Drepturile romanilor din Ucraina pe traseu de coliziune cu reforma administrativa

Daca situatia romanilor din Bugeac-Odessa este aproape definitiv ingropata, cu impartirea in romani-moldoveni si majoritatea scolilor in limba romana desfiintate, batalia s-a mutat acum in Bucovina – zona Cernautilor.

Reforma administrativa a Ucrainei inceputa in 2014 cu obiectivul declarat al descentralizarii si eliminarii reminiscentelor sovietice, trebuia sa reduca numarul entitatilor administrative de tip raion de 3 ori, de la 490 la doar 136 – forma adoptata de Rada Suprema ucraineana la 17 iulie a.c. Desi se promitea o mai mare autonomie administrativa si politica localitatilor de nivel comuna, acestea – desi vor avea propriile consilii – vor fi subordonate unor consilii raionale, iar principiul proportionalitatii sistemului politic de partide la nivel national va fi aplicat in comunele cu populatie de peste 10.000 de locuitori, ceea ce inseamna anularea oricarei candidaturi independente sau specifice zonei respective.

In Transcarpatia, zona cu populatie majoritar romaneasca nu va fi dispersata si va fi inclusa in macroraionul Teceu (Tiaciv) prin comasarea fostelor raioane Rahau si Teceu, totalizand 268.000 locuitori (ramane totusi chestiunea volohilor de langa Ung/Ujgorod).

Regionalizarea in Transcarpatia (Sursa Bucpress.eu)

In raionul Odesa majoritatea satelor cu populație romaneasca vor fi incluse in districtul Ismail iar anumite localitati din raionul Sarata vor ajunge la districtul Bilgorod-Dnistrovski (Cetatea Alba). deoarece se afla la o distanța mare intre ele, si regruparea nu poate fi aplicata.

Noua impartire in raionul Odesa (Sursa Bucpress.eu)

Conform acelorasi planuri, romanii din zona Cernauti trebuiau impartiti in trei raioane – Cernauti (650.000 locuitori din aproape 1 million ai regiunii), Vijnita (91.000 locuitori) si Nistru (160.000 locuitori). Noul raion Cernauti contine aproape intreaga populatie romaneasca din zona (reprezentand cam 24% cumulat romani-moldoveni), lipsind comuna Mamaliga (localitatile Mămăliga, Bălcăuți, Dranița, Nesvoia, Stălinești și Podvirna) alipita raionului Nistru/Hotin.

Planuri impartire raion Cernauti (sursa ObiectivdeSuceava)

Comunitatea romaneasca din zona Cernauti locuieste compact in 4 din cele 11 raioane ale regiunii (conform recensamantului din 2001, romanii au procentajele de 37,1 % in raionul Storojinet, 51,4 % in raionul Hliboca, 64,3% in raionul Noua Sulita si 93,8 % in raionul Herta, reprezentand 55,4 % din populatia acestor 4 raioane).

Situatia minoritatii romanesti in regiunea Cernauti in 2001 (sursa Wikipedia)

La 28 mai a.c. Consiliul National al Romanilor din Ucraina (CNRU), o uniune a asociatiilor romanesti din regiunile Cernauti, Transcarpatia, Kiev si Odesa, au solicitat autoritatilor ucrainene sa nu permita divizarea comunitatii romanesti in cadrul reformei administrativ-teritoriale, inaintand un memoriu din care citam:

„Cele patru raioane cu populație compactă românească în cadrul reformei administrativ-teritoriale în regiunea Cernăuți să fie incluse într-un singură unitate administrativ–teritorială  (așa-numitul macro-raion)”.

„Includerea artificială a teritoriului locuit compact cu minoritatea românească în componența unor macro-raioane diferite va determina o asimilare forțată, fapt ce intră în contradicție cu obligațiile internaționale asumate benevol de Ucraina. Menționăm că în contextul nerezolvării problemei privind predarea în limba maternă în școlile minorităților naționale, creată de guvernarea anterioară, în loc să se dezamorseze starea conflictuală, scenariul care se conturează poate deveni un motiv pentru agravarea situației interetnice într-un ținut cunoscut ca fiind tolerant”.

In paralel, CNRU au inaintat un memoriu si autoritatilor romane, memoriu in care le cer acestora:

„să dispună de urgență măsurile ce se impun pentru încheierea unei înțelegeri similare  privind includerea localităților românești din regiunea Cernăuți într-o singură unitate administrativ-teritorială raională”

„Subsemnatii, reprezentanti legali ai mediului asociativ romanesc din Ucraina, intruniti in Consiliul National al Romanilor din Ucraina, va adresam frateasca rugaminte de a interveni pentru stoparea genocidului cultural-lingvistic la care comunitatea romaneasca din Ucraina este supusa de aproape 30 de ani, dar care a luat o deosebita amploare dupa evenimentele din 2014, de cand Ucraina si-a declarat oficial cursul de integrare europeana si de asumare a valorilor general-europene”.

Tot CNRU afirma ca prevederile din Constitutia Ucrainei, Declaratia drepturilor minoritatilor din Ucraina „au ramas litera goala”, Tratatul politic de baza intre Romania si Ucraina nu mai e considerat o obligatie pe care statul ucrainean sa o respecte. Astfel, cea mai buna dovada a politicii de asimilare fortata o reprezinta scaderea numarului de scoli, de la 123 la inceputul anilor 90, la 71 in prezent, iar „destramarea sistemului de invatamant duce implicit la pierderea limbii romane”.

„Includerea artificială a teritoriului locuit compact de minoritatea românească în componența unor macro-raioane diferite va determina o asimilare forțată, fapt ce intră în contradicție cu obligațiile internaționale asumate benevol de Ucraina. Menționăm că în contextul nerezolvării problemei privind predarea în limba maternă în școlile minorităților naționale, creată de guvernarea anterioară, în loc să se dezamorseze starea conflictuală, scenariul care se conturează poate deveni un motiv pentru agravarea situației interetnice într-un ținut cunoscut ca fiind tolerant”.

„Actiunile statului roman in aceasta perioada au fost si sunt mai mult decat modeste”, deoarece de 16 ani statul roman nu reuseste sa deschida un Institut Cultural Roman la Kiev, cu o reprezentanta la Cernauti, desi exista o decizie in acest sens din 2004, dar si faptul ca de 30 de ani statul roman nu reuseste sa restaureze casa lui Aron Pumnul.

„In discursul public din Ucraina s-a creat imaginea faptului ca doar Ungaria, Polonia si Rusia au de obiectat fata de politica asimilationista ucraineana, in timp ce Romania e multumita de ceea ce se intampla”

„In aceste conditii, este imperios necesar ca Romania sa-si revizuiasca atitudinea fata de comunitatea romaneasca din Ucraina intelegand ca doar masurile urgente pot sa salveze de la disparitie o comunitate istorica bine conservata. Este cazul de a crea o celula de criza pentru coordonarea tuturor activitatilor Deschiderea ICR-ului la Kiev, cu reprezentante functionale la Cernauti, Slatina si Ismail nu mai poate fi amanata. Romania nu poate tolera la nesfarsit atittudinea in forta a autoritatilor ucrainene de a ne asimila prin toate mijloacele. niciun alt interes si nicio alta posibila influenta din exterior nu pot justifica disparitia unei comunitati. Noi nu dorim sa ajungem in situatia confratilor din Valea Timocului, pentru ca apoi sa ne deplangem soarta”

 

Ca referinta, Ungaria si Bulgaria au obtinut pentru proprii etnici raioane separate, Beregovo respectiv Bolgrad, care sa ii regrupeze in cadrul unei singure entitati administrative.

Vorbitorii de limba romana au fost divizati la recensamantul din 2001 din Ucraina in 258.619 moldoveni si 155.130 romani.

 

Conform MAE, la nivelul relatiilor bilaterale romano-ucrainene au existat mai multe consultari in ultimii ani, atat la nivel de secretari si ministri de externe cat si  al comisiei interguvernamentale privind protectia drepturilor persoanelor minoritatilor nationale a fost instituita in baza prevederilor articolului 13 al Tratatului cu privire la relatiile de bună vecinatate si cooperare intre Romania si Ucraina, semnat la 2 iunie 1997.

MAE precizeaza: „Comisia are întruniri organizate alternativ în România și în Ucraina, anual. Până în prezent au avut loc șapte sesiuni: 10-12 noiembrie 1998 (Bucureşti), 25-26 noiembrie 1999 (Kiev), 17-18 mai 2001 (Bucureşti), octombrie – decembrie 2002 (la Bucureşti, respectiv Cernăuţi), noiembrie 2006 (Bucureşti), septembrie 2017 (Kiev), decembrie 2018 (București)”.

 

Cateva intrebari:

7 sesiuni in 23 de ani inseamna anual?

In contextul reformei invatamantului si celei administrative, ambele fiind incepute de cativa ani, sa inteleg ca nu a fost necesara activarea comisiilor?

Cand va ajunge totusi ministrul de externe roman la Kiev? Ca doar a convenit in iunie cu omologul ucrainean sa le acordam ajutor medical in cadrul epidemiei de COVID 19

Sa intelegem ca tratatul romano-ucrainean isi pierde rapid din valoare, avand in vedere si recentele declaratii ale presedintelui ucrainean?

Aici declaratia, interpelata si de MAE roman:

”Cu exact 101 ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. ‘Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate’. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană – n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale – n.r.) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev. În toate colţurile Ucrainei, acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit, exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici”,

 

Ce mai e de zis?

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://bucpress.eu/opinie/reforma-administrativ-teritoriala-din-ucraina-12204

https://www.obiectivdesuceava.ro/local/romanii-nu-vor-mai-fi-majoritari-in-niciunul-din-nou-infiintatele-raioane-din-ucraina/

https://www.mae.ro/node/53071

https://adevarul.ro/international/europa/romanii-ucraina-asteapta-ajutorul-bucurestiului-reforma-administrativa-guvernului-kiev-nu-i-disperseze-1_5f0448d85163ec4271bb2e4e/index.html

https://www.rfi.ro/politica-123101-reforma-administrativ-teritoriala-din-ucraina-mae-tace-sofia-si-budapesta

https://ziare.com/stiri/acuzatii/romanii-din-ucraina-acuza-un-genocid-cultural-lingvistic-in-timp-ce-statul-roman-reactioneaza-mai-mult-decat-modest-1619941

.https://romania.europalibera.org/a/românii-din-ucraina-ce-riscă-după-reforma-administrativă/30710317.html

 

102 comentarii:

  1. Si ce ar putea sa faca statul roman?
    Nu vrem sa latram pt ca ar arata un singur lucru: nu avem parghii. Ucraina poate face ce doreste, and we can’t do sh1t to them….

    6
    • 1.) sa invete in primul rand de la unguri si bulgari cum se face.
      2.) sa mearga la negocieri si sa activeze comisia aia care exista mai mult cu numele, care trebuia sa garanteze exact ce e scris in tratatul de frontiera din 1997
      3.) sa depuna plangeri la UE cu privire la invatamant si statutul minoritatilor
      4.) sa aloce bani si sa deschida odata centrele alea culturale si consulatele
      5.) sa fie prezenti la tot felul de manifestari ca majoritatea comunitatilor sunt la cateva zeci de km de granita, nu la mama dracului in Mongolia
      6.) sa le aloce mai multe fonduri pentru activitati si scoli, eventual sa incurajeze sisteme de scoli si gradinite separate si private in limba romana
      7.) sa faca presiuni pentru deschiderea sectiilor in limba romana la universitatea din Cernauti si Ung (nu stiu ce universitate au acolo)
      8.) sa ceara difuzarea de emisiuni radio/TV in limba romana in zonele locuite de romani
      9.) sa urmareasca atent cum se modifica legislatia cu privire la consiliile locale si la uzul limbii minoritatilor in administratie.
      10.) sa ajute la coagularea fortelor politice reprezentative pentru romani in politica ucraineana

      40
      • Absolut corect Marius!

        Trebuie să constat că dacă eu credeam că majoritatea sunt ca Piriam, aparent sunt foarte mulți care gândesc și ca Checkmate.

        Cum adic nu avem pârghii de influență? Nu avem MINTE! Ce-au făcut ungurii după ce Rada a adoptat legea respectivă – în secunda 2 a ieșit ministrul de externe și a spus – pân nu se va rezolva problema, Ungaria va bloca orice inițiativă UE sau NATO a ucrainenilor. Evident că nu au reușit mare treabă atât timp cât a fost Poroșenko președinte, dar odată cu venirea actualui pierde vara, ungurii au forțat și ghici ce? Ucrainenii au mers la Budapesta și au semnat un memorandum prin care vor crea o regiune separată în Transcarpatia și recunosc că e o zonă unde locuiesc compact unguri și în această zonă vor avea dreptul să aibă școli în maghiară etc.

        Ce a zis guvernul maghair după semnare? Minunat, le pare bine că ucrainenii ”și-au revenit”, dar ce e făcut e prea puțin și vor duce discuții mai departe pentru a îmbunătăți situația ungurilor care locuiesc ăn Ucraina.

        Acu să vedem ce a făcut România: …………………………….. ciuciu. Abia pr 11 iunie s-a trezit guvernul să acorde 8 mln de lei pentru lupta împotriva COVID-19 Ucrainei fără măcar să specifice că va cere ca resursele respective să fie folosite preponderent în zonele locuite de români.

        7
    • Sa urmeze exemplul Ungariei.

      8
      • Sa convinga diaspora romaneasca (aia care majoritar a plecat trantind usa) sa devina o putere de lobby? Yeah, right….

        2
    • Sa mori tu!!….recita cu voce tare ce ai scris si vezi are you happy now?!

  2. Hai, Dienaris, dă-o și pe aici cu propunerile de colaborare în domeniul militar între România și Ucraina.
    Sa vad cum susții.

    7
    • Iar tu cu aberațiile tale…

      Sper că ai destulă mine ca să nu negi colaboraria dintre Polonia și Ucraina. ba chair mai mult, toți știu că Polonia e avocatul ucrainenilor în UE.

      Ei, cu toate acestea nu i-a oprit nimeni pe polonezi să adopte o lege prin care negarea crimelor de război săvârșite de naționaliștii ucraineni pe teritoriul Poloniei, va fi urmărită penal.

      Mai vrei exemple sau te oprești?

      3
      • Ia fă tu a lista scurtă cu problemele etnicilor polonezi din Ucraina și compara cu ce e trecut în articol.
        Îți repet:
        – Krivoirog, un miliard investit de România, pierdut pe apa sâmbetei
        – Bastroe, încălcare pe fata a regimului frontierei de stat, casus beli, nu că ai înțelege ce e aia,
        – platoul continental, pana când nu am recurs la justiția internațională, v-ați fi mărit ZEE-ul până în Vamă Veche.
        – vasul Rostock,. cu pierderi incomensurabile pentru noi…
        Continuăm?

        Toate postările tale aici sunt pentru a lua partea Ucrainei, dar TOATE, trolisorule, și pentru a susține o colaborare în domeniul industriei militare cu ăia, …ce își pierd încetul cu încetul abilitățile.
        Enumera lista chiflelor trase de ei, că le cunoști prea bine. Cei care au cumpărat de la ei nu o vor mai face in viitor că s-au fript deja.
        De ce as cumpăra/ colabora cu unul ce ii este inferior potențialului meu inamic, nu face parte din alianța mea militară și nu e in zonă mea economică. Răspuns: că vrea Dienaris!!!???
        Hai, dispari.

        6
        • @Priam

          Pentru că acel care e inferior inamicului tău, are a doua armată din Europa, a orit cu propriul sânge inamicul tău care ar fi fost acum la hotare noastre și stă în locul tău în tranșee.

          Etnicii polonezi nu au problemele noastre din 2 motive obiective – sunt de 3 ori mai puțini și au un guvern care are grijă de ei.

          Văd că tot insiști cu lista ta degeaba. Hai să o analizăm cu amănuntul:

          Krivoi Rog – vai surpriză. Încă o investiție cretină de-a lui Ceușescu (să nu uităm că România nu a fost singura țară care a avut de pierdut). Dacă vrei, îți fac o listă cu obiective românești, din România, de 10 mld care s-au dus pe apa sâmbetei.

          Bâstroe – nu-mi amintesc de nici un casus belli acolo. Dacă ai materiale despre abordarea acestei probleme din această perspectivă – te rog să le împarți cu noi. Ucrainenii au făcut un canal ca să ne taie nouă comerțul și singurul lucru pe care îl putem reporșa legal (pe care l-am și făcut de fapt) e că încalcă convențiile internaționale pentru protecția mediului.

          Platoul continental – e o poveste atât de veche. Dacă nu greșesc începuse încă de prin anii ’70. Cu un astfel de background orice țară care nu ar fi făcut la fel – ar fi fost catalogată drept țară cretină. Aici tre să recnosc meritul MAE-ul nostru care a acționat efectiv (măcar o dată în istoria recentă) și a câștigat în instanță.

          Nava Rostock – e singurul vas din lume care a naufragiat vreo dată și a produs pierderi de milioane de bani?

          Acu, după ce am discutat aberațiile tale, să-ți ofer niște motive adevărate ca să-i ”urăști” pe ucraineni:

          – naționaliști ucraineni care cu acordul tacit al guvernuluid e la Kiev au plecat în Transnistria și sub pretextul că protejează etnicii ucraineni de acolo lupatu alături de ruși împotriva noastră
          – militari ucraineni (inclusiv ofițeri) care au mers în Trasnistria ca voluntari și luptau de partea rușilor împotriva noastră
          – politica ucraineană față de românii care locuiesc în Ucraina – și aici nu mă refer la legea educației din 2017 – aia e orientată mai mult împotriva rușilor și consolidarii limbei ucrainești ca armă împotriva agresiunii rusești. Restu sunt victime colaterale – lucru care disgur nu poate fi acceptat drept scuză în nici un caz. Problema e că românii nici pân la această lege nu erau în sânul lui Dumnezeu acolo.

          Dacă mai vrei, mai am și eu. Probleme reale, nu aberațiile tale despre Rostok.

          Întrebarea însă e ce vrem noi, să demonstrăm cuiva că noi ne-am notat toate accidentele, pierderile umane și financiare suferite de noi din cauza acțiunilor guvernelor de la Kiev (pentru care inclusiv ucraineni plătesc cu sânge din 2014 încoace) sau dorim să folosim potențialul vecinului ca să devenim mai puternici și mai influenți în zonă. Totodată ajutându-l în lupta cu rușii ca să nu fie nevoie să luptăm de mâine noi în locul ucrainenilor?

          5
          • Tu ai jurat credință Ucrainei, că prea le spui cu foc.
            Și ai intervenții EXCLUSIV când e vorba de ei.
            Datoriile făcute de Ceaușescu se recuperează parțial, Iraq, de pildă, a început să plătească, in tranșe mici, dar o face. Aia ce au de nu plătesc?
            De Bastroe – interesează-te, că finalizarea lucrărilor ar fi fost un dezastru pentru noi.
            Întâmplător știu o parte din discuțiile cu partea ucraineană pentru reglarea diferendului, l-am avut pe Aurescu seminarist și încă de atunci era în MAE, diplomații lor au avut o atitudine de frondă, sfidătoare la adresa argumentelor noastre.
            Rostock – din nou minimalizezi, a avut exact lungimea necesara și s-a scufundat exact in locul unde trebuia să blocheze șenalul nostru navigabil. Toți au zis-o că au făcut-o intenționat.
            Știu de Transnistria, nu e România.
            Aia cu victimele colaterale sa i-o spui lui mutu’, nu mie.
            Și cu ce sânge plătesc ei și cât. E problema lor internă. Sunt un stat de oligarhii, minează democrația și nu respecta drepturile omului.
            Vreau că Ucraina să intre în viitor în UE și să se apropie de NATO, am zis-o de mai multe ori, dar sa facă pașii pe care noi i-am făcut în acest sens și toți ceilalți est europeni.
            Ma distrează rolul tau de avocat al lor pe aici, cât de bună și măiastră e industria lor de apărare de nu sunt in stare sa facă o pârlită de rachetă antitanc, sa milogesc pe la occidentali sa o primească. In 5 ani de zile nu vor mai produce nimic, pentru că nimeni nu mai cumpără de la ei produse ruginite și vopsite peste, suduri in pișatul boului, sau transportoare care se crapă.
            Nici macar nu mai merita sa caut, dar printre clienții lor parcă au fost Iraq și Vietnam. Polonezii și turcii au luat produse punctuale, și am așa un feeling că nu o vor mai face.
            Drumul nostru in ale dotării tine de partenerii din NATO și de necesitatea de a ne curăța propria bătătură.

            4
            • A, încă o chestie, ruginitură aia de navă rusească care v-a blocat vouă ieșirea din port, in Crimeea, „e singurul vas din lume care a naufragiat vreo dată…” arată că școala sovietică moare greu.
              Simple întâmplări.

              5
            • ” Aia ce au de nu plătesc?”
              Ce nu au… bani 🙂
              Ma tenteaza tot mai mult ideea de a da la schimb datoria pe altceva 🙂

              5
            • @Priam

              Nu sunt avocatul lor, doar încerc să prezint obiectiv informația. Și nu doar când vine vorba de Ucraina ci și de Rusia sau alte state de mai la est de est. Pentru că majoritatea de aici fie că n-au habar despre ce se întâmplă, fie că iau infirmații furnizate de propaganda rusească în engleză. Foarte puțin știu cât de cât ce mișcă peste Nistru.

              Credință am jurat României, atunci când mi-am redobândit cetățenia, iar ce simt eu față de ucraineni se numește respect și recunoștință. Chiar dacă au greșit de mutle ori în trecut (inclusiv evenimentele enumerate de tine sunt din perioadă când încă erau sovietici recolorați la guvernare – de altfel cum era și la noi). Și așa va fi până când nu vor demonstra contrariul.

              Pur și simplu e fenomenal când văd alde tine că se dau experzi, strategi și cunoscători în toaca cerului, dar nu pot înțelege un lucru elementar – dacă ucrainenii plecau capul – astăzi am fi avut hotar direct cu Rusia. Pe uscat.

              ”Știu de Transnistria, nu e România.” .. iar aici ai murit în ochii mei. Și nu ai să ghicești niciodată de ce.

              Amin

              2
              • Stai liniștit, nu mor caii când vor câinii.
                Transnistria nu a fost niciodată a României moderne și nu cred va fi. Tot ce s-a întâmplat acolo a avut un singur scop, sa mențină prezenta unei armate.
                Amin???
                Nu mă dau expert, da ii pupi in cur. Mancurt. Mai mult, comportamentul lor că stat, atunci când nu avea probleme cu frățiorul mai mare, a fost execrabil fata de vecinul mai micuț de la vest. Iar acu’ ăla micu trebuie să îl ajute, așa, creștinește.
                Sa ii cumoere armele, să închidă ochii când o anumită minoritate e călcată în picioare, sa întoarcă obrazul.
                Sa îsi rezolve problemele.

                4
                • „Transnistria nu e România” (cat de pervers ar trebui să fii sa ii pupi pe ruși atât de profund 🙂 ))… ok, Transnistria e Moldova.

                  5
                  • pana la 1918 nici Transilvania n-a fost parte a Romaniei, si nici Bucovina sau Basarabia.

                    2
                    • Depinde la ce te raportezi, Moldova istorica e de la Nistru spre noi, pe lanțul Carpaților. Așa am putea spune că și Pocuția e a noastră, că amintea de ea Stefan cel Mare. Sau că pe lângă Viena era niste triburi de daci…

                      1
                    • pai cam asa si e cu Pocutia… apoi anumite loclaitati de peste Nistru au fost temporar si la Moldova… in timpul lui Ioan Voda cel viteaz, parca si Ieremia Movila…

                      Apropos, cum ramane cu o parte din N. MAramuresului, care a facut parte din Romania la sfarsitul primului razboi mondial? 🙂

                      3
                  • Da, Ioane, asta e realitatea.
                    Conflictul ăla nu a fost al nostru, din punct de vedere al dreptului internațional.
                    Pe romanii aia din tranșee i-au trădat inclusiv cei de la conducerea Republicii Moldova, i-au lăsat cu ochii în soare.
                    Iar teritoriul ăla nu ne-a aparținut.

                    • Teritoriul ăla apartine Moldovei după dreptul internațional iar dupa dreptul istoric apartine României.
                      Ca sa te convingi n-ai decat sa te duci pana acolo…. nici n-o sa te intrebe nimeni unde te duci daca treci Nistrul pe la Molovata Veche cu bacul
                      https://youtu.be/enfmDe54sVg

                      2
                    • m-am plimbat prin Tiraspol prin ’88 🙂
                      am ajuns chiar si la Odessa 🙂

                      3
                    • Ioane,
                      Teritoriul ăla nu a aparținut niciodată României moderne.
                      Că vrei tu sa crezi altceva, ce sa zic, nu pot sa stau in calea visurilor tale.
                      Granița României, aia stabilită prin tratatele de la sfârșitul primului război mondial e pe Nistru.
                      Am fost in Republica Moldova de mai multe ori, am rude acolo, familia noastră a fost separata in 1940.
                      Puteți visa orice, drumul realității va aduce rapid cu picioarele pe pământ.

                      1
                    • Transnistria este inca parte a R. Moldova, asa cum e recunoscuta de facto la ONU. In caz de unire cu Romania, in mod normal tot teritoriul recunoscut la ONU ar trebui sa intre in calcul.
                      Altfel o luam de la capat cu UCraina si teritoriile foste romanesti de acolo, etc, etc.

                      3
                  • Marius,
                    Ce a spus tratatul de pace?…???

                    • Priam,
                      Eu nu cred ca Romania poate avea granița pe Nistru, cu Rusia in Transnistria, ori, Transnistria in sine nu reprezintă pentru ruși mare valoare, nu au dus acolo nici Kalibr, nici S-400, nici sute de tancuri, nici nu e port la mare. Unica valoare a Transnistriei e de a controla R. Moldova. RM pentru ruși iarăși nu reprezintă un scop in sine, dar un mijloc de a influența România într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.
                      Uite aici un articol in care rusii analizeaza din punctul lor de vedere cat de importanta este Transnistriei pentru România
                      https://cyberleninka.ru/article/n/rumyniya-i-pridnestrovie-rumynskiy-podhod-k-resheniyu-pridnestrovskoy-problemy/viewer
                      Traduc numai prima frază, mot a mot: „Prin teritoriile României și Republicii Moldova de Câmpia Rusească este separată Regiunea Balcanică.” [punct]

                      1
                • @dienaris daca vrem vreodata unirea. transistria nu are ce cauta in noua tara.
                  avem deja o minoritate vocala nu mai vrem inca un cui rusesc in tara

                  • @robi

                    În RM îs mai mulți rusofoni și rusofili decât populația Transnistriei. Ca să nu mai zic de găgăuzi. Nuș ce cuie mai vrei))

                    Dar dacă ucrainenii vor să-și ia Transnistria în schimbul teritoriilor noastre din nord sau a Bugeacului – eu nu am nimic împotrivă.

                    • stai tu linistit ca nu o sa vezi prea curand vreo unire cu moldova.daca se va face va fi cu acordul majoritatii populatiei rep moldova .care de niste multi ani si-a capatat propria constiinta nationala : cea de MOLDOVENI.daca nu crezi vezi ultimul recensamant unde 75%(peste doua milioane) s-au declarat moldoveni si DOAR 7% romani(190000)!! iar asta desi sunt 650000 de moldoveni cu dubla cetatenie !! chestia asta ar trebui sa dea de gandit . juma de milion de moldoveni si-au luat cetatenia romana doar ptr avantaje ei ramanand moldoveni in suflet. pana si declararea limbii materne intareste asta: 55% vorbesc moldoveneasca si doar 24% romana.si toate astea fara disputata transnistrie care ar mai adauga 160000 de rusi si 155000 de moldoveni la ceilalti. ideea de baza este ca pana nu convingi inca 1,3 milioane de moldoveni ca sunt romani nu pupi vreo unire cu ei.

                      3
                    • @Strumfuleț

                      Aceleași două chestii

                      1. recensământul din 2014 a fost criticat de toți cui nu i-a fost lene din cauza încălcărilor procedurii de chestionare
                      2. chair și așa, numărul persoanelor care au declarat că vorbesc româna a crescut de la 16 la 24% în 2014

                      Băsescu când a început să dea pașapoarte în masă nu aștepta să se declare toți români a doua zi. El avea nevoie de pârghii legale în RM. Așa că atunci când va fi nevoie, nu va apela nimeni la recensăminte ca să demopnstreze ceva.

                      2
              • dienaris, tata, deci tu traisi pe la ucraineni de esti asa trup si suflet cu ei.acum m-am lamurit eu de unde admiratia asta ptr copy paste urile ucrainene.eu unul sincer, admir un singur lucru la ei : femeile .sunt ucrainencele niste” bucatele „de plangi cu vorbe.ale noastre sunt pistol cu apa pe langa ele.in rest, ma bucur enorm ca ii tin rusii ocupati in est. nu de alta dar sa nu le vina lor idei cu vecinii din vest.desi la cat de prosti sunt nu cred ca fac mare branza.

                1
          • Ba tu ce faci aici, ne tii teoria pulii cum ca ukrainezii ne apăra pe noi de rusi? ……ia zi , până la urmă Bucovina de nord și sudul Basarabiei ( ieșirea la mare a vechii Moldovei) unde pula mea e , în Ucraina sau in Rusia?!…

            Ucraineni si-au facut-o cu mana lor cu rusii, au fost acu sute de ani cand erau in imperiul tarist la furat de teritorii, si-au împărțit URSS cum au vrut ei (Stalin i-a întrebat pe fiecare ce și cum) iar acum a venit rândul lor sa dea o parte din ce nu-i a lor, capisci?!

            2
    • tot eu am fost si cu aia… una n-o exclude pe cealalta… batul si morcovul 🙂
      sau aia cu tinutul aproape 🙂
      https://www.rumaniamilitary.ro/ucraina-oportunitate-militara-si-industriala-pentru-romania

      3
      • Degeaba Marius. Când nu-i, n-ai de unde..

        2
      • Pe tine nu te pot bănui de partipris, pe ăla…
        Și la ce chifle au tras în practic toate contractele lor externe din ultimii ani….

        1
      • Ora astrala a reunificarii Romaniei cu toata Bsarabia dintre Prut, Nistru Dunare si Marea Neagra plus regiunile din actualul Cernauti Oblast locuite majoritar de romani, a fost dupa 1990 in august 1991 cand s-a dezmembrat fosta urss!!!
        Atunci Armata romana era cat de cat puternica ca numar dar si ca dotare tehnica, cu toate ca ii mai trebuiau anumite echipamente detehnica militare, era si emulatie populara atat in Romania cat si in Basarabia si la romani din Bucovina de nord.
        Partea proasta a fost ca Romania atunci era condusa de un guvern de orientare bolshevica si antinational, obedient urss. Da in frunte cu ion iliciescu, un rrom-evreu sovietizat.
        Se spune ca atunci cand Rep.Moldova a devenit independenta conducatorii de la Chisinau, Mircea Snegur si Mircea Druc plus marea majoritate a parlammentului si guvernului basarabean asteptau ok-ul de la Bucuresti pt unire.
        Din pacate acest ok nu a venit din motivele amintite mai sus.
        Acum in actualele conditii te tot felul internationale si realitati aceasta unire este f imposibila din pacate si vor ramane asa pt mult timp de acum incolo!!!

        2
  3. Dacă am fi fost șmecheri financiar, economic, militar, geopolitic (așa cum am fi putut să fim dacă nu eram o țară care votează retardați și corupți în fiecare an) altfel arătau lucrurile și altfel discutam/gestionam situația asta.

    Ungurii sunt mai activi și mai vehemenți în chestii de genul asta. Au experiență în domeniu cu noi…

    Deci ne-am cam pus singuri în situații de genul. Dar timpul nu e pierdut. Never give up!

    8
    • da, timpul nu e pierdut… dar in ce directie?

      Ex. de problema postata de cineva din Bugeac:

      Anatol Popescu:

      Vorba aceea: „Bate șaua, să priceapă calul!” 😉

      N-AM CREZUT VREODATĂ că va trebui să conving decidenții din București că nu este vina absolvenților de clase românești din regiunea Odesa, Ucraina, că limba română este trecută drept limbă ”moldovenească” în actele de absolvire a 9 și 11 clase, respectiv!!! Deci, ca în bancul acela, Bucureștiul (oficial) a început să țină cu ursul, și nu cu românii abandonați și înstrăinați din Basarabia Istorică!
      NU SE POATE, BOIERI DUMNEAVOASTRĂ!!!

      LAS AICI, pentru istorie, un extras din răspunsul meu la un răspuns venit azi, în această problemă… Și da – dacă poate interveni cineva direct la doamna ministru Monica Anisie, la acest subiect – vă rog să o faceți!

      *****

      ”(…)În ce privește ”realizarea, de către UUS (Universitatea Umanistă de Stat) din Ismail (…) a unor cursuri de limbă română nivel B1 și acordarea (…) unor atestate”, chiar și contra cost – apreciem ca fiind pozitive aceste activități atâta timp, cât nu sunt atrași, prin dezinformare, absolvenții claselor cu predare în limba română, denumită de autoritățile ucrainene ca fiind ”moldovenească” pentru școlile românești din Sudul Basarabiei Istorice.

      ESTE INADMISIBIL, ca unui absolvent a 11 clase cu predare în limba română/”moldovenească” să i se solicite supratestarea cunoștințelor de limbă maternă după absolvirea școlii, atâta timp cât în diploma/atestatul/certificatul eliberat de Ministerul Educației și Științei din Ucraina (document recunoscut oficial în România) există nota de evaluare a cunoștințelor de limbă maternă/”moldovenească” a deținătorului!!! În acest caz SUNT TRATAȚI INEGAL etnicii români din regiunile Transcarpatia și Cernăuți, fiind favorizați, cu menținea limbii române din actele de studii, față de românii din regiunea Odesa, având trecută limba ”moldovenească”.

      ESTE TOTAL INACCEPTABIL ȘI SCANDALOS, ca datorită unei nelegiuiri promovate de autoritățile sovietice, și începând cu anul 1998 de cele ale Ucrainei independente, STATUL ROMÂN, PRIN INACȚIUNEA sau EȘECURILE DIPLOMATICE ALE MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE, DEPARTAMENTULUI PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI și MINISTERULUI EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII de la București să accepte și să recunoască expres ca fiind diferită ”limba moldovenească” de limba oficială a României, Uniunii Europene și Republicii Moldova – LIMBA ROMÂNĂ!

      Cu privire la mențiunea Dumneavoastră, conform căreia, citez: ”asumarea în raport cu autoritățile statului român a identității etnice, lingvistice și culturale române, de către persoanele
      apelate, în Ucraina, moldoveni, potrivit alin.(1), lit. a) și alin 2, lit. b) din Art. 1 al legii nr.299/2007 (**republicată) NU POATE DETERMINA ECHIVALAREA DOCUMENTELOR ucrainene referitoare la studii în așa numita limbă moldovenească cu documente referitoare la studii în limba română, actul normativ făcând referire exclusiv la limba română sub această unică denumire”, vă invit să consultați nenumăratele declarații și opinii ale Academiei Române și ale Academiei de Știință a Moldovei, care pe parcursul a 30 de ani și-au expus punctul de vedere în această privință.

      Conchidem cu mare dezamăgire, că suntem puși în situația de a demonstra nu numai autorităților antiromânești de la Kiev și Odesa, ci și unui reprezentant al instituției de resort a statului român, menite să sprijine comunitățile istorice românești din Ucraina, că nu există limbă ”moldovenească”, ci există o singură și unică limbă română, de la Nistru pân-la Tisa!!!

      Drept urmare, INSISTĂM, Domnule (…), să reveniți asupra opiniei Dumneavoastră, formulată în răspunsul la (…), și să ne sprijiniți în demersul nostru de recunoaștere automată a limbii ”moldovenești”, înscrise în certificatele de absolvire a școlilor din regiunea Odesa, Ucraina, ca și limbă română pentru campania de admitere la instituțiile de învățământ liceal și superior din România în anul curent și în anii următori, până la revenirea oficială a denumirii de limbă română în școlile din Sudul Basarabiei Istorice.”

      6
      • berceamondialu

        Chestiunea cu – limba moldoveneasca- e delicata pt ca ea nu e recunoscuta de Romania si nu este trecuta in legea citata in text( L 299/ 2007 republicata) – ” asa numita limba moldoveneasca” in mod intentionat si ar da satisfactie moldovenistilor, ucrainienilor,rusilor, etc. Ministerul nu poate fi invinovatit pt ca respecta legea,trebuie modificata legea- simplu …..Dar ma intreb cum din 2007 si pina acum nu s-a sesizat d-ul Anatol Popescu??? Pt ca nu ii interesa pe romanii de acolo sa studieze in Romania !!!!

        3
  4. Noi nu putem fi vocali referitor la împărțirea teritorială a ucrainei pe criterii etnice. In toate discuțiile interne referitoare la regionalizarea României, am exclus acest lucru. Le-am da apă la moară ungurilor din Har-Cov, care asta își doresc.
    Ce putem face noi? Iohannis a amânat/anulat o vizită oficială în Ucraina. Am putea sa-i mai lăsăm să aibă grijă singuri de cyber security, și s-o lăsăm mai moale cu Sea Breaze… Vrem asta? Nu prea, avem nevoie de ucraina ca stat tampon între noi și ruși…Am putea avea totusi niște înțelegeri în spatele ușilor închise, și probabil că la asta se lucrează…

    8
    • 1. Regionalizarea Romaniei nu exista, care discutii deci?
      2. Ce apa am dat cui la moara?
      Gatati o data cu prostia asta ca aici ii o discutie serioasa.Daca ducem discutia, la „dada, pai noi le-am dat drepturi la altii si altii uite ca noua ne fac si ne dreg”, suntem naivi daca comparam atitudini ale unui stat fost sovietic cu alte state macar cu vocatie europeana cat de cat si mai rau, insemna ca nu pricepem nimic din acest fenomen.
      Nu am dat niciun drept nimanui in plus fata de ceea ce survine din calitatea de cetatean Roman, ieuropean si NATO-ist. Aia insemna ca la scoala daca gasesc suficienti nebuni pot invata in kilgoniana. Al dracu’ liberatea asta, nu?
      Cu ucrainieni nu merge, asa ca trebuie intrebat direct, ba, ca ne costa in „ajutoare” ca cetatenii vostrii de etnie romana sa aiba aceleasi drepturi ca ucrainienii? Ce facem, mergem cu drepturile cetateanului european la un ex-stat sovietic? Hai sa fim seriosi.

      6
      • 1. Faptul că nu există, nu înseamnă că nu se va face. Tema regionalizarii pe criterii etnice ar fi apă la moară pentru unguri și primul pas către autonomie pe criterii etnice. De altfel, pentru a vedea politica României pe subiect, poți sa-ti pui intrebarea de ce nu am recunoscut până acum kosovo. Pârghiile de leverage, se duc în spatele ușilor închise. Mai ies la iveală când trebuie să ne dăm acordul pentru unii și alții la candidatura la ue (vezi serbia) unde https://m.hotnews.ro/stire/11621526?amp.
        2. Ce apă la moară am da? Cum poți argumenta că tu le ceri unora ceva, iar altora le refuzi același ceva?
        In fine, ca referire la autonomie/regionalizarea României, politica a fost spusă clar aici: https://www.rri.ro/ro_ro/autonomie_regionalizare_descentralizare-2566996
        Cam asta e abordarea pe subiect.

        2
        • cand ceri ceva unora, trebuie sa fie aliniat si cu legislatia internationala, cea europeana dar si cu specificul si legile specifice fiecarei tari.
          Mai este si aspectul reciprocitatii in relatiile bilaterale, aspect in care noi am fost mai entuziasti la capitolul drepturi minoritati, pe cand vecinii din jur nu prea au aplicat principiul.
          Nu poti pune egal intre Romania si Ucraina, deoarece s-au constituit diferit, pe principii diferite, Ucraina mostenind si folosirea limbii ruse ca a doua limba in stat din perioada sovietica.

          1
          • Da Marius, de acord, dar noi nu avem aceeași situație pe care o au ungurii…Si trebuie să fim ceva mai precauti. Oricum problema nu e neapărat împărțirea administrativă, ci legea educației din ucraina. Și acolo am putea urla mult mai tare decât anularea acelei vizite. Referitor la împărțirea administrativă, nu prea văd cum am putea să urlam mai mult, în fine, e doar parerea mea făcută în urma acțiunilor și declarațiilor de până acum pe aceleași subiecte, dar cu alți protagoniști.

            1
        • 1. Nu, nu se va face niciodata. Evăr. Cred ca am dezbatut si razdezbatut subiectul pe acest site, nu mai reiau. Regionalizarea(daca s-ar face) nu se face pe criterii etnice ci pe criterii economice, intamplator o populatie poate diferita etnic este majoritara intr-o regiune. Sa nu mai facem ghiveci intre notiuni precum federalism si regionalism, regionalismul ala unitar si indivizibil francez, italian sau polonez.
          Un mocan spargator de seminte cu 4 clase si obligatoriu nationalist mi-ar spune pai bei, Sud Tirol, ii autonom ca ii austirecii majoritari acolo insa eu as spune, marș (fortat), autonomia regionala este data de faptul ca sunt cei mai mari producatori de mere din UE.
          2. Ce apa la moara, repet? Si articolul de mai sus: „maghiarii constituie cea mai mare minoritate – adesea, însă, într-atât de nemulţumită de drepturile, altfel nenumărate, ce îi sunt acordate încât şi-ar dori, încurajată şi de la Budapesta, o autonomie etnică.” Ma asteptam de la rri totusi alta abordare, metodica, ca daca incepem cu „Se stie”, recomand articolul scris de mine cu „Kak isvestno”.
          Pricepem ca sunt cetateni romani, si au ce drepturi am si eu si tu? Sau trebuie sa bagam asta cu „drepturile lor” ca sa facem clar disctinctii acolo unde ar trebui sa cautam punti comune. Repet intrebarea obsesiva, ce drept ai in plus in Romania pe baza „cardului de ungur”? Care concret sunt drepturile alea „in plus”? Ca inveti in alta limba decat cea materna? Avem gradinite cu predare in engleza.
          In fine, nu-i vorba aici de romani si cum le aparam drepturile si interesele? Ca iara facem mizeria aia cand problema cu romanii din Ucraina sunt… ungurii din HarCov.
          P.S. Mai explic o data si ultima data, autonomie locala exista prin legea 215 din 2001. Etnica NU! va exista niciodata, nici in Romania, nici in Polonia, nici in Italia nici in Franta.

          2
          • Lt(rez)
            Îți spun eu.
            Cu pașaport maghiar intri in SUA fără viză.

            7
            • Da, mai. Uite am uitat. La naiba, ai perfecta dreptate. Eu zic sa mergem la granita, sa scuipam peste gard. Sa nu cumva sa mergem la Bucuresti sa scuipam peste gardul guvernelor care de atatia ani de parteneriat strategic, de frunizor de secu’ , de pilon regional de stabilitate nu au reusit macar sa ne faca sa nu stam la coada la ambasada sua si sa ridice dracu viza aia nesuferita.

              6
          • „într-atât de nemulţumită de drepturile, altfel nenumărate”…

            Cred ca aici ai vrut sa spui privilegii…

            „Repet intrebarea obsesiva, ce drept ai in plus in Romania pe baza “cardului de ungur”?”

            Ce zici de astea? Dreptul de a deveni parlamentar pe criterii etnice, dreptul de a calatorii in USA fara viza s.a.m.d…

            1
  5. Politica Romaniei fata de minoritatile sale istorice din afara tarii sunt de neanteles. Si daca pentru cei din fostele teritorii ale Romaniei Mari parca se mai misca ceva, pentru ceilalti nimic!

    Au uitat politicienii nostri ca mai sunt romani si prin Balcani sau alte parti ale lumii. Pacat!

    9
  6. Aici e vorba despre o diplomație inspirată,implicată.asa cum alte minorități au drepturi pe teritoriul României,așa și minoritățile romane trebuie sa aibă drepturi pe alte teritorii,unde sunt reprezentate semnificativ.

    3
  7. Nu mai e nimic de zis, e de întărit armata.
    În ritmul in care presedintele actor se grăbește să se închine rusilor, Ucraina ar putea sa nu mai existe.
    http://en.kremlin.ru/events/president/news/63755
    Acum o săptămână rebelii ruși au ucis doi militari care încercau să evacueze cadavrul unui soldat (si aveau înțelegere sa nu tragă), si au rănit un al treilea care a murit după 4 zile, fara ajutor medical, ucrainenii nefiind in stare sa il evacueze.
    Ăsta suna sa isi ia angajamentul unilateral sa inceteze focul si sa retragă armamentul…

    4
  8. Ucrainieni nu ne sunt prieteni. Punct.

    17
    • de parca nemtii cu rusii au fost prieteni in interbelic 🙂

      6
      • Da, au fost foarte buni prieteni.
        Nemții și-au refăcut aviația și o parte din tancuri cu sprijin sovietic.
        Rușii le-au furnizat materie primă până la 22 iunie 1941, practic au susținut efortul de război german pe toată perioada cuprinsa intre septembrie 1939 și debutul ostilităților cu ei.
        Îmi amintesc de pozele lor când s-au întâlnit peste cadavrul Poloniei, rânjeau și se felicitau.

        4
    • cam da! o tara hibrid. culmea ca dsi nu ne sunt ptieteni trebui sa ne „imprietenim” sa i tinem pe ei tampon pt rusi. cu putina diplomati si ceva santaj european, am puteaimbunatati situatia romanilor de acolo. zic!

      6
  9. Asta se intampla pt ca acele institutii care au atributii in acest sens sunt de fapt sinecuri unde sunt parcate pilele, rudele, amantele, copii, etc

    2
  10. nimic care vorbeste slava nu o sa ne fie vreodata prieten. unii mai viseaza la prietenii cu sarbii,polonezii,ucrainienii…..vise

    6
  11. romania nu trebuie sa urmeze exemplul ungariei care a coborat nivelul diplomatiei standard , the crying wolf of europe , ci trebuie sa declanseze toate instrumentele diplomatice ,politice si economice cu mult tact , dar hotarat . dar Asta nu se va intampla DACA nu exista o viziune .

    5
  12. Nu inteleg de ce trebuie sa luam exemplu ungurilor si a bulgarilor in chestiunea asta si nu cel al polonezilor?Si ei au populatii mari in interiorul Ucrainei si nu au adoptat strategia ungureasca bulgareasca tinuta in spate de Mosvova.Uita-i ce fac
    https://www.g4media.ro/triunghiul-de-la-lublin-polonia-ucraina-si-lituania-creeaza-un-nou-format-de-cooperare-in-europa-de-est.html
    ne place,nu ne place,va trebui sa colaboram cu Ucraina din ce in ce mai bine pe cam toate planurile,de la militar si economic,pt noi bufferul asta a picat din cer si e o adevarata mana cereasca,trebuie sa exploatam situatia cum fac polonezii si nu sa luam exemplu unguresco bulgaresc,cu amenintari ca nu intrati in UE si NAto,pt ce sa mai aparem si noi al treilea stat cu aceeeasi retorica?Avem nevoie de bufferul asta ca de aer si trebuie sa avem grija cum dezvoltam relatii cu astia+ economic pt noi pot sa fie o mare sursa de profit,gazele din MN de ce sa nu le indreptam spre nord spre ei si spre polonezi si sa aprovizionam Ungaria?Avem la nord de noi o piata de aproximativ 80 de milioane,iar noi construim conducte pt unguri si austrieci.

    10
  13. Bineinteles ca e simbolistica uniunii statale polono-lituaniene din trecut si nu e absolut nimic nou la ce s-a intamplat,dar in acelasi timp e un semnal extrem de puternic ca Polonia are ca obiectiv revenirea la cea mai buna perioada a ei din istorie,si atrage Ucraina de partea ei si probabil in ton cu simbolistica ,sta cu ochii mari si gata de atac si pe Belarus,tot in amintirea vremurilor de glorie.Noi trebuie sa colaboram la maximum cu Polonia si cu jocurile ei de putere,impreuna cu ei putem incorseta Ucraina destul de bine fara retorica kgbista a ungurilor sau bulgarilor,ci facand cu cap actiuni,de genul sa intram neaparat pe piata lor de gaz,mai ales ca acolo e o piata banata pt Gazprom,noi cu polonezii suntem cam singurii care o sa ii putem aproviziona cu gaze,+au nevoie sa se conecteze de EUropa,de noi au nevoie pt a se lega de sudul ei si noi avem nevoie de ei sa ne legam de Polonia tara de care va trebui sa devenim extrem de apropiati in viitor,pt ca avem interese comune multe si puternice,e singura tara din Europa de est si centrala cu care trebuie sa avem un paterneriat la cu totul alt nivel decat cele obisnuite.

    4
  14. si cu toate astea Romania(si unii de pe acest site) nu mai poate de grija ukrainei. ba ca le-au furat rusii crimeea ,care cu aproape 90% populatie rusofona era doar teoretic ukraineana(daca nu se alipeau federatiei pateau si aia fix acelasi lucru ca bucovinenii) ,ba ca rusia sprijina separatistii din donetsk(aia baieti destepti au banuit ce li se coace),etc. adevarul este ca ucrainenii au fost si vor ramane niste nemernici nationalisti (am citit la un moment dat ca in ww2 i-au uimit si pe ss-isti cu cruzimea lor) care, cu ajutorul tatucului hrusciov, s-au intins ca o ciuperca peste vecini.eu unul as fi foarte fericit sa se aleaga praful si pulberea de statul asta fake.

    9
    • @strumpf

      Aș vrea să văd eu cât de fericit ai fi când va trebui să mergi mătăluță în tranșee pe Nistru după dispariția acestui stat ”fake”. Sau RM tot e stat fake și nouă nu ne trebe?

      4
      • mergi pe naiba in transee pe nistru.repet a mia oara : rusia daca ataca Romania,Polonia,etc ataca practic nato.doar un cretin ar putea sa isi imagineze ca un stat cu un buget militar anual de 60 miliarde ar ataca o alianta cu un trilion $ buget. mai pe intelesul tau gen moldova ataca Romania. doamne ajuta ca idiotii de ucraineni au ajuns (din toate punctele de vedere, mai ales militar) o mata jegarita ca aia erau mai periculosi decat rusii.sa iti reamintesc ca inainte de unirea moldovei cu Romania prietenii tai dragi (proaspat independenti) , in 1917 au hotarat in adunarea nationala ucraineana ca basarabia este parte a ucrainei ?? uitam ca actualul stat fake ukraina e compus in proportie de 50% din teritorii furate de la polonia,cehoslovacia,ungaria, Romania,moldova si rusia ? repet,din partea mea sa se duca dracului cu totii !! prefer rusia la granita decat pe imputitii de ucraineni.apropo,istoric vorbind astia formeaza un popor, ca la inceputurile lor parca statului ii zicea RUSIA kieveana !!

        3
        • @Strumfuleț

          Două întrebări:

          1. Tu știi unde e Nistrul?
          2. Cum ai ajuns tu la concluzia că armata ucraineană din 2020 e mai slabă ca cea de înainte de 2014?

          • 1. Stiu
            2. Armata ucraineana(daca adunatura aia de neghiobi buni de nimic poate fi numita armata) atata timp cat nu reuseste sa tina piept unor trupe paramilitare lipsite de aviatie, aparare a-a si lanturi logistice profi nu poate fi numita slaba. Este pur si simplu PENIBILA!!! si vor ramane asa multi ani de aici incolo cu tot ajutorul dat din vest. De ce? Ca asa sunt ei, prosti!

            2
            • @Strumfuleț

              Și dacă știi, ce treabă are România, NATO și art. 5 cu intervenția rusească în RM?

              Dacă vrei îți dau un email să le povestești și olandezilor că ”minerii și tractoriștii” din Donbass nu au AA. Procesul a început deja, dar cred că mai reușești.

      • berceamondialu

        @ dienaris
        Aaahh nu , dienaris, pe Nistru in transee te duci ”mataluta” mai, ca ti-a mai ramas pe acolo vreo cotineata, ceva rude,cumetri……fiecare cu datoria lui, apoi poti sa te intorci in Romania, cu pieptul bombat, sa te dai erou, la fel daca te fac aia pe acolo prizonier- scoti pasaportul romanesc- sa vezi ce folositor iti va fi !!! Cum inca ai indoieli ca RM e un stat fake ( in mediile mai culte se spune stat esuat ) ???? pai atunci de ce nu stai tu pe acolo, vei fi mai aproape de Nistru, in caz de ceva…..

        3
        • @berceamondialu

          Evident că am să merg. Însă tu va trebui să faci ce tot zic de atâtea ori – ori să-ți tragi chiloții, ori să-ți scoți crucea. Ori vei merge cu mine dacă tot urlai că ”Basarabia e pământ românesc”, ori îți arăți *editat.

          1
    • Toate tezele propagandei rusești într-un singur comentariu 🙂 ) молодец!

      3
  15. Partea politica si cea militara nu au legatura in tema asta
    Au industrie militara mult peste noi, as lua licente de la rachete AT la tancuri si drone
    Diplomatia e cea care trebuie sa le explice derapajele

    5
    • au avut ind militara.acum,dupa 30 de ani de hotie crunta, au adus o industrie ce producea mii de t64 si t80,toate turbinele navale are flotei sovietice,portavioane si chiar temutele IRBM uri sarmat la stadiul de prototiptile (de fapt upgrade uri penibile ale vechilor proiecte sovietice).noi, macar in ’89 eram ciuca batailor,prostii cartierului care copiau niste penibilitati din primele generatii de arme sovietice post WW2. ei in anii „90 inca erau in topul producatorilor de armament.

      1
      • Inca produc arme interesante
        Nu chiar calitate vest, insa suficient de bune

        1
        • care sunt alea ?porcaria de corsar(un konkurs sovietic cu ghidare laser ) la fel de scump precum javelin, pe care l-au produs in 15 ani in vreo 50 exemplare? sau skif (un kornet deghizat)? poate „faimoasele” bulat si oplot produse in „serie mare” adica 130 respectiv 10 bucati? sau BTR-4 cu care s-au fript indonezienii si irakienii (armate serioase,nu gluma)? alea ptr irak or mai rugini pe vaporul ala prin golful persic?si am enumerat doar ce au produs intr-o serie cat de cat decenta. prototiptilele korshun2( sovieticul rk55), hrim sau vestitul neptune(kh-35 cu electronica vest) „nascute talente si decedate sperante” nu le-am bagat in seama

          3
          • Dintre skif si maliutca noastra de Ploiesti pt care se facea inclusiv antrenament de tenis de masa ce preferi?
            Ma refer strict la productie in tara
            Javeline sau Spike nu pot fi produse la noi

            • ai gasit cu cine sa faci comparatie!!! am spus mai sus ca noi eram prostii cartierului,in anii 80 faceam niste inutilitati inutile in vreun razboi modern.ei pe vremea aia faceau ICBM urile r36 satan si ur100 si toate „portavioanele” sovietice.despre ce vorbim?

              3
              • Poate apar Nicusor si Ionica si ne explica iar ca eram buricu Universului la tehnica militara

                • da! daca dadeam timpul inapoi cu 30-35 de ani,da, eram ‘za best of za best.’dar in 89 cu t55/tr85,mli84,iar93 si mig21,a90,91,921,ca95 si alte inulitilitati eram vai mama noastra.asta ziceam .noi am cazut dintr-un prun mic si ne-am julit genunchii.ucrainenii au picat din ditamai baobabul si si-au rupt c…l.

                  2
                  • Daca in 90 se investea serios reuseam sa facem Soim cu motor competitiv, TR-125, obuzier autopropulsat, nave moderne
                    Poate si Mig 29 Sniper
                    E doar istorie acum
                    Au preferat salariile mari cei de la varf atunci

                    3
                    • ce sa investesti cand leul se devaloriza de la o zi la alta si la un moment dat tara era in imposibilitate de plata ?? si ptr ce ? nato nu mai era o amenintare ptr noi iar urss-ul era in destramare accelerata si statele componente se indreptau spre faliment. si asa au investit o groaza in perioada aia(probabil ptr a da comenzi industriei militare) modernizand la standard nato multe asset-uri ale armatei : peste 100 de lancer, 24 socat, 99 mli jder, un batalion larom,un batalion tr85 si multe altele. soim cu alt motor? ptr ce? ala e un avion scoala oricat il dau astia de CAS(il folosesti la asa ceva ca iti arde buza nu ca e dedicat ptr asta).iar sniper ul era un demonstrator facut de israelieni ptr cine avea flota serioasa de mig29. noi ce sa modernizam? 20 de avioane care si asa aveau din start 1500 h resursa motoarelor? bagam niste multe milioane $ in ele, le zburam 10-15 ani si dupa tot la MK intre biute ajungeau.

                    • A fost jaf atunci. Am prieteni care erau la Sala Palatului in uniforma cand au intrau in CC. Au furat tot ce se putea fura. In unele uzine la fel, au furat inclusiv autobuze. Politicienii au furat la nivel mult mai inalt, uzine
                      Ne-am distrus singuri tara
                      Programele din 90 au fost ok
                      Insa nu suficient

                      3
    • diplomatia prin vocea ue ar fi si mai buna.

      1
    • mda.
      Mamaliga nu e doar localitate ci comuna si contine mai multe localitati.
      Spre deosebire de unguri si bulgari, noi suntem singurii care am pierdut teritorii catre Ucraina la sfarsitul WWII si dupa 1990 am recunoscut cedarea lor la constituirea ucrainei prin tratatul de frontiera. Deci avem alt statut.
      Discrediteaza CNRU fara alte argumente palpabile – doar ca ceilalti n-au obtinut nimic.

      2
      • Ezapt, o prostie, Prostie Georgescu…..probabil a stă cu mana-n san după mnealui și Dienaris&Checkmate sunt acte de responsabilă inteligenta si profundă înțelegere a lucrurilor, adică în spiritul nemijlocitului interes pentru protejarea minorităților românești din afara…..pai despre ce dreaqu vorbim, noi i-i omoram pa ăștia de aici cu salariul minim și vrem sa-i protejăm pa aia de afara, pai ,,cu ce ” cum ar fi zis Tănase?!!!

        • @Serghey

          De așa și mor de foame (exagerat de altfel) și aici și acolo – pentru că cei de la guvernare gândesc ca tine – de unde să ia bani ca să-i cheltuie.

          Dacă s-ar gândi măcar 2 guverne consecutiv ”Cum să facă bani”, să vezi că ar ajunge tuturor.

        • Ok, am sa te cinstesc cu un raspuns, desi temele astea au inceput serios sa ma plictiseasca.

          Romania e pe moarte. Natalitatea noastra e una dintre cele mai proaste din Europa de Est, chiar si fata de alte state care stau prost. Nici rusii nu au rata noastra de extinctie. In 2016, daca nu ma insel, s-au nascut pentru prima data mai multi copii romani in afara granitelor. De ce? Pt ca au plecat 5 milioane de romani (desi cred ca cifrele reale sunt semnificativ mai mari).Cam un sfert sau o cincime din populatia totala. Si nu e sfertul prost, e ala bun. Paretto e rege.

          Moldovenii sunt fix in aceesi situatie, doar ca mai rau. Teoretic ar putea veni la noi. Numai ca nu o fac, ci ne folosesc pe post de pasaport catre Vest. Efectiv, sunt tot romani.

          Toate astea sunt pt ca suntem traumatizati. Un fel de trauma de identitate cred. Si nu de la comuisti, ci din totdeauna, de la Gelu si Glad, la boierii lui Stefan si Mihai, la nomenklatura. Doar ca acum, gratie minunilor progresului tehnologic, puroiul iese. Si ia si ce e bun cu el. Diaspora aia, ti-am scris mai sus, e plecat in majoritate trantind usa. Caz concret: locuiam in Anglia si am intalnit un membru mai important in comunitatea romaneasca. Stabilit relativ recent cu tot familionul acolo. L-am intrebat de ce a plecat, gandindu-ma ca poate pot face nitzel lobby tarii. Pt ca lucrase ca asistent social intr-un orfelinat in care copii erau violati, batuti si infometati. Joac-o pe asta Checkmate… Grozaviile vazute de omul acela l-au facut aproape sa-si doreasca sa nu existe tara asta.Post-Revolutie, vb anii 2000 aici. Desigur, majoritatea nu au asa grozavii, dar toti sunt genul de oameni care vor reguli urmate de toti. Sunt genul care vor reguli, iar in Ro, regulile sunt degeaba.
          Si ca atare, noi murim. De mana cu moldovenii, volohii, vlahii si x-romanii din Timoc si alte parti.
          Crezi ca ma incalzeste ca harta e mai mare? Tot disparem.
          Crezi ca ajuta daca avem niste pamanturi care, in curand, nu vor mai avea oameni sa le lucreze decat ca subzistenta (improbabil dar posibil)? Tot disparem.
          Romanii, atat in interiorul granitelor cat si in exterior au un fk-ing point to prove. Desi pointul e degeaba si numanui nu-i pasa. Si sunt in stare sa se sinucida, numai sa-l dovedeasca. E insasi definitia unui efect traumatic.

          As defiinta toata armata
          toata marina
          toata politia
          tot SRI-ul
          numai sa stiu ca ii pot aduce acasa pe aia 5 milioane. Lumea se intreaba „de ce nu exista masa critica?”. Pt ca masa critica a decis (si dupa 40 de ani de comunism, oricat m-ar durea, e dreptul ei sa o faca) ca nu merita. Ca e mai simplu sa te duci undeva un (poate) totul e deja construit, decat sa o construiesti tu (care necesita sa-ti intrunti proprii demoni, si sa accepti ca esti o generatie de sacrificiu).
          Cu aia aci, in 10 ani nu mai recunosti tara asta. Am fi Irlanda.
          Dar ei nu vor, iar acum singurii care se mai reproduc pe-aici sunt bombardieri. Poate ne putem redenumi Bombardia in 20 de ani, cine stie….

          Atat timp cat tu mori, e inutil sa incerci sa faci impresii dincolo de hotare, indiferent cine a decis hotarele alea.
          E o prostie ca nu li-i se da voie sa aibe reprezentatie.Sau scoli de limba. Sa fie sprijiniti.(Desi ma surpinde ca nu vin in Ro. Daca vrei limba romana si reprezentatie, o ai aici. E mai simplu decat acolo.) Oricum, noi tot morti suntem, si nu ma incalzeste cu
          absolut
          nimic
          ca ei stiu o limba soon-to-be extinct. Latina nu vor? E mai utila.
          Nu le port pica lor. Ei vor cv ce nu au avut. Le port pica celor care, probabil, isi imagineaza ca asta e tot ce ne trebuie. Care isi inchipuie ca cuvinte mari precum „patriotism”, „onoare” si alte expresii de miss sunt salvarea. Care vor marca o eventuala unire sau victorie diplomatica in cele descrise mai sus, fara sa realizeze ca nu ajuta la nimic. Chiar la nimic. Doar la sentimentul lor intern, pe care eu, personal, nu dau doi bani. Nu ne face mai sustenabili ca tara.

          „Romanul e prieten cu codrul, cu raul si cu ramul”. Stii ce lipseste de aici? Alti romani. Alti oameni. Preferam un copac, o fasie de teren, decat acel lucru care realmente ne-ar transforma intr-un stat sustenabil (ca noi nu am fost nciodata sustenabili): camarazi.

          E o non-discutie toata treaba asta. Cheama-ma cand ne creste populatie si avem sisteme de stat bune. Pana atunci, cu toti vorbitorii nostrii nostrii, noi merem pe calea pasarii Dodo. Si nici 10 Ticonderoge sau 1000 de scoli nu schimba asta.
          Impact extern? Ce impact cand masina ta are rotile dezumflate?

          1
          • Imi cer scuze daca par cinic si lipsit de speranta. Nu sunt de regula nici una, desi am momente.
            Eu personal am acceptat ca sunt de sacrificiu. Desi sa fiu al naibii daca nu reusesc si asa. Dar…. ocazional ma uit la enormitatea sarcinii asumate (on display zilele astea pe plajele din Mamaia, intre marea de burti) si ma cuprinde tristetea.
            Dar apoi fac un ex de respiratie, beau un pahar cu apa si ma calmez.

            1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *