Declararea capacității finale a Comandamentului Brigăzii Multinaționale de la Craiova

În cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, joi, 15 noiembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, a fost declarată capacitatea finală a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE).

Începând de astăzi, Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate și afiliate, precum și comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială și a populației pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

Atingerea capacității finale de către HQ MN BDE-SE face parte din obiectivele asumate de Guvernul României în Programul de Guvernare 2018-2020, în capitolul Politica de apărare şi securitate naţională, ca măsură de asigurare a continuității strategice în cadrul NATO şi UE.

„Atingerea capacității finale a Comandamentului Brigăzii Multinaționale reprezintă încununarea unor eforturi de aproape doi ani, pentru care militarii craioveni, dar și cei din țările aliate care încadrează comandamentul Brigăzii merită toate felicitările noastre.

Guvernul României îşi respectă angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării. România demonstrează și prin îndeplinirea obiectivului de astăzi că rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre. Demonstrăm că înțelegem, astfel, atât avantajele strategice care derivă din apartenența la NATO, cea mai puternică alianță politico-militară a lumii, cât și obligațiile care ne revin din această calitate”, a declarat ministrul apărării naționale, Mihai Fifor.

Capacitatea finală a HQ MN BDE-SE a fost declarată de locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, după derularea exercițiului de evaluare SCORPIONS FURY 2018 (SCFY18), în cadrul căruia Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” a găzduit, astăzi, Ziua Distinşilor Vizitatori.

SCFY18 a fost organizat ca exercițiu multinațional, în scopul evaluării capacității Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de a-și îndeplini misiunea încredințată – prin exerciții de comandament asistat de calculator, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă.

* * *

La exercițiul de evaluare pentru declararea capacității finale au participat militari români și străini din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Statului Major al Forțelor Terestre, Diviziei Multinațională Sud-Est, Centrului Național de Instruire Întrunită, unitățile subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est (Batalionul 20 Infanterie, Batalionul 22 Infanterie, Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 325 Artilerie, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, Batalionul 116 Sprijin Logistic, Contingentul Militar Polonez), precum și din structurile afiliate pe timpul exercițiului (Batalionul 38 Mecanizat din Bulgaria, Regimentul 6 Cavalerie din Italia și Batalionul 2 Pandur din Portugalia).

Biroul presă – MApN

Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est atinge astăzi, 15 noiembrie 2018, Capabilitatea Finală, devenind complet…

Gepostet von Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE am Donnerstag, 15. November 2018

41 de comentarii:

  1. II un lucru foarte bun, avertizez totusi ca aceste unitati iasa de sub comanda Armatei Romane. Asta inseamna NATO si e bine sa fie asa.
    Problema este „ca conducerea”, nu suplimenteaza acest gol de trupe deloc. Fortele Terestre au in prezent in subordine 2 divizii. Asta deja este o problema. La NATO contribui in mod evident, dar acesta contributie nu trebuie sa te lase in fundul gol. Si aici NATO nu are nici o vina ci este vorba doar de normalitate. La noi in schimb este orice dar normalitate nu.

    • Div Multinationala e considerate tot romaneasca, chiar daca e Div NATO, deci FT au 3 divizii. Pot sa explic de ce, dar nu aici.

      • @Cristian
        Domnule drag si scump, eu am mai spus pe site, eu vorbesc foarte exact, niciodata aproximativ. Asa am fost instruit, asa mi s-a cerut asa am facut.
        Asadar explicati-ne va rog.
        Haideti va rog aici, daca ati lansat tema in acest forum, cred ca aici puteti sa ne explicati si de ce. eu va spun din start ca este eronat ce spuneti, dar sunt curios cum puteti argumenta ce spuneti.

        • Fiind rezervist si cu ceva ani prin Armata, intelegi ca nu e totul releasable to public. Dar, iti respect opinia. Inca o data, sustin ce am scris anterior.

          • Respect si eu, va sigur pe deplin, doream doar un raspuns.Nu de alta dar ati mentionat faptul ca nu doriti sa dezvoltati subiectul.
            Bun, va zic de ce spun eu ca sunt doua, si care sunt argumentele mele, desigur din ce este public, ca ce nu-i, nu discutam:
            ForTer, pe unde mi-am facut si eu veacul la un esalon bigada, are structura sa publicata. Publicarea structurii, stiti si dvs este obligatie legala prin legea de organziare si functionare Mapn.Deci – https://www.forter.ro/content/structura – acolo aveti doua divizii si nu 3. Din ecuatie lipseste Div 1 „Dacica”, cea care a devenit MN DIV SE. La nivel NATO http://www.en.mndse.ro/about apare acesta afirmatie:

            September 1, 2015, the 1st Infantry Division „DACICA” was transformed into HQ MND-SE by the Order of the Romanian Ministry of Defense, Mister Mircea Dușa.

            The activation ceremony of the headquarters was celebrated on December 1, 2015, in Bucharest, which represented the official integration of HQ MND-SE into the NATO Force Structure (NFS) based on the implementation of the Readiness Action Plan (RAP) from Wales Summit, 2014.

            In plus, Divizia a aparut in subordinea structurala la Comandamentul NATO intrunit de la Napoli.In mod clar stim ca intr-o structura militara nu poate exista dualitatea actului de comanda. Aceste fapte, plus si cele care nu pot fi mentionate, m-au adus la acesta concluzie.

      • @Cristian,

        Fac o corectura care cred ca ti-a scapat din greseala. Nu este „Divizie multinationala”
        Este Brigada multinationala.
        Brigada este o subdiviziune a Diviziei.

        O Divizie in armata romana era formata din 4 brigazi. Deci o Brigada inseamna 25% din efectivele unei Divizii.

        In timpul ww2 si in timpul comunismului, o Divizie era formata din 5 sau 6 regimente.

    • Cum adica „iasa”? De ce nu scrieti românește?

    • Cristian are dreptate.
      Este vorba despre comanda operationala (OPCOM), nu FULL Command.
      Din punct de vedere administrativ nu sunt in subordinea NATO.

  2. Ce frumoși sunt ai noștri, îi recunoști din prima intr–o poza. Hai că vine Crăciunul băieți …se termina postul.

  3. Domnu’ Ciuca, slabeste dom’ne, cum te simti cand ii vezi pe cei din jurul lu matale cu abdomenul plat? Si ce tinuta de pripas e asta, cu veston kaki si capela de camuflaj?

  4. Batalionul 2 Pandur din Portugalia? 🙂

    • Pandur este un blindat austriac aflat in dotarea armatei portugheze.

    • In plus le au la Viseu! dar nu cel di Maramures!

    • E Batalionul 2 Infanterie, nu Batalionul 2 Pandur. E ca si cum ar fi scris B 26 Piranha.Macar la lancierii macaronari au nimerit-o, nu le-au zis Regimentul 6 Centauro.

      • Chiar ma gandeam, ce naiba? s-au oltenizat portughezii? 🙂
        Ma-ntreb pe ce criterii se fac contributiile cu trupe, inteleg polonezi, bulgari, turci, unguri, ma rog, ce e prim-prejur, hai si italieni, dar portughezi?
        Ceva imi scapa, ca de obicei… 🙂

        • Negocieri, posibilitati de moment. Nu e nevoie ca tarile contributoare sa fie din regiune/ vecini. Ungurii au allocate brigazi la corpul Nato din Italia.

        • Brigada Multinationala S-E de la Craiova face parte din Divizia Multinationala S-E (care e de fapt un comandament), care la randul ei e subordonata Allied Joint Force Command Napoli.
          In plus exista cate o NATO Force Integration Unit in Romania si Bulgaria tot in subordinea AJFC Napoli.

          Mai exista un AJFC in Olanda, la Brunnsum in subordinea caruia sunt Corpul Multinational N-E (comanda polono-germano-daneza) cu o Divizia Multinationala N-E (Polonia) si 5 NFIU (Estonia,Letonia, Polonia, Slovacia, Ungaria).

          AJFC din Brunnsum si Napoli comanda alternativ cate un an NATO Response Force, practic forta de reactie rapida a NATO.

          Componenta terestra a NRF este din ianuarie 2018 NATO Rapid Deployable Corps din Italia, din care face parte si Divizia Acqui in subordinea careia e si Regimentul 6 Lancieri Aosta din brigada mecanizata cu acelasi nume.Pana in ianuarie rolul asta l-a avut Allied Rapid Reaction Corps (UK),unde sunt M.U.din State,UK,Canada,Danemarca si Italia.. In total sunt 4 NRDC (Spania,Grecia, Turcia).

          Ce am scris pana acum s-a stabilit la Summitul din Tara Galilor din 2014, cand au fost tatonari diplomatice in urma carora polonezii si bulgarii au decis sa faca parte din Brigada de la Craiova (polonezii cu trupe la noi, bulgarii pe teritoriul lor). Au trimis si altii ofiteri de stat-major (nemtii, canadienii etc).

          In 2016 la Summitul de la Varsovia s-au format si 4 grupuri tactice de lupta, cate unul in Estonia, Letonia, Lituania,Polonia sub comanda britanica, canadiana, germana, americana. La cel american din Polonia participam si noi cu un detasament aparare AA. Sunt comandate tot de Brunssum.

          Portughezii din Batalionul 2 Infanterie fac parte dintr-una dintre cele 3 brigazi puse la dispozitia NATO (mai au una de inf mecanizata si una de parasutisti).

          Dupa cum observi francezii n-au obtinut mare lucru (comandamente) la ultimele summituri, probabil e unul dintre motivele pt care vor armata europeana (care btw exista de ani buni dpdv tehnic, dar e total dezarticulata).

  5. Eu am catwva nelamuriri legate de Brigaea Miltinationala, dar si celelalte 2 brigazi multinationnale care formeaza acea Divizie Multinationala.

    Nelamuririle: exista o decizie de uniformizare a tehnicii de lupta in cadrul acestor brigazi? Care sunt dub comanda unei divizii?

    Adica… romanii, bulgarii… si mai stiu eu… italienii, folosesc acelasi tip de arma de aaalt? Folosesc acelasi tip de transportor blindat, indiferent de brigada din care fac parte?

    Merg mai departe… brigazile astea multinationale (nu doar cea romaneasca) au in componenta si batalion de tancuri? De ce nu e o decisie unilaterala la tipul tancului folosit de Divizia multinationala?

  6. Observ ca Romania pune la dispozitie fff multe unitari:
    – 3 Batalioane infanterie (B20, B22, B26)
    – 1 Batalion Artilerie (B 325)
    – 1 Batalion Anti-Aerian (B205)
    – 1 Batalion Logistica (B 116)

    – Contingentul polonez parca era vorba doar de 1 Companie

    – bulgarii au pus la dispozitoe doar 1 batalion

  7. Ce înseamnă declararea ” capacității finale”?

  8. Incredibil ce jalnic arata „crema” ofiterimii romane. Oricine poate sa-i deosebeasca de ceilalti, care arata a military. Daca asta este nivelul la varf ma gandesc cu groaza esaloanele inferioare. Noroc ca totul este secret … Vai de familia mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *