Cehia s-a hotarat: 77 Leopard 2A8

Guvernul de la Praga a a juns la o decizie in privinta achizitiei de tancuri noi Leopard 2A8, ministrul apararii – Jana Černochová – declarand ca semnarea unui contract este iminenta si ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lui 2024.

Daca in privinta calendarului de livrare nu stim mai nimic, bugetul alocat celor 77 de tancuri va fi unul similar cel pentru achizitia celor 264 de MLI-uri CV90 Mk IV, adica in jurul sumei de 2,5 miliarde euro.

Stim deja ca cele 246 de MLIuri vor fi livrate intre 2026 si 2030. Stirea in sine nu reprezinta o noutate, era cunoscuta intentia ca si numarul de tancuri dorite, ceea ce este interesant este contextul, mai larg, european in care toata lumea pare orientata spre achizitia de vehicule blindate grele: tancuri, MLI, MLI pe roti dar peste 30 de tone.

In acest moment Cehia detine 14 tancuri Leopard 2A4 primite ca donatie din partea Germaniei si exista deja discutii pentru inca 14 tancuri (tot sub forma de donatie), urmand ca Praga sa mai cumpere inca 14 Leopard 2A4, ajungand sa detina o flota de 42 de Leopard 2A4 (pe langa un anumit numar de T 72) si in viitor inca 77 de Leopard 2A8, adica un total de 122 de tancuri si 264 de MLI-uri grele, totul intr-o tara de doar 79 de mii de kmp, cu un relief  muntos, brazdat de cursuri de apa.

Si acum revenim la context.

Te intrebi de ce ingroapa cehi 5 miliarde de euro in sute de vehicule blindate grele, pe senile (tancuri si MLIuri) si nu merg pe ceva mai usor si versatil? Daca facem o paralela cu Romania (atat dpdv al suprafetei cat si al reliefului) atunci putem ajunge la concluzia ca cele 300 de tancuri pe care Bucurestiul le doreste, impreuna cu cele 223 de MLIuri pe senile si 377 de TBT (grele) Pirahna 5 (din care o parte in configuratie de MLI cu turela UT30 MK2) se inscriu cam in aceeasi logica pe care o vedem si in alte tari: Polonia, Cehia, Slovacia. Si nici nu mai par atat de multe in cazul nostru la o suprafata de putin sub 240 de mii kmp si o situatie de securitate mult mai obscura decat are Cehia..

Iar aceasta logica da in continuare prioritate vehiculelor grele, cu grad ridicat de protectie si putere de foc semnificativa, cu o apasare spre arma tancuri.

O fi corecta aprecierea, o fi gresita, istoria ne va arata acest lucru, dar deocamdata putem remarca ca in pofida lectilor invatate in Ucraina, toti europenii vor tancuri in dotare, inclusiv tari cu un relief extrem de muntos, cum este Italia.

Iar Italia, o tara bine-cunoscuta pentru relieful sau dificil (care ar putea fi chiar numit “relief anti-tanc”) strabatut de rauri rapide, a lansat deja un mega-program de achizitie de noi vehicule blindate grele. Programul A2CS are in vedere dotarea cu aproximativ o mie de asfel de vehicule in 16 configuratii diferite. Printre companiile favorite se afla BAE Systems cu CV 90, Rheinmetall cu Lynx, KNDS cu Boxer.

MLIul italian “Dardo” este principalul subiect al acestui mega program si urmeaza a fi inlocuita de castigatoare. Si bineinteles ca nici tancurile nu au fost date uitarii, 132 de Leopard 2A8 se afla in vederile fortelor terestre italiene pentru o achizitie aproape batuta-n cuie, plus aproximativ 125 de tancuri Ariete care vor fi si ele modernizate.

GeorgeGMT

59 de comentarii:

 1. Tara serioasa Cehia; o achizitie logica, directa; Ungurii cu o suprafata mai mare cu 20% au luat 24 de A7 si urla mandria in ei… O fi criza, o fi prostia, sau iredentismul?

  9
  • esti pe langa! 24 sunt PZH urile 2000. leoparduri vor avea 12 A4 si 44A7Hu. adica 56 LEO2 in total. in ianuarie deja aveau cele 12A4 si 8A7.

   12
   • Au rupt balanta puterii in regiune cu alea 56 tancuri si 200 Lynx … Cate rachete AT de toate felurile avem? 4000?

    13
   • Albastrelule,esti penibil!Toate postarile tale sunt o expresie a frustrarilor tale! Nu stiu de ce administratorii te mai tolereza pt ca esti doar o trompeta propagandista,nimic util in postarile tale

    4
   • 100 de javelinuri de limbă română ar rezolva problema până la Budapesta

    6
   • Chiar stiu ce se intampla in Ungaria, pentru ca én magyar is vagyok, nu doar roman, din partea tatalui; deci? Iti spun direct de la sursa ca au o comanda ferma de 24 PZH 2000 si 24 Leo A7. Cu Leo A4 nemodernizat, mai bine nu te lauzi, e un fel de T72, alias TR-ul nostru, folosit pe post de tun mobil. Ce mare scofala, cand te consideri mare putere regionala si tu visezi sa iei Ardealul, avand o politica revizionista? Nimeni drum si plin de praf cu aspiratii verbale. Macar noi comandam in numere mari, nu bibelouri de pus in rama. Daca incearca ceva, iarasi ajunge opinca pe parlamentul de la Buda, in cateva ore

    8
    • faza e ca de fapt guvernul actual de la Budapesta nu are niciun plan de obtinere a Transilvaniei, in special pe cale armata. A, ca noi putem exploata paranoia populara ca sa putem justifica investitiile militare, foarte frumos. Dar pe bune acum, Orban poate sa aibe grija de minoritari si fara sa intre pe plai mioritic. Oricum suntem noi idioti, la Sf. Gheorghe n a intrat un roman in consiliul local

     6
     • Ești sigur că nu are nici un plan? Eu nu cred că Orban își bagă pielea in saramură ptr putin de amorul artei. Sa nu uitam că după WW2 Stalin ne a dat înapoi ce ne au luat ungurii pe motiv de 23 august vs ungurii care au luptat de partea teutonilor până în ultima clipă. Iar în Sf Gheorghe din 50000 locuitori doar vreo 9000 sunt români

      4
     • „Istoriile” sunt vrajeli de strans voturi de la cine nu simte nevoia sa vada lucrurile in ansamblu. E neralist sa pleci de la premiza ca un tiran e in acelasi timp si prost-gramada. Nici macar Ceasca nu era tampit, ci doar needucat si alienat. In acelasi timp tiraniile au nevoie de baza nationalista sa rasara si sa reziste.

      Orban conteaza pe viitorul Ungariei intre Rusia si UE sau, dupa caz, o sursa de bani si securitate alternativa daca UE se duce naibii, care sa-i contrabalanseze pe rusi. Nu poate misca prea agresiv, ca risca sa deraieze ori la unii ori la ceilalti si ajunge mancat cu fulgi cu tot. Impotriva UA e in primul rand pentru ca perspectiva integrarii ii submineaza posibilitatile de a santaja UE sa cotizeze disproportionat in Ungaria. Politica asta de cearta cu toti vecinii a Ungariei alimenteaza intre altele nationalismul pe care prospera oligarhia si coruptia.

      Daca in urma razboiului din UA ar disparea din peisaj si Rusia si UE abia atunci ar putea sa degenereze lucrurile. Pentru perspectiva asta cred ca interconectarea industriei de aparare din Romania si Ungaria poate sa functioneze daca e monitorizata independent de interesele lor. In acelasi timp Romania trebuie sa isi asume misiunea integrarii Transilvaniei si a minioritatilor de acolo prin finantare si explicita…. dar asa ceva nu vine daca in loc sa recunoastem problema o folosim sa cultivam nationalismul intern, divizand societatea dupa agende electorale.

      2
    • Eu zic sa mai sapi un pic. 44 A7 Hu au cumpărat. Și 12 A4 ptr „instrucție”. Total 56. Care se pot înmulți in timp.

     2
    • Péter Szatmári

     READ!
     https://web.archive.org/web/20181221041319/https://www.kmweg.de/fileadmin/user_upload/pdfs/Press_Releases/2018/Krauss-Maffei-Wegmann-unterstuetzt-ungarische-Heeres-Modernisierung_19-12-2018.pdf
     We placed 44 Leopard2a7+ and 12 Leopard2a4, as well as 24 Pzh 2000 orders. All 12 pieces of Leo2a4 arrived in 2020. The Pzh 2000 is also all here. Delivery of Leo2a7Hun is continuous (13 have arrived so far). No one seriously wants Transylvania back, just a couple of dreamers. History can change at any time, but you don’t have to return the stolen property, so don’t worry! Focus more on the Russians, because we will not be their target.

    • Péter Szatmári

     The Leo2a4hu is a sniper rifle compared to the T-72, mainly because the Hungarian versions are equipped with a new fire computer, electronic turret rotation and GPS.
     https://www.facebook.com/tataidandar/videos/390575755529998/

     1
 2. Coscogeamitea

  Rusii incing treptat situatia din Coreea de Nord – acum cica vor sa faca si exercitii nucleare in comun. S-ar putea sa se cam fasaie exporturile de armament din sud ca aia au nevoie in primul rand pentru armata lor, iar noi sa ramanem pe logica cehilor.

  * Diferenta ar fi ca impreuna cu tancurile de 70 de tone, simulatoare, munitie si suport tehnic ar trebui sa cumparam kitul de poduri si cai ferate 😜 Cred ca la asta ar fi ceva sanse sa le facem la noi, dar cu piatra de import, sa fim siguri ca nu-s falsificate analizele de laborator.

  3
  • Au destule scule destule coreenii. Doar nu crezi ca au dormit pana acum.

   1
  • sa salivezi la cateva zeci de tancuri , o duzina de obuziere si alte jucarele e ca mama, uite lu gigel i-au luat un trenuletz nou.

   conflictele din armenia si mai ales ucraina arata ca ori iti iei multe, ori de loc, si daca iti iei multe tre sa ai/iei si protectia antiaeriana si contramasurile antiblindate inamice

   unitatile blindate si mecanizate au nevoie de o groaza de acareturi, e nevoie de o politica coherenta de achizitii si productie.

   de ce isi cumpara cehii si mai ales italienii atatea tancuri? pai daca cade ucraina rusii ajung prin ungaria si serbia la adriatica

   ma uit la asta https://www.youtube.com/watch?v=eMTR0SGdE7Q si imi dau seama ca suntem tot p-acolo, mai putin entuziasmul nationalist al unui stat tanar.

   coruptia ne omoara, si pe romani ai doare in pix

   2
 3. Ucraina ne-a invatat ca armata rosie ataca in principal cu tancuri+MLI si cand nu razbesc cu tancurile distrug totul, mai ales infrastructura civila, cu rachete+drone(mai nou). In prima faza Ukr s-a aparat tot cu tancuri, artilerie si AT(AG,NLAW etc) apoi si cu drone.
  Ce poti opune tancurilor- tot tancuri. Campurile minate sunt f bune dar iti blocheaz mari teritorii si dupa razboi ! Dronele sunt sensibile la razboiul electronic, rachetele sunt scumpe ! In atac MLI-urile si IEF-urile trebuie sustinute de aproape tot cu tancuri in afara dronelor si artileriei din spate.
  Acum, fiecare tara isi are doctrina ei. Poate Cehia isi aminteste de invazia din 1968 care a fost facuta tot cu tancuri sovieto-ruse(ca in Ukr). Polonia la fel . Germania ?
  Si azi si maine invadatorii sunt tot rusii ! ! Fiecare tara stie pe ce arme se poate baza si pe ce aliati si-i face socotelile (mai multe tancuri sau MLI-iuri sau drone sau AT-uri…). De ex Partidul nostru considera, de zeci de ani, ca nu-l ataca nimeni si nici de praf de pusca nu este nevoie (importam de la alitii rusilor !!!). Iar NOI, cei care votam si nu luam hotarari, ne punem nadejdea in Dumnezeu ca e mare, ne apara si nu bate cu parul !

  24
  • Ouch!! ATGM urile sunt scumpe?? Și tancurile nu! Cea mai scumpă ,Javelin,juma de milion racheta+CLU(refolosibil). Cel mai ieftin tanc,probabil T90. Novex 4,5 milioane. De Leo2, Abrams și K2 nu pomenesc că astea după cum observi sar de 15 milioane.Apropo,nu am zis nada de infama Lancet care la 35000$ lovește tancuri la 40-50km distanță. Buna afacere sa bagi un miliard Intr un batalion de tancuri pe care îl pierzi Intr o lună cu cheltuieli minime din partea inamicului.

   12
 4. Noi avem PSD-erou al Federatiei Ruse.

  10
 5. Timpul mare pana la livrare este principalul dusman al inzestrarii…Mi-ar fi placut LEO dar la timpii astia de livrare….Asa ca hai sa luam K2 , asta parca vine mai repede Fabricile de tehnica militara coreene nu au fost oprite ca cele din Europa…Ne-am culcat pe-o ureche ca va fi o pace eterna iar acum dam din colt in colt si nu avem de unde sa cumpara tehnica noua..

  9
 6. „Te intrebi de ce ingroapa cehi 5 miliarde de euro in sute de vehicule blindate grele, pe senile (tancuri si MLIuri) si nu merg pe ceva mai usor si versatil? ”

  Fiecare tara are niste obligatii asumate in cadrul NATO.
  In cazul Cehiei, obligatia e sa puna la disapozitie o brigada grea. E in declaratiile cehilor.

  ”În viitor, soldații noștri ar trebui să aibă 77 de tancuri noi 2A8 și 45 de tancuri 2A4”, a spus Černochová.
  Republica Cehă ar trebui astfel să aibă un total de 122 de tancuri, inclusiv vehicule de recuperare.
  Principalele tancuri de luptă împreună cu vehiculele de luptă ale infanteriei formează o brigadă grea. Republica Cehă a promis anterior NATO că va avea la dispoziție o brigadă grea până în 2026, dar nu va putea îndeplini angajamentul.”

  https://www.defenseromania.ro/un-membru-nato-din-inima-europei-cumpara-77-de-tancuri-leopard-2a8-acesta-este-doar-inceputul-pentru-armata-ceha_628660.html

  Cu putina intarziere dar oameni parolisti.
  Sunt curios daca stie cineva ce si-a asumat Romania si in ce stadiu suntem, comparativ cu cehii.

  16
  • Cifrele indica ceva mai mult de o brigada blindata.

  • La fel si cazul Italiei. Blindatele le cumpara sa-si acopere obligatiile asumate.
   Sau cazul Germaniei, cu mai multe H145M comandate ca solutie interimara pana cand cumpara inlocuitor pentru elicopterele de atac. Tot din obligatiile asumate.

   3
   • h145 m nu sunt solutie interimara, e revenire la doctrina de lupta de dinainte de ’89 a RFG,cum si in locul Spaag au gandit alta solutie

    1
    • „Germany’s procurement arm, the Federal Office of Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support noted in a statement today that the aircraft will be “part of a bridge solution,” amounting to an interim buy, to replace Tiger attack helicopters. (The German Ministry of Defense did not immediately respond to Breaking Defense’s request for additional information about the sale.)”

     https://breakingdefense.com/2023/12/germany-airbus-agree-h145m-light-attack-helicopter-mega-order/

     Nemtii au ca obligatie fata de NATO sa-si mentina o flota de elicoptere de atac. H145M nu-s elicoptere de atac.
     Problema e ca erau cu ochii pe programul FARA de la americani. Acum ramane de vazut ce solutie o sa aleaga.

     1
 7. Oameni seriosi, care stiu ce vor, cehii astia.
  Au luat CV90, normal ca o sa ia si tancuri.
  Dau comanda, lasa sacosa si asteapta rabfatori.
  Polonezii au granita cu orcii, de aia au avut nevoie rapid de tot ce s-a gasit.
  Chiar daca va deveni in timp un calval logistic, dar cu integrarea in industira locala si transferul de tehnlogie de la coreeni, o sa se descurce relativ usor.
  Nu e bine sa tii toate oole intr-un singur cos, diversitatea intotdeauna va fi mai buna decit monotonia si furnizorul unic, care in caz de razboi nu va putea sa onoreze comenzile, si va livra ce va putea – de luat aminte si RO, sa nu stam doar la mina unui furnizor.

  Off-topic: Umbla un zvon prin tirg – sper ca nu se va confirma – ca se pregateste modernizarea celor 2 fregate regale cu aprox 1.2-1.4 miliarde euro, cu US – se pare, contract g2g, fara aportul economiei RO. In loc sa producem local 4 corvete noi, moderne, cu ceeace vrem pe ele, ne apucam sa modernizam 2 fregate fara valoare si depasite moral, pentru inca 10 ani de viata. Doamne fereste de asa prostie !!
  Shit-brain – cum zice americanu’.
  Banuiesc ca vizita lui ciolaku in US a dus la acest lucru, faci asta si cistigi alegerile ca presedinte… Sau poate e un fel de twisted barter, ca sa nu donam Patriot – „le facem ca noi, boss, punem de toate pe ele, sa fie bine”.
  Finger crossed sa nu se intimple porcaria sta, ca chiar nu avem nevoie.

  3
 8. Tancuri de 65 de tone la munte,de ce?

 9. La noi in tara exista in prezent o structura ( sau o intentie pentru asa ceva ) care sa se ocupe de implementarea dronelor si a sistemeler AA dedicate doborarii dronelor inamice sau bruiajul acestora din urma? Pentru ca din ce vad doar lucrand impreuna cu o asemena structura blindatele achizitionate ar putea avea potentialul asteptat dpdv forta de distrugere pe campul de lupta.

  2
 10. Cam prostălăi, degeaba au bere bună. Păi nu știu ei ca țestoasele sunt obsolete, mai ales cele occidentale și o superLancet la preț de Lada nouă cu îmbunătățiri chinezești face praf orice mbt capitalist în putrefacție? Așa ceva!

  11
 11. Hunter (Scythia Minor)

  Cehii au autostrazi…multe. Relieful montan e pe granite.

  1
  • Tu ai mijlocul tarii protejat si de acolo poti revarsa formatii de tancuri unde e nevoie ,in stepa rusa,pusta maghiara sau campia romana,dar da unii poate noi noo ca nu primim spaga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *