Convorbiri oficiale între ministrul apărării naționale și secretarul american al apărării

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit miercuri, 20 octombrie, la sediul MApN, cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, în cadrul vizitei pe care oficialul american o efectuează în România.

În debutul întrevederii, ministrul român al apărării a reiterat consistenţa şi soliditatea relațiilor bilaterale: „Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României,” a declarat ministrul apărării naționale, care a subliniat că vizita secretarului american al apărării în România a avut loc în anul în care se marchează un deceniu de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, cinci ani de la certificarea capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară Deveselu şi 25 de ani de la deschiderea în România a Biroului pentru Cooperare în domeniul Apărării.

În contextul încheierii operațiilor militare în Afganistan, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că „încrederea şi respectul reciproc între militarii noştri s-au dezvoltat şi consolidat în cei 19 ani de acţiuni în comun în Afganistan şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor americani şi români pentru modul cum şi-au îndeplinit misiunile”. Ministrul român a adus un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în acest teatru de operaţii şi a exprimat recunoştinţă familiilor acestora.

În contextul abordării relaţiei bilaterale la nivelul apărării, cei doi oficiali s-au focalizat asupra implementării liniilor strategice incluse în Foaia de Parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030. „Implementarea acestor linii strategice și dezvoltarea domeniilor de cooperare incluse în aceste document este extrem de importantă. Mă refer, în principal, la: aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniul terestru, maritim și aerian; continuarea rotației forțelor SUA în regiune în sprijinul descurajării și apărării pe flancul Estic; modernizarea şi interoperabilitatea forţelor noastre; cooperarea în domeniul securității cibernetice, respectiv sprijin în domeniul creşterii rezilienţei,” a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul discuțiilor oficiale, au fost abordate subiecte relevante pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

Cei doi oficiali au evaluat modalităţile de consolidare a cooperării la Marea Neagră pornind în mod natural de la evoluţiile din mediul regional, cu accent pe situaţia de securitate, dezvoltările din Ucraina şi Georgia, state partenere incluse în turneul regional al secretarului apărării SUA, dar şi din Republica Moldova. În context, ministrul Ciucă a subliniat că Marea Neagră este și va continua să fie un centru strategic de greutate extrem de important pentru securitatea europeană și euroatlantică: „Întărirea posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin creşterea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea capabilităților proprii relevante şi interoperabile reprezintă soluţii pentru a contracara asertivitatea Federației Ruse.”

Ministrul Ciucă a salutat primirea de către România a statutului Dependable Undertaking, care facilitează accesul la tehnologia americană de ultimă generație, evidențiind derularea unor proiecte semnificative pentru înzestrarea Armatei României în relația cu SUA, în baza alocărilor bugetare relevante de 2% din PIB: sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare (PATRIOT), sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS), avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 şi sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă. De asemenea, ministrul român a exprimat apreciere pentru investițiile semnificative americane de la Bazele Aeriene Mihail Kogalniceanu şi Câmpia Turzii, precum și Poligoanele Cincu şi Babadag, în valoare de peste 225 milioane de dolari.

Cei doi oficiali au abordat şi temele de actualitate de pe agenda aliată, care vor fi discutate în cadrul reuniunii miniștrilor apărării NATO ce va avea loc, în zilele de 21 și 22 octombrie, la Bruxelles. Ministrul român a arătat că „Alianţa se pregăteşte pentru Summit-ul NATO de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, din perspectiva apărării fiind identificate poziţii comune legate de adaptarea Alianţei, prin ceea ce este denumit ca procesul NATO 2030, precum și referitoare la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare eficiente pentru contracararea ameninţărilor la adresa securităţii aliaţilor, indiferent de originea lor”. În context, Nicolae-Ionel Ciucă a reiterat importanța pe care România o acordă consolidării coeziunii aliate și relației transatlantice: „Ne dorim ca Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii săi şi să răspundă preocupărilor acestora. De aceea, pentru România, relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre de apărare.”

La rândul său, secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, a caracterizat relația dintre cele două țări drept una „bazată pe încredere și respect reciproc și pe voința politică de a ne promova obiectivele comune în domeniul apărării”.

Oficialul american a subliniat angajamentul SUA pentru întărirea legăturilor euro-atlantice și asigurarea securității flancului estic, motiv pentru care a considerat important să viziteze România înainte de Reuniunea Miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO.

„România constituie un exemplu important al angajamentului Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul apărării și contribuției la misiunile NATO din Europa și din alte zone,” a arătat secretarul american al apărării. De asemenea, a subliniat că țara noastră „a făcut progrese semnificative în domeniul apărării. A înlocuit echipamente militare învechite și și-a concentrat eforturile pe interoperabilitatea în cadrul NATO. În aceeași măsură, și-a întărit instituțiile din domeniul apărării și infrastructura militară, în paralel cu întărirea apărării cibernetice și adâncirea cooperării în domeniul informațiilor”.

Lloyd J. Austin a subliniat importanța cooperării dintre aliații și partenerii din zona Mării Negre, în vederea descurajării și apărării împotriva acțiunilor adverse ale Rusiei în această regiune, subliniind, în acest context, că „SUA vor vontinua să furnizeze asistență pentru întărirea capacităților maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei și Georgiei în sprijinul acestor eforturi”.

Secretarul apărării al SUA a mulțumit țării noastre pentru sprijinul și angajamentul de a găzdui, prin rotație, un număr semnificativ de militari americani, subliniind „rolul de conducere al României în regiune în asigurarea infrastructurii sale esențiale împotriva acțiunilor adverse”.

 

MApN – Biroul presă

95 de comentarii:

  1. Oare ce vom cumpara?

    Un prim ministru.

    26
  2. Vine mosu mai repede anul asta..?daca doar obligati luam..asta e.daca ar fi dupa noi am defila doar la parade gay.aviz amatorilor de senzatii tari.

    2
  3. adevarul e ca partea romana chiar acorda o mare importanta bazinului marii negre,nu le-ar fi rusine de ordinari mincinosi…..

    15
  4. „SUA vor vontinua să furnizeze asistență pentru întărirea capacităților maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei și Georgiei în sprijinul acestor eforturi”.
    ne spun ei ce sa luam?
    sper sa nu aparem cu cine stie ce nave made in USA

    1
  5. Alehandros Ma ciucatos

    Numai dictatorii au guvernat si guverneaza cu generalii si cu armele! Suntem o tara din Europa, unde militarii nu au ce cauta la conducere! Altfel vorbim de dictator si dictatura militara!

    Constitutia chiar nu mai exista? Nu pentru un vandut, ci pentu aparatorii ei, justitia romana! Unde sunt judecatorii, avocatii, procurorii?? Cand iau taurul de coarne si incep procesul nazismului medical?!??
    Ciucă, acest Ecaterin Teodoroiu de Kandahar, militar-erou care, dacă aleargă 25 de metri, vin ăia cu targa după el, legendat la greu de DGIA et al., degrabă doritpr de rachete sol-aer fabricate de Raytheon ce are ca acționar principal Pfizer (vedeț’ cum vine dă să leagă?) s-ar putea să fie cea mai proastă soluție dintre cele mai puțin periculoase (pentru ei) compromisuri făcute de gândacii din politica românească pentru a nu-și pierde sinecurile și meniul de 17 lei/trei feluri de la parlament.
    Din păcate pentru noi, situația ar putea fi rezumată în trei cuvinte pe care nu-mi permit să le scriu întregi aici: AM B.P., toți.
    Ceea ce se urmărește este detensionarea societății, pentru a se evita un nou decembrie 1989, de data asta pornit pe bune din interiorul maselor de „dragi români”. Pe Ăl Bătrân l-au împușcat ca să nu dea din gură – printre altele. Pe KWI… nu știu, mă-ntreb, oare, roata care i-a zdrobit pe Horea și Cloșca o mai fi funcțională? Ușurel, băieți, întrebam doar, fără legătură, Jesus…
    Șase luni cu Ciucă, șase luni de continuare a jafului instituționalizat, cu acte-n regulă. Ecaterinul nostru erou dă Kandahar oricum nu știe decât să stea cu laba dreaptă la frunte și cu ailaltă să… în fine.
    Iar KWI o comite una după alta.
    „Masca e obligatorie peste tot.” Ăăă… „peste tot” e un loc? Un bar? O terasă? O vilă din Sibiu? Un teren de golf? Un avion privat? O pârtie din Păltiniș? Cum ajung la peste tot, Mare Șef? Asta e dorință, rugăminte, directivă, lege, OUG, axiomă, corolar sau ce naiba e?
    Dragi români (din parlament), ca să zic așa, io nu înțeleg ce mai caută domnul acesta pătrat în ființă și cujet pe dealul Cotrocenilor. SUSPENDARE vă spune ceva? DOUĂ TREIMI vă spune ceva? Probabil nu. Noi știm cât vă sunt de dragi cei ‘jde mii dă lei umflați lunar pă ștat fără să ridicați măcar un deget: atât de dragi că v-ați dezgropa și mamele pentru ei și ați smulge din hârcă dinții dă aur, dar vă gândiți că va veni și nota aia de plată? Pentru că, na… suntem unii care lucrăm la asta. Din greu. Și când veți plăti, o să vă doriți să fi fost undeva pe Lună în loc de parlament.
    Așteptați-ne. Venim!!

    23
  6. Si mosu o sa aduca de Craciun anul asta cele doua LCS uri Freedom trase pe dreapta in vara asta si la anul celelalte doua. Noi DOAR le aducem la standardul actual cu alea doua miliarde dolarei.

    3
    • Cobitorule….ne sperii de vreo doi ani cu lcs-urile tale!!!

      • Si daca vin, ce faci? Oricum decat tetaluri sau gowind uri ptr lumea a3a peste 7-8 ani prefer Freedom urile cu vls, rachete nsm si searam acum. Cica ar mai avea 10-15 ani de viata in ele(dupa standarde US Navy), adica dupa ale noastre +25.Parfum!!

        9
        • Orice e mai bun fata de ce avem acum, practic nu avem nicio nava purtatoare cu rachete moderne, dar s-a tot vb pe site de problemsle lcs-urilor, mai mult , daca alegeam Damen sau Vard le faceam in tara pe toate, erau noi si cu armament de care vroiai, dar pana la urma mergea si GW2500 chiar daca fabricatia efectiva-n Ro e cu semnul intrebarii, si mai e si chestiunea politica a decuplarii fata de Germania/Franta, nu-ti pui toate ouale intr-un singur cos.

          2
          • Lasa le dracu de frantuzoaice ptr arabeti si lumea a3a!! Daca semnam cu teparii aia la anul si se merge in ritmul de la egipteni o ai pe prima operationala in 2025 si ultima prin 2031!! Da o naibii, sa mai stam cu tetalurile inca 10 ani? Pe bune?

            3
            • Bai boss, hai sa recunoastem, scenariul initial vb pe site cu nave noi construite-n tara si cu armament american era ideal lanacea vreme, acum spui tu s-ar putea sa fie ideal la vremea la care vb noi doi dar mie mi-e teama ca nu vom avea nimic.

              Daca intr-adevar ?? si-a luat mana de pe estul Europei si a cedat in fata Germaniei si Rusiei nu vom avea nimic din toate astea, maxim pescadoare.

              Cat priveste decizia de politica externa a Romaniei de a merge exclusiv pe mana ?? de ani buni incoa cred ca i-a enervat la maxim pe germani&co. iar roadele deja se vad

              1
              • Ca si au luat mana sau nu, nu prea conteaza. Ideea este ca doua Freedom fac deja plaja in port si la anul urmeaza inca doua. Eu zic ca decat sa le tina la soare pe banii lor(in America si asta costa), e mai rentabil sa scape de ele iar al de le primeste sa cumpere ptr a le face operationale niscaiva acareturi americanesti de vreo doua melearde verzisori. Este ca zic bine si am coerenta in gandire?? ?????

                5
                • Cu siguranta ca ce spui e ?, nu prea-s de acord cu alea 2mld$, la vreo 400mil$/buc x4=1,6mld ar fi altceva, suna mai pe aproape fata de ce voiau ai nostri plus ca nu-s noi deci is de acord cu 4/5 din ce spui 1/5 nu?

                  Faza-i ca eu nu m-as multumi cu 4 freedom, dupa mine as lua macar un AB si 2 Ticonderoga???….glumesc, as face o intelegere si cu europenii, 2?”2 Damen si 2 Fincantieri ca le facem in tara si 2 submarine de NG , in felul asta crede-ma ca impaci si varza si capra

                  1
  7. Nu cumparam nici o nava. Le aduc ei la Mangalia pe ale lor si ramin acolo. Baza navala americana . Toata lumea fericita . Economia locala , fetele din port si integul litoral Romanesc.
    Asta mutare chiar ar fi un mare BUM pentru rusnaci.

    • Nu au voie….

      Ins aua voie sa le aduica si sa le „abandoneze” . Si nou ? ce sa facem ?!! Le reinmatriculam ….

      3
    • S-ar putea face o jmecherie sf cu vapoarili de rasbel ale USAmericanilor si Romania : ar merge sa transfere USAmericanii ce nave de rasbel vor ei lu FNRo , operate in colaborare cu rumanii normal intretinute tot pe banii lor si le baga la rusi, daca vor ghiontu in coaste.
      Cum ar fi 2 Arleigh Burke cu pavilion romanesc si NATO la Constanta cu de toate pi ele…???
      In spiritul articolului : ar avea nea Ciuqa o lunga lista de cumparaturi de la USAmericani care a fi f stringenta pt toate categoriile de armament de care ArmRo duce mare lipsa!!! Nu cred ca ar trebui sa se faca nazuri la achizitia de armament american chiar si sh cu optiunea mirifica de a se face intretinerea acestui armament in Romania cu asistenta si know-how USArmy!!! Poate se vor procura si ceva licente de fabricatie in Romania de armament american.
      Daca nea Ciuqa ajunge prim-ministru la Romania poate face si el o ghidushie deshteapta, pt ca se cam pricepe la ghidushii, si mareste bugetul pt MAPN la 3% din PIB-ul lu’ Romania de care ar profita si ArmRo dar si industria de aparare romaneasca, cat a mai ramas din ea si cat ar mai putea fi resuscitata!!!!!

      1
  8. Asta cu plicul cred ca-i o alta legenda urbana si sindrom de buricul pamantului…omul avea tur prin toata zona stabilit de ceva vreme si evident ca s-a intalnit cu omologul sau si cu presedintele care are atributii pepartea de securitate.

    probabil a fost o discutie de genul ce se intampla aici, cum ati reusit sa intrati in rahat pana la gat dar cam atat; probabil s-a discutat de ce mai cumparam si sigur avem voie si de la fratuji atata timp cat ne consultam inainte

    Johannis vrea cu Ciuca demult, de la alegeri, dar s-a opus activul de partid. Oricum, urata pozitie pentru PNL, arata lipsa leadership=ului. Dupa ce Orban i-a adunat de pe jos incepand cu 2017 si i-a redresat, l-au aruncat ca pe o masea stricata. Pacat ca unul dintre putinii oameni din partid cu tractiune electorala (Violeta Alexandru) va fi si ea ostracizata in curand. Vor conduce tara Turcan, Gorghiu, Busoi si Rares Bogdan. In PNL nu-l vrea nimeni pe un Bolojan iar Boc are alonja limitata.

    Nasol moment ca un stat democratic si un mare partid istoric sa fie in postura de a alege doi lideri dintre cei care-s in partid or din 2020 ori de vreo 3-4 ani, spune multe despre garnitura de lideri. Johannis controleaza tot si din primavara si numirile la CCR, procurori etc; asta era miza scoaterii USR de la guvernare, PSD nu va misca in front.

    Singura veste buna e orientarea pro-americana a lui Ciuca.

    23
  9. Eu vreau 3-4 fabrici aici. GDLS, Raytheon Bell și Oshkosh.
    Nu vreau nimic mokka. Poate luăm produsele cu bani din credite cu termene de rambursare pe termene foarte lungi.

    9
    • sunt foarte putine locuri in afara US unde firmele americane fac armament, astea-s vise umede, n-o sa vezi. Poate cu Bell sa facem ceva, eventual sa contribuim cu subansamble sau sa facem asamblare. Asta-i tot…cat nu ne facem lucrul nostru nu vom avea industrie militara, n-o sa ne faca nimeni fabrici aici

      14
      • Cu Raytheon sunt vise umede. Cu ceilalți, pot fi variante. GDLS ar putea lucra cu Moreni, Oshkosh dacă prind un contract serios la fel, Bell deja a spus ca dacă viper și Venom, merg prin Iar Brașov. Începând la toți cu asamblare evident.

        3
        • pai cand deabia te tarasti incepi de jos:
          „Comanda include realizarea de piese prelucrate și de ansambluri mecanice destinate montării și fixării componentelor electronice din cofretul radarului. Aceste componente vor alcătui subansambluri, care, la rândul lor, vor fi integrate în construcția flotei Patriot, mai transmite compania. ”
          si poate peste 10 ani un corp de racheta si 20 de ani ajungi la un cap de ghidaj racheta ,da na voi vreti deja sa produceti cap coada Amraam 120D

          4
  10. Asa de early Christmas gift ….36 de F16 block 40 de la Amarg , eventual 5 batalioane Abrams daca platim upgrade pt ele…pretty please with sugar on top ????

    11
  11. Americani au câteva lucruri bune care încep cu A. Abrams, AB destroyer, Ascod….

    1
  12. Imi place cum si-au strans mana…

    2
    • Sau cum si-o duc la inima, palma..cand se intoneaza imnurile…masoni de masoni (Iohannis e cel care a incetatenit chestia asta, preluata si de echipa nationala de futebolisti).
      bleah.

      9
      • Oare in momentul cand si-au strans mana, secretarul american stia cu cine se saluta? Ministrul apararii nationale sau viitor premier :O)

        2
      • Salutul din imagine (numit „salutul gladiatorului”) are tradiții militare și se făcea între militari romani de același grad. Chiar și salutul cu mâna la piept își are originea în aceași perioadă și reprezenta salutul unui militar cu grad inferior către unul cu grad superior, cu diferența că mâna avea pumnul strâns. Și mai erau și alte forme de salut tot între militari.

        Salutul asa zis „roman” (cel fasvist)de care se face atâta caz în ultima vreme este o invenție a secolului trecut și nu are nicio legătură cu romani

        4
        • @Vasile-it

          Nope, salutul cu pricina (prinderea antebratului) se pare ca este inventie Hollywood. 🙂 Nu exista nici o referinta istorica care sa indice folosirea unei asemenea strangeri de mana. Romanii foloseau aceeasi strangere de mana ca cea pe care o folosim noi astazi, „dextrarum iunctio”.

          6
          • Asta a fost o chestie introdusa de Bubba (Clinton) vreo trei decenii in urma.

          • @talos

            Nu sunt istoric și scriu din ce am citit deci pot să și greșesc; eu știu ca salutul respectiv îl folosea miliția romei; cel pe care-l folosim este o variantă a celui mitraic iar cel care a fost folosit inițial în teatru este cel fascist.

      • aceia nu este strangere de mana intre frati masonici, ala e cu totul altfel. Asta se numeste salutul gladiatorului si il fac brother in arms, un semn de salut al combatantilor. Salutul asta spune extrem de multe depre relatia celor 2 din fotografie, ce sa o mai aburim, Ciuca era pe lista de to do de acum 1 an, US au sugerat de ceva timp ca doresc conduceri mai agresive in est, iar asta vine de la partea dura a US, Pentagon si servicii.
        Au venit brusc restrictiile pentru nevaccinati si dure, poporu’ deja da buluc la vaccin, o sa faca gura probabil Haur si galeriile si e foarte posibil sa ia o mare bataie de la jandarmi de data asta. Acum cu atatia morti, au pretextul ideal sa ii puna la punct pe galagiosii antivaccin.
        Rezultat, vine generalul, in noiembrie va scadea pandemia, in decembrie iesim la liman…. gata boss, am gasit omu care rezolva problema. Armata are 86% incredere de 4 ori cat parlamentul si guvernul actual, un general a rezolvat criza, rezulta … urmatorul candidat la presidentie, omul forte visat de romani in opozitie cu ipotentii actuali care se cearta vesnic.
        Next step dizolvarea Haur, produc prea mult zgomot, acolo va fi cum a fost cu DD.

        2
  13. Ce au discutat acum aflăm la anul. Adică vom vedea în achizițiile armiețăi, care vor fi mai ales Raytheon, că d-l Lloyd pe ei ii reprezintă.

    1
  14. Mda … cu Ciucanu premier vine Mosu mai devreme. Le propune ucrainienilor sa ne dea insulita cu serpi inapoi, noi o cedam lu’ nenea Austin al 3 lea, el isi trage repede o baza navala acolo si gata cu Montreux si alte prostii din astea. Planteaza repede un LRDR sa acopere toata balta neagra si toata lumea poa’ sa sforaie linistita.

    5
  15. In vara era un articol prin Contributors care spunea povestea acestei luni octombrie, legata de contextul mai amplu al nevoii Aliantei de guverne mai autoritare in flancul estic.

  16. Americanii iubesc dictaturile, mai ales alea militare care-s in propriul lant de comanda…..?

    6
  17. Eu zic ca se discuta de dragul discutiilor. Saptamanile si lunile ce vin vor dezveli in parte urmarile acestei vizite. Treaba cu primul ministru in plic este trasa de par.

    10
    • Ce nu este trasa de par este ironia istoriei.
      Dupa 100 ani de la al doilea guvern al tarii condus de un militar, tot in perioada de pandemie… iata-ne intr-un deja-vu!
      dar cu abandonarea liniei -escu : averescu, radescu, antonescu, sanatescu

      4
      • Ironie neironie Averescu a devenit premier din postura de sef al unui partid pe care il crease, Ciuca vine drept colac de salvare pentru Iohanis, PNL nu pare prea incantat de solutie chiar daca zic ei ca au votat asta. Si mai ironic este faptul ca USR a devenit indezirabil iar sperantele oamenilor presedintelui se indreapta spre ciuma rosie sau PSD(pronuntat prezidential un pic behait). Ironia asta mi se pare mai mare.

        11
  18. – babaeți, va lipsesc niscai NASAMS la inventar!
    – ne lipsesc sa traiti! luam masuri sa traiti!
    – JLTV-uri?
    – JLTV sa traiti!
    ptiu ptiu ptiu in san, da Doamne nu LCS-uri, da Doamne nu LCS-uri
    – parca si niste F35 da’ mai vedem…
    – mai vedem sa traiti!
    uf, am scapat ieftin de data asta!

    9
  19. F-35, Abrams, Tomahawk, sub cu propulsie nucleara, fregate etc. Gata, m-am trezit, e ora 7.00!??

    4
  20. Ce ghiul de neam prost are nenea ala mare, negru si care respira greu. Pana nu isi pun coloratii ceva de haur pe ei nu pot trai.

    5
    • @strumpf
      Repede la facut bascalie si pus etichete chiar daca habar nu ai despre ce e vorba! In armata americana si nu numai exista moda purtarii unor inele/ghiuluri ca simbol al apartenentei la un anumit grup: absolventi ai unei academii militare, membrii unei unitati de elita, samd.
      Ghiulul de care vorbesti este un simbol al apartenentei la „US Army 10th Mountain Division” si se pare ca il poarta de mult timp:

      https://www.thejewelryrepublic.com/blogs/news/10th-mountain-division-ring

      In rest e o chestie de gust, unora le place altora nu.

      16
    • @Strumpf
      Ghiul din ăla poartă numai câteva categorii de bărbați. Cei din NFL, dar numai membrii echipelor care câștigă Super Bowl (probabil ați văzut prin filme cum arată un profesionist din fotbalul american). Câțiva absolvenți ai universităților din Ivy League, și numai ai unor anumite frății. Și cam toți absolvenții de West Point. Ceea ce și vedem în poză, un general trecut prin U. S. Military Academy .

      2
  21. Sper ca majoritatea comentariilor sunt doar ironice, haz de necaz. Nu de alta dar banii se transfera si nu se mai dau in plic, dosarele sunt digitale – nu te mai cari cu kilele de hârtii, indicatiile sunt de asemenea digitalizate sau credeti ca a venit sa-i straga mana in balamaua ușii?
    Daca mâine ar zice america nu ” nu mai putem avea grija si de voi” ati respira ușurați ca a plecat „exploatatoru” sau transpirati subit ca ne întoarcem de unde am plecat acum 30 de ani si v-ati face bagajele cat nu e prea tarziu?
    Glumele sunt mișto dar unele ajung sa fie de prost gust.

    1
  22. Welcome to Romania!

    Presedintele Johannis nota 10 pt modul cum a aparat(a) interesele Romaniei , tinuta demna de un presedinte.( pe unii II deranjeaza lipsa vorbariei fara rost)

    Se observa scenariul pregatit de dl Putin/ Lukashenko et co.
    Articolul sau chemare la lupta al sau + cel al dl Medvedev +tot felul de analisti ce vb de ocuparea tarilor baltice si cedarea Kalingradului( ha ,ha,ha) …fumigene.

    Polonia va fi tinuta in sah prin mici ambuscade .Tarile baltice vor fi atacate numai daca Kalingradul va fi in pericol!

    Pentru /apararea cu succes a Romaniei si implícita a Ukrainei, sant necesare 2 masuri URGENTE!

    1- Aihilarea económica si politica a UNGARIEI.

    Este important , vital acest pas pt a bloca viitoare INVAZIE ruseasca in Ukraina din 4 directii.!

    Distrugerea proiectului M.Baltica -M.Neagra…prin interpunerea fortelor ruse in teritoriul ocupat si granita comuna ruso ungara!

    Ukraina nu va putea sa se apere, atacata din 4 directii. Se pare ca ukrainieni nu inteleg cei asteapta!!!

    In aceasta situatie Romania va experimenta sindromul puiului de foca in deriva , izolat ,inconjurat de pradatori ,pe banchiza de gheata!
    Iar zona noastra se va metamorfoza/actuali aliati schimband banda!

    2-Unirea Basarabiei cu Romania.

    Fara aceste doua masuri Ukraina nu poate supravietuii iar Romania se v-a trezii in situatia din 1940!!!

    Implementarea acestor masuri ar dejuca scenariul rus.fortifica pozitia USA ,a Romania / Poloniei si ar permite Ukrainiei sa se apere cu succes.

    Armament ok ,dar exista fiscul sa nu-l putem folosii.sau sa asistam la retragerea din zona a US Army!
    Ce vor face daca zona noastra se metamorfozeaza peste noapte ?!

    Despre unitatea NATO …pufff

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *