Programele militare aeriene poloneze

 

In aprilie anul acesta, Comitetul de Aparare Nationala Polonez a discutat cu privire la starea Fortelor Aeriene, capacitatea de a indeplini sarcinile si modernizarile planificate. De mentionat ca programul de modernizare a fortelor aeriene poloneze pe urmatorul deceniu trece de 32 miliarde $ (26 mld. euro).

Astfel au fost facute publice informatii specifice, cum ar fi cate F-16 sunt capabile de lupta sau cantitatile si starea programelor Fortelor Aeriene, sau cele vizand UAV-uri si sisteme AA.

 

Cum se stie deja, baza aviatiei de lupta sunt cele 48 de avioane F-16 în trei escadrile, iar alte trei escadrile: – una de Su-22  (18 aparate) si doua de MiG-29 (28 de aeronave) sunt folosite pentru sarcini pe timp de pace, cum ar fi politia aeriana, MIG-29 fiind folosit pentru supravegherea spatiului aerian plonez si al statelor baltice. Cele 6 escadrile sunt repartizate pe 5 baze aeriene, fiind structurate in 2 flotile aeriene tactice. Efectivul fortelor aeriene se situeaza in jurul a 16000 militari.

Structura aviatiei de lupta poloneze:

  • Flotila 1 de aviatie tactica, din Świdwin – cu baze avansate in estul si nordul Poloniei (langa Belarus respectiv M. Baltica)
    • Baza aeriana tactica nr.21 din Świdwin, operand Escadrila 40 echipata cu Su-22M4/UM3K
    • Baza aeriana tactica nr.22 din Malbork, operand Escadrila 41 dotata cu MiG-29A/UB
    • Baza aeriana tactica nr.23 din Mińsk Mazowiecki, operand Escadrila 1 dotata cu MIG-29A/UB
  • Flotila 2 de aviatie tactica, din Poznań – baze aflate in centrul/vestul Poloniei
    • Baza aeriana tactica nr. 31 din Poznań-Krzesiny, operand Escadrilele 3 si 6 dotate cu F-16C/D Bl52+
    • Baza aeriana tactica nr. 32 din Łask,operand Escadrila 10 dotate cu F-16C/D Bl52+
    • Batalionul nr.16 de intretinere aerodrom din Jarocin

Primele 2 escadrile de F-35 ar putea fi plasate la bazele Świdwin respectiv Lask,a ce inseamna ca bazele Malbork si Minsk Mazowiecki operand MIG-29 nu au un viitor clar dupa retragerea avioanelor sovietice.

Situarea pe harta Poloniei a bazelor aeriene si altor sisteme AA (cu fulger rosu – aviatia de lupta, cu fulger albastru, cea de antrenament) – sursa Wikipedia

Concluzia este insa clara, pe timp de razboi vechile modele de origine sovietica reprezentand jumatae din efectivele actuale, sunt practic inutile.S-a constatat ca 41 din cele 48 de F-16 sunt operationale, adica peste 80%, fata de cifra de 60% (30 de aeronave) raportata anul trecut, si superior cifrei inainte de fortele aeriene americane pentru propriile F-16, de doar 70%. Pentru Su-22 si MIG-29 nu au fost comunicati coeficientii operationali.

Pe langa acestea, se desfasoara programul Harpia de achizitie a 32 de aeronave F-35A in valoare de 5,11 mld. $, la care se adauga investitiile in armament si infrastructura de 7,3 mld. $.

Aeronavele Su-22 se asteapta a fi retrase in 2025 iar cele doua escadrile de MIG-29 vor fi inlocuite de F-35, pentru ca Polonia a detina la sfarsitul achizitiei acestui ultim model 5 escadrile a cate 16 aeronave fiecare. Pentru a finaliza programul Harpia se preconizeaza inca doua escadrile de F-35, pentru un total de 7 escadrile (3x F-16 si 4x F-35) la orizont 2035. F-35 ar putea opera pana in 2070 in inventarul polonez si este posibil ca dupa 2035, in functie de fondurile disponibile, sa se mai achizitioneze alte aparate.

Productia de F-35 poloneze ar putea incepe in 2022, acestea fiind la standard Block 4 cu „Technical Refresh 3 upgrade”, primul lot de 8 aeronave livrate fiind la orizont 2024-2025, capacitate operationala initiala prevazuta in 2026 si operationalizare completa a primei escadrile la orizont 2030.

 

Aviatia de transport militar poloneza detine 59 de aeronave, la care se vor adauga in curand inca 5 Hercules 130H prin procedura Excess Defence Articles:

  • 39 Bryza,
  • 16 C296M,
  • 5 C-130 Hercules,
  • 2 Gulf stream G550,
  • 1 Boeing 737-800 VIP (achizitie criticata pentru lipsa concurentei). 
  • Mai erau asteptate la data respectiva inca doua Boeing 737-800 in curs de modernizare in Franta, program care are intarziere din cauza impactului epidemiei de Covid 19. Aeronavele trebuiau sa devina operationale pana in vara.

 

La capitolul elicoptere, fortele poloneze detin 238 de aeronave cu aripi rotative, cu urmatorul inventar:

  • 8 W-3 Sokol,
  • 22 SW-4 Puszczyk,
  • 58 Mi-2 Hoplit,
  • 25 Mi-8,
  • 19 Mi-17,
  • 10 Mi-14,
  • 4 SH-2H ,
  • 28 Mi -24,
  • 4 S-60 Black Hawk (ultimele, modernizate pentru cerintele fortelor speciale)
  • 4 elicoptere SAR AW-101 Merlin.

Tot pentru misiuni SAR, polonezii au in modernizare 4 aeronave W-3 Sokol la standard W-3WA SAR / FADEC, alte 8 fiind modernizate pana acum, totalul programului cuprinzand 20 de aparate.

Se mai are in vedere un program pentru elicopter maritim multirol, denumit Condor, urmat de cel al elicopterelor de atac sub denumirea Kruk, totalul programelor de elicoptere totaalizand 4,14 mld. $.

Aviatia de scoala are urmatoarea componenta:

  • 52 de avioane:
    • 28 PZL-130 Orlik , unele fiind in curs de modernizare la standardul TC-II Advanced,
    • 8 M-346 Bielik (cu inca 4 in curs de operationalizare.), programul de pregatire a infrastructurii pentru M-346 fiind in desfasurare.
    • 8 avioane Iskra,
    • 8 avioane Bryza 
  • 33 de elicoptere SW-4 si Mi-2 si un centru de simulare la  baza 41 de antrenament aerian din Dęblin.
Aviatia de scoala este grupata in Flotila 4 Aeriana din Deblin, cu 2 baze situate in estul tarii:
  • Baza aeriana de antrenament nr. 41 din Dęblin, operand TS-11 Iskra, M-346A Master si elicoptere SW-4 Puszczyk, Mi-2
  • Baza aeriana de antrenament nr. 42 din Radom, cu o escadrila PZL-130 Orlik
Pentru UAV-uri este specializata Baza 12 aeriana din Mirosławiec, care este dotata cu 15 sisteme de recunoastere din clasa mini Orbiter 2B.Sunt in desfasurare proceduri de achizitie pentru UAV-urilor tactice cu raza scurta (Orlik), 15 sisteme tactice cu raza medie (Gryf) și patru sisteme Male (Marshmallow). La acestea se mai adauga un contract in pregatire pentru micro-UAV-uri si achizitia unor sisteme marine.

Cu toate acestea, achizitiile sunt considerate departe de a fi suficiente, mai ales din perspectiva ultimelor conflicte…

 

In domeniul sistemelor antiaeriene, polonezii au in desfasurare urmatoarele programeWisła, SHORAD Narew, sistem de artilerie și rachete Pilica (ZSU-23 cu Piorun integrat), sistem de rachete VSHORAD Poprad, rachete MANPADS Grom si Piorun, sistem de artilerie autopropulsat KDA cal. 35mm Sona (echipat si cu lansatoare de rachete Piorun 2) si Noteć (bazat pe tunul KDA 35mm tractat), sisteme de lupta aer-aer anti-UAS Nida, sistem de rachete SHORAD Grzmot, radare Bystra si Sola 3D.

Sona – modelizare – a se remarca asemanarea cu Ghepard

Vechile sisteme radar NUR-31 și NUR-41 vor fi inlocuite cu noul NUR-15M dezvoltat si fabricat local, prevazut in numar de 15 bucati. Programul national pentru radare cu raza lunga, denumit Warta, prevede 17 radare, mai fiind asteptate si 15 radare de control aeroport, program cu numele de cod Drawa.

Complementar, ca parte a a programului de recunoastere radar la mica altitudine la frontiera estica, urmeaza sa fie achizitionate, de asemenea, patru radare pe aerostate, program denumit Barbara.

 

De incheiere, nu sustin ca noi nu am face nimic, doar ca la noi nu se discuta pana acum de o imagine a intregului sistem integrat si costurile de ansamblu asociate, ci doar modernizari si achizitii punctuale.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.defence24.com/polish-mod-unveils-air-force-modernization-plan-over-30-usd-billion-to-be-spent-on-integrated-air-and-missile-defence

https://breakingdefense.com/2021/09/likely-base-for-second-polish-f-35-squadron-identified/

 

59 de comentarii:

  1. da,cel puțin pe hârtie par să fie la alt nivel de organizare și gândire tactică față de noi…inclusiv programele de ïnzestrare.ei pun totul in legatură ,gândesc “mare” și in final ajung la tabloul complet.noi mergem pe solutii punctuale,de moment,vestitul stop gap….noi cârpim și peticim,ei zugravesc toata casa.
    ps.vă rog frumos,nu le stricati sarbatorile de iarna…este si ei oameni,abia au termimat sindrofiile de Întâi.

    14
    • astia si la PDFuri ne bat

      12
    • Da, alta liga. Si militara si politica. Sunt capabili sa gandeasca inteligent si in perspectiva. Inca un exemplu (daca mai cazul): noi am renuntat la serviciul militar obligatoriu in 2007 si apoi ne-au mai trebuit inca 10 ani sa elaboram si aprobam o lege a rezervistilor, dar care nu da rezultate nici in 2021. Polacii au renuntat la serviciul obligatoriu in 2009 insa ei aplica legea rezervistilor, asa cum era normal, tot din 2009 !

      11
    • Cam asta am facut mereu, in orice domeniu si in oricare perioada.

  2. Ce imi place de polonezi cum ii pacalesc pe toti. Baga bani kklau in armament motivand pericolul rusesc. Deja au 1/4 din bugetul rusiei ei singuri. Nu i ar ataca aia nici sa ii pici cu ceara. Ei de fapt viseaza sa isi reintregeasca tara in granitele din 1938.sa nu uitam ca dupa ww2 au pierdut 179000km2 din partea estica a tarii, teritorii care acum fac parte din lituania, belarus si ukraina. Ultima deja s a expus iesind din umbrela moscovei. Urmeaza belarusul(lukasenko nu e vesnic), iar la momentul respectiv va incepe ofensiva poloneza. Nu cred sa scape nici actualul aliat lithuania. Probabil va fi ultima pe lista, alaturi de kaliningrad. Multi vor spune ca pe teritoriile alea nu prea mai sunt polonezi (au fost stramutati pe teritoriile primite compensatie de la germania in vest). Asta nu prea conteaza, sunt 179000km2 de campie roditoare sau munti impaduriti care deja sunt aur curat. De asta si tin mortis polonezii la productia interna de armament(mai ales munitie). Penca odata pornit atacul impotriva unui stat democratic independent vor pica si sanctiunile internationale. Si atunci e beton sa iti poti produce singur munitia necesara terminarii razboiului(care oricum la cum s au dotat va fi de tip blitzkrieg, rapid si eficient). Plus ca isi asigura aproape tot consumul civil din productie proprie(cel mai mare procent din UE). Asa ca, in momentul in care Uncle Sam o sa fie ocupat cu galbejitii in extremul orient vor fi chestii interesante in vestul tarii. Ca mai sunt unii aliati cu polacii intr un grup de la visegrad care au niste revendicari teritoriale la granita de est. Si care se inarmeaza(destul de ofensiv si ei cu mbt uri, mli uri si nu de productie americana).

    4
    • @Green
      Înainte de a expune atâtea idei, ai verificat ceva istorie? Polacii or fi pierdut teritorii în ’38, dar au fost mulți care și-au pierdut teritoriile. Inclusiv Germania care a cedat pământ Poloniei. La intrare in UE și NATO, au semnat acorduri că nu au pretenții teritoriale sau dispute cu vecinii. Adică polacii atacă Lituania, atacă Rusia, atacă Belarus, ataca Ukraina și nemții îi țin spatele, americanii nu zic nimic, ăia atacați is morți toți, stau acasă de frică. Sau scrii de polaci și te gândești la noi? Mă, tu ai votat cu HAUR!

      41
      • Korekt. TEORETIC exista tratate. Doar ca in multe cazuri sunt incalcate. Acum niste zeci de ani un prim ministru brit se lauda cu o foaie care garanta pacea in lume ptr 100 de ani. Dupa cateva luni a inceput jihadul care a trimis la stramosi 50 mil de suflete. Mi se pare amuzant ca noi avem voie sa visam cu ochii deschisi la Basarabia(34000km2) dar polacii trebuie sa renunte la peste 150000 ca au semnat niste tratate. Nu bagi zeci de miliarde de dolarei sa te aperi de un stat cu care nici macar nu ai granita (kaliningradul nu se pune ca orice atac rusesc plecat de acolo moare in doua zile) si care nu e in stare sa ocupe Georgia. Investesti banii aia cand vrei sa redevii cine ai fost in Europa. Si ptr asta trebuie sa ai granitele de atunci. Cat despre nemti, iti dau o tema de studiu. De ce dupa ani de mokangeli de la germani(250leo2,niste zeci de mig29 si mi24) polacii nu mai iau nimic de la vecinul din sud? Sunt asa de proaste Leo2 ca dupa 20 de ani polacii doreau sa ia orice(black panther, abrams sh) numai leo2a7 novex nu? Oare nu evita armamentul francez/german tocmai pe motiv ca planurile lor nu coincid cu ale granzilor Europei? Pe pariu ca in licitatia fregatelor lor vor castiga britii iar la suburi suedezii? De ce? Ghici?

    • Sună a putinism. Mă îndoiesc că pe polaci ii bate gândul la aventuri de genul asta. Sunt bogați și în ascensiune. Câmpiile alea nu valorează mult, mai ales cu o populație ostilă.
      Sunt bine înarmați pt că istorie și geografie.

      28
      • Green Stumpfy tot baga chestii putiniste pe aici, nu e prima data. E troll, chiar daca mai nimereste unele chestii.

        18
        • pai asta e arta trolajului. sa amesteci lucruri adevarate cu alte lucruri adevarate (care puse insa impreuna dau o imagine de ansamblu falsa), pe care le asezonezi in final cu putin can-can, cu putine mistouri si o doza de minciunica. Si gata, ti-ai castigat 100 de copeici sau cat dracu se plateste la aia…

          17
          • Voi 3 aveti o obsesie cu asa zisa mea trollare. Mi ar place sa castig bani din asta dar doar pierd timp. Ideea este ca ptr voi orice om care isi foloseste neuronii si ptr altceva decat sa preia informatii servite pe tava este troll rus. Treaba voastra. Pe mine nu ma va convinge vreodata o propaganda(de oricare parte ar fi) ca un stat cu un buget militar de X dolari ar ataca un stat care are el insusi un buget de X/4 $ si care face parte dintr o alianta cu buget 16X $. Ptr ca e la mintea cocosului ca nu ar face asa un act sinucigas. Cat priveste Polonia, nu zic ca vor incerca sa isi recupereze teritoriile pierdute maine. Dar se pregatesc ptr eventualitatea destramarii CSI, a slabirii rusiei in continuare si a scaderii interesului american ptr zona euro. Daca momentul propice va aparea peste 10-15-20 de ani, ei vor fi pregatiti sa profite si sa redevina una din super puterile europene. Noi, ca de obicei, vom fi in gasca de looseri.

            4
    • existau destui ca tine in ucraina si georgia.

      11
    • Aventurile spre Est ale unei tari cu armament clasic fara sprijinul singurei superputeri occidentale SUA, ar fi o carte spre sinucidere. Nu ai putea invoca articolul 5 in cazul in care Rusia si-ar aminti ca are cativa rusi in zonele alea de prin Ucraina, Belarus, lituania: Cel putin in Ucraina si Belarus oricand Rusia ar putea spune ca intervine in apararea crestinismului ordodox ca motiv universal valabil in tari crestin ortodoxe ( serbia de exemplu ). Si ajunsi singuri in fata cu vecinul de la rasarit, viitorul nu mai este asa sigur fara aliatii occidentali.
      Cel mai probabil, polonezii se inarmeaza cat de mult isi permit ca sa isi apere pielea cat de bine se poate inttr-un viitor conflict daca acesta este inevitabil. Istoria arata des ca este mai ieftin sa te dotezi bine si sa descurajezi / rezisti in fata unei agresiuni decat sa pierzi uneori si toata tara dupa un razboi pierdut in urma unei armate slab dotate si slab pregatite.

      7
      • Tu crezi ca daca Belarusul ar lua calea Ukrainei pe rusi i ar mai interesa de ei? Ar provoca in regiunile rusofile din est si nord ce au facut in crimeea/donetsk si vaya con dios. Dupa cativa ani de razboi civil, ambele state democratice vor fi suficient de slabite sa fie facute pilaf simultan de un atac surpriza. Rusia nu se va baga, comunitatea internationala va protesta mai timid sau nu, se vor porni negocieri si la final se vor retrage pe granitele celei de ADoua Republici.

        1
        • Problema la aceste doua state este ca nu prea sunt democratice, Belarus are nevoie de o revolutie ca sa aspire la democratie iar Ucraina este democratica dar cu mari probleme legate de coruptie ( in plus suspectez ca la nivel popular exista o inclinatie spre conduceri de tip tatuc ca in multe satate foste comuniste ). In al doilea rand o societate stabila cum se presupune ca este Polonia si cu sanse sa-si cresca treptat nivelul de tari ( asta daca nu apare in cataclism politic la nivelul UE ) nu o sa fie dispusa sa inceapa un razboi, este cumva slabiciunea constatata de ceva vreme de statele revizioniste ( pe diverse teme ), stiu ca „dispozitia” sa plece la razboi in tarile democratice cu economii puternice si nivel de trai crescut este apropiat de cota zero.
          Stenariul expus de tine ar avea loc intr-o lume in care UE nu ar mai exista, NATO ar fi cel mult pe hartie, Rusia s-ar parui cu China ..SUA etc… si in acel haos, fiecare peste ( care inca mai exista ) incearca sa profit de diverse conjuncturi sa il inghita pe altul mai mic sau mai expus.

          • Si eu ce pisicii mei am spus? Ca in momentul cand o sa apara oportunitatea ei vor fi pregatiti sa profite de ea. Ca o sa fie peste 10-15-20 de ani, asta e!

            • oportunitatea cand sa apara cand o disparea UE si Nato nu?
              https://www.youtube.com/watch?v=5DrQ-c_ps6E

              • Tu crezi ca NATO este nemuritor? Si din pacate nato inseamna de fapt muuulta SUA si un pic de GB. Restul sunt umplutura. Nu cred ca i ar deranja prea mult daca o tara aliata fidela isi apropie granitele de moscova cu 150-200km.

                1
                • atat timp cat Nato o sa serveasca intereselor SUA o sa existe ca sa nu existe tre sa dispara federatia rusa, si nici atunci nu o sa dispara Nato pt ca intotdeauna o sa existe un inamic al democratiei, si o sa vedem cand o sa dispara maretul conducator iubit din lumea asta daca federatia rusa trece testul timpului ca o minunata autocratie care ieste

                  3
    • Prietene, bati câmpii! Polonezii au fost șterși de pe hartă de vreo trei ori până acum în istoria lor, ultima dată în WW2. Să ne amintim de revolta anti-hitelerosta din Varșovia din 1944 când au fost pur și simplu măcelăriți de nemți vreo 150.000 de oameni din populație civila cu sovieticii așteptând lejer la periferia Varșoviei din cauza cinismul lui Stalin care dorea să îi lase să se omoare intre ei că după aia e mai ușor să îi cucerești. Au amânat asaltul cu vreo 2 săptămâni până va fi înăbușită revolta. Deci e normal sa aibă niște sensibilități istorice când vedem ce face rusia în est. Cu toate detanaojele lor democratice PiS, abordarea lor este mult mai pragmatică fata de Romania. Inclusiv aderarea la UE s a făcut cu o negociere mult mai avantajoasă pentru ei vs Romania. Deh, politicieni mai buni și mai patrioți fața de ai noștri. Eu ii apreciez sincer.

      10
  3. Iau ce de bănet.Si noi căutăm prin gunoaiele la alti f16 și nici măcar la alea pe care le avem sau le vom lua nu suntem în stare să punem un radar aesa pe ele.

    5
  4. Și Romania are un plan pe termen lung.Dresam 5 escadrile de pelicani (stealth) ,înarmați până în dinți .Cu acest plan atingem mai multe obiective:
    1: modernizare trecem direct la generația a opta de zburătoare.
    2. Reducere cost operare ora.
    3.Raman mai mulți bani pt salarii și pensii militare.

    14
  5. Referitor la ultimul paragraf, eu tind sa cred ca discutia despre gandirea “mare” a armatei romane are loc mai mult in birourile pentagonului. Din acest motiv achizitiile par facute fara multa analiza.

    Nu e un lucru rau in sine, pt ca aliatii stiu mai multe decat noi despre cum sa combata un s-400, etc.

    App de asta, intr-un articol despre acele jocuri de razboi simuland un atac al rusiei in Romania, americanii au facut varianta cu armata romana de azi, si armata romana cu armament capabil inclusiv elicoptere atac. Rezultatul era ca prin noile jucarii putea sa transforme avansul rusilor la gura focsaniului intr-o capcana mortala si sa tina cat e necesar pt venirea aliatilor. In cazul cu armata nemodernizata eram pulverizati.

    Gandire strategica exista si la noi, de bine de rau e gandita la Waschington. Macar e..

    18
  6. puii mei, dai cate-un articol d-asta, parca dai cu macouca. ma ia plansul… ?

    5
  7. Si la noi lucrurile se misca doar impinsi de la spate. Daca nu eram in Nato o pățeam ca si Armenia. F 35 vom avea si noi dar nu mai repede de 2030.
    In rest sper sa trăim doar vremuri de pace.

    5
  8. Errors, inaccuracies etc.

    1. Poland has 3 BOENING aircraft for VIP transport: https://www.defence24.pl/dmowski-na-okeciu-flota-vip-prawie-w-komplecie

    2. Poland has many more W-3 SOKÓŁ helicopters than 8 as stated in this material: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_%C5%9Bmig%C5%82owc%C3%B3w_Wojska_Polskiego
    https://gdziewojsko.wordpress.com/listy/w-3-sokol/

    3. The Polish Armed Forces has not yet accepted the AW-101 helicopters. These machines are still being tested by the manufacturer in Yeowil.

    Have a nice day.

    9
  9. Nu e tocmai fair comparatia cu Polonia, pentru ca ei au intrat in UE si NATO inaintea noastra, in plus au PIB si populatie dubla…dar oricum, cu mici exceptii (Patriot/Himars), par sa se miste mai bine decat noi…sunt si mult mai expusi (campie) la un atac decat noi…daca tinem cont de toate astea se schimba putin datele problemei…nu ca nu s-ar putea mult mai bine in cazul nostru…

    3
  10. oare ce gandesc cei ce plangeau dupa Mig 29 cand polonezii le considera inutile? Sa le cumparam noi?

    1
    • la noi se discuta in contextul aplicarii pachetului Sniper, cu avionica, comunicatii si armament occidental. Pe cand al polonezilor pastreaza majoritar configuratia originala. Deci nu e deloc acelasi lucru. Pe noi ne-a omorat incapacitatea de mentenanta si numarul relativ redus de aparate.
      https://www.rumaniamilitary.ro/mig-29-sniper-cea-mai-simpla-solutie
      Polonezii nu le considera inutile ci doar utile pentru politie aeriana.

      9
      • atunci logica de a face politie aeriana cu Mig 21 Lancer a fost corecta. Costuri mici, mentenanta in house, parc mare pentru canibalizare si upgrade de avionica/armament occidental. Mig 29 doar pentru politie aeriana este ca si cum ai face curierat cu un camion prin oras, ii rupe la bani si umple localitatea de fum cu celebrele motoare? Un Lancer este superior ca avionica si armament unui 29 9.12A , doar ca are payload mult mai mic.

        10
        • da, doar ca o armata nu se echipeaza doar pentru politie.
          Si apoi nu stii cand politia aeriana poate degenera in altceva…

          9
          • doar comporam cele 2 solutii, in caz de degenerare amble sunt proaste. Mult laudatul pe aici Mig 29 in versiunea initiala nu valoreaza nimic in fata fratilor ivani mai noi.
            Versiunea asta inca din ziua cand a fost fabricata era inferioara celei mai slabe versiuni utilizate de ivani, asta fara sa discutam despre Su. Celula Mig 21 are un RCS si IR mult inferior si poate ajunge pana in zona in care isi poate exploata rachetele mai performante.

            2
            • RCS-ul este oarecum similar, MIG-29 avand si compozite si solutii mai noi.
              Mig-29 are con de bot semnificativ mai mare decat MIG-21, deci daca vrei sa folosesti rachete cu bataie mai lunga, trebuie sa ai cu ce sa vezi la distanta aia. MIG-21 are antena micuta, de unde probabil si decizia de a nu lua rachete Derby pentru el… pe langa eventule probleme de gaze la lansare.
              Manevrabilitatea e iar superioara la MIG-29, masa utila si raza de actiune la fel.
              Doar costurile de operare sunt in favoarea lui ’21. Fiabilitatea e discutabila.

              3
              • problema nr 1 a lui mig 29 este ca rusii stiu totul despre el.

                • si despre 21 nu? 🙂
                  Ambele sunt doar niste platforme. Electronica face diferenta si acolo cred ca rusii nu prea stiu tot…

                  7
                  • 21 din punctul meu de vedere e o relicva inutila in caz de ceva. ca zboara cu mig 21 sau cu me109 tot acelasi va fi rezultatul. e nevoie de ceva din mileniul asta

                    3
                • @robi, la momentul asta si despre F-16 ca avion/celula stiu tot. Dar cum spune mai jos Marius, nu e f relevant. Ambele pot 9g, raza de actiune/viteza sunt cunoscute, samd. Diferenta e data de electronica, care e upgradata continuu.

                  5
              • din cate stiu RCS ul la 21 este 3 iar la 29 este 5, cred ca similar cu f16 A/B. Diferenta mare este la IR unde la 29 este cam de 4 ori mai mare fata de 21. Dar nu asta conteaza impotriva ivanilor ci faptul ca toata electronica de pe 29 este facuta de ei si deci cunosc frecventele si metodele de criptare pe care le pot bruia relativ usor cu dispozitivul de razboi electronic. De aceea spun ca este un avion scump si ineficient impotriva rusilor, probabil de aici si concluzia polonezilor si ucrainienilor.
                Orice avion este o platforma de armament, daca electronica nu te ajuta este egala cu 0 calitatea lui de dogfight. Lancer este la polul opus, electronica si sistem de armament superior dar o celula mai slaba. Dintre amble concepte, Lancer iti da o sansa mai mare. Proiectul Sniper rezolva ambele probleme, dar nu rezolva problema motoarelor cu viata foarte scurta.
                Ce sa o mai lungim, 2 relicve ale epocii sovietice ce ar trebui trimise la muzeu.

                5
  11. @Marius Z, polonezii menționează cum vor comunica F35 cu F16, ținând cont de incompatibilitatea între MADL și Link 16?

  12. Dilema polonezilor este cum sa-si apere aviatia intr-un eventual razboi cu Rusia.Baga multi bani in AA si or sa bage si mai multi,de fiecare data cand refac calculele vad ca saturatia rusilor o sa faca totul praf.
    E de inteles insistenta lor la NATO pentru cat mai multa AA aliata in curtea lor.Dat fiind ca americanii au socotelile lor,acum fac lobby pe la franco-germani,pe principiul ca o racheta ruseasca trasa asupra Poloniei nu mai poate fi trasa asupra Germaniei si Frantei.O sa vedem ce iese de aici.
    Dar tot americanii sant cei care vor decide daca fac o ambuscada AA in Polonia impotriva rachetelor rusesti.Este clar ca daca rusii consuma prea multe rachete in Polonia,vor avea ulterior mari probleme.
    Sant aici multe calcule complexe,insa daca polonezii merg inainte cu aceeasi detrminare ca si pana acum,e posibil sa aiba ceva reusite in negocierile cu americanii.

    7
  13. Am uitat să adaug un mic amănunt la bălăriile lui Green, de mai sus. Digi are in fiecare zi o Digistoria, despre evenimente petrecute cu ani in urmă. Azi, 6 decembrie, dar in 1916, trupele germane, turcești și bulgare intrau in București, fără să tragă un foc. Si au rămas doi ani. Norocul nostru că s-a terminatWW1 cu noi la masa verde. Dar cu sute de mii de bărbați in uniformă morți. Sute de mii morți aiurea. Vezi băi Green? Noi tre să ne înarmam țapăn ca să nu mai grohaie Rogozin că vine in două zile la București, să nu pășim niciun centimetru peste Prut, și să ii ținem pe americani acilea. Eventual, ăia care își termină stagiul să se însoare cu vreuna pe aici și să vrea să rămână aici.

    7
    • Ba gabi s, pe unde iti vin tie ivanii la Bucuresti??? Inoata 350km peste MN sau invadeaza Ukraina si o traverseaza cu tancurile pentru noi?eventual fac un imprumut la FMI de vreo 200 melearde sa le ajunga ptr macar doua luni de rezbel cu noi. Ca se pare ca vor musai sa ne ocupe. Ca apoi sa ia ce dracu de aici sa isi acopere cheltuielile?

      2
    • Cu tot respectul, ca nu e ok să ataci un om ci o idee, dar eu m am lămurit de nivelul lui green la un articol mai vechi despre modernizarea și extinderea forțelor de apărare ale janponei unde vedea „bocancul american peste Japonia din ultimii 75 de an” ? ? ? fără să priceapă ca Japonia de azi e mare parte și aportul SUA. Chiar dacă ăștia din urmă nu sunt tocmai îngerași.
      Omul nu pricepere multe din chestiile mai de finețe și pare genul de idiot util care își ia inflamația pe nemestecate.

      17
      • Deci pe noi daca ne ocupau rusii in ’45 si ne aduceau la nivelul japoniei de azi, erai fericit sa ai vreo 50000 de ivani inarmati pana in dinti in tara??? Eu(asa rusofil cum ma vedeti voi) nu eram deloc fericit.

        1
        • Pur și simplu nu înțelegi că nu există nicio legătură între cele două opțiuni, nu ai ce să compari. Măcar ai bunul simț să o lași naibii așa dacă nu știi ce vorbești și nici nu te pricepi.

          6
          • Esti atat de pro american ca tu nu intelegi ca americanii au un act de capitulare semnat de germania si de japonia. Iar trupele trimise initial acolo au fost trupe de ocupatie. Ca acum dupa 75 de ani spun ca ii apara pe aia de rusia, coreea, china, insulele pago pago, asta este politica pura. Atata timp cat si germanii si japonezii au trupe suficiente sa se apere singuri si ei mai mentin zeci de mii de soldati pe acolo, alea sunt trupe DE OCUPATIE. Si nici germania, nici japonia nu pot lua din cauza asta anumite decizii politice in mod independent,fara acordul americii.

  14. Inteles. Polonia e mult mai organizata si cu teluri mai inalte. Polonia are un GDP intre 9-12% mai ridicat decat Romania pe cap de locuitor (depinde cum calculezi GDP PPP or Nominal). Si in plus Polonia are populatie dubla. Geografic Polonia e numai cu 25% mai mare decat Romania (etnie puritate de 95% vs 88%). Deci cu un buget militar cel putin duble decat Romania insa umbrela aeriana numai cu 25% mai mare. Si sunt aproape de Vest adica NATO. Romania e mult mai aproape de barlogul ursului.
    In ciuda cestor avantaje/desavantaje din punc de vedere economic si militar strategic, Romania are o mare lipsa. Seriozitatea. Adica actioneaza (sau reactioneaza) numai cand i-a intrat morcovul adinc. Situatie care pericliteaza supravietuirea nationala. Reactiile Fortelor Armate ale Romaniei in urmatorul razboi vor fi asemanatoare cu cele di primul razboi si al doilea razboi modial. Adica, in primul razboi armata a folosit artilerie de la 1877 si in al doilea razboi armmament di primul razboi mondial.
    Porcul ne se ingrasa de craciun. In principiu, daca Romania vrea sa avanseze militar si economic trebuie sa’si identifice si recunoasca problemele proprii. Inca a-m sperante, totusi.

    4
    • „In principiu”, Romania NU vrea nici sa avanseze, nici sa nu avanseze. Nici militar, nici ne-militar, nimic! N-a mai ramas nimeni din „conducere” sa se gandeasca la asa ceva. Toata lumea se gandeste la un singur lucru: cum sa-si traga spuza pe turta lui. Atat!

      Romania e o tara cu trecut de KKT, prezent de KKT.
      Bine, macar, ca n-are nici un viitor… cum zicea H.M.

      3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *