Dobritoiu este clar destept, da nici noi nu ne-am luat BAC-ul in a paispea sesiune, toamna tarziu…nu toti.

Hai bre sa fim seriosi, Armata isi va cumpara avioane vanzand terenuri 🙂 Asta-i buna, este chiar foarte buna, daca si numai daca ni se explica , cam ce ar putea sa vanda Armata Romana in valoare de asa multe milioane de euro, ca sa-i ajunga sa cumpere avioane, mai ales pe aceasta piata imobiliara, care practic este in moarte clinica.

Iar domnul ministru incearca sa ne pacaleasca! Cica pe domnia sa nu-l intereseaza frate decat F-35, avioane de generatie a V-a, smechere si foarte bune, alea, alea, bla, bla, bla, el care nu stie cate MIG-21 mai sunt operationale.  Daca citea RoMilitary, atunci ar fi fost si el mai bine informat 🙂 , nu ar mai ras  presa de el! Are  insa, sau macar asa lasa impresia, suficiente date despre F-35, un avion pe care nici mama lui, Lockheed Martin, sau tatal lui, Pentagonul, nu-l cunosc suficient.

F-16, block 15 olandez

Adica americanii raman pe doua randuri la fiecare noua descoperire despre JSF: ba ca are aia, ba ca nu face ailalta, ba ca una, ba ca doua, de costuri nici nu mai vorbim, Congresul American vrea sa-l vada mort, dar… Dobritoiu stie tot, si ne linistetste! Il vom avea!!! Cand?! ‘rati a dracului cu intrebarile voastre, i se citeste domnului ministru pe chip, zambind gales catre ziaristi!

Asadar F-35 este telul nostru suprem, viitorul nostru de aur. F-35!!! Un avion care ar putea costa si 150 de milioane de dolari, un avion dupa care oricum vom sta la coada zeci de ani! Adica F-35 OK, da cam cand crede domnul ministru ca am avea noi bani si oportunitatea sa-l avem, numai al nostru?!

Haidade domnule minsitru, asta-i ca ala care-si cumpara parizer de cinci lei si o juma’ de paine, ca i s-a lipit burta de coloana vertebrala de foame, dar el declara mandru, ca a cumparat parizerul din zagrciuri, sa-si mai treca foamea, pana cand se aduce salmul de Sibiu si ceva icre negre, ca el dalea ar cumpara, da nu sunt…diponibile acum!

Domnul ministru ne crede pe toti, membri de partid, adica aplaudaci cu lobotomii reusite, care ne-au lasat cu legatura  intre emisferele creiurului rupta, adica crede domnia sa ca am fi un fel de robotei dual-core (merci gsg9), usor stupizi si ca noi, in dual-core-ismul nostru,  nu remarcam ca ministrul arunca cu perdele de fum de te ustura si ochii si gatul.

Ceea ce spune de fapt Dobritoiu este urmatorul lucru: “Domne noi….care noi suntem, semecheri rau de tot, sa moara tancurile mele da va mint, noi carevasazica, luam F-35, da pana fac americanii cateva avioane, ca io am si vorbit cu ei, luam niste parizer dasta, aaaaaa, F-16 olandeze, vroiam sa zic, Pac! Pac! ne jucam si noi cu ele, dam un miliard, Pac! Pac! Luam 24, zboara cinspe’ dupa primul an, 9 dupa anul doi, dar F-35 deja se vede la orizont, pe celalalt mal al Atlanticului, cum da el din aripi si porneste spre Carpati! In vecii veciilor. Amin!

F-35A

O fi bre, o sti ministeriabilul ce dracu’ vorbeste, da io ca romanu’ neincrezator in marea intelepciune a guvernantilor  de Dambovita, statui si adunai pe des’te: pai fratilor si surorilor, pana cand vor ajunge F-35 sa fie sh prin Olanda si Portugalia, s-ar putea ca multi dintre noi sa fim deja la loc cu verdeata, fara durere si fara avioane de lupta…

Acum poate Dobritoiu este bine intentionat, poate chiar reuseste sa scoata niste milioane din terenuri, poate varianta cu F-16 Flinstone din Olanda este singura posibila acum, poate, poate. Nu zic nici ca nu ne permitem F-35, ca doar cu mai putin de doua saptamani in urma am publicat un articol care arata chiar asta: putem cumpara si opera F-35, da nu cu politicienii astia. Ne trebuie altii!

Da’ domnu’ ministru ne abureste. Lasa domne ca nu conteaza ce cumparam acum! Avioane sa fie si sa fac fal-fal! Zboara?! Zboara da-le dracului, asta inseamna ca avem aviatie, faza e sa nu bata vantul tare sa le ia tabla dupa aripi. Asadar nu conteaza ca deshumam niste venerabile F-16 olandeze, ca pe noi nu prezentul ne intereasza, ci maretul viitor, F-35 adica.

Breee….aviatia romana este fantastica si bine antrenata, foarte numeroasa si are avioane moderne, …da lipseste cu desavarsire.

Curat murdar, domnule ministru! Apropos, cam cate avioane de lupta zici matale, parere proprie si personala, ca ar mai avea Armia Romana, ramura zburatoare?! Intreb si io ca nu stiu carte!

(Daca ar fi sa pariez, as spune ca numai pe RoMilitary sunt cel putin 1-200 de cititori care ar putea sa-i recite domnului ministru, dintr-o suflare, dotarea la zi a tuturor categoriilor de forte, da noi se pare ca avem puteri paranormale, puteri pe care ministeriabilul apararii, clar nu le are!)

Se pare, nici domnul ministru…da imi place privirea dansului…departe, departe, priveste prin noi si MIG-urile noastre, departe, catre viitorul pe care nici un muritor sanatos la cap nu-l vede. Da poate domnul ministru vede mai bine, ca dansul este mai sus ca noi…

PS Imi aduc aminte ca atunci cand s-a discutat prima oara despre F-16 sh din State, era vorba de un plan in urmatorii pasi:

-24 F-16 sh, block 25 modernizate

-24 F-16 noi, block 50/52

-24 F-35A, care ar fi urmat sa inlocuiasca  avioanele F-16 sh si sa opereze impreuna cu F-16 50/52. Asadar despre ce vorbeste exact domnul ministru?! Va creste numarul de F-35?! Unde sunt F-16 50/52, sau ce anume le va lua locul?!

GeorgeGMT

Declaratile ministrului Dobritoiu AICI

 

66 de comentarii:

  1. Ma intreb care era dotarea Romaniei daca era pasalac turcesc, sunt mandru ca ne onoreaza cu prezenta fortele aeriene ale Turciei la ziua noastra nationala si ca avem c ei relatiile excelente de acum.
    Totusi cate MIG 21 LanceR au zburat de ziua Aviatiei Romane?!

  2. Eu unul sunt sustinator al lui Gripen (varianta E/F sau NG), desigur cu offset si transfer tehnologic.
    Daca nu, macar F-16 mai noi si in conditii cat de cat avantajoase (incluzand ceva transfer tehnologic si implicare a industriei noastre aeronautice).

    Sigur, un avion bazat cumva pe conceptul IAR-111 ar fi extraordinar, mai ales daca luam o licenta pentru un motor bun.

    Dar, Dobritoiu are dreptate cu o chestie, si anume ca am cam avea nevoie de F-35, cam singurul avion inafara de F-22 ce va face fata lui SU-50, cel putin la cum se vad lucrurile acum. Ma refer la combinatia de stealth, supermanevrabilitate, senzori si armament. Poate ma insel insa, nu sunt specialist

    Eu sunt sigur insa ca americanii ni-l vor vinde si daca luam acum Gripen, asa ar fi cel mai avantajos pentru noi. Gripen ar fi pastrat ca multirol, mai mult pe partea de atac la sol sau asa, iar F-35 mai mult pentru vanatoare (varianta cea mai usor echipata, pentru a fi mai agil si a beneficia mai mult si de calitatile „stealth” si avionica)

    Sigur, F-35 are inca tot felul de probleme, dar in 10 ani cred ca astea vor fi rezolvate. Eu unul as lua acum Gripen noi, cu offset si transfer tehnologic, si apoi as intra chiar si in programul F-35, platind niste transe mici, in rate, poate construind aici trenul de aterizare sau o aripa ceva.
    Nimic spectaculos pentru inceput.

    Dar asta depinde de multe, si nu stiu cat ne putem noi permite acum, financiar vorbind. Asa ca deocamdata ne bazam tot pe aerodinele lui Coanda din bazele subterane din munti hehe

    • Tu chiar crezi ca peste 10 ani economia Romaniei ne va permite sa dam cel putin 150 milioane USD pe un F35?Sa nu mai vorbim de cheltuielile de exploatare care sunt mai mari ca si la Eurofighter sau Rafale.
      Dobritoiu este politician si se comporta ca atare.Credeti ca acum il intereseaza la modul real, cum va arata aviatia militara romana peste 15-20 de ani, cand el nu va mai fi politician?El acum este interesat sa faca cat mai multe combinatii in actuala postura de ministru al apararii.Poate ca de la toamna nu va mai fi ministru , cine stie ce ne rezerva viitorul.Din pacate atat USL, cat si PDL, sunt interesati doar de F16.Pentru ca nu sunt bani pentru F16, nou, se va cumpara SH.Praful se alege de aviatia noastra de vanatoare.
      Decat sa cumparam jafurile alea de F16 A/B, mai bine sa se resapeze MIG21, daca este posibil.

      • E posibil, de ce nu? Iar pretul lui F-35 probabil va mai scadea, odata ce problemele vor fi rezolvate si vor exista si comenzi mai multe.
        Din cate imi amintesc prin presa se spunea ca aveam vreo 4 miliarde de euro pentru 48 de avioane noi, asta chiar inainte de criza.

        Faptul ca Base nu s-a inteles cu Tariceanu si apoi nici cu unii de prin Armata cred (vezi cazul Ciorogarla si demisia sefului Aviatiei) a dus la tot felul de conflicte si amanari pana nu au mai fost bani, caci a venit criza. Sigur, nici faptul ca am avut niste guvernari incompetente sau corupte (sau ambele) si care au fost mai interesate de cum sa aiba ei din ce pune deoparte decat de apararea tarii a contat si asta. Negativ desigur.

        Peste 10 ani, la 100-120 de milioane un avion si avand iarasi 4 miliarde de cheltuit (in rate sa zicem, poate si ceva offset primit) am putea lua 40 de F-35. Hai 48 daca mai punem 800 de milioane – 1 miliard. Plata in rate desigur, nu toti banii odata. Iar asta e o cheltuiala pe care o faci la anumite intervale de timp (destul de mari) nu in fiecare an

        Daca am avea o conducere serioasa, care sa faca ceva si pentru tara nu numai pentru grupul lor, si sa actioneze mai profesionist, eu cred ca e fezabil ce zice Dobritoiu. Resurse am avea, de la „materie cenusie” (cea mai importanta) la ceva industrie (cata mai e) si ceva resurse naturale, plus o pozitie strategica.

        Sigur, am putea lua acele avioane chiar daca luam niste Gripen noi acum, cu offset si transfer tehnologic de preferat, si care ar putea fi un lucru foarte bun pentru industria noastra, cata mai e, si pentru economie

        Problema e cum vor actiona conducatorii.

  3. Eu recomand sa asteptam pana in 2013/2013+ pana cand se termina campania e tot praf in ochi….

    OFF: ma uitam pe youtube si am ajuns la un video cu armata bulgara……
    Zicea unu ca ei au ajuns la 30km de capitala Turciei si le-au spus englezii sa se opreasca si deastea ca ei rup tot si ca ei defapt i-au batut pe turci si deastea.
    A mai auzit cineva asa ceva in viata lui?
    Ma intreb cum arata manualul de istorie al lor :D:D:D:D:D ar trebuie sa facem rost de unu sa-l traducem, am avea subiect de un show gen vacanta mare pe o perioada destul de luuuunga 😀

    • Când anume s-ar fi întâmplat asta cu armata bulgară în apropierea Constantinopolului/Istambului??? Bulgaria este stat de f puțin timp, ca și majoritatea din zonă.
      De-a lungul istoriei și în zona asta doar câteva puteri ar fi avut resurse pt așa ceva:Polonii (hă hă de tare demult) – când era superputere europeană, Rușii (au renunțat după distracție din Crimeea cu englezii și francezii) și la un moment dat Austriecii.. dar toate astea s-au petrecut acum mai bine de 250 de ani.
      În timpuri moderne nu prea și nu a fost cazul în urma dispariției imperiului Otoman/crearea statelor balcanice (înclusiv Bulgaria)…
      Mă aventurez cu o presupunere însă: am impresia că se referă la una din bătăliile de la frontieră, câștigată de ei, dar să plece cu gânduri rele la turci nu.

      Apropo și aviz amatorilor – unele din mărețele noastre bătălii cu turcii apar în istoriografia turcească (și în arhivele administrative și militare) ca mici ciocniri la frontieră (a se vedea luptele când diverși pașă aveau comanda). Când era treabă serioasă și trebuia să rezolve situația, adesea chiar împăratul conducea campania – dacă vă amintiți campania împotriva Moldovei? sau a Poloniei (din timpul lui Ștefan) când împăratul a adus o armată circa 100.000, majoritatea trupe de veterani și de elită. Ideea e că în astfel de momente nu prea stăteau la discuții cu ungurii, moldovenii, chiar polonezii cei răi de tari.

      Ideea e că erau tare eficienți turcii ăștia și când era musai făceau treabă. Observ că și Turcia de azi e în formă și din punctul meu de vedere ar trebui să ținem aproape, deoarece într-un conflict mai serios în care ne-am găsi implicați nu prea avem aliați de încredere. Singurii care ar fi în stare să și facă ceva ar fi Turcia și Polonia (în zonă), și ceva îmi spune că polonii nu prea îs tentați să se bage, deci rămânem cu turcii.
      În plus, ca și chestiune istorico-culturală, nu îi au la suflet pe ruși/ucrainieni, dar nici pe unguri, sau bulgari.

      Din câte pot să îmi dau zeama, cam în orice scenariu posibil, în caz că ne trezim atacați până se trezesc europenii din NATO, se adună la o vorbă și decid – frontul va fi deja trecut peste mare parte din țară și dacă nici yancheii nu se încoardă (îs singurii care pot controla dpdv militar o situație mai complicată), am fi la mila turcilor și a polonilor (care poloni nu s-ar risca tare din câte știu).

      De aceea ar trebui marșat mai departe pe apropierea acestor doi vectori cât de cât apropiați geografic, politic și strategic. Mai important însă ar fi dezvoltarea unei capacități reale de apărare, măcar în ideea încetinirii avansului unui front și a rezistenței în arcul carpatic și apoi văzut ce se poate face. Desigur că pentru asta ai nevoie de armată pregătită să facă față cât de cât și pentru asta ai nevoie de arme deja în dotare și de o industrie care să îți poată măcar înlocui ceva din pierderi (blindate) și să îți facă muniție.

      Cam în punctul ăsta am atins subiectul, dar am lăsat fluxul conștiinței să curgă.
      Restul e poveste…
      Degeaba ai 20-30 de avioane și ceva elicoptere și ceva tancuri și ceva rachete AA când în două zile de luptă ai epuizat muniția. Rachetele AA s-ar cam termina primele și dacă nu primești altele, poți la fel de bine să trimiți aviația rămasă să fugă din țară.
      Pentru asta trebuie să ai tancurile modernizate și blindate funcționale, că doar cu vânătorii de munte, parașutiștii și trei brigăzi de speciali nu reziști nici în munți destul cât să li se facă milă la francezi sau să decidă englezii că vor să ajute și că parcă ar fi mai bine cu tine decât fără.

      Bineînțeles că siniștrii ar așțepta mărețul contra-atac lansat de unguri – cu toate cele 10 tancuri și 14 avioane la sincron cu cele 30 de T-72 ale cehilor și toate cele două unități de munte ale slovacilor, asta în aplauzele bulgarilor care vor trimite întăriri serioase, dar serioase rău asigurând acoperirea aeriană cu una sau două celule de 21, fie una de 21 și una de 29 dacă îs supărați tare…

      Cred că e clar cam unde vreau să ajung cu povestioara.
      Dar nu-i stres, bem o bere ș-o țuică și problema va dispărea de la sine.

      • Ungurii au 14 tancuri, sa nu fim rautaciosi…
        Si s-ar putea sa nu fie nevoie de toate odata, in functie de situatie e posibil sa vina pe rand, in brigazi mecanizate de cate 2…

        Pt alea 14 Gripen au si aia cateva zeci de AIM9. BVR nu cred…poate doar daca n-au spus de ele si le tin la secret incuiate prin vreun sertar.

        Si daca vin, e posibil sa vina ca sa apere drepturile cetatenesti ale minoritatii, si odata veniti sa mai poposeasca o vreme, situatia fiind nasoala n-o sa aiba cine sa-i ia de manutza si sa-i duca la acceleratul de Budapesta…

        „pentru asta ai nevoie de arme deja în dotare și de o industrie care să îți poată măcar înlocui ceva din pierderi (blindate) și să îți facă muniție.”

        Aia cu armele deja in dotare probabil ca pica in cazul nostru.

        Iar aia cu industria, la ce industrie de aparare mai avem…nu stiu daca mai sustine un efort de genul asta. Tanc nu mai facem ca s-au dat utilajele, tunuri la fel, rachete pt LAROM ori se importa cu totul(160) ori numai motorul racheta(122 bataie extinsa), le sta in gat probail si linia de AKMuri ca se tot codesc la noua arma de asalt, ar importa-o si pe aia vreun shemecheras probabil, TABuri ar lua IVeco din import…acum se chinuie sa mai dea afara din oameni, ca-s prea multi in industria de aparare si e criza…

        „că doar cu vânătorii de munte, parașutiștii și trei brigăzi de speciali nu reziști nici în munți destul”

        Sa intelegem ca si acum mareata doctrina de aparare consta in fuga in munti?
        Populatia in orase trebuie sa se descurce cum poate.

        Eventual sa emigreze preventiv. Probabil marele exod al romanilor in UE a fost gandit in detaliu si implementat cu precizie de catre CSAT…un fel de backup cu tape-urile duse la alt sediu…

        • – păi chestia cu munții e că din info la care am acces (care de altfel nu îs tare privilegiate și le cunoașteți probabil la fel ca și mine), aliniamentul munților (în E) este singurul loc unde se poate face defensivă eficace cu resursele existente. La fel și în N – Maramureș…spre Dej… Cluj… doare.
          -nu trebuie să fii răutăcios „Sa intelegem ca si acum mareata doctrina de aparare consta in fuga in munti? Populatia in orase trebuie sa se descurce cum poate.” – îi vom spune retragere tactică sau strategică (dacă trece de o anumită distanță aleasă în funcție de situație).
          Rog cetățenii de pe aici, care știe cam ce are armia, în ce număr și ce poate… să analizeze, interpreteze, calculeze situația și să mă contrazică. 🙁

          Ideea esențială e că trebuie planificat CEVA și repede – alianțe reale (Turcia, Polonia), mecanisme strategice (de genu în caz de ne coordonăm la capitolul x cu slovaci, y cu bulgari, z cu cine o fi…) și evident capacități proprii.

          Nu poți avea sute de tancuri moderne și zeci de multiroale?… bun, mergi pe varianta săracului – dar să util – îți pregătești multe brigăzi mecanizate ușoare dotate cu armament antitanc (rachete performante la nivel de companie, brigăzi specializate), crești gradul și viteza de transfer a trupei, crești ponderea vânătorilor de munți/trupelor specializate cu ce ai mai bun, creezi artilerie capabilă (de ex autopropulsată, lansatoare de rachete mobile), faci apărarea AA integrată la nivel de batalion…brigadă etc acoperită tactic de AA mobile, rază scurtă, la nivel de divizie/corp acoperite de baterii cu rază medie, sisteme de bruiaj/luptă electronică performante.. întotdeauna există variante și opțiuni.

          Ceea ce am ilustrat ar fi o variantă mai ieftină și mai adaptată realităților, din perspectiva mea. Că așa cum e, degeaba ai divizion de vedete și …monitoare fluviale care au tun de 100 și turelă de tanc, asezonat cu mitraliere grele și atât.
          Vreau să subliniez că o parte semnificativă din înzestrare e inutilă, ineficace și consumă resurse pt a o menține, doar de ochii.. cui?!
          Apoi faza cu NATO și ne apără ei:
          Bun, de acord, suntem într-o alianță militară care ere mijloace, dar aveți idee în cât timp ar putea să se organizeze să vină și să facă ceva – asta în cazul în care nu dezbat mult și bine, caută consens….???
          Toată chestia e ce faci până atunci și dacă va fi atunci.
          Toate alianțele din perioada interbelică au rezultat în ce pt semnatari? Cât de diferită era perioada aceea (pt cei care o să pună discu cu „păi atunci era altfel…”).Nici nu vreau să aflu cât de altfel și cât de valabil ar fi! De aceea trebuie să planifici, ca să nu afli prea brutal.

        • @Flogger

          „păi chestia cu munții e că din info la care am acces (care de altfel nu îs tare privilegiate și le cunoașteți probabil la fel ca și mine), aliniamentul munților (în E) este singurul loc unde se poate face defensivă eficace cu resursele existente. La fel și în N – Maramureș…spre Dej… Cluj… doare.”

          Totusi, sa lasi populatia oraselor pt slaughter in timp ce tu te retragi spre munti…ma rog…nu am access eu la planurile alea sofisticate de defensiva.

          „nu trebuie să fii răutăcios”
          Intreb, nu dau cu parul.

          „Ideea esențială e că trebuie planificat CEVA și repede – alianțe reale (Turcia, Polonia), mecanisme strategice (de genu în caz de ne coordonăm la capitolul x cu slovaci, y cu bulgari, z cu cine o fi…) și evident capacități proprii.”

          Da, dar cine sa planifice si nu prea e timp.
          Ca la noi e treaba cu inlocuitul unui presedinte prost cu unul si mai prost, dar eventual se tiparesc bani pt toata lumea…

          „bun, mergi pe varianta săracului .. întotdeauna există variante și opțiuni.”
          Variante exista, daca cineva este interesat.

          Si ceea ce ai descris tu costa, si nu se aloca resurse nici pt alea.
          Doar salariile si pensiile, astea sunt importante…

          Modelul suedez, aia au o aviatie armata si marina de gherila, dar care tot costa, pt ca au si ceva dotare.

          „Că așa cum e, degeaba ai divizion de vedete și …monitoare fluviale care au tun de 100 și turelă de tanc, asezonat cu mitraliere grele și atât.Vreau să subliniez că o parte semnificativă din înzestrare e inutilă, ineficace și consumă resurse pt a o menține, doar de ochii.. cui?!”

          Blindatele alea de Dunare nu mi se par asa de rele.
          In afara de tunuri mai au si APRA. Sunt micute, se ascund usor pe Dunare si prin Delta.
          Eu le-as pastra 🙂
          Daca le-ar moderniza cu LAROM, cu sisteme de conducere a focului si cu niste turele Sadral cu Mistral2 ar fi bune la gurile Dunarii.
          Nici macar n-ar costa atat de mult.

          In plus mi se par troacele alea de fregate. Mari cat o zi de post, dezarmate, consumatoare, tinte imense.

          Decat sa bagi bani in ele sa le inarmezi/modernizezi mai bine ar revitaliza Delfinul si ar pune RBS15Mk3 si Giraffe pe Tarantule.
          Vise, domle, vise…

      • tot offtopic 😀

        S-ar putea sa fie vorba de primul razboi balcanic. Atunci toti astia din Balcani s-au aliat si au sarit pe turci. S-ar putea sa fi ajuns aproape de Istanbul. Cert e ca nu s-au inteles la imparteala teritoriilor proaspat ocupate din Balcani si au sarit toti pe bulgari(al doilea razboi balcanic). S-au bagat si romanii peste bulgari. Inclusiv cu aviatia(de fapt cu Aurel Vlaicu si avionul sau).

    • La faza cu bulgarii cred ca e vorba de primul razboi balcanic, cand turcii au avut de luptat cu bulgarii, grecii si sarbii.

      Nu e vorba ca si Mihai Viteazul a ajuns chiar mai aproape parca.

      Sigur, in orice istoriografie se mai aranjeaza lucrurile din condei, se prezinta intr-o anume lumina, favorabila unora

      • Istoria FORMATIVĂ versus istoria INFORMATIVĂ.

        • Da, cam asa ceva. Ma rog, de obicei e un mixaj intre ele, dar accentul pica pe cea formativa. Un fel de „pregatire psihologica” a poporului

      • Am vazut abia acum ca cineva, colegul CosteaH a mentionat deja de primul razboi balcanic.

        Cat despre turci, da, sunt niste aliati de nadejde cred, in caz de ceva. Adica daca e vorba de Rusia. Nu vad cine altcineva ne-ar putea pune probleme acum.
        Dar atunci principalul aliat va fi SUA si se vor umfla muschii nucleari (pe care noi nu-i avem), asa ca si un conflict cu rusii nu pare atat de apropiat.

        Un pic offtopic acum, despre faza cu istoriogrfia turca si bataliile cu noi, pai ei si pe regii din vestul Europei ii desconsiderau, in cronicile lor erau numiti simplii emiri, sub rangul sultanului.

        Cu toate astea Mahomed Cuceritorul, cel mai tare sultan al lor alaturi de Suleiman Magnificul, a fost invins pe rand de Iancu de Hunedoara din Transilvania (la Belgrad), Vlad Tepes din Tara Romaneasca si Stefan cel Mare din Moldova, in perioada cea mai efervescenta si activa de expansiune a imperiului otoman.

        Vlad Tepes a avut cea mai mica armata de ex., luptand o campanie impotriva turcilor care au avut o armata apropiata ca numar cu cea de la asediul Vienei de mai tarziu. Cu toate astea Vlad a reusit sa invinga si sa-i faca pe turci sa fuga cu coada intre picioare, reusind in acelasi timp sa pastreze si Chilia si Cetatea Alba in fata lui Stefan cel Mare, varul sau.

        Care Stefan i-a batut de doua ori, prima data la Vaslui fiind „cea mai grava infrangere suferita de islam” pana la acea data, conform cronicilor.

        Sigur, asta e istorie acum, si noi trebuie sa privim si in viitor daca vrem sa ne ridicam macar la nivelul trecutului, daca nu sa-l si depasim.

        • Nădejdea la turci pt că îs singurii măricei și care ar susține în fapte declarațiile prietenoase.
          La chestia cu pusul de probleme, aș zice că muți, tare mulți și prea mulți. Ar fi mai simplu să fie doar Rusia, dar nu insist.
          Acum, la partea istorică nu aș fi întrutotul de acord:
          -arhivele turcești sunt recunoscute pt acuratețe – atenție nu e vb de documente propagandistice, ci cele administrative (care trebuia să fie exacte) – câte guri de hrănit, logistică, planificare financiară (plățile și ciubuk)
          – sigur că au luat bătaie uneori, dar în niciun caz foarte frecvent (mă refer strict la campaniile mari, unde ajungeau spre Kiev, Krakow, Viena) prin sau peste Moldova.
          – Vlad a „câștigat” fugind (o stratagemă perfectă de altfel, era singura corectă și oportună), hărțuind comunicațiile și atacând hrana (azi am spune luptă de gherilă…) privând marea armată (era într-adevăr chiar mare și pusă pe campanie serioasă în S) de hrană, apă și în final atacând la scară redusă și în condiții favorabile (vezi atacul de noapte – veritabilă tentativă de asasinat, al cărui efect a fost reflectat disporporțional – nu a fugit armata aceea, ci s-a retras în ordine).
          – Jan (Ioan dacă vrei, în niciun caz Iancu) de Huniad sau Hunyadi, tatăl mult regretatului de unguri Matia (nu Matei, la fel inventat și nu tradus din numele latin Mathia/Mathias) a realizat într-adevăr cea mai grozavă defensivă a vreunui general din Europa Centrală (ungurii, polacii și alte neamuri încă citează) atunci când a apărat Belgrad (zis acum) – care era cea mai importantă fortăreață din întreg sistemul defensiv maghiar. După căderea acestei poziții, care era poarta spre câmpiile imposibil de apărat, regatul lor a ajuns rapid pașalâc. Mai puțin cunoscut e că Ștefan și Vlad au „studiat” cu bătrânul și se vede că au învățat bine de la el, al doilea băgând spaimă în sultan și convingându-l că e tare costisitoare o campanie atunci și acolo, iar primul transmițând lecția tatălui la fiul – Matia atunci când acesta a vrut să se joace.

          Revenind însă pe pământ, mare parte din bătălii (la număr) au fost mici și de intensitate scăzută (nu era război total). Nici nu se putea altfel. Au fost momente fascinante, de care trebuie să ne amintim TOCMAI CA SĂ PRIVIM PREZENTUL ȘI SĂ APUCĂM VIITORUL.
          Aici vroiam să ajung. Ce nu vrea să priceapă prostimea – de aceea e prostime sau popor sau nărod – e că istoria se repetă pt că nu înveți din ea.
          De fiecare dată când spune majoritatea că „acum e altfel”, se întâmplă fără excepție evenimentul care amintește că nu e deloc altfel, e fix la fel (nu în detalii, dar în principiu).
          Dacă nu ai cavaleri cuirasieri cu zeci de kg de armură, fă bine și concepe tactici de a uza de călăreții ușori (vezi Ștefan et al.), dacă nu poți confrunta armata deschis, păcălește-o (Ștefan), înghesui-o (Ștefan, Mircea, Vlad), atacă centrul de comandă și control și suprimă comanda (Vlad)… nu-i așa că istoria aia prăfuită e la fel de actuală (sau sunt eu în eroare?).
          Ideea e să fii pregătit să te aperi pe viață și pe moarte (când va fi cazul), că altă șansă nu prea există. Alternativa e moartea, în toate formele ei (cucerire, deznaționalizare, pervertire, uitare și mai știți voi de care).
          Asta ca să poți afirma și nu discuta (negocia) istoria unui popor (Iorga, parafrazat)

        • @Flogger

          Da, turcii sunt cu siguranta cei mai maricei din zona, cum zici tu, si par a fi si cei mai seriosi in caz de ceva. Dar repet, atata timp cat suntem in NATO e greu de crezut ca cineva ne va ataca. Cel putin deocamdata, nu e bine sa ne culcam pe o ureche evident, si e bine de amintit ca alianta se bazeaza pe forta membrilor ei, si daca toti spun ca n-are rost sa aiba o armata puternica pentru ca vin altii sa-i ajute se ajunge la niveluri periculoase.

          Oricum atata timp cat SUA domina lumea dpdv al arsenalului nuclear e greu de crezut ca un razboi in toata regula va avea loc foarte curand impotriva NATO. Dar, cum am spus, e bine sa fim pregatiti oricand pentru orice, si nu sa ne culcam pe o ureche, cine stie ce se poate intampla.

          Cat despre noi si turci in evul mediu (sau si dupa), sa spunem ca adevarul e undeva la mijloc. Cand ei au vrut sa ne cucereasca nu au putut (desi erau in cea mai activa faza de expansiune), iar cand au ajuns in pozitii mai bune pentru asta nu prea au mai vrut, pentru ca se ridicasera deja Habsburgii si imperiul tarist, asa ca le convenea sa aiba niste state tampon in zona. Ultimele tentative mai serioase au fost pe vremea lui Radu de la Afumati, cand un pasa din Bulgaria vroia neaparat sa cucereasca Muntenia. Radu a avut parca 22 de batalii in 7 ani, luptand si cu boierii din cand in cand, caci aia vroiau sa-l schimbe de la putere. Oricum tentativa turceasca a fost respinsa. Alta tentativa a avut loc in vremea lui Mihai Viteazu, si aceea respinsa. Nici unele nu au fost insa atat de puternice ca ale lui Mahomed II, poate doar tentativa lui Sinan Pasa. Si Ioan Voda cel Cumplit i-a cam troznit chiar inainte de Mihai, fiind nevoie iarasi de o armata imensa pentru a-l invinge intr-un final

          Parerea mea e ca noi am decazut atunci cand s-a trecut la folosirea predominanta a armelor de foc pe campul de lupta, perioada care echivaleaza la noi cu aparitia regimurilor fanariote in Muntenia si Moldova si cu incorporarea Transilvaniei (stat autonom vasal turcilor) la imperiul habsburgic.

          In acel moment armata taraneasca a cam decazut, pentru ca pe de o parte nu am avut o societate capabila sa echipeze si sa instruiasca armate de masa inarmate cu arme de foc iar pe de alta parte grosul armatei fiind format din tarani si noi avand o populatie relativ scazuta comparativ cu imperiile habsburgic, tarist si otoman, nu am putut forma astfel de armate. Atat pentru ca taranii erau soldati doar „part time” si trebuiau sa lucreze si pamantul, si odata pentru ca nu ne puteam permite pierderile armatelor imperiale, nu aveam aceeasi baza de recrutare masiva, armata „profesionista” sau „permanenta” fiind una redusa, formata inclusiv din mercenari sau „lefegii”.

          Cat despre Ioan sau Iancu de Hunedoara/Huniadi, el a fost roman, chiar daca trecut la catolicism pentru a putea avansa in ierarhia vremii din Transilvania si Ungaria. Inclusiv fiul sau Matei/Matias si-a „tras” o origine romana (nu atat rom^na ci chiar de la romanii antici) si si-a luat supranumele latin Corvinus.

          Toate campaniile lui Iancu/Ioan (Ioannes etc. nu am intalnit pana acum numele Jan), Vlad si Stefan au fost extraordinare, favorita mea fiind insa de departe cea a lui Vlad (care si el a avut inainte o campanie de iarna la sud de Dunare ce a provocat refugierea in masa a populatiei musulmane inspre Anatolia).
          Si da, atat Vlad cat si Stefan au petrecut o perioada la curtea lui Iancu si in mod cert au invatat cate ceva de la el, desi poate doar Stefan a putut folosi armate similare cu ale lui Iancu, Vlad fiind nevoit sa foloseasca de obicei alte tactici dat fiind ca avea cea mai mica armata din zona.
          Ma intreb ce ar fi fost daca se uneau atunci Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, avand acei conducatori si acele armate?

          Oricum campania defensiva a lui Vlad ar trebui mentionata special in cartile de istorie, o combinatie perfecta de razboi de gherila nemilos si eficient si razboi psihologic dus la extrem dar foarte rafinat, cunoscand foarte bine inamicul si psihologia lui dar si psihologia umana in general.
          Si inclusiv folosind „arme biologice” (trimiterea unor persoane infectate cu ciuma si holera in tabara otomana, ceea ce a provocat raspandirea acelor boli in armata turca).

          Plus stiinta perfecta a artei razboiului, Vlad a fost se pare primul care a folosit in mod organizat si elaborat armele de foc individuale (atunci cand a capturat trupele acelui pasa de la sud de Dunare si a trimisului sultanului) dar si Stefan le-a folosit cu destul succes (mai ales in batalia de la Valea Alba/Razboieni).

          Se spune ca atacul de noapte al taberei otomane a avut mai multe scopuri. Unul a fost desigur decapitarea conducerii armatei turce, dar altul a fost (dupa cum mentioneaza si cronicile) distrugerea bazei logistice a inamicului.

          Majoritatea cailor, camilelor si boilor, care asigurau transportul si aprovizionarea armatei otomane au fost macelariti atunci. Asta a dus la caderea liniilor logistice, Vlad folosind chiar marimea armatei turce (foarte numeroase) impotriva ei. O armata atat de numeroasa necesita provizii numeroase. Dat fiind ca Vlad aplicase tactica (destul de costisitoare si pentru el) a „pamantului parjolit” turcii trebuiau sa se aprovizioneze de la sud de Dunare, din imperiu. Acele linii de aprovizionare erau insa vulnerabile la atacurile surpriza ale cavaleriei lui Vlad. Asadar turcii ducea cu ei cat mai multe provizii, folosind acele animale de povara. Odata pierdute ei s-au aflat pusi in situatia de a abandona mare parte din provizii, sau a se imparti si intinde si mai mult, carand individual o greutate mai mare si ingreunand miscarea si mai mult, era o situatie imposibila aproape pentru ei.

          Probabil au crezut ca vor gasi provizii la Targoviste, si ca ocuparea capitalei va fi punctul final al razboiului. Acolo insa au descoperit capitala abandonata si in fata zidurilor celebra „padure de tepe” cu 20.000 de prizonieri turci trasi in teapa.
          A doua zi dimineata sultanul a sunat retragerea si a luat-o repejor spre casa, nici nu a mai urmat drumul pe uscat, s-a imbarcat la Braila parca pe o nava sa ajunga cat mai repede la Istanbul.

          Armata turca a pierdut se spune in jur de 40.000 in toata campania (din cei in jur de 120.000 cu care plecase la lupta, inclusiv personal auxiliar necombatant folosit la lucrari genistice sau transport), fara ca macar sa stie unde e Vlad sau sa poata controla in mod real teritoriul sau sa dea vreo lupta decisiva. A fost macinata de atacuri surpriza, boli (raspandite intentionat de inamic), a suferit de foame si sete pe alocuri si a avut cateva socuri psihologice majore, dincolo de imaginatia lor. Am citit undeva ca dupa campaniile astea mamele din Turcia isi speriau copiii neasculatori cu numele lui Vlad

          In acelasi timp Vlad a respins si tentativa varului Stefan de a ocupa Chilia si Cetatea Alba. Stefan care la randul lui i-a invins apoi pe turci, tatari, maghiari si polonezi (si munteni putem adauga)

          Ar fi bine sa avem azi pe cineva priceput in elaborarea unor tactici si strategii din aceastea, asimetrice, sa transpuna in zilele noastre (din fericire sper sa nu fie nevoie) ceea ce au reusit inaintasii. Probabil sunt unii care s-au gandit sau se gandesc si la asa ceva. Dar si mai bine ar fi sa avem o dotare suficienta pentru a nu fi nevoie sa luptam atat de asimetric sau sa fim prea dezavantajati indiferent la ce categorie de arme.

          P.S. scuze pentru offtopic

  4. Vorbe de politician roman. Choar ne crede prosti pe toti.. Dezastru la nivel de dotare, in fara de radare si de telecomunicatii e dezastru: masini de teren si camioane varza, tancuri pauza, avioane la fel, transportoare de pe vremea lui nea nicu, rachete anti tanc si anti aeriene vechi de 30-40 de ani. Din pacate am ajuns de rasu lumii.

  5. Deci trompeta asta de ministru vine sa trompetzeasca ca el nu vrea F16 ci F35 ma-ntelegi…

    La paranoia mea, asta poate fi destul de naspa.

    Trompeta aia nu sufla din gura lui, e trompeta alorlalti care l-au numit.
    El scoate zgomotele astea naspa, dar la teava sufla Ponta sau altcineva din spatele lui, maestrul papusar.

    Ce sa intelegem de aici…

    Se poa’ sa fie si cum zici tu, sa induleasca pastila cu harburile olandeze ca dupa aia vezi domle luam F-35000 Block beverly hills 90210.

    Dar poa’ sa insemne si MULT mai rau:

    Baga povesti gen F16 nu ne place si nu ne trebuie ca e cam slab.

    Ca asteptam sa fie F35 in primul rand disponibil, ca se sta la coada pt ele.

    Ca asteptam sa vanda toate tererurile si ce mai au de vandut, sa faca rost de bani (vezi sa nu…or sa le dea pe nimica la cine trebuie).

    Eventual asteptam sa se ieftineasca F35.

    Pai semnalul poate fi ca daca nu cumparam F16, atunci nu mai cumparam nimic.
    Si toate plimbarile astea prin Olanda si Portugalia sa fie praf in ochi la prosti.

    Si deci adio aviatie de vanatoare.

    Ne-o baga acum p’aia cu vindem terenuri si strangem bani pt F35, za best av za best.

    Or sa ne-o bage mai apoi p’aia cu stam ceva timp fara avioane ca suntem in NATO si avem ‘scuteuri amerikanski’ dar o sa cumparam F35 peste 10 ani, cand sunt disponibile si cand ne permitem.

    Sigur.

    Ca baietii lui Adrinel ‘In-Gatu-Matii’ Nastase, viitorii prim ministri ai Romaniei, doctori in mana dreapta, vor avea ca prima grija a guvernarii cumpararea de F35 si refacerea aviatiei de vanatoare, si nu dosirea banilor publici prin Helvetica…

    Daca apuca sa o desfiinteze, odata desfiintata aia e…

    Acum cred ca se indulceste pastila. Tehnici ieftine de manipulare…
    N-o merge la noi, dar prostimea aplauda. Plus ca prostimea nu vrea avioane, vrea pensii…

    Repet ce am mai spus si prin alte discutii: e interesant ca in Armata e liniste.
    In Aviatie e liniste…Nici o reactie…
    Inseamna ca sunt multumiti cu salariile si pensiile…

    Tie ti-e teama ca o sa cumpere F16 harbuite.
    Mie mi-e teama ca nu or sa mai cumpere nimic…

    • Pai normal ca da bine in campanie, s-ar duce dracu toate voturile daca ar vorbii de lucruri care nu vizeaza toti fomistii ca merg la miting-uri sa aude numa de pensii si salarii.
      Las´ ca o sa se ne puna si ungurii si bulgarii capra si o sa ia toata cartea camasutra de la cap la coada….

      Tampitii/revolutionarii astia obositi,nostalgici, plang numa´ dupa pomeni, ajutoare la toti ¨cubanezii¨ sa se inmulteasca si toate cele, avea dreptate basescu………

      Medalii si premii de la ¨partenerii¨ nostrii din NATO pentru ¨mari realizari¨, normal ca tre sa dea bine in afara NATO, sa zica aia ¨ia ce buni sunt aia…¨ abureli si numa´ abureli.

      Romania e exact ca rusia, NU se poate conduce cu ¨democratie¨, doar cu bate in gura sa se intelega bine ce e de facut si ce nu.

      Nu o sa se faca niciun cacat, noi o sa vorbim in continuare degeaba, cu tot cu email-uri trimise la toti distrusii care ii aplauda toti semenii ca ne-au ¨scapat¨ de ¨tirani¨, E ACELASI CACAT.

      E de ajuns o sa asculti pe dobrita sa iti dai seama despre ce e vorba in guvernu´ asta, asa ca o idee generala……..

  6. E campanie electorala copii… Se inaugureaza autostrazi, se maresc pensiile, se promit joburi bugetare si salarii bugetare mari. De ce sa nu se promita si avioane? Vreti fregate si submarine? Poftim, se promit fregate si submarine. Ce vreti sa vi se promita? Spuneti, nu va sfiiti, ca promisiunile nu costa nimic si politicienii sint darnici.

    Acum fara gluma. In doua cuvinte filozofia de la baza F35 era „performanta ieftina”. Problema e ca programul si-a depasit bugetul, deci partea cu ieftineala ramine de vazut. Totusi, n-are rost sa fim total sceptici, pentru ca daca avionul va fi manufacturat in cantitati foarte mari, s-ar putea ca pretul initial sa fie relativ jos (indiferent ce spuneti, daca ajunge sa fie fabricat in 3-4000 exemplare, exista sansa sa fie cel putin la fel de ieftin ca un F16). Costurile de exploatare nu sint clare, dar s-ar putea ca multe sa se intimple conform planului si avionul sa fie relativ ieftin de zburat. Ramine de vazut. Problema e ce facem in urmatorii 10-15 ani.

    Eu m-as duce inapoi la Unchiu’ Sam si l-as intreba daca nu mai are ceva F16 pitite pe undeva, pe care ar fi dornic sa le imprumute sau sa le faca cadou.

    In orice caz, daca e ca Ro sa primeasca ceva pe gratis de la Unchiu’ Sam, situatia politica trebuie clarificata de urgenta. Glumitele si manevrele cu Monitorul Oficial si Curtea Consitutionala trebuiesc corectate de urgenta, ca in USA (nu stiu in UE) asa ceva nu e tolerat. Vezi Bush vs. Gore in 2000, cind Curtea Suprema a decis cine a cistigat alegerile, iar Gore chiar avind mai multe voturi si adevarul de partea sa a inchis ciocul si a acceptat.

    Cit despre vinzarile de terenuri, sint sigur ca Becali va face niste oferte super.

    • Cu toată stima, dar mă tare îndoiesc de 3000 de F-35. Motive cam așa: F-16 a fost în contextul întăririi westicilor – cupletul Reagan-Thatcher – și în plină înflorire a cheltuilelilor militare menite a (outspend -nu am un echivalent românesc) îi rupe pe ruși cu nota de plată.

      Motivația asta e dispărută de mai bine de 30 de ani, URSS nu mai e, bani nu mai e.
      Food four thought – cum se zice: producția de F-22 a fost oprită după 187 de exemplare. USAF are în total 185 de bucate și nu a fost anunțat că ar vrea mai multe. Zic ei optimizarea forței – în traducere liberă atât deocamdată, mai reșapează ceva F-15 și F-16 pt obținerea unui mix optim între capacități de generația 4- care va rămâne colona vertebrală, asezonat frumos cu ceva generația V – sub 200 de F-22 și probabil 3-400 de F-35 (asta dacă nu îl mai amână pt „optimizarea costurilor”).

      În ideea asta susțineam eu că trebe ceva făcut acum: măcar o escadrilă de avioane puțin uzate de suedezi (39 A/B) și început de contract pt ceva E/F, sau F-16 de pe la americani, fabricate măcar de după 1984 și revizuibile.
      Ca să închei aș împroșca cu părerea că F-35 este portretizat ca ceva ce nu e (și nu a fost niciodată). E un avion pt pătrunderi (în vederea bombardamentului) în spații bine acoperite de radare și sisteme AA sol-aer, care în cazul trist al interceptării de către aparate de vânătoare să aibă șanse decente să se apere și să o tulească… pe când atunci când se aruncă momeala asta cu așteptăm/ne pregătim pt și vrem F-35 RoAF, aparatul pare mai fioros decât F-22. Adică atunci când o să avem aaa păi nu vom avea nicio grijă, dăm cu toate de parchet și marșăm victorioși în spiritul revoluționar al partidului!

      Serios zic, F-35 nu e cal năzdrăvan. Nu e făcut pt dueluri aeriene, ci un multirol mai greu detectabil. Să-mi fie cu iertare, așa se poate lucra cu un Grifon mai bine vopsit (optimizat antiradar), sau ajusta IAR-99 în sensul micșorării RCS, pus motoraș nou și un radar să încapă și faci un pas în aceeași direcție la cost mult mai mic… acum nu săriți pe ultima afirmație (era un exemplu care să ilustreze idee).

  7. Din seria viitorului (posibil):
    -Forțele Aeriene Române sunt oprite la sol pentru că un avion este în reparație, celălalt nu are chef de zbor. Al treilea nu este prevăzut în buget…

    Din nefericire aici situația e reală:

    http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-12855853-incendiul-din-masivul-bucegi-focul-extinde-catre-parcul-natural-elicopterele-mai-nu-pot-interveni-unul-reparatii-celuilalt-lipseste-piesa.htm

    Siniștrii miniștrii…

  8. Pentru mine e clar, trebuie sa ne facem fabrica de avioane altfel n-o scoatem la capat.

    • Si cam ce o sa producem in fabrica ta ca noi nu am avut niciodata capacitatea de a proiecta un supersonic de pilda ? Mig 21 pe care-l operam azi e un stravechi proiect sovietic si noi nu am fost in stare nici pe vremuri sa reproducem ca lumea motorul lui.

      • De fapt am proiectat avioane, unele chiar interesante. Despre motorul lui Mig-21 (sau si Mig-23), din ce am citit (intr-o revista Aeronautica parca, acum ceva ani) s-au gandit s-al copieze, fara licenta desigur (dupa 1968 mai ales rusii refuzau orice licenta cat de cat importanta), dar s-a considerat ca nu merita tambalaul si scandalul ce ar putea rezulta si au incercat sa ia o licenta de motor Spey de la englezi, mai pe fata mai pe ascuns.

        Cum nu prea mers nici aia s-a abandonat tot proiectul. Oricum putine tari din lume fac motoare de avion performante. Rusii au probleme de fiabilitate, suedezii iau de la americani, doua-trei tari din Europa produc ceva mai original, iar cei cativa pe plan mondial care produc cate ceva fac dupa licente.

        Ceea ce am putea face si noi, desi astazi cam greu, din cauza costurilor mai ales. Mai toti se combina sa faca ceva, inclusiv rusii au apelat la banii indienilor, doar chinezii sunt „de capu lor”. Si americanii, dar si ei impart costurile de productie ale avioanelor cu altii, vezi proiectul F-35.

  9. Oare unde e gsg9? alooo sosii clientu.. clienta! alooo.. cineva?
    Unde e piaristu de serviciu?

    • Las-o sa bazaie…
      Da’ daca si ei ie clar ca tre sa ne facem fabrica de avioane 🙂 🙂 🙂

      • Da măăăă… bine spus. Io zic să facem așa un SRL, îl numim chiar așa – Fabrica de Avioane S.R.L – cu capital social de 200 de lei și ne apucăm de treabă… cum care treabă? avioane…
        -începem cu aparate de zbor cu înaltă eficiență a costurilor – pornim de la IS-28B2, care e proiect încercat (până și israelienii le adoră, ce să mai zic de australieni)… punem pe el baloane cu apă, găleți ghidate cu ață, praștii IR cuplate pălăriei chilotului, un tuberman dotat cu cornete cu rază lungă de acțiune.
        -Apoi înființăm departamentul radio-comandate – știu din sursă sigură că sinistrul că e tare impresionat de UAV, aducem niște „injinieri” de la Clubul Copiilor – secția aeromodele (captive) și dotăm forțele aieriene… facem export cu surplusul.

  10. Imi pare rau dar consider articolul malitios si un pic cu tenta politica. sunt un cititor frecvent al acestui blog si sunt in mare parte de acord cu ce se posteaza atat dpdv al informatiilor referitoare la caracteristicile tehnico-tactice cat și al acuratetei analizelor efectuate. totusi de data asta vreau sa semnalez un articol care nu aduce nimic constructiv adevaratei noastre probleme: avem nevoie de avioane. sunt convins ca ministrul a chemat la raport toți șefii de structuri centrale si asta se vede din schimbările de la smft și cli… deci si despre avioane si resursa de zbor a celor care mai sunt operative cred ca s-a informat foarte atent. despre intentia sa de a cumpăra avioane noi iar cred ca este o idee foarte bună. că va pune în vânzare terenurile pe care trebuie să le cosim sau cazărmile pe care trebuie să le păzim și care se degradează continuu din cauza lipsei de fonduri pe linie de cazarmare nu mă privește pe mine. eu vreau să am sprijin de aviație!!! că va fi gripen sau mig sau f să fie nou. dacă mai se face și o investiție pentru ăia care își plătesc dările să iau solda și mai bine. rămân în continuare același cititor fidel al blogului dar te rog nu amesteca politicul într-o problemă care este prea importantă pentru a fi rezolvată de civili și mai ales de cei implicați politic.

    • Desi inteleg ideea, nu pot fi de acord cu ea. Nu este un articol politic, pentru ca nu il acuz pe Dobritoiu, si in acelasi timp sa-l laud pe Oprea. Eu ii injur pe toti cei care vorbesc prostii. Uimitor, dar in Tara Romaneasca romanii sunt desteptii si au solutii. Adica pe banii MEI si armatei MELE vreau sa-i cumpar avioane noi! Eu si multi altii ca mine, STIM ca se poate, ca avem si noi ceva scoala. Cunostintele economice si militare nu sunt apanajul ministrilor apararii! Iar daca intr-un film apare o calugarita, nu inseamna ca este film religios! Sunt si filme XXX cu calugarite. Iar daca intr-un articol despre RoAF apare si numele lui Dobritoiu, nu inseamna ca este un articol politic, ci inseamna doar ca el are acele ideei tampe(el si altii ca el)!
      Inca o data repet: clasa politica nu are monopolul cunoasterii in Romania, adica ce spun ei nu este o axioma general valabila si nediscutabila, ba dupa 22 de ani as spune ca dimpotriva, au monopolul prostiei, inculturi si lipsei de educatie. De la ministrii ai educatiei agramati, la unii, tot ai educatiei care habarnaveau cate stele sunt pe steagul UE, la prim-minstri plagiatori si fara onoare…asta-i clasa noastra politica: o rusine nationala, un pic, foarte un pic, mai bine educata decat fotbalistii din Liga lui Mitica!
      Din pacate nu eu amestec politicul in armata, el singur se amesteca prin dezarmarea si dezindustrializarea Romaniei, prin lasarea Tarii in incapacitate de a se apara, ori in orice tribunal din lume, aceste chestii au un articol special in codul penal!
      Acest comentariu nu este impotriva celor scrise de @gil, pentru ca inteleg si punctul lui de vedere, este un comentariu pur si simplu retoric.

    • Prima data,invata sa scrii cu litera mare dupa punct!Fara suparare!In rest,e OK comentariul!Mor incet cand vad cum isi bat joc unii de limba neamului meu!

  11. Off topic…

    „While on approach to Illinois Valley Regional Airport – KVYS, Peru, Illinois, the aircraft, a BRASOV IAR 825, N825BA, experienced a complete loss of power and force landed in a field a quarter of a mile short of the runway. The aircraft sustained substantial damage and the sole pilot onboard was not injured.”

    http://aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=146766

  12. O noua serie de baieti destepti. Vor vinde la prieteni, la preturi de nimic, terenurile armatei apoi vor constata ca nu le ajung banii nici pentru un F35.

    • In perioada de criza preturile sunt jos , plus ca sunt presiuni sa se vanda cui trebuie si cand trebuie ….. asa ca nu o sa ajunga acesti bani nici pentru antrenamentul unui singur pilot pentru F35 …

  13. Eu cred ca voi nu ati inteles… Vor cumpara F35 cand vor fi disponibile second-hand!
    In Ro – s-au produs avioane si elicoptere, masini de lupta, armamanet usor etc. Adica cam de toate, din pacate multi dintre cei care le-au proiectat/produs au plecat sa isi gaseasca de lucru prin strainatate pe motiv de alergie la neo-comunisti.
    Evident s-au pus pe butuci pentru ca e mai avantajos pentru altii sa fim noi piata de desfacere nu vanzatori si mai vin politicienii sa ne zica : nu exista interese externe care sa influenteze negativ, etc etc. ! Tre sa fi stat mult in soare sa ajungi la asemenea concluzii. Atata vreme cat vor exista state indiferent de cate tratate de pace si cooperare (suna cunoscut, nu?) se vor semna, v-a exista interes pentru destabilizare si preluarea avatajului militar/economic/cultural/ideologic – cum vreti voi sa il numiti. Asa cum s-a mai spus mai sus – lumea nu se schimba de pe o zi pe alta, oamenii sunt la fel de rai ca si acum 300 de ani, atata doar ca sunt ceva mai rafinati.
    In caz de conflict nu o sa ne ajute nimeni, or sa sara toti vecinii sa ceara cate ceva, asa cum au facut-o tot timpul.
    O cooperare mai stransa cu turcii ar putea fi foarte buna. Mi se pare cel mai puternic stat din regiune, in afara de statele ex-sovietice. Au potential militar, economic si tehnologic. Sunt un membru respectat si cu un cuvant de spus in NATO, plus ca in cazul unei agresiuni vor fi ajutati „pronto” de catre americani, spre deosebire de noi care sper din tot sufletul sa nu fim la fel de naivi ca in WWII cand speram sa vina americanii. Nu au venit si nici nu or sa vina. Englezii vor merge doar pe propriile interese iar francezii se vor decide foarte greu si nu vor face nimic. Nemtii nu conteaza dpdv militar deocamdata chiar daca sunt cei mai puternici economic si tehnologic din UE.
    Romania are nevoie ca de aer sa fie puternica militar si mai ales sa incerce pe cat posibil sa aibe o independenta tehnologica si de productie.
    Sper ca ati glumit cand vorbeati despre Polonia ca aliat militar strategic si/sau cu greutate.

    • Din ce cunosc situația ar cam fi urmăritoarea:
      – nemții nu se bagă aici contra intereselor estice – în traducere au o înțelegere bună cu rușii, motiv pentru care vor declina cam orice responsabilitate.
      – francezii nu se vor băga singuri, decât la remorcă și va dura într-adevăr o veșnicie care nu va fi disponibilă în cazul prezent. În plus nu au capacitatea de a interveni aici, decât în efort comun cu Germania, Italia, țări nordice și Marea Britanie.
      – Britanicii nu prea pot nici ei interveni și nu o vor face decât dacă vin americanii. Pe de altă parte ei ar fi mai dispuși datorită atenției pe care încă o poartă pentru un echilibru continental favorabil intereselor lor.
      – ref. la Polonia, nu e glumă cât situație. Sunt aproape, au același vector de interes și la o adică strategie asemănătoare (cu diferența că România e cu ceva ani în urmă). Îs extrem de interesați de partea W a Ukrainei, care a fost poloneză de aproape un mileniu și ar fi dispuși să îi contreze pe ruși. Așa ajungem la capacitățile lor militare, pe care le tot cresc din 1989 până în prezent. Eu zic că având fregate moderne și mai multe submarine la fel de moderne – pot pune probleme la Marea N. Tancuri moderne și destule – au. Aviație de luptă dotată și funcțională – au. Armata nu e mare numeric, e comparabilă cu a noastră, însă aș zice că e mult mai bine pregătită pt conflict deschis. Desigur că îs asistați de americani (care probabil nu ar trimite trupe pt noi, deși ar ajuta indirect, cu info, spionaj, ceva tehnică și muniție via Turcia probabil).
      Chestiune cu polacii e însă în suspensie deoarece singurul potențial co-interes ar fi o bucățică de sau influență mare în Ukraina – ceea ce nu a scăpat nici rușilor, nici nemților, nici ukrainienilor… nici măcar lui Băsescu. Că de ajutat frații români la nevoie, pe moment aș opina că e exclus, dar asta nu înseamnă decât că trebuie perseverat. Polacii îs sensibili la „axe” strategice, precum cea cu Turcia. Deci e de muncă și ar merita.
      Personal aș întări dialogul cu slovacii, care abia așteaptă să clipească vecinii problematici unguri, motiv pentru care aș tinde să țin aproape de ei.
      Bulgarii nu vor mișca tare în front de teama urmărilor diplomatice pe filieră americană și posibil militare pe cea turcească. S-a văzut că turcii nu se sfiesc să se bată cu aliați (vezi Grecia), dacă interesul o cere, ceea ce mă face să cred că nu s-ar sfii să îi ardă pe bulgari dacă joacă murdar.

  14. Daca tine foarte aproape de americani si le suntem loiali, totul va fi ok.Asta nu inseamna ca trebuie sa cumparam neaparat F16 SH, asa cum considera unii politicieni romani.Americanii nu ne impun sa cumparam F16.Stiu ca stam prost cu banii, asa ca nu i-ar deranja daca am merge pe oferta suedezilor, intrucat Gripenul este fabricat cu multe componente, si foloseste armament made in USA, mai ales NG-ul.Ma indoiesc ca americanii isi doresc ca aliatul lor, Romania, sa nu aiba aviatie de vanatoare.Gripenul ar fi permis Romaniei sa isi pastreze actualul potential militar aerian.

  15. Referitor la Saab si la nordici – este de traditie colaborarea cu USA in aceste zone – Au exportat foarte mult „the american style” in tarile nordice – Daca vizitati Finlanda o vedeti de exemplu la cimitirele de masini foarte multe produse americane. Cu suedezii au relatii foarte foarte bune si capitalul american este prezent in zona. Cred ca ar fi mai „placut” pentru americani sa luam Gripen decat Eurofighter sau Rafale in cazul in care renuntam la F16 sau F35 – ce gluma buna cu F35….
    Polonia arata bine pe hartie dar istoria ne arata ca in ultimii 300 ani nu a prea contat pe plan militar. Accidentul acela recent in care guvernul lor a ars la propriu ne demonstreaza ca „fratii slavi” isi permit orice cu ei. Singurele interese poloneze pot fi doar economice, in rest nici vorba de rectificari teritoriale sau alte pretentii.
    Slovacii, sarbii, bulgarii – sunt natiuni mici ( zgarciosi e adevarat), fara potential adevarat, strategic. Putem incheia aliante/tratate/colaborari cu ei pentru stabilitatea zonala si prosperitate economica dar in nici un caz pentru parteneriate strategice militare – adica se poate dar e ca si cum l-as chema pe nepotul meu de 9 ani sa mergem la o bataie de cartier.
    Ungurii – puiul cucului in europa, iti zambesc in fata dar ar face orice sa puna mana pe teritoriile asa zis pierdute. Mai sunt cunoscuti si ca mana de lucru eftina pentru nemti si filmele p0rno. Nu cred ca ar trebui sa ii tratam ca inamici, dar nici ca prieteni, colaborare economica e cam tot ce se poate face cu ei. Eventual sa ii protejam noi pe ei de ei insisi cum am facut in ’19.

    • Într-adevăr nu par periculoși, dar ia ruleză mental un scenariu în care România nu prea face față la probleme în E și N (sau de abia) și ei decid că „populația maghiară din Transilvania trebuie apărată”, se schimbă urmarea, nu-i așa?
      Sau, mai probabil, că trebuie să apere eforturile de autodeterminare a paramilitarilor din Mureș, Harghita și Covasna… circ mare și plânsete de masacru făcut de români (să vezi atunci reacții oficioase ale cancelariilor din W) și așa își fac intrarea trupe de menținere a păcii ale armatei ungare.
      Acum pare improbabil, dar nu cred că e deloc așa. Ziceam de slovaci datorită istoricului cu Ro și Hun, cum spuneam – așteaptă doar să clipească ungurii.
      În sensul ăsta, puștiu de 9 ani poate pune un șut puștiului de 10 ani care sare pe tine când altul mai breaz te pune la pământ – ca să preiau exemplul.

  16. @Flogger – ce zici tu acolo e scenariu de film artistic.
    Harta ungariei mari pe care ei o afiseaza peste tot cuprinde inclusiv o parte din actuala Austrie – crezi ca o sa le dea cineva apa la moara?
    Pe de alta parte Europa stie foarte bine ca in Romania nu poate fi vorba de rasisme din astea pentru simplul motiv ca niciodata nu au existat, cel putin nu din partea romanilor, orice altceva e un act artificial creat.
    Fortele alea de mentinere a pacii ungurest vor fi probabil formate din gagici specializate in eliberarea tensiunilor si a prea plinului de testosteron.
    Singurele piedici pe care ungurii le pot pune romanilor sunt prin parlamentul UE si alte declaratii sforaitoare.

    • Nu mă contrazic cu lumea, dar nu e niciun film aici – o să ia ce pot de unde pot. Nu știu la ce bucată din Austria te referi – Wien, Viena, Pecs ar fi partea cea mai apropiată de granița ungară și cu siguranță că nu a fost în veci teritoriu al Regatului Sfîntului Ștefan.
      Mă bucur că există optimism, dar nu văd cauză de bucurie totuși. Nu suntem pregătiți pentru situații de urgență – vezi incendiu în munte – cu atât mai puțin război… cu oricine.

      Qvi desiderat pacem preparet bellum – sau așa se proceda în mod inteligent, dar lumea a uitat…
      În orice caz, prefer să râdă lumea de mine decât să plângem toți pe urmă.

      • Timpul nu mai are răbdare cu oportunitatea unirii prin absorbție…
        Din perspectiva mea, fereastra de oportunitate se cam închide dacă nu se reiau măsurile ferme. Personal mă bat cu morile din 2004 încoace, am fost pe acolo, am făcut chestii (nu singurel de capul meu), dar opțiunea nu va rămâne deschisă mult.
        Șansa ar fi pe fondul destabilizării politico-economico-sociale a Ukrainei în următorul an.
        Este trist că lumea nu observă liniile de falie a ce se petrece acum. Germania caută de mult să impună soluția asta și ca să fiu explicit – este deja de mult în consens cu Rusia pt delimitarea sferelor de influență. Oare își mai amintește cineva de pactulă ăla. cume era … Ribbentrop-Molotov și urmările adiacente.

        Asta e legat de insistența mea pt auto-susținere și auto-bazare. Nu vor veni nemții să ne apere, mai degrabă tranșează LA PROPRIU PROBLEMA (inclusiv noi). Polacii știu asta, americanii știu de asemenea de tendințele Germaniei. În cadrul NATO există nu doar o prăpastie a forței/capacității între europeni și americani+britanici, ci și o ruptură politică și strategică.

        Spunea cineva mai sus de capacitatea militară „pe hârtie” a Poloniei, aș zice că nu e chiar așa. Ăia se pregătesc așa cum pot de 20 de ani, strădania se vede azi. Au flotă maritimă „cu dinți” pt amatori, au trei divizii blindate cel puțin decent echipate cu tehnică modernă. Au peste 400 de tancuri din variata produsă de ei și bine îmbunătățită de T-72, cu care au făcut cam ce am făcut noi cu TR-85M1, dar mai puternic și recent au luat 130 de Leo 2 nemțești. Nu cred că are sens să mai zic de aviația lor care există și e bine echipată 36 de Mig-29 modernizate și 48 de F-16 noi și destul de fioroase, la care se adaugă bombardiere tactice supersonice… Nu aș plânge pt ei,ci pt noi – ei cam știu despre ce e vorba în poveste după ce au fost dezmembrați ca și stat de repetate ori de către vecinii lor puternici – Germania și Rusia.

        Noi… stăm la pahare de vorbă și fluierăm Miorița în timp ce ne așteptăm soarta.

        • „Timpul nu mai are răbdare cu oportunitatea unirii prin absorbtie…”

          Nu cred ca o sa miste cineva ceva in Romania in directia asta.
          Indepartarea lui Chiorete se poate pune si pe fondul asta.
          A deranjat in zona, cu acordarea cetateniei romane celor din Republica Moldova si incercarea apropierii si cu altele probabil.

          Aminteste-ti ce a urlat Merkel ca aducem noi prea multi cetateni in UE.
          Ca toti turcii pe care i-a bagat Germania in UE sunt OK.
          Merkel urla din gura Rusiei.

          Lumea din pacate nu-si aminteste de pactul ala, sau putinii care au auzit de el zic ca e ‘istorie’.

          Actuala putere, cu zombiul ala la cortococeni si cu marga rusofil (tot pesedul ala e rusofil, ilici e rusofil, ‘mihaela dragostea mea’ fost la Moscova in campanie) nu va misca nimic.

          Eu unul nu-mi fac iluzii de unirea cu RM.

          Consider ca suntem norocosi daca ramanem asa cum suntem.
          Ceea ce dpmdv devine improbabil…

          „Asta e legat de insistenta mea pt auto-sustinere si auto-bazare.”

          In UE se vor petrece lucruri nasoale in viitorul apropiat.
          Spania are nevoie de full bailout si Spania e cam prea mare.
          Urmeaza Italia si Franta si gata, probabil se termina si UE.
          Si reincep asezarile, fractionarile, conflictele.

          Vin vremuri interesante.
          Si ca mai toata istoria noastra recenta ne prind…nepregatiti.
          E iarna si…desi e foarte probabil ca o sa ninga…ne-a luat zapada prin surprindere…

          „Noi… stăm la pahare de vorbă si fluierăm Miorita în timp ce ne asteptăm soarta.”
          Pai cam de asta sunt buni romanii…
          Miorita aia e in codul nostru genetic.

          La toate problemele astea nasoale se adauga depopularea Romaniei.
          Care mi se pare cea mai grava. Armate straine au mai fost aici dar armatele vin si pleaca, populatia a fost sanatoasa.

          Acum am luat-o rau in jos cu demografia. Nu e foarte evident pt ca e numeros esantionul de oameni in varsta, pensionari. Astia si conduc tara alegand pe cine le promite mai mult la pensie sau salariu sau le inspira siguranta zilei de maine.

          O sa fie evident cand dispare generatia asta de pensionari in 20 de ani si va fi inlocuita cu…nimic…pt ca o mare parte din populatia tanara si fertila a emigrat…

      • Ca tot ne tot balacim pe jumatate off topic si pentru ca ati pomenit de Polonia si aliante iata, NATO are un plan concret de a spijini Polonia si statele baltice in cazul unei ipotetice agresiuni rusesti.Este vorba despre planul „Golden Eagle” conceput in 2010.

        • Mea culpa , mintea mea era la pascut, planul se numeste Eagle Guardian si nu Golden Eagle. Prezint scuze pentru eroare.

        • Mă gândeam eu că la acela faci referire – Hej sokoly! -ar striga polacii. Oare pt noi ce plan este-ghici ghicitoare?

        • NU stiu, ori nu exista ori inca n-au ajuns Wikileaks la el cu publicatul inainte sa fie redusi la tacere.

        • Ideea e că nu există.. mai exact nu s-a putut ajunge la un consens (americanii vor cumva, europenii nu prea vor, turcii îs singurii cu capacitate aici, motiv pt care vor fi implicați pt transport/transferul tehnicii)- nimic fixat. În caz de necesitate se va reacționa în funcție de situație.

  17. Sunt tare nefericit pentru că nu pot să te contrazic la niciun aspect, dar nici nu am (încă) posibilitatea să tai-spînzur-dreg lucrurile. Asta cu atât mai mult cu cât văd clar că istoria vine năvălind în galop.
    A scris Mircea Eliade un text minunat, dar revoltător – „Piloții orbi” – vine ca o mănușă la situația actuală.

    Alo domnu George! Ar merge un articol de culoare pe baza a ce a scris maestrul? Îmi fac timp și îl scriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *