Cum a distrus un supermarket un oras

khgfkjfh

Si uite-asa bucla economica cu circuit cvasi-inchis, care alimenta economia orasului s-a trasformat intr-o hiperbola, adica o curba deschisa spre infinit. Daca inainte vreme banii se invarteau in economia locala, fiecare cumparand servicii sau bunuri de la fiecare, iar profitul era folosit pentru dezvoltarea locala si cresterea nivelului de trai, sistemul de hipermarket (globalizare) extrage practic profitul si banii din economia locala si le extarnalizeaza catre tara-mama… Iar circuitul normal al banilor in economie este distrus. Ori toata lumea stie ca nu banii genereaza profit si locuri de munca, ci rulajul acestora prin economie!

Din acest motiv RoMilitary sustine cu incapatanare fabricarea si mentenanta tehnicii de lupta in Romania, chiar daca pretul acesteia s-ar dovedi – prin absurd – nominal mai mare… Acolo unde se invartesc banii acolo este si profitul, iar exemplul cel mai bun este dat de marile centre financiare ale lumii, care nu produc nimic palpabil ci doar ruleaza sume mari de bani… Din pacate romanii in loc sa aiba mica lor afacere, devin angajati pe bani putini in multinationale, in timp ce banii lor pleaca spre alta zari, spre sustinerea nivelui de trai al altora. Asta pe langa faptul ca mici producatori locali – agricoli sau nu – nu sunt primiti in hipermaketuri, iar acest lucru distruge si mai rau economia locala si-o decapitalizeaza, incurajand astfel im porturile in timp ce legumele noastre se strica pe camp… In acelasi timp in Ungaria vecina s-a intezis constructia de hipermarketuri in zonele urbane, tocmai pentru protejarea miilor de slujbe generate de comertul de cartier…

1

A fost odata un oras mic numit sa zicem Zalau. In acest mic oras oamenii isi faceau cumparaturile la cateva mici magazine, isi cumparau fructele si legumele din piata, hainele de la mici croitori sau fabricate local si isi construiau casele cu mici constructori din zona . Cativa mici comercianti au inceput sa prospere si au inceput sa investeasca bani in constructii , in propriile magazine sau in noi afaceri generand noi afaceri . Alti mici intreprinzatori au acoperit noua cerere cu firme mici de constructii , cu mici sere si evident au angajat parte din populatia orasului . Incet incet orasul nostru se dezvolta si incepuse sa se formeze o micuta clasa de mijloc a carei putere de cumparare crestea de la an la an.

Intr-o zi in centrul orasului un lant international de supermarketuri a venit si a deschis un imens magazin . In acelasi timp, agresiv, pe toate televiziunile straine, locuitorilor micului oras li se inducea un stil de viata extravagant, stralucitor insinuandu-se in mentalul colectiv in cel mai pervers mod dupa lungi studii de psihiologie sociala. Practic un nou mod de viata. Prima data oamenii au mers din curiozitate la noul , luminosul si uriasul magazin . Era ceva ca in filme….ca in modul de viata vazut la televizor.Acest magazin era o parte din iluzia prosperitatii si a unei vieti la care ei nu ajunsesera inca.Dupa aceea au observat ca produsele vandute aici erau mai ieftine decat la vechile bacanii de unde isi cumparau cele necesare. Incet incet orbiti de multimea produselor si veselia culorilor de pe ambalaje au inceput sa cumpere mai mult …si mai mult. Disperati micii comercianti au constatat ca volumul vanzarilor le scadea  pe zi ce trece. Au redus intial preturile . Unii chiar au rezistat cativa ani . Dupa un timp insa supermarketul a inceput sa scada pretul si sa faca promotii ,in mod ciudat, chiar la produsele care rezistau. Micii comercianti au fost nevoiti sa inchida magazinele . Multi oameni au ramas someri. Batalia pentru preturi s-a ascutit si mai mult sustinuta de un mediu politic incompetent si corupt. Romania a adoptat celebrul“Codex Alimentarius” menit sa sustina ieftinirea produselor din supermarket. Preturile in supermarket au scazut si mai mult . Mezelurile se puteau face acum din resturi si adaosuri chimice,carnea nu mai era perisabila injectata cu chimicale, legumele rezistau de acum o luna si erau perfecte ,conservele nu mai erau conserve, hainele au inceput sa fie aduse din China, Bangladesh si alte tari la preturi mult mai bune ducand astfel la falimentul micilor fabricate locale .Sute de afaceri locale au dat faliment si mii de oameni au ramas pe drumuri .Taranii si-au parasite campurile si si-au abandonat serele. Banii incasati pe cumparaturi au fost transferati in alte tari si nu s-au mai intors in economie. Ministri importanti in guverne se laudau cu noile investitii compensand in acelasi timp cu imprumuturi lipsurile din bugete si neintelegand ce se intampla preocupati mai mult de propriile afaceri capusa sau furtisaguri.

Dupa cativa ani ….

Anii au trecut peste micul oras Zalau. Tinerii in lipsa de locurilor de munca si in lipsa perspectivelor au ales sa plece in orase mai mari la studii si in cea mai mare parte in afara tarii la munca de jos. Au fost numiti “scalvii Europei” si au invatat ce inseamna umilinta, chiar ei descendenti directi ai dacilor de la Porolissum Constructorii s-au imprastiat in toate colturile lumii , croitoresele pricepute au ajuns ingrijitoare in tarile Europei .

Acum magazinul din centrul Zalaului arata vechi si obosit. Si-a atins obiectivul. A secat financiar mica comunitate si nimeni nu mai pune pret pe calitate . Marfa este din ce in ce mai proasta si mai putin diversificata.Cativa producatori internationali domina rafturile cu “mancarea zombie”. Populatia ramasa s-a imbolnavit datorita alimentatiei chimizate si lipsita de valoare nutritive. Cei care au ramas sunt imbatraniti intr-un oras umbra a ce a fost odata. Cladirile sunt in paragina , blocurile sunt pe jumatate nelocuite , grupuri mafiote de politicieni se mai bat pe ultimele firmituri ale unor bani imprumutati de FMI. Saracia a cuprins intregul orasel numit odata Silvania de la frumoasele paduri care il inconjurau . La tara populatia ramasa s-a refugiat in bautura si a abandonat munca campului pentru ca nu mai existau beneficii. Societatea murea incet…lent….si normalitatea , morala, cultul muncii si demnitatea odata cu ea. Romania ca tara isi tragea greu ultima rasuflare , sufocata de involutie …..

Si totusi ….dupa ani de zile de saracie, indobitocire si coruptie …un grup de tineri a hotarat sa schimbe lucrurile. In multe cazuri era prea tarziu dar merita incercat …..o sa va povestesc odata despre acest grup

Concluzii

Aceasta poveste trista este adevarata. Am putea sa o extrapolam la nivelul intregii Romanii. Dragii mei avem o putere incredibila pe care nu o folosim. Puterea de a alege . Imaginati-va ce s-ar intampla daca de maine nu am mai merge sa cumparam nimic din supermarketuri. Imaginati-va ce ar fi daca de maine am cumpara atent doar produse si servicii romanesti . Incet incet micile afaceri ar prinde viata, incet incet s-ar crea mai multe locuri de munca , incet incet ar creste prosperitatea sociala ,nivelul impozitelor, masele de manevra electorale s-ar reduce si in final am trai mai bine.

Ati observat cum supermarketurile se extind peste tot , in fiecare orasel , in fiecare cartier pana la ultima mie de oameni ? Adevarate malaxoare de mici afaceri  acestea sunt tevi prin care se scurg banii in afara Romaniei .

Majoritatea romanilor isi fac cumparaturile in weekend. De aceea am ales sa postez acest articol azi. Credeti ca aveti control asupra vietii voastre ? Credeti ca traiti intr-un sistem autonom si indeterminat ? Va inselati – realitatea este ca traiti intr-o societate determinista. Ok …puteti sa o numiti daca vreti colonie – mda multi cred ca exagerez cand spun ca Romania este o colonie. Intr-o zi o sa povestim si despre asta si o sa facem o tetra-capilo-tomie despre acest subiect .

Realitatea este ca sunt putine lucruri care le putem controla cu adevarat. Unul din aceste lucruri este alegerea felul in care ne cheltuim banii . Mai concret alegerea felului in care cumparam .Se indoieste cineva ca intre prosperitatea unui popor si felul in care isi produce cele necesare exista vreo corelatie ? Se indoieste cineva ca un principiu economic sanatos spune ca este mai bine sa ai excedent de export decat deficit . Va mai indoiti dupa aceasta criza a datoriilor ca exista o stransa legatura intre prosperitatea unui popor si datorii ?

In incheiere va lansez o ghicitoare.

Cum se numeste un om care lucreaza la o companie care este actionara la o banca la care omul are un credit la un apartament pe 30 de ani si care este actionara printr-un fond de investitii la un lant de la magazine de la care omul nostru isi cumpara alimentele necesare ?

P.S. Va recomand cu caldura cartea Andrew Simms – Tescopoly

 Reportrajelive

42 de comentarii:

  1. Se numeste ,,alegatorul roman” care din patru in patru ani e bombardat cu sabloane(vine investitorul si o sa umble cainii cu covrigi in coada, dam petrolul si aurul la firmele Mosadului si o sa aveti toti locuri de munca ca in USA) . Am si eu o ghicitoare. Cine a spus: ,, am preluat puterea sa distrug industria Romaniei” si e votat si astazi?

    • pai si aici la noi in USA sunt hypermarketuri, e un loc in care gasesti mai de toate.
      Apar si alea organice (BIO) si nea gheorghe produce marfa organica si hypermarketul o vinde.
      cei care nu vor sa o vanda la hypermarket la noi aici sunt farm market si nea john isi vinde inclusiv iarna marfa.
      Eu nu vad unde e problema.

      nu trebuie decat lui nea gheorghe sa ii mearga mintea…dar cum poate sa faca treaba cu sapa?
      micile magazine de mancare dispar pentru ca le elimina concurenta hypermarketurile. vrei economie de piata atunci lasi libera concurenta. Cand nea gheorghe o sa produca marfa organica BIO si buna si ieftina atunci o sa dea lovitura. Poate sa o distribuie eventual in UE…

  2. Referindu-ma strict la efectul lanturilor de mall-uri asupra economiilor locale, cred ca ar trebui sa recurgem la o solutie practicata si in vest: inchiderea hipermarketurilor si mall-urilor sambata si duminica.
    Nu trebuie sa ne batem capul ca le scad profiturile atat timp cat se vor revigora vechile sisteme de distributie, cu engross-isti si magazine de cartier.
    In plus, producatorii locali ar avea un acces mult mai bun pe reteaua clasica, fata de bataia de joc la care sunt supusi de catre marile lanturi.

    • Bre @ Eroule Da tu te ai duce la un fil sau alte activitati colaterale numai in cursu saptamanii ?!!
      Adica cand are omu timp liber la sf de saptamana hop sa se inchida mall u ca are unu cate o idee deasta . Si asta cu angrosistii si mag de cartier nu e chiar asa mare stralucire ca te duci la ala din cartier si ti da totul mai scump decat iei de la un supermarket .
      Sa fim seriosi a acuza un supermarket de moarte afacerilor locale e cam aiurea !!
      Sunt orase unde exista de toate felurile si hypermarket, en grouri mag de cartier si piete de legume fructe sau chiar cu mag ale prod . e vb de concurenta si de LIBERA ALEGERE a fiecaruia de unde vrea sa si ia cele necesare .
      Vinovatia este a guvernelor ce au distrus industria si locurile de munca aia e principala si cum spune unalt coleg evaziunea fiscala pt stat ca pe paraindarat se duce spaga pe sistemul piramidal .

  3. Singura problema cu pietarii, cel putin in Bucuresti, e ca sunt aprovizionati de retele de smecheri care aduc rosii, portocale, ardei etc fara acte din Turcia si Grecia iar banii ajung direct in buzunarele lor, fara sa mai dea ceva la stat; cand cumperi din piata nu il imbogatesti pe vanzator, care e un angajat la patron; macar la supermarket se da bon si mai ia si statul ceva, pe cand la piata totul ia smecherul ca sa-si faca vila si bemveu.

  4. Imi pare rau sa zic dar ii o tampenie colosala articolul citat.
    Chestia cu micile magazine de cartier este stupida maxim. Vand acelease produse la preturi mult mai mari. Engrosisti asta fac -specula. Producatorii locali nu apar in supermarket decat daca sunt seriosi – calitate, cantitate la termen.

    Economia Romaniei poate devenii mai eficienta doar invatand de la investitorii straini care impun munca nu arsul gazului degeaba.

    Ne amagim singuri – El Marinero mai are si dreptate cateodata. Suntem un popor de lenesi si ne place sa comentam. Sport national – neasumarea raspunderii – alti sunt vinovat de stare noastra.

    • Nu e chiar asa,
      Mergi prin satele din Franta spre exemplu si discuta cu cei de acolo. Or sa-ti povesteasca ce magazine si ce produse aveau altadata acolo iar acum totul e inlocuit de un supermarket. O sa vezi cat de multumiti sunt, ca majoritatea au renuntat la agricultura sau animale, vanzand catre producatori de mari dimensiuni…

    • @tomcat1974

      Perfect de acord. Supermarketurile au coborat preturile si le mentin coborate, ceea ce e un lucru bun. Daca nu ar fi ele buticarii ar umfla preturile nejustificat cu adaosurile lor. Iar pietele ar trebui mai intai asanate de romii care se dau producatori agricoli si preturile ar scadea si acolo.

      In plus partea asta din articol e amuzanta: Din pacate romanii in loc sa aiba mica lor afacere, devin angajati pe bani putini in multinationale.

      Acum sunt curios daca cel care a scris asta a fost angajat vreodata la patron roman pe bani mai multi decat la o multinationala. Sau daca a fost tratat mai bine decat la o multinationala.

  5. Domnilor am zis eu ceva de pietari?! Ma refeream la mici producatori agricoli sau chiar si la cei medii. In magazinele de cartier gasesti produse aduse direct de la tara.
    Pe de alta parte in UE nu vezi nicarieri hipermarketuri in mijlocul oraselor ci doar la periferia lor si chiar mult in afara orasului.
    Marile magazine au dat preturile inapoi… sa vedeti cand le vor da inainte!
    Chiar daca preturile din magazinele mici sunt natural mai mari, ele au rolul lor. In supermarket te duci o data pe saptamana si cumperi grosl, in magazinele mici cobori sa-ti iei un patrunjel, cinci oua, o paine, etc.

    „Producatorii locali nu apar in supermarket decat daca sunt seriosi – calitate, cantitate la termen.”
    Breee asta sa i-o spui lu’ Mutu’ poate ala te crede! 🙂 🙂
    In Hyper intri doar daca esti de acord sa le dai lor mare parte din profit si tu sa ramai cu buza aproape umflata, te umplu de taxe mai dihai decat guvernul. Restul cu depozitare, ritmicitatea livrarilor sunt doar bancuri. Si care calitate de exemplu la legume fructe?! Eu nu cumpar niciodata fructe si legume din hyper… Daca aia e calitate…

    Vector, bre asta cu multinationalele nu-i chiar asa stiinta gauri de vierme, adica nu tre sa fii licentiat in stiinte politice ca sa intri intr-o multinationala. Ca exemplu gemeral si hypermarketurile sunt multinationale si ofera salarii de 1000 lei pe luna.
    Un mic magazin de cartier cu doi angajati ofera cam acelasi salariu, dar respectivul magazin asigura traiul a inca unei familii de mici patroni. Magazinele de cartier si firmele mici de distributie sunt in comert echivalentul IMM-urilor in industrie, sau pensiunilor in turism. Hai sa mergem toti la hoteluri mari, hai sa vem atunci doar fabrici cu peste 1000 de angajati, sa vedeti atunci dezvoltare.

    Ceea ce articolul doreste sa arate este faptul ca fiecare forma de comert are rolul si locul ei intr-o economie de piata functionala, iar atunci cand una dintre ele o distruge pe cealalata vom avea mari probleme. In locul unei piete cu amanuntul – de retail 🙂 – cu sute de ofertanti per oras mediu, vom avea doar 2-3 magazine, cat timp credeti voi ca astia din hipermarket vor mai tine preturile jos?! Si de cand economia de piata inseamna oligopol?!
    Pentru cei care s-au invartit pe afara cred ati remarcat ca razboiul dintre stat si retelele internationale de magazine este in toi, tocmai pe considerentele de mai sus la care as adauga si siguranata economica a statului.
    Iar micile afaceri sunt mult mai flexibile de cat un hypermarket…

    • @George GMT

      La butic daca vrei sa lucrezi vei lucra la negru si asta inseamna ca vei fi la cheremul patronului roman smecher si evazionist. Eu cred ca autorul articolului nu stie ce inseamna asta de crede ca multinationalele sunt bau-bau-ul pentru angajatul roman.

      Iar partea cu supermarketurile in afara orasului. Tine mai mult de urbanism decat de considerente economice. Orasele trebuie decongestionate, spatii verzi etc.

  6. ca unu care am lucrat in Zalau 2 ani 7 luni si 13 zile la Silcotub salut venirea Kauflandului in Zalau! Am plecat din Zalau tocmai din cauza ca e un oras mort si nu aveai ce sa faci in el Degeaba se certau directorii fabricilor cu primarul sa faca ceva cu orasul ala nenorocit ca le pleaca toti inginerii. Ne-au pus la dispozitie un autobuz care sa ne duca si sa ne aduca din Cluj gratis numa sa nu ne dam demisia 🙂

  7. Bre, io unu asa la mintea mea putina si dispersata nu prea ma prinz cum supermarketu a distrus orasul 🙂

    Supermarketu’ s-a deschis si ‘mnealui in oras ca orice magazin.

    Orasenii habotnici si avari AU ALES sa cumpere de la supermarket, ca nu-i aduce supermarketu’ cu arcanul la cumparaturi.

    Adica orasenii aia zgarciti si rau intentionati si negri la suflet au pus orasul pe butuci, nu ‘supermarketul’ 🙂 A fost ALEGEREA lor.

    Si dupa aia ce mari afaceri locale cu buticari si alte cocioabe la colt de strada sau in scara blocului. Ce mari locuri de munca, ce mari perspective pt tineret sa lucreze acolo.

    Economie nu insemna bacanii si magazine in scara blocului.

    Economie, sa faci productie si sa exporti cam orice, de la chestii alimentare sau manufacturate la inalta tehnologie.

    Dupa aia nu-ti fa iluzii, ca aia la bacanie nu-si fabrica singuri salamul.
    Il cumpara tot de la aia care baga conservanti, apa, sare si faina de oase in ele.

    Cine vrea o anumita calitate se duce si isi alege ce produse vrea la ce magazine vrea.
    Cine vrea ce e mai ieftin, ca nu-si permite altceva sau n-are timp sa umble, se duce la hypermarket.

    Problema in sine nu e ‘supermarketu’, problema e provenienta marfurilor si unde se duc banii. Ideal ar fi ca marfurile sa fie romanesti si banii sa se intoarca la romani.
    Altfel, ca se vinde la market sau pe marginea santului, nu mai conteaza.

    Educa-i pe romani sa citeasca eticheta si sa cumpere produse romanesti.
    Educa-i pe romani sa produca bine si ieftin si sa desfaca marfurile romanesti in marketuri.

    Cam greu, asa-i 🙂 ?

    E greu sa lupti cu globalizarea cand pretul minim e singurul criteriu.
    E greu sa lupti cu globalizarea cand prostia e omniprezenta.

    Acuma degeaba mai latrati, e piata comuna, ati intrat de bunavoie in ea, supravietuieste numai ala competitiv si flexibil.

    Si asta e.

    Lasati lumea sa ALEAGA.

    Dupa aia, si noi exportam la supermarketuri din Occident pe criteriul ca ale noastre-s mai ieftine, de exemplu daca nu era scandalul ala nu stiam ca exportam carne de cal. Si noi le luam joburile unora din Vest pt ca vindem mai ieftin.

    Unii veniti cu comunisme d’astea – „sa tinem supermarketurile inchise in weekend”.

    Mai scriau unii mai amu sa interzicem avorturile, ca vacile alea trebuie musai obligate sa fete, pt popor.

    Pe trendul asta eu propun sa se dea lege sa se faca sex numai vineri seara intre orele 22:45-23:15, dupa numai dupa ce ati citit cu atentie si conspectat ultimele conferinte de presa ale guvernului si opozitiei.

    Cine-ncalca legea sa fie aspru pedepsit, sa faca curatenie pe bulevard iarna in lenjerie intima si vara fara.

    Sa fie dati exemplu la sedintele de partid.

    Sa fie pozati incalcand legea si pusi la panoul cu „Asa NU!!!”

    Si sa li se opreasca 90% din salariu pe 6 luni. Si asta numai la prima abatere 🙂

    Si sa vedeti ce duduie economia!

    Voi ce ziceti?

    • Bre lumea e proasta! Daca ii lasi sa aleaga te trezesti cu…Romania! Nemtii si ailalti nu s-au facut baieti destepti ca asa erau ei programati genetic, ci prin masuri foarte dure de diciplinare. Arunca tu o tigara pe jos in Berlin si sa te vaza aia, sa vezi cata amenda iti iei, plimba-te prin Spania cu antiradarul sa vezi amenda, etc,etc…
      Liderul disciplineza poporul…
      Tata Floarea nu stie politici economice dar nenea ala de zice votati-ma pe mine bla-bla-bla, ar trebui sa stie si daca e talamb si totusi nu stie, sa vaza si el cum e la altii.
      Ca la „altii” nu e ca la noi, io nu vazui Carrefour in mijlocul Parisului, ba nu vazui pe nicaieri desi m-am uitat cu multa atentiune, or fi prin periferii… In Dublin cate hypermarketuri sunt prin buricului orasului?! Nici prin Londra nu sunt, iar in Stockholm ca sa vezi un astfel de magazin tre sa ai masina si sa mergi taica peste 20 de km. De Suedia stiu sigur ca luai si amenda pe autostrada…

      • „Liderul disciplineza poporul…”
        Bre, cu conditia ca poporul sa-l mai aleaga acuma si sa fie dispus sa se lase disciplinat. Ori la noi, altele sunt problemele: liderului i se rupe de hypermarketul care vinde rosii din Turcia, liderul are problema impartirii bugetului statului cu baronii si problema pumnilor in coaste cu ailalti lideri ai alorlalte partide. Bataia pe ciolan. Restul e poveste. E absolut poveste de absolut adormit copiii.

        Nu stiu cum o fi la nemti, dar cred ca disciplina asta s-a facut in timp, in generatii.
        Si oricat ai zice, tine si de educatia individuala si de cultura colectiva, nu numai de lege si lider. Adica n-o sa faci din romani nemti oricat ai incerca, degeaba propunea cineva modele elvetiene.

        „In Dublin cate hypermarketuri sunt prin buricului orasului?!”
        Bre, acilea e o retea de Tesco, Dunnes Stores, Marks & Spencer, Aldi etc.
        Si sunt din astea destule, inclusiv prin centru, unde sunt ceva mai mici nu ca le-ar fi impus statul restrictii ci pur si simplu pt ca sunt chiriile mari. Dupa aia sunt vreo cateva shopping centers mari, mai asa la marginea orasului dar nu chiar in afara, gen Blanchardstown, Dundrum sau Liffey Valley.

        La Paris stiu, ca greu am nimerit intr-un Carrefour.

        In Londra am vazut Shopping Centers, dar nu in centru, mai pitite prin cartiere.

        De ce la noi sunt in mijlocul orasului, asta stiu smecherasii de la primarie care dau aprobarile de constructie si functionare.

        Diferenta fiind cea dintre smecherasii nostri carora li se rupe si aia din Paris care nu-si distrug orasul pt niste spagi.

        Parisul si Londra sunt orase turistice iconice, aia nu-si mutileaza aia orasele cu asa ceva. La noi in schimb mere. Mere basically orice.

        • Bine bai nea gsg, tu in loc sa-mi plangi de mila ca am luat amenda in Suedia o dai vrajeli dastea ieftine?! Io ma asteptam la compasiune, la fraze de genul „lasa frate ca treci tu si peste asta”, etc, etc….
          Un sprijin moral ceva, pai matale sti cat imi cerusera vikingi bir?! 🙂

          • Da bre, stai linistit, ca am toata compasiunea fatza de personalitatea lu matale, care ai luat amenda in Suedia 🙂 , numa ca am uitat sa mentionez asta 🙂
            Da’ daca erai cu masina incarcata de hali-mente, de ce naiba ai mai apasat pedala aia asa de tare…

            La un moment dat acum vreo 3-4 ani, cand a cazut lira in raport cu euro, sa vezi ce exod era din Irlanda la magazinele din Nord, ca erau multe chestii sub 50% fata de ce preturi erau aici, si daca te adunai mai multi si incarcai portbagajul se merita excursia…am citit pe forumuri ca tre sa te duci devreme si pe la 10AM sambata era parcarea de la shopping center in Newry incarcata de nu aveai loc sa arunci o moneda 🙂 si era o parcare imensa…numa masini cu numere din sud 🙂

            Si noi mergeam +100 de km, nu 20km ca matale, si nu ne mai vaitam 🙂

  8. Es modus in rebus … depanda de suparmarket si de produse. Eu cumpar cam din 3 parti : unele cestii de la Auschan (ptr cei care au si bani -cele mai ieftine spirtoase!) altele de la piata , altel;e de la diverse magazine.,Insa e unii care numa sambata si duminca pot cumpara -deci logic este hiperu. Sa le imtrzici …

    Ce ar trebui de facut ar fi sa fie sprijinit producatoru lo9cal. Asa cum fac si latrii (polenezii de o pilda care azi ne vand mere si acu 15 ani porci) Danu se poa ca avem, asa o idee creata :producatoru roman (in gnl mic si prapdit) sa fie pus in concurenta cu ala strain (care are de partea lui Stau cu politci de credit agricol, de prime de export samd. ) cverva in genu in care pui o baba sa se bata cun un semigreu

    Si sda nu devin utopic – bine ar fi dacxa s=-ar mai vamui si unele marfuri!!!

  9. Cunoscând situația „ZalĂĂĂuuu”, nu pot decât să mă amuz de modul în care autorul/autorii leagă guma de mestecat de destinul urbei care este, fără îndoilă, axa lumii… îmmhîî!
    Sincer, textul nu prea are ce căuta pe aici, din perspectiva mea de cititor. Înafară de a comentariul prezent, altul nu mai pun pe subiect – în sprijinul tezei de mai sus.

    A propos, autorul nu e cumva stimabilul, inșantajabilul și incurabilul domn zălăuan de profesiune jurnalistică clujeană Mihai Prodan. Nu de alta, dar parcă recunosc stilul…
    În loc de concluzie: vai, să vă trăiască AXA PUTERII, dragi și drage zălăuani!!!

    • Bre nici io nu crez ca tot orasul Zalau a fost facut knockout de un „biet” Hyper, da problemele cu acest tip de comert exista. Cateodata tre sa fii un pic sentimental sa priceapa lumea grozavia idei…

  10. Nene, eu nu ma ascund si spun ca eu cumpar exclusiv din supermarket. De ce? Ca sa nu fac douaj’de drumuri sa imi cumpar ce am nevoie intr-o luna, apoi ca exista cat de cat un control al provenientei marfii respective, ca primesc bon fiscal pe ce am cumparat, ca exista niste spatii corespunzatoare de depozitare a marfii, etc.
    Nu cred ca existenta lor ar putea dobora economia unui oras sau zone daca aceea ar avea o economie normala.
    Cum pot sa ajut producatorul roman? Pai simplu, cumparand produse romanesti asa cum nemtii cumpara produse nemtesti, francezii produse frantuzesti, italienii, produse italienesti…
    Cum ma poate determina pe mine producatorul roman sa cumpar produse romanesti, aici este marea chestie pe care unii producatori romani nu au invatat-o.
    Poti sa inchizi hypermaketurile in weekend, dar cu asta oare ii vei proteja cu adevarat pe micii comercianti? Nu cred, atata vreme cat ai o povara fiscala foarte mare pe umerii acestora, ca de altfel pe umerii tuturor.
    Cine ii opreste pe producatorii romani sa se asocieze precum cei francezi, nemti, olandezi, belgieni, italieni s.a. si sa negocieze de la egal la egal cu lanturile de magazine. Si stim cu totii ca romanii habar n-au de arta negocierii, ei cred ca daca dau cu pumnul in masa au rezolvat problema.
    Ca supermaketurile sunt construite in mijlocul orasului, ar trebui sa va uitati pe ce locatii s-au construit acestea, adica pe locatiile unor fabrici care erau in oras, so who’s the bitch :).
    Daca un hypermarket a ingropat un oras, inseamna ca administratia locala de acolo nu si-a facut treaba (consiliu local sicel judetean), nu a incurajat dezvoltarea unei economii locale cu bune si rele. In curand vom auzi si de alte orase ingropate de lanturi de magazine, precum Constanta, de exemplu. E vina lui Carrefour sau Auchan sau Kaufland ca Mazare si Constantinescu sun hoti si corupti si cer spaga de la fiecare investitor care vrea sa puna piciorul aici (vezi cazul Continental)? Nu cred.

      • Tu esti ca rabinu’ din banc… 🙂

      • Chestia este relativa, aici nu mai este treaba omului de rand, este treaba statului sa-si exercite atributiile si sa reglementeze lucrurile astea. Afacerile mici la noi sun omorate in fasa prin impozitele aberante pe munca sau TVA, prin controalele spagarilor prin cerinte absurde,(ai sapca , nu ai sapca… sau mai concret eu am angajat la un magazin oamenii cu diploma de bacalaureat. Am primit un control si am fost sanctionat ca nu au atestat de vanzator. Imi pare rau dar daca un om cu 12 ani de studiu nu poate vinde un pachet de biscuiti atunci asta mi se pare hotie sau rea intentie). Statul trebuie sa acorde sanse egale tutror persoanelor, fizice sau juridice. In schimb nu….. sunt favorizate multinationalele, marile companii. Si culmea , nu se numeste concurenta neloiala, acum se numeste lobby! Sistemul capitalist in forma actuala si-a atins limitele. Ori se va reforma profund ori va muri in chinuri groaznice foarte curand! Este un sistem depasit de istorie, societatea, tehnologia, au evoluat, sistemul a ramas pe loc, este asemanator inchizitiei!

        • Pai afacerile mici inseamna libertate economica, iar libertatea economica te face perciulos, ca incepi dracu sa si gandesti din cand in cand… Din acest motiv IMM-urile sunt dusmanul numarul unu al guvernelor din Romania!
          Hai sa fim realisti, cam toate guvernele au facut praf piata IMM-urilor, prin taxare, prin birocratie, prin structura economica impotriva firii, etc… Alor nostri nu le plac oamenii care-si castiga singuri painea ci aia care stau cu mana intinsa la buget.

  11. F bun acest articol. L-am preluat si eu acum o saptamana cam asa.

  12. Asta este Capitalismul dragii mei, asta inseamna dictatura multinationalelor. Asa ajungem sclavii sistemului fara sa intelegem lantul economic. Nu stiu daca asta este chiar realitatea dar asta este un exemplu general, aplicabil oricarei comunitati mai mica sau mai mare. Atata timp cat nu intelegem ca suntem sclavii multinationalelor, ca FMI este bratul financiar si NATO bratul armat al multinationalelor nu o sa fim liberi cu adevarat. Libertatea in sensul in care fiecare om este liber sa isi intemeieze propria afacere. Dimpotriva, tot sistemul este facut sa scoata de pe piata micile afaceri sa sa faca loc dictaturii odioase a multinationalelor!. Considerati-ma cum vreti voi dar asta este realitatea, asta este viitorul daca nu ne trezim cat mai curand!.

  13. Hypermarketul nu are nici o vina. Punct. Nimeni nu obliga pe nimeni sa vina la cumparaturi. Problema e ca nu se mai produce nimic care sa sustina puterea ce cumparare. E ca si cum te-ai duce intr-un sat uitat de lume si ridici ditai mall-u’ si tot taranii vin cu banii din ajutorul social la film si floricele pen ca el nu vrea la sapa. Daca tot sunt muncitori care stiu valoare sapatului nu au ce face cu fasolea, ceapa si porumbul cultivat. Daca au prea mult nu il pot vinde iar daca au prea putin completeaza de la alti vecini. A da magareata pe altii e problema nationala dar stiu foarte bine ardeleni lenesi si moldoveni care sustin alte 3 familii. Astia sunt exceptii dar totusi…
    Era prin anii 90 o reclama la adidas torsion. O mai tineti minte? Daca vrei POTI!
    NU stiu daca nemtii sunt suparati ca le vine kauflandu’ in sat pentru ca oricum nu le pasa si consuma ce vor ei de unde vor ei la orice ora vor ei. Hai sa ne invatam de la Sepp Holzer cum munceste 45 Ha anual in regim eco/permacultura dar din pacate este in Austria si nu in Romania.

    • Aici nu e vorba numai despre super, hyper mega extra marketuri. Este un exemplu general care se aplca oricarei ramuri a economiei. Ia articolul asta ca o metafora! Aici nu este vina cetateanului, este vina statului care nu acorda egalitatea de sanse persoanelor fizice sau juridice!

    • Nu compania e de vina, ci guvernul, primariile, etc, etc.. Intr-un oras mic, lasa Zalaul, nu permiti unui gigant sa faca monopol, ca-ti gatuie afacerile, iar mai apoi iti vinde oua din Spania la ce pret vrea el.
      N-are sens economic sa faci asta, chiar daca preturile la micile magazine pot fi mai mari, banii se invart si ne platim unii altora salariile si pensiile, ori pentru aceste lucruri eu sunt de acord sa platesc ceva mai mult. Cu alte cuvinte impartim saracia sau bogatia intre noi, asa cum e normal sa fie. Avem cu totii o paine de mancat, nu mai intindem mana dupa ajutoare sociale de la guvern.
      Si al dracului capitalism, tocmai noi ne-am hotarat sa-l aplicam la sange! 🙂 🙂 Cam cat spaga ia primarul pentru Hyper deasta?!

  14. Sunt plecat din Zalau de ceva vreme … poate pt ca nu oferea perspective desi aveam o pozitie favorizata si puteam sa ajung la rezultate bune. Din pacate nu ar fi fost mai bine nici fara hyper deoarece piata locala nu se putea autosustine deoarece nu erau productii decat pe segmente inguste de bunuri si servicii.
    Diversificarea productiei de bunuri si servicii este cheia. Daca ea nu are loc inseaman ca asazisa conducere a judetului a luat banii.

  15. Cam ce sa zic si eu la subiect … pai , circuland prin tara , am remarcat mai degraba numa’ firme straine … fie ca-s supermarcheturi sau farmacii sau vanzatori de anvelope parca as fi intr-o alta tara sau ceva republica sudamericana unde toti vorbesc spaniola da conduc sau cumpara marci americane … etc ceea ce spune enorm . Normal ca cu un hipermarket nu se face colonie , da cu atatea firme prin care se scurg ”imprumuturile de la fmi” sau ” fondurile europene ” e lesne de inteles unde duce circuitul banilor [ in natura ] . Am mai zis demult ca ungurii macar au ”auchan-ul” si inca ceva firma de hipermarket , deci asta ar fi fost solutia de bun simt … daca mai ramane pamant , dupa legea prea-europenilor alesi , le-om cumpara rosii facute pe pamantu nostru di marketul lor . Si ca idee , erau ”hyper”marcheturi gramada si pe la noi , numa nu aveau atata sclipici si beculete … dar Hala lu Matache ce era inainte si toate pietele din orase unde mai si discutai cu pietaru sa mai treaca timpu pana incepea filmu la cinema [ehe …o tempora ]? Altii numa le-o spoit exteriorul si le-o tras reclama cu parfum de ocsidient …eticheta cumpara produsul , asta e politica comertului imbuibarii , iar omu , cai roman sau nu , e lacom si mai putin inteligent ca crapu’ .Parca numa ieri le bilbicutau capu’ la aia mici cum ca maru cel mai bun e ala mai mare si fain colorat …

  16. Dar despre legea lipsirii de pamant a Romaniei , nu prea am vazut mare lucru , tot o balmagesc cu scandalu de fatada dintre 2 netoti si 3 partide de smenari , iar pe ascuns cica votara si legea lipsirii Romaniei de pamant si legea minelor …poi asta cam e cel mai important acu , zic eu . Se rescrie iobagizarea Romaniei si pe pietarii hypermarketurilor de stiri i arde de l..be triste pe la posturi trusturi ”libere”de presa

  17. Pana la urma , ”brenduirea” inseamna tocmai colonizare , nicidecum parteneriat . Vine omu si pune ” brandu ” [ambasada prin consum , teritoriu lui cu regurile lui la tine in ograda ], nu mai vine cu tancu sau cu personal care tre sustinut dineconomia proprie . Baga ”internationala ” cu politica ”globala ” pe care guvernu si organele slugarnice o sustin in detrimentul dezvoltarii bastinasilor pana cand autohtonii devin dependenti de asta si mai ales deprind si panica nesigurantei disparitiei sursei de servicii facile . Cam asta-i manipularea , se ” implementeaza ” panica de nesiguranta [ adeca noi nu am putea …ca nu avem de unde …sa- ajungem dom’le pe aia cu industria lor ] si apoi se vine cu reclama licuriciului care asigura ”stabilitatea ” obedientei . Simplu si eficient , iar daca tu ca stat sau patriot incerci sa-i dai si amaratului de autohton o felie , sar cat casa ca distrugi bunele relatii comerciale si internationale …

  18. Demult, eram si eu adeptul ideii de butic la coltul strazii, economie locală etc. etc. Până când am constatat că patriotismul local e prea scump. Când s-a deschis primul Carrefour, cu banii pe care mi-i lua nenea de la colt pe o punge cu dero( fara bon), plateam un bilet dus-intors la hyper, luam aceeasi punga( cu bon) si mai rămâneau în portofel 4 lei. E un singur exemplu. Și concluzia: de ce să mă las jecmănit de unul care nu dă doi bani pe mine?

  19. Dar otravirea cu cianuri tot de la faptul ca „suntem colonie” ni se trage? Doar stiu bine ca imi pune otrava in blid mana romaneasca get-beget, ca se stropesc fructele si se imbuteliaza, spre exemplu, crema de arahide cu cianuri, de mana romaneasca. Nu v-a fortat nimeni sa ma/ne omorati, o faceti voi din ambitie, ravna prosteasca, din inconstienta si nepasare, pe urma va plangeti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *