Dungaciu: Biden a redefinit conceptul de pro-american in Romania

descărcare

Pentru prima data dupa 1989, Romania are o sansa reala sa devina un reper regional, prin parteneriatul strategic cu SUA, in conditiile in care Ungaria este un stat problema, Bulgaria e tot mai necredibila, iar Serbia ar putea deveni „candidatul NATO cel mai sustinut de… Rusia”, declara analistul Dan Dungaciu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta descifreaza „desantul politic si de securitate” al emisarilor americani aceasta parte a Europei si spune ca Romania trebuie sa devina principalul jucator din punct de vedere energetic in regiune, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care vicepresedintele Joe Biden a vorbit atat de mult la Bucuresti despre lupta impotriva coruptiei.

„Accentul pus pe coruptie sugereaza ca americanii au intentii serioase aici: investititii, vanzare de tehnologie, inclusiv militara”, subliniaza directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) in interviul acordat Ziare.com.

Joe Biden, in Romania: Cele mai importante momente si declaratii

 

Care sunt rezultatele vizitei vicepresedintelui american Biden in Romania?

 

Nu e vorba doar despre vizita vicepresedintelui. E vorba despre despre reprezentantii cei mai importanti ai Pentagonului, CIA, administratiei americane etc. E un desant american politic si de securitate. Aceasta e cheia de lectura a ceea ce se intampla si se va intampla. Iar daca punem in context vizita vicepresedintelui Biden cu alte vizite foarte importante ale oficialilor americani in Polonia sau Cipru, cred ca rezulta niste concluzii semnificative.

In primul rand, frontiera estica a NATO si a UE devine element esential pe agenda de securitate. Polonia, Romania si Estonia devin repere strategice si pentru prima data Articolul 5 va avea in spate si un plan clar de interventie in cazul in care statele de frontiera vor fi in situatia de a-l invoca. In ce masura vom avea pe teritoriul Romaniei baze americane permanente, asta urmeaza sa vedem.

In al doilea rand, este vorba despre securitatea energetica. Biden a vorbit despre independenta energetica si a sugerat sprijin american consistent. E plauzibil ca se referea la extractia din Marea Neagra, implicarea firmelor americane in aducerea gazului lichefiat din zona caspica, extractia gazului de sist etc. In plus, vizita in Cipru se refera tot la securitatea energetica, pentru ca resursele de gaz din zona (Cipru, Israel) fac ca alternativa europeana la gazul rusesc sa fie incomparabil mai ieftina decat alternativa ruseasca la gazul european.

 

Biden, declaratie comuna cu Ponta: Romania poate sa devina punctul cheie care leaga pietele de energie

 

Dar Rusia pare ca a gasit o alternativa la gazul european, respectiv China, unde vinde pentru urmatorii 30 de ani gaz natural in valoare de 400 miliarde USD.

 

La un pret de 350 USD/1000 mc… Este deocamdata o poveste ambalata frumos, dar care, cred eu, va pune cel putin atatea probleme Rusiei pe cate se zice ca rezolva.

Conform unui raport la care au lucrat expertii economici din cadrul Fundatiei Universitare a Marii Negre, au rezultat mai multe aspecte. In primul rand, 400 miliarde USD in 30 ani inseamna cam 13,3 miliarde USD anual, ceea ce, la un pret mediu de 350 USD/1000mc inseamna cam 38 miliarde mc /anual. Aceasta cantitate ar permite, zic unii, Federatiei Ruse sa santajeze Uniunea Europeana. Nu e chiar asa de simplu.

Media preturilor platite de tarile UE se incadreaza in marja 380-400 USD/ 1000 mc ceea ce indica un discount foarte mare oferit chinezilor (minim 10%), adica un cost pe care Moscova si-l va asuma pentru a salva aparentele politice! Mie mi se pare clar ca Germania va putea presa Federatia Rusa sa ii ofere un pret comparabil cu cel oferit chinezilor, avand in vedere ca exportul catre Germania este mai mare decat cel catre China.

In al doilea rand, Rusia nu are inca construita o infrastructura de transport a gazului catre China, aceasta va trebui construita si va costa cam 10 miliarde USD, iar majoritatea infrastructurii de transport catre UE si Turcia s-a facut cu tehnologie occidentala, americana, cu subcontractare turca. De aceea cred ca acest contract semnat de catre Rusia si China este mai degraba un gest de imagine pentru ca nu poti santaja un client de 161,5 miliarde mc, adica UE, printr-un contract de 38 miliarde mc, adica China, iar costul politic al unui astfel de contract poate fi mare.

Mai mult, livrarile din acest contract sunt ipotetice, ele depinzand de capacitatea (indoielnica, cel putin) a industriei rusesti de a crea rapid o infrastructura de transport.

 

Revenind la vizita vicepresedintelui Biden, acesta a vorbit insistent la Bucuresti despre lupta impotriva coruptiei. Care sunt motivele?

 

Daca ar fi sa raportam tot desantul regional american doar la Romania si la declaratiile vicepremierului Biden, e exact ce spuneti, dar nu acesta este adevarul despre desantul regional american pe care l-am mentionat.

Sigur insa ca in Romania a fost vorba si despre coruptie, iar la Bucuresti tema a fost scoasa de mass-media in prim plan. E firesc, intr-un fel. Dar tema coruptiei trebuie pusa in contextul mai larg al rolului pe care Romania il poate juca in regiune.

Trei lucruri as sublinia aici: Primul, ca accentul pus pe coruptie sugereaza ca americanii au intentii serioase aici: investititii, vanzare de tehnologie, inclusiv militara. In paranteza fie spus, americanii au toate motivele din lume ca NATO sa se reinarmeze, caci dincolo de dimensiunea de securitate, absolut reala, armele nu le cumperi nici din San Marino, nici din Noua Zelanda… Dar asta trebuie privita inclusiv ca sansa pentru Romania.

Al doilea aspect este ca vicepresedintele american, prin declaratiile sale, a redefinit conceptul de pro-american in Romania: a fi pro-american in conditiile unor investitii americane de anvergura – caci pana acum asta a fost partea carenta a parteneriatului strategic – nu mai inseamna doar sa vorbesti elogios despre America si parteneriatul strategic, inseamna si a fi credibil in lupta impotriva coruptiei, deci a predictibilitatii mediului de afaceri.

Prin declaratiile sale, vicepresedintele american a mai adaugat si aceasta dimensiune a pro-americanismului si a parteneriatului strategic. Esti partenerul strategic al Americii daca esti angajat pe dimensiunea de securitate, dar si pe cea a luptei impotriva coruptiei. Este un aspect pe care politicienii din Romania, dar si institutiile, vor trebui sa il invete.

 

Joe Biden prezinta concluziile vizitei la Bucuresti: Coruptia este un cancer. Magistrati, fiti curajosi!

 Prin urmare, lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, spre nefericirea unora.

Da. Dar singurul lucru riscant aici este excesul care poate provoca dezechilibre in sistemul romanesc si asa fragil. In Romania este nesanatos ca unele institutii, indiferent care ar fi acestea, sa aiba o greutate excesiva in economia sistemului, chiar daca, intr-o prima instanta, actiunea lor este indiscutabil benefica. Este ca despotismul luminat. El poate fi benefic o periaoda, poate pune lucrurile la punct, problema este ca, daca deraiaza, cine il mai poate controla sau opri? Avem mecanisme institutionalizate sa controlam deraierile, daca, Doamne fereste!, vor veni?

Aici e dilema cu care eu sper ca societatea romaneasca nu se va confrunta. Dar nu am aceasta certitudine in acest moment. E de urmarit.

Nu neaparat in legatura cu asta, dar as mai sublinia un aspect al vizitei lui Biden. Atmosfera extrem de cordiala a intalnirii Basescu-Biden. A fost si un semnal clar. Iar imbratisarile si declaratiile sustinute vor face si mai interesant de urmarit destinul si conditia post-prezidentiala a lui Traian Basescu, unul dintre cei mai loiali aliati ai americanilor dintre toti oficialii romani de dupa 1989.

Ce se va intampla cu cel mai iubit de americani dintre presedintii nostri dupa incheierea mandatului? E un alt subiect care merita sa fie urmarit dupa alegerile din noiembrie.

 

Cum va arata regiunea dupa vizita americanilor in zona? A existat vreun mesaj pentru Ucraina si Republica Moldova?

 

Da. Indirect, voalat, dar a fost. Iar mesajul catre Chisinau si Kiev, este (parafrazandu-l pe fostul presedinte Clinton – „It’s the economy, stupid”) ca in cazul Estului este vorba despre securitate.

In urma desantului american in regiune si a declaratiilor facute, este limpede ca frontiera estica euroatlantica devine de interes strategic principal. Uitati-va pe harta. Avem, de la nord la sud, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania. Despre toate s-a facut vorbire zilele acestea. E clar ca prezenta militara se va accentua in regiune.

De aici inainte, cine crede ca poate deveni frontiera europeana estica fara a avea o agenda euroatlantica de securitate nu stie ce vorbeste.

Cine isi poate imagina, de pilda, ca R. Moldova va putea face parte din aceasta frontiera fara solutie de securitate? Cum se poate imagina o situatie in care 600 de km de frontiera europeana sa fie complet permeabila, adica fara nicio solutie de securitate si cu aeroportul vandut rusilor?! Dupa desantul american este clar ca R. Moldova nu se poate integra in UE fara a se integra in NATO.

Exista doua minciuni flagrate in Constitutia R. Moldova. Prima este Articolul 13 in care limba este numita „moldoveneasca cu grafie latina”. A doua este Articolul 11, „R. Moldova, stat neutru”, care stipuleaza ca: (1) R. Moldova proclama neutralitatea sa permanenta. (2) R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul sau.

In realitate, niciunul dintre articole nu are acoperire, primul din motive evidente, al doilea ca trupele ruse au fost permanent pe teritoriul R.Moldova, deci articolul este caduc si fals de la inceput. Ambele minciuni trebui corectate, in opinia mea, pentru a vorbi cu sens despre vreun proiect european real al R. Moldova.

 

Dar Ucraina? Ce viitor va avea acest stat?

 

Asta nu stim. Americanii nu au spus deschis nimic si, deocamdata, nu cunoastem intentiile americanilor in regiune pe termen scurt. Deocamdata, se pare ca ambele parti practica geopolitica negativa: se asigura ca Ucrana nu merge in partea cealalta.

In acest moment nimeni nu are vreo solutie reala, dincolo de declaratii diplomatice sau conventionale. Ucraina este la pamant si nu se va ridica curand, chiar daca nu va intra complet in colaps.

Ce campanie electorala poti sa faci acolo, intr-un stat sfasiat, in care oricum o serie de regiuni nu vor participa la votul prezidential, il vor delegitima si va incepe sarabanda negocierilor pentru federalizare sau autonomii extinse care, odata acceptate, vor bloca Ucraina spre orice proiect concret si formalizat in relatia cu spatiul euroatlantic?

Sigur, se poate spune ca Rusia nu are candidat pe 25 mai, dar asta nu o va impiedica sa aiba… presedinte dupa alegeri, sau oricum sa aiba posibilitatea sa controleze sau sa incurce jocurile de putere. Nu a avut oameni nici dupa revolutia oranj, dar asta nu a impiedicat-o sa o blocheze dupa 9 luni de zile. Deci nu e cazul sa ne imbatam cu apa rece. Trebuie sa invatam insa din greselile diplomatice si strategice pe care UE le-a facut acolo si sa evitam sa le faca si pe cazul R. Moldova.

 

Cum vedeti viitorul Romaniei in acest context?

 

Din acest tablou de securitate si energetic putem iesi foarte bine, mai ales pe fondul unor esecuri flagrante ale vecinilor nostri, nu doar cei din Est, ci si cei din sud si vest.

Moscova nu intra in spatiul euroatlantic doar din Est! Si ma refer in primul rand la Ungaria, care devine un stat problema, necredibila nici la nivel de Visegrad, nu doar la nivel de NATO, si asupra caruia ar trebui sa discutam mai aplicat si mai apasat, in ciuda celor care doresc sa cautioneze un comportament al Budapestei, care ajunge sa fie comparat acum cu cel din vreme amiralului Horty.

Mi se pare stupefianta tacerea europenilor, a germanilor, in primul rand, fata de gesturile Budapestei, care sfideaza UE, NATO, America sau sentimentele evreilor nu doar din Ungaria. Ungaria trebie sa devina o tema serioasa pe agenda publica a Romaniei, dincolo de mizele politicianiste.

Bulgaria devine tot mai necredibila, cel putin asta sugereaza surse de informatii germane, invocate recent de Der Spiegel, iar Serbia ar putea deveni candidatul NATO cel mai sustinut de… Rusia!

In acest context, Romania, prin parteneriatul strategic cu America, are sansa, pentru prima data in istoria ei de dupa 1989, sa devina un reper pe harta regiunii. Repet, din punctul de vedere al securitatii si din punctul de vedere al hartii energetice a regiunii. Prin datele ei concrete si posibilitatile pe care le are, Romania trebuie sa devina un veritabil hub energetic regional, capabil sa livreze energie in jur si sa devina principal jucator din acest punct de vedere. Energia si economia vor merge mana in mana. Aici este fereastra noastra de oportunitate. Si, a celor din jurul nostru care vor sti sa profite de ea.

Ziare.com

 

 

 

 

 

69 de comentarii:

  1. Infrastructura de transport a gazului metan din Rusia in China va fi realizata de China, posibil chiar pe banii sai.In acest moment, 10 miliarde USD pentru China nu este ce prea mult cand vorbim de o investitie cu bataie pe termen lung, adica 30 de ani.

  2. Rusia cu acest contract cu chinezii a cumparat o optiune – se vorbeste pe la noi de dependenta Europei de gazul rusesc – din punctul de vedere al Rusiei dependenta e invers – ei sunt dependenti de banii europeni, rusii sunt un furnizor captiv al europenilor – nu exista alternativa la piata europeana pentru ei.

    cam aceeasi chestie cu ce au facut rusii acum cu optiunea chineza vor sa faca europenii cu gazul lichefiat american sau din Orientul Mijlociu – eficienta e mai mica, pretul e mai mare, insa iti cumperi o solutie de rezerva.

    ar fi insa gresit ca europenii sa nu mai cumpere gaz de la rusi pentru ca nu vom mai avea parghii de influenta – acum rusii sunt tinuti in limite rezonabile prin faptul ca suntem clientii lor si de aici vin banii cu care se hranesc.

  3. „U$D” – cuvantul cheie dintotdeauna cu privire la astfel de contracte…
    _____________

    Off Topic…si-mi cer scuze ca deturnez subiectul si dau drumul nebuniei: rezultatele partiale de la alegerile europarlamentare: http://www.bec2014.ro/wp-content/uploads/2014/05/Rezultate-partiale-07.00.pdf

    Mesajul e in special pentru vgeorgicas/geomarz: poti sa-mi spui, te rog, din nou, cum a reusit PAS-ul tau sa stranga 237 000 de semnaturi daca -dupa numararea a 93,54% din buletine de vot, formatiunea asta a primit numai…9166 voturi valabil exprimate?

    Aceeasi intrebare si pentru PP-DD-isti, PRM-isti si cei ai Fortei Civice, …mai amintesc de Noua Republica?..cat despre minimul de 100 000 semnaturi pentru independenti, in afara de membrul partidului Antena 3, Mircea Diaconu, ce naiba sa mai spunem de restul? 🙂

    „Mentiune speciala” pentru independentul clasat al doilea, Capsali Pericle-Iulian, pe care multi l-au vazut ca fiind „onorabil” (si mi-a fost recomandat de „prieteni de bine” datorita valorilor crestin-familiale ale acestuia); el a primit doar jumatate – aproape 50 000 voturi valide – fata de semnaturile minime (100 000). Hmmm…

    • Tot offtopic, destul de slabut PSD-ul in lumina alegerilor prezidentiale din iarna… Fata de cei +43% prognozati de Antena 3, e distanta mare…

      • Beleaua este insa procentul de aproape 20% ramas pentru redistribuire…

      • Problema este mai grava pentru el daca faci o matematica simpla pentru ca electoratul de dreapta (inclusiv) subsemnatul nu s-a prezentat la vot decat in proportie mica. Deci daca faci 37.25% cat a luat PSD din 32.29% cati s-au prezentat la vot rezulta ca de fapt PSD-ul a fost votat de 12.03% din cei cu drept de vot. Ori electoratul PSD este extrem de disciplinat in sensul ca merg la vot masiv. Plecand de la logica asta rezulta ca daca, si citesc pe Lazaroiu (mi-e antipatic omu da zice lucrurile pe nume cateodata), „pigmei de dreapta” se vor coaliza in jurul unui personaj capabil (NU Udrea, NU Predoiu, NU Antonescu, NU MRU) atunci Ponta nu are nicio sansa la prezidentiale. E foarte bine ca PNL & Co. au primit o palma zdravana ca sa se trezeasca.

    • Nu au legatura. Semnaturile sunt facute de structurile din teritoriu.

    • Magistrala saritura Tiranului cu parasuta. I s-a deschis destul de tarziu, pe la 6%, aproape de pamant, si a aterizat cam rau. Dar il ridica Nootzy rapid. 🙂

      • Daca ma uit la Macovei, EBa „aia mica” de fie-sa si mai recent, Udrea, nu pot sa nu le remarc coafurile…cu breton … 🙂
        Nu sunt pshiholog, da’ cred ca e un sablon pe undeva… 🙂

  4. Ungaria, stat problémà !
    Sigur, numai cà problema este pentru cei care îngenuncheazà statele similare si cà d-l Orban se gândeste în primul rând la interesele tàrii sale si poporului sàu.

    • Ungaria e un precedent – un fel de colonie germana care iese de sub tutela la un moment dat si devine jucator independent.

      vom vedea daca se vor descurca mai bine pe cont propriu.

      Romania ar trebui sa faca unele din lucrurile facute de unguri – reducerea pretului energiei electrice – consumul e in cadere libera.

      populatia plateste mult prea mult pentru ca distributia e monopol si ANRE e o agentie captiva a jucatorilor mari – firmele de distributie au profituri enorme intr-o perioada de criza.

      e loc pentru o reducere masiva de preturi sau pentru o taxa speciala.

  5. Sa fim realisti, NATO devine pe zi ce trece, prin actiunile si declaratiile Germaniei, o alianta tot mai necredilbila.

    In cazul unui conflict cu Rusia, NATO nu poate sa te apare, din primul moment, din simplu motiv ca nu a considerat Rusia (URSS da dar nu Rusia) un dusman. Dupa 89 nu s-au mai facut planuri sau exercicii de aparare (nu s-au mai respectat cele facute inainte), stocurile de munitie si armament nu mai exista (de aici si problemele din Libia unde pur si simplu au ramas fara munite). Planificarea este foarte importanta pt. a stabili cu ce forte și echipamente poate sa participe fiecere țara =>acele forte trebuie antrernate, trebuie sa ai muniții în depozite, sa ai un plan cum sa le deplasezi în orice stat membru, etc.
    Nu exista baze permanente ale NATO in tarile de granita iar in timpul unui conflict este foarte greu si dureaza sa muti ehipamentul.
    Realizarea acelor planuri și operationalizarea lor durează luni, ori dacă nu ai o aramata cât de cât capabila sa reziste Rusiei ești cucerit..

    De aceea se incearca acum cresterea bugetelor si stabilirea unor baze in tarile de granita. Din pacate Germania nu doar se opune cresterii bugetelor dar ministru de finante considera ca ar trebuii scazute iar baze nici vorba deoarece amandoua ar supara Rusia…
    „Cresterea bugetului pentru Aparare in momentul de fata nu ar fi o miscare desteapta. De fapt, ar fi opusul a ceea ce avem nevoie”, a adaugat Schaeuble.”
    Ministrul german, membru al Uniunii Crestin-Democrata (CDU) a Angelei Merkel, a avertizat NATO ca discutiile despre cresterea cheltuielilor pentru Aparare si trimiterea de noi trupe in estul Europei ar putea da nastere la neintelegeri cu Rusia.”

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-17351801-wolfgang-schaeuble-cresterea-cheltuielilor-pentru-aparare-nu-este-miscare-inteligenta-marirea-contingentului-nato-din-estul-europei-putea-da-nastere-la-neintelegeri-rusia.htm

    Aici explica Degeratu de ce NATO nu poate, acum, face fata:
    http://adevarul.ro/arhiva-live/cultura/istorie/dezbatere-historia-conflictul-ucraina-acutizeaza-romanii-tem-mai-tare–8_537ef8160d133766a8e5c713/index.html

    Din punct de vedere militar sansele ca Rusia sa atace Romania sunt mici dar, poate organiza/sustine scenarii separatiste prin Transilvania sau daca va avea marionete la granita poate cauza incidente cu ei (actiuni de pedepsire – infiltrari pe tritoriu cu soldati necunoscuti sunt posibile).
    Noroc de parteneriatului cu US, ca din partea europenilor sau a NATO, Rusia poate face ce vrea iar noi trebuie sa fim atenti sa nu cauzam neintelegeri. Sa nu uitam un lucru Rusia cea buna si frumoasa vazuta de Germania, cea dinaintea invadarii Crimeei, este Rusia care a invadat Georgia. Iar dupa aceea nici o problema a fost buna si frumoasa, iar cum dupa episodul Ucraina nu trebuie sa fie suparata cumva. De tot rasul sau nu…

    • sa fim seriosi, Rusia nu e o forta la ora actuala care sa se puna cu NATO sau cu cineva serios. Asta nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba pe termen lung.

      Ucraina e insa un exemplu de zona in care NATO si UE nu au niciun chef sa se implice militar – insa pentru rusi e foarte importanta.

      Rusia are mijloace sa se puna cu unii gen Ucraina, o tara pe care a penetrat-o in timp de sus pana jos, si in care exista zone in care populatia rusa e majoritara si sunt legate economic de Rusia – in paranteza fie zis vesticii nu au prea mult chef sa ia zonele astea cu industrie masiva si minerit sub controlul lor.

      • “ … într-o versiune preliminară a unei evaluări a situaţiei realizată de NATO este scris: „Capacitatea Rusiei de a efectua acţiuni militare semnificative fără să anunţe reprezintă o ameninţare mai mare pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii în zona Euro-Atlantică. Rusia poate fi o ameninţare militară locală sau regională fără să anunţe, într-un loc ales după bunul plac. Acest lucru este atât destabilizator cât şi ameninţător pentru aliaţii care se învecinează sau care se află în proximitate de Rusia.

        La baza dezbaterii se află o evaluare a situaţiei cu care oficialii NATO şi ai guvernelor sunt de acord în general, anume că, acum, alianţa se simte incapabilă să apere ţările baltice prin mijloace convenţionale (cu tancuri, aeronave şi trupe pedestre). Întrebată despre această situaţie, o purtătoare de cuvânt a NATO a declarat: „Revizuim şi îmbunătăţim planurile de apărare şi luăm în considerare alte măsuri pe termen lung.

        Elmar Brok, membru al Uniunii Creştin Democrate de centru-dreapta din Germania, expert în politica externă a UE, a vorbit mai direct: „Când ţările baltice au fost acceptate în NATO, Rusia nu reprezenta un pericol militar. ……În prezent, alianţa nu ar putea proteja ţările baltice prin mijloace militare convenţionale

        Cancelarul Angela Merkel nu doreşte să ia în considerare creşterea cheltuielilor pentru apărare şi cu siguranţă nu este interesată să declanşeze o dezbatere imposibil de controlat pe tema faptului că soldaţii germani şi-ar risca viaţa pentru ţările baltice.

        http://www.nasul.tv/2014/05/23/spiegel-neprotejati-in-est/

        Ideea era de atitudine (mai ales daca ce am postat este adevarat):
        -daca Rusia aloca 4,4% din PIB pt. aparare in NATO tarile europene aloca, in medie, cam 1.5% cum crezi ca poti ca in 5-10 sa mai fi credibila ca alinta, daca nici acum nu prea poti sa iti indeplinesti indatoririle si nu vrei cresterea bugetlor?.
        Anul acesta Rusia incheie prima parte a programului de inzestastrare 2007-2015 (200 milarde dolari) cea ce face ca 30% din totalul echipamentelor sa fie noi. Plus programul 2010-2020 este de 600 milarde dolari care face ca totlul echipamntelor noi, cum, sa fie +40%. Acum depinde si unde s-au dus acele echipamente…
        -Rusia poate sa faca ce vrea important este ca noi sa nu o suparam este ceva dar nu prea stiu ce.

        • de acord ca Rusia poate deveni o amenintare, in special la periferie si in zone in care exista populatii mari de rusi precum in unele din tarile baltice – in special prin provocatori si actiuni subversive, nu prin tancuri si alte mijloace clasice care ar fi o declaratie de razboi contra NATO, pe care l-ar pierde sigur.

          insa Rusia nu e nici pe departe gata de o confruntare cu Vestul acolo unde ii pasa vestului – adica una e sa se dueleze cu Ucraina si alta cu o tara membra UE si NATO, fie ea si una mica si fara armata gen Letonia.

          problema e ca rusii isi cresc capabilitatile, in special in zona Marii Negre si a Marii Nordului iar cei din zona trebuie sa se intareasca.

          intaritul ajuta nu atat ca se te bati cu ei cu adevarat dar la descurajarea rusilor – slabiciunea in fata lor e o invitatie la a fi abuzat.

          cine ii cunoaste, acum cauta sa se inarmeze – vezi ce se intampla in Suedia.

        • Sfarsitul Rusilor o sa fie China….

  6. Deocamdata poporul ala care voteaza cu stinga este mare halitor de mititei si bere.. in majoritate luptator cu sapa…. Gandesc atit de mult si de profund la binele Romaniei intre doua inghitituri de bere…Te faci ca nu observi ce s-a ales din „maretul” USL… Oare din ce cauza Antonescu a plecat de la ciolan asa brusc? „Nu vom lasa tara pe mana baronilor rosii” <<– asa spunea aseara pe toate posturile de televiziune, in timp ce Ponta cerea refacerea USL… tatal intemeietor al USL (ILICI daca nu stiai!) ai cerea demisia din functia de presedinte al PNL lui Antonescu… Asa mare o fi rahatul care se doreste ascuns sub pres incat doresc cu orice pret marginalizarea lui Antonescu?
    Vorbesti de CIA de parca ai prefera FSB-ul … dar mai stii…. 🙂
    Deocamdata sunt 2 ani de teleguvernare si nu se vede nimic….pardon se vad minusurile….

  7. Ghita Bizonu'

    hehehe ….
    Ia sa citez pe Adrian Severin (bun. Omu m,a enerveaza si pe mine. Insa atunci cand are chef si nu ii este lene chiar este destept!! Adica rar , f rar)
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––

    De ce după izbucnirea crizei ucrainene președintele american a vizitat Japonia iar Ucraina a fost vizitată de vicepreședinte? Aceste întrebări îmi aduc aminte de faptul că provinciile Imperiului roman erau împărțite în provincii senatoriale – acelea cu valoare administrativă – și provincii imperiale – acelea cu semnificație strategică. Cred că ați înțeles răspunsul. În plus, trecând atât Ucraina cât și România (țara membră a UE și NATO cea mai expusă geo-politic de anexarea Crimeii și marșul Rusiei spre gurile Dunării și Transnistria) în rândul „provinciilor senatoriale” (dl Biden este chiar Președintele Senatului american), adică al partenerilor nestrategici sau, poate mai corect spus, al partenerilor acoperiți de strategia periferică a SUA, Washingtonul transmite lumii mesajul că pe termen scurt, cel puțin, nu intenționează să se angajeze direct și cu mijloace strategice în conflictul dintre Eur-Rusia și Europa, considerând că echilibrul dintre acestea nu este suficient de deteriorat spre a impune intervenția sa.

    La următoarele două întrebări se poate da un singur răspuns. România este „respectată” de SUA dar nu ca „partener” ci ca „prestator de servicii” la prețuri promoționale. Inclusiv sau poate mai ales servicii de intelligence. (A nu se confunda cuvântul „intelligence” cu „intelligent”.) În aceste condiții, de ce să trimiți oare un ambasador care să ceară și apoi să aștepte a fi primit în audiență de ministrul de externe (căci la Premier sau Președinte ar fi cu mult mai dificil) când orice funcționar diplomatic poate convoca la ambasadă miniștri, procurori, judecători etc. pentru instrucțiuni, când o dorește? Asta dacă instrucțiunile nu se trimit prin mass media.

    De ce nu s-a organizat un dineu la Cotroceni? Se știe că asemenea dineuri nu sunt doar ocazii de a mânca sau bea împreună ci sunt mai ales destinate unor conversații subtile și sofisticate cu caracter informal asupra subiectelor celor mai sensibile. Un dineu presupune, deci, existența unei agende comune. Dacă ea lipsește, lipsește și dineul.

    Vizita dlui Biden a fost în mod evident destinată a da semnale simbolice. Sub acest aspect a fost o capodoperă coreografică. Petrecându-și prețiosul timp într-o cafenea din cartierul vechi al Bucureștiului, în timp ce la câteva sute de kilometri spre est forțele para-militare pro-ruse și pro-ucrainene se confruntă cu arma în mână, vicepreședintele american a dat mesajul că nu are o agendă urgentă și încărcată de discutat cu liderii români. Ceea ce ar fi surprinzător dacă România ar fi partener strategic. Nu este nimic nefiresc, însă, pentru un prestator de servicii, oricât de respectat ar fi.

    • 🙂 Cand l-am vazut pe Biden in hangarul de la Baza 90 ca da mana cu militarii (inclusiv ai lui)…de dupa „separeu” 🙂 si numai pentru 1 minut, nema „baie de multime” sau macar un „selfie” mai acatarii cu ai lui…mi-am zis: „mda, poti sa pleci”. Inteleg ca o fi fost cine-stie-ce masura de siguranta, dar chiar intr-un „controlled environment” precum hangarul ala… 🙂

  8. http://adevarul.ro/international/europa/alegeri-ucraina-petro-porosenko-vorbitorul-limba-romana-devenit-noul-presedinte-ucrainean-1_538222db0d133766a8fb7337/index.html
    In articolul asta se spune ca noul presedinte al Ukrainei este nascut in Bugeac si vorbeste romaneste. Lucrul asta poate fi o arma cu doua taiesuri. Ori ajuta comunitatea romaneasca din tara pe care o va conduce, ori din contra. O va supune presionilor si deznationalizarii accentuate. Depinde doar cum o priveste dumnealui situatia. Sa speram si la mai bine! 🙂

    • Nu poti sa susti o minoritate in timp ce alta iti rupe tara in bucatele. Ori esti pro minoritati ori termini cu prostia asta cu minoritati.

  9. Ghita Bizonu'

    Biden si coNruptia …

    Is corupti (de catre rusi) e aia care nu vor gaze de sist. Ca Chevron vrea! Da vrea si Lukoil! Lukoil le cauta cica pe la Baile Felix …. curat murdar coane Blidenu!
    Si poa ceva si pentru fi-su : Hunter (Vanator) Biden tocmai a fost vanat un post gras intr-o companie ucraineana specializata pe hidrocraburi. Curat anticoruptie! Si un Hunter asa de abil merita si o functie prin Romania .. cred (si nu ar refuza nici una la Lukoil sau Gazprom Romania presupun) Ca asa e cu anticoruptia amerlocana. A se vedea si alt viciu Dick Cheney ot Halliburton.. Cand a plecat e la Halliburton la Casa Albă, domnul Cheney a primit un pachet de NUMAI 36 de milioane de dolari, dar după ce America a invadat Irakul, Hulliburton a câştigat contracte de 7 miliarde de dolari printr-o atribuire directă în care nu s-a admis niciun competitor.

    După aceste fapte din 2004, Hulliburton a început să-i plătească fostului său CEO o pensie de 400 000 de dolari. Vă sună a dosar numai bun de DNA această poveste, nu-i aşa? Foarte bine, şi mie la fel, dar mai trebuie să ştiţi că scandalul declanşat la vremea respectivă în Statele Unite a dus la o investigaţie a FBI care a ajuns la concluzia că legea nu fusese încălcată”.(http://www.cotidianul.ro/in-estul-rusesc-ca-in-vestul-salbatic-237919/)
    Curat anticorupt!!
    Ca si anticoruptu Gittenstein care a precuvantat si el . Gittenstein de profesie lobbyst (adica corupt si corupator cu permis legal) dupa ce a fots ambasadopr in Romania nu s-a mai intors acasa. A rams in Romania la Fondul Proprietatea. Fiond creat sa deapgubeasca pe cetatenii romani ale caror propretati au fost „nationalizate” de „comunism” INSA a ajun s sa ingrase diversi amerlocani! Ma rog nu prea s-ar cuveni ca un fots ambasador sa faca asa ceva insa .. in tarile africane merge!!

    Si ca tot suntem la capitolul anticoruptie : nu avem ambasador american! Pesemne ca nici unu suficient de decazut moral (curist su poligam\ ori lobist fara scrupule si cumulativ „finanator de cmapnie eletorala” ) nu a dorit sa dea 200-300.000 $ ptr onoarea de a fi ambasador SUA in Romania. Ca asa isi allege Wonder Boy ambasadotii care sa precunvate mai apoi despre anticoprutie si democratura (cautati George Tunis).

    Sa nu mai zic ca independeta noastra procuratura DNA care nu poa fi chemata de parlamentu roman sa lamureasca ceva este convicata la ambasada SUA … (asta nu o facea nici ambasada URSS!!)

    Deci traisca coNruptia!

  10. Problema coruptiei intr-o tara este foarte importanta. Ea pleaca de la felul cum se fac alegerile. Si acum la noi in unele sate se mai stampoleaza voturi la gramada , etc pentru ca cei catvi oameni cu bani sunt mana in mana desi sunt la partide diferite. Atunci ajungem la nivel local sa ne conduca oameni corupti, sa stam la mana lor.Generalizand la nivel de tara e coruptie totala.Si mai rau ca tari straine pot cumpara media ,partide politice, pot da mita electoral, pot sponsoriza marionete ca odata ajunsi la putere sa faca jocul tarilor respective.Trebuie date legi clare care sa apere securitatea tarii.
    Solutia este modificarea legilor ca sa nu se mai poata fura la alegeri.
    Al doilea propaganda media este tot un fel de coruptie.Sa nu se mai permita media sa fie controlata de oameni politici adica familia politicienilor sa nu mai fie actionari la aceste trusturi. Daca exista un ziar al unui partid sa scrie pe el”Ziaru partidului, X, Y…Z’

  11. Ghita Bizonu'

    Dar ce or fi alea „investitii americane” in Romania?
    Ca odata am cauta cine naiba era Camera de Comert Romano-Americana .. numa investitori seriosi unu si unu. Vreo 2 case de avocatura, vreo 3 de „consultanta” , o „casa” de recrutari (mi se pare ca in gnl operatori de mop ptr UE) si alti negustori de piei de closca! Astai sunt cei care au fost inspiratorii noului cod al muncii….
    Ar mai fi Ford. Si cu asta cam inchidem lista…

    A incercat oare sa vina aici sa investeasca sa zicem GE ? Sa contruiasca un motor de aviatei la Turbomecanica? Sau Northrop la Craiova? (ma rog unu Jaffe incercase ceva. „Noroc” cu pretenari Americii aia care au rfuzat si sa „Bell”easca Romania!). A incercat ceva sa vina sa constuiasca in Romania platforme de foraj maritim (ca eram capabili!). Cumva Chrysler a dorit sa fabrice Jeepuri la Campulung (a fost un negustior de piei de closca.. unu Perez parfa. Asa cum am avut un alt „mare investitor” Noble la Resita!)

    Asa ca care investitii?!
    Ca nu prea ma intereseaza ca Chevron sa vina pe aici si sa suga apoi sa se care.. Nici ca la Rosia Montana sa apara vreunu cu metode americane – ia vedeti numa cate zacaminte fabuloase au foste secate in Amerlocia sec XIX!! Ca amator de westernuri imi trec prin cap 3 orase : Virgina City, Tomsbtone, Deadwood…
    Mersoa beaucopu, ma lipsesc de asa investitori!!

    A da, i-a oprit careva sa faca un terminal de gaze la Agri si unu la Constanta? De ce nu au facut? Nu cumva lipsa de garnatii guvermanetale romanesti?!

  12. Ghita Bizonu'

    Si ca ambasada amerloca love DNA si Codruta .. ca luota cu coruptia (?!)
    INCREDIBILA STATISTICA – Dosare cu prejudicii de peste 650 milioane euro zac la DNA. Cauzele au fost deschise dupa sesizarile trimise in perioada 2009 – 2014 de Curtea de Conturi, in cazuri in care frauda depaseste 500.000 euro. In total, la nivelul parchetelor din tara dosarele deschise ca urmare a sesizarilor Curtii de Conturi au prejudicii estimate de peste 1,25 miliarde euro, adica 0,89% din PIB-ul Romaniei pe 2013 (Lista)
    In lUmea Justitiei.
    un fleac .. 650 mil euro ce mare lucru? Porblema iaste daca Jiji da „sapga” unora ca sa castige meciul cu nu mai stiu cine!!(nu cumpara o infrangere,, premiaza o lupat strasnica!!)

  13. LOL acum am vazut si eu rezultatele alegerilor europarlamentare din Romania

    Ce sa va faca domle Biden daca toata Romania e rosie si voteaza cu comunistii de la psd?

    Probabil Biden vrea stabilitate dar cand armata de asistati sociali si comunisti nostaligici dupa comunism aleg soarta tarii…

    Nea Ghita ia zi ai votat au ba cu psd-ul al carui prezident de onoare e tatuca ilici?

    • Numai chiorii mai vad comunism in tara asta….:))

    • 18% prezenta la vot. acolo e buba cea mare, pasivitatea celorlalti.

      Dupa cum vedeti nici nu se vorbeste de faptul ca au votat sub 20 %, nu le pasa de „protestele” cetatenilor conteaza sa iasa cine vor ei atat.
      Inca o mare teapa pentru poporul roman pentru care e vinovat poporul roman.

    • Ce sa va faca domle Biden daca toata Romania e rosie si voteaza cu comunistii de la psd?
      sa ne lese drecu in pace si el si alde ghittenstein .

  14. oare cum de nu se vede nici un comentariu postat
    de domnul BUZU mai ales cand sa publicat acest articol
    sau este in spam?

    • @ PREDA PAUL ….

      mersi vecine ca ti-ai amintit de mine 🙂 ……

      in toate aceste saptamini , cit am comentat , mi-am argumentat suficient de clar opiniile ……. pe unii i-am adus la disperare ……sorry ….. insa, cind vor fi in miezul evenimentelor ,vor intelege …..

      scopul meu a fost sa fortez mentalitatile sa vada si cealalta probabilitate ……. WW3……..

      ceea ce se intimpla acum seamana foarte mult cu situatia din 38 -39 ……. asigurari peste asigurari , promisiuni dar nimic concret …….

      ce mi-e Biden sau altul , ce mi-e Chamberlain ……

      o foarte buna tema de meditatie este Neville Chamberlain …

      http://ro.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain

      in acele luni de agresivitate din partea Germaniei naziste acesta dadea asigurari cehoslovacilor , polonezilor si altora ca vor fi protejati , ca vor fi aparati , ca nu l-i se va intimpla nimic …Hitler era desconsiderat precum este disconsiderat astazi Putin …asa cum Germania era considerata o tara infrinta dupa WW1 asa este astazi considerata Rusia , infrinta , dupa terminarea razboiului rece …………….dar, surpriza a fost inarmarea in secret a Germaniei asa cum acum Rusia se inarmeaza azi in secret …… pe de alta parte si China procedeaza la fel ……. inarmaril secrete nu duc la pace ci la razboi …… asa a fost mereu ….

      George Santayana :

      “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”

      „Cei care nu pot să-și amintească trecutul sunt condamnați să-l repete.”

      Repetitia e mama invataturii ….

      dupa cum observ omenirea nu prea invata din greselile trecutului

      vom repeta clasa pina o trecem ….!!!!!

      Paule , nu prea mai am ce sa spun ……. Putin nu este omul care sa dea inapoi … primul lui scop lui e sa dispara interceptoarele anti ICBM din apropierea Rusiei …asa ca va ataca / invada aceste locatii ……. cei ce cred altfel, ca va fi pace , este treaba lor …. parerea lor …… nu este nici un pericol ……. ne apara NATO … 🙂 ….

      • BUZU

        sant de acord cu tine nu trebuie sa ne bazam pe alti ci pe noi insine

        si eu am tot spus acest lucru ca santem in situatia din 1940
        si riscam sa ne pierdem tara
        pate multi dintre oameni ar trebui intai sa priveasca si sa
        studieze comportamentul animalelor deoarece animalele simt
        pericolul

        si in privinta lui PUTIN CEL MARE nu va da inapoi deoarece
        merge pe un plan de actiune stabilit cu mult timp inainte
        iar romania va fi pionul sacrificat .

  15. „Potrivit Biroului Electoral Central, prezența la vot a fost, la nivel național, de 32,16%, conform centralizării datelor la ora 21.00, când s-au închis urnele de vot. În mediul urban, prezența la vot a fost de 28,69%, iar în mediul rural de 36,88%.”

    Observam ca mediul rural a fost mai preocupat de europene decat mediul urban.
    M-as fi asteptat la o situatie inversa, determinata de accesul la informatie care este mult mai facil in mediul urban. Au oare mesajele lui Ashton, Barroso, Merkel, Rompuy au asa mare priza la publicul satesc ?
    Vox populi vox dei … „Ce e Bruxelles si ce vrea ei ?” 🙂 Varza, asta e 🙂

    • Ghita Bizonu'

      E e..
      ar fi cazul sa aflei ca in multe sate au rams doar batrnii si copii. Cei in putere au plecat in Spania,. Italia.. cumface pustiu 15-17 ani se urca in microbuz si mere sa isi vaza famelia.. care deja i-a cam cauta un loc de unde sa castige euroiu.
      Deci ce e ptr mata amuzamant intectual ptr taran poate fi chiar painea lui (remiterile din starinezia)
      Plus disciplina sociala e mai amre la sate.

  16. Ghita Bizonu'

    „Criticilor” mei

    adyr , dany, posibil robi

    DraCilor dintai „comunism”. Ce o fi aia? Cat de comunist mai poate fi un partid plin de milioneri in euro? Tavarisci Stalin (si nu numai!) i-ar fi acuzat de „deviationism de dreapta”, „tradare a calsei muncitoare ” si i-ar fi impuscat.
    Si cat de capitalist o fi un partid plin de d’alde popa Pripici si dascalime plus moftologi stipendiati de la bujet?! Azi ca si pe vremea lu Tipatescu dăscălimea, popa și moflujii astia e procapitalistii nostri!!
    Asa ca mai usor cu comunismu’ pe scari …

    Apoi .. acum 25 de ani aveam mai putini asiatai decat astazi. De fpat acu 26 de ani RSR nu era catusi de putin stat asistential mai ales comparat cu Canada – unde e „comunism”! Parol!!
    Asa ca si voi nostalgici bre!

    Cat despre asa zisul vist promamericanism mi se ############.
    Eu nu sunt decat proroman. Asa ca nu vaz de ce as da voie lu Chevron sa ma polueze pe gratis atunci ca cand acelasi Chevron plateste 40 la suta din castigul realizat.

    robi in gnl cei mai pasivi elctoral sunt cei tineri care se pretinmd cei mai destepti si educati..

    In rest palavrageala cu pensii platite in ruble sau iuani le consider doar dovada de rea credinta si impotenta intelectuala …

    Mnetiune ptr adyr : cum se face ca de abia pe la ora 15:45 ai auzit/citit ceva despre rezultate? Cumva la mare distnata iti dai cu parerea despre ce nu stii?!

    • Bre @Nea Ghita….
      Cum draqu’ reusesti ca in majoritatea comentariilor pe care le faci aici pe site sa fie contra occidentului… in schimb despre muscali nu prea zici nimic…Si pot sa spun ca citesc comentariile pe site (chiar daca nu comentez totdeauna!) de cel putin 2 ani…
      Deocamdata Basarabia domniei tale a fost rupta si distrusa de muscali… la fel ca si Romania… occidentul a luat si el ce a mai ramas dupa „marea privatizare” pe 1$ facuta de ILICI… + ce au luat rusii chipurile pe bani grei pe timpul aceluiasi „democrat”… Te faci ca ploua de fiecare data cand este vorba de ILICI si „marea privatizare” pe un dolar (!$ !)… Uiti in timpul cui se taiau fabrici noi noute si se vindeau la fier vechi … chipurile retehnologizare….Esti bun sa-i vrajesti pe astia mai tineri care nu stiu despre ce este vorba… da pe noi astia mai batrani nu ai sanse… Ai vazut aseara pe ILICI cum mustacea ca de vezi doamne Antonescu trebuie sa-si dea demisia? Observi cumva ca a avut un cuvant greu in aceasta defuncta alianta numita USL? Probabil vrei sa exploateze la Pungesti si mai stiu eu pe unde baronii rosii… ca nu sunt satui de furat…
      Frumos exemplu dai generatiei tinere aparand exact pe aia care au initiat si continuat jaful in Romania…

      • @dany

        70% din legislatia romana vine de la Bruxelles, oficiali ai ambasadei americane ii cheama pe papitoii politicii romane la raport/ordin cand vor ei…. romanul de rand intuieste foarte bine unde e Marea Poarta acum si nu mai e la Moskva ca pe vremuri. Acum e la Bruxelles, Washington, Tel Aviv. Deci e normal ca naduful sa fie varsat in principal pe occidentali ca muscalii nu mai sunt la butoane aici.

        • @vector

          Amice, ce cere America (mai ales America) si Bruxelles-ul?

          Iti zic eu, in mare, in ordinea prioritatilor:

          1.) Anticoruptie si o justitie independenta.
          2.) Democratie si respectarea regulior si cutumelor democratice asa cum sunt ele in occident.
          3.) Transparenta si respect pentru cetatean.
          4.) Respectarea legilor si raspunderea in fata legii egal de catre toti cetatenii.
          5.) Debaronizarea tarii (asta se leaga de nr. 1, dar a fost pronuntata expres mai curand, mai ales de SUA, ca invatamant tras din Ucraina).

          Toate aceste criterii o data respectatenu duc decat la 2 lucruri:
          -prosperitate si un stat de drept puternic.

          Ce ofera concret UE:
          -fonduri (daca le cere cineva, evident)
          -libera circulatie drept de munca si tratament egal peste tot in uniune
          -piata comuna

          Ce ofera concret SUA:
          -securitate

          Asa ca „mare” vector, ce iti „pute” la aceasta situatie?
          Ce vrei tu de fapt? Ei nu vor de cat sa ne civilizam si sa ne integram (nu doar sa aderam) in randul Europei Occidentale.

          Cat despre antisemitismul tau gretos, nu am ce comenta. Sunteti unii care e musai ca de antioccidentalism sa „legati” si antisemitismul, dar imi scapa de ce …

          Asa ca nu mai cauta resposabili la zeci de mii de km., arunca o privire un pic mai aproape (sau eventual priveste-te in oglinda si intreaba-t : tu ce ai facut pentru tara).

        • @FN SCAR H

          „Mare” fnscarh, daca eram asa de corupti si coruptia era o asa de mare problema nu ne-ar fi primit in UE si NATO! Faptul ca acum s-au trezit chipurile ca nu indeplinim nu stiu ce frectii de standarde pute. A pretext.

          In al doilea rand, e remarcabil cum noi trebuie sa fim „civilizati” (ca barbarii) dar alte loaze din UE nu se bucura de atata atentie. Sau tu ai impresia ca in alte tari est europene nu e coruptie? Sau chiar in occident nu e coruptie? Nu e incompatibilitate? Ba e, doar ca nu stiu cum dracu se face ca numai Bulgaria si Romania se bucura de „civilizarea” asta.

          Esti liber sa iei de buna retorica aia occidentala, insa e deja evident ca ea ascunde si altceva. Eu unul nu cred ca politicienii occidentali vor neaparat sa instaureze utopia pe pamant (politica fara coruptie si justitie perfecta) in Romania. Nu reusesc asa ceva nici la ei acasa.

          „Cat despre antisemitismul tau gretos, nu am ce comenta. Sunteti unii care e musai ca de antioccidentalism sa “legati” si antisemitismul, dar imi scapa de ce …”

          Care antisemitism amice?

        • @vector

          O sa-ti raspund, cu toate ca nu ar trebui sa fii mare geniu sa te prinzi si singur:

          Deoarece (ma refer la noi si Bulgaria), decalajul este foarte mare si ca sa ajungem la un nivel cat de cat acceptabil trebuie sa ardem multe etape, pe care alte state din occident le-au parcurs in multi mai multi ani, si tocmai din acest motiv exigentele par mai mari (cu toate ca mie nu mi se par chiar atat de mari cum li se pare unora).

          Coruptie exista oriunde in lume, inclusiv in SUA sau occident, insa nu compara nivelul de acolo cu cel de aici. Acolo institutiile sunt puternice, reactioneaza foarte repede astfel ce gradul de coruptie nu este in masura sa afecteze functionalitatea statului si democratia.

          Eu iubesc aceasta tara si vreau sa o vad in randul statelor occidentale si de facto nu doar cu numele.

          Sper ca directia imprimata dupa adererea la NATO si UE sa fie ireversibila.

          Sa numesti UE in batjocora „Inalta Poarta”, din puctul meu descalifica pe oricine, e cea mai mare tampenie aparuta in ultimii ani. O proba de josnicie, r ea intentie si ….

          Hai sa nu ne mai plangem de mila si sa cautam vinovati oriunde , doar in curtea noastra nu.

          Cu astfel de mentalitate (ca a ta) putem merge oriunde … doar inainte NU. Ei bine, eu vreu sa mergem inainte (a se citi spre VEST), … insa eu nu sunt „vector-eurasici” ca altii, nu? 🙂

        • @FN SCAR H

          „Coruptie exista oriunde in lume, inclusiv in SUA sau occident, insa nu compara nivelul de acolo cu cel de aici.”

          Compar cu celelalte tari din fostul bloc comunist. Exista coruptie si incompatibilitate si la altii, numai ca numai noi si bulgarii suntem luati la „civilizat”.

          Apoi nu e deloc clar cand ar trebui sa castigam lupta asta anti-coruptie si pe baza caror criterii e victoria declarata. In principiu lupta anti-coruptie e o chestie constanta/permanenta si cam relativa, deci putem fi tinuti in „anticamera” mult si bine. Decizia va fi evident eminamente politica, luata la „Inalta Poarta”. Mai mult ca sigur in spatele camerelor si declaratiilor sunt urmarite niste scopuri clare si extrem de materialiste si daca sunt atinse vom fi declarati miraculos „salvati”/”mantuiti” de coruptie.

          „Sa numesti UE in batjocora “Inalta Poarta”, din puctul meu descalifica pe oricine, e cea mai mare tampenie aparuta in ultimii ani.”

          Posibil, dar si tu te-ai descalificat spunand in batjocura ca suntem/trebuie sa fim „civilizati”.

          „Hai sa nu ne mai plangem de mila si sa cautam vinovati oriunde , doar in curtea noastra nu.”

          De acord, dar cand legislatia ta e in proportie de 70% legislatia UE e cam greu sa nu dai vina pe…. UE. Adica pe prostii de la noi poti da in proportie de 30%. 🙂

          „Cu astfel de mentalitate (ca a ta) putem merge oriunde … doar inainte NU. Ei bine, eu vreu sa mergem inainte (a se citi spre VEST), … insa eu nu sunt “vector-eurasici” ca altii, nu?”

          In mod normal suntem deja ajunsi la destinatie. Faptul ca suntem tratati cam aiurea nu prea tine de noi. In mod normal daca eram asa de raiosi pe cat ne cred unii din vest nu am fi avut cum sa intram in acest club.

          In rest nu cred ca a ne dezvolta relatiile cu China e rau, dimpotriva.

        • @Vector

          „romanul de rand intuieste foarte bine unde e Marea Poarta acum”

          Prefer de 1000 de ori ca papitoii sa dea raportul la Bruxeles decat „independenta” si „demnitatea” de a fura fara cat ii taie capul fara sa le poate face nimeni nimic,
          Am avut parte slava domnului de perioada 91-96 in care in care am vazut ce pot sa faca: Sa iti reamintesc de Bancorex ? de unde daca erai in FSN mergeai si luai credit cu carnetul de partid sa ai bani sa isi cumpere fiecare securist cate o fabrica ?

          Daca traim cum traim acum e in mare parte din cauza perioadei 91-96 si a lui Iliescu. Industria a ajus in bloc pe mana unor securisti care HABAR NU AVEAU cu ce se mananca economia de piata. Nu aveai know-how, nu aveau bani sa modernizeze (ca Bancorexu pana la urma a dat faliment) nu aveau relatii in vest sa export sau sa aduca clienti. Si uite asa au dat faliment, au dat oameni afara si s-a dus totul de rapa. De ei nu va faceti probleme, ca doar din terenuri si fierul vechi si tot s-au retrat linistiti la pensie. Probleme sa va faceti pentru miile de someri pe care i-au creeat si pentru orasele (foste) industriale care acum sunt MOARTE si in care nu iti gasesti de munca indiferent ce ai face si in care 90% din oameni sunt plecati in Spania sau Italia.

          Pe mine asta ma doare Vectore, nu „demnitatea” politrucilor care sunt scuipati intre ochi de vestici si chemati la raport.

        • @Alex

          Poate teoretic statul ar fi putut incerca sa salveze ANUMITE sectoare sau fabrici (nu toate), insa incercarile astea ar fi daunat tocmai dorintei de a ne indrepta spre Vest. Pentru ca ar fi insemnat imixtiunea statului in economie, ajutor de stat. Avertismente despre ajutorul de stat pot fi auzite si azi cand UE ne atrage atentia ca nu avem voie sa facem una si alta ca e ajutor de stat.

          Aveam nevoie de ajutoare financiare si investitii iar pentru a le primi trebuia mai intai sa primim diverse „calificative” din Vest. Cam cum e acum cu coruptia/anti-coruptia si mecanismele de „monitorizare si verificare” numai ca atunci temele erau economice. Daca nu faceam ce trebuie sau nu respectam principiile nu mai primeam ajutoare financiare.

          Chestiile astea sunt trecute sub tacere si se da vina integral pe politicienii corupti. Intr-adevar, politicienii au „ciupit” ce au putut si i-a durut in cot de restul, dar in mare ei au aplicat ceea ce li s-a spus ca trebuie sa aplice. Si nu i-a deranjat pentru ca in principiu li se cerea sa nu faca nimic. „Statul nu poate face nimic” a fost mantra anilor 90.

    • Haide bre new Bizonule noi ne mai tutuim. Stii ca te-am comparat cu nenea ala rau care taie mingile la copii de bat mingea in fata blocului.

      Uite la mine aci la sat la Washington mai greu ajung stirile ca suntem cu 7 ore in urma asa ca te rog sa imi scuzi ignoranta…

      vad ca tara e toata rosie asa cum banuiesc ca ii place lui nenea Ghita…cu un pontac prezident la toamna iese la fix si mai rosioara.
      aveti si un prezident de onoare bolsevic asa ca tot inainte dragi pensionari.
      Au zis bine Dany si FN SCAR si eu as fi spus acelasi lucru…

      prin urmare ce sa va faca domle Biden daca voi sunteti comunisti? N-are cum sa va scoata asta din creier si inimioara…

  17. Nimic nou comunisti de pe site foarte activi si in verva au castigat alegerile , acum se incepe demonizarea capitalismului si Americii , o actiune care in ultimele 2 luni se acutizeaza pe zi ce trece , tot mai activi tovarasii au ordine stricte cum poti vb de coruptie si sa arati cu degetul America cand la noi in parlament si in guvern sunt condamnati definitiv si bagati la bulau ??? Cum poti vorbii despre altii si sa nu incluzi tari ca Rusia Ucraina si fostele tari comuniste ?? In fine asta este cu tovarasii de pe site deja nu mai poti respira de ei , sa ne mai zica din nou ce-am pierdut noi cand a disparut comunismul , politica externa , America este cartea castigatoare , monteaza un sistem aegis in romania , plimba niste barci prin marea neagra , mult mai credibili decat Rusia la politica externa

    • America este SINGURA directie de urmat acum (alta chiar nu exista, oriunde ai cauta), restul e can-can 😉

      Cine spune altceva, e ori prost intentionat, ori idiot de-a binelea.

      Este singura tara care ne poate garanta securitatea de facto (nu doar prin vorbe, precum alti vestici).

      Doamne fereste in ce context am fi fost noi acum fara NATO (adica SUA).

  18. Apropo

    Happy Memorial Day!

  19. Ghita Bizonu'

    dany

    matele ori esti mincinos patologic ori cam slab de gandirer ca cand afirmi Nea Ghita….
    Cum draqu’ reusesti ca in majoritatea comentariilor pe care le faci aici pe site sa fie contra occidentului… in schimb despre muscali nu prea zici nimic

    Eu in gnl zic ca sunt mai sigur de ciomageala muscaleasca decat de „Ajutorul” vestului.
    Si dada mai citeai si latale vedeai ca am si eu destul de reprosat muscalilor .
    Insa este neproducriv sa ma plan /;vai cum m-a belit” atunci cand altii se pregatesc sa ma beleasca ACUM! Plus ca nu am in gena boceala..

    In rest .. asa ca tine ma mai apucat sa vaz, unii care ziceau ca RSR trebe sa dea mereu si mereu ajutor tovareasesc si nu sa se ingrijueaxa de ceatenii proprii . Scuze is de parerea englezeasca care zice „”caritatea incepe din propria casa” si a americana „ai grija de numarul 1” adica de tine.
    Daca ai avea putin minte ai fi intes ca ma bycur ca a venit Ford in Romania si i-as doir mai mult succes la vanzari de B Max. M-as fi buicurat sa fi venit BELL si s aavem alea 96 de orbre si sa mai fi exportat vreo 80. Sau si mai multe. Mpas fi bucrat sa fi venit GE si sa producem niste motoare mai noi …
    Dar nu am chef de „:investitori” de un anume gen.

    In rest ce s=-a intamplat in Ropmania ultimlor ani eu zic ca a fost un Pklan valev occidental. Asta e freu de inteles ptr tine .. ca uneori nu importa vorbe ca „comunism” sau „capitalism” atunci cand altii vor sa mance din traista ta…

    Cat despre privatizara pe 1 dolar .. e cam din vremea lu Ciorbea.
    Cat despre demisia lui Antonescu .. ei bine Antonescu a zis calr ca sub 20% voturi isi da demisia., Azi si-a dat0o. Azi am alfat si de ce a ajuns in aceasta trsita situatie (intr=un fel este trist sa vezi ca un om politic cu peste 20 ani vechime se rateaza in felul acesta)

    In rest esti exact ca prop[agandistii kominternisti. Cine are dubii asupra sutinerilor lor este automat dusman. Chiar daca sustinerile sunt cam gogonate…

  20. „Primul, ca accentul pus pe coruptie sugereaza ca americanii au intentii serioase aici: investititii, vanzare de tehnologie, inclusiv militara.” Poate ne jucam cartea bine de tot si avem noroc mult si ne alegem cu licenta vanduta ieftin(sau chiar pe gratis) pt. F-14 Tomcat si licenta pt. motoarele sale… daca reproiectam fuzelajul cu aripi fixe, devine super-avion! Va putea zbura mai repede si mai sus, cara mai mult, zbura mai departe… Construit cu ultimele aliaje/materiale din ziua de azi greutatea oricum ar scade de la 19t de pe timpuri, la vreo ~17t in ziua de azi! MiG-29 si Su-27, sunt practic nimic altceva decat copii fidele cu aripi fixe ale lui F-14…

    • ideea de a face avioane e OK, insa exemplul cu F-14 nu e cel mai fericit.

      numai Iranul mai utilizeaza asa ceva – nu vad ce am face cu F-14, nu se mai fac piese, nu mai exista suport, avionul e pentru muzee.

      si presupunand ca ne-am porni pe asa ceva, ce inseamna licenta? fuselajul, motorul, avionica, radar, diverse piese – toate sunt facute de diversi producatori – cine are aceasta licenta sa ne-o dea si mai exista oare in productie sub-componentele?

      daca vrem sa facem avioane trebuie sa ne orientam sa ne facem o platforma acceptabila – poate plecand de la IAR-95, la care sa adaugam motoare occidentale aflate in productie, radar si in general trebuie sa folosim componente actuale.

      cu timpul ele trebuie updatate pe masura ce evolueaza tehnologia iar cele vechi nu mai sunt produse – schimbi avionica cu una mai puternica, schimbi radarul, etc.

      • @alex Fuselajul + motoarele, ceea ce ar insemna si toate piesele aferente functionarii mecanice a aparatului ar fi superok, ca de avionica si radare moderne facem rost, exista atatia producatori globali in afara americanilor, inclusiv cei autohtoni… nu cred ca de avionica si radare s-ar pune problema la ora actuala in Romania… ori F-14 cu aripi fixe ori IAR-95, tot la aceeasi mancare de peste se ajunge, tot aia e… productie + suport de piese de schimb si intretinere… care din ele are sa fie, mi-e pur si simplu indiferent, numai sa se faca odata…

  21. interesanta propunerea ta cu F-14 modificat, dar sa fie si fezabila. uite as mai cere parerea si celorlalti mai bine informati de pe site. daca nu merge faza cu F-14 Tomcat, modificat, macar sa putem lua si fabrica integral sub licenta,daca s-o putea F/A-18 EF Super Hornet.

    • Americanii nu ne vor da niciodata licentele pt. F-18, cel simplu ori Super Hornet, din simple motive economice… avionul este inca unul relativ modern, inca in productie, se exporta piese de schimb pt. tarile operatoare… etc. Eu ma refeream ca de cele mai multe ori, sa obtinem ceva ce pt. americani nu mai are o relevanta mare(aproape de 0) d.p.d.v. economic, cat si tehnologic… F-14 a iesit din serviciu in SUA, mai poate fi exportat, dar nimeni nu prea e entuziasmat… doar Iranul mai opereaza ~80 de F-14 si alea vai de mama lor, doar Iranul ce ne-ar putea deveni client, in rest cine altcineva? Rusia si Turcia nu ar avea motive serioase de spionaj industrial, fiindca tehnologia e preponderent de anii ’80… eu vorbeam sa obtinem un salt pt. armata noastra, inexistent pana acum si care nu ar reprezenta un motiv de ravna de la vecinii Romaniei, apropiati sau ceva mai incolo…

      • asa idei pe tehnologii mai vechi din anii 1980 sunt multe. in primul, parerea mea, rand obtinerea licentei unor motoare-turbofan low-pass : Volvo RM-8, Turbounion RB-199, Turbomeca-RR Adour Mk 811. apoi ori cumparerea de licente pt structura, avionica si sisteme, sau conceperea lor in tara, normal cu aportul celor mai modern tehnologii si mijloace. la structuri ma gandesc la Mirage-4000, IAR-93 redesenat modern, IAR-95 revitalizat, si cum ai propus tu Gigel un F-14 Tomcat modificat. se mai poate lua in considerare si un Panavia-Tornado cu aripa fixa. astea toate in cazul ca Romania si le va permite si daca se va dori acest lucru.

        • Doar Volvo RM-8(si acesta copie dupa motor american) e usor superior unui singur motor de pe originalul F-14, General Electric F110-GE-400, restul pe care le-ai mentionat is apa de ploaie in comparatie cu motoarele din anii ’70 ale lui F-14, deci daca ar fi sa obtinem licentele pt. fuselajul si motoarele lui F-14, deja stam super bine si o performanta in plus pe cap de motor tot am reusi sa obtinem, avand in vedere ca mototarele oricum vor fi nou construite in tara dupa tehnologiile si materialele din ziua de astazi… deci sa zicem ca de la 71,56 / 120,1 kN, am putea urca lejer spre 75 / 125 kN, deci performantele lui Volvo Rm-8 oricum ar fi egalate de noile(poate si reproiectatele) F110-GE-400… si pe deasupra nu uita ca Volvo RM-8 a fost proiectat avand ca scop un monomotor(Saab Viggen), nu un bimotor ca F-14, deci masurile lui Volvo RM-8 nu se potrivesc in cadrul fuselajului lui F-14!

  22. Exxon extinde cooperarea cu Rosneft

    http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/tensiuni-tensiuni-dar-afacerile-merg-mai-departe-exxon-extinde-cooperarea-cu-rosneft-101203/

    concluzia e ca americanii nu considera ca afacerile cu Rusia trebuie sa sufere – si in niciun caz nu vor sa ramana in urma europenilor si sa nu aiba si ei acces la petrolul rusesc – anuntul Exxon vine la cateva zile dupa ce Total tocmai a semnat un nou acord cu Lukoil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *