Dilema funcției exponențiale ?

Este ușor să proiectăm un model de creștere liniară : o persoană se infectează cu coronavirus astăzi, o altă persoană îl contractează mâine, o a treia persoană îl primește în a treia zi și procesul continuă în acest mod, cazurile adăugându-se pur și simplu.

Însă majoritatii oamenilor, inclusiv liderilor politici, le este mai greu să-și imagineze creșterea exponențială. Asta înseamnă că poți avea două cazuri de coronavirus mâine, patru în a treia zi, sute după a șaptea zi și mii la scurt timp, o situație care este dificil de anticipat și gestionat.

Aceasta este natura pandemiei.

Mintea umană nu înțelege cu ușurință natura explozivă a creșterii exponențiale.

Acest lucru este foarte diferit de modul în care mintea umană percepe în mod normal creșterea: în mod liniar (sau aritmetic).

Gândiți-vă la aceste două secvențe de numere, dintre care una crește liniar și una  exponențială:

2, 4, 6,  8, 10, 12,  14,   16,   18,      20 etc.

2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024 etc.

Pasionații de șah, cunosc povestea șahului care s-a păcălit, neînțelegând ce înseamnă funcția exponențială :- legenda spune că regele din India a fost atât de mulțumit de invenția unuia dintre înțelepții săi, care a inventat jocul de șah, încât i-a oferit acestuia posibilitatea să-și aleagă orice recompensă își dorește.

Omul a răspuns: ”O regele meu, dorințele mele sunt simple. Îmi doresc doar următorul lucru: dați-mi un bob de orez pentru primul pătrat al tablei de șah, două pentru al doilea pătrat, patru pentru următorul, opt pentru următorul și așa mai departe pentru toate cele 64 de pătrate”.

Fiecare pătrat având un număr dublu de boabe decât pătratul anterior.

Regele a fost de acord, uimit că bărbatul a cerut o recompensă atât de mică sau așa a crezut. După o săptămână trezorierul său s-a întors și l-a informat că răsplata ar însuma o sumă astronomică, mult mai mare decât producția de orez pe mai multe secole.

Un bob de orez are aproximativ 25 de miligrame sau 0.025 grame deci (2 la puterea 64), adică 18,446,744,073,709,551,616 x 0.025 grame = 461,168,601,842,738,790.375 grame. Și acesta este un număr greu de citit, dar îl putem transforma în tone, mai exact 461,168,601,842.7388 tone (461 de miliarde de tone). Această cantitate este echivalentă cu producția anuală mondială de orez pentru mai mult de 900 de ani.

Se pare că funcția exponențială a creat grave probleme conducătorilor de când lumea…

În ceea ce privește coronavirusul, dublarea inițială a numărului relativ mic de cazuri infectate și decese a evocat o mică îngrijorare în afara Chinei în ianuarie și cea mai mare parte a lunii februarie, deoarece, săptămâni întregi, oamenii din toată lumea, au avut o expunere personală redusă la riscul de virus.

Începuturile înșelător de ușoare și aparent îndepărtate ale pandemiei actuale au determinat  guvernele și oficialii din domeniul sănătății să risipească multe oportunități de intervenție timpurie.

Drept urmare, în ultimele săptămâni, numerele au devenit rapid un torent care se pare copleșește capacitatea noastră de a opri răspândirea virusului și de a îngriji victimele.

A fost nevoie de 67 de zile pentru a ajunge la 100 000 de cazuri de coronavirus în toată lumea. Cea de a doua 100.000 de cazuri a fost atinsă după 11 zile, iar a treia 100.000  după doar patru zile, șamd…

5 martie 100.000

16 martie 200 000

20 martie 300 000

23 martie 400 000

25 martie 500 000

31 martie 850 000

Primul deces in afara Chinei a fost inregistrat pe 2 februarie, iar pe 31 martie deja s-au depășit 40 000 morți.

Modelul prezentat în urmatorul clip a fost înregistrat pe 6 martie, când erau 100 000 cazuri si conform proiecției ar putea fi 1 mil cazuri pe 5 aprilie . Cred ca se poate vedea acuratețea, deși este doar un exercițiu  – vezi secvența min. 3.09 .

În practică, evoluția este exponențială în prima parte, modelul mai apropiat fiind cel al funcției logistice, care după cresterea rapidă, are o tendință de aplatisare.

Comparație modele matematice cu valori înregistrate Italia

Metodele de modelare matematică a epidemiilor au fost dezvoltate începând cu 1900, pentru malarie, iar în ultima perioadă au fost utilizate în cazul SARS, H1N1, Ebola, MERS.

Una din problemele care trebuie rezolvate prin aceste proiecții, este eficiența măsurilor de combatere și limitare a răspâdirii maladiei.

Unele metode au fost folosite încă din Evul mediu când s-au înființat leprozerii (lazarete), s-a introdus izolare de 30 zile pentru marinari în Dubrovnik și apoi 40 (quarantena) zile în Veneția.

Unul din exemple înregistrat în istoria recentă, este cel al gripei spaniole din 1918.

In Philadelphia primul caz a fost raportat pe 17 septembrie, autoritațile au minimalizat pericolul și au organizat o paradă pe 28 septembrie la care au participat 200 000  oameni. În urmatoarele zile, cele 31 spitale au fost suprasolicitate,  într-o săptămână fiind înregistrate 4500 decese.

S-a aplicat distanțarea socială pe 3 octombrie.

În comparație, Saint Louis a avut primele cazuri pe 3 octombrie și a luat măsuri în două zile, ducând la aplatizarea curbei de îmbolnăvire.

Se observă pe grafic creșterea exponențială a deceselor intr-o perioada foarte scurtă (morți/100 000 locuitori) în Philadelphia.

În paralel este cazul abordării din Saint Louis, când după ce a apărut primul caz pe 5 octombrie, s-a aplicat distațarea de pe 7 octombrie.

Un studiu efectuat pentru datele din 16 orașe americane a arătat că măsurile de distanțare au redus cu circa 10-30% gradul de mortalitate datorită aplicării târzii ale restricților, urmate de o ridicare prematură ce a cauzat al doilea val de epidemie.

Dacă din punct de vedere teoretic, este dovedită utilitatea masurilor de distanțare socială, exista si problema modului cum sunt aplicate.

Comparație între eficacitatea măsurilor de distanțare socială

Număr de cazuri /nr zile:

  • – negru – nici o măsura;
  • roșu – 50% succes izolare;
  • galben – 90 % succes izolare
  • – verde – 97 % succes izolare

Cred că pe baza celor mai sus, este destul de clar că specialiștii epidemiologi aveau foarte multe  informații necesare unei abordări adecvate a unei epidemii.

Din nefericire se pare că nu a fost așa.

Nenorocirile au început prin prima intervenție întârziată a Chinei, care din cauza sistemului comunist, a încercat să ascundă primele cazuri. Atunci ar fi fost cel mai usor de izolat epidemia.

A urmat o perioadă de ezitări ale OMS, care se dovedește a fi un organism slab, care are mai mult o abordare politica decât stiințifica.

Țările care s-au mobilizat foarte rapid și au luat măsuri ferme sunt Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, urmate de Israel. China, prin niște măsuri draconice specifice unui stat autoritar, a reușit să controleze aparent epidemia.

Spaniolii au făcut exact ca în Philadelphia 1918, organizând marșuri de 8 martie, ignorănd orice avertisment. Italienii s-au lăsat greu închisi în casă, iar englezii au sperat în varianta cu imunizarea în masă. Francezii au organizat alegeri locale. SUA, au întârziat măsurile si acum au niște calcule cam sumbre.

Covid-19 începe să lovească și în țările africane unde sitemul medical e la pământ.

În Brazilia, Bolsonaro nu vrea să aplice măsuri de izolare, iar în contrast, India s-a închis total 3 săptămâni.

Cel mai bine a reacționat Taiwanul, care a început să monitorizeze călătorii veniți din Wuhan începând cu 1 ianuarie, cand chinezii abia anuntăsera primele cazuri.

Motivul care a stat la baza acestor măsuri este simplu : vicepresedintele Taiwanului, Chen-Chien Jen este de profesie…epidemiolog.

În toate celelalte țări,  au existat perioade mai scurte sau mai lungi în care liderii politici au ezitat, au minimalizat pericolul sau au luat masuri nepotrivite sau prea tardive.

Încă odată, istoria uitată se repetă, politicienii neglijează sfaturile oamenilor de știință și pentru toate acestea vom plăti cu toții un preț enorm.

Nu este nevoie ca cei care conduc să cunoască ce înseamnă o funcție exponențială, dar ignorarea celor care se pricep este inadmisibilă.

Acum politicienii barem au învățat ceva : flatten the curve

E mult prea puțin și mult prea târziu în majoritatea țărilor

Grigore Leoveanu

104 comentarii:

  1. Sa nu uitam si de factori/variabile aleatorii/aleatoare, oricat de minusculi/minuscule:

    PS – China nu a nivelat curba, doar a decretat „mission accomplished”. Retoric – unde am mai auzit eu expresia asta?

    3
      • Du-te bre de-acilea, chinezii sa mintza?! Eu cred ca (,) China este un exemplu de solutionare transparenta a oricaror probleme aparute, au presa libera si alte alea 🙂 .
        Bineinteles ca mint cu nerusinare si acum pozeaza in salvatorii lumii libere trimitand masti, costume si teste (care nu prea sunt bune de nimic). Si nimeni nu le-o spune-n fata. Si tot bineinteles ca Vestul va prinde pandemia de gat abia atunci cand industria locala va ajunge sa fabrice tot ceea ce este nevoie. Chinezii fac doar poze cu cutia-n brate.
        Pe de alta parte, materiile prime necesare ptntru fabricarea de medicamente vin din China si India pt ca reglementarile de mediu au fost (In UE si SUA) dincolo de logica bunului simt si au fortat companiile sa-si „exporte” capacitatile de productie departe. Iar acum stam cu totii cu mana intinsa catre astia.

        In privinta faptului ca suntem condusi de retardati, ei bine, asa este, cu totii s-au temut mai mult de pierderile economice decat de raspandirea virusului, dar de ce ti-e teama de aia nu scapi. Va fi vai de mama noastra…

        31
        • Eu sunt unul din aia care cred ca si reglementarile la automobile (atat in mUE cat si SUA) au cauzat (nu ca le-as cauta vreo scuza corporatiilor) DieselGate-ul, incepand cu VW si restu’.
          Deja de pe la Euro 4 – Euro 5 am inceput sa ma uit eu stramb…

          8
          • Greșești. Crezi că dacă la ăia nu sînt reglementări dure cu privire la protecția mediului e mai bine? Crezi că poți face gard în jurul țărilor alea și să nu se simtă și pe restul planetei efectele poluării de la ei? Iar dieselgate a fost de la început o lăbăreală. Că să nu cheltuie cu cercetări serioase legate de reducerea poluării au făcut o mînărie. Profit maxim realizat cu un soft de cîteva mii de euro.

            3
            • Am zis ca nu le iau apararea.
              Si nici nu sunt singurii, cam toti fac.
              E ca la ciclism, toata lumea stie ca la Tour de France (dar de fapt ca peste tot) e dopaju’ in floare de prin anii ’50.
              La fel si cu alde Euro 4-5-6…e oare vreo corporatie producatoare de automobile care nu incearca marea cu degetul?

              6
          • Bine punctat, din păcate noile reglementări sunt gândite pompieristic, de genul „peste 5 ani trebuie reduse emisiile la jumătate”, indiferent că este fezabil tehnic sau nu. Cerinţele absurde au condus la fraudă. Sunt metode mult mai bune de reducere a poluării auto, putem începe cu dezvoltarea transportului în comun…

            11
          • @Razvan Stai linistit, diesel-ul e la Euro 6 si nu mai stiu ce litera si fara pisat de bou (iertata fie-mi expresia) nu merge. Viitorul poate fi vazut zilele acestea prin Bucuresti, pentru ca poluarea a scazut din doua motive mari si late: lipsa circulatiei auto si oprirea constructiilor.
            Solutia nu sta in Euro 18, solutia sta in „orasul inteligent”. E ceva ce n-o sa vedem la noi in timpul vietii noastre…

            18
        • @George As spune ca dupa nenorocirea asta sunt multe lucruri care se vor intoarce in Europa, o sansa buna pentru estul Europei, mai ales cine va sti sa profite de asta. Nu Romania probabil, poate doar pe principiul „la barza chioara ii face D-zeu cuib”…

          9
        • trebe sa fii excesiv de lipsit de minim de informatii ca sa te bazezi pe China in ce priveste procurarea de medicamente de genu paracetamol sau seringi sau alte cele.
          Nu, nu ma refer la politica chineza sau alte asemnea traznai dragi ipsisatinostilor cu idei .. ci la cateva cestii simple ….

          China este cam prea departe. Cam pe la dracu-n praznic sau si mai departe. Adica transportu’ dureaza .. si poti sa ai necazuri chiar daca te poti lauda ca in 1973 ai facut pod aerian ca sa transporti tancuri de 50 de tone in Orientul Mijlociu.

          Plus .. periodic China are necazuri :
          din cand in cand[ , cam la 200-400 de ani se intampla o mare rascoala. E de sperat ca dupa tumultul anilor 1840-1950 sa se fi linistit ptr urmatorii 200 .. da .. totusi ceva prudenta cum ziceau isarelienii cand li s-a propus ca sa gazduiasca ei sicriul lui STalin (ASTA E BANC !)

          – cu oaresce regularitate in China izbucneste cate o epidemie. Uneori da si pe alaturi (ca acum!) Deci .. riscant!

          in CHina se mia intampla unele dezastre naturale . Mai un cutremur, o inundatie .. de proprotii chinezesti! Care in materie de dezastre sunt ceva mai mari decat cele rusesti!

          Aceste motive se cam zic pe la scoala generala ….

          Si ceasu rau, pisica neagra se poa intampla conceomitent ca tu sa ai un necaz in acelasi timp cu China.
          Adica cum se intampla acu’

          Mde… As zice ca nu trebe sa fii prea inteligent ca sa eviti sa faci din China pricipalul furnizor de altceva decat maieuri, chiloti, unghere si alte asemnea cestii care oricat de utile ar fi .. lipsa lor ptr 2-3 luni nu te omoara!!!

          Daca insa faci din China pricipalul frunzor de medicamente, echipament medical sa depizi de ea si ptr paracetamol inseamna ca esti de-a dreptu PROST! Mai bou ca vita din grajd!

          Sa ii dai cu „globalizarea” uitand cele motive sau mai rau facandu-le uitate ptr un pumn de dolari .. e si mai grav!!!
          Sa faci asta din urma pe gratis din motive „teoretic-intelectuale” asta e clar ipsisatiune intelectuala!!!

          14
      • @nicolae holy shit…..

      • O cunostiintà francezà care tràieste la Hong Kong si vorbeste cursif chineza mi-a spus cà puterea centralà la Beijing atrage atentia „provinciilor” sà nu înfrumuseteze statisticile si le aminteste de sanctiuni severe pentru recalcitanti. Ar fi folosit chiar cuvântul „transparentà”. Au nevoie de date fiabile.

        Pare surprinzàtor pentru niste comunisti, dar în cazul acesta precis am tendinta sà-i cred.

        4
        • @robi Asa am zis si eu….

          @MirceaS Mircea, e normal ca in interior sa aiba nevoie de date corecte. Dar ce transmit in exterior…. D-zeu cu mila!
          Nu ti se pare ciudat ca au avut doar 3000 si ceva de morti, cifre atinse rapid in Europa sau SUA? Nu zic ca au murit milioane, dar am mari dubii ca au murit doar 3000 si ceva de chinezi.

          9
        • pe bune,se moare in draci pe ambele maluri ale atlanticului si noi ne uităm laudativ in gura chinezilor dar ne scoatem ochii intre noi pe aici….wtf?!

          9
        • Grigore Leoveanu

          Tehnica manipulării funcționează. Chinezii au o credibilitate redusa datorita răspunsului inițial, în mod clar întărziat, tipic nenorocirilor sistemului comunist.
          Chiar dacă dupa aceea au actionat transparent, sunt greu de crezut.
          Acum asistam și la o mare campanie organizata de cei care conduc țările care au întârziat sa ia măsuri : le trebuie țapul ispăsitor și cel mai simplu este sa acuzi fără nici o dovadă ; acesti lideri nu au nici o vina ( cel mai elocvent este Trump – care nu a intarziat nici o decizie) ; cum pot sa aiba chinezii asa putini morti ? Trebuie sa fie o minciuna la mijloc fiindca noi suntem mai buni.. Domnilor.. asa este si in Coreea, Taiwan, Japonia, Singapore . Este vorba de momentul cand actionezi si cum actionezi…adica cum te pozitionezi pe functia exponentiala.. Wuhan a fost inchis pe 23 ianuarie , adica foarte devreme si cu o izolare totala ..
          De ce nu se intreaba cum de au si coreenoo, taiwanezii putini morti ? Mint si astia ?/

          o poveste cu niște urne și dispariția unor abonamente de telefon.. Si mulți cred ..
          E bine să fim imparțiali si cu mintea rece.. Incepe sa semene cu armele de distrugere in masa din Iraq.. Lumea judeca emoțional ..

          acesta este un extras din raportul OMS din 23 ianuarie, cand Wuhan a fost inchis,

          United States of America:

          • On 7 January 2020, the US CDC established a 2019-nCoV Incident Management Structure.
          On 21 January 2020, US CDC activated its Emergency Response System to better provide ongoing
          support to the 2019-nCoV response. On 21 January 2020, US CDC again updated its interim
          travel health notice for persons traveling to Wuhan city, China. The travel notice was raised
          from Level 1; Practice Usual Precautions, to a Level 2: Practice Enhanced Precautions advising
          travellers that preliminary information suggests that older adults with underlying health
          conditions may be at increased risk for severe disease.
          • CDC began entry screening of passengers on direct and connecting flights from Wuhan China
          to the 3 main ports of entry in the United States on 17 January 2020 and will expand the screening to Atlanta and Chicago in the coming days.
          • CDC issued an updated interim Health Alert Notice (HAN) Advisory to inform state and local
          health departments and health care providers about this outbreak on 17 January 2020.
          • A CDC team has deployed a team to support the ongoing investigation in the state of
          Washington in response to the first reported case of 2019-nCoV in the United States, including
          potentially tracing close contacts to determine if anyone else has become ill.

          • CDC has developed a rRT-PCR test that can diagnose 2019-nCoV.

          Adica pe 23 ianuarie americanii aveau un test PCR ??

          https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200123-sitrep-3-2019-ncov.pdf?sfvrsn=d6d23643_8

          Trebuie citite rapoartele WHO, nu povesti scrise de diverse publicatii..

          Japonezii au fost vigilenti ma devreme

          Japan:
          • From 6 January, the Ministry requested local health governments to be aware of the
          respiratory illnesses in Wuhan by using the existing surveillance system for serious
          infectious illness with unknown etiology;
          • Quarantine and screening measures have been enhanced for travelers from Wuhan at the point of entries since 7 January;
          • National Institute of Infectious Disease (NIID) established an in-house PCR assay for nCoV on 16 January;
          • The Japanese Government scaled up a whole-of-government coordination mechanism on the 16 January

          Republic of Korea:
          • Contact tracing and other epidemiological investigation are underway;
          • The government has scaled up the national alert level from Blue (Level 1) to Yellow (Level
          2 out of 4-level national crisis management system);
          • The health authority strengthened surveillance for pneumonia cases in health facilities
          nationwide since 3 January 2020;
          • Quarantine and screening measures have been enhanced for travelers from Wuhan at the point of entries (PoE) since 3 January 2020;
          • Public risk communication has been enhanced.

          https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200122-sitrep-2-2019-ncov.pdf?sfvrsn=4d5bcbca_2

          5
          • Liderii occidentali au avut reactii… intarziate. Totusi in februarie, la inceputul lunii, cand nu exista urma de amenintare in Europa/SUA etc a scapat cifra asta: https://www.dailymail.co.uk/news/article-7971401/Have-real-coronavirus-death-figures-leaked-Chinese-conglomerate-lists-death-toll-24-589.html
            Nu era nicio campanie occidentala la acel moment, deci nu era niciun interes pentru manipularea maselor. Inca. Ne uitam toti la TV si spargeam seminte, planificam concedii etc
            Personal sunt adeptul pozitiei israeliene care nu a inchis o tara intreaga si a procedat la protejarea categoriilor dovedite statistic ca fiind cu grad mare de risc. Ce-i drept, acolo a facut mai toata lumea armata si destul de des le mai cade cate o bomba in cap, asa ca probabil sunt mai disciplinati decat occidentalii.
            Situatia in Israel: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/

            8
          • „De ce nu se intreaba cum de au si coreenii, taiwanezii putini morti ? Mint si astia ?”

            Pai nu sunt la o aruncatura de bat de China?
            O zisesi chiar tu: au fost mai vigilenti, loviti primii. Au priceput mai repede, sunt aproape.

            Si ti-o zise chiar RTI despre americani, peste ocean: diferentele dintre statal si federal.
            Cand tu ai New York si New Jersey cu 50% din morti (NY e de fapt aproape de 45%) si cam acelasi procentaj de cazuri confirmate (peste 100 000)..ce dracu mai vrei, omule?

            E NY-ul lui Trump, „hometown”! Nu al criminalului (altfel nu pot sa-i spun) de primar deBlasio sau cacaciosului guvernator mafiot (la propriu) Cuomo! Ce faceau maimutoii astia impreuna cu intregul aparatcic al Democratilor, in timp ce administratia lui Trump lua primele masuri?

            PS – WHO/OMS sa se duca-n p. ma-sii!..dupa toata chestia asta.
            Shame, shame, shame!

            9
          • Grigore, ce vrei sa spui ? „Chinezii au o credibilitate redusa datorita răspunsului inițial…” * Adica au mintit cu nerusinare pana pe 20 ianuarie. „Chiar dacă dupa aceea au actionat transparent, sunt greu de crezut.” * Au inceput sa arunce vina pe USA, nu au permis accesul medicilor din alte state si au expluzat ziaristii straini. „…cei care conduc țările care au întârziat sa ia măsuri…cel mai simplu este sa acuzi fără nici o dovadă…cel mai elocvent este Trump…” * Taiwanul a luat masuri, a demonstrat cum au mintit comuistii chinezi impreuna cu OMS si au spus ca sunt vinovati.
            Ce a facut USA si Trump : „On Jan. 31, the United States declared Coronavirus a Public Health Emergency, issued 14 days quarantine rules for US citizens entering the US from China (mandatory if entering from the Hubei province) and issued an order to deny entry to foreigners who have traveled to China within the past two weeks.” Sa nu uitam cum uralu democratii ca este dictator, paranoic si rasist ? Wuhan a fost inchis pe 23 ianuarie, dar nu cunoastem exact cum au procedat comuistii : cu pistolul in mana, cu aparatul de sudura la usi, etc. chiar nu sunt un model de urmat. Apoi, mai draga, daca sunt asa onesti, de ce nu au inchis zborurile dinspre China (macar dinspre Hubei) si nu au urlat in gura mare ca il au pe dracu scapat in batatura ? Suntem in democratie si esti liber sa alegi sa crezi partidul comuist. Raportul ala arata contrariul la ce spui tu, se pare ca USA nu a stat degeaba si a inceput sa ia masuri preventive. Ok, inteleg ca ai o problema cu Trump si cauti nod in papura dar uiti ca existe destule diferente intre statele asiatice si USA. Ce este asa surprinzator, ceilalti cu ce crezi ca testau ? Tot cu teste PCR au testat si ceilalti. De UE si Romania nimic, e totul minunat in paradisul globalist stangist sau ai TDS ? Cum ziceai, nu are treaba cu politica nu ? ?

            6
      • Ce nu luati in calcul e faptul ca multe abonamente sunt pe firma. Virusul si carantina care a urmat, incetinirea economiei au dus la aceste dezabonari.

        3
  2. Foarte interesant articolul, multumesc pentru expunere.
    As fi pus ca motto fraza fizicianului american Albert Allen Bartlett :
    „Cea mai mare slàbiciune a speciei umane vine din incapacitatea noastrà de a întelege functia exponentialà”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Allen_Bartlett

    7
  3. Felicitări ptr material

      • UK, London area, TinMan raporteaza. ?

        In firma la noi, din 19 oameni de teren 11 au fost trecuti in „furlough ” ( echivalentul somajului tehnic, plata 80% – de la guvern pare-se). Am ramas 8 oameni activi.
        Azi, desteptul de manager tehnic ( un pupincurist – englez – sportul asta se practica peste tot ?) ne-a propus sa fim de acord cu o reducere a salariului de 10% pe trei luni, iar dua aia( la Sf. Asteapta) sa ni-i dea inapoi.
        Evident, omul si-a umplut frigiderul de carne ? la asa propunere mareata, nimeni nu a marsat la idiotenie. Cu atat mai mult cu cat doar cu o luna inainte ne-au crescut targetul in asa fel incat sa nu mai luam bonusul lunar ( 200£ – impozabil, evident)
        In rest, lumea sta in case, cozi la supermarket ( cu oameni distantati la 2 metri), rafturi goale, limita de 2 bucati la produse.
        Imi aminteste de vremea lui Ceasca.
        A, iar politia a inceput sa patruleze si sa intrebe de ” scopul si durata” plimbarii.

        11
      • Personal trimis in concedii, firme care au inchis.
        Alumul si Vardul functioneaza la capacitate (mai e nevoie si de contribuabili mari la buget).
        Se da cu dezinfectant pe strada, se dezinfecteaza scarile de bloc, foarte putina lume pe strada, controale, amenzi.
        Cresc burtile.

        3
  4. Multumesc pentru articol.

  5. Foarte bun articolul. O observatie as face, 2 la puterea 64 e numar par, nu se poate termina in 5.

    1
  6. Politicienii au facut tampenii dar nici specialistii n-au fost la inaltime. In frunte cu OMS al carei rol ar trebui reanalizat in intregime. Organizatia aia trebuia sa ofere solutii nu politica. Multe masuri de preventie au fost „de la birou”, aplicate prea tarziu si au fost mult prea drastice neputand fi respectate. De unde stiu, simplu, exista live cam-uri pe youtube unde se vede ca lumea continua sa circule si in Italia si in Spania. Tarile asiatice au avut mult mai mult succes cu aplicarea inca din primele zile a unor masuri simple dar eficiente: anularea evenimentelor sportive, protectie personala elementara (masca/manusi) si distantare sociala. Reguli simple, usor de respectat dar eficiente in final. Statele vestice au experimentat cu tot felul de tampenii teoretice de la „herd immunity” la „total” lockdown si acum platesc pretul. Sper ca China sa-si vina in mintzi si sa renunte la minciuni si manipulare pt. ca deja au semne ale unui al doilea val.

    6
  7. nu inteleg despre ce specialisti vorbiti ca la ce sunt martor de o luna la noi cuvantul asta nu are nicio treaba cu realitatea.avem o harababura si un balamuc decorate festiv cu girofaruri,uniforme,halate si ”izolete”.
    lant de comanda ierarhic dat peste cap,lipsa de autoritate ,protocoale incalcate ,hotarari si decizii care se bat cap in cap….statul a facut implozie,imi aduce aminte de decembrie ’89.
    da ,calculul matematic ne ofera o predictie dar mai trebuie cineva acolo sus sa o si inteleaga.

    12
    • Pai si in articolele pe care le-am scris ma intrebam care specialisti bai, ca in conditii de normalitate la noi astia isi dau cu stangul in dreptul daramite intr-o situatie de criza.
      Uite aici rezultatul numirilor, expertilor, specialistilor, desteptilor, oameni care raspund de sectoare strategice dar in economia normala nu stiu sa-si diferentieze curul de cap.
      Uite aici rezultatele… Suceava mai ales.
      P.S. La armata, securistii mei m-au informat ca au adus din retragere un general epidemiolog. Lucru bun, dar politica de resurse umane(aia cu care ma cert eu din 2017 pe site) presupune ca trebuie sa ai un flux de cadre active si mai ales in rezerva formate care sa poata interveni, nu sa chemi un om care si-a servit tara… din Angola pana prin Irak. E foarte bine ca omul inca mai poate.
      Am zis, bre, rezerva trebuie, specialisti pe care sa-i mobilizezi, prostanii astia scoteau locuri de soldati. Bravo ba!

      20
      • be bate Dumnezeu regulat cu cate o napasta poate poate intelegem ceva si ne apucam de treaba.a vazut Omul ca o facem pe prostii ne-a dat una de nu o mai putem duce.

        6
        • Pai ce sa pricepem Psycho draga, popi cu mertzane si lanturi de haur la gat de moare de ciuda Mr T din ATeam.
          „The U.S. Navy released a pair of videos to YouTube showing the interior of the USNS Mercy, a hospital ship deploying to the West Coast to help deal with the COVID-19 epidemic. Designed to deal with mass casualty events such as major wars, the hospital ships are being woken up from reserve status and readying to sail to both coastlines.
          The U.S. Navy’s two hospital ships are kept on inactive status with skeleton crews, typically requiring about five days to prepare for emergency deployment. Once activated, each 894 foot long, 63,000 ton vessel becomes a fully capable hospital, with 1,000 hospital beds, eleven operating rooms, 80 intensive care beds, and a radiology suite.”
          „Preparing for the ship’s COVID-19 response deployment, Commander, Navy Reserve Forces Command selected more than 120 volunteers from a group of Navy Reserve medical professionals and other ratings to embark on the ship in support of the upcoming mission.”
          https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a31944771/navy-hospital-ships-coronavirus/
          https://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=112476
          Cand tot am insistat cu rezerva, ca la tarile cu apa calda permaneta, cei cu calificari serioase sunt rezervisti ca mama dracului are atati bani sa-i tina activi mi s-a spus, hai, lasa ca nu suntem acum SUA, nu ne comparam nici macar mutatis mutandis cu ei. Tot aceeasi persoana al care i-am torait chestile astea in cap recent mi-a spus, pai cum sa tai bai letule pensile de serviciu la militari, ca doar astea exista in toate statele NATO.
          Bai baieti, voi vreti si cu Pronohaci in cur si cu sufletul in rai…

          7
          • am lansat o provocare cu cele doua surori lui nicolae dar nu a ridicat manusa.
            la noi statul inventeaza eroi pe banda rulanta,afara oamenii aia chiar isi aplauda eroii din inima.as vrea sa prind ziua cand voi spune cuiva ”multumesc pentru serviciul tau” din inima nu pentru ca mass media si statul ne baga pe gat ”eroism” cu portia.
            ps.oamenii aia de afara isi aplauda eroii pentru ca acolo cetateanul/individul este motivul existentei nu o anexa a statului .

            3
            • Pentru ca pana ridic eu manusa se termina epidemia, pardon, pandemia. Articolele de genul asta nu se scriu peste noapte, necesita documentare si eu inca lucrez si am de gand ca lucrurile sa ramana asa.
              Dar vad ca locotenentul nostru ar putea lejer aborda subiectul. Ma ofer sa verific articolul si sa mai adaug si eu una alta…
              Uita-te in articolul asta: https://www.rumaniamilitary.ro/o-flota-paralela-intr-un-stat-paralel-ii si spune-mi daca „corvetele atipice” de acolo nu pot fi transformate/adaptate pentru a trata oameni cu diferite afectiuni. Pentru ca in mod clar pot fi folosite in situatii de urgenta (inundatii, cutremur etc) pe toata Dunarea maritima, servind comunitatile de acolo. Vezi, desi nu m-am gandit specific la asta, fara sa vreau am anticipat… 🙂 (exagerez bineinteles)

              4
            • Psycho: „as vrea sa prind ziua cand voi spune cuiva ”multumesc pentru serviciul tau” din inima nu pentru ca mass media si statul ne baga pe gat ”eroism” cu portia.”

              Exact.

              S-ar putea să fiu înjurat pentru asta, dar mi-o asum.
              Eu nu pricep, în ruptul capului, de ce ar trebui să aplaud doctorii. Și nu pricep de ce s-a uitat atât de repede că doctorii pe care mi se cere să-i aplaud azi sunt aceiași doctori care acum o lună nici nu se uitau la bolnav dacă nu le băga un plic în buzunar. Pe vremea aia erau „zei”, acum se sperie că se pot îmbolnăvi.
              Și cine ne bagă pe gât „eroismul” ăsta? Unul care ne pune imnul la megafoane și una care înghesuie călătorii în autobuze, că, deh… distanța de doi metri.

              10
  8. Oricum, in statele vestice la momentul asta nu cred ca mai sunt prea multe de facut. Tinand cont de perioada de incubatie de 2 sau chiar 3 saptamani si de numarul mare de asimptomatici curba exponentiala nu mai poate fi evitata. Tot ce vedem acum ca cifre de imbolnaviti si morti sunt ceea ce era in materie de epidemie acum 2 saptamani. Toate sistemele de sanatate din tarile dezvoltate au actionat orbeste in virtutea sfaturilor politrucilor de la WHO si toate se prabusesc previzibil in sistem de Domino. Dar asta nu mai poate fi reparat. Am suspiciunea ca in majoritatea tarilor numarul de infectati este cel putin dublu su triplu fatza de raportari. Cel mai recent studiu facut pe un esantion mare de populatie in Islanda sugereaza 50% asimptomatici adica oameni care nu simt nimic. Urmeaza un alt numar de oameni cu simptome usoare, asociabile unei raceli. Asta face ca la momentul asta epidemia sa fie practic imposibil de controlat.
    Prioritatea ar trebui sa fie reluarea activitatii economice bazata pe trei motoare:
    1. mentinerea cu orice pret a fluxurilor logistice din sectorul alimentar (evitarea panicii si a dezordinilor sociale generalizate – daca nu ai mancare nu prea te mai intereseaza nimic, mai ales daca esti tanar)
    2. productia de echipamente de protectie, medicale si de medicamente (pt. sustinerea „liniei frontului” sectorului medical)
    3. relocalizarea industriala in Europa si SUA (reducerea dependentei fata de tarile imprevizibile cum ar fi China, asigurarea redundantei in productie si transporturi – acum s-a vazut ce gresala uriasa a fost hipercentralizarea productiei in China)
    4. restructurarea industriei, comertului si serviciilor bazata pe noile realitati (ar da de lucru la milioanele de someri – vor aparea zeci de mii de locuri de munca in curierat, infrastructura IT, fluxuri tehnologice noi)
    5. industria de aparare (pt. ca mai mult ca sigur vor urma conflicte serioase, dupa asemenea cutremur financiar si economic lucrurile nu vor ramane asa, in special statele autoritare sunt susceptibile la tensiuni interne uriase care vor debusa in conflicte externe pt. a-si asigura stabilitatea interna)

    18
    • Cea mai buna veste auzita de mine, de la specialistii nemti, e ca insanatositii de corona devin imuni. Nu sunt sigur ca e adevarat, ca-n zilele astea nu mai stii ce sa crezi, dar daca ar fi asa strategia ar fi relativ simpla, sa lasi sa se imbolnaveasca pe loturi, nu prea multi odata, atit cit poate sa duca sistemul sanitar, si pe masura ce se formeaza imuniii, acestia pot merge la munca. Bineinteles ca vor fi multe „pagube colaterale”, respectiv morti, mai ales din categoria mea, dar nu vad alte solutii.
      Daca se mai prelungeste starea de urgenta vom avea de ales intre a muri de corona, sau de foame.
      P:S Nemtii sunt disperati ca lipsesc 300000 de „capsunari”, care ajutau in agricultura. Dupa ce mai inainte ii injura, ca iau locurile de munca nemtesti, ii trimitea dupa trei luni acasa, acum ii invita. Nasoala e ca nu le pot asigura cazare cit de cit izolata, decit la gramada cu mare risc de contaminare. Taranii nu vor someri nemti, si nici refugiati, cica astia nu sunt buni de nimic

      10
    • STELIAN-punctul 3 imi pune mari indoieli.Cede-ti ca o va duce cineva pe GRETA la psihiatru sau …Nu am putut niciodata intelege de ce magnatii lumii nu au bagat bani in INDIA(ceilon,pakistan,bangladesh)care sunt din foarte multe atuuri mult peste kitai.

      5
  9. Despre un vaccin sigur și fără efecte secundare se va putea vorbi abia peste vreo 10-15 ANI! Cel puțin!
    În momentul de față cea mai rațională soluție pare a fi găsirea unui tratament pentru categoriile cele mai expuse, iar asta înseamnă că măsurile de distanțare socială și izolare se vor permanentiza până va apare imunizarea de masă.
    Nu cred că viitorul arată prea roz…iar dacă mai aveți rude la țară (care au teren care poate fi lucrat), n-ar strica să vedeți ce mai fac…

    5
  10. OMS, ONU, OSCE și multe alte acronime.. De ce toți să încăpăținează să recunoască că aceste instrumente nu mai funcționează de ani de zile? În cel mai fericit caz – nu funcționează la parametrii la care au fost gândâte inițial.

    Plus că este peste puterea mea de a înțelege sintagmele de tipul ”măsuri draconice”, ”limitarea drepturilor” și alte aberații jurnalistice care sunt spuse în contextul unei pandemii globale.

    În situații de genu există un singur drept – dreptul la viață – iar autoritățile și guvernele sunt obligate să facă absolut orice ca să salveze cât mai mulți oameni posibil.

    Acest Coviț la scară globală într-adevăr este floare la ureche, dar tocmai aici este norocul nostru – am primit o simulare moca care ne arată cât de încrezători și naivi suntem. Cât de nepregătiți suntem atunci când vine vorba de o provocare reală. La ce nivel jalnic se află cooperarea între state și cât de proastă dar și încăpăținată în prostia sa e societatea contemporană.

    Eu sper că acest șoc va trezi omenirea, măcar pentru o perioadă ca să regândească protocoalele de acțiune și să schimbe structura sistemului medical global. După aia putem reveni la manele, instagram și alte prostii.

    21
  11. capatu satului

    este corecta definirea functiei exponentiale,
    este profund eronata ipoteza existentei unei legături intre societatea umana şi funcţia exponenţială,
    oamenii sunt numere sau funcţii doar în societăţile de tip nazist, etc.

    societatea umana nu poate fi o simpla functie exponentiala,
    societatea umana a ajuns aici din cauza regulilor de conduita: legi, morala, etc.
    sau intr-o versiune religioasa crestina/mozaica/musulmuna: societatea umana a ajuns aici ca urmare a respectarii legilor, oranduirilor si poruncilor lui Dumnezeu,

    de acum aproape 4 milenii avem primul cod de legi, ma refer la primul care s-a pastrat in scris până azi: codul lui Hammurabi,
    sumerienii au cucerit lumea prin legile lor,
    la fel si romanii, inglejii, etc., etc.

    astfel incat societatea umana nu poate fi o simpla functie exponentiala,
    o statistica, un numar,
    sunt reguli, de mai mult de 4.000 de ani prin care am ajuns pana aici,

    nerespectarea legilor si producerea legilor pt infractori pe model sovietic pesede/ude mereu/penele/pemepe/usere/etc. ne-a adus unde suntem azi,

    astfel incat este profund eronat modul in care autoritatile noastre au gestionat si gestioneaza in continuare epidemia/pandemia/boala,
    lipsa reactilor sau reactile palide ale parchetului jeneral si ale autoritatii judecatoresti fata de moartea unor oameni,
    oamenii aia care au murit degeaba nu sunt functii, numere, statistici,
    aia au familii, sunt parte a natiunii,
    parte a natiunii care dispare doar pt ca autoritatile publice de la titlul III din lejea fundamentală nu si-au facut si nu isi fac datoria

    este si meritu cerere, cu un presedinte prea plecat spre lumina de la moskva,
    de cand cu legalizarea abuzului in serviciu si a altor infractiuni

    efectele pandemiei nu au legatura cu functia exponentiala ci cu modu de functionare a statului,

    asa am putea ajunge din nou la mana pesede,
    cu lumina de la moskva,
    ca la patriarhie,

    cu un nou asalt asupra legilor penale, pt ca la noi infractorii, proxenetii, violatorii, talharii, sugacii din bugetu de stat: au televiziiuni si talkshowuri pt prostirea omului de rand,
    ei sunt trendy, fency, etc.
    si sunt modele de credintza religioasa, modele preluate de o parte a inaltului cler, pt o biserica bolnava,

    asumarea dorintei de a controla puterea de stat presupune si responsabilitate nu doar mulgerea bujetului de stat in scopul clicii care este langa tine,

    nu au exista masti, manusi, echipament de protectie, medicamente etc.
    hotia si infractiunea sunt exponentiale pt ca nu ai autoritati si leji aplicate

    masuri proaste/lipsa masurilor pt intrarea in tara a celor veniti din focare externe,
    pt ca toti analfatezii, care au fost tovarashi si preteni cu unu ajuns prin merite necunoscute intr-o functie de demnitate publica s-au fericit,

    pt ca parchetu jeneral n-a reusit sa il ancheteze pe nastase pt fregate rujinite luate la suprapret,
    iar infractoru nastase si fanii lui gasesc intodeuna argumente cum ca fregatele rujinite au fost o chestie misto, o afacere de neratat,
    care va aduce beneficii cui va trebui,
    armatei nu are cum,

    pt ca un profesor universitar nu poate sa isi dea seama daca un student/masterand/doctorand pictor vonta a copiat in teza de doctorat,
    profesoru univesitar pt că nu isi da seama daca un student/masterand/doctorand pictor vonta a copiat ajunge sefu academiei,
    ce criterii de integritate si performanta poate produce o academie condusa de un astfel de om

    pt ca la universitatea ieseana a ajuns din nou rector unu pt care idealu in viata este de a se face pres in fata infractorilor,
    pt ca la capitala patriei a ajuns sefu scolii de medicina unu prea plecat spre hotie si impostura,
    pt ca inculpatu/sefu colegiului medicilor a scapat ca efect al deciziilor cecere,
    pt ca imediat dupa aparitia pandemiei sefu parchetului jeneral a dat o circulara de asta cum ca procurarorii sa nu aiba contact cu bolnavii indiferent de fapta penala savarsita,
    pt ca autoritatea judecatoreasca incepand cu colegiu de conducere al iccj si terminand cu colegiile de conducere a curtilor de apel nu judeca infractorii, decat daca e vorba de masuri provizorii arestare/retinere etc. indiferent de infractiunea savarsita

    la mintea mea, pregatirea ceseateului pt pandemie egal zero,
    se poate scuza ca serviciu extern ar avea multi specialisti zero barat care nu au reusit sa gestioneze informatiile din spatiu chinez,
    totusi, pe masura aparitiei si evolutiei pandemiei in spatiu evropean nu mai este doar vina serviciului extern,
    mUE are propriile autoritati care ar fi trebuit si probabil au dat informatii pt cine a fost in stare sa inteleaga
    dar trebuie oameni care sa stie sa citeasca
    o fi poate de la abecedar,

    pregatirea ministresului de intern, trezit doar in puterea noptii, egal minus infinit, de natura penala,
    pregatirea si gestiunea bolii de catre ministeru de sanatate este penal,
    minister de sanatate penal in integralitatea sa,
    la fel cu departamentele armatei de lupta biologica,

    autoritatea judecatoreasca prin instante si parchetu jeneral de natura infractionala,
    asa cand infractiunea ajunge lege, o tara plina de faradelege,
    infractiunea si hotia sunt o functie exponentiala,
    iar natiunea/tara poate ajunge o functie exponentiala,

    iubesc tradarea dar urasc pe tradatori,

    5
    • Grigore Leoveanu

      O funcție exponențială este un concept al matematicii,o stiința exactă.
      Este folosită ca model teoretic în estimarea propagării unei epidemii în societatea umană, folosind diverse metode de aproximare statistica ( regresie, funcție logistică).

      Afirmatiile ca „este profund eronata ipoteza existentei unei legături intre societatea umana şi funcţia exponenţială,oamenii sunt numere sau funcţii doar în societăţile de tip nazist, etc.” denotă o neînțelegere totala a subiectului .

      Cum ai ajuns la nazism ??

      Cred că ai mari probleme de înțelegere dacă amesteci știința cu politica.

      În momente de criza se cauta soluții, nu rezolvarea problemelor acumulate într-o societate.

      Asta se face dupa ce a trecut criza..

      Așa ca numai de procurori nu avem nevoie acum … Puteau să faca ceva când trebuia ..Acum e tardiv.. Deja ma calcă pe nervi expresia .. s-a deschis dosar penal In rem..

      Procurrorii si judecatorii au devenit, pornind de la ideea frumoasa a statului de drept, un fel de aristocrație bugetară care este mai revendicativă decât cele mai puternice sindicate ale oamenilor acre mai si produc ceva.

      E criza.. Hai sa apelam la calm matematica si oameni inteligenti.. și fermi..

      13
    • Mare chestie ai zis capatul satului. Oamenii nu-s particule ca sa se supuna intrutotul legilor statisticii. Oamenii au instincte, constiinta si alegeri si ele pot fi influentate si sa dea peste cap toate statisticile. Abordarea si modelarile matematice au fost simpliste. „Lockdownul” era „nucleara” din arsenalul statelor, o arma cu un singur cartus si s-a facut uz de el neinspirat. Parerea mea e ca in Vest carantina va fi acceptata cel mult 2-3 saptamani de acum incolo, pana cand vor incepe adevaratele lipsuri. Dupa care, daca nu se gaseste o solutie alternativa la carantina va urma potopul. Perioada in agricultura e critica pt. lucrari, trebuie atentie si la lanturile de aprovizionare si la cele financiare. Va mai aduceti aminte de expresia „blocaj financiar”? Da, statele au anuntat trilioane in stimuli economici dar oamenii tot malai si cartofi mananca.
      Aici nici macar nu e vorba de statul roman, calarim un val mult prea mare ca sa conteze foarte mult ce parere au romanii.

      7
      • @Stelian, Capatul satului a zis o prostie. A pornit de unde a pornit, dar pe drum a dat urât în boscheți.

        Problema statisticii în țara asta e foarte simplă și poate fi împărțită în mai multe aspecte:

        – statistica a fost descreditată de sistemul comunist – comuniștii îs desenau orice număr aveam nevoie și veneau cu titluri în gazete de tipul 95% din vaci au dat 145% din lapte iar noi am produs 389% mai ultă brânză, iar oamenii stăteau la coadă cu orele după o coajă de cașcaval uscată.

        – o bună parte din specialiști îs „specialiști” doar pe hârtie – am văzut cu ochii mei sondaje făcute la noi pe un eșantiont de 100 de persoane cu o bază de 2-3 persoane pe anumite întrebări, în condițiile în care eșantionul minim ca să ai niște numere cât de cât reprezentative e de 30 de persoane (număr care desigur variază de la studiu la studiu – pe anumite studii eșantionul reprezentativ nu poate fi mai mic de 1000 de persoane).

        – oamenii noștri îs proști sărmanii de îngheață apa în jurul lor – și nu mă refer la ăia de nu știu să numere, ci la „clasa de mijloc”. Care au o facultate, un job, unii din ei chiar fac performață la locul de muncă. Mulți s-au învățat să vadă lucrurile așa cum apar sub nasul lor. Exemplu – am prieteni IT-ști care stau foarte bine, dar când îi întreb de ce nu merg să voteze – îmi spun că sunt apolitici și pe ei asta nu-i afectează, iar acum fac urât că ășteau au zis că vor să scoată scutirile de impozite pe care le au.

        – oamenii nu înțeleg cum funcționează statistica – asta rezultă cumva din anterioara – pentru că educația politică, socială și economică a societăție este nulă în România, majoritatea habar nu au ce e aia statistică, ce fac simulările și cum se fac estimările. Datele statistice, dacă au fost colecatate corect, apoi sistematizate și analizate – nu fac legi – doar prezintă un patern. Îm baza acestui patern putem crea o simulare ca să încercăm să estimăm evoluția unei situații.

        În cazul Coviț – dacă știm care sunt grupurile de risc (pe vârstă, bolnavi cu boli cronice etc.), numărul de reproducere de bază a virusului, procentul pe fiecare grup care ajunge să dezvolte simptome care le pun viața în pericol și au nevoie de asistență medicală în terapie intensivă, raprotat la numărul total al populației și capacitățile sistemului medical putem crea o simulare care ar estima în prima fază numrul de infectați dacă nu se ia nicio măsură de carantină, iar mai apoi ce s-ar întâmpla dacă am aveam infectați 10.000, 100.000 sau 10.000.000.

        Majoritatea însă așteapă să primească de la statistici rețete și ghiduri de acțiune. Statistica nu e horoscop să îți zică ce tre să faci în fiecare zi. Doar îți oferă niște numere. Dacă știi să le aplici și să le încadrezi într-un sistem de coordonate – bravo ție. Nu știi ce să faci cu ele sau le aplici prost – ghinion.

        12
    • capatu satului

      se pare ca totusi armata va incerca sa demonstreze o parte a capacitatii ei de lupta,
      speram sa faca performanta mai buna ca civilii,
      chiar daca frontu este unu biologic,
      si sansele de avea victime sunt destul de mari
      https://stirileprotv.ro/stiri/social/conducerea-spitalului-judetean-de-urgenta-suceava-va-fi-formata-din-medici-militari.html

      Doamne ajuta

      la mintea mea, masura asta trebuia luata mai demult
      si in mai multe judete,
      nu stiu daca armata are suficient personal pe zona asta

      2
  12. Absolut corect.
    Cu cit masurile sint luate mai repede , cu atit curba se aplatizeaza.
    -Avantajul, sistemele de sanatate nationale rezista. Nu sint coplesite de numarul de bolnavi.
    -Dezavantaj , epidemia dureaza mai mult.
    Chiar daca pare cinic , e mai suportabil 15.000 de morti decit 1,5 milioane.
    Iar timpul e cea mai pretioasa arma.
    Sa poti reprofila industria , intarii sanatatea.
    Evident ca pandemia asta va produce modificari globale in economie.
    Sloganul ” la pretul cel mai mic ” crapa peste tot. Ca a dus ca o intreaga planeta sa depinda de productia a doua tari.
    ” cel mai bun raport pret-calitate” va fi viitorul. Si inceputul deglobalizarii.

    In tarile unde a mai ramas o bruma de industrie strategica.
    In cele in care a fost vandut tot si toate, devenind puri consumatori , Dumnezeu cu mila.
    Subdezvoltare perena. Saracie cit cuprinde. Emigrare masiva.
    „normalitatea” zilei de azi la unii. 🙁

    2
  13. oricine a fost intr-un spital de stat poate sa spuna cat de mult sunt respectate normele de igiena, de aia sunt spitale pline de corona.

    apropo azi pe strada mea intr-un satuc din giurgiu a fost o autospeciala ce a dat cu 3 stropi de substanta (sper ca era dezinfectant si nu 99,99% apa) intr-o mare bataie de joc.
    sunt curios cat a costat treaba asta ca de facut s-a facut intr-o mare bataie de joc. efectiv 3 stropi abea daca se vedeau pe asfalt.
    efectiv se mimeaza totul in timpul unei pandemii…moment de facut bani pentru unii

    8
    • robi-spitalele nu au nici o problema cu organismele vii ele sunt construite din ciment ,var,piatra, pamint,nisip,fier etc etc-noi suntem jegosi, dujmani ai apei si sapunului si infestam acele structuri.Si o parere a mea (poate e proasta)de ce trebuie sa facem alte spitale pe cimpuri cind avem spitale cu curti generoase sa sa nu zic uriase care se pot preta la extinderi pe verticala sau orizontala…SAU SE POT PRETA LA IMOBILIARE??

  14. de ce sunt tot timul in moderare?

    2
    • antivirusul….nu ai temperatura?

      • 🙂 nu vorbesc decit in fata adunarii populare… mi-a disparut deja un comentariu extrem de inteligent

        5
        • @Neamtu tiganu Sa stiti ca si comentariile mele intra uneori la moderare. Filtrele site-ului sunt o forma de viata aparte… Imi pare rau pentru comentariul extrem de inteligent, nu lasati antivirusul/spamul whatever sa se puna in calea lui, mai postati-l o data va rog. 🙂

          • Crezi ca mai tin mine, am si eu o virsta 🙂
            Vroiam doar sa completez, din pacate specialistii epidemiologi sunt in general medici si nu o prea au cu matematica. La constructia exponentiala trebuie tinut, asa cum se tine cont, de ex. la rezonanta, de factorii de amortizare.
            Pe masura ce se-mbolnavesc unii, altii se insanatosesc, sau mor, deci potentialul de noi imbolnaviti scade cu timpul.
            Exmplul simpu, ar fi daca exista e un singur bolnav intr-o comunitate de 100, acesta ar putea, teoretic, sa-i contamineze pe toti cei 100. Daca insa imbolnaveste intii, sa zicem, 10, ceilalti 90 fiind tinuti la cutie, iar din cei 10, unu moare si ceilalti 9 devin imuni, atunci s-a incheiat povestea.

            14
  15. Cifre, previziuni si viitor.
    Orice metoda/model de previziune („ghicit” viitorul) stiintifica (matematica) este atat de buna ca datele bagate in ea.
    Majoritatea modelelor de previziune sunt facute cu date insuficiente, in cazul nostru-nimeni nu stie real cati virusati exista si ce potential de infectare au. Pentru a compensa lipsa de informatii se folosesc necunoscute si astfel rezulta probabilitati (nu certitudini) estimari. Tocmai din aceaste cauze nimeni nu poate spune ca sunt 100% precise, ba din contra, orice om serios isi rezerva prezumtia de a spune ca previziunile se pot schimba radical in functie de noi informatii adaugate. UK si USA au renuntat la imunizarea naturala cand „specialistii” au spus ca vor muri cu milioanele, acum estimeaza cel mult cateva zeci de mii.
    Desi modelul matematic de previzionare este singura alternativa reala la datul in carti, bobi, cititul in cafea sau stele, adevarat, este una net superioara (foloseste totusi date reale si modele de calcul) sa nu avem impresia ca este o metoda garantata si infailibila de prezicere a evolutiei.
    Factori de decizie si politicienii.
    Foarte rar politicienii, de oriunde si de orice orientare, adopta masurile cele mai bune la timpul potrivit pentru cetateni.
    In majoritatea cazurilor, politicienii, isi fac calcule electorale inainte de a trece la actiune pentru ca este foarte posibil sa plateasca electoral din cauza presiunii publice si a opozitiei.
    Clasa politica, indiferent de model, este responsabila pentru masurile adoptate, asa ca mereu o sa existe un bias politic.
    Organismele internationale.
    OMS, la fel ca celelalte, arata ca este o structura super birocratizata, plina de trepadusi si politruci ce au putine, spre deloc, preocupari legate de domeniul de activitate. In general, aceste organizatii cersec fonduri tot mai mari si isi justifica existenta prin prezicerea a tot soiul de apocalipse, inchipuite sau nu. Deh, asa e cand finantarea depinde de „urgente”.
    Raspunsul in Asia- Pacific.
    China, focarul infectiei, a mintit si minte si acum cu nerusinare. Nu au anuntat la timp, nu au recunoscut gravitatea problemei, nu au permis celorlalte tari sa trimita personal specializat si a expluzat ziaristii straini. Tipic comuist : dictatura, minciuna, dezinformare, crima – aviz aplaudacilor.
    De ce au excelat statele din aceasta zona, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, Israel si chiar Australia ? Simplu, nu au crezut in China (cum fac mare parte din politicienii europeni sau americani), sunt state cu sisteme functionale si economii dezvoltate. Bonus, asiaticii sunt mai obedienti fata de reguli si autoritati chiar daca sunt tot in sisteme democratice. Cazuri speciale : Taiwan si Israel – tari ce sunt tot timpul in stare de alerta, Singapore – regim politic „special”.
    Raspunsul in USA.
    Desi pare ca au actionat tardiv (personal consider ca nu este cazul, mai ales daca folosim un calendar) fata de statele mentionate anterior, trebuie sa nu uitam de cateva particularitati : in USA sunt alegeri anul acesta (tambalau mediatic, atacuri idioate din partea opozitiei, etc) au un teritoriu imens fata de statele asiatice si o pupulatie mult mai numeroasa. Sunt o tara cu un intens tafic de persoane (extern si intern) si o tinta predilecta pentru migranti (legali si ilegali). Colac peste pupaza, sunt o federatie (am vazut ce tampenii au facut o parte din guvernatori si primari) deci guvernul federal are o inertie mai mare la raspuns si este mai greu de implementat politici de restrangere a drepturilor in etalaonul democratiei si libertatii. Pentru ca au resurse financiare, umane, de productie si cercetare vor trece bine peste criza, sa nu le plangem de mila ca nu e cazul.
    Jale si durere, raspunsul in UE.
    1. UE (politicienii inpeti), desi ne turie despre egalitate, unitate si alte bla bla blauri idologice, continua sa distruga proiectul european (distrugere inceputa cu Amsterdam, Nisa si Lisabona). Aceiasi politruci si birocrati ce aberau depre armata UE (alternativa la NATO), ce se vedeau factori de decizie la nivel global, exportatori de securitate si model politic-economic mondial.
    2. Italia, „dolce far niente” -preocupati cu discursuri corecte politic, grija sa nu supere partenerul comercial (China), incasarile din turism, meciuri de fotbal, maratoane sau campanii de imbratisat chinezi.
    3. Spania, „fiesta y siesta” despues ….sorpresa ☠
    4. Franta, „la joie de vivre”, nu putem restrictiona stilul de viata francez, spunea micronul…la 3 zile : Mede, alerte générale !
    5. Romania, ” lasa ma ca merge asa” oricum nu avem nici o idee inteligenta, pul@ mea merge si asa, scapa cine poate.
    Trebuie sa redevenim realisti si sa gandim logic, este evident ca avem doar 2 variante (a treia, extinctia, este clar ca a cazut) – imunizare colectiva – ce va duce doar la tratarea cazurilor critice in unitatile medicale si aparitia unui vaccin. Nu se stie cand o sa apara (anul asta sau anul viitor) si nici ce eficienta o sa aiba ori cat va dura imunizarea si caf dureaza vaccinarea.
    Concluzii.
    1. Inchiderea in casa nu are nici un efect favorabil, avut doar la cei care au actionat rapid si au localizat focarele.
    2. Se poate foarte bine si fara inchiderea populatiei, Coreea de Sud, Suedia, etc. demonstreaza asta.
    3. Oprirea economiei va baga in colaps tot, inclusiv sistemul medical (ce are costuri uriase) va genera o criza si mai mare (posibil revolte) si in final chiar mai multi morti.
    4. E bine sa ai lucrul tau, este inadmisibil sa nu poti produce macar masti, viziere, manusi, combinezoane, etc. Daca ai pretentii ca nu esti Burundi, noi asa avem, ar trebui sa poti face si izolete, ventilatoare si kituri de testare.
    5. Organismele internationale trebuiesc restructurate.
    6. UE trebuie sa scape rapid de politrucii stangisti.
    7. Romania trebuie sa….nu conteaza, aici nu se schimba nimic

    18
    • Grigore Leoveanu

      RTI Ai inceput sa mai intelegi cate ceva. Pana acum ce spunea Trump era indiscutabil Te citez „Tot aberezi cu cifrele alea si prezici apocalipsa dupa Trump, sunt modele matematice de analiza si previziune, ADICA SCENARII VIRTUAL POSIBILE, erau unii pe la Oxford care deja dadeau milioane de morti pana acum, ghinion, realitatea bate modelul matematic de previziune.”
      Acum roscovanul se pretinde mare conducator ca o sa reduca numarul de morti de la 2 mil la 1-200 k. Recunosc, va fi o mare realizare ..d
      Chiar iti schimbi opiniile dupa cum bate vantul ( sau ce zice un psihopat care duce o tara extraordinara intr-o nenorocire)/

      8
      • Literalmente ii pusesi cuvinte in gura.
        Fereste-ma, Doamne, de CNN-isti…

        7
        • Sa stii ca urmaresc im fiecare seara conferinta de presa Trump, asa ca las-o balta cu CNN! Stii alte cifre ? L-ai vazut cum prezinta graficele cu flatten the curve ??

          2
          • MeToo!..urmaresc.
            ______
            217 0594 cazuri confirmate
            5 152 decedati
            (50% fiind din NY+NJ…NY cam 45%)
            ___________
            Nu intelegi sau ce? Cine a gresit mizerabil la nivel statal/local…
            New York went full…Suceava! Never go full Suceava! (iertati-ma, daca puteti, suceveni)
            L-a facut Coronazilla praf!

            Hai ca fac greseala si ti-o arunc frumos la fileu: ce vroiai sa faca..Trump? Exact! Concret!
            „To go full China?” Nici macar RusPutin n-a dat-o pe „full China”!
            1-„Trump e Hitler!”
            2-„De ce nu se comporta ca Hitler?”
            Inchide tu megalopolisuri si state americane daca stii cum!
            Dew it!
            Homeland Security Department (pompos nume) e doar varianta americana a MAI-ului…cand a fost creat? Raspuns: de abia dupa 9-11.

            5
      • @Grigore. Eu am inteles de mult, pacat de altii ce rastalmacesc aiurea. Ce am spus ramane valabil, realitatea s-a pisat pe model, tu sa crezi in prorociile (calcule mirobolante pline de necunoscute ce scot previziuni apocaliptice neinplinite) ale „specialistiilor” special specializati in speculatii speculante. Adevarat, ceva mai aproape de realitate fata de cititul in urina, daca nu cumva nu sunt complet „biasate”, din pacate majoritatea sunt. Sa te tina Dumnezeu sanataos (daca crezi in El) sau sa ai norocul unui corp sanatos. Bine ca inca suntem liberi si sanatosi, dupa hapciuul asta e posibil sa se mai schimbe treaba cu ambele.

        7
        • @RTI Cititul în urină nu e chair așa de inutil cum pare, btw)) Olandezii au inventat o metodă destul de ingenioasă care ar permite descoperirea unor focare de covid ascunse – analiza apei din sistemul de canalizare.

          Modelul inițial cu care fluturau la fiecare colț fiecare politician, a picat urât doar pentru că (VAI SURPRIZĂ!) chinezii au furnizat informații false legate de numărul de infectați și morți. Drept scuză a oamenilor din ștință din vest – informațiile furnizate legate de virus au fost complete și deschise. Pe mulți această deschidere ia păcălit și i-a făcut să creadă în absolut tot ce spun chinezii.

          5
  16. Cum spunea Horatiu Malaele:
    „In 2020 toti somerii vor avea o slujba. Va fi oficiata de preoti si inalti prelati.” […]
    „in 2020 toata lumea va muri. Cine va dori sa traiasca, sa vina in Romania, ca e ramasa in urma cu 50 ani”

    cu scuzele de rigoare, (citatele sunt aproximative)

    5
  17. ,,”Totul e sub control”. Statele UE spuneau în februarie că nu au nevoie de echipamente medicale.” Iata ce afirmau guvernantii din fiecare tara!
    https://www.libertatea.ro/stiri/ue-criza-sanitara-2938082

    1
  18. Corona virus sau ce inseamna sa ai n numar de agentii eventual plasate in perlele de orase din vest, care sa alimenteze economia locala si 0 institutii care chiar sa faca diferenta.

    M-am uitat de curiozitate pe know how-ul aruncat in lupta in criza asta… pana si eurostatul a parut lametabil de patetic… aud doar 100 miliarde, sume nerambursabile, fonduri puse la dispozitie. E bine ca mai avem bani, sper sa nu facem greseli, la urmatoarea criza sa nu ii mai avem nici pe aia… singurele solutii in mod simplist pentru mintea mea reiesite din aceasta criza au fost „arunca destui bani intr-o problema si ea va disparea”. Poate niste organizatii strategice de planificare, situatii de urgenta coordonare logistica, orice ar fi mai preferabil…
    Poate aici e ideea unei europe federale, fara pozitii degeaba in organizatii politice si cu pozitii in agentii federale ce se pot ocupa exact cu situatiile pe care nu ni le dorim sau ni le inchipuim.
    Poate ca in UE trebuie sa ramana doar cei care isi pot pune la o parte ambitiile stupide de a nu decide nimic, a trai din surplus de dumpimg aruncat in restul ue si ideea ca orice fel de expertiza se cumpara la reducere.

    2
  19. eehe acu e intai de maiu ,apare high UV radiation ,ca doar nu mizeaza ai nostri pe profesionisti

    2
  20. Ecuatia pandemiei: China+CP+”fake news” (adica opiniile contrare) + indecizie+Oranizatia Mondiala a Sanatatii =Covit 19.

    Cum a inceput pe scurt si repede inainte:

    China – fake news:
    -primele cazuri identificate intr-o piata de animale. Concluzie viruslui se transmite de la animale la om (corect la acea data);
    -niste esantioane cu virusul ajung la 2 companii care incep sa le analizeze. Un raport preliminar ajunge la Ai Fen, șefa secției de urgență de la Spitalul Central din Wuhan acolo se spune ca virusul seamna cu SARS si cum avea cazuri care nu aveau legatura cu piata de animale ajunge la concluzia ca se transmite de la om la om. Aceasta ia masuri immediate de crantina si protectie a personalului si incepe sa institeze colegii pe diferite forumuri medicale (de retinut este sfarsitul anlui 2019).

    Autoritatile chineze intervin rapid Ai Fen este acuzata de raspandirea stirilor false si sanctionata. Alte opt persoane care au discutat pe retelele sociale au fost retinute sau convocate la politie pentru publicarea sau transmiterea de informații false pe internet.
    Docturul Li Wenliang (primiste de la Ai Fen raportul cu „SARS”) a fost retinut si cercetat de Oficiul Securității Publice pentru raspandirea de informații false.
    Medicilor din spital li s-a cerut sa nu discute cu nimeni iar firmele care cercetau sa distruga tot ce au despre subiect.

    Cum Ai Fen nu este chiar oricine (se vede si cum a fost trata de autoritati fata de alti medici care au fost retinuti) + insista in fata comisiei care o ancheta ca se trasmite de la om la om + cum nr. celor infectati creste desi piata era izolata se trimit de la centu mai multe echipe sa cerceteze. Numai ca apare o problema, medicii au auzit ce au patit cei care spus ca se transmite de la om la om asa ca sustin varianta “corect-oficiala” (animal-om), ceea ce incurca enorm cercetarile si se pierd app. 2 saptamani pana pe 20 ian cand devine absolut clar modul de transmitere.

    China a mai facut ceva, o campanie interesanta „imbratiseaza un chinez” preluata de uni politicieni din Italia.

    Italia:
    „ROME — As Italy’s coronavirus infections ticked above 400 cases and deaths hit the double digits, the leader of the governing Democratic Party posted a picture of himself clinking glasses for “an aperitivo in Milan,” urging people “not to change our habits.”
    hat was on Feb. 27. Not 10 days later, as the toll hit 5,883 infections and 233 dead, the party boss, Nicola Zingaretti, posted a new video, this time informing Italy that he, too, had the virus.

    In Milan, only miles from the center of the outbreak, the mayor, Beppe Sala, publicized a ‘‘Milan Doesn’t Stop’’ campaign, and the Duomo, the city’s landmark cathedral that is a draw for tourists, reopened. People went out.

    But already in January, some officials on the right were urging Mr. Conte, their former ally and now political enemy, to quarantine schoolchildren in the northern regions who were returning from holidays in China, a measure aimed at protecting schools. Many of those children were from Chinese immigrant families.

    Many liberals criticized the proposal as populist fear-mongering. Mr. Conte declined the proposal and responded that the northern governors should trust the judgment of education and health authorities who, he said, had proposed no such thing.”
    https://www.nytimes.com/2020/03/21/world/europe/italy-coronavirus-center-lessons.html

    US – New York
    3.03 – BilldeBlasio (primarul orasului)
    Since I’m encouraging New Yorkers to go on with your lives + get out on the town despite Coronavirus, I thought I would offer some suggestions. Here’s the first: thru Thurs 3/5 go see “The Traitor” @FilmLinc. If “The Wire” was a true story + set in Italy, it would be this film.
    https://twitter.com/BilldeBlasio/status/1234648718714036229?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1242635948724191233&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.washingtonexaminer.com%2Fnews%2Fde-blasio-haunted-by-weeks-old-tweet-urging-people-to-get-out-on-the-town-despite-coronavirus

    Au ascultat recomandarile WHO care sustinea ca nu trebuie luate masuri dure…..pericolul unor astfel de organisme globale cand gresesc pot distruge tot globul.

    3
  21. noua protectie la covid-19 brevetata de johanis,500?.

    3
  22. https://www.foxnews.com/world/india-coronavirus-awareness-police-hyderabad-virus-costume
    si mai tare?interesant cum autoritatile au coborat la nivelul maselor ca sa tramsmita aceste mesaje.

  23. deci nea johannis ar trebui sa anunte inchiderea completa a frontierelor daca vrea sa flescaiasca curba aia, Sa-l vedem.nu cred ca va avea cine stie ce costuri electorale.
    Ar mai trebui sa fie numita o persoana care sa se ocupe de achizitia centralizata de echipamente medicale si de medicamente.E haos acum.

    4
  24. si ficatulse expandeaza exponential in urma alcoolului ingurgitat in carantina ? :))) Intreb pentru un prieten…..

    2
  25. cred ca masurile de carantina sunt bune pentru a evita colapsul sistemului .
    mai cred ca sunt gresite deoarece nu se merge pe segmentul tinta de populatie .
    mare parte suntem deja imunizati .
    sa luam in calcul romanii din sp.
    aproximativ 1kk .
    confirmati 120.
    decedati cred 5.
    de ce asa putin comparativ cu populatia locala ?
    fiindca marea majoritate sunt persoane cu varsta de pana la 60 ani.
    Urmaresc de mult timp acest blog , ma bucura faptul ca nu se vad cazuri de infectare printre utilizatori .

    @MirceaS .. ca si cetatean sp vreau sa-ti zic ca muncitorii sp sezonieri in franta sunt de domeniul trecutului.

  26. Remasesm dator:
    “Autoritale locale din Florenta au recomandat cetacenilor sa lupte impotriva rasimului … imbartisand chinezi…
    https://unbfacts.fun/sin-categoria/mayor-of-florence-encouraged-italians-to-hug-a-chinese-before-pandemic-hit/

    Cine este in spatele campaniei: Chinese girl in Italy: Hug me! I’m not a virus
    The first videos was posted on the Youtube channel New China TV, which is run by the Xinhua News Agency, the official state-owned press arm of China. The second was posted by the China Global Television Network, another state-owned broadcaster.
    Bine realizata, au folosit o fata pt. a sporii impactul emotional.
    ..
    @neamtu tiganu
    In China pana la 10% din cei infectati se reinfectau, nu prea vad cum sa fie altfel in restul lunii. Mai mult se pare ca imunitatea nu prea dureaza la toti:
    “According to Li QinGyuan, director of pneumonia prevention and treatment at China Japan Friendship Hospital in Beijing:
    „However, in certain individuals, the antibody cannot last that long,” Li told USAToday. „For many patients who have been cured, there is a likelihood of relapse.”
    ..
    @nicolae si Ghita Bizonu’
    Ceva o sa se schimbe dar nu foarte mult caci motivul pt. care am ajuns aici este tipul de economie si societate. Cel mai aproape ex. de ce avem noi acum este razboiul din US dintre nord si sud, dintre industrializare/inovatie vs sclavagism/imigratie. Stapanii de sclavi isi mentin si cresc puterea prin imigratie, numai ca atat imigratia cat si inovatia sunt in competitie pt. aceleasi resurse. Nu se poate si imigratie si inovatie de aceea a fost nevoie de razboi, stapii de sclavi nu renunta la putere.

    Ca sa produci trebuie sa inovezi (cercetare, investitii, constructii, etc) pt. asa ceva iti trebuie multi bani. In tipul de economie sclavagit banii se duc “pt. imigranti”. Asa arata ecuatia: imigratii sunt platiti cu un salariu mult mai mic =>statul incaseaza mai putin din taxe/salariu la buget + salarii mai mici cumparaturi mai putine => mai putini bani la buget prin taxele colectate deci ai un buget mai mic. In acelasi timp ai cheltuieli cu protectia sociala mai mare asa ca tai banii de la cercetarea/inovarea care iti afecteaza productia (si tot trebuie sa te imprumuti de unde si criza datoriilor). Fara cercetare/inovare productia se duce in China iar cei bogati devin si mai bogati, restul si mai saraci

    Asa ca ceva fundamental este greu sa se schimbe, probabil se vor produce mai multe echipamente de protectie, mancare si medicamente in Europa dar cam atat.
    Tipul de economie trebuie sa se schimbe altfel ramanem in epoca „intunecata”, imigratia este antonimul inovatiei. Economia este mai complicat de inteles si se vede cum au votat multi, cum sa votezi oferta: te fac sarac ca sa ma votezi….

    Europe and Iran complete first INSTEX deal dodging US sanctions
    https://www.dw.com/en/europe-and-iran-complete-first-instex-deal-dodging-us-sanctions/a-52966842

    In privinta Romaniei, cazurile Catacuzino, Hexi Pharma, importul de pulberi/exploziv din Serbia si Roman SA sunt destul de graitoare.

    Medicii suedezi si-au pierdut rabdarea cu autoritatile: Ne conduc spre o catastrofa

    „Printre semnatari se afla si presedintele fundatiei Nobel, profesorul Carl-Henrik Heldin.

    „Nu testam suficient, nu urmarim si nu izolam suficient! Am lasat virusul sa se raspandeasca! Ne conduc spre o catastrofa!”, a spus profesorul Cecilia Soderberg-Naucler.

    Pe de alta parte, premierul Stefan Lofven le-a transmis suedezilor sa se comporte „ca niste adulti” si sa nu raspandeasca „panica sau zvonuri”.
    http://www.ziare.com/europa/suedia/doctorii-suedezi-si-au-pierdut-rabdarea-cu-autoritatile-ne-conduc-spre-o-catastrofa-1604807
    Ei erau cu imunizarea populatiei si protejarea batranilor, evident de viata. Cum sa vi cu o asemenea ineptie cand sti ca ai numai app. 600 ventilatoare disponibile si cand sti ca app. 10% din cei infectati vor avea nevoie de ele?.

    In Suedia au protocol ca batranii si cei care au boli prexistente sa aibe o prioritate scazuta iar ventilatoarele sa fie date tinerilor
    https://nyheteridag.se/papperslosa-kan-prioriteras-i-coronavarden-fore-svenska-medborgare/

    S-au si luat masuri de combatere a…..fake news adica tot ce nu este oficial poate sa fie declarat “zvon”. Daca guvernul spune ca vor fi 5-6000 morti si planul lui a functionat, nu pot fi decat “zvonuri care sa starneasca panica” orice alta informatie sau opinie care sa il contrazica.
    ..
    Granitele. Si eu cred ca nu se mai poate permite venirea in tara a inca 200 000 de romani caci masurile de izolale si carantina nu prea mai sunt eficiente. Este suficient ca 1% din cei veniti sa nu respecte regulile de izolare/carantina sau sa aibe nevoie de ventilatoare si.… Avem putin peste 1000 ventilatoare disponibile (sunt mai multe dar sunt ocupate de alte cazuri).
    Trebuie pregatita populatia si redus nr. celor care vin (suspedare unor zboruri, interzicerea intrarii pe jos in anumite conditii) iar in situatie extrema inchise granitele.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *