Comunicat de presă – ședință de guvern – Reglementări noi privind acordarea cetățeniei române pentru minori

Guvernul a modificat și completat astăzi cadrul legal privind acordarea cetățeniei române, modificările propuse urmărind reglementarea de o manieră detaliată a condițiilor privind dobândirea cetățeniei de către copiii minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie.

În acest sens, Guvernul a decis ca acestor minori să li se acorde cetățenia la cererea părinților și odată cu aceștia. Cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române, în condițiile Legii nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010. În propunerea de reglementare este prevăzută condiția ca, la data cererii, copiii minori să domicilieze, în condițiile legii, în România.

 De asemenea, sunt modificate şi dispozițiile cu privire la dobândirea cetăţeniei române de către copilul adoptat, fiind reglementate situaţiile în care adopţia se face de către soţul cetăţean român al părintelui firesc sau adoptativ, cetăţean străin, ori de către persoana de cetăţenie română care se află într-o relaţie stabilă şi conviețuiește cu acest părinte, în condițiile prevăzute de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, cu modificările ulterioare.

În ambele cazuri, dacă părinții nu cad de acord în privința cetățeniei minorilor, decizia va fi luată de tribunalul de la  domiciliul minorului sau, după caz, de către instanța judecătorească competentă să încuviințeze adopția, ținând cont de interesele acestuia. Minorului care a împlinit 14 ani i se cere consimțământul, iar dacă devine major în timpul perioadei de soluționare a cererii, acesta va depune jurământul, în condițiile legii.

Minorilor care dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetățenie distinct de cel al părinților. Anterior modificărilor legislative aprobate în ședința de astăzi a Guvernului, minorii care dobândeau cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei erau înscriși în certificatul de cetățenie al părinților.

Noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgenţă, pentru a elimina, cu efect imediat, aspecte care au generat interpretări divergente la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu, urmate de numeroase litigii, soluționate definitiv sau în curs de soluționare pe rolul instanțelor judecătoreşti. În acest fel, dispozițiile aprobate sunt aplicabile și persoanelor cărora, prin hotărâre judecătorească definitivă, li s-au anulat, după caz, actele de stare civilă, mențiunile cu privire la dobândirea cetățeniei române înscrise pe acestea ori actele de identitate sau documentele de călătorie românești eliberate în temeiul actelor de stare civilă sau al mențiunilor cu privire la dobândirea cetățeniei române, sub motivul că nu au dobândit cetățenia română întrucât nu s-a parcurs procedura privind acordarea cetățeniei române la autoritatea competentă, odată cu părinții care au obținut cetățenia română.

Guvernul României

23 de comentarii:

 1. E plina tara de prosti , astăzi am fost plimbat ore întregi pentru o nenorocita de cazare la facultate , ani întregi au fost astfel de situatii si nu s-a facut nimic . Ai condiții mai bune de cazare ca muncitor la abator in Germania .

 2. Mare smecherie. E o legislatie răspândită în Europa occidentală. Soția mea a făcut cererea de obținere a cetățeniei franceze incluzând copii noștri minori (aceștia din urma născuți în Franța).
  Ar fi fost altfel dacă era vorba de „jus soli” în care minorii străini devin automat români la 18 ani (ca în Franța sau cum se pregătise în Italia)

 3. As prefera un sistem de restrictii nationale care sa avantajeze oameni din tari (cultural) europene. Eventual un sistem de cote. Un third worlder la fiecare 5 europeni naturalizati. Exceptii pentru servicii deosebite aduse tarii. O sa sara cineva sa spuna ca nu suntem atragatori, la care eu as adauga 1. nu inca si 2. regresia la media populatiei de origine chiar si pentru copiii oamenilor de exceptie.

  • Sunt de acord. Tendinta este de a introduce alogeni in Europa. Suntem caucazieni
   (ma rog, mai avem si indieni) si vreau sa ramanem asa. Romania sper sa nu devina turnul Babel.

   • avand in vedere ca populatia romaneasca descreste accelerat, la un moment dat cineva va umple locul liber…

    • Da, stiu ce spune statistica desi e loc pt. discutii. Sunt si alte variante pana la aducere de muslimani.

    • Daca suntem inteligenti, vom rezerva locul acela liber pentru descendentii nostri, in vederea unui viitor boom al populatiei. Nu stii niciodata ce se va intampla cu cultura sau latura economica care sa stimuleze familiile mari. Dar, daca locul acela liber a fost deja ocupat de altii, intri automat in conflict sau, si mai rau, nu intri in nici un conflict si doar tragi sa mori inundat de straini (deveniti deja autohtoni). Ne vom merita atunci blestemele acelor cativa urmasi care ne-au ramas. Desigur, daca poporul roman ar fi fost suicidal, nu ar fi avut deloc copii, in loc sa aiba unul, maxim 2. Lumea tine totusi la posteritatea sa, desi nu mai este invatata baza morala si intelectuala ca sa isi articuleze interesul acesta cum trebuie, sa inteleaga rolul sprijinului familiei extinse in viata si sa introduca acestor factor in planificarea familiala.

     Si ideea de spatiu liber e putin absurda. Lasand Romania la o parte, care, momentan, are densitate a populatiei de tara agrara, spatiul unei tari este determinat de capacitatea tarii de a ii tine, ceea ce este determinat de tehnologie, economie, capacitatea de a hrani, de a mentine pacea, de a evita epidemii. Regatul Unit pare mare, dar populatia sa a stat multa vreme sub 3-4 milioane si, oricat de mult ar fi vrut, nu prea era „spatiu liber” pt altii pana nu s-a schimbat paradigma. Altfel, ai zice ca poti popula Arabia Saudita cu densitatea Germaniei si sa bagi miliarde de oameni acolo.

     Deci, nu este cu totul cert ca Romania are mult „spatiu liber” sau ca spatiul liber creat in Romania sau in alte parti de diminuarea populatiei este sustenabil spre a fi preluat de altii, eventual incapabili sa il mentina.

     In nici un caz, nu subscriu la teoria schimbarii demografice ca fenomen meteo inevitabil fata de care tre sa ne prefacem ca ne place. Nu e nimic predestinat in golirea Romaniei de romani si, mai ales, venirea altora. Nu exista nici un motiv pt care sa nu ne aparam lebensraumul chiar si in aceasta perioada de declin demografic, in asteptarea unor vremuri mai bune. Pt asta avem armata, institutii si vecini cu probleme asemanatoare (nu au ungurii un spor demografic sa viseze la colonizare). Putem face front comun, iar lupta pt supravietuire sa insufle o noua apreciere pt familie in sanul romanilor. A nega aceasta posibilitate si responsabilitatea noastra de a incerca, oricat de negru ar parea viitorul, reprezinta o abdicare a responsabilitatii noastre morale fata de stramosi si urmasi si dovada ultima a faptului ca am degenerat si ne meritam blestemele si uitarea, precum si inglobarea a ceea ce ramane din noi intr-un popor mai viguros, desi poate lipsit de alte calitati estetice, morale, intelectuale etc.

     Planet of the apes?

   • As prefera un Turn Babel plin de oameni educati si muncitori decat situatia actuala.

    Totusi, e clar ca in Romania nu vor veni straini educati, aia se vor duce in Vest. Locul liber lasat de descresterea etniei romane va fi umplut in cele din urma cu musulmani needucati, dar sa vedem cat de puternica este ,,credinta” si rezistenta romanilor verzi 100% ortodocsi si daci.

    • @Gabriel C.
     „dar sa vedem cat de puternica este ,,credinta” si rezistenta romanilor verzi 100% ortodocsi si daci.”
     Adica?! Mai multe detalii|, sau e vesnica bascalie?

    • Un turn babel va degenera in conflict. Uita-te numai la soarta minoritatilor dominante in piata, de la evrei pana la chinezi, in toata statele lumii. Urmasii nostri nu vor creste cu aceleasi perceptii ca ale noastre, ci unele informate de mediul lor, in care poate sunt cetateni de mana a doua in tara care era a lor si pe care parintii lor idioti au instrainat-o „for a mess of pottage”, vorba biblica. Si nemtii se vor radicaliza pana la urma, cand nazistii din trecut vor fi mai putin importanti decat islamistii din prezent.

     Numai o mana autoritara si o populatie high-IQ (stil Singapore) poate sa evite aceasta soarta si atunci numai temporar. Singura solutie e ca din turnul Babel sa se faca alt popor si atunci revii de unde ai plecat, doar ca acum cu romei sau moldai sau ce nume ar inventa un scriitor SF (a se vedea edictul lui Jose de Francia in Paraguay, prin care se interziceau casatoriile intre europeni pt a crea o populatie omogen mixta). Diversitatea inseamna conflict, indiferent de calitatile individuale ale acelor oameni, iar oamenii muncitori si educati nu sunt exclusi din acest conflict, ba chiar sunt mai predispusi la el, pt ca se pot organiza pt interesul de grup (perceput, care poate fi fals) si isi pot rationaliza interesele in acest mod. De fapt, in Vest, vedem clivaje in interiorul acelorasi etnii unde oamenii educati se afla deja in conflict cu semenii lor din alte clase, un conflict care nu se deruleaza prin violente (decat prin forte proxy, gen imigranti), ci prin cultura, politici economice etc.

     Lipsa ta aparenta (sau ironica, retorica) de solidaritate cu romanii, indiferent de calitatile si defectele lor, ne sorteste esecului, daca se repeta la nivelul general al populatiei. O elita care nu se considera administratorul si binefacatorul sangelui comun din care se trage nu o sa isi retina mult timp pozitia de elite, pt ca strainii isi vor inalta elite proprii. Istoria statelor nationale in Europa este, de fapt, istoria unor elite marginalizate, de multe ori burgheze si nu din aristocratia ereditara, care isi doreau puterea si au creat o „formula politica” (conceptul lui Gaetano Mosca) pt a-si legitima aspiratiile, privilegiile si interesele in fata celorlalte clase. Dupa standardele tale, mai bine ramanea Ardealul la unguri si romanii la sapa. Cu siguranta, ar avea o economie mai buna acum si, pana la urma, Sf PIB conteaza. Sau un al doilea Ostsiedlung german post WW2 daca s-ar fi adeverit Generalplan Ost. Adevarul e ca si eu as prefera asa ceva decat sa fim inlocuiti de barbari, desi nu mi-as mentine parerea daca as fi pus fata in fata cu o asemenea situatie.

 4. off topic….
  incepe datul inapoi

  Dragnea: România nu-și poate permite să dea toți banii o dată pentru Patriot

  • Ce dat inapoi? Tot timpul s-a vorbit de plata in transe.

   • Nu ai inteles, acum omul isi cauta scapare si motive sa de inapoi de tot. O sa vezi ca peste o luna doua nu se mai aude nimic de Patriot, apoi ba o baga pe aia rara cu banii lipsa la buget, cu linistea si pacea ce ne inconjoara, ce bine e la noi si ca mai bine bagam banii in oameni(aia asistati social de voteaza cu pesedeii), decat sa cumpere arme din import, bla bla bla!

    Sau asa….mesaj pentru occident:

    -Daca vreti sa va cumparam armele, nu uitati sa legati DNA-ul, ca daca ne mai latra tare, noi sam banii in alta parte!

 5. Azi dimineata la stiri l-am vazut pe Iohannis dand un interviu in New York, in care anunta ca anulat vizita in Ucraina din luna octombrie si a refuzat sa il primesca pe un oficial ucraineam la sfarsitul lunii asteia, datorita legii invatamantului de acolo. l-a anuntat el pe Porosenko, vorbind intre partu ochi, chiar in sediul ONU. Mai zicea ‘neamtul’ ca presidentu’ ucrainean parea foarte ingrijorat si abatut. Adevarul e ca in stiloul lui sta decizia, macar pana sa ii vina legea pe masa a doua oara si acelasi fel.

  Ca tot a venit vorba de cetatenie, eu da lege pentru acordarea in masa a cetateniei tuturot etnicilor romani din lume, nu doar celor care au stramosi in Romania Mare. De ce timocenii sau transnistrenii, cei din nordul Maramuresului s.a.m.d sa nu aiba acest drept? De romanimea balcanica sa nu mai vorbim, ca sunt atatia prin zonele alea de care am uitat. Timocul e langa noi si mai vizibil, insa de ceilalti de ce sa uitam?

  Cateodata merita sa bati cu pumnul in masa, sa priceapa interlocutorul!

 6. Felicitari, multumim, Constantin Codreanu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *