Hotia si prostia pretului cel mai mic, impreuna cu minciuna

 

General Nicolae Ciucă, Şeful Statului Major General

General Nicolae Ciucă, Şeful Statului Major General

Suntem cu totii uimiti (ba chiar ne bucuram in naivitatea noastra) cum MApNul ne tot “bombardeaza” in ultimul timp ba cu licitatii, ba cu cereri de oferta (RfI) si toate au ca unic criteriu de departajare…pretul cel mai mic. Poate ca unora dintre voi logica acestui criteriu vi se pare una de bun simt, dar in realitatea este o prostie, dublata, avand la baza o minciuna, de hotie.

Hotia! Pai sub plapuma pretului celui mai mic se ascunde in fapt proasta calitate si coruptia (rareori pretul cel mai mic aduce cu el si calitatea ceruta in caietul de sarcini), pentru ca se semneaza cu ofertantul celui mai mic pret iar mai apoi “se inchid” ochii vis-à-vis de calitate, sau te omoara mai tarziu  costurile conexe: intretinere, piese de schimb, fiabilitate, etc.

Pretul cel mai mic – ca metoda eficienta de achizitie – se poate folosi doar in cazul unor marfuri omogene si de o complexitate foarte scazuta: cereale, piatra sparta pentru fundatii la infrastructura, etc, dar in cazul unor produse complexe: servicii de intretinere, masinarii, etc, nu este un criteriu suficient, daca nu este folosit in binom cu raportul calitate pret.

De exemplu cati dintre voi va uitati doar la pretul cel mai mic cand va cumparati un televizor, o masina de spalat sau un autovehicul?! Daca cumparati cartofi sau rosii atunci, intradevar, pretul cel mai mic este definitoriu pentru decizia de achizitie.

Prostia! In primul rand la fiecare achizitie (in lipsa unui contract cadru multianual) te pricopsesti cu un alt tip de tehnica de lupta, alt producator, alt lant logistic, alte protocoale de intretinere si exploatare, adica o nebunie din punctul de vedere al exploatarii si intretinerii viitoare. Militar vorbind o tampenie vecina cu inalta tradare. Acelasi principiu a fost folosit si in anii “30 si ne-am trezit cu un mozaic in dotare. Stim acum ca aveam atunci si o dotare mozaicata si de calitate proasta…

Iar astazi mergem exact in aceeasi directie de te si crucesti cum ar putea Armata Romana sa mearga si ea la razboi cu 4-5 tipuri de vehicule 4×4, mai multe tipuri de camioane, etc, etc. De exemplu care ar fi logica achizitiei a numai 17 4×4 Panhard ?! Ce sa faci cu 17 vehicule ? Dar daca aveau nevoie de fix 17 – pentru nus’ ce unitate de comandament logistic – de ce nu au cumparat Uro Vamtac (ca tot il avem in dotare) sau de ce nu s-au dus cu labuta intinsa (dupa obiceiul lor) la americani, sa le mai dea aia 17 Humvee? In caz de razboi cat credeti voi ca vor functiona alea 17 Panharduri ? Sunt putine, stoc mic de piese, vehicule unicat fata de restul dotarii unitatilor noastre.

General-maior dr. Dumitru SCARLAT

General-maior dr. Dumitru SCARLAT, Seful Statului Major al Fortelor Terestre

Hotia! Acum revenim la MApN si criteriul sau (mincinos) de achizitie – Pretul cel Mai Mic (PMM). Care criteriu nici nu se aplica cand vine vorba de produse romanesti si aici va reamintesc cazul SAUR 2, transportor care a fost refuzat cu indignare de Armata pe motiv ca nu atinge 120km/h!!! Desi in acel moment nici un transportor blindat cunoscut nu atingea aceasta viteza si mai mult decat atat, motivul pentru care MApNul dorea o astfel de viteza este cu totul neclar, practic nu prea ai ce face cu un TAB care atinge 120km/h, pentru ca aceasta viteza poate fi atinsa doar pe autostrada, ori TAB-ul nu-i gandit sa mearga la mare si la munte ci prin hartoape si drumuri desfundate, pe teren arat, mlastini, etc…

Cum sa cumperi tu un produs militar (prin definitie foarte complex) pe criteriul PMM?!

Prostia! Mergem tot pe metoda exemplului. De curand s-a anuntat intentia  de a se cumpara 286 de masini blindate 4×4 pentru unitatile de vanatori de tancuri dotate cu Spike LR. Ok, criteriul? Pretul cel mai mic! Dar haideti sa gandim un pic, pai toate platformele 4×4 blindate sunt la fel  doar pretul difera?! Un producator ofera o masina mai rapida, un alt vehicul se descurca mai bine pe teren greu, altul are un cost de intretinere mai mic, un alt 4×4 poate transporta mai mult, etc. Cum dracu le departajezi in functie de pret?! Basca ca Armata ar trebui sa comande – printr-un contract-cadru multianual – tot necesarul de masini blindate 4×4 odata, pentru ca daca cumparam pe loturi vom avea “nspe mii de modele, din 3-4 generatii. Pai aici vine ori HOTIA ori PROSTIA!

Hotia apare atunci cand tu ca beneficiar aranjezi caietul de sarcini in asa fel incat un singur produs se incadreaza, adica ai putea chiar sa pui si numele producatorului in clar, pentru ca numai asa poti sa pretinzi ca nu conteaza marca, tu il vrei exact in aceasta arhitectura de dotare si performante. Si atunci unde este licitatia?

Prostia. Pui niste clauze atat de generaliste – si te tii doar de pret – incat te vei trezi cu niste rahaturi. Producatorul lasa la pretul de achizitie dar te toaca la intretinere, piese de schimb, etc. sau te pricopsesti cu cine stie ce harb.

Pai daca nu intelegem un lucru haideti sa vedem ce fac ceilalti intr-o astfel de situatie. Asadar Germania a folosit criteriul PMM cand si-a construit (impreuna cu Olanda) noul transportor blindat Boxer?! Categoric NU, dimpotriva a dat comanda clara (dpdv al caracteristicilor tehnico-tactice) catre propria sa industrie, pentru ca banii (oricat de multi ar fi) sa se  intoarca catre economia nationala si sa genereze aici slujbe, salarii, impozite catre stat, etc, plus ca Germania doreste sa fie cat mai independenta de importuri pe zona produselor militare.

Dar poate Germania este doar un caz aparte si restul folosesc, ca si noi, PMM pentru achizitii militare?! Da de unde, Franta de exemplu si-a construit (R&D) in tara cu Nexter noul sau transportor VBCI, iar cand s-a hotarat (sa importe totusi ceva) sa inlocuiasca FAMAS-ul cu HK nu pretul cel mai mic a fost criteriul ci raportul-calitate pret in primul rand. Spania vrea ea si transportoare blindate noi, dar nici prin cap nu i-a trecut sa cumpere pe baza PMM ci a oferit aproximativ 100 milioane de euro catre propria sa industrie pentru dezvoltarea unui produs local.

In absolut toate cazurile prezentate mai sus, transportoarele respective au fost proiectate mana-n mana cu armata tarii respective, n-am auzit ca Armée de Terre in Franta sau Bundeswehrul in Germania sa spuna ca pe ei nu-i intereseaza transportoarele dezvoltate de propriile industrii nationale, ei vor cumpara la licitatie! Ati auzit voi in alte tari tampeniile declamate de MApNul autohton ?!

Si putem astfel sa luam la mana toate tarile NATO si nu numai, nimeni nu foloseste criteriul celui mai mic pret ci raportul calitate-pret, offsetul, costul intretinerii pe perioada de viata a respectivului bun, etc si absolut toate armatele NATO dau intaietate industriei lor nationale ! Uitati-va la Australia si programele ei mamut de dotare, credeti voi ca DCNS-ul a castigat posibilul contract pentru 12 noi submarine doar pentru ca a oferit cel mai mic pret?! Se spune ca cel mai mic pret l-ar fi oferit Japonia – cu Soryu class – cu conditia ca submarinele sa fie construite in Japonia, dar australienii au ales varianta mai scumpa acum, dar mai fructoasa pentru economia lor pe termen mediu si lung.

navy.ro Şeful Statului Major al Forţelor Navale Viceamiral Dr. Alexandru MÎRŞU

Şeful Statului Major al Forţelor NavaleViceamiral Dr. Alexandru MÎRŞU

Dimpotriva, tara cumparatoare pune in balanta – in primul rand – integrarea in industria ei nationala, calitatea, posibilitatea modernizarii ulterioare (cat mai facila), slujbele nou create, avantajele transferului de tehnologie si abia mai apoi pretul.

La noi in schimb hotia si prostia PMM troneaza dar este factor definitoriu doar atunci cand produsele sunt din import, cand producatorul este  roman, apar si alte criterii, cum ar fi viteza maxima de 120 km/h.

Sigur, unii vor sustine ca produsele romanesti sunt de slaba calitate si pentru a dovedi acest lucru ne aduc aminte de tehnica de lupta (majoritar fabricata in Romania) de dinainte de 1990 si ne tot explica cum aceasta nu era functionala, cum dintr-o suta de TAB-uri abia daca porneau 10, etc, etc, de parca noi am milita astazi pentru fabricarea TAB 71.

Lucruri reale dar scoase din context si astfel neadevarate. Adica erau proaste TAB-urile dar erau si foarte neglijate, lasate sa rugineasca prin depouri, cu intretinerea facuta doar pe hartie si una peste alta atunci era atunci, astazi e alta mancare de peste.

Nimeni nu obliga MApNul sa cumpere produse de slaba calitate, dar pana una alta MApNul  – prin guvern – are la discretie o industrie de aparare, industrie care va produce ce i sa va cere. Nu produce la calitatea ceruta, dai jos directorul, ii dai afara pe responsabili, dar ai si varianta sa plasezi o comanda multi-anuala si sa privatizezi compania cu un producator extern al carui produs il doresti in dotare…

Nici asa nu-i bine?! Se pare ca nici asa MApNul nu vrea produse fabricate in tara! Atentie, nu vorbim de tehnica de lupta romaneasca ci de tehnica vestica, de la mari producatori europeni, liderii in domeniul lor, dar care s-au gandit sa produca ceva si in Romania! Nici asa nu-i place Armatei si venim – bineinteles –  cu exemple.

Diehl, mare producator european de rachete AA a venit cu propunerea unui sistem anti-aerian de tip SHORAD cu raza extinsa  numit SIRET (ati auzit de el, noi l-am popularizat primii in presa). Racheta IRIS-T,  sasiu romanesc – camion ROMAN sau TAB SAUR 2. Propunerea a fost respinsa fara prea multe discutii, desi germanii venisera in tara cu catel si cu purcel siguri de victorie.

Ce a avut MApN ul de reprosat?! « Nobody knows », racheta ultra-moderna de ultima generatie, ultra-performanta, cuplata la un radar super-smecher (si folosit in toata lumea) Giraffe AESA, venea ceva si pentru industria noastra si toate astea s-au intamplat in conditiile in care apararea antiaeriana romaneasca este efectiv un mare ZERO in acest moment, veche si de nimic buna in caz de conflict.

General-maior Laurian ANASTASOF

General-maior Laurian ANASTASOF, Sef al Statului Major al Fortelor Aeriene

Dar  sfarsitul, adica vestea proasta acum vine. V-am mai spus – prin comentarii – cum ca un mare producator de transportoare blindate european s-a hotarat sa vina la noi pentru programul de dotare cu 600 de TAB 8×8. Ei bine producatorul mondial este Rheinmetall, produsul fiind un Boxer “aclimatizat” in Romania. Aici germanii veneau cu drive-lineul si alte “electrocasnice” noi vedeam cu carcasa si solutiile noastre de protectie dezvoltate de ACTTM – adica de agentia de cercetari militare a MApN. Ideea era aceea a unui joint-venture intre  Rheinmetall  si UA Moreni, acolo unde germanii ar fi fost parteneri majoritari, practic ar fi fost o companie romaneasca detinuta de Rheinmetall.

Totul ok, negocierile au ajuns pana la detalii juridice, fiecare cu ce vine, etc, etc, doar ca in toata aceasta frenezie MApN ul nici n-a clipit macar, de parca astia vroiau sa fabrice transportoare pentru Thailanda, de parca Armata nu avea in pregatire lansarea unui program masiv de achizitie tocmai pentru transportoare blindate 8×8.

Mai mult decat atat MApN-ul a anuntat senin ca anul acesta sau cel tarziu in primavara urmatoare, va lansa licitatia pentru transportoare. Si cu asta au facut praf orice posibila asociere. De ce sa se chinuie germanii sa produca ceva in Romania cand MApNul da clar de inteles ca va cumpara “la cheie”, din import?!

Ori cand tu ai in tara  Rheinmetall , care vrea sa fabrice aici transportoare, te apuci si-i dai practic afara, pentru ca noul joint-venture (putin probabil sa se mai realizeze acum) nu avea timp  – in cateva luni – sa vina si sa-ti ofera un tansportor romanesc omologat si gata de evaluare! De ce?

Pur si simplu este inalta tradare pentru ca se foloseste din nou metoda Piranha IIIC, sau ma rog, metoda folosita atunci ca sa se cumpere un transportor macar mediocru. Atunci Moreniul avea in omologare SAUR 1 dar au ajuns cu hartiile de omologare la MApN cu doar 2 ore dupa inchiderea oficiala a perioadei de depunere a ofertelor. Au stat baietii de la Moreni pana tarziu in noapte pe holurile MApN doar, doar le va primii si lor cineva oferta…

Bineinteles ca SAUR 1 este un TAB destul de slabut, inferior Pirahna IIIC, dar “metoda” folosita atunci este din nou gata de atac astazi si in general se poate observa ca se face tot ceea ce este posibil pentru a nu cumpara nimic din productia interna.

General de brigadă Florin JIANU Şeful Direcţiei financiar-contabile

General de brigadă Florin JIANU , Şeful Direcţiei financiar-contabile (Pentru care motive strategice seful „abacilor” din MApN trebuie sa fie nu numai ofiter superior ci chiar general noua ne scapa)

Ca sunt mari probleme de calitate in industria de aparare, pot fi de acord, DAR aceasta industrie apartine statului roman nu Camerunului si nimic mai usor decat sa faca cu ea orice ce doreste: s-o restructureze, sa numeasca alte conduceri, s-o privatizeze in baza unor contracte multianuale de  achizitie, etc.

Ce face Statul, actionar totalitar (adica 100%) cu industria?! Pai il da afara pe George Ioana de la UM Bucuresti, tocmai cand acesta obtinuse toata avizele pentru demararea producerii unui nou tanc si il numeste pe Toader Ulise. In mai putin de un an UMB-ul cade cu totul, intra in insolventa, datoriile ii cresc astronomic, ramane fara comenzi si una peste alta va fi vanduta pentru terenurile sale…

De retinut ca atunci cand George Ioana era aruncat afara din uzina, aceasta avea comenzi, datoriile erau in scadere, fluxul de capital crestea si lucrurile mergeau spre bine.

La sfarsit n-am nici o veste buna si ce-i mai rau, mi-am cam pierdut total increderea in judecata conducerii Armatei. Poate ca par a gandi, in realitate nu-s in stare nici macar sa vada interesul national la o zi in viitor sau macar sa se gandeasca siguranta militarilor pe care ii au sub comanda. Nici o diferenta marcanta intre cei care astazi conduc Armata si gloata de politrucii care ne conduc pe noi. Toti o apa si un pamant, toti incompetenti, toti hoti, toti corupti, toti vaneza functii, salarii/solde si pensii, fara sa le pese deloc de tara si de datoria pe care au de indeplinit.

De onoare ce dracu sa mai vorbim.

La sfarsit  o alta MINCIUNA, aia cu “multinationalele” in armata: Divizia Multinationala – nu-i decat un comandament intr-o cladire prin Drumul Taberei, pe langa Staul Major al Fortelor Terestre. Nimic palpabil, nimic concret doar o alta structura birocratica si care da bine (cred ei) la imagine. Nu este functionala, n-are pe nimeni in subordine, un simplu comandament avansat (de esalon trei) pe granita salbaticului Est, un fort in fata “indienilor”, dar daca apar “indienii”, fortul trebuie sa strige dupa ajutor si sa astepte cavaleria.

A doua proaspat “multinationala” este  Brigada 2 Rovine, o mare unitate 100% romaneasca dar care va purta si ea titlul pompos de “multinationala”, desi este doar nationala.

Adica am mai bifat – pe hartie – inca  doua capabilitati, ne dam rotunzi ca “uite domne noi chiar contam in NATO!”, cand realitatea este mult mai cruda.

Cum dracu sa-si puna aliatii propriile lor trupe sub comanda romaneasca cand stim cu totii cum se fac la noi avansarile – pe spaga, politic si pe baza de cumetrie, cand stim cu totii ca la nivel de ofiteri superiori stam macar prost, cand NATO stie deja cat de “eficienti” sunt ofiterii nostri, ce dotare jenanta avem, cum se fac de exemplu simple transferuri intre unitati – unde un subofiter trebuie sa “cotizeze” daca vrea sa ocupe un post mai bun, unde pregatirea de lupta este o gluma, unde se fura din unitati cat se poate si unde “ofiterii” de prima linie (am vazut la ProPatria – aceasta Scanteia reloaded – cu ocazia unui reportaj despre un exercitiu multinational) cantaresc lejer 120-140 de kile, toti in viu…

Cum sa fie Romania luata in serios in NATO cu asa dotare?! Cate tari aliate mai au T 55 in dotare?! Dar o flota cu totul buna doar de parade? Dar tunuri AT din 1900-toamna? Dar lipsa totala a protectiei anti-aeriene? Lipsa artileriei moderne, lipsa oricarui program de achizitie serios?

Poate MApNul ne crede pe noi prosti si poate chiar suntem, dar pe restul aliatilor din NATO nu-i prosteste nimeni, Bucurestiul este mincinos, corupt, neserios, niciodata nu-si tine cuvantul si are o armata de gluma, practic dezechipata si lipsita de capacitate de lupta, prost condusa, plina de ofiteri superiori, o armata care nu da doi bani pe coloana ei vertebrala – subofiterii si pe viitorul ei – ofiterii inferiori…

La noi directia financiar-contabila din MApN este comandata de un general! Si gasiti functii de generali si colonei pe unde dracu nu te astepti, pentru ca asta-i de fapt Armata Romana: o colectie de generali si colonei plus restul “gloatei” care si ei aspira sa ajunga generali si colonei.

Ca forta luptatoare nu ar trebui sa ne facem prea multe iluzii. Pe langa faptul ca n-avem efectiv cu ce, raul cel mare vine din moral – care nu este de fapt – adica din increderea militarilor in lantul de comanda, in relatiile din interiorul sub-unitatilor luptatoare. Ori acolo se sta foarte prost, lucrurile nu sunt cum ar trebui sa fie ci dezolant de…pasnice. Practic nici militari nu iau in serios armata, cum nici armata nu-i respecta pe ei si-i trimite in lupta la buricu’ gol, sa moara eventual eroic.

Ok, recunosc, este un articol scris la nervi dar asta nu inseamna ca am exagerat cu ceva, ba dimpotriva iarasi nu am scris tot ce stiu, nu am scris despre adevaratele mizerii care se petrec sub uniforma, desprea adevarata si reala stare de dezagregare a Armatei Romane, o stare de dezagregare mai accentuata decat situatia deplorabila  in care ne aflam in 1940. Si atunci tot dotati mozaicat eram, tot prost instruiti, tot cu ofiteri de tot rasul, tot fara o casta serioasa a subofiterilor, tot corupti, tot condusi de corupti…

Motivul disolutiei de astazi?! Armata este condusa de incompetenti sau chiar tradatori (asa cum a fost cazul gen Militaru – dracu’ sa-l ia pe lumea ailalta) si singura ocazia cand ofiterii nostri superiori din comanda armatei au dat dovada de coloana vertebrala a fost atunci cand au pus pe picioare CADA, dupa care onoarea si simtul datoriei s-au dizolvat in tenebrele economiei noastre de piata originale.

Hotia si Prostia. Destui cred astazi ca nu-i de datoria Armatei sa se implice in lantul de aprovizionare, ca Armata este doar un client care cumpara de unde crede de cuviinta, nu-i treaba Armatei sa sustina industria nationala de aparare.

Dati-mi voie sa spun direct ca o astfel de abordare denota o foarte slaba intelegere a sistemului de aparare nationala, prostie sau doar inalta tradare! Cum Doamne iarta-ma sa nu fie treaba Armatei propriul ei lant logistic, cum sa nu fie treaba MApN garantia si siguranta aprovizionarii, capacitatea de productie/intretinere proprie (in tara) a cat mai multor sisteme de armament si munitia aferenta, cum sa nu fie treaba Armatei faptul ca fabrica de pulberi compozite este inchisa iar noi importam pulberi, cum sa nu fie treaba Armatei siguranta economica a propriei sale dotari?!

Mai oameni buni ati innebunit de tot, perioada interbelica nu va mai spune nimic, dar 1916?! V-a  luat Dumnezeu mintile in asa hal incat sa ajungem sa ne auto-distrugem capacitatea de aparare din interior, chiar inainte ca orice potential inamic sa ajunga la granitele noastre?! Iar in cazul acestei autodistrugeri MApNul este lider.

In caz de conflict cu ce piese de schimb isi intretine Armata Humvee-urile, Vamtac-urile, rachetele AT Spike, etc?  Cu ce munitie spera MApN-ul ca va lupta?! Va face si atunci licitatii in baza celui mai mic pret?! Cine va mai pune la dispozitia Armatei si Poporului Roman arme si munitii daca suntem in razboi?!

Cine, bezmeticilor si tradatorilor, va sustine efortul industrial din spatele mobilizarii si cu ce industrie, cu ce uzine, cine va repara TAB-urile importate acum cu trenul?! Dar ati auzit voi macar de notiuni simple precum “efort economic de razboi” sau de “mobilizarea economiei pentru sustinerea efortului de razboi”? Pai care economia mai netotilor, care industrie??

Fara industrie nationala de aparare am putem foarte bine sa desfiintam Armata ca si asa nu-i buna de nimic in caz de razboi, ca n-are cu ce si nici cu cine. Ce stocuri de munitie credeti voi ca are astazi Romania pentru armele importate?! Dar piese de schimb pentru vehiculele importate sau primite de pomana?! Pai noi n-am putut sa facem o amarata de revizie/reparatie generala (din punct de vedere strict mecanic) pentru Gepard si le-am trimis cu trenul in Germania, dar pe timp de razboi cine si mai ales cu ce le va mentine in stare de functionare?!

Dar alea 286 de vehicule blindate 4×4 cu ce le vom intretine, de unde piese?! Le repara pe toata Armata in atelierele sale?! Hai sa fim seriosi, mai bine ii facem pe toti generali si colonei, ii scoatem la pensie anticipat si scapa (si noi odata cu ei) de-o grija, ca doar asta-i singurul motiv pentru existenta MApNului: grade, functii, salarii, pensii si false orgolii cu false trese si false stele pe umar!

Ei bine imi recunosc greseala, sunt mai multe motive…

PS Pana acum m-am ferit – precum cel necurat de tamaie – sa ma concentrez pe starea deplorabila, jenanta si totul bicisnica in care se afla Armata Romana – in primul rand din cauza ei insesi – dar odata cu sabotarea producerii in tara a TBT 8×8, cu un mare producator extern, mi-a ajuns! Daca SAUR 2 era slab Boxerul ce-are mah?! Nu va place sa produceti nimic in tara, vreti totul de import?! Bineinteles pacatul realizarii in tara a echipamentelor militare este unul cu adevarat capital: productia in tara nu ofera spaga…

Doar Marius stie cum il tin cateodata la telefon si o jumatate de ora si-mi vars naduful discutand cu el, vorbim amandoi ca prostii, ne facem planuri, speram la mai bine, ne spunem unul altuia “hai bai ca acum, uite, parca se misca ceva”, cand stim amandoi ca de fapt nu misca nimic, este doar un joc de oglinzi menit sa ascunda furtul, coruptia, tradarea si incompetenta, functiile si pensiile…

GeorgeGMT

330 de comentarii:

 1. Probabil ca acest articol imi va atrage multe „simpatii”, dar din pacate este 100% real, nimic exagerat, nimic calomnios.
  Cu doar 2-3 zile in urma primele 6 F 16A/B MLU au sosit pe Borcea, dar MApNul nu a permis accesul niciunui ziarist cu exceptia celor de la ProPatria (care astia nu se pun ca nu sunt jurnalisti) si a reprezentantului televiziunii de stat TVR, adica lui Adelin Petrisor…
  Adelin saracu” n-are nici o vina, este un baiat ok, cu educatie si suflet bun, daca nu era el de la TVR era altcineva, intrebarea care ramane este: de ce MApNul nu apermis accesul liber pt presa?! Au ceva de ascuns, este ceva secret in sosirea celor 6 aparate, deja arhicunoscute de absolut toata lumea?
  Raspunsul ar fi ca pt MApN totul este secret si confidential, nu pt ca ar fi secrete ci pt ca asa s-au obisnuit sa-si ascunda incompetenta si prostie si hotia…

  Cu ceva ani in urma cineva a trimis un mail catre minister intreband cate C 130 operationale avem, raspunsul a fost ca informatia este…confidentiala. Respectivul, avand un dezvoltat simt al umorului, le-a trimis in schimb poze cu cele patru Hercules (pe atunci mai aveam patru, astazi am ramas cu trei) decoland sau aterizand si cu cel de-al cincilea dezmembrat…
  Orice ai intreba se invoca secretul militar: cate tancuri avem bune de ceva, cate MiG 21 Lancer mai zboara, cate elicoptere, etc, etc, de parca Rusia, Ungaria, Serbia sau Ucraina nu ar cunoaste exact aceste informatii.
  In restul armatelor NATO aceste info sunt absolut libere, daca intrebi ti se raspunde amanuntit, ba iti si multumesc pt interesul aratat, numai la noi totul este secret.
  De ce??! Pai asa pot ascunde sub pres dezastrul ambulant si tot asa se pot da mai rotunzi decat sunt, lasand sa se inteleaga ca isi pot indeplini misiuniile, eventual mai cumparnd inca patru militraliere pentru cele doua fregate Type 22.

  • Doar cine a profitat de coruptie in interes personal nu poate fi de acord cu acest articol! Din pacate sa intamplat sa vad si sa simt pe pielea mea ce inseamna incompetenta si prostia crasa din conducerile MApN ului si ale MAI ului, rezultate pur si simplu din faptul ca a fi ofiter superior cu functie de conducere in aceste ministere este doar o metoda de a avea o sansa sa aduni o avere frumusica prin manipulari de personal si alte combinatii… nicidecum de a face o cariera respectabila si a servi tara si drapelul…

   • articolul mi se pare exagerat si cel putin jignitor la adresa Armatei Romane. postarea unor poze ale unor cadre de conducere ale Armatei induce impresia ca acei oameni ar fi vinovati intr-un fel sau altul. asa ca Georgica ia nota de ce iti zic eu mai jos:

    1. achizitia a n-spe mii de tone de nu stiu ce NU va rezolva nimic. in cazul unui razboi adevarat cu Rusia vom avea mai multa nevoie de doctori de arsi si de tabere (corturi, paturi, hrana)
    2. Armata e supusa politicului si nu invers .
    3. Juma din buget se duce pe salarii – si cum bugetul e derizoriu si salariile nu sunt nici ele stralucite e lesne de inteles ca nu se va putea face nimic nici pe viitor.
    4. „sefu abacilor” are in mod cert calitatile necesare ca sa fie acolo – dar vai ce greaseala ca nu te-au informat si pe tine de ele.
    5. legislatia in materie de achizitii e clara si asta e…. du-te la Parlament si tipa acolo daca tot esti pus pe fapte mari.
    7. oamenii astia pusi in poze mai sus vor fi in cele din urma speranta noastra ultima – ca in cazul unui razboi priceperea lor sa salveze ce sa mai poate salva si cu mijloace putine sa tinem piept pt un timp formidabilei Armate Ruse

    Va fi intr-adevar un razboi . Dar nu acum . Si atunci cind va fi lucrurile vor sta altfel. Armata noastra nici daca ar avea ultima tehnica de lupta si tot nu ar insemna nimic in fata puhoiului rusesc. In caz de conflict armat deschis nu avem cum sa aducem pe Nistru in 24 de ore mai mult de 4 divizii complet echipate si de acelasi calibru cu ce au rusii. O flotila aeriana fie ea si de dimensiuni mai mari (sa zicem 60-80 aparate F-16) tot nu ar face mare brinza in fata interceptoarelor rusesti si in fata formidabilei lor aparari anti-aeriene. Toate aparatele ar fi pierdute in primele 36 ore. Romania si daca ar fi inarmata pina in dinti dupa ultima moda si tot nu ar rezolva mare brinza . De ce?

    Pentru ca:
    – suntem la 2 pasi de rachetele lor de croaziera care ar anihila rapid apararea noastra anti-aeriana, centrele de telecomunicatii, sursele de energie , centrele industriale strategice, punctele de comanda etc etc
    – aviatia lor de bombardament ar veni gramada pe noi – cel putin 3-400 misiuni in primele 24 ore distrugind tot ce a „scapat” rachetelor de croaziera
    – 800-1000 de tancuri vor ajunge pe Nistru in mai putin de 24 ore .la fel si cel putin 220.000-250.000 soldati . Dupa inca 24 ore primele baterii Mista vor trage asupra centrului Bucurestiului de la marginea Pantelimonului.

    Singura noastra speranta nu este sa ne inarmam noi dupa ultima moda ci sa fie in stare Germania sa aduca rapid pe Vistula 200 de divizii care sa inainteze rapid spre Minsk si sa arunce presiune asupra Grupului de Armate Centru al Fronturilor 1 si 2 Bielorus.

    In caz de razboi Romania nu poate face decit urmatoarele:

    -sa ducem Guvernul la Timisoara
    – sa intirziem 72 ore Armata Rusa pina la linia Carpatilor
    – sa fim capabili sa aducem sub arme circa 180.000 de barbati din seriile ’92-’98 in primele 72 de ore
    – sa rezistam pe Carpati cu o disperare nebuna inca 2 saptamini pina ce fortele NATO echilibreaza balanta si ajung sa isi revina partial dupa (eventualele) lovituri nucleare.

    Armata Romana nu e perfecta . In mod clar spun asta privind spre tantalaul de Oprea sau hotul de Ontanu. Dar eu sunt ferm convins ca cel putin 99 % din ofiterii si soldatii Armatei Romane sunt oamenii potriviti la locul potrivit. Repet= ei sunt ultima noastra speranta in caz de razboi. Ca orice institutie a statului roman a fost si ea probabil loc de manevra pentru politic. In mod clar avem si lipsuri. O armata cu mai multi generali decit tancuri apte de lupta in mod clar are o problema . Dar asta nu rezolva denigrind. Sunt ferm convins ca exista o mare ingrijorare in CSAT. Ca nu e publica e firesc. Dar cei care trebuie sa stie cum sta treaba sa fii convins ca stiu in ce stare suntem. Si ca toate deciziile de inzestrare care sa iau sunt judecate de zeci de ori in functie de buget, oportunitati si ..promisiunile aliatilor ca vom fi ajutati la nevoie.

    Georgica – NU aici pe pamint romanesc sa va duce greul razboiului. Nu aici … ci pe Vistula … ! De-aia polonezii sunt fierti …… Pe noi rusii pot sa ne atace la o adica la sfirsit de tot ….dupa ce vor termina cu grosul trupelor NATO din smircurile poloneze …. Si nici atunci nu vor trebui sa ne atace …. Ca il avem pe veselul Iliescu gata sa „scoata” o pace cit de cit onorabila pt noi …..

    In concluzie iti recomand pe viitor un ton (mult) mai moderat si mai optimist.

    • Asadar armata romana e sublima, perfect condusa, dar in caz de pac-pac nadejdea noastra e in Germania si ale ei 200 !!! de divizii pe Vistula! Asta-i opinia ta de mamifer ganditor, la ce ne trebuie noua dotare daca avem generali, ca la ei ne e noua nadejdea si la Germania. Bah tu ai idee ce inseamna 200 de divizii? Da 800-1000 de tancuri si 250 de mii de soldati rusi pe Nistru in 24 de ore de unde dracu ai scos-o?!
     Pe langa ca nu stii ce vorbesti, la fel cum o maimuta nu stie tabla inmultirii, iti recomand ceva, pe baza filosofiei tale de viata: daca intra unu” peste tine in casa sa-ti siluiasca nevasta (daca ai) si sa-ti bata copiii (mai bine sa nu faci, invoca-l cu incredere Onan) tu sa nu te bagi pentru ca ala e mai mare ca tine, mai bine pregatit, poate te zgarie dracului sau iti face vreo rusine, tu sa-ti lasi femeia sa se descurce cum o sti si sa fugi la un vecin sa te ajute…
     Mie sila de lasi si altii ca tine ca spera mereu ca „altcineva” trebuie sa-i apere tara, nevasta, familia si dracu mai stie ce….

     • 200 de divizii, ce puii mei ma?..”tizule” Mihai (fara „eanu”)
      *editat gresii adrisantu’, sorry chief! 🙂

     • Aberații.. pînă să ajungă rușii pe Nistru cu 100 de tancuri, nshpe divizii si 200.000 de ivani mai tre sa treacă peste Mikola ucraineanu si nici dacă beau eii horilka de impacare nu cred ca ii lasă pe eii să vină la noi.
      Mai laso cu apărarea lor antiaeriana ca mai departe de Crimea nu vir pleca niciodată, doar în caz de bubuiala atomica. Dar nici asta nu va fi pt ca ar însemna dispariția lor .
      În rest sunt deacord apărarea si dotarea noastră e varza murata

     • Deci carevasăzică teleportează 1000 de tancuri și 250.000 de fraieri lângă pădurea Brănești… tari rușii ăștia, domle!

      Germania? 200 divizii?

      Bombardează centrului Bucureșcilor, adică îmi dărâmă mie Palatul CEC, Ateneul, Hanul lui Manuc, Unirea Shoping Center și rad Lipscaniul să n-am unde mă plimba? -tule muma încă! Amu m-am enervat!!!

      Ăsta-i mai rău decât media, Gemeteule, fii dară 8imist 😉

      • Logica de idiot, pe de o parte generalii aia ne sunt nadejdea sa faca ceva, pe de alta parte ce sa afca daca n-au cu ce. Nu ne trebuie dotare ca vin nemtii pe Vistula…
       Io tot ma gandesc la un proiect de lege prin care sa fie obligatoriu un permis special pt procreere ca uite-asa se umple lumea de tampiti 🙂

       1
     • fiind si mamifer si pe deasupra si ginditor iti amintesc ca:
      – facem parte dintr-o alianta – adica pe intelesul tau fac parte dintr-o gasca . deci cind vine faza cu nevasta imi chemi prietenii din gasca pt ca pe ala paros si de 5 ori mai mare oricum nu il pot dovedi singur nici daca am ultimul racnet de ghioaga
      – mai calmeaza-te un pic – lucrurile nu se sunt chiar asa de prapastioase cum zici tu – si in nici un caz nu este cum zici tu ca Armata e plina de corupti sau de inconstienti
      – noi tocmai de-aia am intrat in NATO ca sa ne ajute si altii sa ne aparam tara
      – Statul Major al Armatei Ruse are planuri foarte elaborate si bine puse la punct de mobilizare si concentrare, au permanent 2 mil de rezervisti de buna calitate la dispozitie, pot aduce rapid sub arme tinerii din proxima apropiere a zonelor de conflict. serviciul militar de 1 an de zile e inca obligatoriu, la ei armata se face pe bune asa ca toti barbatii peste 18 ani sunt capabili sa intre imediat in lupta . Asta este de fapt o mare hiba de-a Romaniei. Deci rusii chiar pot aduce 20 de divizii pe Nistru in 24 de ore. Mai ales daca lovitura e premeditata.
      – Armata Rusa a dovedit si in Georgia si acum in Siria ca au soldati foarte buni si foarte motivati. In nici un caz nu o sa vezi in Armata Rusa baietasi slabi de inger
      – Putin este extrem de popular in Rusia , Armata e bine cotata si joburile ei sunt apreciate.Putin pe fondul sicanelor occidentale din ultimii ani are o priza extraordinara si o chemare la mobilizare si la apararea Maicii Rusiei va fi bine primita
      – bugetul de aparare al Federatiei Ruse desi mai mic decit cel al SUA trebuie raportat la salariile si preturile din Rusia + SUA arunca multi bani pe portavioane si proiecte de avioane SF – deci Rusia nu sta rau deloc la capitolul inzestrare
      – Armata Rusa a invatat multe din WW2 din Afganistan , a invatat chiar si dupa incidentul cu Mathias Rust , au un corp de ofiteri foarte buni, tineretul isi iubeste tara si in general exista puternice sentiment anti-occidentale abil intretinute de o propanganda top-class
      – rusii nu ne iubesc deloc si o plimbare pina la Bucuresti nu o vor detesta
      – Germania e singura tara din Europa capabila intre-adevar de a mobiliza 2,5 milioane de oameni in 72 de ore . restul sunt praf (poate polonezii sa mai miste ceva)

      citind cu atentie articolul apreciez patriotismul tau dar jignirile aduse Armatei Romane si ofiterilor ei sunt fara rost . Ca sa nu mai zic de insinuarile ca Armata musteste de coruptie si de incompetenta.

      Oricum nimeni nu va lua nimeni in seama dorintele tale de bine . Te enervezi degeaba. Si pe Armata si pe ….. mamifer …..

      • 2,5 milioane de oameni in 72 de ore?! Mihai, serios acum, tu chiar habar/nu/ai ce inseamna mobilizarea si iti dai cu pararea intr-o problema pe care – in mod evident – n-o intelegi nici macar tangential.
       Un sfat, ar fi bine sa te intelegi cu vecinii, daca tot te bazezi pe la nevoie.

      • Esti constient ca Romania nu are granita comuna cu Rusia, nu-i asa?

       • probabil vei fi uimit sa afli ca mai bine de 70 % dintre ucraineni sunt de fapt pro-rusi si nu sunt deloc de acord cu actuala stare de conflict. in cazul in care se „complica” lucrurile Ucraina nu va uita este sora cu Rusia. Si chiar daca nu vor fi de acord tranzitul trupelor ruse va avea loc fara mari probleme. rezistenta Ucrainei va fi doar la nivel de conducere…. soldatii simpli vor dezerta masiv ….stind cu cine vor avea de-a face …. asa ca nu te baza pe Ucraina.

        • Chiar a fost savuros dand scroll si citind tot pana aici … Dar Mihai xD ce ai spus tu e o ABERATIE. Furi curent grav afirmand ca 70% din Ucrainieni sunt pro-rusi …

         Lasa-ma sa te iluminez. Sunt 2 sau 3 districte unde sunt 70%+ pro rusi , cateva 50%-70% si atat … Districtele alea fiind plasate la Est, langa ursul Rusesc… Dar restul districtelor sunt cat se poate de pro-EU.

        • Aici tind sa fiu de acord. In ultimul razboi ucrainenii nu au obtinut victorii. Flota lor a refuzat sa atace flota rusa de la Sevastopol. De ce? Calcul rece: daca se bateau cu rusii o incurcau, pentru ca aia sunt mult mai multi si mai bine inarmati. Neavind sanse, au mentinut conflictul la cote scazute si s-au ferit sa-i infrunte pe rusi direct. In cazul in care sunt amenintati serios de Rusia nu cred ca vor opune rezistenta; mai curind fac un armistitiu cu ei si cistiga ambele parti. Ar fi o greseala sa contam pe ei ca ne vor tine spatele atita timp cit nu sunt in NATO.

         • Asta e un lucru cat se poate de invalidat de realitate.Amenintare serioasa a fost chiar la inceput,dupa ce au luat Crimeea iar toate organele de stat asteptau sa apara armata rusa.Si a mai fost dupa Ilovaisk cand nu mai existau rezerve,iar situatia operationala era de asa natura ca rusii puteau distruge intreaga armata ucraineana in cateva zile.
          In rest nu exista amenintare,pt ca una din limitele puterii rusesti este 15000-20000 de morti.
          Rusii au ezitat de 2 ori si au pierdut ambele sanse.Rusii sunt cei care au pierdut razboiul,chiar daca au avut victorii tactice.
          Nu mai face nimic fara un macel,iar asta ar insemna revolutie in Rusia,deci o infrangere si mai crancena.

        • Aici ai cu totul dreptate (ca si in interventia anterioara); si Hitler s-a bazat pe o presupusa dorinta a ucrainenilor de a deveni independenti de Rusia; iar cea mai puternica retea de partizani (urmand-o, destul de departe, cele ale Iugoslaviei si a Frantei) a fost exact pe teritoriul Ucrainei. Si a produs uriase pierderi armatei germane, chiar daca il atrasese de partea sa pe Banderas (nu pe cantaretul Antonio Banderas!) si pe unii militari ucraineni refractari la adresa Rusiei. Si Hitler s-a bazat pe efectul primei lovituri, data prin surprindere, si pe „Blitz-Krieg” (care avusese succes impotriva Poloniei si Frantei); dar n-a luat in calcul capacitatea de refacere economica si militara a Rusiei, cantitatea practic nelimitata de resurse primare, organizarea de stat foarte eficienta, serviciul de spionaj de mana I-a si sentimentul patriotic al rusilor! Si, da: majoritatea ucrainenilor sunt pro-rusi!
         Asadar, cine subestimeaza Rusia si supraestimeaza reactia de solidaritate a NATO este, cel putin naiv! Iar politicienii nostri sunt cel putin naivi! Cand nu sunt de-a dreptul (si) canalii!!!
         Si nu numai politicienii, ci si militarii cu responsabilitati mari.
         Dialogul contradictoriu intre autorul articolului (care are mare dreptate si motive reale sa se/ne alarmeze) si Mihai Mihai este, practic, inutil; ambii au o viziune corecta asupra (in)capacitatii de lupta a armatei Romaniei; deosebirile sunt mai mult de nuanta si de amanunte. Asa ca le propun sa faca pace!

         • Comentariul de mai sus a fost la postarea lui Mihai Mihai, nu la a lui mihais. Blogul face feste la postarea comentariilor! Iar poezioara cu Gigel nu s-a referit la comentatorul Gigel de mai sus ci la nivelul de „iluminare” al mintii „Prophet”-ului!

      • mihai mihai..ne am saturat de minciunile noastre..dapoi tu le ai cu minciunile….dar vad ca tu esti fan star trek..la boon..de unde scoti cifrele astea?..cum dreak au descoperit rusii star gate ul..se teleporteaza pana la noi sau cum?tre sa treaca prin ucraina moldova..aia tipa una 2..cu atata cantitatea de omenire,,logistica etc..pe mare?ii vad radarele de la intrare in marea neagra?la boonn..lasa ne dreak in pace cu aberatiile tale,,suntem si asa amarati cu articolul asta..:))

      • Mihai esti sigur cu grade si esti platit gras de contribuabilul de rand care de-abia isi mai pastreaza un loc de munca, prost platit, in industria nationala de aparare, si multi dintre acesti semi-someri sunt specialisti de mare clasa, atat profesionala cat si morala. E greu cu banii multi in buzunare si pe degeaba (doar ca imbraci uniforma la birou) sa intelegi ca tara trebuie inzestrata si aparata.
       Sa te bata Dumnezeu ca prost, corupt si vandut esti ca 99% dintre militarii cu grade mari si functii de decizie

     • valeeeeuuuu muicaaaaa halucinant articol! shtiu ca m-ai taiat de multe ori de aci de pe site, ca sunt mai cealapa, mai visator si nu asa bine informat ca altii de scriu p-aci (io vreau F-15 AB Eagle modernizat pt FARO 24 de bucati cel putin….sic!!!), dar cu articolu asta m-ai dat pe spate si ai pus in maaaaaaare deget pe rana din Armata Romaniei. Felicitari si tine-o tot asa! eu unu in ciuda divergentelor noastre te sustin si sunt intr-u totul de accord cu ce ai scris!
      Armata romana e o vaca de muls si plina in mare parte de incompetenti care sunt acolo pt in loc caldut si in salariu bun asigurat, hanie si hrana de la popota+facut spagi si ciubucuri, parerea mea.

     • Mihai , cum duc rusii 1000 de tancuri 250 000 de soldati pe Nistru ? La ce spui tu aici insemna ca Ucraina nu mai exista sau aia s-au predat fara lupta si-au luat talpasita si au emigrat in Burkina Faso .

      • Mihai , cu Georgia aveau granita comuna .
       Ce dracu au demostrat rusii in Siria ? ai tu soldati rusi pe teren cum ai avut in Georgia ? Au dat lovituri aeriene si cam atat , la sol este armata siriana care lupta cu aia care nu au decat un AK . Cum au cotit-o pri alte parti au luat-o in barba ( de la turci )
       Ce tot aberezi aici ????

       • Draga John Doe este greu sa te combata cineva: asa e, rusii nu au granita comuna cu noi (daca nu socotim granita cu Transnistria!), deci nu vor putea aduce atata armata asa de repede (cam in 3-4 ore) ca in Georgia; Este corecta observatia ta ca e posibil sa dureze ceva mai mult de 24 de ore; poate chiar 25-26! Fiindca au de parcurs, vreo 800 de km de la Mariupol la Reni (terestru) sau vreo 400 de km de la Sevastopol la Constanta (pe mare). Terestru, cu o viteza medie de inaintare de 40 km/ora (se poate mai mult, dar las de la mine!) inseamna vreo 20 de ore; pana-si beau cafeaua, pana isi servesc pranzul si-si fac siesta, este posibil sa ajunga, cum ziceam, in 25-26 de ore! Ca, sper ca esti de acord, pentru a trece la atac nu se mobilizeaza atunci ci au totul gata pregatit! Cat despre „rezistenta” ucrainenilor… e o idee de rasul curcilor! Nu va fi nicio rezistenta! Ca si cand ar fi plecati in Burkina Faso! Parol!
        Pentru eventualitaea unui desant pe litoral nu mai insist: calculele ne-ar putea duce cam la durata atacarii Georgiei. Care Georgie, stim bine, era si ea pro-NATO si pro-UE; d-aia au opus o rezistenta… ohooo! Si au sarit alde NATO si UE in sprijinul georgienilor…!!! Au facut o galagie, mama-mama!!!

     • Ai perfecta dreptate domnule, este o mare corupție în armata, cineva nu ne lasa ca sa ne dezvoltam

    • Pozele sunt acolo pentru ca acei oameni ar trebui sa faca ceva, chiar daca nu totul tine de ei. Ceva insa trebuie facut, pentru ca altfel trupele nu vor avea tehnica necesara. Nu se mai poate continua asa. Atat!

    • Wow, sunt deja descumpanit. Nu am energia sa te contrazic, las pe cineva mai avizat sa o faca.

     Citare din Cristian Negrea se va da:
     http://cristiannegrea.blogspot.ro/2012/09/un-scenariu-de-razboi-bantuie.html

    • Toate numirile in functiile de conducere se fac strict si exclusiv doar pe relatii personale, de apartanenta la anumite cercuri de influenta, gasti, prietenii, cumetrii.Competenta profesionala si profilul moral pozitiv al celui promovat chiar nu conteaza.Armata noastra este buna doar pentru misiuni de politie militara, nefiind capabila sa lupte eficient o perioada rezonabila impotriva unui adversar de talia Rusiei.Singurii in zona noastra care fac ce trebuie, inclusiv pentru armata sunt polonezii.

    • Mihai Mihai CE ai fumat?delirezi intr-un mod halucinant,parca faci parte din actuala conducere a armatei!

    • Ziua buna,

     Am activat intre anii 2003-2012. In aceasta perioada:
     – au fost avansati de la gradul de caporal la cel de locotenent in jur de 20 de oameni( cunoscandu-i destul de bine, multi fiindu-mi subordonati, toti aveau P.C.R in sistem, DMRU etc. si, poate cel mai important aspect, 80% aveau dificultati de exprimare in limba materna si STANAG 6001/Engleza, nivel 1.1.1.1);
     – au fost avansati de la gradul de caporal la cel de plutonier-major, prin trecere in rezerva ca S.G.V si reactivare ca subofiter in jur de 7 oameni( pe 4 i-am cunoscut foarte bine si pot spune ca au meritat pe deplin avansarea.Erau oameni tehnici(mecanici auto, electricieni) care sunt foarte greu de gasit iar ceilalti doi au avut ”sansa” de a ”cunoaste” oamenii potriviti);
     – au fost admisi din viata civila, dupa un an de pregatire de specialitate, 20 de oameni( Slt. si Lt.). Tin sa mentionez ca, in perioada cat am activat impreuna cu ei, am fost dezamagit complet de comportamentul si profesionalismul lor, pentru ca:
     – nu aveau cunostintele minime de instructie de front;
     – nu cunosteau regulamentele militare;
     – nu respectau uniforma militara.
     Mentionez ca acestia au fost incadrati in functiile de Cdt.Pl. respectiv Cdt.Cp.(comandantul meu de companie care s-a activat ofiter dupa ce a esuat ca muncitor in tari straine/el a mentionat acest lucru).
     – am fost impreuna, cu multi dintre cei de sus, in 2 misiuni internationale unde au reprezentat tara, la nivel NATO….
     Prin urmare, 50% dintre profesionistii capabili, oameni potriviti pe locurile potrivite, au ales sa plece din sistem tocmai din motivele prezentate mai sus(umilinta, lipsa de profesionalism, sanse create cu relatii etc.).
     Procentul dv. este de fapt de 25% daca nu mai mic, fara sa exagerez.
     In ceea ce priveste desfasurarea unui razboi, desfasurarea de forte terestre va mai fi doar in romane sau cel putin asa o vad eu. Razboiul electronic si cel biologic vor rezolva problema mai simplu.
     In final, am raspuns celor spuse de dv., din acest motiv si pentru ca la randu-mi am ales sa plec din sistem deoarece ”sansele de avansare sunt dar exista cu desavarsire” iar ”mediul de lucru trebuie modificat putin si anume in punctele esentiale”.

     • Pentru un fost caporal te exprimi binisor. Daca ai fost asa de bun si bine pregatit de ce ai plecat? Ne pricepem la toate, dam sfaturi si atat!

     • Sunt de acord cu TCPMan. Dupa 5 ani de activitate ca ofiter + aproape 4 de scoala militara mi-am dat demisia. Singurul lucru de care imi pare rau e ca nu am plecat mai devreme.
      Sistemul este corup, salariile sunt mici. Motivatie zero si o data cu incadrarile pe filiera indirecta respectul intre grade, corpuri nu mai exista. PCR pentru functiile bune, fara a se tine cont de filiera, studii, etc.
      Un exemplu de fost coleg: a fost angajat civil sofer distributie, facultate de horticultura dupa 3 luni incadrat locotenent. Cazul lui nu e singular, 80% din cei incadrati pe filiera indirecta au aceiasi poveste.
      4 ofiteri la o companie subordonata unui comandament de bridaga: 1 comandant pluton filiera directa, 2 comandanti pluton filiera indirecta, 1 comandant companie filiera indirecta. Raportul 3 filiera indirecta : 1 filiera directa.
      TCPMan a spus tot ce era de zis despre filiera indirecta. Sistemul este putred.

    • pai pana cand o „sa fie in stare Germania sa aduca rapid pe Vistula 200 de divizii care sa inainteze rapid spre Minsk si sa arunce presiune asupra Grupului de Armate Centru al Fronturilor 1 si 2 Bielorus.” – nu mai avem laserul lui coanda ? si instalatia aia de emite radiatzii electromagnetice de sub muntii bucegi care opreste motoarele de pe T72, BMP3, Su27 si Mig29 ?
     si la migurile noastre 29 intelesesem ca de aia le-au retras asa prematur si le-au lasat de izbeliste in biute pe malul marii – din cauza instalatiei cu radiatzie electromagnetica care le-ar fi prajit motoarele oricum cand se antrenau cu ea pe sub bucegi

     Eu sper ca esti ca si noi, amator care isi da cu parerea pe aici, nu platit de catre armata.
     Si ca idee cand visezi 200 de divizii germane si frontul 1 si 2 bielorus etc – mai schimba jocurile de la calculatorul de la birou, incearca un solitaire de exemplu

     • Săracii nemțuleni, n-au avut cum mobiliza 200 de divizii pt. fonturile celea de le zise băiatu cesta… în 1943, când fu nevoie, darămite în 44 – 1944 adică. Mă tare îndoiesc că pot scoate acu 10 divizii să le parcheze în stand-by la granița cu Polska.

    • grupul d centru 1 si 2 bielorus,lovituri nucleare 200 de divizii..1000 de tancuri..asta sigur e culegator..de pichaciu..star trekist inrait..sau mai rau..are sindromul down..

    • „sa fim capabili sa aducem sub arme circa 180.000 de barbati din seriile ’92-’98 in primele 72 de ore”

     Nu uitaţi ceva, şi anume vârsta? Eu am făcut (spre regretul meu) armata în toamna 1998 – primavara 1999, şi am 42 de ani (atunci aveam 24, am făcut-o după facultate). Nu mă mai calific pentru mobilizare nici pe criteriul vârstei, nici al stării de sănătate. Despre seria ’92, ce să mai vorbim …
     Chiar de nu ar fi aşa, ar trebui să-i căutaţi prin toată Europa, dacă nu toată lumea. Doar nu îşi imaginează cineva o situaţie în care fraţii noştri de peste hotare votează, iar noi aici plătim impozite şi taxe şi mergem la război. Românii (dintre care mulţi nici nu sunt în ţară măcar) sunt în general foarte războinici pe internet. În lumea reală, războinicii de pe facebook se vor risipi ca potârnichile, că doar Transnistria nu-i Piaţa Universităţii şi nici ruşii nu-s trupe de jandarmi.
     Despre ăia 180000 de oameni mobilizaţi în 72 de ore, îl citez pe nea Nicu. În două cuvinte: ex clus!
     Oricum, o invazie rusească este un scenariu de domeniu absurdului. Într-un conflict ruso-american, riscăm cel mult lovituri aeriene asupra obiectivelor americane şi – riscul cel mai mare – un atac nuclear la Deveselu, care ne garantează astfel de minune securitatea naţională – nu degeaba au refuzat primii doi oameni în stat participarea la inaugurare.
     Riscul nostru de conflict, independent de NATO, vine din eventuala unire cu Basarabia care, în lipsa unei negocieri cu Rusia, va fi urmată sigur de un scenariu de tip Doneţk în Transnistria şi cu o probabilitate mare în Găgăuzia şi Bălţi, posibil cu un asalt asupra Chişinăului care este foarte aproape de Transnistria (Kievul a avut avantajul distanţei considerabile faţă de zona de conflict).
     Pentru această situaţie, Pettit ne-a avertizat într-un mod inelegant şi eronat din punct de vedere istoric ce se va întâmpla, dar ne-a avertizat. Noi însă nu ne prindem sau nu vrem să ne prindem. Trebuie să ne-o spună pe litere.
     Americanii nu vor interveni direct într-un asemenea conflict deoarece NATO este o alianţă defensivă şi în acest caz nu ar avea loc un atac asupra României. Abia atunci vom fi pe cont propriu – noi şi moldovenii – şi vom vedea ce putem. Eu cred că nu ar trebui să-i înşelăm cu speranţe deşarte, deoarece ei ar avea de suferit mai mult decât noi în caz de insurgenţă rusofonă.

     „(…)pina ce fortele NATO echilibreaza balanta si ajung sa isi revina partial dupa (eventualele) lovituri nucleare.”
     „In concluzie iti recomand pe viitor un ton (mult) mai moderat si mai optimist.”

     Dacă dv. sunteţi optimist în perspectiva unor lovituri nucleare înseamnă că nu ştiţi ce vorbiţi.

  • atata timpc cat canibalizarea este singurul program de mentenanta agreat de minister normal ca „secretizeaza” orice informatie?

  • mai sa fie!acum 6 luni cand postam exact aceleasi lucruri eram catalogat trol rus si bannat.explicatia este simpla:COMISIOANELE! incearca sa afli situatia financiara a acestor generali de carton.vei vedea ca au vile,masini si conturi pe care nu le pot justifica.

  • Singurul mod in care imi pot explica ce se intampla este ca in toate punctele cheie suntem infiltrati deserviciile rusesti, care sunt singurii care ne vor dezarmati si care au si posibilitatea sa ne infiltreze..

  • De suparat superi doar pe cei care baga mana adanc in buget,restul stim ca asta este trista realitate,astia nu merita decat un singur lucru STREANGUL,in timp ce noi comentam si ii bestelim pe site etc ei isi mai adauga cateva zerouri in conturi…

  • Corect.Felicitari pentru articol care este foarte obiectiv.

   1
  • Te admir pentru curajul tau de a spune lucrurilor pe nume. Am inceput sa lucrez la o ancheta personala in „Afacere F-16”. Sumele sunt incredibile…dar asa e in Romania…fara spaga nu merge. Te rog daca ai mai multe date legat despre acest contract contacteaza-ma pe pagina mea de facebook Gabriel IANCIC sau pe email la gabrieliancic@yahoo.com. Am rugat pe oricine poate sa ne ajute in speranta ca vom demasca hotia politicienilor. Multumesc

  • Stimate domn Georghe GMT, aveti perfecta dreptate. Asta este realitatea crunta a Armatei Romane. Cei mai vinovati insa de situatia actuala nu sunt cei pe care ii prezentati in fotografii (cu exceptia sefului DFC), ci directorul Directiei de Planificare Integrata a Apararii, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare si secretarul de stat pentru armamente. Este adevarat ca domnii generali si amiral din pozele de mai sus au partea lor de vina atunci cand accepta tacuti umilinta ca structurile pe care le comanda sa fie subfinantate cu rea intentie in special in privinta inzestrarii. E problema lor, ar trebui sa miste ceva, dar nu au curaj, pentru ca li s-ar trage presul de sub picioare. Cel mai mare adversar al inzestrarii Armatei este directorul DPIA(ȘERBAN LUNGU) si cei care il controleaza d.p.d.v. politic. Paradoxal, el ar trebui sa fie cel mai mare sustinator al inzestrarii Armatei, dar face tot posibilul ca programele de inzestrare de care are nevoie stringenta Armata sa fie tot timpul amanate sau anulate. In plus, nu prea tine cont de cerintele operationale pe care le solicita sefii structurilor de forte pentru echipamentele pe care le doresc, ci merge pe varianta pe care o criticati si dvs. cu vehementa, pretul cel mai mic sau pe variante pe care le considera el personal mai potrivite decat beneficiarii echipamentelor. Din pacate, cel putin deocamdata nu se intrezareste luminita de la capatul tunelului in privinta inzestrarii Armatei.

 2. Bravo domn’le,bun articol. Sa ne traiesti!

 3. Offff , greu articol , multe de comentat , dar cine sa le bage in seama . Atata timp cat avem o clasa politica corupta pana in maduva oaselor , plina cu neaveniti asa va fi mereu. Cat timp in Armata avansarile si functiile vor fi influentate negativ de politic asa va fi mereu .
  Am avut mari sperante ca odata cu venirea acualului Sef de Stat Major se vor schimba lucrurile . Ma gandeam , mai omu’ a fost in Irak , a simtit rapaiala gloantelor pe tabla TAB-ului nu este unul din asta crescut in sera la caldurica .
  Nu s-a intamplat nimic . As fi curios cine face parte din Comisia pt. Aparare din Parlament ? A chemat vreodata aceasta Comisie pe sefii Armatei sa-i intrebe ceva vis a vis de dotarea Armatei , au fost chemati ministrii economiei sa dea seama despre starea jalnica a industriei de aparare a tarii ? Stiau acesti domni ca pana si pulberile pentru cartuse sau loviturile de tun le importam ? Ma indoiesc
  Era vorba sa se schimbe legea privind achizitiile publice , criteriul sa nu mai fie pretul cel mai mic . Nu s-a mai auzit nimic , megem pe acelasi criteriu .
  Cum dracu sa spui tu Sef al Fortelor Terestre ca tancuri mai prin 2025 cand stii ca tu ai niste amarate de t 55 din anii 70 -80 . Macar sa te ingrijesti pana atunci sa vezi ce vei fabrica, sau cumpara , sa-ti faci in plan .. Nu in 2025 lansezi un RFI si pana in 2040 poate avem alt tanc . Bineinteles pana atunci respectivul domn va fi la pensie pe o suma frumusica .
  Stau si ma intreb daca astia au ceea ce pe vremea lui Ceausescu se numea Doctrina de aparare a tarii ? Ma indoiesc .

  • Cu aproximtativ 3 ani in urma noi (Zgureanu si eu) am trimis, prin intermediul Sindicatului Unirea (din Ind de aparare) un amendament la legea industriei de aparare (care lege de 10 ani tot este modificata, nici acum adoptata) care spunea ca macar10% din bugetul anual al MApN sa fie prin lege alocat achizitiilor de tehnica de lupta noua…
   Ne gandeam ca astfel Armata s-ar mai petici acolo cu ceva tehnica ocolind astfel politicianismul celor care conduc astazi Tara.
   Socat (este putin spus) am fost cand am aflat ca in Comisia de Aparare din parlament, chiar MApNul s-a opus unei astfel de stipulari, desi era clar in avantajul dotarii Armatei. Militari s-au opus achizitiei de tehnica de lupta garantata intr-un procent de 10% din Bugetul anual!!!!!!!!!!

   • Și ce mai exact v-a surprins?
    Spun că Armata are partea dânsei de vină de patru ani, cunoscând situația. Voi ați blamat exclusiv o parte din siniștrii, ignorând celelalte găști de (dez)interes. Când ți-am propus să ne întâlnim asta ea ideea.
    Oricum, administrarea resurselor umane, tehnice și financiare de către Armată numai judicioasă nu e, se știe.

   • @George ; socanta dezvaluirea asta . Armata sa se opuna sa fie inzestrata si modernizata . Daca este adevarat chiar nu inteleg rationamentu. Pana in final at fi trebuit sa fie o decizie politica . Politicienii din aceasta Comisie sa impuna un asemenea amendament indiferent de obiectiile Armatei . Cum probabil in aceasta Comisie erau oameni care nu aveau habar despre Armata sau macar aplecati catre problemele si interesele Armatei au cazut la pace . Daca pui in asemenea comisii avocati . ingineri agronomi apicultori sau specialisti in crestera viermilor de matase ce pretentii sa ai ?

   • Militarii care s-au opus, toti cu functii de conducere, au fost numiti strict pe criterii politice si sunt total receptivi la doleantelor celor care i-au promovat.

 4. hihihi?asta articol de inceput ziua?
  cativa de prin mapn si-au varsat cafeaua in poala ori si-au fript limba….suna telefoanele,alerga scretarele,se bate din calcaie ca uite ce au scrs aia despre noi?.de la intrarea la un liceu militar pana la absolvirea academiilor lantul spagilor functioneaza mai bine ca in civil…pentru ca toti sunt cointeresati sa mearga inainte acest sistem corodat.institutiile de invatamant militar trebuiesc destelenite de fosilele vesnice de pe posturi,trebuie reforma si in politica de carde a acestor ministere.pana atunci vom avea aceiasi inbuibati la butoane,taietori de panglici,mancatori de fursecuri si devoratori de tarie anglo saxona pe la seminarii de tot felul.

 5. Salutare, draga GMT ai scris un articol tare bun. Din pacate acest articol este exact in aceeasi stare de spirit ca a mea de 2 zile ….

 6. Patimas si din rarunchi scris articolul… 100% corect si cinstit!
  Aferim!

 7. ..ieri citeam o burtiera la digi24 ca se doreste schimbarea politicii salariale in minister ,conform ministrului motoc.in ce sens insa nu am aflat.

 8. capatu` satului

  este corect …suntem in tara care este;
  tara descurcarelii;
  tara in care ministru Funeriu care vrea performanta in invatamant este eliberat din functie si pusa in loc abramburica care vrea facultati fara bacalaureat;
  binenteles masurile luate de Funeriu sunt mentinute tocmai pt. ca nu sunt bune dar se relaxeaza exigenta ca raman facultatile fara studenti si atata amar de tembeli preumblati pe la televizoare ar ramane fara salariu,
  daca nu avem invatamant nu avem nimik;

  s-a uitat sa se mentioneze ceva in articol, principalu vinovat sunt conducerile serviciilor si ale structurilor militarizate din anii `90 militia si armata;
  nu avem locuri de munca in tara pt. ca nu sunt investitori,

  cunosc un caz interesant: intr-un oras din judetele patriei vin nishte nemti sa faca o fabrica si implicit sa creeze locuri de munca,
  merg la primarie si guvern sa inceapa negocierile,
  la care li se solicita smenu – nemtii nestiutori spun ca ei platesc dar sa primeasca factura si chitanta sa scada cheltuielile,
  este povestea fabricii Mercedes care nu s-a mai facut la noi,

  in Ungaria smenu a fost doar 10 mil euro si a fost considerat rezonabil,
  va ganditi cat a fost la noi ca a fost considerat exagerat,

  dar putem sta linistiti ieri au fost date hotararile definitive de iccj in dosaru` lui microsoft,
  pedepse una si una,
  judecatorii primei instante a tarii lucreaza din greu,
  pt. unu care fura o gaina si e recidivist…pai pedeapsa trebuie sa fie pedeapsa ii da mai multi ani,

  nu mai intru in amanunte despre cum abramburica si nascase au negociat contractu microsoft si cum nu li s`a clintit un fir de par – justificare exista cum sa te legi de nishte ministrii atat de scoliti care sug atat de bine din banii nostrii si care distrug cu orice pret tot ce avem – scopu lor este nobil = ajungerea tarii in comuna primitiva si plantarea lui duda pe scaunu regal;

  pt. un politician nu se justifica sa`l bage la racoare ca nu suporta regimu de detentie, fularu burbery nu se incadreaza cu spatiul celulei, boala, etc,

  smenu exista, activitatea justitiei este cum o stim,
  urmeaza greva in justitie pt. ca procurorii au mai mari salarii decat judecatorii si pt. ca nu`i asa majistratii patriei merita toate sporurile la cat bine au facut pt. tara,

  norok cu costiniu, fost sef de sectie al primei instante a patriei: iccj,
  persoana care`si i`a linistit pensia kilometrica,
  a fost condamnat, cum altfel, cu suspendare
  sotia lui este binenteles presedinte de onoare a majistratilor patriei,

  pana la urma,
  rusii au invins, au plasat atat de multi oameni cheie in sistem incat noi nu avem nici o sansa sa cream probleme pt. ei,
  stalin si poporu rus fericire ne`a adus.

 9. George, in sfarsit ai pus punctul pe „i”. Un articol demn de a fi publicat in toata mass-media. Din pacate este adevarat. Lucrurile mentionate mai sus nu se vor schimba in urmatorii minim 10 ani desi uneori cred ca poate niciodata. La fel cr3deam inainte si de clasa politica pana a venit binecuvantatul DNA… dna care nici acum nu lucreaza cum mi-as dori… dar macar a schimbat c3va. Probabil este nevoie si in cazul sigurantei nationale de ceva asemanator. Imi vine sa plang uneori de ciuda cand vad starea deplorabila a armatei romane, cand vad deciziile acestor oameni incompetenti ajunsi in functii asa cum au ajuns in timp ce unii oameni ce vor sa schimbe ceva sunt dati la o parte. Nu m.ar mira ca autorul unui articol genul celui de mai sus sa fie acuzat de tradare in schimb cei ce i.au decizii catastrofale, si cate nu au fost, sunt bine mersi asteptand pensia…
  Cand oare se vor trezi? Probabil niciodata…

 10. M–am lamurit de ei de cand cu licitatia pentru fregate.Suntem in octombrie (1 luna peste termen) si n-au anuntat castigatorul.

 11. gandalf cel alb

  Bravoooooooo!
  Bine scris………..
  Adevarul, doare, doare rau, se stie!
  Decat o minciuna frumoasa si calda, mai bine un adevar crud si rece!
  Cred ca in MAPN-ul , fuctioneaza dupa proverbul „Cine este orb, surd si tace, o mie de ani supravietuieste-n pace!” .
  O scrisoare deschisa adresata D-lui Ciolos, ar ajuta?
  Pace!

  • Pai o scrisoare deschisă ar trebui.
   Dar ca să fie cât mai veridica această scrisoare ar trebui semnată de niste ofițeri , dar care ofițeri . ?

 12. hotia,prostia si minciuna este liantul dintre ofiterimea gaunoasa si politicianismul ieftin autohton.

 13. trist dar adevarat

 14. ca se amintea de cada….vocea civilor revoltati dupa cat se observa nu are nici un efect practic la aceste minister fosilizat in cretacicul rosu.
  singurii care pot fi declicul necesar sunt militarii ,ei stiu mai bine decat oricine ce se intampla acolo.trebuie sa-si faca curaj sa iasa in fata si sa-si asume actiuni.
  uitati-va la cazul oprea-gigina cum sindicatele oficiale ale polisitilor au iesit in apararea conducatorilor mult iubiti.singurele voci dizidente au venit sub protectia anonimatului iar asta e prea putin.

 15. N-as vrea să pun paie pe foc dar aceeaşi senzaţie o am şi eu.
  Protipendada MApN se ocupă de invarteli, ciupeli, comisioane la achiziţii, spagi la avansări/transferuri/plecări în teatre, funcţii cât mai mari, pensii, prime şi salarii idem în timp ce noi ne spargem capul gândindu-ne ce facem dacă vine ursul.
  De 23 de ani, de când am fost MAC, cu am participat la nicio convocare, concentrare. Nimic. Mai trebuie să explic cât a evoluat tehnica de transmisiuni de atunci?
  Când s-o intampla nenorocirea, imbuibatii ăştia ori vor fugi în Caraibe, ori vor muri ca prostii, în primele zile, împreună cu mii de subordonaţi pe care nu vor fi în stare să-i conducă, ori se vor preda pentru că „n-aveam nicio şansă”.

 16. @Eroul. Problema n-ar fi ca se ocupa doar de spagi si invarteli ci ca fac tot ce le sta in putinta ca sa distruga tot ce inseamna Siguranta Nationala, atat in armata cat si in economie.

  • Sunt convins ca exista si din cei care saboteaza cu intentie securitatea nationala dar grosul este alcatuit dintr-o combinatie letala de prostie inspaimantatoare+orgolii nemasurate+lacomie nesfarsita.
   Majoritatea celor care darama edificiul numit „securitate nationala” sunt prea imbecili ca sa inteleaga efectele actiunilor lor.
   Asta nu-i face mai putin vrednici de plutonul de executie decat pe cei care saboteaza cu intentie doar ca pe multi dintre ei chiar ii flatezi cand ii banuiesti ca saboteaza cu intentie.

 17. Vestea buna e ca s-a schimbat legea achizitiilor publice. De acum inainte autoritatile trebuie sa foloseasca de regula sisteme de departajare bazate pe cel mai bun raport calitate-preţ, cel mai bun raport calitate-cost, costul cel mai scazut si pretul cel mai scazut.

  Autoritatile mai pot folosi si pretul cel mai mic dar numai pentru achizitii de produse de joasa complexitate, omogene, etc.

  http://www.revista-achizitii.ro/index.php/despre-oferta-cea-mai-avantajoasa-din-punct-de-vedere-economic-lumina-noilor-directive-europene

 18. Bre GMT-ule imi stricasi ziua … daca si treaba cu Rheinmetall / Boxer se duce pe copca inseamna ca astia din armata sunt chiar niste mari la..gii. E atat de putreda treaba inact ar trebui sesizat direct DNA-ul. In alta ordine de idei de ce nu trimiti tu articolul asta la baiatul ala de pe Hotnews care tot publica in ultimul timp articole cu achizitiile astora (Victor Cozmei, il gasesti usor pe Facebook)? Am vazut ca are apetit, citeste si Resboiu.ro, poate se mai autosesizeaza unii …

 19. Si-n caz de bumbaceala sa vezi atunci gloante-n spate la toti ofiterii superiori 😀

 20. …o spaguta, o tuiculita, mai niste benzina din parcul auto…
  De 30 de ani nu s-a schimbat nimic in MApN!
  Excelent articolul!

 21. GMT-
  Scris la nervi, nescris la nervi – îți dau dreptate – e corect și cam nepărtinitor 🙁

  La treaba cu sosirea F-16, au ratat o bună ocazie să arate idei mai luminate… după mulți ani de „înfrățire” cu yancheii, care-s deschiși unde pot fi.

  Ce să-ți zic de transparență și normalitate… la BIAS când am intrat să revăd 21, stând la coadă ca toată lumea de bun simț, tehnicul de pază la 21 a sărit ca ars să nu ating că-i secret… NO COMENT. Nici după ce i-am explicat cine sunt nu era tare sigur, se uita suspicios mai departe.

  În trecre pe la Cincu, normal că m-am abătut să văz jucărelele americane. M-am prezentat frumos la sergentul care asigura paza, i-am spus că vreau să văd jucăriile, fără să fotografiez detalii. M-a însoțit, am povestit 5 min și aia a fost tot – fără secretomanie inutilă.

  • am una mai tare…la parasutisti in curte era „parcata” o teava pregatita pentru amplasarea intr-un sens giratoriu prin oras(vorbim de o carcasa golita de continut) .fiind prin zona am vazut-o si am oprit masina sa ne uitam mai in detaliu.ne-am apropiat de gardul unitatii care avea o inaltime de 1m ,ne-am sprijinit de el si cascam ochii fara sa facem poze.bineinteles ca ne-am trezit brusc cu un soldat inarmat langa noi si unul ne urmarea atent din ghereta de la distanta.am plecat uimiti de acest protocol deoarece ruginitura nu era acoperita sau camuflata de nimic,zacea in razele soarelui in mijlocul curtii?

  • pai aici e o chestie ce duce la tradare. sa ma explic: e plin facebook-ul de prosti sau de vuvuzele postace care urla in gura mare ( cum s-a intamplat si pe aici) HARBURI, NENOROCIRE etc. Si ei sunt urmati de marea turma de necunoscatori care isi formeaza astfel o opinie eronata, loc numai bun pentru a insamanta idei periculoase.

   cu alte cuvinte, cei de la MAPN au pregatit terenul pentru manipularea in masa care are loc chiar acum.

   chiar asa prosti sa fie? ce mama naibii….

 22. O sa ai parte de multe ”simpatii” , dupa acest articol, dar daca ai reusit sa te faci inteles macar la cateva persoane, te poti declara multumit. Si ai fost bland, parerea mea, nu ai vrut sa scrii despre multe mizerii din sistem. Culmea e ca , chiar ofiterii superiori din MAPN ,sunt multumiti de dotare, si de strea generala a armatei. Nu sunt multumiti de propriile salarii( ale lor si ale nevestelor angajate civil in armata), si de viitoarele pensii. In rest se freaca menta la greu.
  Cand ii intrebi ce o sa faca cu doatrea asta, iti rapsund ca suntem in Nato si ca nu o sa ne atace nimeni. Si daca o sa ne atace rusii, oricum ne fac praf orice dotare am avea, si mai bine ramanem asa cum suntem. Parearea mea e ca fortele armate, in starea lor actuala, sunt doar o masa mare de asistati sociali de lux. Ori cu armata actuala, ori fara ea, suntem la fel de neajutorati. Mai bine ii injumatatesc(dau aproape toti civilii afara, si mare parte din pilosi) si cu economia facuta la buget prin scaderea fondului de salarii(cred ca reprezinta 70% din bugetul total) la jumatatea, pe cei ramasi ii doteaza corespunzator. Solutii sa oprim Hotia si Prostia , chiar nu stiu momentan.Mi-am pierdut complet increderea in functionarea statului de drept in Romania. Uneori chiar imi pare rau ca imi pierd tineretea aici(platesc impozite si sustin din asistati, sustin natalitatea, etc), si nu incerc sa am parte de o viata mai buna pe alte meleaguri.
  La mai multe articole de acest gen, George, si la inspiratie sa gasesti o solutie sa schimbi ceva.

 23. Un articol care reda in totalitate situatia actuala a armatei . Trimite acest articol la toate ziarele din mass-media , au aflat si oameni de rind metoda infractionala de avanasare in grad utilizata chiar de catre Oprea si ai lui ….

 24. Bine spus ca nu te duci cu asta in vacanta.Bun si ce ofera asta : Protectie stanag 2 cu kit ajungi la 3 pe anumite portiuni( da kiturile astea le fac cam toti prin Romania) 2,Motor si transmisii varza nefiabile.Cumparam,3.Turele tot de afara.4.Electronice bune cumparam.A dar sigur avem etichete cu fabricat in Romania sau si aici mergem pe sest cu made in UE.Pentru cei fan Saur 2 sugerez o tura de 1 luna in Afghanistan si vb. pe urma sau poate nu.

  • Saur 2 nu ar fi pentru Afganistan – pentru astea s-au cumparat Piranha…

   Transportoarele ca platforma sunt necesare in proportie de 90% pentru apararea teritoriului national, nu pentru fortele expeditionare care pleaca prin lume – nu selectezi in felul asta transportorul national. Care e misiunea – apararea teritoriului – ce trebuie sa aiba pe el in conditii de razbel probabil, etc.

   Mai departe, cand esti pe teritoriul national nu ar trebui sa ai de-a face cu IED – pe alea ar trebui sa le montam noi sa se impiedice rusii de ele… In concluzie blindajul inferior poate sa fie redus in favoarea unei mobilitati mai bune. Nu are niciun sens sa cumperi 400 de transportoare cu podeaua facuta sa reziste la IED – greutatea e un mare dezavantaj si pentru mobilitate, si pentru costurile de achizitie, si pentru cele de operare.

  • Motorul si transmisia de la SAUR 2 nefiabile?! De unde pana unde? SAUR 2 are un motor Cummins de 326 cp, cuplat la o cutie de viteza automata, cum sa nu fie fiabil?!
   Turele se fac si la noi, inclusiv Moreniul fabrica turele pentru mitraliera de calibru mic (partea mecanica si electromecanica) pt un partener francez si UMB mai face, etc. N-o construim noi toata, dar o parte din bani si slujbe raman in tara.
   Nici o tara din lume nu mai fabrica un produs atat de complex precum un TAB in proportie de 100%, toata lumea integreaza, ce-i rau in a avea un TAB realizat 50-60% in tara, cu mentenanta aici? Ce-i rau ca banii dati pe TABuri sa reintre partial in economia romaneasca?

   Si apropo de transportoare blindate. SAUR n-are ce cauta in A-stan (ce sa faci cu un TAB acolo??!), dar nu-mi aduc aminte ca Pirahna IIIC (6 vehicukle au fost duse acolo) sa fi facut minuni, de fapt n-a facut nimic, nefiind folosit deloc.

   • Asta cu Afganistanul am observat-o si eu cand se vorbeste de protectia viitorului transportor – exista tendinta gresita de a scrie specificatii ca sa se potriveasca cu ultimul conflict – insa nu trebuie sa ne dotam cu echipamente pentru conflicte gen Irak si Afganistan, ci pentru ce ne trebuie noua pentru apararea teritoriului.

    Scenariile de aparare a tarii sunt cele pe care desenezi produsele pe care le cumperi.

    Daca apare ceva neobisnuit si neasteptat, gen misiune in Somalia, te dotezi pentru treaba respectiva sub un UOR (Urgent Operational Requirement). Nu iti dotezi de la inceput armata ca sa se bata cu triburi somaleze dar uiti ca scenariul principal de lucru este cel cu rusii.

   • George pt numele lui Dumnezeu dc nu va duceti cu aryicolul asta la Presedentie direct la Johanis si la DNA, plus la presa? pana si Antena 3 si RomaniaTV l-at publica. Parerea mea.cred ca mai mult ca sigur si in parlament s-at gasi cativa senatori si deputati care sa ia in seama articolul asta si sa traga in semnal de alarma, interpelare ceva, sesizat comisia de aparare!

   • Eeeee.S a folosit piranha in afg dar pt vreo 2 3 luni.ca apoi si au dat seama ca nu pot sa schimbe nici uleiul ca nu au voie ca se pierde garantia.apoi le au folsit in posturi de observare.static doar.

 25. Păi, de ce ne punem aceste întrebări, când ştim cum este cu lojile masonice militare cu adunări la Cercul Militar Bucureşti – acolo unde militarul de rând nu va ajunge nici în postura de erou! – încălcându-se Constituţia şi legile Ţării, precum şi cu traficul de influenţă şi corupţia vecină cu trădarea?!
  Ar trebui să spunem „Ajunge!” şi să operăm cu Justiţia, aşa handicapată cum este şi aceasta!
  În Spania au manifestat în civil, acum câţiva ani, câteva SUTE DE MII de militari, în frunte cu generalii şi coloneii, protestând faţă de starea în care se aflau Forţele Armate şi militarii!

 26. Nenea George de ce nu faceti un articol cu salariile cadrelor de la noi cu cele ale altor state din est sa spunem si a penziilor o comparatie si cati generali avem noi si cati au ei e strigator la cer,tot pe sistemul clientelar si nepotisme peste tot si in aparatul de stat.

  • Am scris in articol ca inca am avut retineri in a scrie tot… Situatia este inca si mai rea.
   Daca in unitatiile militare din/de pe langa marile orase sau orase mai stam cum mai stam – la nivel de personal – in rest situatia este dezastruoasa!!! In unitatiile mai mici, izolate, nu avem nici jumatate din efectivul pe timp de pace pt soldati si subofiteri tineri. Practic unitatiile alea nu sunt capabile de nimic.
   De ce ar veni un tanar de 18 sa-si faca o cariera in armata cand la max 30 de ani este lasat pe drumuri, fara nici un ajutor, fara casa, etc?
   Statele majore sunt full house de ofiteri si subofiteri, dar armata – aia reala care nu se vede la parada si la TV – este vai mama ei, precum un caine caruia i se vad coastele.
   Situatia se cunoaste, dar in loc sa se aloce mai multi bani pentru soldati si subofiteri/tineri ofiteri avem peste 1000-1200 de colonei!!!!
   Curios a-si fi sa stiu cati generali de 3 si 4 stele avem (activi +rezerva), foarte curios a-si fi.

   • Ce dileme existențiale ai bre vere, adică cum câți, prea mulți… Simplu!

   • UITE cred ca stii despre asta, cred ca sunt undeva pe la 70-80 doar cu 4 stele. Vreau sa mentionez asta „In May 2016, there were 39 four-star US generals and admirals.”
    ANDREESCU, Anghel, de la 31 ian.2006, avansat de Tr.Băsescu
    ANGHELESCU, Gheorghe, de la 20 dec.2006, avansat de Tr.Băsescu
    APOSTOL, Vasile, de la 28 dec.2005, avansat de Tr.Băsescu
    ARDELEAN, Virgil, de la 1 mart.2004, avansat de Ion Iliescu
    ARON, Mihai, de la 30 dec.1989, avansat de Ion Iliescu
    ARSENIE, Valentin, de la 1 dec.2004, avansat de Ion Iliescu
    ATANASIU, Traian, de la 29 oct.2008, avansat de Tr.Băsescu
    ATANASIU, Vasile, de la 27 dec.1947, avansat de regele Mihai
    BÂRLOIU, Viorel, de la 1 dec.2004, avansat de Ion Iliescu
    BĂDĂLAN, Eugen, de la 25 oct.2004, avansat de Ion Iliescu
    BĂRBUNEANU, Petre, de la 8 iun.1945, avansat de regele Mihai
    BERECHET, Nicolae, de la 1 mart.2004, avansat de Ion Iliescu
    BODNĂRAŞ, Emil, de la 2 oct.1951, avansat de Gh.Gheorghiu-Dej
    BUCŞE, Gheorghe, de la 30 nov.2001, avansat de Ion Iliescu
    CÂNDEA, Vasile, de la 1 dec.2004, avansat de Ion Iliescu
    CATRINA, Gheorghe, de la 12 mart.2007, avansat de Tr.Băsescu
    CHELARU, Mircea, de la 29 oct.2008, avansat de Tr.Băsescu
    CHIRIAC, Dan, de la 18 nov.2005, avansat de Tr.Băsescu
    CIOFLINĂ, Dumitru, de la 25 oct.2000, avansat de Ion Iliescu
    COSTACHE, Tiberiu, de la 31 iul.2004, avansat de Ion Iliescu
    DĂMĂCEANU, Dumitru, de la 19 aug.1974, avansat de Nicolae Ceauşescu
    DĂNESCU, George-Ioan, de la 16 mai 2002, avansat de Ion Iliescu
    DEGERATU, Constantin, de la 25 oct.2000, avansat de Emil Constantinescu
    DRAGNEA, Marin, de la 30 nov.2000, avansat de Emil Constantinescu
    DUMITRESCU, Emil (Cico) de la 8 iun.1995, avansat de Ion Iliescu
    GÂRBEA, Titus, de la 22 sept.1998, avansat de Emil Constantinescu
    GHEORGHE, Constantin, de la 1 dec.2008, avansat de Tr.Băsescu
    GHIŢAŞ, Ioan-Gavril, de la 1 nov.2004, avansat de Ion Iliescu
    GOIA, Niculae, de la 18 nov.2005, avansat de Tr.Băsescu
    GRIGORAŞ, Gheorghe, de la 29 oct.2008, avansat de Tr.Băsescu
    HALIC, Teodor, de la 19 oct. 2009, avansat de Tr.Băsescu
    ILIESCU, Dumitru, de la 25 oct.2004, avansat de Ion Iliescu
    ILIESCU, Mihai, de la 29 oct.2008, avansat de Tr.Băsescu
    ILINA, Decebal, de la 1 dec.2000, avansat de Emil Constantinescu
    IONEL, Vasile, de la 21 oct.1994, avansat de Ion Iliescu
    IONIŢĂ, Ion, de la 6 mai 1971, avansat de Nicolae Ceauşescu
    LASCĂR, Mihail, de la 22 aug.1947, avansat de regele Mihai
    MAGDALENA, Ion, de la 22 oct.2009, avansat de Tr.Băsescu
    MARIN, Gheorghe, de la 3 nov.2006, avansat de Tr.Băsescu
    MEDAR, Sergiu, de la 32 dec.2005, avansat de Tr.Băsescu
    MIHAIL, Gheorghe, de la 11 oct.1944, avansat de regele Mihai
    MILEA, Vasile, de la 28 dec.1989, avansat de Ion Iliescu
    MILITARU, Nicolae, de la 28 dec.1989, avansat de Ion Iliescu
    MOCANU, Mircea, de la 22 oct.2009, avansat de Tr.Băsescu
    MUREŞAN, Mircea, de la 25 oct.2000, avansat de Emil Constantinescu
    OPREA, Gabriel, de la 22 oct.2009, avansat de Tr.Băsescu
    OPRIȘ Marcel, de la 29 nov.2011, avansat de Tr.Băsescu
    OPRIȘOR Ion, de la 29 nov.2011, avansat de Tr.Băsescu
    ORZEAŢĂ, Mihail, de la 18 nov.2008, avansat de Tr.Băsescu
    PAHONȚU, Lucian, de la 29 nov.2011, avansat de Tr.Băsescu
    PĂŞTINICĂ, Nicolae, de la 1 oct.2003, avansat de Ion Iliescu
    PENCIUC, Dumitru, de la 9 mai 2003, avansat de Ion Iliescu
    POPESCU, Ion (Gioni), de la 26 mart.2004, avansat de Ion Iliescu
    PREDOIU, Silviu, de la 7 febr.2011, avansat de Tr.Băsescu
    RACOVIŢĂ, Mihail, de la 1 apr.1946, avansat de regele Mihai
    ROTARU, Constantin, de la 7 febr.2005, avansat de Tr.Băsescu
    ROTARU, Gheorghe, de la 2 oct.2005, avansat de Tr.Băsescu
    RUDENCU, Corneliu, de la 31 mart.2004, avansat de Ion Iliescu
    RUS, Iosif, de la 1 dec.2004, avansat de Ion Iliescu
    SILION, Costică, de la 1 dec.2008, avansat de Tr.Băsescu
    SPIROIU, Nicolae, de la 30 nov.2000, avansat de Emil Constantinescu
    STĂNCULESCU, Victor-Atanase, de la 13 mai 1991, avansat de Ion Iliescu
    ŞCHIOPU, Nicolae, de la 2 sept.2002, avansat de Ion Iliescu
    TĂNASE, Tudor, de la 7 dec.2005, avansat de Tr.Băsescu
    TECLU, Iacob, din 1958, avansat de Gheorghe Gheorghiu-Dej
    TUTOVEANU, Ion, din 1965, avansat de Nicolae Ceauşescu
    VASILIU-RĂŞCANU, C-tin, de la 24 ian.1948, avansat de Gheorghiu-Dej
    ZAMFIR, Dumitru, de la 27 iun.2008, avansat de Tr.Băsescu

 27. Off topic :Ca urmare a sesizarilor si solicitarilor de informatii venite din partea jurnalistilor privitoare la indeplinirea conditiilor legale pentru inaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigada a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul apararii nationale a dispus constituirea, la nivelul M.Ap.N., a unei comisii care sa analizeze aspectele semnalate”, afirma sursa citata.

  • Problema e ca foarte multi au ajuns generali ca asta prin pile fara sa faca nimic. Pana si Floarea Serban e general. Asta e sistemul. Astia papa grosul banilor din armata fara sa aiba nici un merit. Niste hoti impostori. E pacat ca treaba asta va continua mult timp de acum incolo.
   Romania e plina de farmacii, case de pariuri si generali.

 28. Coruptia in Romania este strans legata de identitatea tarii. La fel ca si masoneria. Daca vrei sa ocupi o functie de conducere trebuie sa faci parte din aceasta organizatie. Daca esti nascut intr-o familie atat de privilegiata, ai doctoratul si functia asigurata indiferent cat de dobitoc si pe langa subiect ai fii. Masoneria nu mai este ce pretinde sa fie. A ajuns, cel putin in romania, sa fie definitia coruptiei. Cosa nostra la un nivel mult mai inalt. De aceea fiecare regim totalitar ii interzice si ii persecuta.

 29. Daca scoatem din textul excelent al dlui George amanuntele care ii tradeaza contemporaneitatea, ar putea fi luat – foarte usor – drept unul scris acum 80-100-120 de ani. Nu s-a schimbat nimic in esenta.
  Cei care se consuma emotional din cauza asta pana la urma ajung la o concluzie dureroasa dar cred eu exacta: asa a fost, este si va fi acest neam.* Coruptii simt lucrul asta instinctiv si nu i se opun, dimpotriva.
  Tot zbuciumul sufletesc, efortul intelectual si alte lucruri pe care le fac cei care vor sa schimbe ceva nu vor servi decat drept marturii ale imuabilitatii tarelor acestui neam pentru ochii cititorului din viitor. Asa cum si scrierile din trecut o fac, fara sa fi reusit sa schimbe ceva.
  Concluzia cumva optimista ar fi: avem bube in cap dar supravietuim noi cumva. Asta clar nu ii va multumi totusi pe cei care nu vor sa supravietuim cu bube in cap.

  *exceptii (dar de scurta durata dpmdvdr) pot aparea in perioadele in care este condus cu mana de fier, nepermitandu-i-se sa-si exprime liber natura, fiind constrans sa actioneze altfel; dar dupa o vreme si acest sistem de constrangere e corupt si esueaza, poate chiar mai dureros

 30. Felicitari George GMT. Un articol alcatuit numai din adevaruri. Pentru ca ati facut recurs la istorie reamintesc citeva fapte:
  1) In 1916 cind a venit misiunea militara franceza condusa de gen. Henri Mathias Berthelot, dupa ce acesta a inspectat unitatile militare si Marele Cartier General al Armatei Romane concluzia lui a fost: „dragii mei sunteti admirabili de dezorganizati”;
  2) Maiorul Ion Antonescu (viitorul maresal) seful biroului de operatii din Marele Cartier General a schimbat de la comanda aproape toti ofiterii care au dat dovada de incompetenta, cu aceasta ocazie alegindu-se cu porecla de „ciinele rosu”;
  3) In al doilea razboi mondial:
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/soldatul-roman/

  Când au fost întrebaţi mai mulţi ofiteri germani – care erau cei mai buni soldaţi din cadrul Axei neaparţinând Germaniei: finlandezii, croaţii sau ungurii – generalul Hans Speidel – fost general al Wehrmachtului şi ulterior Şeful Statului Major NATO a răspuns:
  “Nici unii. Românii. Daţi-le nişte ofiţeri de treabă şi sunt cei mai buni soldaţi pe care îi puteţi avea”.
  Concluzia: adica ofiteri competenti, adevarati comandanti si nu vinatori de „Mihai Viteazul” care pe urma se ascundeau prin comandamente si in linia intii erau numai rezervisti.
  Deci ce imi ramine mie ca rezervist de facut in caz de razboi:
  1) Ma incadrez in Armata Romana si voi comandat de un incompetent cu un AKM in cel mai bun caz decalibrat, cu un echipament vechi si prost, mort de foame si servicii medicale execrabile,deci am toate sansele sa crap foarte repede;
  2) Sau dezertez si ma incadrez voluntar intr-o adevarata armata „N.A.T.O.”(americana, britanica, franceza, germana, etc.) si atunci stiu pentru ce lupt si ca am sanse sa scap.

  • Ordinul MIhai Voteazaul se dobandea de cele mai multe ori post mortem .

  • Von Runsted dadea „vina” pe maresalul Antonescu, cu observatia ca ofiterii unguri sau croati (nobili, deh) aveau tendinta sa nu accepte ordinele ofiterilor germani pe criterii de onoare – exceptia fiind ofiterii romani, datorita „spiritului martial al maresalului Antonescu, care permease pana la rangul ofiterilor inferiori.”

 31. Ministrul economiei se lauda ca transportorul va fi intr-o oarecare masura produs in tara. Acum vine MApN si anuleaza totul?
  Ceilalti din guvern cu putere de decizie in treaba asta, ministrul economiei, prim-ministrul Dacian Ciolos nu mai zic nimic?

 32. Fratilor,au trecut 2 ani jumate’ de cand Rusia a anexat Crimeea si si-a inceput agresiunea asupra Ucrainei,2 ani jumate! Ce au facut lighioanele astea in cele 30 de luni ?

  -au modernizat macar amaratul ala de HAWK ? NU
  -au pornit macar un program serios TBT 8X8 care oricum va dura 2-3 ani pana ce primele vehicule intra in dotare ? NU
  -au pornit modernizarea fregatelor care oricum va dura 2-3 ani ? NU
  -au achizitionat a-2-a escadrila de F16 pt care oricum tre’ sa asteptam 3-4 ani pana la livrarea primelor aparate ?
  -SAM mediu macr ? NU

  Si astea trebuiau facute in 2015-2016 pt a avea un orizont decent in 2020…..Dar ei nu misca,nu le pasa,canalii si gunoaie

 33. Suntem ” infiltrați ” de trădători pana in măduva oaselor …. si nu doar în armată , servicii si politica ! Asta este concluzia logica si singura ! Politicienii români sunt chiar foarte buni când vine vorba de conturile lor , tind sa cred ca cei mai buni , cel puțin din Europa , dar când vine vorba de tara asta , niet ! Oricum , le plac limbile străine la dragii noștri conducători ! Nu doar rusă ? Drept dovada , NATO si UE nu se implică deloc , desi suntem vai de capul nostru și teoretic , chiar ei au foarte mult de pierdut din asta ! Sunt extrem de dezamăgit si scârbit de situația din tara asta …. Cred ca acesta este si scopul pana la urma , sa – ti părăsești tara , mai ales dacă ești capabil ! Va salut !

 34. In caz de ceva, cei cu foarte multi bani din tara asta or sa plece cu primele avioane, chartere sau avioane private… asa ca nu isi fac nici o grija de ce o sa se intample in tara asta in caz de ceva… cei iesiti cu pensii grase, iar nu isi fac griji in caz de ceva..sunt batrani, nu mai ajung pe front… cei care sunt inca in functii, daca nu nu ajuta nimeni din NATO, or sa prezinte solutia capitularii, cu speranta ca vor ramane in noile structuri agreate dupa sfarsitul ostilitatilor in termenii invingatorului… cei mai loviti or sa fie cei din unitatatile aflate in contact direct cu inamicul..populatia din zonele de conflict…chiar si timp de cateva zile daca nu ar tine mai mult ostilitatile… Ieri auzeam la TV ca vin soldati ( unitati mecanizate) americane si ofiteri din germania..pt brigada multinationala, este ceva real in stirea asta ?

 35. Greu articol.felicitări pentru curaj.mulți stiam mai mulți bănuiam situația din armată.e de ajuns sa vezi în jurul nostru ce se intampla.ce noutăți apar ce dotări au altii.ne comparăm cu polonia..ce programe au ei..ce sa zic?pestele se impute de la cap..generali de carton care sa ne conducă.vorbim de rezistență impotriva barbosilor.ăstia vor capitula primii.vai de noi..o tara fara conducători buni si patrioti e o barat.

 36. Suntem ” poarta ” de intrare a Eurasiei . Avem o poziție strategică excelenta , între heartland si rimland , între Europa și Asia , suntem granita de sud – est a NATO și UE , principalele blocuri militaro – economice din lume ! De aceea , de 2000 de ani , suntem ” hărțuiți ” , dar niciodată cuceriți ! Asta spune multe despre tăria caracterului poporului român și totuși , am cam obosit …. Nu degeaba în ultima vreme , Ambasada Rusă , rușii ne indeamna la dialog si nu degeaba binomul SRI & DNA a început curatenia de primavara , la imboldul american . Eu sunt relativ optimist , dar e un proces de durată ! Si americanii s – au convins de mult de faptul că Rusia aici va ataca in cazul unui conflict pt ieșirea strategică la ” marile calde ” , tarile baltice fiind o diversiune din partea ambelor parti , comandamentul si trupele NATO de acolo , ținând sub control de fapt , Germania revizionista . Nu ” întâmplător ” , flota si forțele ruse din Crimeea si Marea Neagra s – au reorganizat masiv si nu ” întâmplător ” Crimeea a fost luată ” înapoi ” . Rușii își pregătesc viitoarele mutari , a spus – o Dughin pe fata in ” Geopolitica ” , o carte foarte interesanta , care te ” ajuta ” sa intelegi multe din ceea ce se întâmplă în ziua de azi , în special România , care are ” onoarea ” de a ocupa un capitol întreg în lucrarea geopoliticianului si mai nou a expertului pe politica externa si relații internaționale a lui Putin ! Dar americanii nu stau cu mâinile în sân . Acum , chiar ca suntem intre ciocan si nicovala . Problema este ca desi am ales NATO și poporul român are disensiunile lui istorice cu cel rus , suntem încă supuși unei mari ” interferente ” de la est . Si problema e ca nici Vestul nu ne oferă mare lucru , nu pt ca nu ar vrea ci pt ca noi nu cerem ! Când se va elimina influenta ruseasca din Romania , poate va începe reconstrucția . Spun poate deoarece românii oricât ar fi de înzestrați ca si oameni si chiar sunt , când e vorba de colectiv si mai ales de conducători , e jale ….

 37. Hai ca il cauta pe Oprea la stele, daca se extind verificarile la tot corpul e jale in ofiterimea superioara, poate e o sansa pentru tineri, mai scapam de dinozauri.

 38. Pentru cine mai are dubii in legatura cu starea de fapt din comandamente, poftim marturie la prima mana de la o persoana avizata.
  http://haribm.blogspot.ro/2012/01/cat-mai-costa-o-stea-de-general-in.html
  Si desigur se pot verifica si celelalte afirmatii din articol… Bravo autorului pentru munca, felicitari noua pentru ca de mult am vazut prin perdeaua de fum adevarata stare de lucruri…. si vai de biata tara. Dar e vina noastra. Cand oamenii cinstiti tac si isi vad doar de problemele lor marunte e momentul cand canaliile se catara in frunte.

  • 10.000 Euro prima stea, asta era in 2012 acum cred ca a mai crescut pretul, si cu fiecare stea in plus banuiesc ca, creste pretul, a 3-a si mai ales a 4-a nici nu vreau sa ma gandesc cat costa.

   Asta apropo de debandada din comanda armatei ukrainene, oare la noi ce haos o sa fie in primele zile de blitzkrieg sovietic ?

   DNA-ul nu are nici o autoritatea asupra sistemului militar ?

 39. Domnilor, din pacate criteriul pretului cel mai mic loveste in absolut toate domeniile..Acum ceva timp, v-am povestit intr-o postare cum , in stabilirea eligibilitatii proiectelor europene sta pretul cel mai mic si bineinteles un caiet de sarcini facut pentru cine trebuie..

 40. Eu unu stiu ce fac in caz de razbel. Dupa ce pun pe nefasta si copii la adapost , ecsact jigodiile astea le vanez, probabil tre sa fac o lista ceva. Uita ai dracu cum ne-a prins 1916 sau ’40.O durere mare de pl e in Romania, peste tot.

 41. Probabil solutia finala, desi dura, dar realista…..este dizolvarea armatei si refacerea ei pe baze solide si oneste. Adica pa pa generali de birou ocupati numai de spagi. Si nu in ultimul rand, lipirea obligatoria a industriei de aparare de MAPN.

  Am crezut ca tehnocratii lui Iohannis, cu prim ministrul Ciolos in frunte, vor avea intentia sa schimbe ceva in industria de aparare, mai ales tinand cont de intentiile asumate si ca au gonit-o pe Floarea de al ROMARM. Se pare ca eu fost doar iluzii……totul ca inainte.

  La timpuri noi, tot noi! 🙁

  • Falș! Unu – nu poți dizolva Armata! Doi – e o pistă falsă. Trei – nu pot tehnocrații face nimic pentru că… Patru – Armata e stat în stat, dacă nu ai sesizat atât măcar… ai ars-o degeaba pe aici anii aceștia. Cinci – Armata nu „vrea” să se restructureze, acționând ca birocrația, al cărei scop final devine să se auto-perpetueze. (retoric) Vrei să știi de ce afirm acestea?

   • Nu ar fi o problema atat de grava ca tinde sa se perpetueze. Problema grava este ca se autogenereaza si se extinde.
    Dupa ce ca majoritatea cheltuielilor militare se duce pe salarii, constatam ca grosul salariilor se duce la esaloanele superioare si tot felul de structuri supraincarcate cu personal inutil.

   • Pentru ca ai vazut din interior de la nivel mediu -superior si ai furat-o piste ochi ? 🙂

    • Afirmativ.
     Nu e loc pt idioți și anume oameni cu idei.

     • @Flogger,

      Eu cand m-am referit la a dizolvat armata, nu am intentionat sa spun ca taiem si gata. Tratament precum la cancer:

      -Operatie, chimioterapie si iarasi operatie….daca mai este cazul. Doar asa poti sa scapi de generalii aia cu multe stele si amante. Serviciile(ale armatei impreuna cu celelalte, daca este cazul) pot face treaba asta din timp. Iar la momentul implementarii deciziei sa ramana pe dinafara doar cine trebuie. Un soc atat de bine masurat si cantarit, precum pregatirea unui atac de inceput de razboi din parte unui agresor. Sa ii retragi in rezerva nu cred ca e cazul, sistemul da inainte si fara ei. Se schimba doar o rotita din angrenaj, se inlocuiste cu alta si mai avida.

      Prefer solutia drastica dar macar putem sa avem o sansa, cat de mica. Altfel Ucraina 2 scrie pe noi. Si ghici ce? In caz de bubuiala, nu burtosii aia mor si nici nu-i trage nimeni la raspundere. Nici pe ei nici pe politicienii corupti si hoti de ne-au adus in starea asta. Noi si copiii nostri o sa ne dam obstescul sfarsit pe pamanturile patriei! Nu ca ce am gandi noi ar conta pentru ei….

      • PS Armata stat in stat….si in Turcia a fost…pana la un momentdat!

      • Am înțeles, Cezar. Doar că, așa cum cancerul prost tratat rezultă în decesul subiectului, „operația” sugerată de matale – de curațare cu clor – poate rezulta cel mult în ruperea spiritului de corp pentru că cei eliminați vor fi cei incomozi și nu cei vizați de „tratament”. Sistemu se va auto-apăra cu ferocitate și astfel victimele vor fi ofițerii buni, mai degrabă, cel puțin în primul timp…
       Acum înțelegi perspectiva mea?

      • Sa dizolvi armata… acum cand te privesc ochii albastrui si galesi din est?

   • Statul roman este in general un nucleu birocratic foarte dur iar armata este o nuca si mai greu de spart aflata in interiorul statului.

    E ca si cum tu vrei sa spargi o nuca de cocos cu un ciocanel si dupa ce te chinui o gramada si reusesti gasesti inauntru o bila de rulment.

    Am mai scris zilele trecute, din bugetul apararii se cheltuiesc cam 60% pe solde+salarii personal civil+pensii militare (vezi bugetul MApN de pe situl lor). Noi practic avem 40% din 1,7% din PIB ca sa mentinem functional tot ce exista acum (combustibil, piese de schimb), sa cumparam munitie, sa facem aplicatii, sa hranim soldatii si sa intretinem cu chiu cu vai bazele.

    Toate aceste jenante cereri de oferte si vrajeli ca ar vrea o dotare sunt exact asta, VRAJELI. Oamenii nu vor nicio problema in plus daca le merge FOARTE BINE asa.

    Ca si la justitie (vezi articolul de azi in care ministrul justitiei spune ca exista cel putin 60 de fosti magistrati care au pensie cel putin 1 miliard de lei vechi pe luna) problema este ca oamenii astia au tratat serviciul in slujba tarii ca pe o mosie personala, iar legile pe care si le-au dat sunt aproape imposibil de revocat. Pentru ca dau statul in judecata si-si castiga banii inapoi cu dobanda.

    Ca sa punem lucrurile in perspectiva, daca in loc de 60% din buget care merge pe salarii+restul, s-ar cheltui doar 40% (oricum enorm!!!), diferenta eliberata anual pentru investitii ar fi de 11×0,2=2.2 mld lei, adica 500 de milioane de euro, adica 550 milioane de dolari.

    Adica:
    1) lejer inca 20 de F16 cum am luat acum ca sa avem 2 escadrile de 16 aparate cumparate intr-un singur an
    sau
    2) O dotare la nivel NATO pentru 20 000 de infanteristi (adica arme individuale moderne cu optica de ochire + mitraliere noi + lansatoare portabile AT si AA moderne, etc)
    sau
    3) 3 fregate usoare gen Formidable intr-un program de 3 ani
    sau
    4) intr-un program de 4-5 ani imbunatatirea sistemului de aparare antiaeriana la un nivel de infinit fata de ce (nu) avem acum
    sau
    5) 48-60 de elicoptere de atac echipate complet intr-un program pe 5 ani.

    • Coruptia din MAPN este mai greu de demascat datorita capacitatii acesteia de a bloca interceptarile, filajele si desconspirarile, generate de serviciul de contraspionaj al acesteia. Daca baietii cu ochii albastri apara burtimea, nu e de mirare de ce nu se sparge buba nici cand puroiul este vizibil de pe marte.

     Inteligenta si stiinta pusa la dispozitia raului creaza monstri!

     • Eu cred ca (in primul rand) „coruptia” din mapn este data de numarul imens de personal de conducere si de civili angajati fara prea mult sens. Un ofiter de nivel mediu castiga (din declaratiile de avere) in jur de 1000 de euro net, iar un colonel sau similar cam 1500. „Coruptia” vine din faptul ca un numar imens dintre conducatori nu fac nimic concret pentru banii astia si se poarta ca niste muzeografi care-si paseaza din generatie in generatie obiecte din ce in ce mai inutile fara sa considere ca au o obligatie in plus decat sa mai dea cate o vopsea pe ele din an in paste …

      Eu cred ca vremea tunurilor s-a cam dus, acum multi sunt spagari de mic litraj care sunt fericiti cu 2 salarii lunare (ei + nevasta, copilul, etc) foarte bune pentru Romania de azi si cu mici avantaje, gen masina, combustibil, soldati care sa le faca treburi pe la vile, etc. Si pe la 50 si ceva de ani o pensie din care sa poata trai fara griji.

      Cam aici am ajuns …

 42. Si intrebarea este de ce permite NATO existenta puroiului in flancul sau ? hai ca noi n-avem ce face din cauza securistilor, dar nici NATO nu poate sa dea cu pumnul in masa si sa faca ordine in MApN-ul romanesc ?

  Inseamna ca-i doare in pilula de noi si flancul lor de fapt incepe de pe la unguri incolo, noi suntem teritoriu gri.

  O sectie militara in DNA ar merge de minune.

  • Nu cred ca merge o sectie militara in DNA. Sectie militara este si la Parchetul General si ai vazut ce eficienta a fost in dosarul revolutiei.
   Lasat DNA sa se ocupe si de coruptia din armata.

  • Tin sa te informezi ca exista in realitate o Sectie anticoruptie si antifrauda in MAPN, dar nu stiu ce face…..nu rezolva nici un caz, poate doar afla ce sofer mai pleaca cu 5-10 litri de motorina acasa.

 43. Problema nu este ca avem generali corupti si incompetenti. Am mai comentat despre acestia. Chestiunea arzatoare este ca sunt legati de puterea politica ca margelele pe ata. De acolo pleaca totul…. ceea ce miroase a inalta tradare.
  Articolul este bun dar mai trebuie si altele!

 44. uitati cat de greu se sparge alt buboi purulent,TVR.
  la mapn o sa fie de n ori mai greu mai ales ca ai si un perchet militar lipsit de continut.

 45. Soldati buni, ofiteri lenesi. Armata romana e plina de rude, de fii si fiice, nepoate si tot asa.

 46. Burtosii astia primesc salariul in ruble?! intreb si io…

 47. „Niciodata inconstientii si tradatorii, orbii si imbecilii, n-au fost atat de stapani pe fraiele tarii”

  Mircea Eliade

 48. In caz de razboi armata romana va avea nevoie nu doar de munitie si arme, dar si de combustibili, mancare, medicamente si multe spitale de campanie (folosite nu doar la razboi ci si in caz de cutremure, inundatii, epidemii). Nu cred ca sistemul medical romanesc si agricultura romaneasca vor putea face fata unui razboi.

  • Armata puternica mentina pacea,sau altfel spus ala de vrea sa te atace se gandeste de multe ori inainte sa o faca.

   • Corect, dar daca se intampla? Nu cred ca Romania o sa aiba parte numai de pace de acum incolo.

    • Daca se intampla si n-avem armata puternica care sa-i tina in sah pe invadatori lantul logistic intra in colaps.Daca reusim sa-i tinem departe de inima tarii,mancare si combustibil se mai poate asigura.Dar cum nu avem aviatie puternica si nici aparare anti-aeriana stratificata si bine dotata primele puncte atacate or sa fie rafinariile (alea doua pe care le mai avem Ploiesti si Navodari caci aia de la Pitesti nu a fost rentabila pentru austiecii de la OMV) si depozitele de carburanti .

 49. Dupa ce nascatoarele sau fatatoarele s au pus pe treaba ,ma intreb in cat timp vor fugi din tara burosii cu penzie babana in Argentina ,inainte sa fim colonizati sau dupa O femeie din Iran a nascut, marti, la Spitalul din Radauti, un baietel pe nume Mattia, acesta fiind primul copil refugiat nascut in Romania dintr-o familie de persoane transferate din Grecia in cadrul programului de relocare intra UE, anunta Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI). Sigur se va numi Mohamed ,alah cu noi.

  • Nu te speria! Romania nu va fi colonizata de musulmani. Avem noi alte griji. Milioane de romani sunt la munca in strainatate iar unii isi schimba cetatenia si isi iuau si familiile cu ei.

 50. Ce peisaj dezolant domnule George…. Rheinmetal? Chiar au refuzat o colaborare uriasa cu Rheinmetal? Nu-i puteai ataca cand au refuzat Moreni, chiar daca stiai ca mananca materie maronie, fiindca aveau macar argumente (slabe). Dar acum…. Rhenimetal? Pai, mai buni decat astia nu poti gasi, they are the best at what they do ar zice englezul.
  IRIS-T? Siret folosea racheta IRIS-T? Adica iar the best pe care o puteai avea, nici nu ma gandeam ca ne-ar fi oferit cineva asa ceva….. Si o puteai folosi si pe aparate de zbor, este cea mai tinerica curca din curte….
  Asta e incredibil. E chiar greu de crezut, un roman poti scrie despre asta…
  Doua intrebari domnul George:
  1) De ce? De ce fac asta? Nu pot crede toti astia ca ar scapa de razboi…toti pana la ultimul. De ce nu fac sa ia comisioane de la industria pe care ar dezvolta-o? De ce cred ca a distruge e mai profitabil, e absolut la mintea cocosului ca nu poti lua spaga daca nu ai de la cine…..
  2) De ce nu candidati la ceva? De ce nu va organizati? Someone in here? Sunt oameni buni aici, oameni pasionati, inclusiv unii cu care nu sunt de acord tot timpul, dar totusi…. Ati avea votul meu si a altor 4 cunoscuti de-ai mei. Eu sunt prea tanar sa fiu credibil pe vreo functie, dar voi nu. Lumea va stie, aveti energie…. v-ati expune ideile la oricine va asculta, nu conteaza ca e Antena sau B1 sau ultima amarata de gazeta, tot ar sti mai multi….

  • 1. De ce fac asta?

   Pentru ca este „foame de bani”, de influenta si de stele.

   2. De ce nu candidati la ceva?
   Dumneata sti ca pentru a ajunge in parlament este nevoie mai intai de un partid. Iar partidul trebuie sa aiba si cativa bogatasi pentru a finanta „miscarea”. Pe langa cei cu bani se vor infiltra sabotori, profitori, agenti si totul se va transforma intr-un fel de UNPR.

   • 1) Foamea o inteleg….da faci multi bani daca ai industria ta. Macar ca iei spaga. Nu ai ce bani face altfel. Mintea. Cocosului.
    2) Sa inteleg ca nimeni de aici nu ar dona nimic? Nimic, nimic? Macar de un ONG, o miscare ampla pe vreun mediu de socializare. Bani ai nevoie pana afla lumea de tine, dupa aia devine mult mai usor. Macar de-un loc in Parlament, Europarlament, vreo blestemata de primarie… Nu e deloc imposibil.

    • Noi nu mai avem industrie. A ajuns la fier vechi. Industria de armament abia mai traieste. De aceea au plecat romanii cu milioanele in strainatate, ca nu mai sunt fabricile si uzinele de altadata. Pe de alta parte, generalii si coloneii si amiralii au pensii si salarii de mii de lei.

  • ,,2) De ce nu candidati la ceva?”

   Ce sa faca ? :))))), ai vazut cat costa functia ministru … 5 milioane de euro + alte cheltuieli. Gradul de General ai vazut cat costa ?

   De unde bani de catindaturi ? poate daca il prostiti pe Soros cumva sa marce banu.

   • Sa inteleg ca Soros si-a platit functiile si influenta. Eu nu zic sa castigi, eu zic sa faceti valuri. Ca daca porniti din start cu n-avem bani, nu putem… ce dracu drept avem sa ne plangem cand nu suntem dispusi sa dam nimic? Sa facem nici un sacrificiu? Cu ce suntem mai buni decat aia pe care vrem sa ii inlocuim, care sunt multumiti de situatia actuala?….

    • Nu faci decat sa intri intr-un joc in care EI au arbitrii, succes.

     Ceva se poate face, dar dupa regulile noastre, o miscare de rezistenta mai ,,altfel”, e mult de discutat si nu e cazul aici la vedere, aia DA, se poate face cu investitii minime, vointa si mai ales … sacrificiu.

     Doar atunci le bagam mintile in cap, nu cu votul si vorba buna.

     • Rezistentele de genul ala nu se termina niciodata bine man. Scapi de dracu si dai de tac-su de obicei. Nu aici, nu acum cu federatia (nu de fotbal) care ne sufla in ceafa….

  • De ce?! Incompetenta, la unii, inalta tradare la altii, sunt singurele raspunsuri care imi vin in minte. Si numai, au fost si alte ocazii „ratate”. Cand am cumparat racheta aer-aer Python III, evreii ne-au oferit si Python V realizata in tara prin transfer de tehnologie. Noi am refuzat si am cumparat de la francezi Matra Magic R550, o racheta deja vechiuta la aceea ora…

   • Cand se refuza ocazii una dupa alta nu mai poti vorbi de incompetenta. Incep sa-ti dau dreptate ca undeva pe la nivel mediu atat la nivelul armatei cat si la cel politic este un nucleu infipt pe directia asta. Alungate ocaziile favorabile revigorarii industriei de aparare si reorganizarii armatei. Am aceeasi parere ca si cei ce spun ca functiile civile au o pondere prea mare in organigrama armatei plus stelele prea numeroase pentru o armata redusa la cca 1/3 fata de cea ante 1989.

    • Eu de multe ori am avut impresia ca din 1989 incoace cineva a afost bine infiltrat in varful armatei ca sa o distruga pe cat posibil. Cine are acest interes?

     -Rusii cu siguranta! Probabil nu doar generalul Militaru a fost omul cel mai important al rusilor in fruntea armatei. Cred ca altii, mai mici si mai importanti dpdv decizional, dau raportul catre Moscova. altfel nu se explica de ce aceste multe strategii antinationale si anti armata, chiar din partea acesteia!

    • Adevărat, curat murdar!

 51. Pao mi se pare ca nici Boxeru nu merge cu 120 pe ora

 52. Politicienii si generalii l-ar inchide intr-un cavou si ar arunca in cel mai adanc hau cheia pe George sau oricine altcineva ar incerca sa schimbe de unul singur acest sistem. Doar un mecanism gen DNA ar putea schimba ceva… dar intr-un sistem militar asa ceva nu este posibik.
  Schimbarea nu poate veni decat din interior dar nu va veni vreodata atat ti.p cat politicienii nostri isi schimba doar parul nu si naravul. Iar despre generalii si ofiterii care ar putea schi.ba… ei bine, nu au nici un interes sa faca asta. Pentru ei, la fel ca si pt. parlamentari, conteaza doar interesul si confortul personal. TARA noatra, Romania, ei bine dragilor… acest lucru pentru ei nu inseamna absolut nimic. In adancul vostru stiti asta, asa cum am stiut-o si eu. Doar ca i totdeauna ne-am agatat de speranta ca poate se vor schimba. Poate ca o minune… dar minunile nu se intampla decat in povesti… iar noi nu mai suntem copii si aceasta nu-i o poveste ci realitatea de zi cu zi…
  Sanatate maxima…

  • But that’s the point mate…nu e singur.

   • Nici aia in piata Tiananmen nu erau ,,singuri”.

    Fii serios, ne zdrobeste sistemul ca pe muste, asta e, ne ducem crucea, care poate o taie din tara fara sa priveasca inapoi.

    • Doar nu crezi ca baga tancul peste noi. Astia nu-s harcore-istii lui Stalin. Fugeau ca mustele prin poarta din spate a Parlamentului la protest. Le e frica. Crezi ca degeaba?

     • Nu, nu baga tancul deocamdata ( il baga si pe ala in ultima instanta ) dar iti baga un dosar penal cu 8-12 ani cu executare de sa vezi cum iti iese schimbarea pe nas.

      Stii cat dureaza sa fii gasit cu kilogramul de heroina in portbagaj ? vreo 10 minute pentru baietii de la Tehnic.

      • Si-atunci de ce nu au gasit-o pe Codruta cu heroina-n portbagaj? Sau pe altii. Sau chiar intre ei (ca doar se mananca si intre ei). Nu e atat de usor sa puscariezi pe cineva cand are opinia publica de partea sa (sau sa il eliberezi cand nu o are. Vezi Oprea).

       • ma sah mat Cirdutza este din gasca ma !
        Boi ce spreatai ? Sa intre DNA peste armata ? Pia scapa toti aia mari 9contracte samd) si intra toti neispravitii de plontonmeri de comopanie si tit leatu care …

 53. De asta mi-a fost frica, de neseriozitatea si minciuna tipica MApN-ului! Mi-am tot spus de ceva timp incoace, hai, nu mai fi prapastios…Am sperat ca ceva se urneste. Acum m-am intors din nou pe dos, NIMIC, doar MINCIUNA si FUSAREALA. Pentru mine nu mai e niciun dubiu -in caz de bum-bum murim inutil, „porcii” zboara!Pentru astia, daca nici Rheinmetall nu era ok, atunci cine ar fi!? Poate incearca cu Tata indiana, aia poate corespund.

 54. ,,Musoiu
  4 octombrie 2016 at 18:43
  In caz de razboi armata romana va avea nevoie nu doar de munitie si arme, dar si de combustibili, mancare, medicamente si multe spitale de campanie (folosite nu doar la razboi ci si in caz de cutremure, inundatii, epidemii). Nu cred ca sistemul medical romanesc si agricultura romaneasca vor putea face fata unui razboi.”

  Macar 3 zile cred ca rezistam si noi, asa desculti cum suntem, ca doar nu ne lovesc atomic.
  Dupa astea 3 zile vine potopul peste rusi.

 55. daca or sa se apuce sa cumpere apc-uri la cheie cu turele de 7 .62 or sa arunce cu banii in caini
  la pretul unui transportor nou ..banuiesc ca in jur de 3 milioane sunt bani aruncati daca nu sunt echipate corespunzator
  „increderea in factorul uman” e ceva de lege ptr noi , la fel traitul in lumi paralele
  lipsa de respect ptr o haina e cand te duci la croitor sa mareasca talia burtii …avand n trese pe umar si ceri la liceul militar conditii de talie si baremuri fizice
  meseria lor e sa faca sport sa dea de gandire mintii si sa traga cu prastiile
  cand nu fac asta aruncam banii aia putini pe geam
  cu rheinmetall sau nu conditia e sa se fabrice aici …asta trebuie sa fie , cu codruta sau nu importanta e institutia in sine
  sa pierdem cultul personalitatii
  daca nu se fabrica partial macar aici si vin cu monturi de 7,62 mai bine sudam placii pe camioane (s-a mai vazut nu e rusine)
  e bine caau venit f 16 …aduc ceva in plus , nuu din prisma …-vai mi-au parcat un ferrari gratis in fata casei …ci din prisma au macar bvr-uri ptr a putea acoperi elicopterele , ce nu aveau tevile alea de zburau la 14 g-uri si ungiuri de atac,incidenta etc de 35 ..in sus grade ,niciodata in jos…cand o luau in jos stim unde se opreau
  multa activitate oricum…foarte dispara , semn ca s-au „disparat” activistii loco si de peste gard
  o structura birocratica nu o reduci taindu-i tentaculele ptr ca ori gaseste alte metode ptr a se hrani ..ori i le tai pe toate si o omori
  ii iei hrana , ii dai cu portia ….i dai ce vrei tu de hrana ..si o dresezi
  nu vreu sa cred totusi ca armata poate fi reprezentata de forma asta …are tarele ei si organele interne ce se ocupa de chestile astea ar trebui sa aiba ceva rezultate

 56. Cine te-a pacalit ca in 3 zile vine potopul peste rusi? Are vreo tara din UE interesul sa trimita o forta de reactie rapida in 3 zile? Cred ca daca se ajunge la a rezista trei zile singuri inseamna ca suntem deja vanduti. Tarile NATO ar trebui sa aibe deja trupe in Romania pt a descuraja o agresiune ruseasca,nu sa le trimita la trei zile dupa ce a inceput balul. Avand in vedere starea precara a RoAF in trei zile rusii ne cam anihileaza multe din capacitatile noastre pentru ca vor detine suprematia aeriana daca nu ne vin in ajutor turcii sau americanii de la Aviano sau Rammstein. Noi nu avem granita comuna cu ursul asa ca nu ne pot lua prin surprindere. Ca sa ajunga la noi le trebuie ori Moldova ori Ucraina. Rusii nu vor incerca un desant amfibiu pe litoralul romanesc,forta principala a rusilor sta in fortele terestre.

  • Adica cum … tarile NATO sa aiba trupe la noi ? noi ce suntem aici, lemn Tanase, tufa de Venetia ???

   In tarile din UE ar fi bine sa nu ne incredem prea mult, hai maxim UK sa miste ceva, potopul o sa vina ( SPERAM ) de peste ocean, acolo e singura speranta.

   Cand mai vine vorba de armatele Europene Vs Rusia tineti minte o vorba a unuia destept ,, Casa lui Pavlov de 4 etaje din Stalingrad a rezistat in fata nazistilor mai mult decat toata Europa la un loc”. Prin comparatie, Franta a rezistat 45 de zile si Olanda 7 zile.
   Grija mare la Europenii umflati cu ciocolata si sampanie.

 57. Hotia minciuna si prostia au caracterizat fiecare guvern din 90 incoace.

 58. Apropo „generalul” oprea m-a blocat pe facebook dupa ce am avut nesimtirea sa-l intreb in ce razboi a luptat el de are 4 stele. Mai multe stele decat Patton care a vazut doua razboaie mondiale.

 59. Ei copoo ai durerii uiotati un mic amaunt. Unu de baza numiat COMTROLUL CIVIL Ca asa e moda in NATO.
  Adica tzivilii den politica dau oprdine si ghinararii asculta!
  Plus un contract din asta nu este la disopiztuia armatei.. nu …
  Un cintract ca asta impolica decizia politica

  Adica mai nefratatilor daca aia den poziele puse de GNT isi permit .. isi permity ca li se permite! Ba poa li se sugereaza ca isi pot permite!

  Ca daca sus peste genera;ii aia s-ar intreba unu (sinistu de aparare, premier, presedinte) „ba boule din oglinda avme sau nu veoie de taburi?” Si daca zice ca da…”dpmnu general uina din 2 : aprobi cu entziasm sau iti dai demisia ”

  Apopos da ce cauta UTI primtre cei care vor sa faca tab?!
  UTI Systems este un Integrator de sisteme care furnizează soluții complete pentru sisteme de securitate[7].
  UTI Instal Construct este specializată în construcția și instalarea de sisteme electrice[7].
  UTI Retail Solutions este o companie specializată în furnizarea de echipamente și solutii pentru securitatea spațiilor comerciale și a fondului de marfă[7].
  Cobra Security furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri și persoane, fiind specializată în pază și protecție, protecție antiteroristă, monitorizare și intervenție, pază și transport de valori, patrulare[7].??

 60. Oameni buni-aveti mare dreptate.Eu am lucrat in acest domeniu 27 de ani; am coordonat aceastaindustrie nationala pentru inzestrarea armatei si pentru export.Am avut mari specialisti.Personal am coordonat realizarea a 17 fabrici de armament si tehnica militara.Dintre acestea , dupa 1990 , au mai ramas doar 4-5; restul au fos daramate . Ma doare sufletul de ce se intampla; dar ce pot sa fac,intrucat pe noi pensionarii nu ne mai baga nimeni in seama.Sunt multe de spus…Bravo pentru articol.

  • @MATY: pai spuneti, domnule, spuneti! sa stim si noi prostimea… ( aici nu am fost malitios–lumea habar nu are de o gramada de chestii)

 61. Ce fain atarna articolul asta vizavi de cel cu radarul quantic ….
  Aici numa cu iesit in strada se merge sau cu pancarde la defilarea de 1 dec , altfel nime nu misca un dejt decat numa sa-si lustruiasca tablele de pe umar .

 62. Hoția lor – ieftină. Prostia – neprețuită !
  Bine, tot la capitolul prostie intră refuzul de asumarea a răspunderii, meteahlă generalizată. Ex: specificații tip „o șaormă cu de toate”, în care înghesuie caracteristici „best of the best”. Sau refuzul de a asuma politici.
  Stăm liniștiți, nu doar la Apărare se manifestă așa.
  Sigur, fuga de răspundere are la bază o cunoaștere precară a domeniului.
  Însă, aiurea-i că ridică prostia asta la rang de virtute.
  Expresii preferate: „dar eu nu știu/știam”, „întrebați dvs. la …”, „nu e treaba mea/nostră”, ..
  Perfect antrenați și pregătiți pentru d’astea.

 63. Am citit cateva comentarii ale lui Mihai Mihai, referitoare la ce ar trebui sa faca Romania in cazul unei invazii rusesti si nu pot sa nu ma intreb daca asta e pozitia lui personala sau daca asta e „gandirea strategica” a MApN.
  Pentru ca daca e „gandirea strategica” a MApN am cam belit-o.
  1. Ok, duci guvernul la Timisoara desi e posibil ca la declansarea ostilitatilor sa nu mai ai guvern din motive de racheta balistica sau Spetznaz. Poate nu ar fi rau ca decidentii MApN sa urmareasca noul serial „Designated survivor” care ruleaza pe ABC.
  2. Lupta in retragere, cca 72 ore pana la linia Carpatilor. Daca te-ai retras complet si nu incerci sa le rezisti in orasele mari, unde diferenta de tehnologie se atenueaza si-i obligi sa consume efective pentru blocarea/asedierea oraselor, poti sa pui cruce recuperarii teritoriului. Nu-mi e clar daca se refera doar la Carpatii Orientali si unde traseaza linia de oprire in sud.
  3. Mobilizarea a cel putin 180.000 oameni din contingentele 92-98 in 72 ore. Nene, contingentele 92-98 sunt la munca in vest. Daca vrei sa faci o treaba serioasa mobilizezi toti rezervistii pana la 55 de ani. Daca te uiti la razboaiele din Yugoslavia si la cel din Ucraina, grosul celor care duc greul luptelor sunt mai caruntei, asa, 40-50 de ani. Numai ca si cu astia ai o problema pentru ca de X ani n-ai mai facut nicio convocare/concentrare. In cazul meu, de 23 de ani iar tehnica s-a mai schimbat.
  4. Aparare disperata pe Carpati doua saptamani.
  Mai frate astia-s sanatosi? Cine o sa-i atace in Carpati? Ce interes ar avea rusii sa-si consume oamenii in lupte in zonele muntoase? Daca ne invadeaza, se vor duce pana la linia Siretului iar in sud pana la Bucuresti si zona petrolifera Valea Prahovei. Poate vor incerca sa ocupe Bucurestiul, poate nu dar in mod sigur iti vor face praf toata industria extractiva si prelucratoare a hidrocarburilor din sudul tarii si din Moldova (la vest de Siret). Ok, is va reveni NATO si dupa lupte (mai probabil, dupa negocieri) vor fi convinsi sa se retraga pe linia Prutului (goodbye Basarabia) si vor pastra Dobrogea, eventual cu un cap de pod in zona Fetesti sau Giurgeni. Tu vei ramane fara industrie extractiva de hidrocraburi, fara rafinarii, fara iesire la Marea Neagra, fara resursele de gaze din platoul continental. Adica vei fi in colaps economic in timp ce rusii isi vor fi rezolvat problema tranzitului de gaze spre Europa (exista deja conducte in Dobrogea, din Ucraina spre Bulgaria, trebuie doar marita capacitatea), fara sa mai arunce miliarde pe South Stream sau variante prin Turcia.
  Pe scurt, „lupta disperata” de 2 saptamani in Carpati ar fi o fuga la adapost in asteptarea unor vremuri mai bune. Iar cand vin aliatii recuperam doar o parte din teritoriu si le ramanem vesnic datori aliatilor ca ne-au scos din cacat pentru ca noi n-am fost in stare sa ne aparam singuri.
  Cum spuneam, daca asta e strategia MApN, am cacat steagul.

  • Eu m-as arunca sa-i fac un mic „portret” lui MM: din ceea ce scrie eu il vad ca pe un adolescent, maxim ajuns la varsta studentiei care isi are tatal in MApN pe un post mediu. Gandirea asta nu e a lui, e prea primitiva tehnic, tactic si strategic sa fie a unui cadru militar, pare preluata la mana a doua din ce a mai auzit prin casa iar accentele patetice (gen ofiterii o sa ne salveze, 99% sunt la locul potrivit, etc) nu pot sa vina decat de la unul care are o viziune idilica si nu s-a confruntat cu partea rea.

   Genul asta de justificari nu le-ar scrie un ofiter care a vazut armata din interior ci doar cineva care isi idealizeaza mai mult un parinte si ceea ce face el decat realitatea. Plus aberatia cu „contingentele 92-98”, adica aia care au vazut arme doar la TV si pe Playstation, aberatie care ma face sa cred ca mihaita este exact intre limitele astea ca varsta, adica un copil. Deci, sa nu-l judecam prea aspru, zic eu si mai ales sa nu cautam intelesuri ascunse in patima unui pusti.

   In mintea lui daca vin rusii el si cu taica-su ne vor salva, ceea ce nu e neaparat rau daca el si mai ales taica-su chiar sunt dispusi sa lupte si sa nu se predea la primul foc de arma. In mintea noastra, cel mai probabil, mihaita o sa faca o privata pe undeva si pe urma o sa fie angajat civil in armata lui taica-su si va mai manca aiurea un salariu din alea multe mancate aiurea.

  • lupta in retragere si repliere pe Carpati …. ce gluma buna …. in caz de ceva (doamne fereste) trecatorile vor fi primele ocupate (sau doar distruse) in ziua atacului …. credeti voi oare ca lipsa totala a autostrazilor care sa strabata carpatii este intamplatoare?

   in ziua de azi mai complicat cu lupta in retragere …. fara acoperire antiaeriana este sinucidere curata sa misti unitati inghegate.

  • Parca anul asta adoptasera (ATENTIE- Inclusiv cu OPREA implicat) :
   „STRATEGIA de APARARE a ROMANIEI” ?
   Cei de la TimesnewRoman glumeau ca ar contine un singur cuvant:
   „FUGITI!”
   Daca nu glumeau?

   PS. De un an de zile ma roade o chestiune:
   Cand o veni vremea,cu ce naiba ripostez de dupa betoane la tirul de Vintorez? Cu ce cu ce?

  • ” In cazul meu, de 23 de ani iar tehnica s-a mai schimbat.” 🙂
   Nu s-a schimbat 🙂 decat a mai ruginit si au mai expirat unele altele 🙂
   Vorbim de ce e in rezerva la stocare, nu de cei 9 chilotzei de la f16, spikeuri – care sunt putine si pentru cei angajati acuma, ce or mai fi fiind ? hawk iti trebuie doar un permis de categoria C sa conduci camionul cu care fugi din fata inamicului

  • Aoleu, nene Bula, uiti de „aliatii” nostri din NATO, bulgarii (care ar putea tranforma Dobrogea intr-o statiune de vis) si ungurii (care ne iubesc din rarunchi) si care isi vor asuma protectia unor teritorii ale Romaniei, asa, sa ne „ajute” si ei.

 64. 1. In caz de conflict cu Rusia, nu e nevoie sa vina terestru (de fapt nici nu vor veni asa), pot veni pe deasupra marii cu tot… initial sa isi securizeze un aeroport, gen Kogalniceanu, apoi sa aduca acolo tot ce au nevoie. Ce, in cazul Siriei au dus toata tehnica pe jos??? Acum sa nu spuneti ca de ce Kogalniceanu… e evident cea mai buna optiune… doar nu credeti ca a fost data americanilor baza aia, asa aiurea…

  2. Achizitiile nu le fac mai marii sefi ai armatei. Exista niste legi, exista niste executanti, sefii aia mari doar semneaza niste hartii si se incred in inscrisurile si cerintele din documente… pentru ca de asta avem experti pe toate palierele, de la tancuri la chimie/biologie. Din pacate legile sunt facute aiurea, si nu poti accepta o oferta buna pentru ca trebuie sa iei una cu pretul mic. Altfel, cine ar alege altfel, risca puscaria si sa fie acuzat ca face afaceri cu nu stiu ce firma… din pacate asa e la noi, nici alba nici neagra nu e bine.

 65. Va felicit pentru acest articol, care pune clar in lumina situatia dezastruoasa a Armatei Romane!
  Toti cei care am parcurs in mod cinstit ierarhiile sistemului militar, inca din perioada post-decembrie1989, am realizat (cred eu!) jaful si modul in care s-a distrus o structura fundamentala a acestei tari: Sistemul National de Aparare!
  Dumneavoastra ati subliniat aspectele legate de procedura de achizitii de tehnica militara, modul de distrugere a industriei de aparare, etc. Eu imi permit sa atrag atentia si asupra unor alte segmente, poate nu atat de „spectaculoase”, dar nu mai putin importante: pregatirea populatiei, a teritoriului si a economiei pentru aparare! Ce se va petrece in tara asta daca maine se va pune problema mobilizarii populatiei si resurselor, pentru aparare in fata unei agresiuni externe ?! Mai are MApN vre-o situatie viabila a rezervistilor (foarte multi plecati peste granite!), a tehnicii ce urmeaza a se rechizitiona, a stocurilor care ar trebui sa fie ridicate in primele ore/zile de la agentii economici ?! Cand s-a executat ultimul exercitiu de mobilizare cu chemarea rezervistilor (cu tot ce implica aceasta, respectiv echiparea, dotarea, constituirea subunitatilor, etc) la nivel national ?! Sunt sigur ca un eventual raspuns cinstit la aceste intrebari ne-ar arata cat suntem de vulnerabili in acest moment!
  Nu vreau sa va ocup timpul cu parcurgerea acestei postari, dar nu pot incheia fara a mentiona una din cauzele care au generat acest aspect: calitatea multora dintre factorii de decizie de la varful MapN. Atata vreme cat promovarile se vor face strict cu suport politic, atata timp cat nu mai ai loc de generali si colonei care au parcurs ierarhiile militare in stil Gabi Oprea, atata vreme cat structuri responsabile de dotarea organismului militar vor fi conduse de indivizi cu antecedente cel putin dubioase (in frunte cu personaje gen Gl. Zisu- un mare razboinic si strateg in viata!) ei bine, situatia nu se va schimba!
  Conducerea Armatei Romaniei in acest moment este oglinda clasei politice actuale! Punct.

 66. Domnilor,vă contrazic ! Armata are o unitate cu o pregătire excepţională,o bună dotare materială şi foarte multe acţiuni încununate de succes :Fanfara Reprezentativă !

  • prin faptul ca listeaza un anumit procentaj le face muult mai transparente si in cazul unor decizi proaste de managment actionarii pot depune plangeri penale pt daune..

 67. Si de ce nu faceti public acest articol la un ziar?Ce sperati sa realizati daca va exteriorizati doar in cercul dumneavoastra?!

 68. Cea mai simpla modalitate de a controla securitatea unui stat este sa ii controlezi munitia. Poti sa ai cele mai noi arme si cea mai antrenata armata fara munitie nu pot face mai nimic.

  Mai blocheaza o firma productia de explozibili pt. ca nu vrea sa dea voie sa fie folosita statia de epurare?.
  Mai produce Romania munitie (produce, nu alceva)?. Iar daca nu, de unde se importa?.

  De ce nu a intrat in dotare TR125? De ce s-au taiat IAR99 noi si s-au lasat in exploatare cele mai „vechi”?.

  Nu stiu de ce cred ca daca americanii nu aratau o pisica nu faceau mai nimic cu dotarea si nu numai.

  In ce priveste Boxetul este un dezastru de fiabilitate fiind sub 40% disponiblitate la cativa ani de la intrarea in dotare. Nu avem nevoie de asa sugativa de bani mai ales ca dupa intrarea in dotare la rusi a turelelor cu tunul de 57mm (teoretic poate sa angaja tinta de la app. 6km -practic proabil mai putin- mai mult ca Spike LR 4km), nu prea mai poate asigura protectia ocupantilor si atunci la ce bun un „transportor” atat de greu, scump de intretinut/folosit si cu un lant logistic infernal (sugativa germana de bani)?.

  Solutia este clara si ar reprezenta o necesitate/opotunitate atat economica cat si militara pt. viitor, un corp de tanc (TR sau chiar si un T55 dar e mult de munca) transformat in IFV (tunulet de +30mm +rachete AT) care sa asigure si suportul trupelor cand se poate, dar asta inseamna sa produci deci tradare.

 69. George, nici un Gepard odata intrat in tara nu a mai parasit granitele pana acum, faza cu trimisul la reparat in Germania e o nascocire de-a ta sau a sursei tale. Ori probabil vrei sa obtii niste informatii gratis si ai aruncat mâța prin articolul asta?

   • Serios? Nu stiu sa fii coleg cu mine.

    • @Nick. Ce informatii sa obtin?! Despre Geparzi? Ce-ar fi de obtinut?! Gepardul trebuia sa aiba intretinerea la UMB, conform contractului initial. La Bucuresti n-au ajuns dar cu trenul in Germania se pare ca da…
     Ok, poate sursa si portalul de licitatii mint, spune-ne tu atunci unde au fost reparatii Geparzi, daca nu cumva reparatia unei vechituri analogice o fi si asta mare secret militar…

      • Asta stiam si eu, ca la Turda sunt „garati” o parte din Geparzii, eu nu ma referam la reparatii simple ci la capitale.
       Acum, uita care este problema mea, informatia referitoare la Germania o avem de la persoane pe care le cunoastem foarte bine, au functii importante si nu ne-au dezamagit pana acum niciodata. Pe ei ii cunosc pe tine nu. Nu aveau absolut nici un interes sa minta
       Pe de alta parte tu insinuezi ca noi am avea vreo agenda ascusa, dar RoMilitary n-a facut nimic altceva, de cinci ani incoace, decat sa sustina dotarea armatei si ind de aparare.
       Am mai fost faultati si luati in tarbaca asadar, permite-mi sa iau cu toata retinerea orice informatie venita fara nici o dovada, desi imi pot inchipui ca nu poti veni cu acte care sa dovedeasca ceea ce sustii tu.

       Pe de alta parte, in contractul initai se prevedea ca un banc complex de reparatii sa vina din Germania la UMB, dar bancul n-a mai venit si armata si-a „ciocanit” singura Geparzii. Intrebarea mea este, fara banc ce anume ati facut la Turda?
       Stiu ca MApNul si-a cumpara un banc pentru reparat/testata motoare, de la 100cp ca 1500cp, dar mai stiu ca respectivul banc nu-i la Turda.

       • La Turda nu mai sunt decat Geparzii din statul de organizare, iar pe partea de sasiu nici un Gepard din 1999 incoace nu a avut nevoie de reparatii capitale, başca sa mai fie dusi in Germania. Restul reparatiilor se fac la Turda care detine inclusiv simulatoare de mentenanta.

        • Pai si atunci pe ce a dat MApNul 15 milioane de euro in 2008?! Acolo scrie „revitalizare” iar eu inteleg prin acest termen „reparatii capitale”.
         Revitalizare=refacerea resursei= raparatii capitale.
         Gresesc?!
         Daca impartim 15 milioane de euro la cei 36 de Geparzi presuspusi operationali, rezulta un pret per bucata de + 400 mii de euro, ori la banii astia clar ca s-au efectuat „revitalizari” serioase, ca de modernizat stim ca nu s-au modernizat si tot BL sunt.

         • S-au revitalizat inca 6 Geparzi la Turda plus ca s-au facut upgrad-uri la cei existenti, dar daca ai surse intreaba acolo, eu atat am avut sa-ti spun.

          • Adica nu mi-ai spus absolut nimic, doar ai negat ce am scris eu, fara sa-mi explici pt ce a platit MApNul – in 2008 – +15 milioane de euro, un pret cu totul neverosimil de mare si de ce locul revitalizarii era – in cerinta contractului Germania si Romania.

          • Da, am negat ce ai spus tu pt. ca ai dezinformat publicul cu trimiterea unor Geparzi la reparat in Germania. E simplu sa-ti recunosti greseala.

          • „Dezinformarea” de care vorbesti, poate fi doar a MApN, deoarece noi am preluat exact datele despre licitatie! Unde am gresit noi?
           In cazul asta, tu acuzi MApN ca minte! Deci ai putea sa aduci macar niste dovezi sau explicatii, daca vrei sa fii luat in serios.

          • Sau este si mai simplu sa induci in eroare… Ce spun eu are sens, ce sustii tu n-are. Expica-mi ce a facut MApNul cu aia 15 milioane de euro si de ce s-a scris negru pe alb – in documente MApN – ca locatia revitalizarii este in „Romania si Germania”… De ce te-as crede pe tine si nu MApNul?!
           Eu ti-am pus ceva in fata, tu nimic, nici macar o explicatie acolo…

          • Voi sunteti seriosi? Cum sa va aduc eu dovezi ca nu au fost Geparzi in Germania la reparat? Aduceti voi dovezi ca au fost.

          • Pai noi am adus dovezi, fie si circumstantiale, scrie negru pe alb: Germania, ca loc pt revitalizare!

          • Iar eu am raspuns destul de clar ca nu au fost. Un contract poate e facut pt. toate problemele de mentenanta ce pot aparea la tehnica, dar nu inseamna neaparat ca trebuie sa si platesti pt. ceva de care nu ai avut nevoie.

          • pct.7 + pct.16 + pag.23 – revitalizare + reparatii Gepard – KMW Germania. Sau au punct de lucru in Romania din 2008? Sau s-a renuntat la operatiune, desi era probabil necesara?
           http://www.dpa.ro/images/buletinul_contractelor/2008/bc2008_1.pdf
           2011 – revitalizare, insa oferta neconforma:
           http://www.dpa.ro/images/buletinul_contractelor/2011/bc2011_1.pdf

           2009: modernizare si livrare Gepard 2BL – 9 sisteme/ pag. 11 (la pag. 4 pct.7 e modificare 100 rachete A-94_ probabil M):
           http://www.dpa.ro/images/buletinul_contractelor/2009/bc2009_1.pdf

          • Iar revitalizarea nu e reparatie cum ai scris in articol.

          • Nea George, eu zic sa-l asculti pe Nick. Stie ce spune!
           Parerea mea, hic…

          • pai inseamna fie ca le-au primit mai tarziu… am gasit mai sus livrari din 2009 de Geparzi din Germania, fie ca nu au facut mentenanta si reparatiile, desi erau necesare. In contracte scria clar GERMANIA.

          • http://www.ziuaconstanta.ro/informatii/ministerul-apararii-nationale/precizari-referitoare-la-sistemul-gepard-26496-266255.html

           Au fost in Germania dar la aplicatii scrie aici

           si de reparatii cred ca are Nick dreptate
           http://www.dgmarket.ro/tenders/np-notice.do?noticeId=12163718
           Krauss a livrat la Turda piese de schimb si atata

          • Sa zicem si partea a 2-a: daca iei in considerare aia 15 mil. de euro pentru revitalizarea lotului din 2009, inseamna ca Romania a platit cel putin 30 mil. euro doar pe revitalizare la standard 2-BL.
           Brazilienii au platit o suma similara pentru o cifra similara de vehicule dar modernizate la 1A2: radar noua, electronica digitala nu analogica, C3 datalink, mod santinela, tragere cu airburst programabil + masurare viteza la gura tevii, rachete sol-aer FIM-92 Stinger integrate. Niste mici detalii 🙂
           Ca o fi fost difeirt si mai cuprinzator pachetul nostru de revitalizare, ma cam indoiesc…
           http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
           „nivel de modernizare 1A2 imbunatatit este cel oferit Braziliei, in contractul pentru 34 de vehicule revitalizate si modernizate la standard 1A2, la un pret de 30 mil. Euro, ar fi minimul necesar si pentru Gheparzii romanesti. Trebuie mentionat ca sistemele destinate Braziliei au si un nou radar, la nivelul anului 2010, despre care nu exista detalii inca (dar este posibil sa fie versiunea Mk3 prezentata aici), iar in versiunea expusa ca si macheta pareau sa aibe integrate si rachete sol-aer.”

          • george

           Estimarea initiala a valorii contractului
           Valoarea: 726612.90 Moneda: RON Fara TVA
           Valoarea totala finala a contractului
           Valoarea: 725282.00 Moneda: RON Fara TVA

           Locul principal de livrare: Turda
           II.1.4) Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor
           Suport logistic pentru sistemul antiaerian calibrul 2x35mm, autopropulsant “GEPARD”
           II.1.5) Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile)
           34913000-0 – Diverse piese de schimb (Rev.2)

           Adica are Nick dreptate, de 157000 de euro or fi primit la Turda piese de schimb de la krauss maffei, si baza de acolo le-a montat si sunt doua batalioane de Gepard functionale si pa
           Sunt 36 de masini 50 de tone fiecare, ii foarte decent chiar nu e de ce sa te inflamezi aici
           Ca si-a facut armata reparatiile intr-un atelier propriu si nu a dat-o la UMB – cata vreme le are pe toate 36 functionale nu e nici o problema din punctul meu de vedere
           Ca facea UMB piese de schimb pentru geparde mai bune si mai ieftin decat ce o fi avut krauss maffei pe stoc pentru sasul de la leo1, motor, transmisii – cine o crede

          • Inca o clarificare: UMB trebuia sa execute revitalizarea initiala am ajoritatii celor 36 de vehicule, cu exceptia catorva vehicule etalon, 2-3, care trebuiau prelucrate initial la KMW, in Germania.
           Probabil li s-a facut o ferta mai ieftina MApN-ului cu uzinarea in Germania si o parte din mentenanta la baza de reparatii la Turda, asa ca au renuntat la contributia UMB, care deja incepusera sa pregateasca un prim lot de specialisti pentru transferul de tehnologie.
           Am pierdut insa o ocazie de a cunoaste si asimila industrial o alta platforma, nu neaparat noua, insa interesanta… un mic transfer tehnologic.

          • Asa cum am scris si mai sus, nu-l banuiesc pe Nick de rea credinta doar ca sunt circumspect, iar acum chiar ca ma voi interesa serios, daca lucrurile asa cum spuneti voi, am scriu.
           In alta ordine de ideei, nu era vorba ca UMBul sa fabrice subansamble ci doar sa integreze mentenanta, asc cum spune si MApNul in comunicat: „Ministerul Apărării Naţionale şi-a dorit ca industria de apărare din România să preia activitatea de mentenanţă a sistemelor GEPARD şi chiar a facilitat pregătirea personalului din Uzina Mecanică Bucureşti, în Germania, la sediul companiei producătoare.”
           Dar ca de obicei n-au integrat nimic, desi oamenii de la uzina au fost in Germania, la specializare.

          • Turda a revitalizat 6 Geparzi cu specialistii militari pt. ca nemtii cereau 200.000€ pt. fiecare complex. Si asa am scutit bugetul de 1.200.000€. Si sunt 42 Geparzi operationali, cei 36 de care stiti si cei 6 revitalizati la Turda.

          • Ok, deci inclusiv cei 6 care erau pentru canibalizare sunt operationali?

           Pacat ca nu au fost modernizati la 1A2… si nu au primit A-94M… dar vad ca e mentionat „MODERNIZARE”! In ce consta, daca nu e secret?

          • Da si aceia sunt operationali, iar la modernizare este vorba de echiparea cu telemetru laser a primelor complexe ce au sosit in Romania.

          • Telemetrul laser inseamna nivelul 2-BL, care era prevazut in contractul initial cu KMW.

           Pacat ca nu s-a modernizat restul, despre care vorbeam mai sus: digitizare electronica, radare mai performante, utilizare munitie programabila, instalare rachete VSHORAD. Gepard ar fi fost o masina formidabila cu modernizarile respective… asa e o masina la nivelul inceputului anilor ’80 ai secolului trecut.

         • Nick nu-ti pierde vremea, ca n-ai cu cine in cazul lui GMT & Zgureanu. Nu vei gasi nici logica, nici bun simt sau comentariu informat. Vei gasi o cantitate mare de prostie si propaganda jenanta.

          Treaba asta cu Gepardurile modernizate la Jermănia e o marota mai veche care se plimba pe siteul, dar nu e unică. Mai e treaba cu radarurile TPS-79R trimise la reparat in SUA!! (Nu ca era mai simplu sa trimita niste tehnicieni la Electromagnetica sau la o baza de reparatii impreuna cu niste piese de schimb?).

          Problema e ca oamenii astia nu stiu sa citeasca un tabel simplu. Deci in tabel unde apar sistemele Gepard la rubrica contractant apare numele firmei Krauss Maffei Wegmann și țara de origine Germania (sau Jermănia pour les connaisseurs). „Germania” nu este locul unde se va derula contractul, ci țara de origine a firmei – s-a înțeles dle Zgureanu!? Se vede chestia asta daca se parcurge tot tabelul cap-coada. In acelasi tabel apare echiparea MLI-84 cu Spike si contractant – IMI – Israel. Oare au urcat ai nostri MLI-uri pe vapor si le-au trimis in Israel?

          Daca se trimiteau Geparduri cu trenul in Germania ar fi aparut informatii (poze, videouri) cum au aparut acum cu aplicatiile internationale sau echipamentul american, cand a fost filmat echipament greu militare incarcat pe trenuri. E cam greu sa ascunzi de ochii publicului cateva zeci de Geparduri care calatoresc spre Germania. Poate ar fi reusit sa le ascunda de ochii romanilor, dar in mod sigur nu de ochiil cetatenilor statelor pe care le-ar fi tranzitat.

          Pe langa faptul ca articolul e profund ofensator pentru conducerea armatei si oricare ar fi scaderile sefilor armatei, in momentul cand ii acuzi de hotie fara sa aduci dovezi concludente, risti si un proces de calomnie.

          In articol sunt cateva petarde majore. Doua mi-au sarit in ochi – treaba cu cele 286 autovehicule blindate pentru echipele antitanc Spike si faza cu eterna cooperare Automecanica Moreni cu orice producator international care nu se materializeaza.

          Nu e o problema extraordinara daca se achizitioneaza la pretul cel mai mic niste AB 4×4 – daca castigatorul respecta caietul de sarcini. Standardizarea ar putea fi o problema la prima vedere – dar sa nu uitam ca MApN a emis un RFI pentru autovehicule usoare blindate si neblindate anul trecut pentru vreo 2000 de bucati, parca. Standardizarea se poate face ulterior pornind de la autoblindatele echipate cu Spike (vb de masini 4×4 nu de transportoare). Apoi contractul e destul de mare incat ansamblarea sa fie realizata in Romania – Vamtacurile s-au asamblat la UMB, chiar daca au venit in nr mic.

          Saur 2 si TBT-ul sunt mentionate obsesiv. Problema e ca sunt mentionate aiurea ca si in exemplul de fata. E o perla fantastica cu Saur 2 – ca ar fi mai bun decat Piranha, precum si corolarul ca ar fi deja demodat. Daca statul doreste sa faca o achizitie internationala de transportoare 8×8 prin licitatie, lucrul acesta nu exclude din start asocierea dintre o firma romaneasca si una strainta. Ba mai mult daca acest lucru se specifica in caietul de sarcini atunci devine obligatoriu ptr toti ofertantii (cazul Spaniei de exemplu). Mi-e greu sa cred ca Rheinmetall si-a luat bagajele cand a auzit de licitatie. De fapt o treaba desteapta ar fi ca pentru TBT sa exista o competitie reala intre asociatii de firme romanesti si cele straine, de ex. Moreniul cu Rheinmettal vs Mizil cu Patria sau Iveco sau chiar Mowag.

          Mai e intr-adevar problema cercetarilor facute pe TBT pana acum – exista un model de cutie blindata proiectat de ACTTM. Acum daca cercetarea e relavanta (forma carcasei, desi protectia balistica trebuie marita macar pana la Stanag 3 din start) atunci ar trebui ca licitatia sa includa si accesul la aceasta cercetare – daca nu se doreste fabricarea unui produs sub licenta. Exista si varianta anuntata de vicepremierul Borc – a unei investitii greenfield in cadrul programului asta – ceea ce nu ar fi o idee rea, chiar daca asta inseman inchiderea Moreniului.

          Problema e ca Automecanica Moreni nu a vrut niciodata sa faca TBTul ci proiectul facut de capul lor Saur 2. De fiecare data can MApN dorea sa faca proiectul in consortiu dnul Bucuroiu sarea in sus ca se tepuieste industria si economia. A strigat atat de tare incat, in ciuda faptul ca celebra carcasa testata in 2014 a fost facuta la Moreni, MApN a intrerupt la un moment dat dialogul cu ei…

          • „Nick nu-ti pierde vremea, ca n-ai cu cine in cazul lui GMT & Zgureanu”
           ai uitat sa adaugi pe ce site sa mearga, daca aici isi pierde vremea.

           Apoi vorbim de 2 lucruri: revitalizare – adica repunerea in serviciu a unei masinarii stocate – si aici cred ca e clar ca s-a facut in principal in Germania la KMW (posibil cei 6 de care spune Nick, la Turda, dar era nevoie de piese si anumite teste pe care doar KMW le putea furniza), si apoi mentenanta, care in functie de nivel, se poate face si la operator. Aici a fost probabil si confuzia cu Geparzii urcati pe tren, ultimii fiind probabil livrati in 2009.

           O mare cititorule de tabele, ia uite ce scrie aici, la detalii:
           http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/contract-servicii–revitalizare-sisteme-gepard-126349.html
           „1 – Servicii de intretinere si reparare Locul principal de prestare: Germania si Romania”
           Si aici ai detaliul pachetului de reparatii cumparat pentru trimitere in 2015 din Germania in Romania:
           http://www.icc-hofmann.de/NewsTicker/201511/ausschreibung-411352-2015-RO.txt

           Despre SAUR2 nu am sustinut ca e mai bun decat Piranha, desi la mobilitate cred ca e superior, dar inferior la protectie si alte chestii. Oricum o dai, achizitia unui singur batalion de Piranha nu are sens, iar justificarea a fost una prosteasca – Afganistan, daca nu au fost instalate kit-urile anti-mina.

           „Problema e ca Automecanica Moreni nu a vrut niciodata sa faca TBTul ci proiectul facut de capul lor Saur 2”
           Saur 2 era terminat si trebuia omologat cand a inceput programul TBT 8×8, asa ca nu are legatura unul cu celalalt. Apoi din punct de vedere al proiectelor, SAUR2 e un proiect terminat si omologat, cu caracteristicile pe care le are.
           TBT e o himera, care nu a primit banii promisi pentru dezvoltare pana la capat, iar acum il transforma in achizitie la cheie a ceva eistent din afara, unde daca avem noroc, producatorul va face si ceva minimalist in tara.
           Pentru participarea la licitatie, iti reamintesc ca si la Piranha, Moreni era asociat cu Mowag, iar acum incerca asocierea cu Rheinmetall intr-o finalizare a dezvoltarii TBT locale. Pentru o eventuala licitatie anul viitor, este imposibil sa finalizeze un produs mixt, cat de cat autohton. Aste e problema!
           Citeste ce am scris, in loc sa vii cu aerele tale de superioritate in citirea de tabele!
           De-aia o fi vanzoleala dupa articolul asta la MApN, ca le strica achizitia de produs existent la cheie in loc de dezvoltare exact pe cerintele lor? Nu mai fi asa disperat, lucrurile merg in directia dorita de tine si ei, adica achizitie la cheie 🙂

          • In primul rand sa stabilim taberele: pe tine toata lumea te cunoaste – si aici si pe Resboiu – ca fiind un mic tradator cu mintea-ngusta, anti-national si linge blinde international. Toata lumea stie ca pt tine tot ce-i fabricat in Romania este prost si militezi activ pentru importuri directe, fara offset, fara nimic doar banii nostri sa ia calea strainatatii.
           Asta n-o spun doar eu ci cam toti comentatorii de pe Resboiu, acolo unde iti faci tu veacul…

           Moreniul nu-i obsesie ci doar pragmatisc. Dupa ce Mizilul a fost de fapt inchisa, UM Bucuresti este terminat financiar, singura uzina constructoare de armament (integratoare de produs final) a mai ramas Moreniul, restul uzinelor fac chestii mici: arme, munitii, etc, Moreniul este ultima sanasa sa avem o uzina integratoare de produs final pe zona de armament. Poate si de aceea le sta tuturor in gat.
           Revenind la Gepard – merg si accept intru totul explicatia lui Nick – vehiculele nu au plecat din Romania dar in schimb revitalizarea s-a facut in Germania pentru 15 milioane de euro, cand contractul initial prevedea ca aceasta sa se faca in Romania la UMB. Mie nu-mi pasa daca Gepardul face turul Europei, pe mine ma interesa cine incaseaza banii pe repartia lor si vroiam ca acesti bani sa ramana in Tara, sa plateasca aici salarii si impozite catre buget nu in Germania. Asta era de fapt esenta, iar banii au plecat din tara…
           Vamtac. Aici este doar o minciuna, autovehiculele au venit cu trenul sau pe mare direct din Spania,direct echipate, in Romania s-a facut doar receptia. TPS 79R merge in SUA pentru UTI nu este in stare sa-i faca absolut nimic si asa zisa producere in tara a radarului este doar o gluma mincinoasa, radarul a venit pe module (de tip LEGO) si a fost pur si simplu asamblat la noi…
           In privinta “calomniei”…hai sa fim seriosi, peste 30 si ceva de generali sunt deja condamnati penal, altii urmariti, iar pe de alta parte se vede cu ochiul liber starea dezastruoasa din armata.
           In privinta celor 286 de vehicule 4x4blindate care vor fi importate, ei bine, este o enroma prostie sa ai in dotare 4-5 tipuri diferite in caz de conflict. Nici macar o multinationala nu cumpara pt flota sa diferite modele ci dimpotriva alege unul maximum 2 modele, pe motive de intretinere, chestia este atat de simpla incat te acuz din nou de minciuna in fata, anti-nationala si anti-siguranta nationala.

          • Si ca sa fiu explicit, in privinta Vamtac, armata a avut pt o perioada un contract de intretinere, atunci cand vehiculele se defectau, contract expirat de mult.
           Nici pomeneala de asamblare la UMB, toate Vamtacurile au venit din Spania, au fost doar sterse de praf…

          • Dl Zgureanu, o intoarceti ca la Ploiesti cand e vorba de sistemul Gepard. S-a scris aici negru pe alb ca s-au trimis sisteme pentru reparatii la KMW, la „Jermănia”. Că sistemele au plecat din Germania spre Romania – „revitalizate” e de la sine inteles! UMB nu putea sa fie lasata de capul ei sa le repare, chiar daca ar fi trimis oameni in Germania si i-ar fi pregatit. Pur si simplu nu avea experienta pe o asemenea platforma. E ca si cum statul roman ar fi achizitionat alea 12 F-16 portugheze si ar fi subcontractat Aerostar sa le fac revitalizarea si upgrade-ul…

           Faptul ca MApN prefera sa-si faca mentenanta in bazele lui e de inteles, avand in vedere ca e deja evident ca nu prea mai are incredere in capacitatile industriale romanesti in acest domeniu.

           Daca Saur 2 este cel mai bun produs pe care il poate furniza Moreniul in acest moment atunci – mai bine nu! Saur 2 e omologat, dar e facut de parca armata romana nu a facut nici Afganistanul, nici Irakul, nu mai vorbesc de ce au patit ucraineni in Donbas. Apoi mai e si acest fapt durerors pentru Moreni – Saur 2 e mai slab protejat din punct de vedere balistic decat B33 Zimbru (doar Stanag 2 peste tot, fata de 12,7 frontal si 7,62 lateral la B33, din fabrica). Stanag 1 la podea e deja jenant.

           Moreniul stia de licitatie atat pentru 8×8 cat si de 4×4 inca de anul trecut – ca urla Bucuroiu ca iar va fi Automecanica tepuita. E jenant ce spune Bucuroiu, mai ales pentru ultima licitatie, pentru AB 4×4.

           In momentul de fata daca nu se poate face nimic in cooperare, cel mai cinstit ar fi o licenta sau o investitie greenfield.

          • nu intorc nimic, George a auzit clar asta, ca au fost trimise la reparatie cu trenul.
           Ce am spus eu e ca a fost probabil astfel interpretata sosirea ultimilor Geparzi revitalizati in 2009 in Germania, o sosire tarzie care putea fi interpretata ca receptia unui lot trimis la reparat si apoi adus din nou in tara.
           UMB-ul trebuia sa realizeze revitalizarea lor. Reparatii/revizii ar fi urmat ulterior, impartit intre UMB/baza de reparatii MApN.

          • @GMT

           EDITAT!!! Apoi vezi ca siteul UMB zice ca oamenii ar fi asamblat Vamtacuri – ba o varianta mai veche siteului punea o imagine cu Vamtacuri destinate EOD! O fi mintind siteul UMB sau intram in paradigma contractului ratat cu Columbia – ne asumam produse pe care nu le producem de fapt?

          • Ai inceput cu atacuri la persoana 🙂 ?! Pai lectii de patriostism o sa primesti tu candva si vor fi si foarte dureroase. Toata lumea stie ca nu esti nimic altceva decat o mica „curvita’ care- si cauta un peste, ai un discurs cu totul anti-national, n-o spun doar eu ci absolut toata lumea – vezi Resboiu.
           Vamtacul NU a fost asamblat la UMB, daca ai avea cunostinte tehnice minimale – dar tu esti doar un politruc de linia a „nspea – ai intelege ca UMBul nu poate asambla asa ceva.
           Au fost trimise la reparat de MApN intr-o anumita perioada…

           Tu esti cel mai elcocvent si la indemana exemplu pentru ceea ce inseamna coruptia si mizeria morala pe internetul romanesc, cel mai bun exemplu de trol si om de nimic.
           Aprops de „cariere”, tot la call-center 🙂 ?!
           Si asa, de dragul conversatiei, ti se pare tie ca as fi ce crezi tu ca sunt?! 🙂 🙂 Cand ne vom vedea vreodata face-to-face o sa-ti explic babeste cu ce ma ocup si s-ar putea sa nu-ti placa de loc, mai ales perchea de palme pe care ti-am promis-o in numele dl. Bucuroiu…

           Javra!

           PS Si ca cititorii RoMilitary sa nu creada ca sunt eu nebun si ma leg de tine aiurea, recomand tuturor ultimul artiol publicat pe fituica aia de site – civitaspolitics (care are mai muuuuuult mai putini cititori decat am eu 🙂 ca cine dracu sa te citeasca pe tine) – „De ce unirea României cu R. Moldova este în continuare o idee proastă?”, o posirca de articol din care citam doar un paragraf: „Faptul că România contestă indirect suveranitatea și independența unui stat european alei cărei granițe le-a recunoscut încă din 1991 ne transformă într-un factor de instabilitatea regională. Suntem practic în aceeași oală cu Rusia, însă fără agresiunea armată”

           Asadar cand te numesc javra tradatoare si agent de influenta anti-national am si argumente!
           Vrei si tu sa fii „analist” dar nu este nimeni interesat de „analizele” tale, te zbati sa-ti cresti si tu pretul pe „piata libera” a trolilor, da” n-ai succes nici cat de-o bere. Eu iti recomand sa incerci si la Maruta sau Teo, o fusta mulata, mult ruj si tocuri mari (am inteles ca Dumnezeu saracu’ nu te-a lasat sa cresti prea mult), ar putea sa-ti aduca o notorietate binemeritata printre fufe, macar un ban gramada sa faci daca talent si alte oferte tot n-ai 🙂 🙂 🙂 .
           Pam! Pam!

          • Va injurati ca pe chatul unui joc de strategie si sunteti jurnalisti. Pacat ca nu avem in societatea noastra macar un domeniu in care sa putem discuta si in contradictoriu fara sa aducem atingere persoanei. Discutia se rezuma simplu la faptul daca au fost sau nu Geparzi in Germania la reparat, iar cine a informat gresit, sa dezminta. Se poate?

          • @GMT

           Vezi ca e doua oara cand ma ameninti, mon cher. S-a notat. Cat despre profesia mea – nu am avut niciodata nevoie sa muncesc la call center…

          • O simpla avertizare barbateasca (greu de inteles pentru astia ca tine). Ai jignit in nenumarate randuri un om pe care-l respect foarte mult si 1-2 perechi de palme nu intra sub incidenta codului penal ci la categoria „onoare”. Orice judecator va intelege asta 🙂 . Profesie?! Ce profesie mah?! 🙂
           Recunosc ca nu lucrezi in call-center, am exagerat, si nici nu stiu exact ce faci, dar pot sa presupun, si chiar presupun, ca esti un fel de lobbyst pentru cine da mai mult. Probabil lucrezi pt companie de PR care duce diverse campanii de publicitate mascata in slujba diferitilor clienti.
           Si cum tu faci spume la gura impotriva a orice este romanesc (mai ales pe zona ind de aparare), impotriva oricarui produs romanesc si sustii frenetic importurile, cum tu sustii ca Romania este un factor destabilizator in zona – la fel ca Rusia!!! – nu pot decat sa presupun ca cei care va platesc nu sunt prieteni cu noi si nu ne vor binele ci dimpotriva ne vor raul, saracia si capul plecat.
           Din acest motiv nu am pt tine decat dispret si sila…
           Chiar ma gandesc sa expun toate astea intr-un articol special, cu citate, articole d-ale tale, etc, sa vada lumea cine esti.
           Totul sub titlul: „Tradarea vine intotdeauna din interior!” Ce zici?! Poate, intre timp, „sursele” mele imi vor spune si unde lucrezi exact sa pot da si numele companiei, vedem atunci cine pe cine jigneste si cine este jigodia…
           Depinde doar de tine.

           Si ca sa nu creada cititorii ca am eu ceva personal cu tine, dam si un exemplu, ultimul tau articol, in care ne explici cum Romania este factor destabilizator in zona – la fel ca Rusia care a atacat o tara suverana cu arma in mana – https://civitaspolitics.org/2016/09/08/de-ce-unirea-romaniei-cu-r-moldova-este-in-continuare-o-idee-proasta/

           @Nick. Intradevar sistemul AA Gepard nu a fost trimis in Germania – este gresala mea si mi-o asum – doar ca o parte din vechiule au fost revitalizate acolo.
           Bineinteles ca voi dezminte public aceasta informatie gresita cu ocazia urmatorului articol despre MApN si ind de aparare din Romania, foarte curand. Si desi nu-mi place ca am gresit iti multumesc pt informatie!

          • Cu placere, George! Toti gresim pentru ca muncim. Toate cele bune!

          • @GMT
           S-a notat boss. Problema ta e urmatoare de fata: a) daca ameninti pe cineva vezi ca omul ala nu o să stea cu mainele in sân b) vezi ca amenintarile intra sub incidenta legii penale, mai ales cele in scris…

          • Hai c-o dam in barci.
           🙂 Legea penala nu face diferenta intre amenintarile scrise si cele verbale pe de alta parte succes cu plangerea penala.
           PS Nu te increde in Codul Penal roman ca vei fi crunt dezamagit.
           Putem in schimb sa facem asa: tu „uiti” de Moreni, UMB si C-tin Bucuroiu pe viitor, iar eu ma fac ca n-am fost jignit (prin terfelirea numelui unui om in varsta si pe care-l respect foarte mult).
           PSS Crezi ca Penalu” ma sperie?! Am indraznit sa atac frontal MApNul si conducerea Armatei si ma tem de o plangere fata de o amenintare care juridic nu prea exista?!

      • la Turda e o baza de mentenanta a armatei.

       • adica sunt 42 de „utilaje” functionale nu doar 36
        foarte bine 🙂

        „sursa” lui george o fi fost vreun umb-ist suparat, cata vreme daca au fost in germania au fost la vreo aplicatie si la surubareala merg la turda intr-un atelier al armatei – chiar ar fi anormal sa dea la altii la reparat ceea ce pot face ei in atelierele proprii

        • MApNul a anuntat oficial ca sunt 36, restu” le-au luat sa le canibalizeze pt piese. Doua structuri la nivel de batalion a 18 masini de lupta.
         Nu este vorba de „surubarit” aici ci de raparatiile care se fac periodic la nivel de uzina. Nici o armata din lume nu-si poate suporta – din resurse proprii – intreg ciclul de mentenanta la un astfel de vehicul, nu trebuie sa ma crezi pe mine cauta si vezi ce fac ceilalti.

         In privinta sursei, probleme de fapt nu era unde anume isi plimba armata Gepardurile, poate sa le duca si Disneyland, ideea era ca banii pt revitalizare au plecat din tara desi initial trebuiau sa ramana (macar o parte din ei) la noi…

         • george uite linkul lui marius
          http://www.icc-hofmann.de/NewsTicker/201511/ausschreibung-411352-2015-RO.txt
          au luat kituri de reparatie pentru 43 de utilaje, nu conteaza ce zice mapn de 36

          Uzina aia minunata de o aratau la NatGeo la Ultimate factories care facea RK la abrams, e Anniston Army Depot, a armatei nici macar „operata” de un contractor extern cum era general dynamics care le-a fabricat.

          Eu nu vad nimic rau ca armata si-a comandat piese si a ciocanit singura geparzii intr-un atelier propriu – dimpotriva.

          • Eu inteleg sa ma contrazici pe mine – referitor la numar – este ok, dar MApNul a spus de la inceput ca operationali vor fi doar 36 de unitati.
           Referitor la „surubaritul” de catre armata, este in regula, orice armata are propriile ateliere de reparatie si intretinere, nimic neobisnuit, doar ca orice utilaj are din cand in cand nevoie de o revizie generala, recalibrare, etc, ori toate astea se fac in standuri (bancuri) speciale. Practic fiecare sistem este testat si recalibrat, etc.
           Exista grade de intretinere si reparatii care pot fi executate in atelierele armatei si grade care nu pot fi executate decat in uzina…
           Pai atunci hai sa-si faca armata uziene de reparatii pentru toata tehnica pe care o are in dotare, sa-si modernizeze singura echipamentele, poate sa le si produca…
           Ai vazut tu asta pe undeva prin lume?! Ia intreba-te de ce…

           Referitor la Anniston Army Depot pai tu ai citit ce structura au americanii acolo?! Tu compari „soproanele” noastre cu ditamai uzina cu 3400 de angajati?!
           Exemplu. Cand au trimis in Germania TR 85M1 au dat fuga la UMB sa le repuna aia tancurile pe picioare, de ce nu si le-au reparat singuri?! Pt ca tancurile alea aveau nevoie de mult mai mult decat de o reparatie/intretinere, aveau nevoie de…revitalizare.

           Dar adevarul este altul si comporta doua componente: prima ar fi ca in general tehnica nu este reparata si nici prea intretinuta din lipsa de bani, secondo ar fi ca MAPnul face ce face si evita uzinele romanesti, de ce, nu stiu.

          • george cred ca si cu „revitalizarea” avem o problema de semantica
           Noi intelegem „revitalizare” = reparatie capitala, din diverse motive fie ca e sistemul rusesc „on time” si-a facut numarul de ore, fie sistemul vestic „on demand” la inspectie la numar de ore sau la cerere ai constatat ca trebe refacute multe chestii si atunci il dai la reparatie capitala

           si la geparde care au fost niste chestii putin folosite si conservate corespunzator, „revitalizare” inseamna ceva de genul scoatere din conservare ? adica schimbi baterii, garnituri, piese de cauciuc, condensatori etc care imbatranesc oricum, revizie generala si gata ii dai cheie

           Reparatie capitala ar fi fost de exemplu sa scoata motoarele si sa le faca rk cu schimbat de cuzineti set motor bla bla ceea ce nu a fost cazul la geparzi si o fi fost cazul la tr-85, la fel si la transmisii si la ce e la sasiu e o documentatie de reparatie capitala facuta de producator

          • George si de baza de reparatii de la Aniston (care e SF, de aia a si fost la Ultimate Factories) am zis de asta 🙂
           „Nici o armata din lume nu-si poate suporta – din resurse proprii – intreg ciclul de mentenanta la un astfel de vehicul, nu trebuie sa ma crezi pe mine cauta si vezi ce fac ceilalti.”

          • 🙂 Incepem cu inceputul. Revitalizare, in cazul Gepardului care are doua radare si alte electronice, inseamna recalibrarea si testarea sistemelor, testarea intregului ansamblu, totul pe bancuri special concepute pt fiecare sistem in parte. Din ce stiu eu armata detine un singur banc modern pentru motoare, in rest?!
           Fata de americanii, te legi aiurea de o exceptie de la regula, ai si gasit cu cine sa compari MApNul, cu Pentagonul, adica cu unica superputere militara! Breeee, bun exemplu 🙂 .
           Chestia e ca mai sunt si alte exemple, dar acestea sunt exceptii de la regula, pe anumite criterii foarte stricte, la noi regula este ca armata sa-si ciocaneasca singura utilajele…

           Si tot regula, in UE si SUA, este ca achizitiile sa fie facute intotdeauna cu gandul la propria forta de munca, la locul unde merg banii contribuabiliilor, la pastratrea in tara a unor capacitatii strategice de productie si dezvoltare.

  • sa inteleg ca ultimii Gheparzi au ajuns in tara dupa 2008?
   http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
   „Pentru revitalizarea sistemelor Gepard si logistica, la cativa ani de la sosirea lor in tara, MApN a cheltuit 15,4 mil. euro in 2008 si alte 16,6 mil. Ron in 2011, deci cumulat aproape 20 mil. euro, toti platiti catre Krauss-Maffei Wegmann GmbH.”

   Licitatie Publica – Contract servicii – revitalizare sisteme Gepard: Valoarea Contractului: 15.402.854 EUR, Castigatorul Licitatiei: Krauss-Maffei Wegmann GmbH, Anunt de atribuire numarul 23484/06.02.2008; Servicii de intretinere si reparare – Locul principal de prestare: Germania si Romania
   http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/contract-servicii–revitalizare-sisteme-gepard-126349.html

 70. * cam asa ceva ar trebui sa avem si noi …
  https://www.youtube.com/watch?v=ATHhsrH16VQ
  * larom , asa , la nivel tactic …
  https://www.youtube.com/watch?v=wTKtWODwpYs
  ! rog postarea de mai sus sa fie sterasa … scuze am gresit ! ;-(

 71. Acest contract al TBT-ului putea fi incredintat direct binomului Rheinmetall-Moreni sau e obligatoriu sa existe o licitatie?
  Si daca se lanseaza licitatia, la data lansarii acesteia, firmele trebuie neaparat sa vina cu produsul finit? Ma gandesc ca Moreni s-a asociat cu Rheinmetall in vederea participarii la licitatie.
  Daca pica cooperarea romano-germana, pana la urma nici oferta Iveco nu era rea.

  • de ce sa fie obligatorie licitatia?
   In Franta tocmai s-a stins un scandal mare cu Alstom care voia sa inchida una dintre uzine deoarece nu mai avea destule comenzi. Statul a negociat cu patronatul si sindicatele sa le dea niste comenzi suplimentare de rame de tren pentru TGV-sud, desi linia pe traseul respectiv nu e pt. TGV.

  • In domeniul apararii nu e obligatoriu sa existe o licitatie pentru ca exista o componenta politica si strategica mult mai importanta decat criteriile comerciale si de concurenta.

 72. Fără să fiu io vreun mare fan de-al lui Ciucă (îmi rezerv dreptul acesta, lasă că are destui tămâietori şi pupători în coor), nu mi se pare corect construită ştirea. Tehnic vorbind. Ştiţi cum merg lucrurile în postmodernism, mai mult de jumătate din people nici nu mai citesc ştirea, se mulţumesc cu titlul şi imaginea aferentă, aşa cum apar ele în linkul care duce către articol. Şi de acolo, mulţi analfabeţi funcţional (funcţionali? 🙂 ) nu percep decât primele 3-4 cuvinte. Aşa că în mintea lor, din linkul respectiv – aşa cum apare el pe Feisbuc, de unde îşi trag seva „cunoaşterii” – va rămâne doar asocierea dintre sintagma „hoţia şi prostia” cu imaginea lui Ciucă.
  De abordarea asta ce spuneţi?

 73. George…nu e o pb ca te-ai enervat, ci doar ca nu specifici un lucru: Armata achizitioneaza cf.legilor GUVERNAMENTALE!
  Este controlata de Guvern si oricat s-au straduit oamenii pe care i-ai pus in poze-si care sunt niste oameni extraordinari, te asigur, legile si hotararea politica dicteaza !
  Am mai discutat in particular despre a nu mai da intr-o intreaga Armata de militari care efectiv se lupta ca asa faca ceva bun, din cauza mizeriilor create LEGAl de catre politic.
  Tu vb din discutiile pe care le ai cu cei din Industria de aparare si cu prea putini din Armata…Ai pierdut legatura cu reallitatea.
  In mare parte ai dreptate si nu contest ceea ce afirmi pe corect.Dar vezi ca la ora actuala, cei care au ajuns CU ADEVARAT pe merite sus in aceasta structura, au o lupta crancena cu mizeriile facute de politic!
  Si sunt incredibil de multi !
  PaCAT ca demersul tau este foarte justificat si corect pana la un punct.
  Dezamagesti si pierzi mult.
  Nu mai scrie la nervi si mesajul tau-pornit corect-va ajunge sa fie perceput cum trebuie, nu ca o refulare tampita!
  Stii ca suntem in aceeasi barca si te-am temperat de multe ori, asa cum si tu ai facut-o cu mine.
  In loc sa mearga unde trebuie, va fi interpretat complet aiurea.

  • E din cauza pozelor cu sefii de stat major. S-au sucarit multi din cauza asta desi nu e primul articol de genul asta.
   Foarte bine!
   Efect scontat si realizat.
   Sa nu ne multumim cu putin.

   • Bre, provocarea asta este copilareasca si nu-si are rostul!
    Armata nu are putere juridica si administrativa asupra economiei romanesti.
    Acesti oameni se lupta sa convinga nenorocitii care conduc furand si batjocorind.
    Este absurd sa le pui fotografiile ca sa gandesti ca-i poti motiva mai mult de cat sunt de motivati.
    Dati naibii in guvernanti ca ei au painea si cutitul!

  • @Nemo. De unde sti tu cu cine vorbesc?! Iar articolul este foarte realist, sincer nu-mi mai pasa pe cine dezamagesc, sa-si faca datoria ca-i armata nu pension de domnisoare.
   Refulare tampita?!?! De acum incolo o scriu numai articole elogioase, asa cum scrii tu…

 74. Eu tot la nervi am scris asta si tu o stii:
  http://suntemromania.blogspot.ro/2013/06/104armata-romana-mai-avem-nevoie-de-ea.html
  DAr am stat si mi-am corectat-o mult apoi, pt ca nu am vrut sa gresesc fata de oamenii adevarati din armata si care sunt patrioti, dar se lupta cu un sistem mizerabil pentru a face ceea ce trebuie.

 75. Nu stiu de ce dar nu cred ca te vor chema vreodata la vreo aterizare de F-16. Sau decolare…. sau orice.

 76. Oricum..sper ca s-au mai calmat spiritele si GMT a revenit la ganduri mai bune.
  Eu imi mentin ideea cu aceste foto: nu merita acesti oameni asocierea cu aceste idei din articol.Omul de rand intelege exact pe dos.
  Dupa 20 de ani in sfarsit cativa sunt acolo unde trebuie pt ca merita si fac ceea ce nimeni nu a mai facut de mult…In loc sa incurajam se va interpreta ca se loveste in ei!
  Pacat.Foarte pacat.Si apropo: eu nu scriu articole elogioase despre Armata! Scriu corect ceea ce vad si stiu. Si nu vreau sa scriu despre defecte si defectiuni pt ca si asa TOTI cauta numai asta !De rau spun 99% din Media, dar despre ceea ce este bun nimeni! Se munceste enorm acolo ca sa se mentina, intretina, dezvolte, instruiasca…Si nu pot s anu admir astfel de oameni!
  Nu sunt doar uscaturi.
  Si nenorocitii sunt din ce in ce mai putini

  • Elogioase vere! Si nu m-am linistit, dimpotriva daca inainte mai credeam ca poate, candva, undeva ceva se va misca acum nu mai cred deloc.
   Aia din poze poarta o enorma raspundere fata de starea jalnica, pt ca ei sunt sefi, ei ne spun ca armata isi poate indeplini misiunile…

 77. distinsii domni din poze nu au de ce sa se simta lezati.fac parte din sistem si pana acum nu s-a auzit nici un strigat de nemultumire din partea lor vis a vis de dezastrul la care au fost martori.ministri politici vin si pleaca ei raman…ca sa lamurim si responsabilitatile acestor patrioti devotati.devalizarea imobiliara si a inventarului ministerului cu girul cui s-a facut,aud?!bun,avem babiuci,spiroi,dusi,opresti ,etc ..la dracu esti ofiter superior al armatei romane ,ai principii si sistem de valori inalt ,de ce bati din calcaie cand observi la ce este supusa armata romana?!si daca politicienii au trecut peste cuvantul,experienta,gradul si autoritatea voastra profesionala e tocmai din cauza voastra…v-ati vandut ieftin in toti acesti zeci de ani ,aveti un pact de neagresiune mizerabil cu politicienii..ei va asigura traiul de belfer,voi intoarceti capul.nimeni nu le contesta studiile ,pregatirea,gradele sau statutul dar intoarceti si voi serviciul si aveti grija de armata tarii.personal cred ca a venit timpul pentru alta generatie de ofiteri dar la cum se intra sau se absolva in scolile militare nu stiu daca avem ce pune in loc…tot copiii lui mami si lui tati obtin posturile bune.cine stie si ce se preda pe acolo sau decayre cine.apropo ,mercurialul spagilor din academii este tot al
  politicienilor?
  avand in vedere la ce disolutie exista colegul GMT a foat chiar gingas cu voi.acest minister TIPA dupa reforma dar mai rau se enclavizeaza..este o fosila vie a vechiului regim.asa civil prost cum sunt catalogat de distinsii purtatori de uniforma sunt mai ptriot decat tot statul major la un loc.timpurile s-au schimbat de domnilor,va rugam faceti pasul in prezent.

 78. Doamne fereste de un audit la acest minister.probabail ne-ar sta inima in loc la ce s–ar gasi acolo.de buna voie nu vor face nici o reforma,solutia este tot pe partea civila si politica.

 79. Cred ca articolul ar mai trebui completat cu niste poze: de pe la DPA, de pe la achizitii, consilierii ministrului.
  Sunt curios cine a cerut ca TBT-ul sa prinda 120km/h.
  Sunt curios cine a anuntat lansarea licitatiei pentru la iarna sau la primavara, pentru TBT, cand se stia ca erau discutii cu KMW.
  Identificati cu nume, prenume, functie si poza.

 80. mda..eroul bula..pt toata treaba asta ar trebui constuita o comisie si o ancheta.sa vedem cine e specialistul asta..si cum isi justifica deciziile.numai dak nu au fost toti mana in mana..si au pus punct inca dinainte de nastere achizitilor si discutilor cu nemtii..eu asta cred ca s a intamplat.cu aia nu a fost loc de parandarat..si asa au amanat contractul…pana gasim unu care tre si stie ce are de dat.sa nu mai zicem ca nu vor marii industriei de armament sa vina aici caua ceva cu noi..nu..la noi e problema din pacate

 81. Analiza facuta de George ar putea fi o analiza a intregii RO! Suntem in rahat pana peste cap, in curand nu o sa mai putem respira! Care e diferenta dintre starea Armata RO, infrastructura civila, sistemul de sanatate sau invatamantul?
  OFF! uneori imi vine sa spun ca nu mai avem nicio sansa sa ne facem bine. Apoi tot eu imi spun ca e de datoria noastra sa nu ne dam batuti!
  In virtutea celor spuse, un mare BRAVO pentru George! Chiar daca tușele din articol sunt mai groase, dezastrul trebuie constientizat!

 82. Un caiet de sarcini competent si corect intocmit elimina multe din dezavantajele sistemului cu pretul cel mai mic… multe…adica toate…

 83. Cei aia „pregatire de lupta”??? Ca nu prea am auzit de biroul asta.
  Si la fel cu MND-SE. Se pare ca din moment de va dati cu parerea despre ea, stiti care ii este misiunea nu? O puteti detalia?
  Si la fel si cu mult „hulita” Divizie Multinationala. Sunt convins ca stiti totul despre ea, ca altfel nu vad de unde atata vehementa…
  In rest asa cum zicea si @nemo, multa atitudine negativa la adresa armatei in general. Exista parti negative (o droaie) dar sunt nu sunt numai acelea.

 84. Din principiu, cred, ca ARMATA nu trebuie politizata, aceasta institutie trebuie sa fie devotata apararii tarii! George GMT are dreptate, armata trebuie sa-si impuna prin intelepciune, prin cunoastere si, evident, prin implicare, o strategie de dotare corespunzatoare, de instructie (cu specialisti platiti, cointeresati). Armata trebuie sa fie inzestrata cu un corp tehnic multidisciplinar, din toate domeniile industriale, economic, inclusiv cu o baza materiala de rezerva. Tara are oameni capabili sa proiecteze, sa produca majoritatea echipamentelor, componentelor necesare inzestrarii armate. Fabricarea in tara, urmarita, condusa sub autoritatea armatei, probataare avantajele asigurarii la nevoie de piese de schimb, de reparatii in regim de urgenta, de imbunatatiri rezultate ca urmare a exploatarii, dar si pentru faptul ca nu este dependenta de voia strainilor Socotesc ca postarea pozelor nu afecteaza imaginea armatei, ci dimpotriva este un indemn la responsabilitate. Pe linga incurajarea si sustinerea economiei tarii armata, investitiile si cercetarea in scopuri de aparare, pot contribui la progresul tehnic si stiintific din tara, intr-un fel dezvoltind si sentimentele nationale. O remarca in plus: Inzestrarea armatei cu produse superioare calitativ nu trebuie sa aiba in vedere doar Rusia, ca singur posibil inamic!

 85. Prea tarziu, prea putin, prea incet: eseuri despre criza la romani, scrise de Mircea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *