DIY (partea a II-a, micii meșteșugari)

Dacă în prima parte tehnologia a fost subiectul principal, mai exact produsele pe care le pot face două mâini dibace când pun mâna pe tehnologie, aceasta devenind tot mai mult disponibilă la colțul străzii sau în orice magazin online, mergem acum la partea a doua – acest articol – unde voi trece pe la cercul de bricolaj și voi trece în revistă realizările unor mici meșteșugari.

 

Ce mai poate face un om în gospodărie în timpul liber? Să schimbe iluminarea din casă? Să sudeze un grilaj? Să traforeze o noptieră? Nu neapărat. Interwebul ne învață că se poate bricola orice, cunoștințele ajungând la popor tot mai repede, locul tehnologiei fiind luat uneori de ingeniozitate. Nevoia e un învățător foarte bun.

Nu voi trece acum în revistă IED și armele de foc artizanale. Sunt atât de ușor de confecționat încât nu merită atenție în acest moment. Mă voi concentra asupra altor realizări care au fost testate în viața de zi cu zi sau se așteaptă utilizarea lor.

Majoritatea filmelor de mai jos au coloana sonoră în arabă, sunt nedublate și nesubtitrate. Deci va fi cam ca la bulgari, înainte de ‘89.

 

  1. RWS

Dacă în episodul trecut am avut câteva exemple de RWS în devenire, partea a doua va conține alte RWS, pe al doilea considerându-l impresionant.

Rebelii din Damasc au luat o mitralieră PK de 7.62 mm și i-au pus… motoare și o cameră video. A rezultat o RWS.

PK RWS, vedere generală

Se pot vedea în prima imagine suportul pentru modificarea elevației (în spate, un cuplaj cardanic) iar în a doua imagine motorul care asigură mișcarea în planul vertical. De asemenea, se pot vedea luneta și camera, în partea din față și mijloc, sub placa de metal.

PK RWS, vedere din față

Se pot vedea în aceste imagini motorul care reglează poziția în azimut aflat în bază și luneta.

PK RWS, panoul de control

PK RWS, vedere laterală

 

Întreg filmul.

 

A doua dintre ele își are originea în Siria, la Alep, fiind dezvoltată de rebeli și ar putea să devină cu ușurință un produs comercial. Poartă numele de Sham R3, are mitralieră de 12.7 mm, o cameră video, este controlată de la distanță printr-un controller de consolă de jocuri PlayStation și poate fi rotită 180 de grade. Este acționată în întregime electric și are și un mecanism care permite ridicarea și coborârea cu aproximativ 30-40 de cm. Transportabilă de 4 persoane (este construită din profile pătrate, dreptunghiulare și I), este asamblată în 3-4 minute.

Sham 3, vedere generală

Sham 3, camera și incinta ei

Sham 3, consola de control

Sham 3 în acțiune

Sham 3, detalii

Sham 3, mecanisme

Se poate remarca modalitatea de funcționare, și modul de realizare, extrem de îngrijit și bine făcut.

 

Și filmul. Notă pentru MApN: finalul filmului face publică o adresă de e-mail la care se poate lua contact cu designerii și, probabil se pot obține informații legate de realizarea Sham 3. Poate ar trebui sa îi contactați; o înzestrare mai bună nu ar strica și trebuie să începem de undeva.

 

A treia RWS de astăzi vine din Alep, unde a fost realizat un RWS pentru sniperi. Designerul nu a luat în calcul reculul, dar aceasta e doar o mică scăpare a primei versiuni.

Sniper RWS

Sniper RWS, consola de control

 

Evident, movie time.

 

 

  1. Automatizare

Dacă tot am trecut în revistă câteva RWS să vedem aruncătorul de 120mm de mai jos. Doi pasionați dau lecții MApN despre cum se duce un proiect până la capăt.

Aruncătorul de 120mm

Aruncătorul de 120mm, reglarea elevației

Aruncătorul de 120mm, reglarea azimutului

Aruncătorul de 120mm, la treabă

 

Să scoatem floricelele de porumb.

 

 

  1. Age of Empires

Cineva a jucat Age of Empires sau s-a uitat prea mult la Discovery Channel/National Geographic. Altfel nu îmi explic de unde au avut ideea de a aduce evul mediu înapoi.

Age of Empires, zilele noastre. Un trebuchet.

Un alt trebuchet, varianta mai compactă

 

Nu credeți?

 

 

  1. Modificări aduse unor arme

CCCP (Uniunea Sovietică) a dezvoltat ZSU-23 ca armă antiaeriană. Totuși, există si alte utilizări ale ei. Rebelii au montat-o probabil pe un pick-up, au sesizat puterea 23×115, așa că le-au atașat un sistem optic și le-au transformat în puști antipersonal, uneori montate pe aceleași pick-up.

ZSU-23, varianta originală

ZSU-23 convertit în pușcă antimaterial

 

Un film cu un ZSU-23

 

Și dacă tot am ajuns până aici, nu pot să nu scot la lumină încă ceva. Aerostar a propus APR Aurora, un lansator pentru 12 proiectile reactive de calibrul 122 mm. MApN a considerat timp de 27 de ani că nu are nevoie de așa ceva pentru că … nu se potrivea scopurilor. Scopurilor MApN s-a potrivit însă ca o mănușă Dacia Duster cu RWS. Intră cu succes în categoria bricolaj.

APR Aurora

Dacia Duster cu RWS

 

Tiger Duster (Dacia Duster cu RWS). În curând, în dotarea unităților mecanizate ale MApN.™

DIY – partea a 3-a

Iulian

Surse și imagini: interwebs

58 de comentarii:

  1. Se pot pensiona linistiti, tocmai au fost depasiti de niste desculti.

  2. Citind articolul m-am simtit ca-n MacGyver, pentru cine isi mai aminteste. 🙂
    Pe de alta parte oamenii astia nu fac parte dintr-o armata profesionista. Este impresionant ce au realizat cu resursele aflate la dispozitie insa nu cred ca este genul de razboi in care am lupta noi.
    Foarte instructiv insa! 🙂
    P.S. Dusterul n-are ce cauta in armata romana in versiune militarizata decat la protocol si politia militara. Caroseria este autoportanta si nu cred ca trebuie sa mai zic altceva.

    • Curat MacGyver. 🙂

      Dusterul n-are ce cauta in armata romana in versiune militarizata decat la protocol si politia militara.
      Exact acesta este motivul pentru care apreciez geniile care au avut ideea si care au aprobat inzestrarea cu asa ceva si am considerat necesar sa amintesc de acest Duster in doua articole.

    • Pe de alta parte, m-au impresionat grija si ingeniozitatea cu care au lucrat Sham si aruncatorul de 120 de mm.

      • Dusterul ala chiar va intra in dotare?!?! Stiu c-au luat Dustere dar pentru transport, nu pentru militarizare… Sa ne intelegem, conduc un Duster de serviciu de care sunt extrem de multumit dar sa ne oprim aici cu potentialul masinii.

        Numai ce anulara o licitatie pentru 286 de vehicule blindate, ce-i drept de 7,5 tone. In zona de 4×4 blindat usor nu mai producem nimic eligibil pentru asa ceva (au revoir ARO… 🙁 ), prin urmare trebuie sa ne uitam pe la altii prin ograda. Optiuni s-ar gasi prin ograda Renault – Nissan, cu implementare in RO, avem centru de cercetare la Titu plus firme autohtone specializate venind din industria de paza si protectie valori.

        Revenind la articol, este clar ca printre ei sunt multi ingineri care contribuie la efortul de razboi. Se vede ca inteleg ceea ce construiesc si ca n-au luat modelul de pe youtube.

      • Allahu Akbar si eu am o busola exact ca in video la minutul 2:15. Allahu Akbar

  3. Intrebare intrebatoare:

    Aerostar poate relua productia de Aurora pe Duster Pickup? Stiu problema cu caroseria Duster vs ARO, dar odata ce in Arges mai avem doar o uzina de autoturisme din doua, cred ca alta varianta interna nu avem, caci nici la Craiova nu gasim nimic in portofoliu.

    Si inca ceva….am vazut acum cativa ani, atunci cand a aparut Duster Army, ca oamenii de la Titu, de la centrul de proiectari, lucrau la o versiune militarizata, ei spuneau blindata bine. Iar cum lucrul asta nu se prea poate cu caroserie autoportanta, exista catusi de mici sanse sa poata dezvolta ceva tip ARO, pastrand designul actual al Duster?

    Altfel o sa iasa o struto camila! 🙂

    • Aurorele cred ca pot fi fabricate oricind (si oriunde, ne vor invata intr-un episod viitor mestesugarii). Platforma usoara pe care sa fie montate nu o mai putem fabrica in Romania, ca nu avem unde. Poate la Autocamioane Brasov, pina nu se inchide, dar sint doar 1% sanse.

      Ideea de Duster blidat ma face sa zimbesc. 🙂

      • dacă sunt deștepți fac un modul care se poate monta pe orice vehicul de la pickup, camion, până la transportor blindat, poate chiar și nave
        nu e așa mare inginerie

        • Iar daca sint si mai destepti fac si upgrade la rachetele existente cu un cap de cautare automata a tintei si sistem de ghidare. Un sistem usor, portabil, care de niste dinti foarte ascutiti oricarei platforme usoare de genul HMMWV, ARO (pentru nostalgici) sau Dacia Duster pick-up (pentru MApN).

  4. Sham 3 e o 12.7 mm nu 14.5 mm.

  5. https://www.youtube.com/watch?v=RxBa5bQfTGc

    Ar putea aia de la MAPN sa puna bile rosii in loc de galbene, eventual niste bulion inauntru, si gata, razboiul psihologic are un impact covarsitor asupra inamicului. Pai va dati seama ca inamicul va fi paralizat ca e plin de ceva rosu si vascos??? Paralizat de ras, evident. Unde mai pui ca tanti-urile si nenii de prin minister angajati, in buna traditie, pe pile, deschis usa cu capul si supt … , vor avea de lucru scriind evaluari de impact, transformarile psiho-emotionale ale inamicului, pdf-uri la greu… De aceea se poate propune lozinca, „Sa ingropam dusmanul sub pdf-uri!!! ” Razboiul poate avea astfel mai multe valente: una psihologica ( dusmanul se va gandi tot timpul: „WTF is going on ?!?!” ) una electronica ( dusmanul va primi muuulte email-uri gen „Poopiki” si poze cu diverse botoxate ce ii va trezi in subconstient groaza razboiului bacteriologic, se va astepta tot timpul sa fie atacat de babutze stirbe modificate genetic – sa nu uitam ca Cernobil si Stalker sunt treze in subconstientul inamicului ), si va fi intr-un stres continuu , se va gandi: „E prea frumos ca sa fie adevarat, ceva pun astia la cale, sa fim cu ochii in patru!”, astfel inaintarea pe teritoriul tarii va fi mult intarziata… Timp in care se va pregati contra-ofensiva. Stim cu totii ce rau te poti taia la deget intr-un PDF , mai ales daca e printat .

  6. Ati auzit de motocicleta persana antitanc cu echipaj de 2 ?

    Necesar – 1 motocileta endurro.
    1 AG 7 (merge si Stinger daca ai!)
    2 baieti dispusi sa isi asume riscuri (care si in conditii de pace nu sunt prea sanatosi la cap!)

    Unu conduce motocicleta .. asa cum ii place (viteza, viraje sa ridice prafu’ sau nisipu’ ) alalat e cu AG ul sau ce se gaseste .
    O oprire scurta , se trage cu AG sau ce se mai gaseste si imediat motcocleta porneste

    Ma rog nu e bine daca tancurile sunt insotite de pifani cam multi care incep sa traga ca la nunta (pe foc automat)
    Unele pierderi se datoreaza ca dupa ce ala trage nu mai apusca sa seprinda bine de motocileta.
    In fine cei doi pot sa isi rupa gatul si alte parti ale anatomiei din dotare prin efort propriu (in conditii de pace se cheama accident)

  7. Placa arduino la 5$ de pe alliexpres, ceva servo (un servo pentru rotatie in jurul axei y, unul pentru rotatie in jurul x, astea mai puternice si rapide, unul pentru translatie pe axa x), flex, aparat de sudura, rulmenti(unu axial) cateva profile L sau patrate, un lant de bicicleta sau cablu( sa realizezi translatia, aici sunt mai mult variante constructive), cateva contacte, curentul care il da arduino ar fi prea mic pentru servo-urile respective, o mitraliera, o camera cu termo si rezolutie mai bunicica, un monitor, fire sa legi toate astea la curent si ceva programare. Cred ca scoti toti sistemul asta la vreo 500 euro fara mitraliera. Va spun asta din postura unui inginer mecanic, absolvent de mecatronica.

    • Daca te referi la Sham, nu pare sa fi folosit servo ci motoare normale sau fara perii, un stepper liniar si doar un servo. Probabil limentate de la 12V, motoarele cu H bridge cu mosfeti, pentru servo doar mosfeti.
      Camerele cu termoviziune utilizabile pentru o DShKM trec de 10kUSD si sint articole greu de procurat (restrictionate la export din orice tara).
      Ce ii lipseste este un sistem de a absorbi socurile si stabilizarea. Pentru stabilizare, accelerometre si giroscoape (ajung la 150-200 EUR) iar Arduino nu se descurca sa faca foarte bine stabilizarea, deci un procesor/microcontroller bazate pe ARM.

    • Da Iulian, ceva profi, ce am spus eu e ceva improvizat pentru luptele de gherila, cand nu prea mai ai industrie. E adevarat, pentru ceva serios iti trebuie bani siteme mult mai complexe. Sunt impresionat ca au reusit sa faca asta in conditiile lor, de razboi. 🙂

  8. Pe mine ma sperie gândul ca niște gameri printr-un Clic pot ucide !

    • Pe mine ma sperie gandul ca o eventuala victorie a unora sustinuti de inginerii astia o sa fie confiscata de unii care sunt cu Allah Snackbar in gura toata ziua….

  9. Cam asta e viitorul. Odata cu VR si avansarea tehnologiilor, n-o sa mai fie prea mult nevoie de oameni pe campul de lupta. Se pot contruii si tancuri care sa operationeze fara pilot, doar printr-un remote control dintr-un safe zone, daca aia de la Uber au facut Tir-ul care se conduce singur deci n-ar fi mult. Dupa avioane, elicoptere, tot tacamul.( ar fi bine ca razboaiele sa se dea ca in jocuri video ca sunt imbatabil, multi0kill direct :)) ) Intr-o prima faza o sa-i controlam de la distanta, dar intr0un viitor indepartat si apocaliptic cred ca robotii inzesrtrati cu inteligenta proprie ar putea duce la exterminarea umanitatii ( asta daca n-o s-o facem noi singuri pana atunci ). Pare SF, dar e o probabilitate :))

    • Mda, macar ceva armament virtual or stii si ai nostrii sa cumpere, daca in viata reala nu sunt in stare.
      Numai situ unde, poate tot aici pe site, am vazut si un articol legat de dronele folosite de ISIS in Mosul. E clar ca inventivitatea umana nu are limite. Nu stiu insa cat de bine ar merge comenzile radio in conditii de bruiaj electronc de nivel militar.

  10. Insa oricat ironie am aratat eu la adresa arabetilor, de aceasta data, nu pot sa nu-i apreciez pentr ingeniozitatea de care au dat dovada si de maiestria inginereasca. Bravo lor!
    Cel mai mult m-a impresionat, la modul serios, catapulta cu contragreutate – trebuchetul – si asta din motive foarte practice. Un echipaj antrenat poate mentine un ritm al lansarilor foarte ridicat si o precizie foarte buna, totul la o raza de = 1km.
    O arma foarte decenta pt razboiul din Siria.

  11. Eu nu inteleg de ce nu ar fi bun dusterul in varianta militarizata, va rog sa ma educati si pe mine. In Ucraina am vazut (la tv) soldati care nici macar corturi nu aveau, care luptau in transee, care statea cu pusca in mana in cladirile din aeroportul din Donetsk. Aveti impresia ca noi stam mai bine la dotare? hai sa fim seriosi. Eu cred ca si-ar fi dorit aia din Ucraina sa aiba niste Dustere cu RWS in multe momente. Nu zic ca nu ar fi nevoie de dotari mai bune in aramata, dar sa avem macar atat si apoi sa visam si la altele. Eu zic ca ar trebui sa intelegem ca acum razboaiele nu se mai poarta cu arma in mana ci cu telecomanda.

    • Pai cea mai simpla explicatie ar fi ca Dusterul nu rezista la asa ceva, nu are protectie si una peste alta nu mergi la razboi cu un Fiat 500 ci cu un Humvee…

    • gogu de la pascani

      lscar, trec peste chestii tehnice gen ridicarea centrului de greutate sau lipsa de rigiditate/rezistenta a caroseriei autoportante. Spun doar logica de baza:
      – RWS-ul e inventat ca sa nu mai stea un nene la tragaci, in exteriorul masinii, expus focului inamic ci la adapostul cutiei blindate. Dar daca masina NU are cutie blindata ci tabla de 0.3 sau cat are Dusterul si protectie 0, care mai e rolul RWS-ului? Sesizezi acum stupiditatea inventiei? RWS-ul nu-si are rostul pe o masina neblindata.
      Aia care stateau in UA in transee costau 0 ca isi aduceau si borcanele cu zacusca de acasa, un Duster cu RWS costa j’de mii de EUR. De banii aia cumperi veste antiglont si casti din kevlar pentru juma’ de companie. Si alea fac diferenta. Daca esti in Duster manuind RWS-ul sau sus la mitraliera e cam acelasi lucru dpdv al protectiei sau e chiar mai prost ca n-ai sa stai in Duster la manete cu vesta pe tine. Decat sa cheltui banii pe tampenii gen RWS pe Duster, poti investi foarte eficient in protectia individuala de exemplu veste antiglont, casti din Kevlar, salopete din Nomex (antifoc) pentru echipajele blindatelor, samd. Sunt articole de cateva sute de $ bucata dar care fac diferenta intre viata si moarte.

      • de acord cu ceea ce ai spus, totusi in scenariile imaginate de mine, RWS este important si Dusterul este doar un mijloc de al transporta rapid si de alimentare cu curent. Comanda armei se poate face de la distanta fara operator in masina sau chiar complet fara operator, programezi RWS-ul sa traga in tot ceea ce misca. Pentru o mai buna protectie, masina poate sa stea in pamant doar cu arma expusa si de asemenea se poate camufla. De acord si cu centrul de greutate, de aceea in scenariul meu arma poate fi cumva rabatata in portbagaj si ridicata doar cand masina este in pozitie fixa. Nu vad masina sa traga din miscare ci sa fie folosita doar din pozitie fixa. Din pacate nu avem bani de Humvee si eu cred ca ar trebui preluat modelul de la arabi, sa facem macar ceva, cat de ieftin posibil. La nevoie mergi la razboi si cu autobuzul, la fel ca vecinii nostri 🙂 mi-as dori ca armata sa isi pregateasca militarii cum sa isi faca singuri acest gen de arme telecomandate, desi nu cred ca o sa se faca asa ceva. La fel ca in Ucraina, tot civilii o sa le faca drone si alte echipamente utile.

        • Logica unui astfel de sistem este tocmai mobilitatea. Nu poti folosi tactica de la tancuri – ingroparea vehiculului pana la turela – in cazul unui vehicul destinat cercetarii avansate, eventual prin lupta. Iar daca, prin absurd, am folosi Dusterul doar pe post de transportor pt arma, atunci cea mai buna solutie ar fi tot un Humvee, Dusterul nu-i o masina de tip „tot-teren”” ci un SUV compact de oras.

        • gogu de la pascani

          lscar, cum spune si GMT, Duster e o masina civila de „uz casnic” sa spun asa, proiectata pt. oras si off-road moderat ca sa spun asa. Nu se compara cu modul in care e proiectata o masina utilitara „de santier” cum e L200 de la Mitsubishi sau Hiluxul de la Toyota. Ca sa-l aduci pe Duster in standarde acceptabile ar trebui reproiectare completa, utilaje si linie de productie noi, ceea ce ar insemna zeci de milioane de eur cu care lejer poti sa cumperi cateva sute de Toyote sau L-200-uri. Proiectarea si SDV-urile pt. masini din tabla ambutisata nu se justifica pt. serii mai scurte de cateva zeci de mii de bucati. Daca vbesti de vehicule cu sasiu din profile metalice (tip camion) sau schelet tubular (tip masini de curse sau vehicule parasutisti) sau cutie rigida blindata (TAB-uri) care-s mai pretabile pt. serii scurte, deja aia e alta masina, nu mai e Duster. Apoi pt. utilizarea Duster in conditii de lupta ai j’de piese si piesulitze care nu corespund specificatiilor militare, o gramada de conectica, mufe, plasticaraie, bucsaraie, samd care trebuie reproiectate, masina recablata, samd, samd. Tre sa poti sa operezi anumite manere, capace, etc. la -25 de grade cu manusi pe maini, etc. Dusterul cu RWS a fost un stunt publicitar si atat. Aia din Siria bricoleaza si ei ce pot si cum pot dar te-ai ganditi ce pierderi au? Acolo azi esti, maine nu mai esti, viata ta ca luptator nu valoreaza nimic. Pierderile in vieti omenesti sunt mult mai mari desi luptele sunt mult putin intense si puterea de foc utilizata mult mai mica fata de ce-a fost in Donbas in 2014.

    • Pe linga ce au spus George si Gogu mai sunt si alte aspecte.
      – acel RWS este manevrat cu un joystick actionat cu intreaga mina, din cabina (imaginea intr-un articol viitor). Anatomia umana i se opune celui care realizat implementarea.
      – datorita masei reduse a vehiculului si suspensiilor nu cred ca acea RWS aste utilizabila in mers, oricit ar fi investit in stabilizare, ci doar din pozitia parcat si cu frina de mina trasa.
      – nu am vazut si echipament de comunicatii integrat pe Duster Army. Unde il instaleaza, in torpedou?
      – incearca sa te asezi pe bancheta din spate cu vesta si casca, avind si un Md. 86 cu AG-40. Sau pe locul din fata si apoi sa manevrezi joystickul. Bun. Acum incearca sa alergi si sa faci acelasi lucru repede. 🙂
      In aceasta situatie, acel RWS este complet ineficient, fiind mai folositoare o Toyota si echipament individual (nu doar ce a spus Gogu – protectie; o tinuta completa pleaca de la protectia balistica si ajunge la confortul si utilitatea uniformei in toate anotimpurile si conditiile climatice).

      • (Daca din motive inca neintelese se mine, mi-ar aparea comentariile cand le scriu as putea sa explic mai bine ceea ce vreau sa spun. Va rog sa ma scoateti din lista de banati deoarece nu exista motive sau dati-mi macar un argument.)

        Am spus intr-un comentariu precedent (care nu a aparut) ca nu vad sistemul de a fi controlat din interiorul masinii, aveti absolut dreptate ca nu se poate asa ceva. Eu vad RWS-ul a fi controlat de la sute de metri de masina.
        Nici eu nu cred ca ar putea folost in mers dar chiar si parcat ar foarte util.
        Scoti scaunele din spate si folosind un sistem rabatabil poti avea RWS-ul in portbagaj, in felul asta s-ar rezolva centrul de greutate.
        Nu ma gandesc sa se foloasesca sistemul la asalt ci doar la apararea unor pozitii.

        Dusterul ar fi doar o masina specializata pentru a transporta arma si nici macar nu trebuie sa fie Duster. Ideea este ca am avea nevoie de cat mai multe arme telecomandate, ca sa nu ajungem in situatia de a le construi improvizat in timp de razboi asa cum este aratat in articol.

        • In cazul apararii unor pozitii este necesar doar transportul unei turele telecomandate pina la locul amplasarii. Caz in care este oricum de preferat sa fie facut cu o masina dedicata off-road in locul unui SUV compact. Ingroparea unei masini utilizabila doar ca platforma pentru un RWS este, dupa parerea mea, o investitie mult prea mare.
          Exista algoritmi care fac analiza imagnilor si pot detecta miscare, oameni sau evenimente (pentru automatizare) – domeniul este unul vast si se numeste video analytics/video content analytics. Dar – in cazul in care vorbim de un sistem automat intervin nevoile de alimentare electrica a ei, continua.

    • Dute pe Wikipedia aici si o sa vezi ce au. Noi nu avem nici jumatate ca si calitate si cantitate din ce au ei. Nu stiu ce prostii ai vazut tu la tembelizor. https://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_of_the_Ukrainian_Ground_Forces

  12. Buni niste emigranti deastia sa-i angajam la MApN.Si nici nu maninca mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *