CVX

Marina militara a Coreei de Sud a lansat un videoclip despre viitoarele nave care vor face parte din inventarul sau la orizontul aniilor 2030. Pe langa submarine din clasa Dosan Ahn Changho sau distrugatoare KDDX, avem si o prima imagine a viitoarelor doua portavioane sud-coreene.

Deocamdata acestea seamana la prima vedere cu cele britanice (au doua “insule”) dar inca nu s-au hotarat daca vor fi nave care sa semene cu cele americane de asalt din clasa USS America, sau cu portavioanele britanice din clasa Queen Elizabeth. Exista doua echipe de proiectare si ramane ca una dintre ele sa fie declarata castigatoare.

Astfel, cele doua portavioane coreene vor putea opera un numar de maximum 28 de aparate F 35B, din care 16 avioane pot fi tinute pe punte, 12 bucati in hangar.

La caracteristici generale, navele vor fi semnificativ mai mici decat portavioanele britanice din clasa Queen Elizabeth (65 mii de tone) cu un tonaj estimat de “doar” 45 000 mii de tone, similar USS America, dar mult mai mare decat al portavionului japonez JS Izumo (in jurul a 27 mii de tone).

 

Model propus de Korea Aerospace Industries (KAI) si Hyundai Heavy Industries (HHI)

Lungimea este la 263m, latimea de 46metri iar viteza maxima estimata de 27Nd.

Doua astfel de nave sunt asteptate sa intre in dotarea marinei sud-coreene.

Ceea ce uimeste este numarul mare de aparate inghesuite la bord, 28 de aeronave fata de un maximum de 36 pe portavioanele Royal Navy, dar cel mai probabil ca acest numar maxim nu va fi atins macar si pentru ca nava are nevoie si de elicoptere la bord, pe langa F 35B.

Propunerea celor de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) si Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC)

La fel ca in cazul Japoniei, programele de dotare si achizitie pe zona navala ale Coreei sunt extrem de ambitioase, masive si foarte bine inchegate, semn ca in Pacificul de Vest lucrurile se precipita, atat timp cat toata lumea arunca cu banii pe inarmare cum nu s-a mai vazut, fiecare dupa posibilitatea bugetului sau.

Malaiezia face eforturi consistente pe zona navelor de lupta si ale aviatiei militare, Vietnamul trage si ea cat poate, in timp ce cei “trei mari” aliati ai Statelor Unite in regiune (Japonia, Australia si Coreea de Sud) au dat pur si simplu cep bugetelor de aparare si putem remarca noutati in dotare in fiecare an.

Australia va achizitiona submarine nucleare, Japonia va avea portavioane, Coreea de Sud si ea va detine portavioane, isi dezvolta distrugatoare si submarine lansatoare de rachete balistice etc.

De Taiwan ce sa mai spunem, tara asiatica cumpara orice ii se vinde, in orice cantitate, isi dezvolta ce poate la ea acasa si este de facto gata de razboi oricand ar fi cazul.

 

GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. Pfff, cum îmi aduce mie asta aminte de războiul de iarnă din Finlanda. Ăia mureau acolo cu rușii de gât, la București era mai interesant ce poșete are Lupeasca, cine cu cine se mai călărește. Armament, manevre, doar la paradă. Și a venit cedarea teritoriilor, și retragerea de peste tot, că nu aveau cu ce să arunce in dujman. Mai nou, văd că apare teoria că am ieșit bine totuși din WW2. Că am rămas cu țara relativ întreagă, armata relativ întreagă…… Idioți! Și atunci, și acum, cu tot cu Mă Ciucă la guvern.

    27
    • Portavioanele britilor sunt de cursa lunga gen nimitz sau charles de gaulle. Sunt facute sa bata mii de Nm. Piticele japoneze sau sud coreene sunt facute sa se invarta maxim prin marea chinei de sud, nu au nevoie de multe rezerve de armament, combustibil si papica la bord.

      7
  2. Mie imi aduce aminte de o discutie cu un „tinerel” (de vreo 35 de ani) de la ACTTM. Era foarte dezamagit de sistem, si de neputinta lui.
    Coreenii pot, asta e. Atentie, cei doi competitori sunt Hyundai si Daewoo, companii cu extindere globala. Ziceti si voi o companie din Romanica cu rezonante similare, si nu ziceti Dacia, pentru ca acolo proiectarea este la Renault.
    Poate Bitdefender si UiPath, dar ambele dezvolta si vand solutii software.

    10
  3. Lucrurile se precipita peste tot în lume, în special în info-pacific și in zona Ucrainei iar șansele să exista un conflict militar major în anii următori este deja o certitudine. Da, este nasol iar în cazul României avem foaie de parcurs semnata cu SUA anul trecut ce conține o consistentă componenta de înzestrare si nu putem decât spera că la momentul începerii bubuielii vom avea niscaiva dotări în bătătură. S au făcut pași în ultimii ani față de cum arată Armata acum 15 ani dar e nevoie de o implicare accelerată. Mă uit la Polonia și văd că sunt în față noastră, poate învățăm naibii ceva.

    14
  4. După cum văd, noua arhitectură cu două insule pare a fi pe placul sud coreenilor. Urmează să mai copie și prova inversata, a la Dreadnought ww1style (sau Zumwalt, dacă vreți).
    Din câte tot anunță statistcienii in următorii 20 de ani mai scade populația României cu câteva milioane. Nu am putea importa vreun milion de coreeni? În loc de ară… ți și neg.. tei?

    9
    • Te multumesti cu vietnamezi in loc? Aia au si reputatie de luptatori. Munceau pe santier la AFI Cotroceni direct in haine militare si ii bazaia tanti de la metrou cand voiau sa intre cate 3 deodata (ii vedeam cand eram la facultate prin preajma).

      Totusi fata de un WW2, proportia e si mai mare in favoarea Vestului, plus ca un Blitzkrieg ca atunci sa piarda brusc mult teritoriu nu mai merge. Avem ghinionul ca suntem langa front, dar avem o Ucraina in fata Rusiei si oficial suntem in NATO. Cumva nu suntem atat de desculti ca atunci, cu presiunea pusa pe noi antrenamente etc. Anglia si America pe atunci nu se bazau pe noi si Polonia ca acum si nu aveau o strategie in zona. Daca si in Pacific se leaga cat de cat Coreea de India si Japonia pt un cordon, e perfect.

      6
    • Prova inversata inseamna punte scaldata de valuri aproape non stop. Pe un portavion asta e naspa rau.

      1
  5. Carrier ul alora de la Daewoo nu prea e carrier. E mai mult un LHA (gen America class) ca nu are sky jump. Adica F35 urile pot decola doar cu sarcina redusa. Deci prbabil winnerii sunt baietii de la Hyundai.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *