Centenarul Tancurilor – 100 de ani de tancuri româneşti

La 1 august 1919 se înfiinţa primul batalion de care de luptă din România – o armă nouă, într-o ţară nouă, într-o lume nouă de după război. Cu mai puţin de 3 ani înainte, tancurile intraseră pentru prima dată pe câmpul de luptă, în Bătălia de pe Somme. De atunci, nu l-au mai părăsit niciodată. Cu toată masivitatea lor, primele tancuri au fost rapid depăşite tehnologic, înlocuite iar şi iar într-o cursă care a cuprins întreaga lume. O cursă la care România a luat parte ca producător şi exportator, într-un club select de ţări, poate pentru mai puţin timp decât ar fi avut capacitatea să o facă. Acum, în vremuri nici prea rele, nici prea bune, spiritul de luptă al tanchiştilor rămâne puternic, la fel ca speranţa de întremare a industriei naţionale de apărare.

 

Despre toate acestea ne vorbeşte domnul colonel Tc. (rz.) dr. Emilian Pîsu, membru al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), comandant şi formator de tanchişti pentru mai bine de un sfert din secolul pe care îl sărbătorim azi.

 

 

 

Despre Centenar – „În fruntea tancurilor”

 

Centenarul armei tancuri are, pentru mine, o deosebită rezonanţă, personală – sunt fiu de ofiţer de tancuri – şi profesională, întrucât din cei 34 de ani de activitate ca ofiţer, mai mult de 25 de ani i-am petrecut în această armă, inclusiv „în fruntea tancurilor”, după titlul unei cărţi semnate de unul dintre iniţiatorii conceptului Blitzkrieg, generalul Heinz Guderian.

Am un uşor regret pentru că, în ultimii ani, în panoplia armelor Armatei Române, această armă a fost uşor ignorată ca dezvoltare, importanţă, înzestrare şi, nu în ultimul rând, la încadrarea cu personal. Dar speranţa tanchiştilor moare odată cu tancurile.

 

Despre tanchişti – spiritul de turelă

Aş fi uşor nepoliticos faţă de militarii din celelalte arme dacă aş spune că ne distingem prin ceva, dar formarea personalului din arma tancuri are câteva caracteristici esenţiale, menţinute în echilibru: pregătirea tehnică multidisciplinară, pregătirea pentru executarea tragerilor cu armamentul de pe tanc în orice condiţii, cu probabilitate de lovire din prima lovitură, şi nu în ultimul rând o pregătire tactică specifică, caracterizată de reacţie imediată, spaţii largi, confruntări decisive. Tanchiştii se remarcă prin „spiritul de turelă”, rezintenţă fizică şi psihică, camaraderie specifică echipajului de tancuri.

Specific, în sinteză: putere de foc, mobilitate şi protecţie.

 

Tancul, rege (chiar şi) pe câmpul de luptă modern

Rolul de „vârf de lance” sau „forţă de izbire” al forţelor terestre a fost consacrat ca hotărâtor în marile bătălii ale celui de-al Doilea Război Mondial. În conflictele recente, războaiele din Golf, conflictul din Cecenia şi Georgia, războaiele din Orientul Mijlociu, Siria, au consfinţit rolul structurilor de tancuri în cadrul operaţiunilor duse de către grupările de forţe.

Dacă analizăm înzestrarea structurilor de forţe terestre, observăm tendinţa de a „blinda” infanteria, artileria, geniul, artileria antiaeriană, asigurarea medicală, tehnica şi logistica etc. În acest peisaj, tancul va rămâne şi în viitor „regele” câmpului de bătălie.

Printr-un alt tip de analiză, de această dată la nivelul organizării şi înzestrării armatelor altor state, în special a celor din Europa, observăm existenţa unor importante mari unităţi şi unităţi de tancuri dotate cu tehnică blindată de ultimă generaţie (generaţia 4 şi generaţia 5).

Pentru a consolida rolul structurilor de tancuri, la nivel operativ şi strategic, analizăm măsurile de întărire a flancului de est al NATO care, printre altele, a dizlocat în Europa o divizie de tancuri, iar în EST s-a reînfiinţat o armată de tancuri.

Tanchiştii români nu au participat la misiuni de luptă cu structurile de tancuri din Armata României, din multiple motive, dar au participat individual la misiuni în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, unităţile de tancuri din Forţele Terestre au participat la exerciţii în comun, interarme, în cadrul NATO. Ultimul exerciţiu, Saber Guardian 2019, s-a desfăşurat pe teritoriul României.

 

Despre istoria recentă – România în clubul select al producătorilor de tancuri

 

Încep prin a trece în revistă puţin din istoria industriei naţionale de apărare din România. De la mijlocul anilor `70 şi până la începutul anilor `90, în România s-au fabricat aproape toate categoriile de armament, muniţie şi tehnică de luptă necesare înzestrării Armatei şi satisfacerii cererilor din pieţele externe de armament. S-a produs toată gama de armament individual, guri de foc de artilerie de toate calibrele şi tipurile de muniţie aferentă, blindate pe roţi şi pe şenile, rachete de mai multe tipuri, nave de luptă pentru mare şi fluviu, tehnică de geniu şi de protecţie NBC, avioane de sprijin de luptă şi elicoptere de luptă etc.

Începând cu anul 1978, când s-a fabricat în România primul tanc, făceam parte din clubul select al celor 16 producători de tancuri din lume, iar ţări ca Italia, Turcia, Coreea de Sud, India, Japonia, Iugoslavia şi altele nu produceau tancuri.

Viitorul acestui tip de industrie trebuia abordat la nivel naţional şi de interes strategic pentru România, în cadrul unei strategii a industriei naţionale de apărare, al unor obiective şi etape de evolutie. Din păcate, în anul 2019, din bugetul alocat înzestrării Armatei României, industriei de apărare i-au fost alocate fonduri mai mici de 1%.

În prezent, în domeniul producţiei de tancuri putem vorbi numai de modernizarea parcului de tancuri din înzestrare, concomitent cu producerea derivatelor pe şasiu de tanc. Începând cu acest an, în Uzina Mecanică Bucureşti, în colaborare cu General Dynamics, se va produce transportorul blindat pentru trupe 8×8 „Piranha 5”. În viitor, probabil va continua programul transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, flotabil, în cooperare industrială europeană.

 

În încheiere, menţionăm că Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă Mihai Viteazul” Piteşti sărbătoreşte Centenarul Tancurilor pe 1 august, printr-un program la care pot participa cadrele militare active, în rezervă sau în retragere și veteranii de război.

 

Începând cu ora 10:00, la sediul Şcolii, se vor desfăşura:

– ceremonia militară și religioasă;

– depunere de coroane la Monumentul Tanchiștilor;

– dezvelirea plăcii comemorative;

– Ziua Porților Deschise: vizitarea bazei de antrenament și logistică didactică a școlii și a expoziției de blindate

 

Persoanele interesate sunt rugate să sune la 0722339000, începând cu ora 08:00.

 

 

GALERIE FOTO – TANCURILE ROMÂNIEI

Surse: Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazu” (saul.forter.ro), wikipedia, worldwarphotos.info

 

Renault FT 1917, primul tanc din dotarea Armatei Române

Foto: Mircea87/wikipedia

Renault R35, tanc uşor intrat în dotare înaintea celui de-al Doilea Război Mondial; a fost modernizat ca „vânător de care” cu un tun de 45mm, recuperat de la tancuri sovietice capturate.

Foto: Mircea87/wikipedia

R-1, tanchetă proiectată în Cehoslovacia sub numele AH-IV, folosită pentru recunoaştere (în imagine apare o versiune suedeză).

Foto: Jane’s World War II Tanks and Fighting Vehicles. — Leland Ness, 2002 / wikipedia

R-2, cunoscut şi sub numele de Panzer 35(t), un tanc uşor produs în Cehoslovacia, cel mai avansat tanc al României la intrarea în cel de-al Doilea Război Mondial.

Foto: wikipedia

 

T-38, tanc produs în Cehoslovacia, primit de la Germania în 1943, când deja era vulnerabil faţă de ameninţările de pe frontul de est.

Foto: Werner Willmann / wikipedia

T-III, mai cunoscut sub numele de Panzer III, 12 vehicule (modelul N) au fost livrate de către Germania în timpul războiului

Foto: www.worldwarphotos.info

T-IV, mai cunoscut sub numele de Panzer IV, 138 de vehicule (modelele G,H şi J) au fost livrate de către Germania în timpul războiului.

Foto: Mircea87 / wikipedia

T5 Panther fusese răspunsul Germaniei la tancurile ruseşti T-34, dar în România a ajuns după război, din stocurile Armatei Roşii (capturat). A fost utilizat doar pentru scurt timp.

Foto: www.worldwarphotos.info

T-34/85, intrat în dotare din 1949, pentru înlocuirea tancurilor germane, cu un efectiv care a depăşit 1000 de vehicule; a trecut prin modernizări succesive, fiind retras din uz abia în 1994.

Foto: claudiu_ne2000 / wikipedia

T-54 / T-55-100, comandate de România din Polonia, URSS şi Cehoslovacia în anii `60 şi `70 în număr mare, rămas în serviciul de luptă până în prezent.

Foto: Cătălin Ovreiu / wikipedia

T-72M, important în număr mic din URSS la începutul anului 1980.

Foto: Marian Rădulescu / wikipedia

 

TR-77-580, primul tanc proiectat şi fabricat în România între 1979 şi 1985, bazat pe T-55. Din aproape 400 de tancuri construite, 150 au fost exportate.

Foto: Mircea87 / wikipedia

TR-85-800, succesorul lui TR-77-580, cu un motor mult mai puternic, produs între 1986 şi 1990.

Foto: Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt” / wikipedia

TR-125 (P-125), prototip bazat pe tancul rusesc T-72, produs în serie mică la finalul anilor `80, care îngloba numeroase echipamente moderne.

Foto: wikipedia

TR-85 M1 „Bizonul”, variantă modernizată a lui TR-85, pentru asigurarea interoperabilităţii cu NATO, produs împreună cu parteneri din străinătate şi din România.

Foto: nicubunu / wikipedia

Surse

https://ro.wikipedia.org/wiki/Renault_FT-17

https://ro.wikipedia.org/wiki/Renault_R-35

https://ro.wikipedia.org/wiki/AH-IV

https://ro.wikipedia.org/wiki/Panzer_35(t)

https://ro.wikipedia.org/wiki/Panzer_38(t)

https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/panzer3n/panzer-iii-schwere-panzerabteilung-501-dak/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Panzer_IV

https://ro.wikipedia.org/wiki/Panther

https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/panther-panzer/panther-ausf-a-early/

https://ro.wikipedia.org/wiki/T-34

https://ro.wikipedia.org/wiki/T-54/55

https://ro.wikipedia.org/wiki/T-72

https://ro.wikipedia.org/wiki/TR-580

https://ro.wikipedia.org/wiki/TR-85

https://en.wikipedia.org/wiki/TR-125

http://saul.forter.ro/istoric/79/arma-tancuri

 

84 de comentarii:

  1. Ce „prospaturi” pe aici nema? Ca rupem cu t55-ul. Cum alti fac spectacole cu masini de epoca noi… tancuri de epoca.

  2. Cu parerea de rau pentru tanchistii nostri dar suntem in epoca de piatra a tancurilor.

    Ce putem face e sa luam de-a gata si poate cu D-zeu cel Milostiv sa producem piese sau platforme daca se va mai putea ceva face in tara noastra.

    Nici Piranha 5 nu putem ansambla, organiza o industrializare cat de cat ce sa mai vb. de tancuri moderne.

    Macar softul sa-l facem acolo banuiesc ca trebuie organizare cu cap si niste servere performante, aici avem putem incerca macar.

  3. Interesanta istorie de 100 de ani din care 50-60 la umbra lui T55, eu zic sa le pastram pe toate, in curand le vom exporta cu bani buni la pret de Leo2A7 drept produse vintage…..SUPER!

    Apropos ,, Încep prin a trece în revistă puţin din istoria industriei naţionale de apărare din România. De la mijlocul anilor `70 şi până la începutul anilor `90, în România s-au fabricat aproape toate categoriile de armament, muniţie şi tehnică de luptă**…..si asta e o istorie interesanta de povestit!

  4. La mulți ani….. T-55 forever love :))

  5. Lasa ca e si vina lor, a militarilor, din pacate.

    A fost cu povestea cineva pe aici, cum s-a tras concluzia la Borcea ca era mai bun MIG-21 ca zbura oricand, asa si cu tancurile. De ce sa fi facut ceva efort sa le schimbe, sa optimizeze TR-ul (oricum cu blindaj dublu in comparatie cu T-55ul) sau T-72urile atatea cate erau, lasa ca operam T-55 ca porneste mai repede

    https://www.facebook.com/watch/?v=714905871981999

    uite ceva ce un tanc de anii 80 romanesc poate face si aproape orice tanc sovietic nu

    1
  6. Eu cred ca avem mai multe.
    Numai ca sunt stealth.

  7. FT-17 a fost retras (la insistenta rusilor, carora le era teama ca va putea fi folosit intr-o eventuala insurectie in Bucuresti) dupa 23 Aug 1944. Bine, erau folosite la antrenament, nu erau atat de cretini sa la trimita pe front.

    Ideea e ca oricum tendinta de a tine „vechituri” nu e noua.

    FT-17: 1918 -> 1944 = 26 ani
    T-34/85: 1943 -> 1994 = 51 ani

    Si rezultatul: In „Tancuri in Flacari” e descrierea unei lupte de noapte intr-o localitate (parca Pusta Kert) , cand un proiectil tras de un PzV Panther a trecut prin 3 R-35 care stateau in linie, unul in spatele celuilalt.

    • aia nu e mare lucru, un APCR ci tungsten putea trece si prin doua Pz. IV nu numai prin R-35 numai ca daca nu atingea nimic vital ramanea doar gaura.

  8. A trecut vremea bagatului sub preș. Deocamdată sărbătoriții au fix valoarea milițianului ce a răspuns copilei, adică încasează salarii degeaba. Scoateți capetele din nisip, lăsați atitudinea ” leafa merge, timpu’ trece… ”.
    Ofițerii în rezervă, în stradă is doar pentru pensii?
    Cereți dracu’ dotare, măcar de nivelul sfârșitului sec. XX, că de secolu’ ăsta ar fi prea mult….

  9. Ce interes sa pastrezi t -55 cu o teva de 100 mm ? Mai bine lear scoate din uz.

    • ca sa pastreze arma tancuri…

      • Dacă vrem sa avem cu adevărat tancuri pe care sa ne putem baza, mai bine ne-am dota cu asa ceva, în cantitatea pe care ne-o permitem, din stocul de rezerva al SUA și sa ne alăturam proiectului franco-german-spaniol care dorește construirea unui nou model de tanc care sa înlocuiască Leclercul și Leopardul. Este o amăgire sa credem ca ne putem baza pe ce tancuri avem.

      • Adică asistați social, d-le Zgureanu.

        • atata timp cat au suficiente tancuri pentru antrenamente, ca nu e nevoie de multe, inseamna ca fac ceva, deci nu sunt asistati social. Ce vor face in caz de razboi, asta e alta poveste.

          • D-le Zgureanu, tot așa avem serviciu de urgență, 112. Tot așa plătim cu 3500/5000 lei pe lună milițieni ce habarnau pentru ce primesc salariu.
            Dar bineînțeles, nu degeaba.
            La întrebarea ce vor face în caz ” de” având în fața T72 B3, putem face o analogie cu evenimentul trist petrecut la Caracal.
            Fix aia or să facă.

            • Seba,taica miu face parte cu succes din categoria a celor pe care ii urati voi,comisar sef,pensie speciala,”cumetrii “ suspecte ….pensionat la 52…in ultimii 18 ani l am vazut de 3 ori si vb de vreo 5-6 ori,decat asa ca el,parte a “problemei “ mai bine “sclav “ 70 ore/saptamana la Londra….dar tin capul sus….
              PS nu toti sunt asa…am pe cineva care e in Politie de 15 ani la mascati de vreo 5,care a muncit pt tot,nu a luat spaga niciodata…sunt si cativa buni profesionisti….insa majoritatea lor sunt “dezamagiti “ sa zicem de cumetriile pe care le vad ,inclusiv faza cu toate “pitzi” cum zice Psycho avansate la exceptional,probabil din pricina aptitudinilor “orale”…Scuze oratorice…?

              • Sunt foarte multi oameni care cu adevarat nu sunt familisti.Le place sa aiba o familie insa de felul lor sunt plimbareti.Le place mai mult compania prietenilor si amantelor.Inclusiv la foarte multi politisti, jandarmi sau militari de la alte structuri ale tarii.Cum isi justifica ei timpul petrecut in afara domiciliului?Au foarte probleme la serviciu asa ca trebuie sa fie acolo cand in realitate, sunt la un sprit cu amicii, la o amanta/amant, etc.Este adevarat ca sunt anumite situatii in care cateva zile esti la munca de dimineata pana seara sau vii acasa la cateva zile pentru ca esti plecat in misiuni prin tara sau in aplicatii.
                Probabil tatal tau a fost in vreun corp de control si din acest motiv nu a fost prea mult acasa.Cei care activeaza in asa ceva, se complac, din motive pe care le putem banui.Te rog frumos sa nu o iei ca un atac la persoana.
                Da, din plin functioneaza doar relatiile personale ca sa ajungi la o functie de comanda sau chiar si una de executie, din varful piramidei, mai ales in anumite structuri ale statului considerate de elita.

                • A fost In corpul de control la IGP -la Rutiere….in UK se zice Sorine…bang on the money…tot timpul era prins cu munca,doar ca tot timpul se gasea vreunul sa l toarne….oricum e total innocent saracul,restul suntem de vina…dupa pensionare a avut si o mica pensiune In Delta unde veneau VIP sa “pescuiasca “ cica….departe de ochi curiosi In delta pe canalele alea..?

        • @Seba
          Du-te si tu sa tragi la senila cu baietii aia, sa muncesti mai rau ca sclavii pentru a le mentine in stare de functionare, sau baga 12 ore in tanc, in iulie, in poligon, si apoi poti sa te pronunti referitor la asistatii social.
          La multi ani, si respect tuturor baietilor care muncesc din greu sa tina arma asta in picioare!
          Le doresc din tot sufletul sa prinda si zile mai bune.
          Parerea mea, hic…

          • @sharky,în deceniul doi al secolului ăsta, să tragi șenila la T-55 înseamnă bani pe apa sâmbetei.
            Să ne uităm la unguri, nu cu mult timp în urma râdeam că mai au operaționale doua sau trei T-72,pentru pregătirea elevilor tanchisti, restul fiind retrase din inzestrare….
            Și au renunțat cumva la tancuri?

            • Seba, imi place cum gandesti. Ungurii cu 2-3 tancuri nu erau asistati social, dar ai nostri sunt. Nu e vina lor ca T-55 este obiectul muncii. Daca nu ai inteles asta pina acum, esti degeaba. Noapte buna, Seba

              Parerea mea, hic…

              • Ungurii cât de curând vor avea Leopard 2 A7, nici măcar polonezii nu se pot lauda cu asta.
                Noi ” mimam” arma tancuri.
                Noi ne prefacem că avem flota. În anul 2019 puterea de foc a navelor noastre:76,2 mm și 14,5. Aaaa, să nu uit avem și teleoperabile de 12,7 mm pe fregatele ,, multifunctionale,, ?
                În aplicații, băieții mai iau câte o ladă de proiectile de 76 mm de la italieni, cu specificația expresă să nu o deschidă, că plătesc toată lada.
                Aviație, mai mulți generali ca Mig-uri 21apte de zbor. Piloții îi omorâm ritualic, da’ bine că ne fac alții politie aeriană. Până și bulgarii vor avea F-16 noi nouțe.
                Da @sharky, atâta timp cât se acceptă toate astea, treaba merge, leafa vine, ieșim la pensie…. da, sunt la nivel de asistați social.
                Știi ce nu înțelegi @sharky, că de fapt mimam normalitatea.
                La fel cum am mimat că avem serviciu de urgență 112,cu oameni ce ar trebui să fie pregătiți. Nu ți se pare că au luat atâția ani salariu degeaba? Care este diferența între banii aruncați pe asistații sociali și pe aia de la 112?
                Da amice, ai dreptate.
                Noapte bună!!!!

                • Ăștia sunt că aia de se uită singuri la filme porno și spun că fac sex …dar nu specifică și altceva. Așa și militarii nostri, fără înzestrare dar ei zic că apara patria. De ce nu plătim atunci pustii care joaca Tara Tara Vrem ostași? Macar sunt mai supli ???.

                  • Deci…. nu se poate!!!!
                    Ma uit mai bine la poză și…. pe lângă relicvele alea de T-55 ce mama masii, este și un SU-100 acolo!!!????!!!!????
                    Deci, eu mă duc și mă culc, are dreptate @sharky.
                    Dragi tanchisti, la mulți ani și vă mulțumesc că sunteți pavaza de oțel la hotarele țării. Mă simt în siguranță.
                    Vă doresc pensie mare.

                • @Seba
                  Daca ungurii au ajuns etalon pentru ca au platit un batalion de tancuri, e clara calitatea standardelor tale.
                  Conform mentalitatii tale, si cei care au plecat la lupta in primul razboi mondial, si in al doilea razboi mondial tot un soi de asistati social erau, pentru si atunci calitatea inzestrarii era aceeasi din ziua de azi. Dar bineinteles, atunci nu era net, si nu puteau sa o arda in hipstereala din spatele unei tastaturi, sa se dea mari. Au plecat unde li s-a ordonat, nu unde au vrut ei ca aveau netul mai bun. Cu accentul pe „ordonat”!
                  Noi ne prefacem ca… Noi ne prefacem ca de 2000 de ani, stii proverbul cu „ne furam caciula singuri”. Ala nu a aparut alaltaieri, da?
                  Baietii iau o lada de proiectile de la italieni pentru ca statul român, din care cu cinste si onoare( ma scuzi ca te supectez de a vea asa ceva) faci si tu parte, nu le asigura mai mult. Aia li s-a pus la dispozitie, cu aia isi fac treaba. Si infanteria marina a U.S. of A sufera, fata de Army, Navy sau Chair Force, de o subfinantare cronica, dar ii vezi peste tot in lume, sunt primii peste tot.Pe aia nu ii mai face nimeni asistati social. 😉
                  Referitor la aviație, stiu un general care a publicat o scrisoare deschisa in care a sustinut cu subiect si predicat ca Aviatia vrea F-16 noi, si nu altceva. A urmat Ciorogirla! 😉
                  Da, Seba, se accepta, pentru ca „noblesse oblige”, nu poti sa zici ca nu iti poti indeplini misiunea ca nu ai cu ce… Asta o faceti voi, plingaciosii de serviciu din spatele monitorului. Ei au drapelul la piept si stiu ca reprezinta o ȚARĂ, nu o gasca de spargatori de seminte de la coltul strazii, cu gulerele ridicate si cracul pantalonului ridicat, ca stiu ei ca asa fac jmekerii.
                  Despre 112 nu ma pot pronunta, nu am cunostinte in domeniu.
                  Nu, nu mi se pare ca atitia ani au luat salariu degeaba, atita timp cit tu ai posibilitatea sa iti faci poze la Londra si sa injuri Romania pe feisbuciuk de acolo, ca sa e cool. Sau sa muncesti in Italia pentru a-ti intretine familia. Poti face asta multumita baietilor care au murit prin Afghanistan, Irak, Bosnia, Somalia, pe care tot politicienii vremii i-au trimis acolo, la fel de dotati ca cei din primul si al doilea razboi mondial, pentru a marca contributia tarii noastre, si a se lauda ca” noi am bagat Romania in NATO”!
                  Cind o sa incepi sa-ti folosesti creierul pentru ce ti l-a dat natura, si nu il mai tii pe posta de conserva in camara, poti sa-mi raspunzi.
                  te rog frumos, nu mai actiona din reflex si lovi tastele alea degeaba.
                  Si nevertrebatele respira tot din reflex, stii???
                  A nu se intelege ca sustin ca toate-s bune si frumoase, cind a fost de injurat, am fost primul care am injurat, si aici, si in alte parti, dar nici sa jignesti niste baieti care incearca sa isi faca treaba cu ce au la indemina pentru altii prefera sa fure banii in loc sa le dea sculele pe care le merita, nu mi se pare fair-play!
                  Parerea mea, hic…
                  P.S. Bineinteles ca nu ma astept sa intelegi ce am scris eu aici, Seba, e prea complicat pentru tine.
                  Reis, e valabil si pentru tine !

                  • Nu tu nu înțelegi.
                    Atâta timp cât bagă cardul în bancomat fără să cracneasca sunt vinovați.
                    Atâta timp cât în jurul toți se dotează și ei tac, sunt vinovați.
                    Un batalion de A7 cu de toate este așa un mizilic…?
                    Atâta timp cât cei ieșiți la pensie sunt doar masă de manevră politică, sunt vinovați.
                    Și ce ne agitam, așa este sistemul.
                    Așa este de 2000 de ani.

                    Și niciodată nimeni nu este vinovat.
                    Ne reducem la stadiul de nevertebrate ce nu doresc schimbarea.
                    Așa a fost, așa este.
                    Și @sharky, mai este o problema :dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră.
                    Hai sa dă-mi puțin timpul înapoi, mai știi cine a susținută spus și tare ca trebuie luat Patriot? Tot pe aceste site s-au ridicat cu manie proletara o mulțime de să-le înjure.

                    • Da, Seba, m-ai convins. Nu ai inteles nimic. Esti prea prins in frustrarile tale. Consumati-le pe banii tai. De aia 10 lei ai tai care ajung la buget, un soldat nu poate nici minca o zi.
                      Felicitari… Ati gasit inamicul nr.1 !
                      V-am pupat! prea multi baieti destepti pe aici.

                  • My friend, văd că în loc să luati atitudine voi tot același sistem ticăloșit și imbecilizat sustineti.
                    1 la mana, de șpăgile care se cereau si se dădeau pt a pleca în TO de ce nu amintești? Cât e diferența față de cât încasează un soldat în țară fata de aia din TO?
                    2 la mana, in primul și al doilea răzbel aveam regalitate și avea susținere din partea pop….Și totuși…Regele Ferdinand a Promis împroprietărirea celor care participau la război, dupa onor minunatele „retrageri strategice” ale minunatei Armate Romane capusata dinainte de război. Cu tara in pericol de dispariție, POPULATIA a ajutat Armata sa reziste in 1917 – i-a dat carne de tun …
                    3 la mana….Rugati-va cu sârg și ardoare sa nu vina Rușii cat inca mai sunteți voi sub arme…Ciuciu carne de tun amigo…Voi aia 70k din MApN cu tot cu secretare + eventual incompetenții din MAI…populația va sta pe margine spărgând semințe și uotandu-se cum veți deveni „gheroi” ai patriei.
                    4 la mana Eu pt cei 1500 Eur pe care ii cotizez lunar către stat din munca mea voi sta sigur sa sparg semințe pe prispa casei mele.
                    5 la mana, dacă nu va treziți nici în ceasul al 12 lea …precum spun italienii va fa …și un praz verde. Faceti-va curățenie în ograda cu Akm dacă e necesar dar nu mai aveți pretenții tot de la boii din jug. Va e frica să dați arme la popor asta-i?

                    • Anii ’90,restructurarea armatei. Parcuri auto vandute cu cateva mii de lei,plutonieri ajunsi milionari (apropos ,vorbesc in cinostinta de cauza). Tractoare cu cateva zeci de ore de functionare vandute pe bani de seminte (@sharky ,nu m-am abtinut),TV-uri,Aro aproape noi date degeaba. Totul „legal” la licitatii la care au participat doar cine trebuie.
                      Asistat personal la discutii cu tineri ce doreau sa se inroleze,sfatuiti sa nu declare ca vor sa serveasca Patria,sa nu spuna ca doresc o cariera militara ,sfatuiti sa tina capul plecat in fata ofiterului de la incorporare si sa spuna ca vor sa devina MAC-i doar pentru ca este salariul atractiv. Ca o mica paranteza,inca se castiga binisor pe vremea aia .
                      Asistat la aplicatiile flotilei,adica deplasare cu vedele blindate pana in raionul de tragere la Sf. Gheorghe.Cate doua nave legate una de alta,doar motoarele uneia functionand. Apropos,una din vedete avea cam 1/3 din tancul de motorina plin cu apa.Furasera baietii motorina si au completat….
                      Si @sharky,eu inca stau aici si va platesc voua salariile,voua din sistem.
                      Dar,chiar nu aveti bai nici unul ooooa? Pana cand ?

                    • tot inventarul ministerului a fost devalizat cu binecuvantarea statului major.agaricii aia civili din fruntea minsterului erau tinuti de decor in vitrină.

                  • ehehee…de când ne-am contrat noi prima oară ți-am „spus” ca vremurile s-au schimbat,românii s-au schimbat si ca veti fi luati prin surprindere de ce simte si crede acesta.pe atunci lătram aproape singur dar acum haita s-a mărit,cutitul ajuns la os e cea mai buna motivatie a romanului.
                    traiti intr-o bula autoindusa la umbra ministerului iar raportarea fata de contribuabilul roman este exact la fel ca cea avuta de operatorii sts si politisti in cazul caracl.
                    eu nufac discriminari,tot aparatul de stat nu se ridica nici macar la jumatate din calitatea umana si profesionala a restului populatiei.toți angajatii la stat isi vad doar de interesul lor imediat si de bunastarea proprie cu riscul distrugerii sistemului si pe spatele romanilor.
                    refuzati sa faceti pasul spre normalitate si incep sa cred ca este o alegere asumată constient.

                  • @sharky te deranjeaza adevarul? Sau voi respirati doar la ordin si pentru ordin? Cum iti permiti sa iti bati joc de oamenii care muncesc si cotizeaza la bugetul Tarii? Vi s-a urcat slana la cap si nema pic de gandire? Tu si altii din sistem de unde credeti ca vin banii aia putini, multi? Din pixul comandantului, in fata caruia stiti sa stati Drepti si sunteti numai cu Ordonati in gura? Doar ala e Dumnezeul in fata caruia va inchinati, ca sa dea mai repede ordin proastei de la financiar sa va vireze banii? De unde vin banii ma, ca deja ma enervezi? Daca nu stii economie: din taxele si impozitele platite de catre salariatii din privat, firmele private, multinationale dar VOI (toti bugetarii ca deja ati intrat la generalizare atat de limacsi sunteti) fiind nehaliti, vreti mereu mai mult si din IMPRUMUTURI….Adica F>>>>TETI Pe romaneste viitorul copiilor si nepotilor mei ca sa puteti MANCA voi azi. Cum suna Mos Teaca, 10 ROn ori 3,5 milioane de salariati in privat pe zi? Sunt 35 Milioane de RON pt 70000 cati sunteti in MAPN…Asa-i ca da 500 RON de caciula sa haliti pe zi? Te iei de unul si zici ca aia 10 lei ai lui sunt vax…Bah ca el suntem milioane…Daca era sa alegem unde dadeam banii, erati in fata unitatii cu mana intinsa si cu T34-85 pe post de Maimuta…si cerseati bani de la noi. Dar asa cu impozitare la sursa, boul din jug nu are ce sa aleaga…Mancati bah si va veseliti ca Sandramaua se prabuseste pe noi…Si voi sunteti NEVINOVATI…Vai de Capul Vostru. La MUNCA BAH, de 75 ani e pace…CINE NE ATACA? sa-ti bag niste sloganuri pe care cantati si fredonati.

                    • si cand au iesit din unitati la razboi au iesit in ’89 tot impotriva romanilor…..n-am gasit alta rima.

                  • @ sharky and all Ro Army…pana una alta va jucati de-a „soldateii” pe banii mei si ai altor 3,5 milioane de salariati din privat. Tragedia din Caracal a scos la iveala toata negreala si ipocrizia din sistem, de fapt voi aveti o ura si invidie viscerala fata de poporul care va plateste si va pune pe primul loc al increderii – acum total aiurea – dar deh, Tutea are mereu dreptate – suntem un popor de idioti si sclavi de putem sa va suportam pe voi asa haini, care ne urati cu adevarat…Nu degeaba ati fost condusi de baieti scoliti la Moscova la GRU, KGB, NKVD…V-au inoculat bine sa urati populatia…mai ales pe cei vocali…Ce masa de juramant ati depus? Aparati Tara dar nu populatia? Populatia nu e doar cea din sistemul bugetar, ci si hipsterii si cei batrani, bolnavi, mai colorati sau nestiutori de limba romana…pe toti ati jurat ca-i aparati cu pretul vietii si din cate stiu nu v-a fortat nimeni sa inrolati in Armata.
                    Precum il vedeti pe comandant sau politician si stati SMIRNA in fata lui, asa ar trebui sa stati in fata fiecarui cetatean si sa aratati multumire ca va plateste soldele, normele de hrana si ca puteti sa va jucati de-a soldatelul…Dar voi v-ati gasit dusmanul in POPULATIE si vorbiti ca de gandit…pe un ton superior, arogant si nesimtit CIVILILOR – Va considerati o casta deasupra tuturor si de neatins, ceilalti din civilie sunt prostii care sunt buni doar sa va plateasca si eventual sa zica si saru’mana ca nu dati un scuipat pe ei. Voi ar trebui la orice ora sa puteti raspunde calm si civilizat oricarui cetatean pe teme de Armata. Gata, de acum inainte, eu unul promit ca nu mai sustin nici un leut pentru Armata si asemenea specimene ca voi. Daca ar fi referendum pt inzestrare as zice raspicat NU…Coada de matura si pe autostrada.

          • Bre, da’ ce-i mai plangi pe saracii nostri soldati care ne apara ei de cotropitori de numa’…

            Majoritatea soldatilor din ziua de azi si pe care-i compatimesti atat, sunt cei care n-au fost in stare sa faca nimic altceva in viata si optiunea aceasta a fost gura lor de oxigen, unicul lor scop fiind sa prinda cateva iesiri, sa se faca si ei „oameni”. Pasul urmator este sa cotizeze la comandant cu vitelu’ din curte pentru obtinerea iesirii, iar dupa cateva astfel de plecari in diferite teatre, si-au luat si ei masini, case, etc., dupa care multi si-au dat demisia.

            L-i se rupe majoritatii soldatilor romani de apararea tarii…
            Conteaza ca au o meserie care le permite s-o frece mai mult pe-acasa, le permite asortarea de burtica sub pectorali, unii cred ca nici nu stiu de la ce capat se tine arma si n-am eu degete la maini cati soldati cunosc si care nu stiu nici tabla-nmultirii cu 3.

            Atat timp cat acced intr-un sistem complet inefivient, unde stiu ca nu contribuie cu nimic la scopul teoretic, dar totusi o fac, se pot numi invclusiv asistati.
            Iar singurul motiv pentru care vreunii dintre astia nu constientizeaza ca ei sunt 0 barat vis-a-vis de apararea aia a tarii, cu t55 si alte cataracte de pe vremea cand avea Pazvante ambii ochi, probabil survine de la cat de prosti sunt.

  10. Catalin Cojocaru

    Șenileta Malaxa a dispărut nu numai din Muzeul Militar, ci și din postul Dvs. …

  11. La multi ani tuturor tanchistilor! In privinta ” sublimei” dotari doar atat – o colectie impresionanta de fier vechi. Sa speram ca vor veni Leoparzii. Si noi, nu revitalizati! Pana atunci sa speram ca suntem NATO si ” gata sa facem fata tuturor provocarilor”!?☹

  12. Această arma a fost Cenusareasa armatei române de la înființare până în prezent. Intotdeauna dotată cu tancuri cu cel putin o generație în urma fata de standardul din orice moment istoric. 🙁

    • @VS
      Te inseli, in 1919 aveam 76 de tancuri Renault FT-17, erau moderne la momentul acela!

      • Cifra corecta e 72. Si au fost asigurate/receptionate dupa cateva proteste oficiale ale Ministerului de Razboi … tocmai pentru ca o parte din ele era sa ajunga pe la altii …

          • La 16 iulie 1919, Traian Pascal raporta recepţionarea următorului material, constând în 72 de care de asalt tip „Renault” dintre care 45 cu tunuri de 37 milimetri, iar restul de 27 cu mitraliere.
            ARMATA ROMÂNĂ ŞI EVOLUŢIA ARMEI TANCURI. DOCUMENTE (1919 – 1945) , pagina 17.

            • @Comandantul
              Si de ce nu le pui la numărătoare, stimate comandant, si pe alea aduse înainte de 16 iulie, ca au mai fost…

              • @ comandantul
                Mă așteptam să mai spui ceva…
                La pagina 34, in lucrarea din care tu citezi, se afirmă ca în 1926 România avea 76 de tancuri Renault.
                Deci? Pascal a recepționat doar 72.
                A, încă ceva, 72 e număr, nu cifra.

                • @priam
                  Din documentele consultate, raman consecvent afirmatiei initiale si anume faptul ca in 1919 (an la care ai facut referire in comentariul initial) au fost achizitionate doar 72 de care de lupta Renault FT 17. In acest sens am consultat si urmatoarele surse bibliografice: Istoria armei tancuri în România, coord. Col. Ion Drăgan si Fascinaţia Oţelului. 90 ani de tradiţii, onoare şi glorie, coordonator Colonel dr. Ion Constantin. Dar desigur exista posibilitatea de a ma insela, tocmai de aceea voi continua sa mai cercetez pentru a nu face afirmatii in necunostinta de cauza. Anterior datei de 16 iulie 1919 nu am gasit documente care sa specifice vreo receptie de care de lupta de catre Ministerul de Razboi. Si da, ai dreptate, din graba am gresit: 72 este un numar.

  13. Ingrijorator e faptul ca flacaii nostri pot fi trimisi in lupta cu aceasta tehnica si ii putem pierde repede repejor. Indiferenta criminala atat fata de protectia militarilor cat si fata de capacitatea lor de lupta. Daca masina sa zicem ca o mai poti inlocui cumva, alt echipaj s-o opereze nu ai imediat, nici la numar, nici ca experienta. Asta mi se pare cea mai mare problema si cea mai grava 🙁

  14. La mulți ani, fie ca această armă din armata română să fie dotată la nivelul pe care îl merită.

  15. niciodata n-am fost mare tanchisti. mereu am fost slab dotati la capitolul asta cu tot felul de tancuri depasite

  16. Multi ani inainte si speram cu niste achizitii performante cat de curand !

  17. Ce achizitii in curand domnule, ei o tot lalaie cu P5 de cativa ani, deja de 2 ani participa la parade si tot nu sunt in stare sa faca ceva, pulberile le importa, per ansamblu ceva gen autostrazi. Pentru un batalion de tancuri trebuie o logistica de doua ori mai mare, cu atelier mecanic, autotractare, samd. Sa nu vorbim de proiectile, pe care normal ca o sa le importe. La o tara ca a noastra, consider cea mai buna varianta tot TR Modernizat, in numar cat mai mare, sau eventual modernizarea marelui parc de t55, ambele corobotate cu ifv vanator de tancuri.

  18. Dar de Su-100 ăla din spatele omului ce ziceți. Mereu îmi sare în ochi cînd deschid pagina asta.

    • Pai ce sa zic .. doar ca e scos din dotare. Si ca e acolo pe post de exponat de muzeu.

      • Sigur doar ala este exponat de muzeu ?

        • Nu tati, este in rezerva, adica este apt.

          • Poate @Comandantul ne explica de ce intr-o unitate a armatei exponatu’ de muzeu sta fix intre doua T-55 si un BLG 67 M,ca mie mi se pare ca exponatu’ inca face din inventarul activ al unitatii.
            Sau incercam sa schimbam perceptia realitatii ?

            • Pare o prezentare a tehnicii de lupta, pe wiki scrie ca sunt in rezerva.

            • @seba
              Respectivele fotografii, ca de atfel si interviul cu col. Pisu a fost realizate la aniversarea a 90 de ani de la infiintarea armei tancuri (deci acum 10 ani). Nu cunosc care era situatia atunci in 2009 (probabil inca mai erau inca in dotare), dar acum in 2019, acele SU-100 nu mai sunt in dotarea armatei, fiind pastrate cateva ca exponate de muzeu. Chiar recent, la Pitesti am reusit sa vizitez o expozitie de tehnica blindata dedicata aniversarii a 100 de ani de la aparitia armei tancuri in Armata Romaniei iar unul dintre exponate era chiar un autotun SU-100 despre care mi s-a spus ca nu mai e in dotare. Nu era vorba despre nici o „incercare de schimbare a perceptiei realitatii”.

            • @seba
              SU-ul nu pare a fi intre doua T 55 si un pod de asalt ci mai degraba intre un T 72 ( sau poate P 125) si un T 55. Cum nici podul nu prea arata a BLG 67 (cel putin dupa forma lacrelor).

  19. Ghita Bizonu'

    Da .. si se disting ca fiind urmasii in spirit ai cavaleristilor…. Si ofiterii de cavalerie se distingeau prin „neconformism” si „extravagante”

  20. E o atitudine paguboasa intr-adevar, nu modernizam ce avem pentru ca o sa luam tancuri noi, aproximativ 250+

    Evident ca TR-ul ar putea fi modernizat intr-un numar mai mare si sa ai 1 batalion de Leopard sau ce o sa luam si restul de TR-uri. Ii poti pune tun de 105 mm nou, cele de la Cockerill sunt chiar bune, racheta anti-tank ghidata pe teava, protectii suplimentare, motor, mai pui o protectie activa ca vad ca incercam ceva acolo si tot e mai bun ca T-55…Da, nu e MBT pur dar uite, un tun de 105 modern poate trage de pilda M900 105mm APFSDS-T care poate aproape de ce face ala de 120 iar HE si HEAT cred ca putem produce si noi cu putin efort.

    Sau daca vrei musai 120 se poate incerca turela aia RUAG pe care o au iordanienii si a mai fost mentionata pe aici

    Noi nu avem de ce sa ne gandim la foarte multe blindate pe roti pentru ca nu vom trrimite niciodata forte expeditionare prea mari insa prin namolul si zapada din Romania senilele sunt mai folositoare. Daca te uiti la filmuletele din razboaiele recente, APC/IFV sunt mai mereu escortate de tancuri si rareori lupta singure.

    Sunt si dezavantaje, un batalion de tancuri are o logistica mai complicata dar forta de lovire este superioara oricand. Departe de mine gandul ca n-ar trebui APC pe roti, ceea ce sugerez este ca o combinatie de mijloace este intodeauna preferabila abordarii unilaterale. O unitate mecanizata cu MLI / Spike si TR-85 modernizat cu GLATGM si tun de 105 e considerabil mai capabila si costurile operationalizarii mai mici iar in functie de stocurile existente se poate prelungi durata de folosire a acestor mijlaoce, pana la urma fabricate aici.

    Eu ma uit la finlandezi si israelieni, nu arunca nimic, refolosesc tot ce se poate. Ce impact a avut Centurionul modernizat la Yom Kippur? I-a tinut practic in viata desi era un tanc vechi, l-au luat in anii 60 si era tanc de jumatatea anilor 40. L-au moderniazat local, si-au dezolvtat o capabilitate industriala limitata pe care ulterior au construit

    Nu zic ca ai nostri nu fac si lucruri bune, planul de refolosire a M1989 pentru mortiere autopropulsate e f bun, mi-ar placea sa fie mai multe initiative de felul asta de refolosire a echipamentului deja existent.. toate razboaiele trecute au aratat ca echipamentele vechi, modernizate cu cap pot fi foarte folositoare , cel mai celebru exemplu e StuG III, ce-a iesit dintr-un tanc depasit.

    • T55 si TR85 chiar nu merita modernizate pentru ca acestea nu permit ample modernizari care sa le transforme intr-un tanc pe masura unuia de ultima generatie.Romania nu isi permite mari armate de tancuri si pierderi mari de tancuri si vieti omenesti asa ca are nevoie de un tanc modern, cel putin la fel de letal ca Armata sau macar ultima versiune modernizata pentru armata rusa a lui T90 intrucat suntem nevoiti sa luptam, daca va fi cazul, in vadita inferioritate numerica.Avem nevoie de un tanc care poate incasa foarte mult, care sa isi protejeze cat mai mult echipajul si sa fie in acelasi timp letal pentru orice tanc inamic.T55 si TR85 nu pot fi modernizate in asa fel incat sa indeplineasca conditiile mentionate de mine.

      • Si nominalizarile de tancuri cel putin la fel de letale ca Armata si ultima versiune de T90 care sunt ?!

        Treaba cu incasatul foarte mult ma duce cu gandul la Asad Babil vs Abrams si Challenger 2, insa nu cred ca-i cazul sa mai pomenim de asemenea discrepante intre tancuri, in ziua de azi, mai ales ca potentialul nostru adversar n-are Monkey version in dotare…

        In plus, de ce tancul tre’ sa fie letal tancului inamic ?
        Impotriva tancului inamic lupti cu unitatile vanatoare de tancuri, inarmate cu Spike, in cazul nostru, asa cum si ailalti lupta impotriva tancurilor noastre cu Kornet-D si Krizantema-S, de exemplu.

  21. a nu se intelege ca am ceva cu tanchistii de pe teren sau doresc sa le rapesc din merite, dimpotriva cred ca oamenii aia ar trebui sa aiba si ei o sansa si daca nu avem bani de Leo X macar sa le dam ce se poate.

    Cat despre SU-100 la parada, mi-ar placea sa existe si Pz. IV sau R-35 functionale pentru asa ceva, asta nu e un lucru rau.

  22. https://www.facebook.com/asociatiacaleaneamului/

    Duminică, 4 august, începând cu ora 17, Asociația “Calea Neamului” organizează un marş şi un ceremonial religios la Arcul de Triumf din Capitală. Sărbătorim centenarul intrării Armatei Române în Budapesta şi al eliberării Ungariei de regimul bolşevic.

  23. Stai asa ca mie i-mi da cu virgula, am avut T-34/85 pana in ’94, am avut T-34/85 ?! WTF !

    • Da, și Su-100! Au participat și la Revoluție.Sînt poze cu ele prin orașele țării în decembrie 1989. Un vecin de bloc, proaspăt ieșit ofițer de artilerie prin 1997 povestea că aveau Su-76 în unitate, la Tîrgoviște

    • a făcut śi revoluția….

      • sa fiu al dracu daca stiam, Multumesc de informatie si nici nu aveam de unde sa stiu sunt din ’97 anu de fabricatie 😀

        • relax,si eu am aflat târziu din noroc ….i-am observat silueta intr-o piza de la revolutie .

          • Stefane,
            Ăla de la Sibiu, de lângă fosta Primărie, n-a prea văzut „acțiune”, a venit pe senile de la unitatea de reparații si s-a stricat acolo.
            A zăcut acolo vreo 5-6 zile, pana l-au ridicat.

            • N-am zis că a „luptat” ci doar că era operațional, ca tip de tanc în Armata Română în acele timpuri. Era normal să se strice și din tancurile plecate de la Tîrgoviște spre București în acele zile s-au stricat o grămadă pe drum. Se spune că unele au fost „stricate” de echipaje.

              • Tu spuneai de acțiune, nu eu.

                • Și deplasarea pînă la locul defectării e o acțiune.
                  Oricum, pace. Știu că pînă pe la jumătatea anilor 90 era plin de T-34/85 la Mizil. Se puteau vedea de pe drumul Ploiești – Buzău, la intrarea în oraș, în depărtare lîngă calea ferată, dar cel mai bine le vedeai din tren, treceai practic pe lîngă ele, erau zeci acolo pe cîmp dar și prin curtea fabricii MFA Mizil.

                  • Mda, sunt unii nostalgici după armată aia din ’89, de 300k oameni, dotata si cu T34, MiG 15 si 19 si alte glumite… dădea bine pe hârtie, mii de tancuri si TAB-uri, sute de avioane si elicoptere, armata întregului popor, ce realizare! Tanchistii de pe TR-uri si T-55 nu stiam ca avem si 72-ul în dotare, amintește-ti de episodul din Piața Palatului.

  24. Am fost la evenimentul de la Muzeul Militar prilejuit de aniversarea celor 100 de ani ai armei tancuri. Nu am mai vizitat muzeul de aproximativ 20 de ani daca nu si mai bine.

    la 10 dimineata era putina lume insa mai tarziu s-a umplut curtea, chiar a fost multa lume cu toate ca initial erau maxim 30 de persoane.

    Din pacate tanchistii au lipsit cu desavarsire, singura urma de ceremonial militar apartinand asociatiilor de reconstituire si altor grupuri de pasionati care au plasat corturi in curtea muzeului. Am vazut un singur militar in uniform 3 ore cat am stat acolo…

    Parca merita mai mult o astfel de data…

    TR-85 modernizat din curtea muzeului este functional, l-au pornit si a fost vizitat de copii incontinuu cat am stat eu acolo

    • A fost o activitate, cel putin la fel de interesanta in orasul Pitesti, pe 1 august, la Scoala de Aplicatie, cu o expozitie de tehnica blindata si cu un frumos ceremonial militar unde au participat foarte multi tanchisti (inclusiv reprezentanti ai primei promotii de ofiteri de tancuri din 1949). De activitatea de la Muzeul Militar nu am avut cunostinta din pacate. Oricum leaganul acestei arme, cel putin dupa anul 1949, a fost Scoala de tancuri din Pitesti.

    • L-au pornit si de ziua portilor deschise…pacat ca in interior nu e tocmai ingrijit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *