De sezon electoral, fabrica la Șimian jud. Mehedinți pentru pistoalele Beretta PX4

„Mă bucur să anunț demararea unui nou proiect de investiții în județul Mehedinți.

Noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA va fi construită la Șimian. Am luat decizia ca noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA să fie făcută aici, la Șimian.

ROMARM în cursul acestui an a câștigat licitația pentru livrarea a 25.000 de pistoale Beretta către Ministerul Afacerilor Interne, iar în urma acestui contract, conform legislației, are obligația să realizeze un contract de offset, care înseamnă investiții de 80 la sută din valoarea contractului într-o capacitate de producție în România.

Astăzi am avut o întâlnire de lucru pe marginea acestei investiții cu directorul general al Companiei Naționale ROMARM SA, Gabriel ȚUȚU, primarul comunei Șimian Constantin Trușcă și prefectul județului Mehedinți Cristinel Pavel. Da, se poate!”

Virgil Popescu – Ministrul Economiei si etc… (cont FB), candidat la Camera Deputaților…judetul Mehedinți.

Stire semnalată de Dan

89 de comentarii:

  1. mapn nu se baga la comenzi?

    3
  2. Bravo, daca unu s-a tinut cu dintii sa nu vina cele 25 de mii de pistoale in pachet de peste granita si a zis sa le faca aici merita sa-i spui „un bun roman”. S-a gandit sa dea de mancare si la fratii lui.
    Bravo, necesitatea celor 25.000 nu cred ca mai tre sa o explicam oamenilor normali la cap. Mutatis mutandis sper sa fie un succes de proportile dacia-renault.

    @Psycho, eu cred ca nu, modele compact cum e asta nu sunt o necesitate mapn. Inca din 95 mapn a primit niste variante de Jericho 941 produse la Cugir, si eu le-am prins si iti spun cinstit ca sunt bune, fix ce trebuie, si unde mai pui ca sunt si pe standard, cal 9 mm. In 2000 a venit o noua varianta la cel din 95 si astea doua variante au inlocuit Tokarevurile care inca le mai prindeai si prin 2004 la unele unitati. Repet, parerea mea doar ca nu sunt expert in armament, nici armurier, ci tragator de agrement. Ce (ne) doare la armata ii arma de asalt. Pe „rit” vechi nu mai prea gasesti in blocul NATO si toata logica acestui bloc este in principiu interoperabilitatea.

    24
  3. Mda, electorală. Până la primăvară încep pdf, certuri, scandal corupție, pleacă italienii dacă nu bagă parandarat. De ce mama naibii nu fac direct contract, cu tot cu ARX și restul acareturilor?

    1
    • gabi S
      Fabrica e realizată de statul român:
      „Noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA va fi construită la Șimian”

      8
  4. Hmmm…. pistoalele alea vechi (Carpati et al) unde erau facute?
    Ca fapt divers, acu’ mi-i s-a aprins becu’: nu doar companiile straine trebuie sa faca offset, ai?

    • Dap, legea nu face diferenta intre strainezi si romani, cum ii si normal. Adica tu companie romaneasca(chiar de stat) daca vrei sa investeti in Romania nu fa tiganii si adu materiale din dracu stie unde China si alte Asii la pret de nimic, il treci prin 10 firme fantoma si faci meleonul de coco. Nu frate, cauta local aici si adu sau produ local, produ’ chiar intreg lantul economic.
      Dar cu cine sa faci asta? Cu astia de au facut milioane de euro din scheme de genul si urlau apoi ca Beretta si altii ne fura tarisoara, nu? Urlau asta din Mecedesuri nu din Dacii.

      9
  5. E fabrica doar pt asamblare sau chiar o să și producă piese ?

    Și de ce se face una nouă? Nu puteau să folosească ceva deja existent? O să poată pe viitor să producă/asambleze și altceva?

    Pistoalele astea ar fi potrivite și pt alte structuri?

    4
    • politia locala nationala

      4
    • Pentru ca dupa experienta P5 nici o firma normala la cap nu mai vrea sa intre in cloaca denumita pompos industria romaneasca de aparare.
      Daca nu mai fac si altceva in afara de asamblare or sa moara repede…

      6
      • Nene un baiat Italian de Italian, baiatu e prin ceva forte speciale pe la el prin tara si cu plimbari prin Iraq si Afganistan si asa pe sleau dupa ce experienta a acumulat el de-a lungul carierei lui si tragand cu diferite puscoace, el Nu recomanda de loc si nu-I placea P5

        • Ce treaba are italianul de care vorbiti cu Piranha 5? Nicolae se referea la problemele avute de GD la UMB cu productia primelor blindate la noi.

          • Asa e, la ea ma refeream. Pe de alta parte am recitit stirea si am constatat ca am tratat-o superficial.
            Ma intreb, cine vor fi actionarii noii companii? Doar Romarmul?

            • Nicolae , in momentul infiintarii joint-venture-ului de la Cugir comentatorul PavelM , om cu experienta in dezvoltarea blindatelor romanesti a fost foarte clar : totul nu e decat o mascarada ca sa blocheze Moreniul de la o cooperare reala , cum ar fi Piranja , care tot s-a facut pana la urma .
              Deci vinovatul trebuia cautat in alta parte si nu in ceea ce denumesti dumneata cloaca .

              Si daca nu mergea cineva sa dea mana cu Trump , inaintea lui Johannis , sistemul de aparare AA al Romaniei nu ar fi fost Patriot ci Siret , adica patru rachete nemtesti pe o remorcuta
              .Vezi fregatele , cred ca putem spune adio armamentului american sau israelian .
              Nu ar fi fost ceva nou totusi , am vazut unitate de blindate acoperita AA cu tunuri tractate de 30 mm si Gepard aparand pod de pontoane , adica total pe dos .

              Si am vazut si Gepard in serviciul operativ , nu pot sa spun unde, problema e de actualitate, .

              • in momentul infiintarii joint-venture-ului de la Automecanica Moreni , imi cer scuze

              • Ha,Ha,Ha de aia ala care nu a dat mana cu trump inaintea lui dragnea inca il tine in functie pe Ciuca care a anuntat ca luam patriot si tot cu ala ministru ala apararii luam si NSM nu Exocet de la EADS,si uitam ca din cauza aluia care a dat mana cu trump si alu sefu di la sienat tradiceanu inca nu avem corvete ca aveau armament american nu EADS ca doar EADS are experienta in dat spaga la un anumit partid nu spunem care ,cu toate ca sau inchis urnele la ora asta

                1
    • Este ceva putred, usor de „mirosit” (no details)… In mod logic productia (mai degrabă asamblarea SKD-urilor) putea fi realizata mai rapid si mai ieftin intr-o sectie amenajata la Sadu. Unde mai pui ca acolo aveai si personal calificat, serviciu CTC, poligon etc = costuri minime. Probabil ca in varianta Sadu nu ajungea profitul unde trebuie. Intrebarea ar fi: aude cine trebuie ???

      5
      • Costine,
        Unde ajunge profitul unei fabrici deținute de ROMARM, companie de stat?
        Mă poți lămuri in acest sens?

        13
      • Gata ba cu scosul de profit din tara. Pricepi ca aia ii o mancatorie de cacat invetata de boul de Dragnea si altii de langa ei sa dea la moara unor debili mintali nationalisti?
        Unde faceam noi bre Beretta si cum explici tu lipsa de investitie de 30 de ani in cercetare. Tu crezi ca scoti glockuri si dupa ce fabricile au stat ani de zile in somaj tehnic si cercetarea s-a facut utima data in 80′.

        13
      • Si inca o intrebare pe langa cea foarte buna a lui priam, eu anteprenor cu toate taxele la zi, platit salarii la oameni, zero datorii la stat, cine esti tu sau orice entitate pe planeta asta care sa-mi zica ce sa fac eu cu propietatea mea, recte profit? Eu aleg sa il las in tara, dar asta nu inseama ca este in regula sa obligi pe cineva sa faca asta.
        Bine ca nu au scos „profit”/leafa/credit de la banca din tara cand armate de romani au luat cazane germane la mana a 17-a pe post de masini si mai apoi si le-au inmatriculat in bulgaria. La Alexandria nu stiam daca sunt in Bulgaria sau Romania orientadu-ma dupa masini.
        Tipic ma, unde se intampla un lucrur bun, asteptat de poltistul ala de buna credinta, nespagar, de a inghetat in intersectii se trezeste unu sau mai multi cu placa asta stricata de 90′.

        14
  6. Pai aici e smenu…..pina se face fabrica….se toarna si inaugureaza fundatia , taie pamblica rosie , bagam niste chiolhanuri cu vin bun+ balerine , ceva PDF uri, ei au vindut 25000 de pistoale….si atit.

    1
  7. A venit Crăciunul mai devreme !!!! ?Pistoale ,pistoale și iar pistoale ; bun și asta…bravo’s; Px4 este un pistol bun și ft necesar (la casa omului ?) ! Dar ăștia dl Beretta ,parcă fabrica și altceva …. cv mai pt militarii care folosesc amărâtele de akm-uri …. un ARX160 ar fi fost o știre de senzație … !!!!

    3
  8. „Opiniile sunt libere dar nu si obligatorii”

    Nimic nu-l mai satisface dom’le pe romanu’ din tara lu’ Caragiale.

    5
    • Nu mai pomenește nimeni de ce se întâmplă zilele astea prin America? Sar putea sa se instaureze legea martiala căci sunt acuzații de trădare

      4
      • Mihai dc
        Da, văd că te roade rău subiectul. Tu ești ăla cu cei 50000 de hackerul români, informație postată pe vreo trei topicuri.
        De mult nu am mai râs atât de bine.

        11
  9. Salut. Inca o veste buna pe anu asta,o noua bere virtuala de la baiatu.

    2
  10. Beretta PX 4 e in mai multe variante.
    – Special Duty cu lungimea țevii de 115 MM.
    – Varianta full size e cu țeavă lunga 102 mm.
    – In varianta compact țeava e lunga 83 mm.
    Toate in calibru la alegerea clientului.
    9 x 19 parabellum ( standard NATO )
    9×21 IMI
    45 ACP .
    Primele două cu încărcător de 14 cartușe + 1 pe țeavă.
    Dispun toate de sina Picatinny sub țeavă.
    Deci nu exista nici o piedica sa comanzi ce crezi de cuvinta.
    Poate se trezește careva și la MApN după cheful avansărilor în grad. ?

    3
    • Poate nu .
      PX4 nu este gândit pentru militari operativi , spre exemplu CZ P-09 vine cu 3 încărcătoare de 19 cartușe cal 9×19 mm !
      Beretta ar fi vrut contravaloarea greutății lor în aur de 24 K , dar nu toți sunt proști … deși Beretta aveau și marfa bună in galantar !
      A , ministerele ar fi dorit pistoale Beretta APX , dar în niciun caz jucăriile PX4 de generație ’90 , jucării care nu au avut succes nici măcar la civili .
      Cu o singura excepție : poliția .
      Bani … erau căcălău .
      Pe la colturi , se vorbește că au refuzat gloace și cezeuri pentru că distinsele polițiste nu încap in față la Logan , le trebuia o armă cât mai mică pe centura de materiale , alaturi de spray , cătușe și tompfă , asemănătoare ca dimensiuni cu Pistol Românesc Model 1974 ( cal 7,65×17 ) , dar în calibrul 9×19 mm .

      2
  11. hopa pute si pute rau de ce dracu nu fac la Sadu ca vorba aia sunt oameni calificati pe acolo

    6
    • Mai trebuie si concurenta, iar greenfield e mai bine sa faci investitie in Ro decat sa te asociezi cu tepari. Majoritatea romanilor cand intra in asocieri cu strainii – teapa…Asa pe banii tai, comanzi doar tu, nu mai stai dupa toanele lui x sau y.

      5
    • Cătălin,

      Da, sunt extrem de calificați sa lucreze cu polimeri.

      Cum zice și Reis mai jos, e un greenfield, făcut de ROMARM, companie deținută de statul român prin Ministerul Economiei. Ce îți pute ție aici?

      10
      • Costurile de constructie a unei fabrici de la zero pana la „puteti incape sa produceti” nu justifica achizitia a 25000 de pistoale. Ca sa recuperezi investitia trebuie sa produci cateva milioane de pistoale.

        5
        • NicuS
          De principiu sunt de acord cu ceea ce spui, dovada că francezii au cumpărat Sig Saur pentru MAI-ul lor, Glock pentru armata ( SP 2022, 250000 bucăți, Glock 17 – 75000 de bucăți, in fine, și HK-ul 416 – 125000), preferand sa nu le producă local. La fel și britii.
          Dar avem și exemplul prietenilor maghiari, cu CZ P07 și P09, 40000 de pistoale cumulat interne și armată, într-o facilitate noua.
          Nimeni nu spune însă care este gradul de integrare al producției, daca e exclusiv asamblare din kit sau chiar le fac ceva…
          In plus, discutam de offset la o achiziție deja făcută, ROMARM a vândut MAI 25000 de pistoale, 5000 din spusele lor fiind deja livrate.

          9
        • Ca sa poti realiza frema din polimeri iti trebuie sursa de aprovizionare cu polimeri , in primul rand . Nici gand in Romania .
          Apoi iti trebuie partea de injectie : , sistemul pneumatic de transport , echipament de dozare , uscator , utilajul de injectie , echipamentul de control , atelierul de intretinere matrite .
          Apoi partea metalurgica si prelucrari mecanice : turnare, forjare , tratament termic , CNC-uri etc .
          Apoi reglaj si asamblare si CTC ( la Cugir de vreo doi-.trei ani mai aveau un singur tehnician calificat in indreptarea tevilor , si cela catre pensie )
          Apoi partea de mentenanta , care nici ea nu e usoara si cere 1001 piese de schimb in stoc la atata diversitate de utilaj , poate le folosesti poate nu .
          Apoi un poligon de trageri de test si reglaj .
          Vad ca prea putina lume are tangenta cu mediul industrial ca sa poata emite o opinie in cunostinta de cauza .

          1
          • nicușor
            Strict pe partea de poligon (sunt vreo 5 in București) investiția în el e relativ mica, pentru arme de ✋ scurte, cred că mai problematica e partea de avize și timpul necesar obținerii lor.
            Mai mult, ce ai enumerat mai sus tine de un proces complet de producție. Ce părți s-ar putea realiza local, fără prea mari investiții?
            La sfârșit, mă întreb, cum au reușit ungurii pentru un număr relativ mic de arme să facă o noua fabrică? Repet, nu am găsit informații despre cat de asimilată e producția lor…

            • Arme de mana scurte pentru bratul lung al legii ,,,,, 🙂
              Povestim maine , si maine e o zi

              • A fost o zi, dar urata . Scuze .

                Cu poligoanele , cum spui tu : mai multe scrasnete de masele decat detunaturi in poligon : https://www.defense.ro/galerie/file/poligoane_omologate/Extras_din_dosarul_de_omologare.pdf
                Au existat mai multe dosare de-a lungul timpului .

                Cativa termeni tehnici de armurărie in limba romana :
                https://es.scribd.com/document/241039392/fisa-cunoasterea-armamentului

                Cat despre investitia de la Simian , cateva ganduri :
                – daca se asambleaza componentele produse in alta parte , suficienta o mica hala , birou , serviciu CTC si un poligon . Biroul e absolut necesar sa fie mare .

                – ceva asemanator , asamblare de componente fusese decisa si pentru Cugir , 2001 , Glock , s-a batut toba la Expomil , nu s-a mai realizat .

                – din experienta personala , e absolut necesara a doua generatie pentru a obtine o mentalitate industriala . Am avut de luptat cu oameni cu metalitate de cal si caruta , tractor , zugravit si asemenea , flex si sudura aproximativa ajunsi in mediul industrial .

                Nu spun ca mediul rural e antitehnic , cel mai bun mecanic de poduri rulate pe care l-am pontat era de la tara, dupa cum un mecanic smecheras si nepriceput era de la bloc .

      • @priam, @reis nu dați cu pietre eu doar mi-am exprimat părerea cum și voi ați exprimat-o pe avoastravde făcut-o, de ce dracu sa construiești o fabrica când ai una dezja construita cu poligon cu toate cele și ca era vorba de polimeri aia nui o problema se fac cursuri și tot iese mai ieftin decât sa contstuies o favric a oua….

        • Cătălin,
          Mai e o poveste tristă cu Glock și polimeri, tot cu o fabrică de asta, tradițională – era scris pe aici, pe undeva.
          In fine, unii zic că e doar legenda…

          9
    • Am avut noul beretta in mana, e mesrias, e foarte precis. nu e greu, e ergonomic, la cat trag politistii, in 25 ani,undeva la max 45 cartuse pe an, adica 1125 buc in 25 ani,o sa arate ca nou si nu schimba nimic ! Sa isi ia pistoale mai fiabile cei care trag ca la Beirut…. FOS…. Nimeni nu spune pentru cate trageri a fost garantata teava la carpati ? Si sunt functionale si acum si nu am auzit sa fi schimbat teava cineva….

      5
      • Si nu putem compara carpatiul cu beretta….

        1
      • Gerula,
        Țeava pistolului Carpați mod.1974 e cromata dur pe interior și face corp comun cu frema, adică nu se da jos, pe cale de consecință nu se poate ” Si sunt functionale si acum si nu am auzit sa fi schimbat teava cineva….”
        M-am lămurit….

        http://pinmilitar.uv.ro/carpati.htm

        4
        • Vorbim de fiabilitatea tevii , nu de principiul ei de functonare , de prindere etc

          1
          • Gerula,
            Las-o așa, cum a căzut, nu știai că țeava e prinsa de frema.
            Nu e o tragedie.

            6
            • Eu fiind mai prost, intreb: ce e „frema”? Ca banuiesc ca nu e echivalent cu termenul englezesc „frame”, nu?

              1
              • Corpul unei arme, nu e un termen foarte uzual, spre exemplu se regaseste in Legea 295/2004, art. 2 Definiții:
                „3. piesa – orice element sau element de înlocuire special conceput pentru o armă de foc, care este esențial pentru funcționarea acesteia, inclusiv o țeavă, o fremă ori un recuperator de gaze, manșonul mobil sau butoiașul, cuiul percutor ori închizătorul și orice dispozitiv conceput sau adaptat pentru a reduce zgomotul provocat de tragerea unui foc de armă;”

                5
              • 1º Sasiul locomotivei se numeste frem , sasiul pistolului ă , in termeni tehnici romanesti .

                2º Teava Carpatiului este demontabila , dar de catre armurier nu la demontarea sumara , regret ca nu mai intra pe site Adrian armurierul , omul chiar isi stia meseria .

                3º Pistolul Carpati este o arma fiabila , isi indeplineste cerintele de fiabilitate , in ciuda acuzatiilor Garcea , FEG-urile cu frema de aluminiu au mai multe probleme de uzura , cititi forumurile americane

                4º Acum multi ani, la catanie , in camera OSR am curatat cca. o suta de pistoale Carpati in cca. doua ore , urma inspectie ATAM . Niciunul nu avea jocuri , se montau si se demontau perfect , am mai discutat aici .absolut normal ca s-a intepenit percutorul la sase luni de necuratare ( uz zilnic exterior fara tragere , MI ) .

                2
                • Nicușor,
                  Am citit prima data de fremă într-un tratat de criminalistică din anii 40-50, nu îl găsesc acum – îl am salvat în .PDF pe undeva, dar era dată definiția fremei că fiind corpul pistolului.
                  Legat de demontare, din discuția cu un maistru armurier ce a lucrat într-o tehnica de garnizoană mare… nu demontau niciodată țeava, își amintește că au fost vreo două cazuri în care le-au trimis înapoi în fabrica. Anii 82-86, că după aia a lucrat pe altele.
                  Și mi-a mai zis un lucru, armele se deteriorau că urmare a manipulării defectuoase și a stocării in medii umede, și nu a tragerilor.

                  5
                  • sasiul pistolului se numeste fremă , de acord cu tine , imi cer scuze cautasem un ă cu copy paste , lap-top-ul e configurat pe español si a intrat comentariul inainte de a termina

                    1
                  • Armele defecte se reparau de armurierul regimentelor mai rasarite , ma rog, ce se putea , nivelul urmator era baza de reparatii , la fabrica ultima solutie probabil in garantie ,posibil , nu am auzit niciodata .
                    Armele noi veneau in lada protejate cu lubrifiant de conservare si hartie anticoroziva , am desfacut o data o lada de arme nou-noute model 1965 , ne-au pus sa curatam de trei ori amele conservate din fabrica .
                    Anecdotic , un mecanic dintr-o farica de confectii , nu prea priceput , imi povestea ca daca nu putea repara pe loc o masina de cusut cu surubelnita de buzunar , o trimitea pentru reparatie capitala la Cugir sau Targu-Mures la fabrica .

                    • A, încă o chestie, nu vorbea de stocarea in depozit, in cutia de fabrica, vaselină, stoc de mobilizare etc, că banuiesc că de asta ai adus vorba, ci de stocarea in rastelele metalice din unități, condens și diferente de temperatura. Daca stau să mă gândesc, noi le spălăm cu furtunul, iar ulei…

                      5
            • La fel e si la makarov sau alte arme…… Dar asta nu inseamna cu nu se poate schimba teava..

  12. La mai mult si la mai mare

    2
  13. pe astea le-a imparit maniVela de amorul artei si le prapadeau ajentii pe jos?!

    1
  14. Da cu arx160 ce sa mai intampla? O sa inlocuim pm-ul doar cand rugineste sau?

    1
  15. Ii vad pe unii ofuscați pe aici, că de ce se întâmplă așa cum se întâmplă….
    In ordine:
    – obligația de offset de 80% din prețul contractului ne duce pe la 32 de milioane lei de investit, valori raportate exclusiv la prețul armelor, fără TVA. Nu am luat muniția in calcul, eventuale costuri legate de harnașament, eventuale acte adiționale la contract, de modificare a prețului/bucată sau a cantității.
    – de e de comentat ceva e felul cum a fost făcută achiziția, într-un weekend la sfârșitul stării de urgență, cu anunț de pe o zi pe alta, fără aplicarea normei legale de achiziții, prin utilizarea unei excepții ce permitea achiziții directe in pandemie, subiect tratat în două topicuri anterioare;
    – despre armă – sigur nu e una proastă ( excelenta comparata cu md.1974), iar prețul pare bun, dar e una fara un succes comercial deosebit ( aici trebuie să ne întrebăm de ce nu are clienți), mai mult MAI deja are ghiveci mănăstiresc legat de dotarea cu pistoale ( Jandarmii, Poliția de frontieră, Poliția națională – toți au făcut achiziții distincte în ultimii 20 de ani, nu unele unitare, găsim de la Carpați, Makarov, Stecikin, Glock diferite generații până la unele mai exotice moștenite de jandarmi de la Acvila, plus ce și-au mai luat aia cu ochișori albăstrui de la ei, cu achizițiile lor secrete)

    End of the day, m-aș bucura mult că demersul celor de la ROMARM să aibă succes, e inadmisibil că o țară că România să nu poată produce/asambla un pistol modern.

    Mai mult, poate e exemplu și pentru alții.

    23
  16. Niculae Badalaudarosu ce zice de liberalul min. al hotomaniei care ii ia caimacul Beretta? Nu-l mai gasesc pe Facebuci, acum e mare shmecher pe la Curtea de Furtu…adica de Conturi.

    2
  17. eu nu prea ii inteleg pe astia de la Romarm – au o gramada de fabrici care stau degeaba dar vor sa faca una noua?

    iar contractul asta cam pute – MAI da un contract fara licitatie de pistoale catre Romarm, care le importa si apoi se apuca sa faca o fabrica in mijlocul pustietatii cand are zeci de fabrici care stau degeaba.

    1
    • Stiti ce-i acum fabrica unde Henry Ford a creat prima linie de asamblare din lume si a creat Fordul T? Hai ca va scutesc eu de gugal. Ii muzeu.
      II o limita la cat poti upgrada si „reinoi” cladiri din 1950 unele, altele din 1930 si altele-altele de pe la 1890. Aici va las bucuria sa vedeti care ii care.
      O parte din esecul anilor 90 se datoreaza ideii tampite ca fara cercetare(chiar si spionaj industrial), fara echipamente moderne, si in hale vechi de zeci de ani poti produce ceva competitiv pe piata. Si aici vorbesc de aia cu o minima buna credinta dar fara inteligenta si nu de cei care au plecat de acasa gandidu-se din start ce si cum sa fure de la fratii sai romanasi.
      Posibilitatea de modernizare a unitatilor de productie este limitata la scopul pentru care au fost concepute initial si ca sa fi plastic in exprimare, am vazut un destept care si-a bagat firma de productie de mobilier in faliment dupa ce cautand o hala astfel incat sa se extinda a fost „aburit” de un smecheras local sa inchirieze un fost grajd CAP imens. Costurile de intretinere ii aduceau produsul finit la costuri mult peste piata deci s-a trezit fara comenzi.
      Al dreacu’ ha, cand economia nu-i dirijata de la centru?

      12
      • OK, sa zicem ca nu pot folosi cladirile vechi, insa daca faci o hala noua in curte la Cugir, Sadu, Plopeni, Ploiesti, etc – e mult mai simplu, ai si utilitatile.

        In plus, ai muncitorii acolo.

        Proiectul asta e ciudat rau – Romarm ia contract fara licitatie, importa pistoale si preia si obligatia de offset a Beretta, apoi se apuca sa faca fabrica pe banii lui – in loc sa faca asta italienii, care pana la urma au vandut pistoalele.

        Apoi Romarm decide sa o faca in mijlocul pustietatii, printr-un sat din Mehedinti, in loc sa o puna in vreo hala existenta sau sa faca una in curtea unei fabrici.

        Eu cred ca acest contract se anuleaza, povestea e prea aiurea, de la cap la coada.

        4
    • Si gura lui liberal trebuie sa pape. Ce exista în meniul Romarm sunt doar retete rosii. Acre rău, dar ei zic ca dacă pun zahar peste otet obtin vin de calitate. Ulcer garantat!

      1
  18. Să facem un rezumat: Asocierea cu Beretta este de tipul Joint-venture (exact ca cea cu NG pentru corvete sau RM pentru Agilis). Statul Român deține 80% (adica atât cât se reinvesteste prin legea offset-ului). Inizial au spus ca vor da gratis un pistol pentru fiecare arx160 cumparat (lucru posibil doar într-o economie care funcționează pe principiul „a venit Moș Nicolae”). Mai aflăm că am cumpărat 25000 de pistoale din care 10000 au fost recepționate și durata contractului este de 3 luni (am totuși o problemă cu timpi de construcție ai unei hale industriale de la proiectare, acorduri, organizare de santier etc și durata contractului, fie ea -hala- și de asamblare că la așa termen de producție nu putem vorbi); In concluzie: big deal
    Într-oaltă ordine de idei, dacă este adevărat ca in SUA vor o arma cu un calibru de 6,8 vom mai aștepta câțiva ani până vom avea si noi o nouă armă de asalt.

    2
  19. Normal , articol de alegeri ,
    Alt an , alte alegeri , alta smecherie electorala marca PDL cautati Bucovina Vehicles , lansata cu tam-tam ,trebuia sa produca camionete 4×4 la Gura Humorului parca , alta smecherie electorala marca PDL .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *