șase (96) de interferometre de frecvență radar modernizate (MRFI) AN/APR-48B;
  • o sută două (102) AN/AAR-57 Common Missile Warning Systems (CMWS) (96 instalate, 6 de schimb);
  • două sute patru (204) AN/ARC-231A, cu emițătoare receptor RT-1987, radio Frecvență foarte înaltă/frecvență ultra înaltă (VHF/UHF) (192 instalate, 12 de rezervă);
  • o mie opt sute patruzeci și patru (1.844) rachete Hellfire AGM-114R2;
  • nouăzeci și șase (96) M36E8 Hellfire Captive Air Training Rachete (CATM);
  • patru sute șaizeci (460) de rachete comune aer-sol (JAGM) AGM-179A;
  • cinci sute opt (508) rachete Stinger 92K Block I;
  • și șapte mii șase sute cincizeci (7.650) WGU-59/B Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS-II) Secțiuni de ghidare (GS).

De asemenea, sunt incluse seturi de detectare a semnalului radar; Seturi de detectare cu laser; Transpondere de identificare prieten sau dușman (IFF); Modemuri de date îmbunătățite; Terminale Tactice Mici; Sisteme îmbunătățite de distribuire a contramăsurilor (ICMD); Ghidatori automate de direcție; Senzori de viteză radar Doppler; Miezuri comune altimetrului radar (RACC); Set de navigație aeriană tactică (TACAN); Receptoare Global Positioning System (GPS); Încărcător de chei simplu; Mitraliere automate cu sistem avansat de arme; lansatoare de rachete; rachete; muniţie; Receptor sistem aerian fără pilot (UAS) Manned-Unmanned Teaming (MUMT); truse MUMT aer-aer-sol; dispozitive de antrenament; sisteme de comunicații; căști de protecție; simulatoare; generatoare; echipamente de supraviețuire a echipajului de zbor; echipamente de transport si organizare; piese de schimb si reparatii; echipamente de sprijin; scule și echipamente de testare; date tehnice și publicații; echipamente de instruire și instruire a personalului; Guvernul SUA și asistență tehnică contractantă; servicii de suport tehnic și logistic; și alte elemente conexe ale programului și sprijinului logistic.

Costul total estimat este de 12,0 miliarde de dolari.

Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui Aliat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa.

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind o forță credibilă care este capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO. Polonia nu va avea nicio dificultate în a absorbi acest echipament în forțele sale armate.

Vânzarea propusă a acestui echipament și suport nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.

Contractorii principali vor fi Boeing, Mesa, AZ și Lockheed Martin, Orlando, FL. Cumpărătorul a solicitat compensații (offsets). Orice acord de compensare va fi definit în cadrul negocierilor dintre cumpărător și antreprenor(i).

Implementarea acestei vânzări propuse va necesita deplasarea temporară a cinci până la opt reprezentanți ai guvernului SUA și a contractorilor în Polonia, pe o durată de până la cinci ani, pentru a sprijini pregătirea și pregătirea echipamentelor.

Nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii pentru apărare a SUA ca urmare a acestei vânzări propuse.

Această notificare cu privire la o potențială vânzare este cerută de lege. Descrierea și valoarea în dolari sunt pentru cea mai mare cantitate estimată și valoarea în dolari pe baza cerințelor inițiale. Valoarea reală în dolari va fi mai mică, în funcție de cerințele finale, de autoritatea bugetară și de acordurile de vânzare semnate, dacă și când sunt încheiate.

Toate întrebările referitoare la această propunere de vânzare militară străină ar trebui să fie îndreptate către Biroul Afaceri Politice Militare al Departamentului de Stat, Biroul pentru Afaceri Publice și Congresului, pm-cpa@state.gov.

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/poland-ah-64e-apache-helicopters

77 de comentarii:

  1. Acest articol e postat cu scopul de a vedea ce mai face Ghita Bizonu’.
    #96Cobra

    27
    • #96,un numar simbolic pentru noi… ăsta și cei 15000 de specialiști ai cdr-ului.
      că luminița nu a mai apărut.
      multă sanătate bizonului.

      25
  2. La Stinger e producția pe un an juma’, iar de JAGM … Din 2018 pina februarie 2023 LockMar a facut fix 1000.

    3
  3. Incredibilă viteza cu care se miscă coreenii – primul Chunmoo integrat pe Jelcz 8×8 a ajuns in Polonia, anul asta mai vin 17 ( din 288 ) si ( dacă mi-aduc bine aminte) 2500 de rachete ( din 23000)
    https://twitter.com/visegrad24/status/1693614575856279690

    10
  4. Cu parere de rau , nu am access la meetings inside Pentagon …scenarii diverse , sau bilete sub presul de la intrare .
    Unchiul Sam joaca tare. Era o vorba mai demult…”iti dau un spitz in cur „…cam asta este.
    Polonia devine nuca tare\\”spitzul” puterilor ocidentale impotriva lui Ivan Turbinca.
    Cu o Germanie diluata nu sa putut si alte pe linga , o Romanie corupta criptocomunista nici atit…..Hunii sug de tita mamei rusei…. gogosarul bulgaresc e discutabil…deci POLONIA.
    Da-Le Doamne sa aiba ….ca e la vecini . Alo, alo! vecine miine dai la mine roaba aia sa car balegaru ca vine sezonu , sezonu si nu am cu ce .

    33
  5. Hmm, deci asa arata o bariera…

    Daca Polonia e bariera, noi ce suntem? Poarta pentru VIP?

    15
    • Exact , Poarta ! La noi, EI discuta de Poarta Focsanilor care e la 200 km de Nistru si anuleaza contracte de aparare !! Jumatate din politicieni sunt urmasi si infiltrati care sunt in stare sa-ti spuna ca URSS ne-a „eliberat”. Pentru ei se mentine si un parlament cat al Frantei sau Germaniei…. Vedeti ca „monta” redivivus ! El care statea f mandru in poze spatele lui putin si alturi de erdogan,

      25
  6. Si pe la noi se dau astia cu curu de pamant ca trebuie sa dam 6 miliarde pe 32 de f 35…achizitii tata la polaci..fara licitatii fara anulari fara scarpinat in ceafa ca sa nu zic in cur ,.. scuzati franceza

    22
    • Daca bunul e unul unic si special, care e necesitat de aviatie, si nu prea are
      concurenta, e firesc sa nu fie licitatie,
      luand in vedere ca pretul e stiut si dat.
      (Ex, la copaie Damen nu-i cazul asta.)
      Asta i diferenta.
      Eu personal in cazul lor asi cumpara mai
      putine si asi cumpara o gramada de drone de tot felul in loc. Cum se vede
      dronele sunt ieftine si fac treaba. Helicopterele din partea lor, insine, cad ca mustele?

      11
  7. Felicitări Poloniei, trebuie luat exemplu. Încă îmi amintesc cand eram copil și am auzit de cele 96 elicoptere AH 1F Cobra ?. Probabil ca cineva de la Pentagon se va îndura de noi și ne va ‘îndruma’ ce vom cumpara.

    8
  8. Era cunoscuta intentia dar totusi ma mira, mai ales numarul mare, in conditiile in care in Ucraina elicopterele de atac, elicopterele in general, au cazut ca mustele si s-a dovedit ca in cazul unui front intesat de AA nu prea mai ai ce face cu ele.
    Daca nu ai suprematie aeriana, pt ca aviatia sa vaneze AAul inamic, nu prea ai ce face cu ele.

    14
    • S-au prins si rusii ca elicopterele de atac functioneaza mai bine in defensiva.
      Cu radare si IR performate, stau mult in spate – prea departe pentru MANPADS si prea jos pentru AA – si dau dupa tancurile care avanseaza.

      Pentru operatiuni ofensive, ai drone.

      Japonezii au declarat ca renunta la Apache si trec pe drone.
      Pe post de elicopter defensive, cum le folosesc rusii acum, nici nu ai nevoie de ceva specializat, poti sa pui senzorii de care ai nevoie pe o platforma multifunctionala. De aia nici nemtii nu mai investesc in Tiger si trec pe multifunctionale usoare.

      13
    • HeHeHe????
      Rusii au uitata ce ravagii le a facut Stinger in Afganistan.10 ani de pierderi, 16000 de rusi ingropati. Si polonezii?
      Le curg banii ?

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Soviet_aircraft_losses_during_the_Soviet%E2%80%93Afghan_War

      2
    • @George eu vad achizitia asta din ciclul ”daca tu te respecti , si rusul o sa te respecte ! ”
      As zice ca cu F-35 pe teava plus F-16 de care vor putea sa traga mai mult decat noi , pana prin 2040 , aproape ca putem zice ca se pot bate de la egal la egal cu rusii fara nevoia de a fi ”protejati ” de aliati , daca tinem cont de tehnologia net moderna a aparatelor polonezilor .Numa ce si-or incordat olecuta muschii la granita si deja wagnerii si agrofurerul s-or topit ca ceara

      Banuiesc ca la fel de mult au investit polonezii si in MANPAD si in drone .La taratoare ce sa mai povestim … . Se pot uita cu mandrie peste gardul rusilor daca continua hemoragia orcilor la tehnica in Ucraina

      Deci treaba asta e de fapt o miscare foarte inspirata de P.R. de descurajare din start a rusilor si ridicare de moral al trupelor si cetatenilor proprii . Adica sigur n-or sa se ascunda sub masa ca noi daca latra propagandistii de la Moscwa .Daca ar fi luat de exemplu ceva mai mic si mai slabut , sigur rusii ar fi fost mult mai indrazneti .

      4
  9. @ GeorgeGMT. Neata! In conditiile in care polonezii vor finaliza programele incepute vor detine si suprematie aeriana. In ceea ce ne priveste,propun sa incepem sa facem o cheta pentru a cumpara 1 ( unul) Apache,pe care sa-l donam FAR. Le trebuie pentru 1 Decembrie. Si ne-ar bucura si noua ochiu’.???.

    13
    • Eu n-as cumpara Apache sau Viper ci, pe model croat, elicoptere usoare de atac, cat mai multe si mai ieftine.

      8
      • Gresit George, gresit !
        Pilotul e mai scump decat orice helicopter.
        Unul mic nu are de ajuns contramasuri
        in timpul unei misiuni combatante si nu are
        si blindaj adecvat.
        Ai surplus de piloti ? Pune i sa atace cu drone.
        La chinezi asta poate merge….
        Tii minte c au fost numai doi?
        Si acuma?…..?

        14
      • de acord, noi pana la urma le-am folosi in aparare.

        un mix de H135 sau H145 pe cercetare/antitanc, H215M transport/utilitar/medevac/SAR/antisubmarin/naval si H160M pe nave/coasta

        la un pachet de asta cu constructie H215M aici s-ar putea negocia bine si intrerinerea celorlalte in tara

        8
        • Nu faci cercetare cu ele ,bundeswehr face sprijin antitanc dar nu avansat ci e mult in spate

          3
          • aha, inseamna ca e marketat Armed Scout la deruta 🙂 l-au luat in primul rand pentru SOF, face mai multe chestii

            2
            • Vezi pe un canal youtube al bundeswehr ca au videoclipuri de prin anii 90 si mai recente cu exercitii la nivel de panzer-brigade si la unele se vede cum se angajeaza utilajele vechi si noi in lupta, ca doar elicoptere similare h145 cu mels nu au de ieri in dotare ce fac ei acum e sa inlocuiasca efective de tehnica veche cu tehnica noua

              1
  10. Eu as prefera elicoptere puma construite la brasov cu sisteme socat eventual upgradate(motoare mai putrrnice, sisteme antigivraj) si rachete spike.

    Sigur nu sunt la fel de sexy ca si apache, cobra, tiger dar as paria ca rachetele spike er au acelasi efect asupra unitatilor mecanizate invadatoare.

    De diferenta de bani as face 3-4 autostrazi in Romania.

    4
  11. 12 miliarde? Doar pe elicoptere de atac?
    Pana la urma ce au plătit polonezii dintre toate contractele discutate?

    5
    • Simplu , s au împrumutat la coreeni de 18 miliarde …. cum au făcut și cu f.16 acuma câțiva ani , s au împrumutat la Americani ….totul este simplu dacă ai voința….revitalizarea militara poate sa vina cu împrumuturi pt retehnologizare , … pardon noi facem împrumuturi sa sprijinim consumul ….

      14
  12. Atât timp cât in Romania emoțiile publice sunt direcționate intenționat spre sărmanele babe care nu au de nici unele și spre tinerii multicolori și prea liberi, România va avea apărare pooola.

    13
    • @Bloomberg, daca polonezii sunt sincronizati cu NATO, lucru care nu l stiu, in acest fel ficare tara isi asuma
      misiunea atribuita.
      Insa daca nu, eu cred ca s au lacomit rau sau sunt foarte bogati.
      Luand in consideratie faptul ca ei ca si Ungaria si Turcia, deciziile le iau aceeia
      din varful piramidei, e cam nasol pt ei.
      Cu timpul o sa vedem…..

      4
  13. https://m.timesofindia.com/india/india-receives-spike-nlos-missiles-from-israel-firing-trials-shortly/articleshow/102395095.cms

    Americanii și mai nou indienii folosesc Spike nlos cu rază de 50 de km. Spike nlos merg și pe drone, pe heron tp. Nu știu dacă dronele noastre pot folosi așa ceva.
    Rușii folosesc pe elicoptere LMUR cu raza de 15 km și încărcătură de lupta de 25 kg, le este suficient cat sa stea in afara razei de acțiune manpads

    1
  14. Surse de încredere mi-au spus că polonezii tocmai au fost acceptați în programul B21 Raider. Vor minim 100 de bucăți până in 2030. De la mine ați auzit prima dată ?
    P.S. Se pare că au intrat și australienii pe fir. Ei vor doar 50, dar sunt dispuși să plătească dublu pentru un aparat dacă le primesc până in 2040…

    10
    • Daaaaaa?
      Si bunica mea are roti de Formula II

      5
      • Căpitane, cu tot respectul, dar mă forțezi să dezvălui mai mult decât as fi vrut. ? Sigur știi ca F.A.I. are deja în dotare 12 B21 Carmel 7 stars? Dar le-ați modificat să poată duce în cală câte 4 F35 fully loaded. Nu știu câte ați comandat deocamdată ??

        1
  15. Economia Poloniei
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Economia_Poloniei

    Economia Romaniei
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Economia_Rom%C3%A2niei

    Si ca referinta economia Israelului
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Economia_Israelului

    La ce m am uitat acolo? La datorie, la import, la export
    si am ajuns la concluzia :
    1. Romania e prudenta\fricoasa la investitii militare
    2. Polonia sta mai rau cu datoriile decat voi.
    3. Cu toate astea amandoi gresiti, Polonia cumpara nechibzuit si voi
    va taraiti cu deciziile cand hula bate la usa.

    Am gresit cu ceva ?
    Asa cred numai eu?

    Am facut si efort: Am scris asta la calculator in loc de Smartphone
    ca acolo nu pot sa aduc multe pagini 🙂

    28
    • Nu ai habar de statisticile din Romania. Peste tot sunt ,, cosmetizate” US, EU, noi suntem Messi & Lebron

    • 🙂 ….. Foarte corect spus, doar ca noi stam mai rau decat o arata statistica oficiala.

      1
      • Eu am gresit aducand citate din Wikipedia
        ca nu s updated. Dar societatile intrenatonale
        de evaluare si OECD nu gresesc. Cat poate
        sa minta cineva la voi cand e constrans de reguli
        destul de severe ale EU ?
        Daca era cum zici ai fii de mult la Schengen
        visul cel mare?

        1
    • https://www.economica.net/deficit-bugetar-structural_688977.html

      O analiza economica mai detaliata vs wikipedia si deficitul de 5-6% care il vom avea anul acesta.

      Nu sunt bani pentru armament stam naspa economic, am avut o crestere mare a datoriei publice in perioada covid, faptul ca am avut datorie mica ne a ajutat. Ne am imprumutat cu 2 maini. Daca luam armament ca si polonezii ajungem usor la 70-80% datorie publica, apoi mai avem bani de salarii, speciali si dobanzi.

  16. Daca polonezii ajung sau nu la fundul sacului ma intereseaza mai putin, e sacul lor si oricum e mult mai mare si mai bine judecat ca al nostru .
    Dar ei polonezii realizeaza ceva : frica rusilor de ai ataca. Dupa cat au in dotare si vor mai realiza in 2-5 ani(deocamdata nu se pune problema prabusirii economiei poloneze) vor fi la paritate cu rusii dar cu arme NOI ! In aceste conditii, chiar fara NATO, rusii ar face o prostie incomparabila atacandu-i ! Guvernantii rusi chiar daca nu le pasa de mujici(nici la altii) nu vor sa se sinucida ! Vor ataca pe altcineva , conform traditiei rusesti de a avea razboi imperialist la fiecare 10-20 de ani.
    Deci, cu aceste cheltuieli polonezii si-au salvat tinerii si poporul de la razboi ! F important : Pt guvernantii polonezi poporul conteaza Cheltuiesc pt tara ! La noi e altfel !

    16
  17. Am obosit sa mai citesc despre achizitiile polacilor…Am obosit sa-i felicit?La noi e liniste, pace, bunastare, concedii s.a.m.d. Razboiul e departe, NATO aproape, Romania lucrului bine facut! Asteptam, asteptam si iar asteptam, 2030, 2032, 2035, 20000, sec.XXII….

    9
  18. @ Dov https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel
    There is an enormous difference in the world now and ten years ago. Population- 9,760,640 GDP
    Increase $564.15 billion (nominal, 2023 est.)[3]
    Increase $530.04 billion (PPP, 2023 est.) Regards…

  19. He , he ..las ca vine cumatru Ponta acusi cu consilierea lu peste prajit …sa vedeti voi achizitii de aici inainte …ce caricioptere luam de la chinezi…..L-au resuscitat si pe prea iubitoru asta de rusi…din ce in ce mai bine .Ne pregatim pentru alegeri…

    2
  20. Am stat si m-am gandit de dimineata, am analizat si am ajuns la concluzia ca nu, nu cred ca se va intampla asta si vor lua atat de multe Apache. 😛

  21. He he astia cumpăra elicoptere,tancuri etc noi nouțe,pe cand Romnia nici vechiul akm (pm md 63 sau care model o fi)nu am reușit sa il schimbe :))

    3
    • capatu satului

      schimba akm doar pe ceva model second sau third hand
      Ceva calibru expirat dar la care mai au unii stocuri de munitie
      Iar ei trec pe alt calibru

      La noi ceva calibru depășit e esenta
      Cu botezu focului in secolu trecut
      Ca la noi dacă n-are un botez vechi al focului nu e buna tehnica

      Ca asta poate conducerea de partid si de stat
      Conducerea in care sefu actual al guvernului a descoperit ca un general, actual șef al senatului, este de fapt o instituție pe persoana fizica si n-are cum sa ii interzici sa ia si pensie si salariu
      Ca si la aia de benere
      Aia cu liberalizarea creditelor la noi exact după apariția crizei subprime
      Etc etc

      La noi trebuie umplute multe guri,
      Apoi ceva chefuri, amante, furam tot ce se poate
      Si la final ne mai prefacem ca avem ceva armata
      Mai apar doi trei generali de astia la norma pe la tembeliziuni si prin presa si dau ei explicații cum e cu razboiu prin Ucraina sau pe oriunde – ca ei știe doar pt alte tari, când erau activi la comanda nu stiau decât plecăciuni

      Si problema este aia care o vede somnu semege si ceseate: factoru uman de la comanda armatei si a tarii noastre
      Sau credeți ca e întâmplator ca noi am ajuns la f16 standardul c/d doar după 20 de ani fata de polonezi
      Atât e diferența de factor uman de la conducere = minus 20 de ani

      In condițiile in care polonezii au luat avioane noi cu offset iar noi ce am mai găsit, cu resursa care s-a găsit si normal ca avem fără offset
      Alte negocieri profund diferite la polonezi pt patriot: integrare stuner produse local, radaru nou de la patriot, etc etc

      Alta educatie la polonezi
      Alte strategii
      Alte politici publice
      Alta integrare a fondurilor evropene
      La polonezi se fura mult mai putin
      De acolo sunt banii

      La noi hoția e premiata
      Da văd ca nimeni nu e stresat
      Academia aplauda
      Ca acuma a trecut unu turnător șef pe lumea de dincolo

      Altu fost strateg al pesede, fost ministru de finante, fost primar, a luat 6 ani parca pt mulgerea completa a tarii: lingouri si tablouri prin cimitir – este pana la urma un intelectual va ieși repede, cum ar zice primu ministru al tarii: omu asta e si el o instituție
      Cum e o instituție si puie monta, fost prim minister al tarii si persoana care parca s-a opus vehement corvetele
      El știe, așa ca actualu prim-ministru l-a luat consilier

      La fel pedepse de astea de maxim 8-9 ani pt mazărea de la malu marii – prejudiciu peste 100 milioane euro
      Mai e șobolanu rozaliu, alt strateg la pesede ceva cu sute de hectare de păduri – dar pedepsa mika sa nu se streseze si sa aibă timp sa cheltuiască banii si sa ii ascundă in afara tari
      Ca ar fi pacat sa stea mult la răcoare si sa verse tot ce stie despre smenu la nivel de partid si de stat
      La noi militia își ia bemveu sa moara fraierii de ciuda
      Dacă n-a ieșit smenu cu logan la preț de Mercedes G class
      Tara in care președintele republicii nu se stresează pt relația cu unu din aia care fura tara cu mașinile bemveu

      Si așa era mulsa tara noastră si înainte de ww2
      Îndreptată înspre negură, înspre distrugere
      Spre drumu rău, de aia frumoși si deștepți cu nume de bulevarde
      De un rege care îndrepta tara spre moarte
      Aia care l-au readus pe rege au nume de bulevard – deci in tot rău e si bine
      De o sleahta de iluștrii oameni capabili care in lipsa de altceva au aplaudat legionarii

      De aia la noi nu sunt bani
      Si nu se face înzestrare
      Se fura mult
      Si statu e incompetent

      Aia e gaura covrigului
      Dar s-ar putea sa dispară si gaura ca la conducere e foame mare
      Ca am văzut ca nici podu de la Brăila de câteva miliarde de ieuro nu e credeți voi
      Ca liniile si asfaltu au început sa plece in diverse directii – nu vrea asfaltu sa respecte linia partidului si ordinu pe autobaza dat la ministeru de transport
      Sigur ca nu are cum sa fie constructorii vinovați
      E de la vreme
      Si de la ceva cu astrologia
      Laseru lu Coanda si tunelu energetic din Bucegi astea rezolva totu

      3
      • Capatul satului, ai scris multe paragafe sa nu spui nimic util, zeflemist si superficial iti dai cu parerea ca nu sunt buni conducatorii tarii si armatei (nu te contrazice nimeni, de accea este democratie sa putem critica cat vrem.)
        Cu ce anume imbunatatesti cunostintele cititorilor cu textele tale de mai sus? Stim ca Ro este corupta, ca si celelalte tari, nici o tara sau societate nu este complet necorupta.

        Dar ceva exemple concrete de coruptie care au auvut impact direct in dertrimentul izestrarii armatei nu dai, de exemplu directorul Romarm pus sub control judiciar pentru achizitioa de masti neconforme si scumpe in perioada Covid.
        https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/directorul-romarm-gabriel-tutu-a-fost-pus-sub-control-judiciar-in-dosarul-achizitiilor-din-pandemie-2234611
        Mai sunt si alte exemple de coruptie sau tradari, dovedite si autori acuzati oficial.

        Si normal, dupa ce critici o decizie sau o situatie poti veni si cu sugestii, cum se poate imbunatatii acea situatie, doar criticand si neavand o solutie se numeste in termeni modern ”hater”.

        Se inarmeaza si Ro cu cate ceva, poate ar fi bine de retinut cand te exprimi atat de ofticat ca nu se achizitioneaza una si alta. Nu visa romanul de rand acum 10 ani ca Ro Army sa aibe in dotare Himars si alte sisteme de arme de inalta tehnologie, Patriot, F16, TB2, Piranha, etc. Sunt tari mai bogate si mai dezvoltate care tanjesc la asa echipament. (TB2, Watchkeeper X si Abrams urmeaza sa fie achizitionate, nu sunt in dotare inca).

        Acest sindrom de autoflagelare care exista in sociatatea Ro trebuie sa dispara, va plangeti ca niste babe neajutorate ca vai ce rau este, Romania etse stat esuat, nu sunt buni de nimic etc.
        Alti cetateni din Europa de est ce traiesc in tarile din vest nu se plandg atat de tare de tara lor, sunt mai degaba mandri nationalitatea lor.

        Da, criticism constructiv este benefic si mai ales luarea de atitudine cand lucrurile nu merg bine, dar tu faci altceva, esti defetist in comunicarea ta si nu ajuti cu nimic situatia.

        Doar o parere.

        8
  22. Romania are nevoie de 24 de elicoptere de atac si de alte 24-36 multirol/ multimisiune problema noastra este ca de prosti ce suntem nu reusim sa asimilam nimic in tara si gonim orice investitie majora in industria de armament. Prefaram ca sa lasam sa falimenteze Moreniul decat sa folosim baza industriala pe care o avem.
    Chestiile minore nu ne ies si nici nu ne vor iesi fiindca nimeni nu va mai veni in ceva combinatie cu Statul dupa episodul Demen – Mangalia.
    Deci nu mai visati la dotare ca MApN-ul nu stie din astea, nu stie sa aduca o baza industriala in Romania ca este doar o sluga a politicului.

    10
    • Industria noastra de aparare ar trebui sa vina cu profituri de miliarde de euro cumulate pe 2022 si 2023.
      Si nu pe produse avansate tehnologic ci pe munitii si armament de tip sovietic. Utilajele deja exista si cerere e din partea Ucrainei. La fel cum exista si finantare pentru ele din partea vesticilor.
      Si totusi cifrele nu arata asta. Din contra.
      II intreaba cineva pe acesti domni cu au reusit „performanta” asta ?
      Cu astia vrem noi sa se calce in piciare sa vina firmele straine ca sa coopereze ? Hai sa fim seriosi.

      6
      • Cehii, polonezii, bulgarii, au facut reparatii, revitalizari, modernizari si munitii pe banii fondului American de ajutor pentru Ucraina. Si-au extins industria pe banii SUA, Germania si altor donatori pentru Ucraina.
        Sunt curios, cand o disparea „secretul”, ce performanta mirobolanta am reusit noi.

        8
        • Era bine daca managementul din Romarm era defectuos. Dar e de-a dreptul toxic.
          E tarziu acum dupa ce s-a intampat cu Damen dar Romarm trebuia spart in companii pe domenii de activitate si implementate achizitile militare din acel domeniu cu cedarea controlului managerial si operational catre firma castigatoare pe durata desfasurarii contractului. Inclusiv vazarea pachetului minoritar pe un euro, daca isi asumau retehnologizarea si continuarea activitatii acolo dupa finalizarea contractului.

          2
      • „Utilajele deja exista”, trei intrebari care te vor ajuta sa lamuresti misterul.
        – Ai vazut vreodata o fabrica cu utilaje „in conservare”?
        – Ai vazut din ce era tehnologica sunt utilajele despre care spui?
        – Ai vazut ce pregatire si indemanare necesita acele utilaje si mai ales cati muncitori mai stiu sa le foloseasca si care e varsta lor?

        2
        • Stiu foarte bine. Singura intrebare e din ce cauza acele fabrici inca mai exista si sifoneaza sume care erau cheltuite mai bine in alta parte.

          4
  23. Totuși, decât să cumpărăm absolut tot de la altii, nu ar fi bine sa producem și noi ceva drone sinucigașe sau rachete cu rază scurtă și medie. Văd că se consuma in draci pe frontul din Ucraina.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *