Despre T 72-ul dâmboviţean

Partea a IV-a: T-72 in zilele revolutiei

T 72

Personal, am numarat 5 lovituri care au atins tancul:

– un proiectil (presupun exploziv-fugas, nu a lasat prea multe urme) a atins antena de pe turela, a explodat si a topit-o, arzand si vopseaua in jur;

– un alt proiectil exploziv-fugas a lovit aripa din dreapta, aceasta era sfasiata rau, la fel rezervoarele suplimentare de deasupra;

– un al treilea exploziv a lovit placa blindata din spate, spre stanga – incredibil, dar a indoit putin blindajul;

– doua proiectile cumulative au lovit cutia blindata din stanga/spate, aproximativ dinspre „ora 7”. Unul a lovit exact la imbinarea dintre placa blindata spate si cea laterala stanga si, fara a devia deloc, jetul cumulativ a strapuns blindajul si a intrat in camera energetica. Al doilea a lovit esapamentul, l-a perforat si a patruns si el in camera energetica.

Nu stiu care au fost avariile la motor, nu am putut ridica obloanele de acces – dar cu doua cumulative care au trecut, trebuie sa fi fost avarii importante.

Picture 017

In Bucuresti, pe timpul revolutiei, au fost prezente trei modele de tancuri:

– TR-800 (sau TR80, dupa altii) de la regimente de tancuri din Bucuresti;

– T-55 ale regimentului de tancuri din Caracal;

– T-72 ale regimentului de tancuri din Targoviste.

Caracalezii s-au umplut de „glorie”, cu ajutorul neprecupetit al conducerii armatei romane si al secretomaniei comuniste. La revolutie tocmai faceau trecerea de pe T-55 pe TR-800. Cand au fost alarmati si au primit ordinul de a se deplasa la Bucuresti, au preferat (intelept) sa plece cu T-55-urile. Nu cunosteau bine TR-urile, in plus T-55 era mult mai fiabil. In primul rand, chestie auzita de mine dar neconfirmata dintr-o sursa directa, pe drum au avut un accident (doua tancuri care s-au ciocnit intre ele pe ceata), soldat cu moartea unui ofiter. Apoi, in Bucuresti, unul dintre echipajele lor au reusit isprava sa obtina prima victorie tanc-contra-tanc a armatei romane de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial – au avariat grav un T-72!

Explicatia este simpla – inainte de revolutiune T-72 era tinut la secret, majoritatea tanchistilor romani nu stiau ca aveam asa ceva in dotare, iar peste 90% nu stiau cam cum arata asa ceva. Caracalezii au fost chemati in Bucuresti, dar nimeni nu s-a preocupat sa-i informeze serios ce se intampla pe acolo si cam ce forte se afla in capitala si prin ce zone actioneaza. Apoi au fost bombardati cu informatii false prin radio si TV, gen teroristi cu tancuri necunoscute aparute din pamant – unii stiti cam ce era pe atunci prin Bucuresti! Acelasi gen de informatii au primit si de la gramada de civili binevoitori care traiau spectacolul vietii lor!

Asa ca, atunci cand au dat nas in nas pe o strada cu un tanc necunoscut, au deschis focul! T-72-urile nu aveau munitie de tun, era mare lipsa de asa ceva pe atunci, asa ca echipajul respectiv a incercat sa o stearga. Nu au fost insa suficient de rapizi – au fost loviti din spate iar tancul a fost avariat grav. Instalatia de stins incendii a functionat insa perfect, asa ca echipajul a reusit sa scape.

Am vazut tancul respectiv la Mizil, pregatit pentru a intra in reparatie si l-am examinat indeaproape. Mi-a dat fiori!

Cartula via tROfi

 Up-date

Întrucât partea a IV-a a articolului meu despre tancul T-72 dâmboviţean conţine doar câteva comentarii pe care le-am găsit pe net, fără ca eu să fi adăugat un cuvânt sau să fi pus un punct sau vreo virgulă, mă simt obligat să fac unele precizări:
-În ianuarie 2005 când le-a venit rândul să le ducem din cazarmă, erau toate 30 buc, în stare operativă. Pentru aceste tancuri, existau 6 unităţi de foc de tun/tanc, numeroase piese şi subansambluri de rezervă şi… inclusiv 21 de motoare de T-72, noi sau nefolosite, care mai există şi acum (cel puţin, eu acolo le-am lăsat în ianuarie 2009!), adică la Depozitul 129 Materiale Tehnice.
-Tancul T-72 lovit la revoluţie, a încasat 4 proiectile perforante, trase de pe TR-85. Unul a ricoşat, iar trei au lovit placa din spate a cutiei blindate. Informaţia o am după ce am discutat astăzi, prin telefon, cu comandantul de subunitate care atunci a fost cu tancurile la Bucureşti.
– T-72-urile nu au avut atunci muniţia pentru tun în tanc, deşi ar fi putut s-o introducă în orice moment, întrucât, fiind muniţie neacuplată, şi fiind ambalată în mod special, odată introdusă în tanc, ar fi trebuit folosită, într-un timp relativ scurt.
După părerea mea, cred că ar trebui să-i mulţumim Bunului Dumnezeu că s-a întâmplat aşa. :)

Partea a aV-a

tROfi

45 de comentarii:

  1. Toate bune si frumoase dar apar cateva intrebari:

    -care era calitatea acelui echipaj care a tras trei proiectile explozive intr-un tanc? Cum sa tragi cu explozive intr-un tanc?
    -OK sa spunem ca primul poate fi explicat, in sensul ca era deja incarcat si l-au tras, dar urmatoarele doua?
    -forta tunului de 100mm. Totusi T-72ul a incasat in plin, de la mica distanta, doua cumulative si cu toatea acestea echipajul a supravietuit. Eu ma asteptam sa-i sara turela, sa explodeze munitia din interior, iar tancul sa ramana o epava fumeganda in mijlocul strazii. Faptul ca T-72 ul a „reusit” sa-si tina echipajul in viata si sa „evite” o explozie arata ca pana la urma T-72 Ural nu este chiar asa un tanc prost, iar pe de alta parte mai arata ca echipajul de pe „55 era slab pregatit.

    • @ George GMT – Daca nu au avut decat explozive au tras din alea si basta, aia au avut in dotare aia au folosit!
      Si proiectilele explozive chiar daca nu penetreaza distrug aparatura de ochire, antenele senzorii de pe exteriorul tancului asa ca il lasi un pic cam orb pentru runda urmatoare.
      La asta adaugi faptul ca echipajul era superantrenat in culesul porumbului de la superproductiile agricole.

    • Care crezi ca ar fi fost efectul a doua proiectile cumulative, calibrul 120mm, trase de un Leopard 2A4, de exemplu, asupra lui T72?

      • Iti dai seama ce efect are tunul de 100mm asupra unui tanc de generatie mai noua daca nu a reusit sa distruga un T72, nemodernizat.

        • Nu are neaparat treaba cu tunul de 100 mm ci cu tipul proiectilelor si calitatea munitiei, daca era sageata il strabatea dintr-o parte in alta.
          si era arhisuficient sa fie proiectil sageata din tipul folosit actual de TR85 M1.

      • Salut, am intarziat cativa ani dar tot o sa raspund ?
        Leopard 2A4 vine cu un tun Rheinmetal 120/L44.
        In perioada in care era folosit Leo 2A4, tragea cu DM33.
        DM33 penetreaza maxim 410 mm de armura (fier).
        Depinde unde il lovesti: Din fata, sunt cateva locuri mici
        unde ar avaria ceva, cel mai probabil nu-i faci nimic.
        Din laterala totusi, daca lovesti munitia, care e in partea
        de jos, sub turela, aceasta va exploda, se numeste
        „Detonare catastrofala a munitiei”, care va distruge tancul
        instantaneu, probabil aruncand turela in aer.

        1
  2. Nu i-a sarit turela fiindca:
    1. cele doua cumulative au intrat in compartimentul motorului
    2. oricum nu avea munitie de tun, chiar daca jetul cumulativ intra „unde trebuie” cel mult ranea sau ucidea echipajul, dar tot nu sareau in aer

  3. t 72 e in acelasi stadiu ca tr85 trebuiesc duse la fier vechi.

  4. Ma intreb cum ar fi iesit scarmaneala intre T 72 si T 55 daca aveau si aia de pe T 72 munitie de tun…cred ca era nu prea bine pentru caracalezi, totusi care a fost ratunea scoaterii T 72 pe linia moarta si punerea lor in vanzare?

    • Ei bine my brother raspunsul la aceasta intrebare l-a dat chiar autorul seriei, spunand ca in Romania prostii sunt mult mai multi decat aia care nu e prosti… Parca in partea I, la sfarsit 🙂 .

  5. Buun! Daca, sa zicem, la Revolutie ne invada vreun stat vecin si prieten doatat cu T-72, pe scurt situatia la tancuri ar fi fost urmatoarea:
    – T-55urile nostre n-ar fi reusit sa distruga nici un tanc inamic;
    – T-72urile n-ar fi avut munitie;

    In ceea ce priveste incidentul de la revolutie, e de notat ca astfel de evenimente se intampla si la case mai mari. De pilda, in timpul razboaielor din Golf americaniiau avut destul incidente de „friendly fire”.
    Numai ca la noi cauza incidentului a fost prostia stabilor si secretomania comunista. Ia ganditi-va cum ar fi sa plece americanii la razboi fara sa stie ca au Abrams in dotare? 😀

    Apropos, nu cumva Romania a vandut pe sest niste T-72uri chinezilor in anii ’80 fara aprobarea fratelui de la rasarit? poate asta a fost una din cauzele secretomaniei: sa nu se afle ca au niste T-72uri lipsa.

    • Si acum mai sunt cazuri de ”friendly fire” la americanezi. Acu’ 2-3 zile vazusem un video cu niste americani intrun ”outpost” pe munte in Afganistan care asteptau ”Air Support”. Bomba de 500lb cazuse fix langa ei,au avut noroc ca niciunul nu a murit,doar sau julit umpic,cica inca nu se stie de ce bomba a cazut acolo :D,dar mai mult ca sigur nu vor sa spuna nimic momentan.

  6. N-au vandut nimic pe sest. Cam prin 2009 pe site-ul Romtehnica au aparut 30 T-72 la vanzare. Dupa un timp – prin 2010 parca – mai erau doar 23…

    • E cam in ceata povestea cu T-72ul vandut chinezilor si cred ca numai cineva din serviciile secrete ne-ar putea lamuri. Poate Romania a obtinut T-72 si din alte surse decat direct de la sovietici.
      Sau poate ca poate romanii n-au vandut chinezilor chiar un T-72 intreg, ci doar unele componente, sa zicem un motor, tun, dispozitive de ochire etc. + manualele tehnice. E mai plauzibil asa.
      Pe moment nu exista alte informatii despre afacere in afara declaratiei unui inginer chinez.

  7. http://en.wikipedia.org/wiki/T-72#Service

    Xu Bin-shi, a high ranking Chinese military engineer, revealed during an interview that China first obtained a T-72 from Romania in the 1980s, in exchange for plasma spray technology.[39]

    Asta zic unii de la poporul frate si prieten chinez, care era (e) mai prieten si frate decat poporul rus/sovietic se vede si faceam schimburi din astea cu ei. Oricum am citit ca nus ce colonel polonez le-a cam dat americanilor ce era mai important din documentatia despre T-72, tot cam in perioada aia.
    Citisem undeva ca si Romania mai avea „scapari” din astea controlate de tehnica sovietica pe vremea aia, tot catre SUA, si tot din cauza ca nu ne convenea influenta lor si se tinea cont de problema Basarabiei.
    Iar sovieticii erau cam ofticati ca nu le-am permis accesul la elicopterele PUMA la vremea aia.
    Eram cam rautaciosi atunci hehe

    • Romania era „prietena” cu multi in epoca ceausista. De pilda, au vandut piese de schimb pentru T-55urile capturate de israelieni in urma razboiului de 6 zile, suparand-ul iarasi pe marele frate de la rasarit.

  8. Spuneti-mi va rog TR-125 avea Active protection system?
    Softkill si hardkill, ori ba?

    aici (http://rft.forter.ro/2010_1_t/06-arm/06.htm) scrie ca – Turela – 400 mm cu blindaj suplimentar – intrabare, cat de mare era blindaju suplimentar, din ce materiale era facut? era ea Reactive armour ori era blindaj stratificat? Sau turela avea blindaj stratificat

    ce inseamna “proiector de tip L–2″????

    • Proiectorul de tip L-2 este proiectorul pt vedere pe timp de noapte prin infrarosu el se gaseste pe multe tancuri de tip rusesc el fiind situat la dreapta tunului si actionat printr un sistem odata cu tunul in inaltime .
      Despre blindaje mai greutz cu astea ca nu erau astia asa darnici in info dar nu cred ca am fi avut de ala reactiv ci mai degarba ceva in stilul lui T-55 AM acele blindaje frontale ; sau la o adica mai aplicau niste placi de blindaj sudate sau prinse in bolturi dupa cum s au facut la alte variante de T-72 .
      alea cu soft si hard kill era cred de razboiul stelelor pt noi ..

  9. Întrucât partea a IV-a a articolului meu despre tancul T-72 dâmboviţean conţine doar câteva comentarii pe care le-am găsit pe net, fără ca eu să fi adăugat un cuvânt sau să fi pus un punct sau vreo virgulă, mă simt obligat să fac unele precizări:
    -În ianuarie 2005 când le-a venit rândul să le ducem din cazarmă, erau toate 30 buc, în stare operativă. Pentru aceste tancuri, existau 6 unităţi de foc de tun/tanc, numeroase piese şi subansambluri de rezervă şi… inclusiv 21 de motoare de T-72, noi sau nefolosite, care mai există şi acum (cel puţin, eu acolo le-am lăsat în ianuarie 2009!), adică la Depozitul 129 Materiale Tehnice.
    -Tancul T-72 lovit la revoluţie, a încasat 4 proiectile perforante, trase de pe TR-85. Unul a ricoşat, iar trei au lovit placa din spate a cutiei blindate. Informaţia o am după ce am discutat astăzi, prin telefon, cu comandantul de subunitate care atunci a fost cu tancurile la Bucureşti.
    – T-72-urile nu au avut atunci muniţia pentru tun în tanc, deşi ar fi putut s-o introducă în orice moment, întrucât, fiind muniţie neacuplată, şi fiind ambalată în mod special, odată introdusă în tanc, ar fi trebuit folosită, într-un timp relativ scurt.
    După părerea mea, cred că ar trebui să-i mulţumim Bunului Dumnezeu că s-a întâmplat aşa. 🙂

    • De ce au fost retrase din exploatare tancurile T72?Care a fost logica sau hai sa zicem motivatia principala?

    • Pai atunci domnule colonel imi prezint scuzele publice fata de tanchistii din TR-85 care si-au facut meserie cu brio, dar acum apare alta intrebare: pai daca un T-72 lovit din spate de la 500m, rezista binisor la patru perforante, ce sanse are tunul de pe TR in lupta frontala impotriva unui tanc din categoria T-90/T-80?!

      • @ George GMT:
        Discuţia cu cel care a comandat atunci, în decembrie 1989, tancurile 7-72 în „aventura” lor la Bucureşti, am avut-o în dimineaţa aceasta, în ideea unei clarificări a situaţiei apărute privind numărul de proiectile şi tipul acestora. Am relatat exact ceea ce mi s-a spus. Şi închipuie-ţi că aceste lucruri am încercat să le aflu încă din 2001, adică încă de atunci când am devenit comandant la T-72. Cred că părerea mea exprimată în email, trebuie luată în considerare. În postările următoare, după ce voi încheia să vorbesc despre T-72, voi arăta în foto şi cum se prezintă nişte carcase de TR 77 şi de TR 85 lovite de diverse proiectile. Nu cred că tunul de pe TR ar avea şanse împotriva unui T-90 sau T-80, admiţând că ar fi fost lăsat să se apropie la mai puţin de 1100m, distanţa loviturii directe pentru TR, distanţă la care săgeata traiectoriei nu depăşeşte 2,3m…

        • Acum vedem si noi scris negru pe alb niste lucruri care sincer nici nu stiu daca ar trebui sa ramana scris intr-un loc atat de public.

          In conditiile astea normal ca nu se mai chinuie sa modernizeze alte tancuri la standardul M1, ar fi o pierdere totala de bani, iar ca sa cumperi doar cateva (zeci ? o suta ?) tevi de 120mm in timp ce tot restul armatei are mii de guri de foc de 100m ar fi alta prostie.

          Singura sansa sunt rachetele anti-tanc… Spike NLOS, anyone ? 🙂

          • Sorine pai aceste lucuri nu sunt cunoscute publicului romanesc ca sa nu-i luam de gat. Da tu crezi ca exista vreun militar din armatele vecine noua care sa nu stie aceste lucruri simple?! Haii sa fim seriosi, altfel ne mintim singuri.

          • @sorin2
            Sorine, acuma ai un bun motiv ca sa emigrezi 🙂 🙂

            „iar ca sa cumperi doar cateva (zeci ? o suta ?) tevi de 120mm in timp ce tot restul armatei are mii de guri de foc de 100m ar fi alta prostie”

            Armata n-are mii de tunuri de 100mm.

            Si o suta de tunuri de 120mm ar face perfect-sense, iti faci un stoc de proiectile sageata moderne de 120mm, cate T90uri crezi ca or sa te atace pe matale? 100-200?

            Crezi ca e impsibil sa ai un stoc de 300-600 proiectile moderne sageata de 120mm importate ca se le tragi in alea 100-200?
            Si restul, explozive etc le faci in industria locala.

            „Singura sansa sunt rachetele anti-tanc… Spike NLOS, anyone ?”
            Vezi matale ca astea se pot combate mult mai usor decat tunurile.
            Cu sisteme active de protectie care acum tot apar.
            Pt ca rachetele sunt mult mai mari si mult mai lente si au o energie mult mai mica decat un proiectil de tun din uraniu saracit sau tungsten care zboara cu peste 1 km pe secunda.

            Asa ca cea mai buna arma antitanc tot un L55 de 120mm ramane.
            Sau combinatie tunuri/rachete.

      • Bre conteaza si tipul proiectilelor si calitatea munitiei. Ce munitie aveau aia in ’89.

        Acuma au APDSFSul ala din tungsten de la evrei BM-421 Sg, la care parca i-am pus si noi niste aripioare ca la Tampax. Parca s-a umblat un pic si la fiabilizarea tunului, parca s-au pus niste mansoane sa nu crape tevile la presiunile alea marite cand trag cu sageata.

        TR85M1 e un animal la care s-au carpit punctele mai slabe cu tehnologie din Vest si s-a fiabilizat cat de cat.
        Se cunosc echipamentele instalate.

        Optimisti fiind, probabil ca un proiectil sageata BM-421 tras intr-un T72 incarcat cu munitie si gaz nu o ramane chiar scarpinatura pe spate. S-a vazut in Syria cum sar in aer, or fi monkey-model dar totusi hai sa nu ne mai extaziem de un tanc din anii 70, ca nu le-au facut rusii invulnerabile pt urmatorii 100 de ani.

        Ala a fost targetul proiectilului facut cu evreii si a lui TR85M1, sa poata combate T72.

        In mod sigur proiectilele alea nu se trag zilnic la instructie, pt ca sunt scumpe si probabil nu au foarte multe, o fi numai stocul de cafteala.

        Ce o face contra alora mai noi gen T90, Dzeu cu mila.

        Dar nu asta este pointul, targetul lui TR85M1 n-a fost T90 sau care mai vreti voi, nu vreti sa lupte acuma si cu Armata? Pana la urma cate T90 au rusii si cate sunt concentrate in zona noastra de interes.

        TR85M1 a fost un stop-gap, o modernizare pana vine un tanc nou.

        Ca a fost si ultimul tanc din dotarea garzilor patriotice profesionalizate romane, asta-i alta discutie despre viziunea clarvazatoare a factorilor de decizie din ministerul dezarmarii nationale si a clasei sifilitice conducatoare.

        Si pana la urma despre ce discutam, ca noi nu mai prea avem tancuri 🙂

        • Bre da io nu de miscarea din solduri a M-ului imi faceam griji ci de alealalte marafeturi: 55u si 85ul clasic. Daca intrau sovieticii in „89 peste noi, cred ca ieseau foarte putin sifonti, iar forta luptatoare nu crez sa fi crescut foarte mult de atunci incoace.
          Si iar intreb ca netotul: la ce mama dracului mai tinem active doua batalioane de T-55?! De ce am scos din inzestrare T-72? Ce facem noi cu TR 85 clasic si de ce nu-l aducem macar la standardul M1/M2?
          Lasa-l incolo de L 55, io as fi multumit si cu mai batranul L44. In caz de ceva ar fi pacat de Dumnezeu si de viata militarilor sa le dai ordin sa iasa cu 55ul si 85ul din cazarmi, pur si simplu mai bine le tragi un glont in cap decat sa-i lasi sa moara in flacari la bordul tancurilor carbonizate.
          Ar fi crima sa trimiti tancurile noastre impotriva oricarui inamic serios.

          • @george cred ca MLI-urile ar face mai multe victime printre tancurile inamice decat T-55-urile noastre…

          • @George GMT
            Bre, asta intra la discutia aia despre viziunea clarvazatoare a factorilor de decizie din ministerul dezarmarii nationale si a clasei sifilitice conducatoare…

            De ce mai tin T55 si TR85 nemodernizate?
            Pt ca le au si mai pot trage o vreme de ele.
            Pt ca pot fi folosite ca tunuri mobile si nu trimise neaparat in fata unui T90.
            Pt ca probabil inca nu se hotarasc sa desfiinteze unitatile si incearca sa mai pastreze tanchistii.
            Pt ca probabil inca mai spera intr-o minune ca sa aiba un tanc mai modern..

            Au trecut niste ani, acuma nici la standardul M1 nu le mai pot aduce, pt ca nu mai gasesc pe piata furnizori fix pt echipamentele alea, au aparut altele mai moderne 🙂

            Acuma nici nu se mai merita modernizarea la M1, au trecut anii, ce rost are sa mai bagi banii in ceva deja obsolete, trebuia incercat ceva mai bun.
            Ori o modernizare mai buna, M2 – ce-o mai fi aia ca standard.
            Ori un tanc nou. Fabricat aici cu licenta – Doamne fereste asa ceva 🙂 – sau pur si simplu importat.

            Dar momentan se pare ca pur si simplu nu vor sa mai continue cu tancurile.
            Au modernizat 50 si ceva si le-au pus la dispozitia NATO.
            Si happy days…cu alea stam pana ramanem fara…

  10. Baieti, aici am gasit o blindata interesanta – AB md. 1941 (https://ro.wikipedia.org/wiki/AB_md._1941)
    Unde pot sa gasesc informatii pe el? si fotografii|desene?

  11. Tancurile din Caracal ce se deplasau spre București au produs un accident în Alexandria, în fața Casei de Cultură. Un soldat a căzut de pe tanc și a murit. E singurul mort din timpul revoluției, la Alexandria.

  12. Dar pentrucei mai putin avizati ( ca mine )…ce s-a intamplat totusi cu T 72-ul Sirian din care tasneste un adevarat vulcan in videocipul care a facut inconjurul lumii..?…imaginile sunt socante si putin explicabile.

  13. Multumesc de raspuns. Am citit o explicatie ( din care sincer nu am inteles mare lucru ) , Scrisa in limba engleza. Sunt vorbitor de engleza insa explicatiile erau pesemne in termeni mult prea tehnici caci textul m-a depasit. Problema e ca nu mai gasesc site-ul cu pricina caci as fi postat aici sa dezbatem textul impruna cu voi. Totusi era ceva legat de gazele de recuperare care dintr-un motiv sau altul au patruns in interior. Nu stiu daca m-am apropiat macar de ceeace se spunea in text dar sper ca ma lamureste cineva. O saptamana buna va doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *