H145M a efectuat primul zbor cu sistemul de arme HForce

H145M

Comunicat de presa al Airbus Helicopters:

La sfârșitul lunii august, H145M a efectuat în Donauwörth primul său zbor echipat cu un sistem complet de arme HForce. Datorită acestui sistem de arme modular proiectat de Airbus, H145M poate fi echipat cu diverse sisteme de armament ghidat și balistic, cum ar fi proiectile și rachete ghidate cu laser, tunuri și mitraliere. Calificarea HForce pentru utilizarea pe H145M este planificată pentru 2018.

 HForce este un sistem de arme cuprinzător, modular și eficient din punctul de vedere al costului, care poate fi folosit pe orice versiune militară a gamei de elicoptere civile Airbus (H125M, H145M și H225M). Sistemul flexibil de gestionare a armelor permite armatelor din întreaga lume să-și completeze flotele cu versiuni specializate ale elicopterelor de atac ușoare.

 

Rumania Military – completari:

Conform spuselor lui Jean-Luc André, HForce Program Manager, sistemele de arme neghidate (mitraliere, tunuri si rachete) vor fi testate in Ungaria iar cele ghidate LASER in Suedia, pana la sfarsitul acestui an. Inca nu stim ce va fi inclus in pachetul aer-aer. Sistemul de management al armamentului este mostenit din programul elicopterului de atac Tiger.

Gama de elicoptere care integreaza HForce

Sarbii vor fi primii clienti ai programului HForce, care va fi instalat pe lotul lor de 9 elicoptere H-145.

Mai trebuie spus ca pachetul HForce este instalabil ca si kit pe elicopterele indicate in comunicat, in mai multe variante incrementale de integrare a pachetelor de arme ghidate/neghidate (a se vedea si brosura):

Optiune 0: Este practic nivelul HForce-ready, adica devine compatibil pentru instalare ulterioara. Piese si capacitati fixe; componente de structura si acrosaje (kit A). Limiteaza retrofitul la instalarea de componente detasabile (kit B).
Optiune 1: Cercetare inarmata balistica (Pilotul trage folosind HMSD – vizor integrat pe casca): folosind mitraliera cal. 12,7mm, tun cal. 20mm sau rachete neghidate cal. 70mm.
Option 2: Atac usor balistic (tragator folosind EOS/sistem electro-optic turelat sau pilot trage folosind HMSD – acelasi pachet de arme neghidate).
Option 3: Atac usor balistic + ghidat (tragator folosind EOS sau pilot trage folosind HMSD – acelasi pachet de arme neghidate la care se adauga cele ghidate)
HForce are arhitectura flexibila, care permite retrofitul pentru integrarile ulterioare de arme.

H225M echipat cu pilon integrat HForce (Sursa Airbus)

Referitor la optiunile Romaniei, pachetul de mai sus nu ne impacteaza in mod direct atata timp cat nu suntem interesati sa exploatam vreunul dintre tipurile de aeronave pe care este integrat si atata timp cat nu se prevede extinderea lui la H135M sau H215M (pentru ultimul nefiind inca foarte clara gama de optiuni, in timp ce pentru H135M exista pachetul SAWS, de provenienta sud-africana).

Intre H145M si H135M exista niste diferente de echipare si sarcina utila nu foarte semnificative, insa daca ar fi sa ne uitam la varianta UH-72 Lakota (apropos de cererea de anul trecut prin U.S. Army Aviation Command), vom remarca un pret de achizitie de 6,685 mil. $/FY2016 si un cost de operare de 2.722$/ora (la jumatate fata de UH-1Y), ceea ce nu este rau deloc. Posibil ca la H-135M pretul de achizitie si de operare sa fie chiar si mai scazute (in civilie H135 T3 $824/ora vs H145 la $1,165/ora), nu cu mult diferite de AH-6i, cu o echipare mai saraca (in special la protectie), insa cu performante de zbor comparabile sau usor superioare lui H-145M, avand si avantajul de a fi mai compact si mai usor. H-145, pe langa faptul ca este mai incapator, este deja certificat si pentru operatiuni speciale.

Ramanand la capitolul Puma/Super-Puma, noi avem deja pachetul SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare şi Anti-Tanc), care inca are sanse sa fie modernizat si evoluat, Elbit avand integrate deja o gama larga de arme, in optiune.

Generic Weapon System

De retinut insa folosirea la H225M a punctului de acrosaj pe fuselaj (solutie folosita putin diferit si pe IAR-330L Puma), in fata usilor compartimentului trupei, care ar putea extinde capacitatile unui SOCAT (alaturi de pilonii existenti deja) in cazul echiparii cu motoare mai puternice si moderne. Trebuie remarcat si carenajul trenului posterior (cam unde se afla prinderea sistemelor de arme la SOCAT) marcat Generic Weapon System.

Incheiem paranteza aici, asteptand vesti care sa ne vizeze mai mult si pe noi …

 

16 comentarii:

  1. Low-cost scout heli ? Se va vedea daca intr-adevar e asa, putem compara cu Kiowa doar la putere de foc / raza de actiune / tinte doborate dar lui Kiowa ii lipseste cap. de transport echipa.

  2. Elicopterele usoare de atac pot fi folositoare dacà sunt întrebuintate bine.

    Americanii le-au cumpàrat afganilor pentru 1,3 miliarde $ mai mult de o sutà de MD500F.

    Bundeswehrul are pentru 13 milioane € bucata 15 H145M (prezentare video si pozà haioasà cu un câine « pe scarà ») :
    https://www.youtube.com/watch?v=EiNlh8-EBt4
    https://pbs.twimg.com/media/DCMGPFpW0AAgQeA.jpg

    Schemà de prezentare a H145M
    https://pbs.twimg.com/media/Cr6doGuXYAQz3Kq.jpg

    Puterea de saturatie a unei salve de 22 rachete cu submunitii (Multi-Dart 68, suprafatà acoperità 1 km x 70 m) :
    http://i16.photobucket.com/albums/b24/hybenamon/AVIATION/MUNITIONS/BRANDT/68mmMulti-Dart.jpg

  3. mie h125 mia facut cu ochiul, un elicopter ass mai compact ne lipseste, cu allweather capability ss care 8 brimstone, si nah poate un tun de 22.7+pachet senzori sub bot ..gen..

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Changhe_Z-11

  4. tineti minte ce de rusine am fost cu accidentul de bn2 din apuseni cand nu am avut nici o Puma cu vedere de noapte+ senzor ir, pt cautari?

    • Mdaaaa….acum are sens decapitarea lui Tutuianu de la aparare si inlocuirea lui cu Fifor(apropiat servil al lui Dragnev). Ala o luase pe urma lui iohannis si vroia arme, iar asta strica planul pomenilor nesustenabile ale pesedeilor. Acum pleaca Fifor in SUA in locul lui Tutuianu si o sa vina fix cu nimic, ca asta a fost planul de la bun inceput.

  5. Puma SOCAT are si sistem de vedere pe timp de noapte si camera video ir. Cu zborul la munte in conditii grele e problema.

  6. apai sa sti ca in linia intai pe timp de razboi nus conditii grele..noroc ca nu avem tinte multe ..auzi ce nume „puma” mai bine ii zicea ‘fifi”..

  7. Cred ca arma cea mai performanta a acestui elicopter H 145 este silentiozitatea sa . Locuiesc langa un spitall dotat cu unitate SMURD si de cate ori vine il aud tarziu silentios in comparatie cu alte elicoptere , nu face zgomot decat daca a zburat pe distante mari si este foarte cald afara .

  8. Ambele au rotoare de coada tip fenestron, ajuta la silentiozitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *