Cum călătoresc oamenii în serialul Fundația

Pentru că e sâmbătă, ceea ce era în mod tradițional ziua dedicată spațiului sau celor mai noi tehnologii, pentru astăzi am ales ceva din zona SF: cum călătoresc oamenii în spațiu în serialul Fundația al cărui sezon 2 tocmai l-am terminat.

Știu că „puriștii” operei lui Isaac Asimov nu au fost prea fericiți cu acest serial. Pe de altă parte, nu mi se pare chiar ușor să ecranizezi ciclul Fundația. Personal, Sezonul 2 mi s-a părut mai bun decât primul.

Revenind la mijloacele de deplasare prin spațiu, în Fundația, călătoriile interstelare se fac cu ajutorul salturilor prin hiperspațiu. O modalitate care cred că a primit recunoaștere științifică dar care depășește serios capacitățile tehnice curente. Însă mi s-a părut foarte interesant cum au crezut producătorii serialului că trebuie să arate un Salt. Vă las în compania imaginilor.

 

Iar dacă imaginea Saltului vi se pare oarecum familiară, așa și este, arată teribil de asemănător cu imaginea NASA de mai jos: o gaură neagră în toată splendoarea ei.

Prima dată când am văzut ceva apropiat de imaginea de mai sus a fost în filmul Interstellar, unul care trebuie să fie neapărat pe lista oricărui pasionat de SF.

Revenind la Fundația, navele de aici mi se par cele mai izbutite de până acum, dintre toate SF-urile pe care le-am urmărit eu.

navele spatiale din serialul Fundatia

Crucișător imperial

navele spatiale din serialul Fundatia

Același crucișător imperial

navele spatiale din serialul Fundatia

Invictus, un vechi crucișător imperial capturat de Fundație

navele spatiale din serialul Fundatia

Același Invictus pregătindu-se de Salt

navele spatiale din serialul Fundatia

Saltul

O descriere a navelor din universul Fundației așa cum a fost el imaginat în serial găsiți aici.

60 de comentarii:

  1. Ca şi spectacol arată bine dar da, mult, enorm de mult peste ce avem astăzi.
    Ca şi realism tehbologic recomand cu tărie The Expanse, poate cel mai bun serial SF al ultimilor ani.

    16
    • The Expanse este extrem de reusit in opinia mea. Bineinteles ca este mult mai realist dpdv tehnologic, actiunea are loc mult mai aproape de zilele noastre. In Fundatia, actiunea are loc peste 12000 de ani…

      4
      • Nu am avut energia necesara sa trec de primele 3-4 episoade din sezonul 2…

        Facand abstractie de carte, e o creatie care a luat o multime de elemente de peste tot. Insa din punct de vedere tehnologic si al atmosferei imperiului am zis ca astia trebuiau sa ecranizeze Dune, si mai ales cu accent pe imperiu si factiunile din universul lui Frank Herbert.

        The Expanse este fenomenal. Nu stiu daca vor mai avea fonduri sa-l continue, insa „flash”-urile pe care le avem deja din noile teritorii pun de o continuare si mai fantastica! Ar fi pacat sa nu-l continue, ca mai avem unul intrerupt complet, au lasat aia nava Destiny din Stargate: Universe in haul dintre doua galaxy, cu aproape tot echipajul in hibernare si cateva capsule criogenice cu probleme! Ar trebui dati in judecata! Pur si simplu asa ceva nu se face!

        4
        • „Ar fi pacat sa nu-l continue, ca mai avem unul intrerupt complet,”

          Cam două. Nici SG-Atlantis nu s-a terminat cum trebuie, pe motiv de criză. Doar SG-1 a avut o încheiere decentă prin „The Ark of Truth” pentru arcul Ori și „Continuum” pentru Goa’uld.

          Articolul ăsta mă face să mă gândesc dacă ar merita „Fundația” o nouă vizionare. N-am terminat nici primul sezon, la vremea lui, mi-au plăcut cărțile în adolescență iar serialul mi s-a părut doar o însăilare de idei vag înrudite și teze moderne.

          2
  2. Referitor la „purişti”, cunosc senzaţia din Rings of Power unde cei de la Amazon au făcut praf cărţile lui Tolkien introducând pentru a fi „corecţi”, elfi negri, femei puternice care nu au existat in cărţi, transformând-o pe Galadriel dintr-o elfā „sorceress” într-o luptătoare de top şi alte „minunăţii”.
    Nu mai vorbesc că nu au fost în stare să le pună elfilor niste peruci ca lumea iar armurile si armele nici nu pot fi comparate cu cele din trilogia lui Peter Jackson, arata de parcă e un serial românesc, nu unul ce a investit in primele 10 episoade 1 MILIARD de dolari.
    Înţeleg că în aproape orice film se deviază de la cărţi, de multe ori sunt greu de respectat dar dacă pentru a face un serial, te ştergi total la fund cu cărţile după care e făcut, atunci fă ceva special după o idee proprie. Lasă cărţile că nu au nici o vină. Si nici Asimov sau Tolkien…
    Îmi cer scuze pentru acest off-topic dar era menţionat ceva în articol… nu m-am putut abţine. Dacă consideraţi că am depăşit limita, vă rog să-l ştergeţi…

    39
    • Ce dezamagire cu Rings of Power. Ce mizerie.

      17
    • @AdiG Problema cu ”curentul Woke” [ cum, se cheama mai nou mai vechiul ”Politicaly Co-rect-nesu ”sau si mai batrana ”Globalizare ”}se cam sterge la fund nu doar cu cartile bune ci si cu istoria si cu traditiile , cam cu orice are un trecut inlocuindu-le cu o dictatura a moftului socialist de moment ….As sugera textul Domnului Andrei Plesu din Dilema Veche referitor la aceasta miscare

      13
    • Sunt un fan Tolkien . Am citit, cred, cam tot ce a fost publicat sub semnatura lui si, mult timp, am avut reflexul de a fi receptiv si a cauta, pe oriunde ajungeam, originea puzderiei de nume de personaje si locatii din opera sa… Daca nu sunt impresionat de stil, sunt fascinat, in schimb, de… inventator (creatorul, de fapt, al conceptului Fantasy). Un plamaditor de univers , care incepe cu « vibratia », da fiinta zeilor si ajunge la orci si la oameni…
      De asemeni m-am delectat si cu ecranizarea operelor sale. Am remarcat ca intotdeauna descendentii(Christopher & Co) sai au participat activ cel putin la scenariu , punctual si la scenografie si consider ca au respectat spiritul operei. Care ar fi acela ? Pentru mine este permaneta ciocnire intre patru concepte/tematici:
      1) Lumina scade in stralucire.
      2) Raul sporeste si incearca sa preia hegemonia.
      3) Intotdeauna mai exista speranta.
      4) Nobletea spiritului este in permanenta lupta cu tentatia venalului.

      Cu acest punct de vedere, ma opresc la Rings of Power. Recunosc ca la inceput m-au interpelat inadvertentele pe care le-ati evidentiat, dar cred ca suntem « antrenati », de ceva timp, si personal si vaccinat. Culmea, ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost un « detaliu » tehnic si anume dimensiunile neverosimile ale navelor care trebuiau, fiecare, sa transporte cate 100 de osteni si cate100 de cai plus hrana si bagaje ; aici as fi preferat de 100 de ori sa foloseasca imagini de sinteza, decat sa construiasca o nava, ce-i drept reusita artistic dar nu si functional…

      Trecand peste aspectele « folclorice » am fost sensibil la calitatea dialogurilor si la profunzimea personajelor. Deosebit de reusiti mi se par Sauron si Adar(amandoi Decazuti). Primul se evidentiaza prin sinceritate, inventivitate si tenacitate in timp ce al doilea e carismatic, isi manifesta iubirea fata de supusii sai tarati si, in accente prometeice, le ofera un tarâm. Gasesc foarte izbutit acest procedeu de a zugravi in culori calde, chiar eroice, personaje, care, in economia povestirii, sunt profund negative.

      In concluzie, consider o parte plina a paharului(in care intra si jocul bun al actorilor), pe care o savurez, si astept, cu interes, continuarea…

      5
  3. Merci Nicolae ai reusit sa ma faci sa ma apuc de sezonul 2.Eu fiind purist?. Asta dupa ce cu niste luni in urma mi-am promis sa nu mai urmaresc acest serial.

    4
  4. https://www.youtube.com/watch?v=6na40SqzYnU

    SpaceX Starship Launch
    De urmarit la ora 15.00, ora Romaniei.

    3
    • De data asta le-a iesit separarea treptelor iar Starship a ajuns la 148 km. Dar rezultatul final a fost aceeasi „rapid unscheduled disassembly”… Anyway, din lansare in lansare pana la victoria finala.
      Iata ca azi am avut tehnologia zborului spatial de azi cu cea de peste 12000 de ani. 🙂

      5
  5. O panarama de serial de jos si pana sus si ca sa fie treaba oabla aveam nevoie si de niscai homosexuali pe acolo, sa fim in ton cu noile vremuri…
    O balarie de „ecranizare”, fara absolut nici o legatura cu ce-a scris bietul Asimov.

    32
    • Avea totusi un hermafrodit intr-o carte ulterioara din serie, care-si prefera partea feminina a personalitatii.

      Animatia de aici (nu am vazut serialul) arata ca un Mass Relay din seria de jocuri Mass Effect. Doar ca acolo au inventat un mecanism care iti reduce masa foarte mult ca sa faca posibila calatoria FTL (Faster Than Light).

      • N-are nici o treaba hermadrofitul cu spalarea pe creier care se practica acum la Hollywood…

        19
      • Mass effect mi se pare o idee foarte buna pentru un film/serial. Nu mai tin minte mare lucru din carti, cred ca le iau la mana din nou. In rest ma adaug si eu la lista alora care le zic de dulce astora de la holiud cu spalarea lor pe creier.

        5
      • Problema nu e ca sunt homosexuali pe acolo. Problema e ca sunt doar ca sa fie corect politic. Intr-unul dintre filmele Star Trek era si un cuplu de homosexuali bagat oarecum cu forta. Inteleg ca s-a dorit a fi un omagiu adus lui George Takei dar toata schema era fortata nu parea o chestie naturala. O nuca in perete.

        4
    • Așa, da, m-am uitat pe niște seriale de pe niște platforme Netflix si compania și nu se pot abține să nu facă reclamă la homosexuali acum că citesc asta nici nu mai îmi vine să mă uit.

      6
  6. Nu am apucat să văd sezonul 2. Sezonul 1 nu prea are de-a face cu seria Fundația dar ca film merge. În ceea ce privește deplasarea prin spațiu, Asimov propune noțiunea de hiperspațiu care pare a fi altceva decât deplasarea prin intermediul unei găuri negre unde spațiul este „pliat”. În Interstelar într-adevăr se folosește o gaură neagră. În rest așteptăm un serial care să redea cu adevărat seria Fundația. Iar pt AdiG, consider că ai mare dreptate cu Rings of Power. Păcat de idee….

    7
  7. Nicolae, faci ce faci și tot la nave ajungi?
    Cat despre serial, prefer scriitura maestrului Asimov.
    De acord cu Interstellar.

    14
  8. In seria de carti the three body problem oamenii folosesc curvature drive propulsion care creeaza un camp gravitational si accelereaza nava mai repede decat viteza luminii.

    Alta tehnologie prezentata acolo este un atac asupra sistemului solar care arata precum o foaie de hartie si cand ajunge in sistemul solar prabuseste tot sistemul din 3 D in 2 D. Practic aplatizeaza totul, implicit distrugand tot. Parca se numeste dimensional reduction strike.

    In event horizon tot ceva in genul asta foloseau. O gaura neagra cu care sa ceeze o punte einstein-rosen.

    p.s. Daca imi amintesc corect in jules verne trageau o capsula cu un tun in luna

    5
  9. @Nicolae mersi. Nici nu stiam ca a aparut sez. 2 …din pacate este doar ok’ish pentru cine nu a citit toate cartuliile.

    Expanse este chiar misto…n-am mai fost asa nerabdator sa urmaresc un serial sf de la Farscape 🙂

    2
  10. Singura idee bună mi s-a părut dinastia genetică și intrigile de palat, în rest un ghiveci total, plin de mesaje „progresiste”, fără prea mare legătură cu creația maestrului Asimov. Măcar CGI-ul arată bine.
    Despre Rings of power nici n-are rost să vorbim, am reușit să-l termin doar mărind viteza de redare.
    Mai bine revăd serialele SF vechi gen Andromeda, Star Trek TNG și DS9, sau Stargate. Singura rază de soare din ultima perioadă a fost The Expanse.

    12
    • Si care ar fi mesajele alea “progresiste”? Faptul ca Gaal, Demerzel si Salvor sunt femei? Sau ca Bel Riose e homosexual? Sau altceva? Chiar sunt curios… Deci, concret, care ar fi mesajele alea “progresiste”?
      Asimov a trait intr-o lume condusa de barbati care nu prea reuseau sa treaca peste faptul ca locul femeilor e la cratita avand grija de copii. Iar cartile lui sunt si o reflexie a societatii in care el a trait.
      Femeile chiar sunt discriminate si in sfanta zi de azi. Si vorbim de societatile occidentale sau cu nazuinte occidentale, nu de Africa sau mai stiu eu ce vagauna a planetei. Si aici pe site, manifestarile misogine sunt la ordinea zilei, nu mai zic de cele homofobe etc samd Homosexualii nu sunt ceva nou. Probabil ca au aparut o data cu omenirea insisi.
      Sa nu uitam ceva: progresistii de azi sunt conservatorii de maine. Sau: https://youtu.be/DUu2dQ1bVNw?si=gqKJfZRTey4jel6V

      5
      • complet de acord cu tine la chestia asta

        am obosit si eu sa aud chestia asta cu mesajele progresiste….da, in unele filme este dar parca e prea de tot ca sa fie numit asa tot ce deviaza de la canonul cartii si sa cautam mesaje intortochiate

        pai daca s-ar face un serial despre Roma antica (orgii, excese), despre Hashteput (femeie conducator care organizeaza expeditii fabuloase) sau batalionul sacru (gay cah) ce facem, nu ne uitam la ele ca-s progresiste? Filmele despre Hypatia (femeie) sau Avicenna (iranian) cum sunt, progresiste pentru ca au personaje femei vs bigoti sau un musulman ?

        ma ingrijoreaza cum imagineaza unii viitorul, un roman sau film sf, fara personaje iesite din canonul lui Teodosie.

        2
    • A propos de serialele vechi, Andromeda e numarul unu la noi in familie (toti actori buni dar cel care interpreteaza pe Seamus Zelazny Harper este fenomenal), apoi, din franciza Start Trek doar seria cu „Star Trek Enterprise” ne-a placut. Nu a jucat prea grozav Scott Bakula dar seria a fost cu mult peste ce oferise Star Trek pana atunci. Personal imi place si Farscape cu al sau univers suprinzator de populat, interconectat si activ (The Wonders I’ve Seen!).

      2
      • Star Trek Enterprise ar fi putut fi cel mai bun din serie dar nu a fost sa fie (T’Pol 😀 ).
        Farscape este un serial exceptional pentru mine , un exemplu de cum ar trebui sa arate political corectnes-ul si cu cateva concepte inedite ( humanoid planta inteligenta de exemplu ). Ce am apreciat cel mai mult a fost ca a avut o finalitate, nu s-a terminat in coada de peste.

        1
    • Un lucru care sare in ochi la seria fundatia este putinatea personajelor feminine. Cred ca in cartea a doua sau a treia apare primul personaj feminin: un presedinte al fundatiei. Apoi parca de abia in a 5-a carte apare primul personaj feminin puternic si pe aceeasi treapta de importanta cu un barbat. Impreuna cu eroul-barbat pleaca in cautarea pamintului. O posibila explicatie ar fi ca Asimov fiind la inceput nu se prea pricepea sa scrie si trebuia sa fie cat mai atent sa nu faca greseli care sa strice lucrarea. Apoi cu timpul capatind incredere si experienta a avut curajul sa adauge in romane si personaje feminin. Poate se schimbaeera si timpurile in care traia. Poate ca era si timid. Mie oricum mi-a placut.

      1
      • Este normal sa nu prea apara personaje feminine, cartea fiind scrisa in anii 60.
        Asimov nu pare genul de personaj progresist si cred ca este bine :)).
        Tot din motivul pentru care a fost scris in anii 60, mi se pare foarte demodat si mai ales plictisitor oarecum avand un limbaj prea elevat pentru un SF.
        Dune = fantasy mai mult decat SF. A se remarca multitudinea de elemente inspirate din cultura araba, specifica desertului.

  11. @Nicolae
    Mulțumesc pentru idee. Chiar mă gândeam ce serial SF să caut.
    Tare-s curios, într-o perioadă am avut toată colecția Asimov în bibliotecă.
    Părerea mea, hâc…

    1
    • Cu drag, dar sa nu ma bodoganesti daca nu-ti place, vad ca pentru unii e prea “progresist”… 🙂
      Toate cartile lui Asimov au fost reeditate recent. In umila mea opinie, n-ar trebui sa lipseasca din biblioteca nimanui.

      5
    • Daca deja ai citit cartile, chestia asta nu poate decat sa te dezamageasca. E pt copii care mai mult se uita la imagini si CGI in general. Poate daca deja ai vazut ce mai era de vazut. Ca e e prea “progresist”, deja nu prea mai conteaza.
      Vrei sf chiar bun ? The Expanse daca ti-a scapat .
      Sincer, chiar daca l-am vazut deja de 3 ori, prefer sa il mai vad inca o data decat sa urmaresc iarasi Fundatia. Nu e o pierdere de timp, dar sunt alte lucruri mai bune.

      4
  12. Eu m-am uitat la primul episod , cel pilot cum ar veni …Cateva chestii interesante dar m-i s-a parut cam fad in special ca joc actoricesc , nu m-a prins .Apoi n-am mai avut chef sa continui Cred ca cel mai bine pentru seriale e sa aduca oameni de teatru care sa dea mai multa incarcatura interpretarii .
    Legat de nave , imi plac ca aspect De la filmul ”Contact ” vad ca tot se leaga de un nume ” device ” popular in anii 90 care presupune niste cercuri care se rotesc unele peste altele creand campuri de forta magnetica si gauri negre sau gauri de vierme care ar putea transpota un corp in spatiu cu viteze hyperluminice dar problema pe care nu si-o pun niciodata cei care fac filmele aste e ”Ce material ar putea sa reziste la un camp gravitational din care nici lumina nu iasa ? ”
    Sincer mai mult imi place ideea din Dune care presupune si un animal mitologic care creaza portalul sau mai simplu portalul din ”Stargate ” in care intri ca-n vana si ”puf ” esti in alta parte din univers fara atata dramatism si scrasneli si dureri de cap inutile

    https://www.youtube.com/watch?v=scBY3cVyeyA

    6
    • Cel mai realizabil cel din Stargate dematerializare in fotoni,si rematerializare la distanta ,problema e cum pastrezi constiinta umana doar daca nu apelezi la Altered Carbon intr-un mediu de stocare mai rezistent la vicisitudini

      1
  13. Era sa uit de Fundația la teatru radiofonic. Cozorici, Rebenciuc, Albulescu… Asteptam cu nerăbdare noul episod.
    Cat despre nebunia holywoodiana actuala, abia aștept sa vad noul Albă ca Zăpada amânat pentru cizelari suplimentare de către Disney?

    10
  14. Strict referitor la deplasariile cu o viteza superioara celei a luminii se pare ca sansele nu sunt foarte mari ca ele sa fie posibile, pentru ca violeaza un lucru sacrosant in fizica: principiul cauza-efect.
    Daca ceva s-ar deplasa cu o viteza superioara celei a luminii efectul ar aparea inaintea cauzei, un lucru cu totul de neconceput din foarte multe puncte de vedere.
    Mai multe despre cauza-efect si viteza luminii gasiti aici;
    https://www.youtube.com/watch?v=an0M-wcHw5A&list=PLinphdV9a3zH8PI50iB8ul2bcOAI-IfD0&index=23

    Nu conteaza daca incerci sa calatoresti prin hiperspatiu, intr-o bula gravitationala etc, simplul fapt ca nava ta strabate pe unitatea de timp o distanta mai mare decat lumina duce la incalcarea principiului cauza-efect, ceea ce este ilogic.

    Pare ca viteza luminii este o limita peste care Universul nu permite nimanui sa treaca si acest lucru te face sa te gandesti la multe…

    4
  15. For an external independent observer the spaceship not moving. This effect violates the principle of locality and cannot be explained within the framework of the cause-effect scheme. IMHO. Regards…

    3
    • For an external observer, in an independent coordinate system, space-time is „sucked in” by the spacecraft. Einstein’s paradox will not be broken… Mind Games (smiley)

      1
    • @Sandulea ,Mie intotdeauna mi-au placut basmele in care calul poate sa-l transporte pe Praslea ca ” gandu ” .
      Daca vorbim de viteza telepatica superluminica intre 2 electroni , mi-ar place sa cred ca si gandul in comunicarea telepatica [ de ex. 2 persoane , de obicei gemene care zic aceleasi cuvinte in acelas timp sau simt instant ceva ce simte fratele sau sora aflata in alta parte a planetei ] ar putea sa treaca de viteza luminii . De fapt daca s-ar dovedi ca gandul uman poate genera viteze superluminice atunci nici nu am mai fi nevoiti sa dezvoltam nave care sa ne transporte fizic c-ruu prin diferite colturi din univers

      2
      • Dacă totul nu este decât un experiment la scară largă? Limitarea vitezei fizice în Univers pentru ca fiecare rasă inteligentă să evolueze (dacă poate) în aşa fel încât să călătorească mental, cu viteza gândului. ?

        3
  16. google: Dacă creierul nostru este un cristal lichid, atunci, teoretic, neuronii pot comunica „mai repede decât lumina”. Timpul „t” din formula lui Einstein dobândește un semn „minus”, adică un vector din viitor spre trecut și noi îl „vedem” și acționăm. În situații extreme, fără să-ți dai seama măcar… Puff! smiley

    3
  17. Fundatia, la fel ca si Star Trek sau Star Wars sau Dune au loc intr-un viitor foarte inderpartat si necalar, dificil de explicat in detaliu ce tehnologie folosesc si cum functioneaza ea mai exact.
    O analiza a scenelor de razboi din The Expanse is a luptelor dintre nave ar fi mai usoara pentru intelegerea noastra. Acolo putem intra si in discutii politice daca e cazul 🙂

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *