Cehii s-au mai razgandit un pic

Dupa ce au salivat la Venom cerand aprobarea Statelor Unite pentru a cumpara 12 bucati cu niscai arme agatate in pragul usii 🙂 – 12 mitraliere M 240, mini-tunuri GAU-17A and GAU-21 (mitraliera calibrul0.5), noul guvern (la fel ca in cazul polonezilor cu Caracale, diferenta fiind data de faptul ca cehii nu au anuntat un castigator) si-a zis ca 575 milioane de dolari este cam mult si in acelasi timp a caracterizat cerintele armatei pentru noile elicoptere ca fiind SF, adica nu ar exista pe lume ceva care sa le adune pe toate sub aceeasi elice portanta (?!)…

Ministrul apararii (cel nou), Karl Šlechtová a anuntat ca va relua competitia probabil pe niste cerinte ceva mai…ieftine, pana atunci cehii vor zbura zglobii cu ceea ce au inca prin batatura, adica cu elicopterele sovietice MiL Mi 17/ Mi 24 si cele rusesti MiL Mi 171Sh.

Anul trecut, inainte de schimbarea guvernului, Cehia a avut de ales – fara a face si alegerea finala – intre UH-1Y Venom de la Bell Helicopters si AW139M al celor de la Leonardo Helicopters, dar o comisie a ministerului ceh al apararii a recomandat achizitia aparatului american.

Problema cehilor au fost insa banii, bugetul alocat pentru achizitia a 12 elicoptere noi era doar de 222 milioane de euro, destul de departe de cei 575 milioane de dolari ceruti de americani. Cerintele sunt, din punctul meu de vedere, destul de decente – departe de SFul amintit de noul minstru al apararii – si includ ca aeronavele sa poata transporta o grupa de infanterie de 6 militari, sa poata sustine cu foc trupele la sol (arme ghidate si neghidate) inclusiv cu rachete AT.

Aici facem o paranteza, Venom ne intereseaza si pe noi foarte mult in acest moment aparatul nu are integrata o racheta AT dar prin prisma cerintelor cehe putem presupune ca acest lucru este foarte fezabil si nu  foarte scump. Si cum noi avem o gramada destul de mare de SpikeER…

Revenind la cehi, acestia vor relua competitia de la zero cel mai probabil mai reducand din pretentii, ramane de vazut pe ce zona, asadar deocamdata Bell si al sau Venom ramane cu speranta doar in Bucuresti. Adevarat ca si AH-1Z Viper s-a bucurat de cam acelasi „succes” la export precum fratele sau aproape geaman (85%) Venomul, singura vanzare a Bell in afara USMC fiind Pakistanul, unde au reusit sa vanda 12 bucati, dar acolo compania americana a avut noroc si prin prisma faptului ca tara asiatica era pana de curand beneficiara unui ajutor militar nerambursabil de un miliard de dolari pe an. Faptul ca Bellul n-a reusit vanzarea catre Cehia ar putea fi, intr-un final, in avantajul nostru americanii fiind chiar disperati sa vanda cuiva.

In fine, vedem ce va fi la noi insa nu trebuie sa ne facem iluzii, daca afacerea cu Bell se va concretiza (eu sunt foarte optimist din acest punct de vedere) si numarul de aparate va fi pastrat – 21 Venom + 24 AH-1Z Viper – vom ajunge la concluzia ca pretul pentru cele sapte baterii Patriot nu-i chiar atat de mare…

GeorgeGMT

67 de comentarii:

  1. ideea e ca..am ajuns sa radem noi de altii mult mai breji ca noi.serios acum..daca continua saga dotarilor preconizate..si nu dooar declarativ..vom ajunge de invidiat in zona asta a europei.tipic romanesc..am dormit 25 de ani si recuperam la finish.totul e sa se continue ce s a promis.

  2. Cehii au vrut sa fie smecheri, sa ia un Venom pe care sa-l poata folosi si pentru transportul trupelor si ca gunship, ca sa nu ia si Super Cobra.
    Numai ca le-au dat americanii un pret de le-a sarit fesul din cap.

  3. Daca integrează si Sipke pe ele atunci e bine.

  4. Si cam cat ar costa cele 45, pe care le vrem?

  5. Ce au cerut Cehii, de au ajuns la 48 mil bucata?
    Ca totusi nu e Apache.

  6. La banii astia, il dai deoparte si cumperi H215 modificat drastic si tot nu ajungi la banii aia. Citisem pe undeva, de aeronave cu blindaj de titan(rezervoarele, podeaua, si cabina pilotilor) , fara sa adauge foarte mult la greutate si fara sa coste o mana si un picior, ca in cazul de fata.

  7. Scump Venomul vere, problema acestuia este ca nu faci nici o afacere daca-l cumperi doar pe el. Ca sa simti si tu ca ai dat banii pe ceva folositor tre sa-l cumperi si pe frate-su Viper.
    Impreuna fac un binom redutabil si merita banii, dar Venomul singur nu cred sincer ca-si face pretul.
    Venomul si H 215 chiar M nu sunt in aceiasi clasa.

    • Stiu, cum nu erau in aceeasi clasa Hong5/IL28 cu P3 Orion, desi noi il foloseasm pe primul si pt patrulare marina. Insa 48mil…. asteptam articolul sa ne lamurim.

  8. Cehii au cam acelasi PIB/GDP ca noi la ceva mai mult de jumatate din populatia Romaniei. Daca noi ne permitem, cel putin declarativ, o lista de cumparaturi atat de garnisita ei de ce nu pot? Cat au alocat pentru bugetul apararii?

    • Acum sa nu fim rautaciosi ca n-avem de ce, dar la ce-i trebui Cehiei armata?! Sa bata cu Slovacia?! Ori cu 12 airoplane ori fara tot un drac. Ultima oara erau chiar foarte bine pregatiti si s-au predat fara lupta, avand si dreptate intr-un fel…
      Dar cehii nu stau deloc rau, au Pandur, Gripen, artilerie reactiva moderna, radare, elicoptere de transport foarte bune.
      Chiar nu-mi inchipui ce-ar face cu Venomul, in conditiile in care asta este aparat de prima linie…

      • Cehii ar fi nevoie, fiind tara de linia a 2-a, sa aibe ceva contributie la forta expeditionara si sa-i poata sprijini rapid pe slovaci in caz de ceva: deci aviatie si brigazi mobile (daca nu si aeromobile), eventual ceva forte speciale.

      • Cam trasa de par din partea mea insa poate au renuntat din cauza alegerilor prezidentiale din ianuarie, pro-rusul a castigat din nou.

      • These two countries have practically no army. Just like planning in the early 2000s of the previous century, that is small expeditionary unities, plus preventive-police activities, it has remained to this day. The Czechs have a relatively strong farm, and with the answer of politics they could have a second army in V4. Unfortunately, their approach to the matter resembles a dog that goes around with its own tail … And this is quite incomprehensible for me because based on a distant past, a sense of superiority and generally negative attitude towards neighbors around the border.

        • A negative attitude towards neighbors? Name the country who invaded Cehoslovacia in the XX century. Twice.

          • Only once for accuracy … the other was not our idea, to be precise. If I had to start enumerating who is guilty, I rather have a very long list but we do not talk about it and a waste of time for me. Rather, it is about positive and visible progress in modernization and is bad for everyone in the region.

  9. N-am fost rautacios, am intrebat foarte candid.?
    La ce-i trebuie Cehiei armata? Din acelasi motiv pentru care Austria, Germania, Olanda, Belgia, etc au nevoie de armata.
    De ce 12x Venoame? Poate nu au vrut sa ia UH-60M ca slovacii sau H215M de la francezi/romani, ei stiu.
    De ce s-au razgandit? Poate vor sa faca si ei spitale, scoli si autostrazi… ?

  10. Cum de prorusii mai au asemenea influenta, intr-un stat cu o economie mai echilibrata ca a noastra, care au dat Primavara de la Praga, si care nu au fost asa sovietificati ca altii? Poate niste excursii prin Belarus si Turkmenistan(cu statui de aur pt. lideri) ale populatiei ii vor aduce cu picioarele pe pamant.

  11. Cum de au aseme ea probleme? Coruptia nene… a existat de cand lumea si o sa existea. Mai multa sau mai putina dar este. La nivelul de sus sentimentele isi au locul doar (poate) prin partidele extremiste, nationaliste. In rest totul tine de bani. Cum de 8ntr-un stat ca Germani sau Franta sunt pro-rusi?
    Lasand la o parte asta este clar ca tarile din flancul estic trebuie sa fie bine inarmate ele cel mai probabil in caz de acel „ceva” fiind in prima linie. Insa nici restuk statelor nu ar trebui sa-si neglijeze armata. Vezi Germania… si altele. Pentru ca daca foancul estic cade restul e poveste. Chiar daca anericanii ar i toarce in cele din urna rezultatul ne-am alege cu cativa ani de „dominatie” s8 furaciune maxima si la fel si stateke vestice care chiar daca prin absurd ar rezista (la cuj este inarmata Germania ma i doiesc), nimanui nu-i convine u razboi pe propriul teritoriu… asa ceva te arunca cu cel putincativa zeci de ani inapoi…

    • Cred ca o parte din vestici se gandesc, ca rusii vor incerca cel mult, sa ia inapoi Euopa de Est si ca atare , stau linistiti: „Ce ne pasa noua de estici” si asta se vede si in militarii prezenti la aplicatii NATO, in Polonia, Romania, Tarile Baltice. Doar, ca de revolta esticului nemultumit de aceasta situatie profita demagogii. Cat despre vesticii cu vederi de extrema stanga, o cura de o luna intr-o tara ca Venezuela( cei mai apropiati de cum eram noi in anii ’80, ca nivel de trai) ii va vindeca de utopii. E simplu sa faci revolte, cu sistemul social german in spate.

  12. Pana la urma de unde vin cifrele 21 Venom + 24 AH-1Z Viper ?

    Nu era vorba sa ia 45-48 de AH1Z Viper care e elicopter de atac ? Ne-ar fi suficiente doar 24 ? Presupun ca e un pic mai complicat sa construieste 2 modele in acelasi timp chiar daca ele se aseamana in mare parte…

    Stiu ca toate astea costa dar nu era mai bine 40 si ceva elicoptere de atac iar pe langa ele, alte cateva zeci sa fie de transport/suport ?

    • Daca Ukraina( presupunand ca nu au nici un fel de elicopter si ar trebui sa cumpere) ar vrea sa faca niste raiduri, in zonele controlate de omuleti verzi, cu dislocare de echipe speciale, care dupa actiune trebuiesc recuperate, nu ar avea foarte multe alternative.
      Pune Romania si Rep. Moldova in locul Ukrainei si intelegi cum sta situatia.
      Nici astea nu sunt invincibile, dar ai mai multe sanse de reusita. FOS cu Venom-ul si sprijin cu Viper.
      Combinatia Apache + Blackhawk este si mai costisitoare si nici nu ar putea fi construite la noi.
      As fi curios de un gunship AIRBUS pe modelul MI 24/35, blindat la sange si care sa poata cara maxim o echipa FOS, cu toate ca la desantare, un elicopter ar trebui sa fie in aer pt. protectie, altfel:
      https://www.youtube.com/watch?v=HlGWqmtddqM

    • Ptr ca experienta ultimelor decenii arata ca s-au dezvoltat noi moduri de a „duce razboiul” si binomul elicopter de atac -tanc e cam degeaba in conditiile date
      Si a devenit utila combinatia tanc -echipa de sprijin ,suport
      Elicopter de atac-echipa de sprijin , suport

  13. Inteleg principiul transport + atac. Eu ma refeream la cifre.

    Daca cumpara de la Bell jumate transport jumate atac apoi ce fac cu airbus din moment ce au tot zis ca o sa cumpere si de la ei si ne preseaza francezii sa dam odata niste comenzi.

    Nu era mai simplu sa se axeze doar pe bell si in sensul asta poate cumparau mai multe elicoptere, mai ales cele de transport si de suport care probabil ne-ar trebui mai mult tinand cont ca pot fi folosite si in alte scenarii decat atac sau pe timp de pace ?

  14. Totul devine foarte haios. Practic ,in cazul in care Rusia ar ataca conventional Europa (foarte putin probabil) ,singurele tari care conteaza sunt Polonia (pe acolo se invadeaza Europa) si Romania. In 24h mai mult ca sigur US va contracara masiv si razboiul va fi simplu Federatia vs Statele Unite.

  15. Defapt, nu Romania in ansamblu ,ci Dobrogea…

    • Rusia nu va debarca in Dobrogea niciodata, dar se va infiltra in regiune istorica Ismail, luata Moldovei si data Ucrainei, asa ca USA va sta linistita. Daca Romania doreste sa nu fie neputincioasa => inarmare cum fac polonezii, din toate cat mai mult.

  16. Would be close to the main topic:
    The US arms company Sikorsky Aircraft Corporation announced on February 5 that qualifications for the military standards of the S-70M / S-70i Black Hawk complex helicopter system were completed.

    On Monday, February 5 this year. US arms company Sikorsky Aircraft Corporation, part of Lockheed Martin, announced that the qualification for the military standards of the S-70M / S-70i Black Hawk complex helicopter system has been completed. Fully integrated with the existing avionics of helicopters, the system will allow for the rapid integration of weaponry, unguided and air-to-ground missiles, which will allow effective destruction of static or moving targets with high accuracy.

    Bill Gostic, vice president of Global Military Systems & Services at Sikorsky Aircraft Corporation, said:

    Sikorsky greatly simplified the complex task of aiming at targets over the „stand-off” distances, by calculating the complex ballistics required for effective air weapons. When the weapon interfaces and the infrared optoelectronic head are integrated into existing Black Hawk helicopter control and display systems, third country military forces will be able to integrate wings and selected weapons in less than three hours to perform a series of medium-distance combat missions.

    In 2017, Sikorsky completed the six-year development program of the weapon system, including two years of live-fire testing of weapons at the Yuma Proving Ground range in Arizona. An independent Qualification Assurance Board has verified and validated the effectiveness and compliance of weapons systems with operational safety standards, airworthiness and accuracy of fire conduct.

    The S-70M / S-70i Black Hawk helicopter arming is carried on two wings, under which four knots are arranged for any combination of FN Herstal tanks equipped with shooting weapons caliber 12.7 × 99 mm, 7 or 19-shot M261 launchers for missiles Hydra 70 cal. 70 mm or AGM-114 Hellfire II anti-tank type air-to-ground guided missiles. Additionally, in the qualified configuration there are six-barrel M134G Minigun machine guns (based on the V61 Vulcan cannon cal. 20 mm) caliber 7.62 x 51 mm, operated by on-board shooters directly or pilot remotely, mounted in windows on both sides of the hull . The helicopter was equipped with the Wescam MX-10D optoelectronic head in the front part of the hull.

    The armed S-70M / S-70i Black Hawk variant can be configured to perform various medium-distance missions:

    Attack, escort, fire support: transfers a full set of weapons, with ammunition pallets and an additional fuel tank in the cabin;
    Transport of soldiers and assault tasks: it can transfer up to 10 soldiers of a landing and two on-board shooters together with mounted wings (but without pallets with ammunition in the cabin);
    Combat armored purposes: it transfers up to 16 laser-guided anti-tank guided missiles.
    In order for the pilot to be able to use the weaponry and rocket equipment, the weapon systems received updated target symbols, shown on the helmet displays. Guided by the instructions on the display, the pilot can perform helicopter maneuvers and at the same time beat selected targets. The system also provides targeted target targeting for the laser-guided Hellfire II projectiles. As Sikorsky emphasizes, the S-70M / S-70i Black Hawk weapon system can be adapted to the customer’s preferences.

  17. O stire ceva, deapre viitoarele elicoptere romanesti… Mai stie cn-va ceva (bezna totala) ????

  18. Out of subject. Unfortunately, no subtitles in English, only in Polish. Really objective comparative tests: msbs-grot, HK, bren-2, SCAR, beryl. Generally, first place: HK and msbs-grot, second: bren2, third: SCAR and finally beryl
    https://youtu.be/9yBaaB42vZ4

    • Nice video, unfortunately, Youtube did not offer the option of close caption and english autotranslate subtitles. Personally, I choose FN Scar Heavy( HK G3 first love, long time ago), and by the way, nice moustache( John McAleese tribute), for Beryl shooter.
      How do you compare, Karabinek wzór 1988 Tantal vs. Beryl , recoil, force stoping, bullet balistic trajectory ? Are there some advantage of 5.56x45mm vs 5.45x39mm, other than commonality with NATO cartridge? I mean on the same type of weapon, AK version.

      • You asked a question … Unfortunately, I do not have such experience, only I can compare beryl vs AK. Generally I like AK because how not to like AK;) but I have to admit that beryl has smaller recoil and other structures that allow to shoot much more accurately and NATO cartridge of course . If someone learns from scratch, it will be faster using beryl. I also shot with other types of weapons but not with tantal, now I am waiting for the civilian versions of msbs and I have to go to the shooting range which has the composition bren 2. If it was possible in the future, I would like to compare these two models ,personally

  19. Pentru toti cei care comenteaza (posteaza) in limba engleza (si altele) as ruga sa faca si traducerea pentru ca nu toti stim alte limbi straine si este de bun simt mai ales ca este un site ROMANESC.

  20. Un pic stiu 🙂 idea era alta, prefer sa ne limitam aici.

  21. La cat de filorusi sunt cehii si mai ales politicienii cehi, cu toata apartenenta Cehiei la NATO si necesitatii ca achizitiile militare sa se faca din tari membre NATO, nu ar trebui sa fie o supriza daca vor cumpara elicoptere rusesti, sub motivul ca sunt mai ieftine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *