Cum se traduce în piaţă creşterea bruscă a accizelor? Contrabandă, evaziune şi scăderea încasărilor chiar de 100 de ori

images

Majorarea accizelor la alcool într-un interval foarte scurt a însemnat o prăbuşire a încasărilor care, în cazul unor băuturi, a fost de 100 de ori. Astfel, dacă în 2008 statul lua 101,4 milioane lei din accizele pe băuturi intermediare – cum sunt vermuturile, florio, bitter -, în 2013, a mai încasat doar 1,53 milioane lei, arată un raport al Consiliului Fiscal.

Accizele pentru băuturi intermediare au crescut cu 250%, la 1 iulie 2010. Din această cauză producţia fiscalizată aproape a dispărut, contractându-se cu 97%, potrivit reprezentanţilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). „Aşadar, statul român pierde astăzi cca 25 mil euro/an din cauza evoluţiei ascendente a cotei accizei, la care se adaugă TVA şi alte taxe”, susţine patronatul, precizând că diferenţa este acoperită pe piaţă de contrabandă.

“În cazul produselor intermediare evaziunea este una foarte mare, în acest moment ea crescând foarte rapid în urma creşterii accizei de la 51,08 euro/hl la începutul anului 2009 la 165 euro/hl în 2011, acest lucru conducând la o prăbuşire a veniturilor din accize la această categorie de la 101,44 milioane  lei în 2008 la rambursări nete de accize în 2012, pentru ca în 2013 să se înregistreze venituri de doar 1,53 milioane lei”, se arată şi în raportul anual al Consiliului Fiscal.

 

Evaziunea la alcool reprezintă circa jumătate din piaţă.

Ministerul Finanţelor şi-a diminuat semnificativ încasările din accize în ultimii ani, piaţa legală a băuturilor pe bază de vin s-a diminuat, liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin a închis capacităţile de producţie din România alegând varianta achiziţiei din alte state comunitare şi comercializarea produselor în România, explică reprezentanţii patronatului.

Mai mult, Consiliul Fiscal constată că, în ciuda creşterii foarte rapide a accizelor la toate produsele alcoolice, începând cu 2007, veniturile colectate au crescut foarte puţin în acelaşi interval.

Fenomenul este previzibil atâta timp cât teoria fiscală arată că o creştere de taxe peste nivelul de suportabilitate al plătitorilor se converteşte în evaziune. Nici creşterea de accize la carburanţi nu a însemnat, automat, venituri bugetare mai mari. Încasările din accizele pe carburanţi au fost cu 387 milioane lei mai mici în al doilea trimestru din 2014 – după aplicarea supraaccizei – decât în primul trimestru.

Diana Zaharia

Capital.ro

PS Daca printre multele mele calitati 🙂 s-ar numara si aceea de prezicator al viitorului, atunci as spune ca showul abia va sa vina si vom vede cum imaginatia alesilor nostri va atinge noi culmii ale aberatiei, dupa alegeri undeva pe la inceputul primaverii, atunci cand euforia castigatorilor si betia sarbatorilor de iarna vor trece, si va avea ca rezultat una din doua: o crestere semnificativa a taxelor si impozitelor sau o restructurare masiva a aparatului de stat, eficientizarea sa si o lupta din ce in ce mai sustinuta impotriva coruptiei si a evaziunii ficale, concomitent cu o scadere graduala a poverii fiscale.

Daca ar fi sa pariez as merge insa pe prima varianta si sunt sigur ca „previziunea” s-ar indeplini.

GeorgeGMT

 

 

13 comentarii:

  1. E logic ce se intampla. Grigore Moisil spunea ca „daca legea nu e acceptata de cei care o aplica atunci degeaba exista legea”.Cu alte cuvinte: daca eu ca cetatean nu inteleg de ce trebuie sa platesc si iar sa platesc catre stat o anumita taxa atunci eu nu o voi plati. O sa para unii care o sa spuna ca taxele merg la educatie, la sanatate, la poliutie, la armata. Ei bine eu nu vad sa mearga la nici una din ele. Educatie ioc, armata ioc, sanatate ioc, autostrazi ioc…si atunci eu cetateanul roman care sunt si asa supra impozitat o sa fac tot ce pot sa ma feresc de taxe si impozite. Al doilea motiv ar fi unul psihologic (daca primul era economic sa zicem)… omul ca fiinta cu trup si suflet (adica cetateanul sau cum spun resursa umana) trece din punct de vedere mental de la stadiul de vietuire la stadiul de supravietuire …adica cam ce facem cu totii …supravietuim si in acel moment intra in joc
    instinctul care bate orice forma de legiferare. Persoana care este supusa unui nivel de privatiuni va intra automat in faza de instinct de supravietuire. Si poate sa te ameninte si ca te baga la puscarie si ca iti da amenda etc etc…tu stii un singur lucru…survival. Asta se intampla si la nivel economic.

  2. Un alt motiv ptr. care nu se colecteaza bani este si faptul ca nu se mai cumpara unele produse. Eu de ex. nu am mai cumparat un vin, o bere, etc. de nu mai stiu cand. Imi fac acasa tuica, vinul etc. Si ca mine or mai fi multi. Haine nu iau decat de la SH si tot asa. De fumat m-am lasat de 6 ani…pai una era sa cumpar pachetul de tigari la 4.5 lei si una sa-l iau cu 13 lei. Consumul scade…cand mergem la cumparaturi observ ca tori au cosuriule goale si ne plimbam prin mall ca pe bulevard dar cu cosurile goale. goale insemnand cu mai putin de 10 produse achizitionate in el.

    • Du-te in afi bucuresti si vei vedea ca e full in fiecare zi.

      • @Robi. Eu sunt din Bucuresti si nu e nicaieri plin, ci dimpotriva daca inainte stateam si cate 30 de minute pana ajungeam la casa acum ma duc glont…
        M-am referit mai sus la hypermarketuri, in mall-uri e lume mai multa, dar multi se duc sa plimbe sau la film, la cumparaturi ceva mi putini.

        • Inafara de plazza care sta sa moara de ceva ani mall-urile inca au clientela si sa nu uitam ca acolo nu sunt chiar preturi mici.
          E adevarat ca in romania clasa mijlocie reprezinta defapt o minoritate iar clasa oamenilor care traiesc la limita saraciei e din ce in ce mai mare dar hai inca sa nu vopsim totul in alb si negru.
          Lucrurile nu sunt complet negre si nici complet albe ci nuante de gri.
          Tot ce am incercat e sa contra-balansez comentariul de mai sus ca sa nu intram intr-o dezbatere care sa intunece mintile celor ce citesc cu apocalipsa iminenta.

  3. AragazCuBuleDeAer

    daca in 2008 se facea evaziune maxima pe un alcool de calitate inferioara,cu nu stiu cat procent de metilic in el si materii prime de calitate inferioara imi imaginez acum la ce s-a ajuns. acelesi fabrici vindeau alcool brut cu cisternele fara sa plateasca un leu taxe,mai mult ,piata era invadata de alcool procesat si fara sa aibe un control de calitate(toxic).

  4. Tot ce e posibil sa vedem miscari ample de strada incepand cu primavara lui 2015.

  5. Lege e in Romanika este ca o bariera, dulaii o sar, catelusii trec pe dedesupt, iar prostii dau in ea..

  6. Sistemul mai are cativa ani (3-4) pina ajunge la capat de linie. Anul asta am avut recesiune economica din cauza ca imbecilul de Ponta a paralizat orice investitie ca sa sifoneze el bani sa poata sa isi fa cacampanie si sa iasa el presedinte. Economia s-a prabusit cu 3% si mie imi e clar ca nu o sa il voteze ve Viorel Kim Jong Um nimeni, ca toata lumea moare de foame. Baiatul asta nu are nici o sansa si este impins din spate de cei din linia 2 ca sa isi franga gatul si sa il dea la o parte. A avut si niste performante economice catastrofale. Eu am crezut ca Boc este cel mai prost premier pe care putea sa il dea romania, dar m-am inselat, Ponta e mai imbecil ca Boc, si va rog sa ma credeti ca e greu sa fii atit de prost.
    Presupunind ca iese Ponta, in Februarie-Martie cel tarziu o sa avem o revolutie si sunt ferm convins ca o sa se lase cu sange, ca asa sunt romanii.

  7. Scuze dar am ceva dubii ca a crescut evaziunea in domeniul ” produselor intermediare ” .. Cred ca pur si simplu a scazut consumul !! Ce naiba cand platesti ca dracu biteru sau vermutu .. apai il stergi de pe lista ca sa iti permiti in continuare .. votca !! (ei si un amic ne mai intalneam la o „vorba”. Votca si biter Carpati… Apoi numa votca.. Acum numa vorba … Cateodat as dori parca sa mai gust un biter sau vernut .. da mai bine daca am bani iau o numa tarie .. ..)

  8. George, eu am o problema cu PS-ul tau: cele doua optiuni descrise de tine sunt pentru un guvern cat de cat normal, chiar si slab profesional.
    Aici vorbim de un grup de crima organizata care se ocupa doar de protectia si bunastarea proprie.
    Vor sa acapareze functia prezidentiala tocmai pentru a opri tavalugul justitiei si a-si face scapati oamenii.
    Daca au fost in stare sa blocheze total economia pentru a face rost de bani de pomeni electorale nu avem cum sa speram ca vor trece la restructurarea si eficientizarea aparatului de stat pentru ca asta ar insemna sa dea afara o cantitate imensa (250-300.000) de imbecili, puturosi si hoti care populeaza structurile administratiei doar ca acestia sunt oamenii lor: colegi, rude, amante, prieteni, neveste de sponsori si alte asemenea specimene. Nu vor renunta la ei pentru ca fac parte din structura lor de crima organizata.
    In privinta intensificarii luptei impotriva coruptiei si evaziunii fiscale ……….. 🙂 )))

    O asemenea adunatura de hoti si incapabili va avea ca optiuni: cresterea impozitelor, nerespectarea unora dintre promisiunile electorale, cresterea imprumuturilor financiare (la dobanzi din ce in ce mai mari), pornirea tiparnitei de bani.
    Cel mai probabil va fi o combinatie intre aceste masuri, cu efect devastator asupra economiei. Pentru a evita (sau intarzia cat mai mult) criticile externe, probabil vom mai vedea niste contracte tip Bechtel si Petrom.
    Estimarea ta e corecta, probabil primele semne le vom vedea in primavara: demararea de imprumuturi, intarzieri de salarii si pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *