Despre romani si istoria lor…

Extrase din interviul cu Acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane:

Patriotismul…

… si ce perspective mai au romanii plecati:

Si in final, ce inseamna TARA:

 

P.S.

Si despre Bucovina (promovata tot mai mult ca si entitate de sine statatoare), mai bine zis Tara de sus a Moldovei:

.

58 de comentarii:

  1. Din pacate Romania a pierdut populatie tanara ,apta pentru munca dar si pentru serviciul militar.
    Trebuie urgent stimulata natalitatea in randul populatiei romanesti caci altfel riscam sa devenim noi, minoritarii. Nimeni nu vrea sa isi asume acest adevar dar romanii din Romania pierd teren masiv in fata minoritati romanes. Trebuie constientizat pericolul.
    Stramosii nostri au murit cu milioanele in lupte date pentru acest teritoriu numit Romania. Ar fi pacat sa-l pierdem asa, la masa verde…

    • capatu satului

      fara suparare stimularea natalitatii este fara rost,
      este elementar ca oamenii pleaca pt. ca ori nu au nici un loc de munca sau nu au nici un orizont si isi pierd speranta,
      intre si io, ce speranta poti sa ai cand vezi:
      o sleahta de lingai si zerouri pusi sa gestioneaze (fure) din bujetu de stat;
      o conducere impotenta intelectual: gen 20 20
      sefu de fapt al guvernului este unu cu tablouri prin pereti dar cu care investitorii straini, in mod justificat, refuza sa discute,
      nu poti sa faci un plan serios de afaceri atunci cand reprezentatu statului este un inculpat
      sau ca fostu ministru de invatamant care, citez: nu are tot timpu vorbele la el dar are faptele,
      o sleahta de hoti au inceput de multisor sa schimbe toate legile ca sa se poata fura mai usor,
      am inteles ca locuintele construite pe persoana fizica sunt acum din nou in trend, dupa promulgarea la inceputu anului a unei legi controversate pitrocite de acesti patrioti comunishti,
      ce speranta sa ai cand vezi ca scopu pt. care ministru justitiei uzeaza scaunu este ocrotirea drepturilor infractorilor,
      iar la inzestrare este un haos mai ceva ca pe front,
      astazi se modernizează fregatele, peste 6 luni modernizarea fregatelor vine la pachet cu corvetele, etc,
      anu trecut se da drept cert faptu ca se cumpara elicoptere de la aibus,
      pt ca anu asta sa se puna in discutie elicoptere de la bell, sikorky, etc.,

      sleahta de incompetenti,

      intre timp serviciile inclusiv militare lucreaza,
      dar lucreaza foarte prost,
      sociologii aia, psihologii si oamenii lor care ar trebui sa vegheze unde se duce societatea noastra au atipit de tot,

      am ajuns aici pt. ca justitia nu si-a facut treaba,
      daca nastase si restu primeau pedepse adevarate, omu de rand avea reprezentarea faptului ca nu se mai poate fura,
      hotii apar in fiecare zi si iti spun ca ei au drepturi sau iti rad in fata,

      combinata cu lipsa de educatie,
      a incercat unu Funeriu sa faca ceva,
      dar poti cu sleahta de abramburici dambovitene,

      avem experienta lui 1940 şi 1989 cu populatia patriei in genunchi,
      n-am invatat nimik,
      asa ca avem sanse sa repetam
      situatia internationala este oricum spre mov
      http://www.contributors.ro/administratie/bugetul-apararii-am-un-leu-si-vreu-sa-l-beu/

  2. Nu natalitatea e lrincipala problema. Ca si aia de se nasc la fel or sa plece din gluma asta de tara populata cu….in fine populata cu cine e populata. Problema o reprezinta insasi populatia romana de altfel dezgustatoare in majoritatea ei. Si inainte sa ma ia lumea la suturi eu sunt roman get beget. Dar cand vad cum o majoritate semi analfabeta si care sta numai la pomana si sa ii dea statul imi fute mie viitorul si viata nu pot sa mai am mare respect. Frumoasa tara dar pacat ca e locuita de romani.

    • Gindirea ta am avut-o si eu.dar am constatat ca totusi noi aia raii,jegosii,milogii,analfabetii,hotii etc etc am rezistat in istorie fata macedoneni,de ukrainieni(sarmati)care au disparut din istorie multe sute de ani,de polonezi care au disparut din istorie cteva sute de ani,de traci care au disparut cu totul,de sirbi care sunt in disolutie,de prusaci….si totusi noi aia cu multe bube rele am exzistat disparat dar am exzistat…..oare aceastea nu sunt calitati de supravietuire.Eu consider ca noi inca nu am priceput ca acum suntem in perioada de pace si trebie musai sa ne sa ne afisam si cu celelalte calitati umane….dar nu prea avem pastori.Citeste ce spune HERODOT acum 2500 ani despre geti si vei fi surprins cit de actual este.

      • De ce ar fi actual ce zicea Herodot despre geti, cand getii au disparut?…

        • Getii nu au disparut. Dacii si getii sunt acelasi neam tracic numiti diferit de diferite popoare. A se vedea cazul vlahi, blacki, blahi, romani, etc. Ca nu suntem fix si 100% urmasii lor asta nu e o problema. Toate popoarele din Europa nu mai sunt pure. Dar urmasii getilor (tracilor) suntem noi romanii. Problem?

      • Sarmatii nu au nici o legatura cu ucrainenii, care sunt slavi in mare parte, macedonenii nu au disparut, se numesc greci, polonezii sunt bine merci.
        Ai facut o mare varza aici 🙂

  3. strict din ’89 încoace academia româna este nulă.ca si bisericii le-a păsat atât de mult de țară si de români incat prima a devenit falimentară iar ultimii au luat calea pribegiei sau au rămas căutând prin gunoaiele tranziției interminabile.
    au stat la adăpost cu pieptul plin de medalii lăsând țara pe mâinile lui iliescu.românii si munca lor pe nimic au scos țara la mal elitele de carton girând complice la dezastrul economic de după revoluție….si acum tot banii îi interesează nu condiția românului.

    • Pai ce-ar fi vrut sa faca? Erau si ei tot din „sistem”. Nu vreau sa deturnez discutia dar asupra lui Pop planeaza niste acuzatii nu tocmai magulitoare. Atentie, nu spun ca nu e un bun istoric, dar nici nu ma incanta ca presedintele Academiei sa fie fost colaborator al securitatii…

      • Acelasi Ioan-Aurel Pop a ales sa cumuleze doua functii, cea de Președinte al Academiei Române cu cea de rector al UBB. La cele doua salarii, se adauga o indemnizatie de 80% din indemnizația de ministru, pentru faptul că este co-președinte al Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro.
        Frumos, nu?
        In plus, e unul din semnatarii scrisorii de sustinere pentru Valentin Popa, ministru al Educației (ala de se poate lua de mana cu Dancila, vorbesc romana la fel) si l-a „spalat” de plagiat pe Ponta.

        • Si cu scrisoarea a intors-o ca la Ploiesti, ca n-a fost el, ca har, ca mar.
          Inteleg ca UBB depinde de Min. Educatiei dar macar s-o lase mai moale cu asa zisa lui „independenta”.
          Hai ca iar vorbesc fara a avea ceva de zis, vorba Parazitilor.

        • @Priam
          Si ce daca are doua functii, intrebarea e le merita sau nu? Daca le merita, poate sa aiba si 200. De curiozitate, vezi cate functii a avut Iorga!
          Sau si functiile trebuie „sa se dea cate una, sa ajunga la toata lumea”?!

          • @Secundus
            Poa’ să aibă un milion de funcții, dar nu din bani publici, ci privati.
            Ca nu se angajează cu juma’ de norma, sau nu lucrează zilier, ia salariul întreg si e unul din cei mai bine plătiți din sistemul public…
            La BB, au luat aia decizia sa i se delege atribuțiile, omul nici nu mai dă pe acolo, ia banii aia publici degeaba.
            O altă sinecura, dar tu nu ai nicio problemă!

            • Poate sa aiba si un milion de functii din bani publici, DACA LE MERITA. Sinecura inseamna altceva.
              Iar daca e suspendat dintr-o functie, inseamna ca nici nu e platit pentru ea.

            • Mihai Cristian

              Priam, domnul academician imi este profesor si nu stiu de unde ai scos povestile astea. Eu il vad aproape zilnic pe holurile facultatii, si crede-ma e unul dintre putinele cursuri la care merg cu drag.
              Cat despre acuzatiile revistei22, le-a negat. E unul dintre putinii oameni al carui cuvant dat chiar conteaza. Dar asa suntem noi, daca apare un lucru bun din noi, suntem sceptici, poate si din invidie se face ca se ajunge pana la defaimare si calomnie bazata pe niste speculatii, care cel putin in acest moment s-au dovedit a fi nefondate.

      • Bai om, io daca zic acum de tine ca am auzit de la verisoara lu cumnata-mea despre tine ca ai fi filatelist sau pedofil , ar trebuii sa cred nu? ce mi se spune „pe surse”. Crede si nu cerceta , cum zic Parazitii.Deschide ochii , casca gura , nu pot sa te fac mai destept, dar vorbeste cand ai ceva de zis

      • Gura pacatosului adevar graieste! Dl. Aurel Pop ne vorbeste despre lipsa modelelor, a oamenilor integri care nu fac compromisuri. Banuiesc ca in lipsa asta se include si pe domnia sa. Nici macar nu clipeste sau roseste cand infiereaza „deontologii” patati care se vand pe 30 de arginti prin mass-media. Scurta si selectiva memorie are domnul academician cand pozeaza in sfant la Trinitas Tv uitand cu desavarsire (na, are o varsta omul) de angajamentul de colaborator semnat cu securitatea:

        https://revista22.ro/70270588/ioan-aurel-pop-cornel-nistorescu-si-dorel-abraham-pe-lista-colaboratorilor-securitii.html

        Ce ti-e si cu chimia asta moderna dom’le, scoat orice pata! ?

  4. Salut. Aceasta problema e foarte complicata, nu poti gasi raspunsuri asa usor. Romania are nevoie de o adevarata clasa politica care sa-si asume adevaratele reforme morale si structurale pentru a scoate aceasta tara din mizeria in care sa gaseste.

  5. Legat de Bucovina, foarte bună întrebarea: ce alegem să promovăm – o structură administrativă impusă de imperiul austro-ungar, sau Țara se Sus a Moldovei, provincie istorică autentica cu rădăcini adânci în istorie?
    Distincția e importantă pentru că promovarea insistenta a Bucovinei – mai ales cu fonduri europene, adâncește diferențele de dezvoltare dintre regiuni!

  6. Un profesor de la Cluj vorbea despre optimismul social ca resursă. Acesta dorea să scoată în evidență că o societate optimistă va avea o natalitate mai ridicată, va munci mai bine și va lansa mai multe proiecte. Deci optimismul social e o resursă la fel de valoroasă ca gazelele din Marea Neagră.

    Optimismul social se construiește de mass media prin știri pozitive, prin prezentare de proiecte de succes.

  7. Moldova , conf. Descriptio Moldavie era compusa din trei mari regiuni: Tara de Sus, Tara de Jos si Basarabia.

    Bucovina (de la Tara fagilor in germana) , strict entitate a imp. austro-ungar , mai precis ducatul Bucovinei cu capitala la ghici unde……. la Cernauti.

    Adevarul: Bucovina nu exista pana la 1774, aceasta ia fiinta in urma razboiului ruso-turc cand o bucata din Tara de Sus a Moldovei este alipita imp. austro-ungar.

    Concluzie: Bucovina nu-i Tara de Sus ci o bucata din ea, iar cine o promoveaza ca entitate de sine statatoare ,,ori e prosti” ori e ,,rau intentionati” sa nu zic altceva…..dar de cele mai multe ori e doar o chestiune de orgoliu in a spune io-s bucovinean nu moldovean.

    Cel mai corect ar fi totusi sa se vb de Bucovina doar in perioada in care ea a existat nu si dupa 1918, ex.: aici era Bucovina in perioada imp. austro-ungar, asa cum vb. de cele mai multe ori de manastirile din Nordul Moldovei si de putine ori de manastirile din Bucovina…….sunt totusi ctitorii ale domnilor Moldovei !

  8. Cumva spune bine referitor la faptul ca romanii sunt autocritici. E o chestie care tine de civilizatia bizantina, cu structura sociala nobiliara foarte dura, care considera clasele inferioare ca fiind pseudo-sclavi, si in care toate institutiile statului, de la biserica la stat iti zbiera sa tii capul jos. Model adoptat de otomani si nobilimea autohtona, si mentinut prin propagare sociala pana in ziua de azi. Numai sa vedem atitudinea de boier a sefilor/antreprenorilor romani contemporani. Si, mai rau, atitudinea de „grin and bear it” a angajatilor…
    Despre romanii plecati, se stie ca eu am o atitudine mai….taioasa. Asa ca nu am sa risc un ban pe tema asta 😛 (si-asa sistemul asta nou e dubios tare).

  9. Parțial off-topic, dar legat de români și istoria lor:
    Politica Ungariei față de noi e simplă și poate fi rezumata în 3 cuvinte – nem nem soha!
    Drumul nostru spre occident trece pe la ei prin curte și ei știu al naibii de bine asta.
    Ca atare, pentru că politicienii noștri se ceartă care să fie următorul proiect de țară, propun eu unul – integrarea Serbiei în UE și dacă va posibil și în NATO.
    Prin Serbia, via Croația, ajungem în Italia și putem să-i ocolim pe unguri!
    Și poate, cu ocazia asta, ne răzgândim și cu privire la Fincantieri! 😉

  10. Daca mai avem suflet nu stiu cati oameni si bani mai avem pt a realiza astfel de proiecte. Intre timp toata lumea tace pe un subiect care ne va baga sau ne va scoate de sub ape tulburi …
    Daca e off topic sa fie scos … e un pic partinitor si directionat dar spune lucrurilor pe nume… banii pt armata, educatie si proiecte nationale se joaca ACUM. Va fi un alt adevar national mai mare decat Petromul:

    http://inpolitics.ro/testul-tradarii_18439945.html

    Daca va fi scos rog admin. sa aloce un articol pt. gazele de la Marea Neagra. Adevaratul test al independentei …. ,,directionate”. Energia este o arma. De ce sa nu discutam despre ea?

    • Tara lui Andrei

      Romania are multe resurse naturale importante (sau care vor fi importante pentru ca cererea si utilitatea lor se modifica si nu stii cum apare nu stiu ce baterie in 10 ani care necesita nu stiu ce material care s-ar putea gasi sau produce in tara, de exemplu).

      La cat de varza suntem o sa treaca o gramada de oportunitati pe langa noi si o sa pierdem multe lucruri, asa cum s-a intamplat si in trecut. Uneori din vina noastra, alteori pentru ca au profitat altii de noi.

      Noi ar trebui sa investim masiv in reciclare si in energii regenerabile. Astfel ne-ar ramane mai multe hidrocarburi pentru productie chimica (stiu, ce gluma buna…) si export.

      In tarile dezvoltate omul are „aragaz”, cuptor sau plita pe curent, nu pe gaz ca noi neanderthalii. Curentul e infinit si il scoti dintr-o gramada de surse. Gazul/petrolul in schimb, nu prea sunt infinite… E un detaliu mic care are efecte mari. Pretul intre astea 2 tipuri de aparate nici nu e asa de mare cu toate astea romanu tot cu gaz ii da ca asa a fost invatat.

      La fel si cu reciclarea… La urma urmei, unguru ala imbecil a avut si el dreptate. Ce sa facem noi cu gaze si petrol cand dupa ’89 am distrus majoritatea uzinelor/fabricilor/combinatelor/etc.

      • Andrei….fara suparare tata…Eu am combiboiler….vara factura mea la gaz pt aragaz si apa calda bucatarie e infima ~10£/luna….iarna vreo £150/luna de la incalzire,deci aragaz electric nu face mare diferenta…

      • Tovarusu’ Tara lui Andrei…

        Vezi d’aia nu știi că probabil nu stai la ,,casa pe pământ”, cea mai ieftina sursa de încălzire la o casa este lemnul, dar fiindcă prețul lui e într-o continuă creștere foarte lume ia în calcul GPL-ul, dar cu siguranță dacă ar exista posibilitatea racordării mult popor ar renunța la centralele pe lemne, de departe insa cea mai scumpă sursa de încălzire în Ro este curentul electric poate mai scump că acesta sa fie combustibilii lichizi.

        Concluzie, daca nu mai avem petrochimie și nici n-avem de gând in continuare sa chimizam combustibilii fosili macar sa creștem un pic nivelul de trai l populației daca tot ne plângem că oamenii pleacă din țară.

        Ungaria are un grad de racordare al gospodăriilor individuale la gaze naturale de aprox. 90% pe când Romania de aprox. 20%, concluzia: AVEM CE FACE CU GAZELE !!!

        Apropos Alex, sunt de aceeași părere cu tine că un subiect atât de important că acesta e prea puțin discutat în spațiul public inclusiv pe acest site și chiar mă mir că cei de la Mediafax și ZF au ridicat problema, bravo lor!

        • Ne ținem gazele pentru noi… facem un foc mare și coacem kurtos colac!:-))

        • Tara lui Andrei

          Daca am fi investit mai mult in tot ce tine de energie electrica (productie, transport, infrastructura, etc.) si daca nu ar fi fost „baieti destepti” la „butoane” care acum mai nou se numesc traderi, brokeri, bla bla bla, atunci si pretul ar fi fost mai bun. Piata ar fi fost mai competitiva, mai transparenta, mai „curata”.

          A si sa nu mai zic de toate legile care avantajeaza fel de fel de oameni sau entitati/companii. Tot omul de rand are de suferit, ca de obicei. N-are ce face, ii trebuie si energie electrica.

  11. Emanuel Catalin Isopescu

    Oameni buni! Hai sa ne amintim ca azi e ziua Voievodului! In primul rand un bun crestin si un mare iubitor de tara, respectat de mai marii acelor timpuri .Zic sa ne raportam mereu, in ceea ce facem si gandim, la exemplul sau! A nu da dreptul la viata cuiva este , aceeasi, daca nu si mai mare crima, cu a i o lua! Asta, a propos de discutia cu natalitatea de mai sus. S ar intoarce Stefan in mormant sa auda ce gandesc urmasii sai.

    • Astăzi, 2 iulie 2018, Plaiesii au cântat la Putna Marelui Voievod pentru sufletul neamului românesc:
      Sus pe malul Nistrului, paște calul rusului…
      Hai măi frați să ne unim, calul să i-l potcovim!
      Ajută-ne Doamne să fim la înălțimea înaintașilor noștri!

  12. soareci de biblioteca abonati la pomenile politicienilor faca nici un rol in viata cetatii.
    astia trebuiesc condamnati nu parlitii de la tara care pun botul la vrajeala si manipularea pesedeului,astia mari intelectuali si filosofi rasati nu amaratii aia tinuti in prostie si nevoi.

  13. Remarc ca, in tot Internetul romanesc, cum vorbeste unul despre fundamentele legitime ale nationalismului romanesc, cum sar toti necititii si parerologii sa-l delegitimeze (colaborator al securitatii, semnatar al nu stiu ce, etc., etc., etc.).
    Domnilor (si doamnelor daca sunteti)! Conteaza daca ceea ce spune este adevarat, nu legitimitatea vorbitorului.
    Eu nu dau un Prof. Pop pe miliarde de ticalosi cinici ca Boia.

  14. Informațiile despre IAP sunt ,,multe și contradictorii” , acestea trebuiesc cu atenție compilate pt a afla ,,adevărul” , totuși postul este ,,despre români…..” iar felul cum prezintă ,,….istoria lor” i-mi pare simplu și concis.

    Tre’ sa recunoaștem cu toții, Romania e o tara ,,bolnavă” iar cei aproape 30 de ani de după ’89 n-au fost destui pentru ,, însănătoșire” , poate din contra unele afecțiuni s-au acutizat …….daca s-ar fi respectat punctul 8 al Proclamatiei de la Timișoara cu siguranță astăzi Romania ar fi arătat cum totul altfel.

    Nerespectarea acestui punct 8 mie-mi spune multe .

    • Mircea Dogaru??? Ginerele lui Petrut, presul lui Ilie Ceausesu, sindicalistul cu 30 de adepti?
      El si generalul „chilot” au făcut de rușine uniforma militară!
      Florine, ai tupeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *