Danemarca o tara condusa de oameni seriosi!

descărcare

Noul ministru al apararii din Danemarca, Nicolai Wammen, a declarat ca guvernul tarii sale va pune pe primul plan crearea de noi locuri de munca in economia nationala, in cadrul programului de inlocuire a flotei de avioane F-16, procedura care se asteapta a fi inceputa la mijlocul anului 2015.

Astfel ministrul apararii danez vede in achizitia de noi avioane de lupta o oportunitate cu totul deosebita prin care Danemarca sa primeasca investitii majore in industria, mai ales acum cand economia nationala este slabita de criza economica prelungita. Iar problema creari unor noi si numeroase locuri de munca este efectiv primul criteriu pe care guvernul danez il va avea in vedere in desemnarea castigatorului.

Mai mult decat atat investitile venite ca urmare a achizitiei de avioane militare vor fi folosite si pentru a dinamiza exportul pe piata tehnologiilor militare, capitol la care Danemarca nu sta foarte bine si pe care guvernul doreste sa-l impulsioneze.

Ca toata lumea sa pricepa foarte clar mesajul danezilor, Nicolai Wammen a mai spus: “All four candidates will be informed of our thinking and requirements. It will be made crystal clear that if there are not jobs coming to Denmark, then we will not be buying planes from that quarter.”

In cadrul planului de inlocuire a F-16A, Danemarca doreste sa achizitioneze intre 24 si 30 de aparate multirol supersonice, numarul total fiind inca in discutie si pune la bataie o suma cuprinsa intre 3,8 si 5,5 miliarde de dolari. In negocierile care vor fi purtate cu producatorii de avioane pe primul plan vor fi locurile de munca nou create si investitile in economia daneza, investitii care vor trebui sa fie uriase, conform cu declaratile daneze, si care procentual vor atige 100% din suma platita pentru avioane.

Strategia daneza are in vedere achizitia unui numar restrains de avioane in vedere achizitionari/dezvoltarii de drone, iar presa daneza sustine ca favorit in programul de inlocuire a actualei flote de F-16A ar fi F-35 de la Lockheed Martin, atata timp cat Danemarca este partener de rangul trei in programul JSF.

Revenind acum la avioanele F-16, este uimitor cum intr-o tara serioasa ideile exprimate de RoMilitary pot sa prinda viata. Atat offsetul, cat si criteriul slujbelor poate fi foarte bine aplicat intr-o tara nordica, in timp ce in Romania ni se explica ca aceste criterii sunt depasite, ca nimeni nu mai cere asa ceva, ca nu se poate implementa un program industrial pe baza achizitilor militare.

Nu numai ca Danemarca conditioneaza achizitia de crearea de locuri de munca si investitii majore in propria sa economia, dar pe baza acestui program are de cand sa-si dinamizeze si exporturile in materie de tehnica militara! Acum noi nu pretindem ca am inventat apa calda, dar cerintele danezilor sunt practic identice cu cererile pe care si RoMilitary le-ar dori exprimate de catre guvernul roman.

Si noi sustinem ca achizitia de tehnica militara noua trebuie facuta avand ca principale criterii de selectie: numarul de slujbe create, investitile inregistrate si exportul viitor, in sensul de parteneriat intre companiile romanesti si cele straine in realizare de export industrial, civil sau militar, cu valoare adugata cat mai mare. De ce in Romania ni se explica si oficial si pe forumuri ca aceste lucruri nu se pot realiza, ca nu se mai practica si ca trebui sa zicem Domane-ajuta si pentru cele 12 aviaone sh?! Din prostie, cu intentie?!

Cert este ca NOI AVEM DREPTATE, stim ce vorbim si stim ce sustinem, in timp ce cei care nu spun noua ca aceste lucruri nu se pot face, nu stiu ce vorbsc sau sunt rau intentionati. Nici Danemarca nu are o industrie militara foarte dezvoltata, iar daca ei cred ca pot absorbi si face si profit din achizitia de avioane militare, inseamna ca si RoMilitary si guvernul danez stiu ce vorbesc. Iar daca politrucii romani nu stiu, n-au decat sa faca o excursie in Tara lui Hamlet si sa-i intrebe pe cei de acolo cum se face!

 

Sursa: Defensenews

GeorgeGMT

19 comentarii:

  1. Romania a pus la bataie 120 milioane euro ( 12 x 10mil) , pe cand Danemarca pune la bataie 3.5 – 5.5 miliarde usd .
    Daca Romania punea pe masa vreo 2.5-3 mld euro cu siguranta ca veneau si ofertele .

    • Romania pune la bataie cel putin 700 milioane euro, plus costurile de refacere a infrastructurii ca sa se potriveasca cu F-16 = probabil peste 1 miliard bani aruncati pe fereastra – desi zice Dobritoiu ca putem recicla scarile si la alte avioane pe care le vom lua in viitor.

      per ansamblu costurile Danemarcei, in functie de varianta aleasa, pot fi mai mici decat ale Romaniei pentru ca se compenseaza cu investitiile facute in economia lor.

      mai bine primesti investitii de 5 miliarde si cumperi avioane de 5 miliarde decat sa dai 700 milioane si sa nu primesti investitii deloc. Cred ca vom si pierde investitii prin cheltuirea celor 700 milioane, pentru ca guvernul nu are bani, va creste taxele iar unii investitori se vor reorienta spre zone mai prietenoase.

      mai e si costul de oportunitate – locurile de munca din offset ar fi creat si ele produs national brut, exporturi si venituri din impozite directe si indirecte la bugetul de stat.

      operarea unei flote de supersonice, chiar daca ar fi primite cadou, e foarte scumpa si trebuiau luate masuri de atenuare prin implicarea industriei nationale in programul de avioane respectiv.

  2. Frate Coane George & M.Z, chiar n-au fost indeajuns cei (aprox) 24 de ani sa realizati ca NU avem o clasa politica competenta, responsabila si cu viziune pe termen lung???
    Bre G man, uite un ieczemplu de tembelism plin de umor, d-acu` doua zile: „ca premier am votat pentru, ca deputat voi vota impotriva” !!!! Bai fratilor, bolovanu` care a facut declaratia asta are 41 de ani !!! 🙁 Cum dreacu` sa-nteleaga asta ceea ce fac altii (danezii in cazul de fata) sau ceea ce propuneti voi???? Si asemeni lui sunt 99,9 % dintre politrucii care ne conduc 😉
    Astia suntem, pe astia ii avem…….. Sau cum ar zice GSG-ul in dulcele grai anglo-saxon: Get used to it !!! 😉 🙁

  3. Comparam Danemarka cu Romania ?

    • Din moment ce suntem in UE, nu prea avem incotro… e competitie. Sau cu Polonia. Asta a inteles putina lume cand am aderat la UE…

      Poate unii ar vrea sa ne comparam doar cu Mozambic.

      • Ce nu a inteles multa lume e ca Romania nu merita sa intre in UE asha cum nu merita sa intre nici un NATO. Ce nu au inteles unii e ca daca vrei sa fii in UE trebuie sa te comporti ca atare ca altfel te compari cu Mozambic-ul care nu e in UE.

        • Daca privesti lucrurile din avion ai dreptate dar daca te uiti mai in detaliu

          UE e structurata neoficial pe 3 nivele.
          Vechea Europa – DE, Olanda Belgia Austria Franta Spania Portugalia etc
          Europa centrala – Polonia Cehia Slovacia Ungaria
          Si periferia – Romania Bulgaria si urmatorii veniti.

          Pe nivelul 1 nivelul tehnologic si industrial e maximal.
          Pe nivelul 2 se produc lucruri mai low tech decat pe primul dar la pret mai mic
          Pe nivelul 3 se permit industriile cele mai low tech si mai ales cele care produc cea mai mare poluare.

          Asa ca doar un schimbare radicala de jos in sus poate oferi sansa de a iesi din acest tipar de dezvoltare si intrarea pe o traiectorie normala si fireasca.

        • in nato, la momentul respectiv meritam sa intram, desi intrarea ne-a facut mai mult rau decat bine, la fel si cu ue….atunci aveam 110 MiG-21 Lancer, programul TR-85M1 era promitator, la fel si cu MLI+cumparam fregate(vechi,dezarmate ce e drept) si se presupunea ca o sa ramanem la acel nivel….atunci fiind intredevar un factor important in regiune…acum ne-a luat dreacu, nu mai avem nimic

          • Intrarea in NATO ne-a facut mai mult rau decat bine ???
            Ori ai spus-o fara sa gandesti, ori ai argumente sa-ti sustii afirmatia.

            • eu am dreptate in ce am zis, cand am intrat in NATO aveam o armata mult mai puternica, si aveam un plan de inzestrare…de cand am intrat, ne-am culcat pe o ureche, si ne-am acceptat rolul de tara care sa vina cu cativa soldati si niste taburi ca sa protejeze jefuirea anumitor tari…NAYO nu o sa ne ajute cu nimic…americanii au dat tuturor tehnica moca…noi am luat ciuciu

            • tot nato ne-a pus sa renuntam la flota de MiG-29 si MiG-23…daca le-am fi modrenizat, acum nu ne mai chinuiam cu 12 avioane mana a 27-a

            • acum poti sa imi spui ce bine ne-a facut nato? inafara de faptul ca ne-a inchis fabricile de armament

    • n ai cum acolo politica e cine vrea sa munceasca e platit normal 20 euro pe ora cine nu vrea din ajutorul social nu are grija zilei de mine asa ca nu ii intereseaza cit fura bogatu si nu au decit eoliene putin carbine ,putina agricultura,am muncit acolo 2 ani si am facut cit aci in 40 de ani ,grija fata de om e mai mare ca in communism la noi. bravo lor au acelasi preturi da salarii de 4000 euro pe luna

  4. Deci Danemarca fara probleme cu vecinii sai, tocmai in celalalt capat al Europei (fata de rusi) renunta la F16 si vrea 24/30 multirol si noi cu rusii in marginea ograzii vrem 9/12 F16 vechi!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *